Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Аз например искам да попитам последователите на Дънов, как разбират следните негови думи: "Аз съм Елохим, Ангел на Завета Господен." (из "Възвание към народа ми" от 1898 г.).

Друго интересно негово изказване е следното: "Съвременният свят е обхванат от една нова идея - болшевизма. Тя е Божествена идея, но опасно е да не се изопачи. Всяка нова идея е Божествена, но като се прилага, в нея се вмъкват човешки елементи - користолюбие, егоизъм и др., които я изопачават. Не се страхувайте, че известно движение ще вземе големи размери... Партия ли е комунизмът? Партия, но по-добра от другите... Господ е решил да оправи света чрез светските хора. Политиканите и социалистите ще оправят света, защото те искат свобода. Ще кажете: как тъй? Тези хора разрушават, не градят. Питам: когато градите нова къща на мястото на старата, не разрушавате ли първо старата и после градите? Ако не изхвърлите от ума си един стар възглед, не може да се роди нова мисъл." Целта оправдава средствата - това ли е посланието на дъновизма? Или че войнстващият атеизъм на болшевиките е Божествена идея?!!

Пише се и се произнася "Елохил", а не "Елохим" и е "Призвание", а не "Възвание". Прочети цялото Послание, а не един пасаж и тогава ще го коментираш.

"ПРИЗВАНИЕ КЪМ НАРОДА МИ"

За болшевизма (комунизма) и останали политически партии и движения Учителя е ясен - те всички служат на Бога:

"Всички езици са области, в които се проявява Божественото в света. Ще кажете сега: „У русите е комунизмът.“ Вие оставете комунизмът. Той не е опасен. Какво има комунизмът? Той е една вода, която слиза отгоре. Всичко помита. Но като слезе в полето, утихне и пои градините. Фашизмът, комунизмът, всичко това са начини Божественото като дойде, всички тия учения служат на Бога, нищо повече! Философи, поети, мъже, жени всички служат на Бога! Няма никой, който да не служи на Бога! Един комунист казва: „Прилагаме учението на братството“. Много хубаво. Фашизмът казва: „Старото запазваме“. Много хубаво. Някой казва: „Той е безверник“. Няма безверници по света. Има верующи в разни системи. В едно учение ти си безверник, а пък в друго учение ти си верующ. Но всички чувствуваме, всички мислим, всички работим, всички дишаме, всички пием, всички ядем. По какво се различаваме? Няма никакво различие! Та ученикът трябва да има една широка идея в душата си. Господ казва: Не критикувай, което Бог е допуснал в света! Щом нещо е станало Господ го допуща. То е турено временно на сцената. После се двига. Всяка неприятност, която идва във вашия живот тя е временно дошла. Или болест, или неразположение, или загуба! Ако вие по този начин разсъждавате, всичко в света ще се превърне в добро."

"Мелодия и хармония. Кръг – елипса, парабола – хипербола", XVI година. 7 лекция на Общия окултен клас, държана от Учителя на 13 януари 1937 г., сряда, 5 ч.с. София – Изгрев.

До колкото ми е известно у нас Дънов има около 1000 последователи, между част от които се водят и някакви котерийни борби. Не мисля, че това учение има бъдеще и не виждам защо трябва да му се обръща кой знае какво внимание.

Публикувано изображение

Няколко хиляди (!) от Бялото братство играят Паневритмия на Седемте рилски езера

А колко са останали вкъщи, които не са отишли на Седемте рилски езера?

:)

Редактирано от Парапсихолог - Психотроник (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал следното и си се позовал на думите на Дънов:

За болшевизма (комунизма) и останали политически партии и движения Учителя е ясен - те всички служат на Бога:

И що за логика? По този начин можем да оправдаем и най-човеконенавистните и мракобеснически системи. :)

"Аз разглеждам две противоположности в живота: богатството и сиромашията. Всички хора искат да бъдат богати, никой не иска да бъде беден. – Защо съществуват богатството и сиромашията? – Не може без тях. Проследете живота на природата и ще видите, че и там съществуват богатството и сиромашията. Те са състояния на разумния живот. Бог дава богатството на човека, за да познае неприятелите и враговете си; да разбере кое го спъва в живота. Бог дава сиромашия на човека, за да познае приятелите си, както и всички положителни, възходящи сили, които работят за негово добро. Казваш: „Аз съм сиромах“. – Разбра ли кои са твоите приятели? – „Не разбрах.“ – Тогава не си разбрал и сиромашията. Казваш: „Аз съм богат“. – Разбра ли неприятелите си? – „Нищо не разбрах.“ Ти трябваше да познаеш неприятелите си и да извадиш ножа си, да влезеш в борба с тях."

Любовта,носителка на живота

Тази мисъл единственото нещо, което може да направи. е да породи примиренческо мислене. Просто човекът владее много изкусна реторика - навсякъде е пълно с паралелизми (аналогии), които правят връзки между трърде разностранни неща. :)

И що за логика? По този начин можем да оправдаем и най-човеконенавистните и мракобеснически системи. :)

Извинявам се, че се намесвам в разговора.

Не опира до оправданието, Скептик. Най-общо погледнато Бог е равновесие.

Освен Бяло братство има и Черно братство.

Парапсихолог, вярно се увеличавате. Много е на мода да си "духовен" в днешно време. А груповите излети, които до болка ми напомнят излетите на социалистите... не се ли натоварвате с повечко емоции?

един излет насаме сред природата би бил повече полезен за запазване на равновесието, според скромното ми, профанско мнение :yanim:

"Аз разглеждам две противоположности в живота: богатството и сиромашията. Всички хора искат да бъдат богати, никой не иска да бъде беден. – Защо съществуват богатството и сиромашията? – Не може без тях. Проследете живота на природата и ще видите, че и там съществуват богатството и сиромашията. Те са състояния на разумния живот. Бог дава богатството на човека, за да познае неприятелите и враговете си; да разбере кое го спъва в живота. Бог дава сиромашия на човека, за да познае приятелите си, както и всички положителни, възходящи сили, които работят за негово добро. Казваш: „Аз съм сиромах“. – Разбра ли кои са твоите приятели? – „Не разбрах.“ – Тогава не си разбрал и сиромашията. Казваш: „Аз съм богат“. – Разбра ли неприятелите си? – „Нищо не разбрах.“ Ти трябваше да познаеш неприятелите си и да извадиш ножа си, да влезеш в борба с тях."

Любовта,носителка на живота

Тази мисъл единственото нещо, което може да направи. е да породи примиренческо мислене. Просто човекът владее много изкусна реторика - навсякъде е пълно с паралелизми (аналогии), които правят връзки между трърде разностранни неща. :whist:

Аз пък тълкувам тази мисъл по друг начин.

Когато човек е богат,той е заобиколен с много хора,които му се пишат приятели.

Човек може да разбере кои са истинските му приятели,само ако изпадне в бедност - тогава около него ще останат само те.

Не трябва да завиждаме и да се ядосваме че някой е богат а ние бедни,хабейки напразно енергията си,а да впрегнем силите си и сами да постигнем богатство.

Най-опасния враг е този,който се крие зад маската на приятел.

Редактирано от Moira (преглед на промените)

Аз пък тълкувам тази мисъл по друг начин.

Когато човек е богат,той е заобиколен с много хора,които му се пишат приятели.

Човек може да разбере кои са истинските му приятели,само ако изпадне в бедност - тогава около него ще останат само те.

Не трябва да завиждаме и да се ядосваме че някой е богат а ние бедни,хабейки напразно енергията си,а да впрегнем силите си и сами да постигнем богатство.

Най-опасния враг е този,който се крие зад маската на приятел.

Хватката е в начина на излагане на мисълта - тя може да се тълкува различно, в зависимост от нагласата. А твоето тълкуване всъщност са твоите мисли, които аз горе-долу споделям, и не смятам, че ти е нужен Дънов, за да разсъждаваш така.

Дънов е много умел в използването на реториката, но понеже ми е ясно, че вярата на хората трудно се оборва, няма да се впускам в дискусии какво точно значат напътствията на "учителя". Аз имам една комшийка, която е дъновистка, и мога да кажа за нея, че е свестен човек, но тя живее самотна и се занимава само с работата си и сбирките на съмишлениците си. Щом й харесва, не виждам нищо лошо. Но аз лично смятам, че има доста по-хубави неща, в които човек може да се посвети.

Толкова от мен по тази тема. :P

Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал.

Светлосиният цвят е цветът на Духа на Истината - сиреч на Учителя. Но щом Духът на Истината те смущава ще променя каквото мога. :)

Хайде сега препрочети цитираното от мене Слово на Учитиля, пък после ще го обсъдим. И без демократически и интернационалистически популизъм! ;)

Светлосиният цвят е цветът на Духа на Истината - сиреч на Учителя.

Ма тя истината и дух ли има? Радвам се тогава, че не виждам светлосини учители, ти къде се запозна с такъв?

Но щом Духът на Истината те смущава ще променя каквото мога. :rolleyes:

Смущаващо си е наистина, светлосините учители, силно напомнят за зелени човечета, а почне ли някой да бръщолеви за тях... бе, не му е чиста работата. Благодарим за промяната.

Хайде сега препрочети цитираното от мене Слово на Учитиля, пък после ще го обсъдим. И без демократически и интернационалистически популизъм! :speak:

Явно спрягаш Дънов за Учителя. Тук обаче, те хванах в лъжа, той не е бил светлосин.

П.П. И още нещо. Триенето на линката (в която пишеше, че на рилски езера са се събрали почти 2000, голяма част, от които чужденци) за да замажеш щуротията, която си написал в първата линка - ето, това е популизъм!

Освен Бяло братство има и Черно братство.

Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. :angry:

Хватката е в начина на излагане на мисълта - тя може да се тълкува различно, в зависимост от нагласата. А твоето тълкуване всъщност са твоите мисли, които аз горе-долу споделям, и не смятам, че ти е нужен Дънов, за да разсъждаваш така.

Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се съдържат в беседите на Дънов. Що се отнася до езотеричните му учения, ако човек има интерес къмтакива неща по-добре да прочете Рудолф Щайнер да речем.

ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО!

БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ!

"Свободата на българите е дадена от Бялото Братство и ако злоупотребят с нея, да му мислят. Щяха да видят българите свобода, ако не беше влязъл Бог в руския цар Александър II и не му беше внушил да освободи България. Манифестът на руския цар за обяване на войната е Словото на Господа за освобождение на България. Така че българите дължат освобождението си първо на Бога, второ - на Бялото Братство, трето - на руския цар и четвърто - на руския народ."

Петър Дънов, "Българската душа", "Българите и България", Издателство "Астрала", 2000, стр. 187-188.

Публикувано изображение

"Свободата на българите е дадена от Бялото Братство и ако злоупотребят с нея, да му мислят. Щяха да видят българите свобода, ако не беше влязъл Бог в руския цар Александър II и не му беше внушил да освободи България. Манифестът на руския цар за обяване на войната е Словото на Господа за освобождение на България. Така че българите дължат освобождението си първо на Бога, второ - на Бялото Братство, трето - на руския цар и четвърто - на руския народ."

Този цитат от Дънов ясно свидетелства за неговото психично състояние... Г-н ПАРА, не разбирам какъв ефект искате да постигнете с публикуването на подобни неща, освен че напълно ще развенчаете мита за Всемирния Учител.

"Господ ви е ръководител. Той ви е жених, който изпраща даровете Си, който ви се радва като младоженец за Любовта, която сте приели с вярност от Него, който е Цар над царете и Господар над господарите. Ето затова ида от предвечните обиталища да ви подбудя на добър и свят живот, да ви предохраня да не съгрешите изново против върховната воля на Небето и да ви не отхвърли, както в миналото, когато с беззаконията си дотегнахте на Бога и Той ви остави да паднете под ръцете на вашите врагове, които дойдоха отдалеч да ви накажат за престъпленията и да изпълнят волята на Върховния съдия над вази. Но в тогавашното ваше падение Аз ви подкрепих с Любовта Си, понеже не бяхте съвършено отхвърлени от лицето на Този, който ви беше избрал. И в дълговечното робство постоянно ви ръководих в пътя на търпение и смирение и ви учих да изправите живота си, да съзнаете греховете си, да се разкаете и обърнете с всичкото си сърце към Господа Бога вашего, с когото сте съединени с брачни връзки на чист и непорочен живот. И във всичките ви страдания и изпити Аз ви подкрепях с Моята ръка и ви придавах сила и мощ на Духа да не отпаднете съвсем духом и се изгубите в тинята на отчаянието. И с всички сили, които разполагам, завзех се да създам у вас душа чиста и непорочна, с поведение Божествено. И в края на вашия дълговековен изпит, когато Небето реши по Висше усмотрение на Божия промисъл да ви избави от тежкото робство, Аз бях първият, който се явих да се застъпя да ви освободя, като предполагах, че ще се възползвате от дадената благодат да поправите миналото; но вие злоупотребихте с даровете на свободата. Обаче Аз почнах освобождението ви, като турих в действие всичките си мощни сили да работят навсякъде за постигане и осъществяване на великата мисъл, която има да завърша в най-кратко време, което чака Моята върховна заповед. Но вашите раздори, вашият ново-развратен живот, възпират святата мисъл, която имам на сърце за вашето добро и доброто на целия род человечески; но всичко си има своите граници, това трябва да знаете. През тия последни години на новопочналия ви живот Съм ви ръководил безопасно до тая минута и Съм полагал най-големите усилия да ви опазя от много опасни злини. Въздайте хвала Богу, че Аз не съм от тия, които се побеждават. Иде време и сега е, когато ще опитате Силата Ми и ще познаете, че Аз съм Бог, който се не лъже, но вие сте народ своенравен, който не съзира къде се крие неговото добро."

"ПРИЗВАНИЕ КЪМ НАРОДА МИ"

Явно спрягаш Дънов за Учителя. Тук обаче, те хванах в лъжа, той не е бил светлосин.

П.П. И още нещо. Триенето на линката (в която пишеше, че на рилски езера са се събрали почти 2000, голяма част, от които чужденци) за да замажеш щуротията, която си написал в първата линка - ето, това е популизъм!

Дънов не е Учителя, а медиатор, посредник. Това съм го разяснавал неколкократно. Но повторението е майка на знанието. :rolleyes:

(Всемирно) Бяло Братство - Космическа, Всемирна Общност, Йерархия от високо напреднали Разумни Същества, които са завършили своята еволюция сред човечеството и управляват Вселената според принципите на Любовта и Доброто;

Общество "Бяло братство" - вероизповедание в България, учредено след 1945 г., по подобие на Общество "Бяло братство" - Русе, 1921 г.;

Петър Дънов - медиатор;

Учителя - Господ, Космическият Христос, Адам Кадмон;

Иисус Назарянина (ישוע הנוצרי - Йешу(а) ха-Ноцри) - медиатор, историческият Иисус;

Учителя - Петър Дънов - съкращение от: ГОСПОД УЧИТЕЛЯ, проявил се чрез душата на ПЕТЪР ДЪНОВ;

Линкът изтрих, защото е малко остарял - от 2007 г. Не виждам в това популизъм - става въпрос за актуална информация. Ето го и линкът, щом толкова държиш на него:

http://e-vestnik.bg/2020

Редактирано от Светослав Иванов (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Христо Ботев

МОЯТА МОЛИТВА

"Благословен Бог наш..."

О, мой боже, правий боже!

Не ти, що си в небесата,

а ти, що си в мене, боже -

мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят

калугери и попове

и комуто свещи палят

православните скотове;

не ти, който си направил

от кал мъжът и жената,

а човекът си оставил

роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал

царе, папи, патриарси,

а в неволя си зарязал

мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът

да търпи и да се моли

и храниш го дор до гробът

само със надежди голи;

не ти, боже, на лъжците,

на безчестните тирани,

не ти, идол на глупците,

на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,

защитниче на робите,

на когото щат празнуват

денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!

любов жива за свобода -

да се бори кой как може

с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,

та кога въстане робът,

в редовете на борбата

да си найда и аз гробът!

Не оставай да изстине

буйно сърце на чужбина,

и гласът ми да премине

тихо като през пустиня!...

Стихотворението е печатано за първи път във в. "Независимост" през 1873 г., но се предполага, че е създадено по-рано.

.

Атонски монах анатемосва Ванга и Дънов

vesti.bg, 15.03.2011

От печат излиза книгата "Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста" на Йеромонах Висарион от българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф"

Йеромонах Висарион, втори епитроп на българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" - Атон, заклеймява в книга Петър Дънов и Ванга.

За двутомника "Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста", издание на българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" в Атон, съобщава на сайта си Българската православна църква.

Книгата ще бъде представена от автора в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" в рамките на Великопостния цикъл от лекции от 15 до 22 март в Енорийския център при храма.

Първата беседа ще бъде днес на тема "Ванга - портрет на една съвременна магьосница".

Втората е на 22 март с акцент върху "Окултното лъжеучение на Петър Дънов".

Целта е да бъде разграничено истинското християнство от окултното, както и да се получи обществен дебат по темата, каза йеромонах Висарион по телефона за "Тази сутрин" на Би Ти Ви.

"Трябва да се чуе гласа на църквата. Да не се промиват мозъците на хората с думите на антихриста Дънов и врачката Ванга", категоричен беше свещеникът. Макар и след смъртта на двамата, по думите му църквата трябва да се бори с оставеното от тях "заразно" наследство.

Когато има духовни проблеми, църквата трябва да изкаже своя глас, заяви свещеникът.

Прецедент е обаче новината да се помести не в сайта на храма, а в този на Българската патриаршия, която винаги досега е премълчавала въпроса за църковния статут на Ванга, коментира сайта dveri.bg, според който двете беседи трябва да разрушат мита за българските лъжеикони.

"Нямаме становище в синода за Ванга, но никой от нас не смята, че тя може да бъде светица", заяви Ловчанският митрополит Гавриил вчера, цитиран от същия сайт. Пловдивският Николай заявявил: "Аз не признавам Ванга, за мен тя е сатанински феномен. А Дънов е отлъчен от църквата през 1916 г. и мнението ни за него днес не е променено

"Защо църквата мълчи, вместо да разясни позицията си относно феномена Ванга, която народът нарича светица? Мълчанието на духовните ни учители обърква не само миряните", казва свещеникът от Петрич отец Ангел Кочев. Според него Ванга трябва да бъде канонизирана за светица.

В анкета на църковния сайт сред 600 души, преди месец 81,14%заявиха, че не смятат Ванга за светица, а 10,73% - че църквата трябва да я канонизира. 8,13% нямат мнение.

Днес пред Би Ти Ви журналистът Иван Гарелов коментира начинанието на йеромонах Висарион: "Трябва да имаме предвид, че той работи в друга обстановка - Света Гора. Там за да отидеш, трябва да си фанатик. Но едно е сигурно - от него Паисий няма да излезе".

Отец Евгений Янакиев от Сливенската епархия обаче не се съгласи с мнението му, тъй като "в православието фанатизъм няма". Според него книгата има за цел да просвети хората какво е Ванга и какво е Дънов. Той отрече да става въпрос за анатемосване, а просто за превантивна мярка, която да покаже на християните да не следват думите им.

"Ванга е оръдие на злия дух. Тя е посредник между хората и злите духове", заяви отец Йоан Петров също от Сливенската епархия. Двамата свещеници казаха още, че подетата инициатива е начин да се възроди вярата и да се обединят хората.

Иван Гарелов отбеляза, че Българската православна църква е имала два големи шанса да се обедини - след падането на комунизма и през 2002 г. при приемането на новия закон. И двата са приключили с разкол, допълни той.

"Сега църквата стана активна. Не ми допада обаче, че е активна по въпроси, които разделят отново хората", заяви журналистът.

Свещениците определиха като виновник за разделението "хора от старата генерация, които пречат на църквата". На въпрос какво прави тя за бедните, свещениците отговориха, че социалната дейност остава по-назад, защото основната е да просвещава.

--

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Атонски монах анатемосва Ванга и Дънов

15.03.2011

От печат излиза книгата "Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста" на Йеромонах Висарион от българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф". За двутомника "Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста", издание на българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" в Атон, съобщава на сайта си Българската православна църква. Книгата ще бъде представена от автора в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" в рамките на Великопостния цикъл от лекции от 15 до 22 март в Енорийския център при храма. Първата беседа ще бъде днес на тема "Ванга - портрет на една съвременна магьосница". Втората е на 22 март с акцент върху "Окултното лъжеучение на Петър Дънов". Целта е да бъде разграничено истинското християнство от окултното, както и да се получи обществен дебат по темата, каза йеромонах Висарион по телефона за "Тази сутрин" на Би Ти Ви. "Трябва да се чуе гласа на църквата. Да не се промиват мозъците на хората с думите на антихриста Дънов и врачката Ванга", категоричен беше свещеникът. Макар и след смъртта на двамата, по думите му църквата трябва да се бори с оставеното от тях "заразно" наследство. Когато има духовни проблеми, църквата трябва да изкаже своя глас, заяви свещеникът.

Цялата статия: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3680331

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Хм, сега видях... Аз пуснах същото инфо в раздела за религия в темата за Дънов. Отворихме работа на модераторите, за което се извинявам.

Аз намирам, че това е обществено явление, отдавна излязло извън рамките на религията. Според мен има връзка между фактите, че сред европейците ние се представяме като "най" - нещастни, корумпирани, бедни, мръсни, и същевременно най-сигурните работодатели на всевъзможни вещици, вещери, тълкуватели, интерпретатори и шарлатани, даже и такива, дошли от бившите съветски републики.

Редактирано от animalprograms (преглед на промените)

Гарелов поставя важни въпроси... Що се отнася до вашия колега, той дори не е разбрал за какво иде реч. БПЦ все още не е анатемосала Ванга. Дънов наистина е отлъчен от БПЦ през 1916. Това, за което става дума е, че Ванга и Дънов са учели на неща, които противоречат на православния канон. Следователно, ако някой иска да следва православното христянство, което е традиционното изповедание у нас от въвеждането му от цар Борис през 865-866, той не може да одобри дъновизма.

Дънов наистина е отлъчен от БПЦ през 1916.

"През първата половина на 1922 година Св. Синод на Българската православна църква предприема кампания срещу Бялото Братство в България. Даниил Ласков и Михаил Калнев публикуват критически трудове. На 7 юли 1922 година на свое заседание Архиерейският събор обявявя Петър Дънов за самоотлъчил се от светата Църква."

Из "История на Общество Бяло Братство. Периода 1922-1944 в детайли."

http://www.beinsadouno.org/bg/node/178

scepsis, ти си толкова "наясно" с историята, колкото и с учението на Бялото Братство. :P

scepsis, ти си толкова "наясно" с историята, колкото и с учението на Бялото Братство. :whist:

Има ли значение дали през 1916 или през 1922 след като е отлъчен за дискусията ?

Или като всеки сектант се хващаш за сламчицата, а не виждаш гредата ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.