Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

npn, На първия ти въпрос отговорът е ясен от цитатите - да, има представители на Шестата раса на Земята, но са скрити, сиреч - инкогнито. Като му дойде времето ще излязат открито и ще бъдат много повече, отколкото досега и ще управляват човечеството. На втория ти въпрос - човекът, изричащ молитва се моли на своята представа за Бога.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Първия въпрос, беше риторичен. Относно втория, отговорът ти не отговаря на претенциите, които имаш. Молитвата е подсъзнателен код за връзка с нашия висш Аз и човек никога не се моли на нещо извън неговата същност. Преди години, нямах знанията, които имам сега и се увличах по книгите на Дънофф. Е, много вода изтече от тогава и сега писаниците Дънови, ми се струват, като приказки за лека нощ.

---------------------------------------------

модераторска забележка

В бъдеще се въздържайте от саркастични алабализми :clap:

Отколкото сега ли???

ПОСЛЕ ЧЕТЕМ

Е ся, кво става с тази раса? Има ли я в крайна сметка или не?

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДЪНОФФ СЕ ОПЛИТА В СЛОВОБЛУДСТВАТА СИ

Моля потентния интелектуалец да разгадае шифъра на ДъноФФ

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Яко бичим цвъркалки с инжиктипляктора уртомутрудукски на змея Карабадас от планината Пеленгал.

• 2 седмици по-късно...

Яростното сражение между варненските бели братя с Висарион Зографски. Ха познайте от веднъж кой атакува бясно в предните редици! :ph34r: Нашият Парапсихолог - магьосник! :ph34r:

http://www.chudesa.net/дъновисти-нападнаха-йеромонах-висар/
  • 2 седмици по-късно...

ЧЕСТИТ ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА И СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ, ДУХОВНОСТ, КУЛТУРА И НАУКА!

Единство между българите и славяните под
Ръководството на Елохил за идването на Новата култура на Шестата раса!

“Затова благоволих да извикам отдалеч, от край Небесата двамата братя (Константин – Кирил и Методий), светила на славянския род, и да им връча Словото на Истината и Словото на Живота, да ви го донесат и ви научат на пътя Ми, по който да възлезете във Вечната Виделина, в която обитавам: Виделината на Живота, която ви проводих да пребъдете в нея, която светът не прие, но я отхвърли и предаде помазаника Ми на завета, Исуса, на поругание и смърт, защото делата на тоя род бяха лукави. Но престъпниците на завета Ми приеха заплата за своите беззакония и от нине всичко се прекратява. Правдата е вечна, Отец ми е неизменяем, делата Му са неотложими, вий сте Мой народ. Господ потърси дом за Себе Си и изборът Му падна в славянското домородие, което Небето възлюби за неговата Божествена добродетел. За това ви пратих двамата Мои служители да ви донесат радостната вест да напуснете мрака на тъмните езически богове. И биде радост голяма в световете на Виделината, кога Бог положи печата на великото Си име на вази и вложи Духа Си в сърцето ви в завет вечен. И явих се на тогавашния ви царстващ господар (кан Борис) и му известих волята на Небето да приеме пратениците Ми на Новия завет и той ми послуша гласа и се удостои пред Мене да стане родоначалник на духовното ваше възраждане.”

Из “Призвание към народа ми”

Публикувано изображение

Честит Празник! Светльо само едно не мога да разбера приятел- защо даваш повод на хората да хулят!? Виж сега, не че Божественото може да бъде похулено, но не те ли е грижа за душите които предизвикваш!? Всеки си върви по своя път и си учи уроците, всеки си живее в собствения си свят. Ти не разбра ли че твоят свят и светът на хората които пишат по темата тук са отделени от бездна непреодолима на този етап и ако ти ставаш повод за съблазън кое те прави толкова възвишен колкото може би си мислиш че си!? Осъзнай се най- после! Не ти го казвам със зло просто престани! Простичко е не разбираш ли? Хубав празник на всички!

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

баби и дядовци в публиката, на кадето и отива нашата мила църква с нейните псевдо служители. Много й здраве.

Накъдето е вървяла винаги..

Нима е имала друга посока.

• 2 седмици по-късно...

Никога не излизай вън от границите на възможното.

Не искай за себе си, ни за другите това, което не знаеш дали ще им е полезно или вредно.

Не настоявай за това, което веднъж ти е отказано. Отгде знаеш, може би в него се крие твоето добро.

Никога и никъде не упорствувай против истината.

Никога и никъде не се колебай в добродетелта.

От человек двуличен се пази, от твърдоглав, упорит, горделив и тщеславен стой настрани.

Първото си впечатление, първият съвет на твоя Ангел Хранител пази. Това, което ти каже за другите, дръж го за истинско мерило.

От първия глас на съвестта си се не дели.

Не принуждавай душата си в това, което й е по начало противно.

Не работи против собствената природа на твоя дух, защото ще пострадаш.

Вълкът овца да направиш не се труди, понеже е вън от границите на твоята възможност.

Овцата в устата на вълка не давай.

Не изменявай убеждението си, за хубавия изглед на нещата, защото в тях се крие змийска отрова.

Когато говори някой за любов, питай го какво иска, дали кожуха ти или душата ти. Ако се оправдава, помни, че двете ще завлече.

Правило на живота си дръж, че всякой, който се старае да се оправдава е виноват, защото правия в сърце няма нужда от подобна защита.

Всякой, който ти се маже, знай, че иска да те подкопае.

Всякой, който ти се показва, че е повече от това, което виждаш, знай, че иска да те възсяда. А всякой, който се дига повече от тебе знай, че мисли да те управлява.

На превзет человек съвет не давай, на хитър услуга не показвай, а на зъл дума не казвай.

Знай, че качествата на нещата винаги си остават такива, каквито си са. Злото в добро не можеш да преобърнеш, но можеш да го заместиш. Затова в борбата с него не мисли, че ще го унищожиш, защото е невъзможно.

Свободен ако искаш да си в добродетелта стой, тя ще ти е щит неразрушим; в нейните крепости винаги ще си защитен.

Помни това, което сега ти казвам и ще си блажен.

Наставление, 17.03.1899 г.

Личен бележник на Петър К. Дънов (1899)

Издателство “Бяло Братство”, София, 2010

Стр. 23, 24, 25

Редактирано от Светослав Иванов (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Повечето от текстовете със Словото на Учителя - Петър Дънов са качени в Интернет. Ето къде можете да ги намерите:

1.2

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Блажен муж, иже не иде на совет нечестивых, и на пути грешных не ста, и на седалищи губителей не седе;

но в законе Господни воля eго, и в законе eго поучится день и нощь.

И будет яко древо насажденое при исходищих вод, eже плод свой даст во время свое, и лист eго не отпадет; и вся, eлика аще творит, успеет.

Не тако нечестивiи, не тако; но яко прах, eгоже возметает ветр от лица земли.

Сего ради не воскреснут нечестивiи на суд, ниже грешницы в совет праведных.

Яко весть Господь путь праведных, и путь нечестивых погибнет.

Псалом Давидов.

Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи,

2. а в закона на Господа е волята му, и върху Неговия закон той размишлява денем и нощем!

3. И ще бъде той като дърво, посадено край водни потоци, което дава плода си в свое време, и чийто лист не вехне; и във всичко, що върши, ще успее.

4. Не тъй са нечестивците, (не тъй) но те са като прах, що вятърът измита (от земното лице).

5. Затова нечестивците не ще устоят на съда, и грешниците - в събранието на праведните.

6. Защото Господ знае пътя на праведните, а пътят на нечестивците ще погине.

СЛОВО

Псалом 75: 8:

„Защото в ръката на Господа има

Чаша с руйно вино, пълно със смешение,

И от нея ще налее,

Даже дрождието му ще прецедят и ще пият

Всички нечестиви на земята.“

Следователно внимавайте във всичките си постъпки и не се отклонявайте от пътя си, понеже мъздевъздаянието ми не може да се отложи. Рано или късно всеки ще приеме заслуженото. Ако дълго търпя, то е за вашето добро, за да дойдете всички в познанието на Истината. Не злоупотребявайте с тая Моя добродетел, понеже за всяко злоупотребление ще понесете заслуженото. Не се старайте с вашата свобода да изнасилите Моята. Вашите желания ще бъдат винаги задоволени, но вашите прищевки – винаги наказвани. „Добрите желания са от Божията воля, а прищевките са от человеческата.“

Притчи 10 : 11:

„Устата на праведния са източник на живот.“

Това са те, добрите желания – те са неговата красота.

„А устата на нечестивите неправда ще покрие.“

Това са те, прищевките на човешките своеволия, на които заплатата са срам, позор.

Евангелие от Йоана 16 : 1:

„Още малко и няма да ме виждате, и пак малко и ще ме видите.“

„Още малко“ – това е временният живот на плътта, който ви препятства да Ме виждате, да сте в прямо общение с Мен. Такива минути на живота ви всеки е опитал. Те са били минути на общо помрачение, духовно падение и скърби. „Още малко“ – това е повдигането на вашия Дух, освобождението от плътската връзка, себеотричането и съзнанието на Доброто и Любовта към Бога. В такива минути Аз винаги Съм се вестявал пред вас.

Евангелие от Матея 12 :12:

„А колко е по-добър человек от овца!“

Ако Бог се грижи за птиците небесни и за зверовете земни, нима Той ще да забрави вас? Не, няма да ви забрави. Но вас ви съблазняват най-малките противоречия на живота. Не сте се научили да служите на Бога. Вие все търсите вашето – хляба и рибите. Искате чудеса, искате знамения. Ще ви се дадат, но не тия, които вие очаквате. Аз ще извърша това така, щото да не остане никакво съмнение в сърцето ви. И когато ви се отворят очите като на слепия, ще видите хубавия Божи свят.

Няма да се минат нито три години от днес, когато тази истина ще блесне по-ясно. Вяра искам от вас. Вашето маловерие възпира силата на Моя Дух. Какви знамения мога да направя пред вас, когато сте слепи? Какво мога да сторя, за да ви въведа в Истината, когато вашият ум е помрачен? Вие Ме мислите, че съм подобен на вас (когато сте слепи), който говори днес едно, утре – друго, и че най-малките препятствия могат да отклонят намеренията Ми. Вие сами изопачавате думите Ми. Когато Аз говоря, вие не Ме слушате добре. Ако Аз говоря за духовния хляб, вие разбирате хляба на плътта. Когато Бог иска вашите сърца да Му служите, вие мислите, че Той иска данък от вас. Бог иска нещо повече, Той иска посвещението на целия ви живот.

Да ви не съблазняват тия Мои думи, нито да ви плашат. Вие, види се, се страхувате да не би да заграбят вашия живот и да ви лишат от свободата ви. Аз не дойдох да търся живот, но да дам Живот; не дойдох да заграбя свободата на хората, но да им дам тяхната. Всеки от вас самоволно се лишава от Живота и Свободата си. Който не люби Бога и Мен не люби, няма ни Свобода, ни Живот в себе си.

Ако ме любите, изпълнете Моя закон и Отец Мой ще ви изпроводи Своето благословение за вашето послушание. Изпълнете всичко, което Съм говорил отначало и Духът ми ще пребъде във вас. Аз зная, вие имате спънки в живота си, но такива имах и Аз, когато бях на Земята.

На въпроса дали даденото от С. е вярно – отговор:

– Всяко добро даване е от Отца на Виделината. Разбираш ли защо ти привеждам тия думи?

– Защо, Господи?

– Всичките добрини, що се диктуват, са чрез един и същ Дух. На всекиго според нуждата: млякото – за децата, твърдата храна – за възрастните.

– А сънищата на Майка Господня и светото послание на патриарха Йоаникий 28 верни ли са?

– На въпроса ти Аз ще отговоря с Притчи 12: 12:

„Нечестивият търси корист както злите, но коренът на праведния дава плод.“

От плода на всяко дърво се познава дали плодът е вкусен, или не. Вярата е, която спасява човека, а не знанието. Там, у вас, не само в сънищата, но и в Мен се съмняват. А който се съмнява в Мен, не може да вярва в Истината, нито да я намери. Не е да се прецежда комарът, а камилата да се преглъща. Каква полза, ако имате фарисейската правда и фарисейските вярвания? Дръжте се близо до Божия закон и няма никога да се спъвате, защото всеки от вас, който иска да бъде любим, близък като брат, сестра и майка, трябва да изпълнява Волята на Баща Ми. Вас ви спъват много желания – всичко искате, но нищо не давате.

Зная аз болките на твоите сестри: едната търси доброто положение на своя син, а другата – сигурността на живота. Те много пъти са туряли думи в Моята уста, които не Съм казал. В много неща те са се отнесли неправилно с Мен. Не Съм ли казал: „Просете и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори“? Не трябва ли те от по-рано да представят своите желания пред Мен в молитва и пост, в тайната своя стаица? Да, това трябва да бъде поведението им. И така, не трябва да изкушавате нито себе си, нито Мен.

А сега, между доброто семе лукавият е посял и своето, когато вие дремехте. Вие с вашето съмнение започвате да потъвате в морето. В морето вълните отвътре ви заплашват и вие сте в положението на един, който се дави. Гледайте нагоре към Мен и аз ще простра ръката Си и ще ви избавя. Брегът е близо и бурята скоро ще престане. Аз внимавам за вашия живот и всякога ви упътвам. Всичко Съм наредил и ако внимавате на Моите думи, няма да бъдете от нищо лишени, ще имате всички Мои благословения. Вие дължите вашия живот на Небето, което ви е сторило безброй добрини. Ако Аз не бях вашият закрилник, знаете ли колко злини биха ви сполетели? Но сега много от тях са отстранени.

Онзи, който създава дома, който образува семейните връзки, който повдига любовта на чадата и родителите, помежду братя, сестри и приятели, Той е вашият Небесен Отец. И ако вие не слушате Неговия глас, ако постоянно се съмнявате в Него и изказвате недоверие и неблагодарност, ще изгубите и това, което имате. Аз Съм се молил за вас, както за Петра, да не оскудее вашата вяра във време на изпити. И ако имате пълна вяра и упование към Мен, всичко ще се уреди за ваше добро. Сега укрепете се във вярата и постоянно не се съмнявайте, заради плевелите не изтръгвайте и пшеницата, заради лъжата не отхвърляйте Истината. Ако сами сте лъгали, не мислете, че и Аз ще ви излъжа. В един миг вие сте готови пред една слугиня да се отречете от Мене. Като старите фарисеи вие сте готови да извикате в душата си: „На Мойсея ние знаем, че Бог е говорил, а на този не знаем.“ Вие вярвате, че Съм говорил на другите, а че на вас Съм говорил, това не го вярвате. На другите вярвате, а на Мен не вярвате. Ето коя е причината, дето сте изгубили вашия Мир, ето причината на скърбите ви.

Когато говорих, вие не внимавахте; когато ви съветвах, вие не слушахте и когато ви заповядвах, вие не изпълнявахте. Ако вие оставяте да израснат трънките наоколо ви и да ви заглушат, кой е крив за това? Ако Аз говоря и вие събаряте, кой ще спечели? Обърнете очите си към тоя свят, погледнете на всички неща наоколо ви, погледнете на това множество, което се движи наоколо ви – кой промишлява за техните нужди? Не говори ли това всичко вкупом: всичко според заслугите на всекиго? Ще бъде ли прилично да се предпочете недостойният пред достойния, болният – пред здравия, злият – пред добрия, злоезичният – пред праведния? Не, Небето и Земята са наследство на кротките и чистосърдечните. Който има ум да слуша, нека слуша. Не викайте само: „Господи, Господи, Господи“, но изпълнявайте Волята на Отца Ми.

Не са думите, които скланят Небето, но е доброто и чисто сърце. То е единственият залог, който важи. И ако вашите сърца принадлежат на света, с какво остава да Ме привлечете към себе си? С нищо. Вие ще останете чужди завинаги – нито света ще придобиете, нито Небето. На двама господари е трудно да се служи. Но вие казвате, че вярвате. Добре, нека видя плодовете на вашата вяра и тогава ще благоволя във вас. Ако Ме търсите с всичкото си сърце, няма да има нещо невъзможно. Когато ме призовете, не трябва да има разногласие в сърцето ви. Умът ви трябва да бъде тих и спокоен, да възприема Истината, а не да си натрапвате плътските си желания, които никнат естествено и се отразяват във вътрешността на душата ви. Когато те никнат като гъби, вие събирате и казвате: „Ето обещанията Божии.“ Да, обещанията на вашето сърце!

Когато Аз говоря на една душа, там ще има съживление на Духа. Такъв човек ще бъде посаден като дърво при водните утоки, листата му никога няма да вехнат и плодът му никога няма да пада. Но когато Дървото на Живота почне да вехне и листата му капят, то е знак, че то не е при водните утоки. Всяко сърце, което съхне, и ум, който се помрачава, показват, че Моята Виделина не присъства в техните души. Бих желал да подражавате на непокорния син, който отказа на баща си да отиде на нивата, но после се разкая и отиде, отколкото на оногова, който обеща и не извърши. Бих желал да имате онова постоянство на вдовицата, която не се отчая, но настоя и изисква своето. Бих желал да подражавате на оная сирота, която в храма даде най-вече от всичките богати и на която името Аз поставих за пример на вас. Да, тя даде всичко и то без да мисли за бъдещето. Вие виждате, че нейната добра постъпка и досега се проповядва на вас.

Ето Аз ви говоря чрез устата на вашия брат и ако вярвате, ще опитате Истината на Моите думи, защото истинността на Моите думи се опитва в Живота. Останете с миром.

Господ Исус Христос говори чрез устата на раба си Петър Дънов

22 август 1904 г., Варна

Учителя Петър Дънов. Той иде. Издателство "Бяло Братство", София, 2004 г.

Редактирано от Светослав Иванов (преглед на промените)

[.....

ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС говори чрез устата на раба си П. Дънов.

22 август 1904 г., Варна

Римляни 3:4

Да не бъде! но Бог нека бъде признат за верен, а всеки човек лъжлив.

Матей 24:24

защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат знамения и чудеса, за да подмамят, ако е възможно и избраните.

Римляни 3:4

Да не бъде! но Бог нека бъде признат за верен, а всеки човек лъжлив.

Матей 24:24

защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат знамения и чудеса, за да подмамят, ако е възможно и избраните.

3:10 Както е писано: - "Няма праведен ни един;

http://www.biblia.w-bg.net/paprim.html

НОВА БИБЛИЯ

Библията е една книга на миналото. В Евангелието е писано какво е говорил Христос на хората. Но и днес Той не е престанал да говори. Той е говорил 2000 години и сега говори, и в бъдеще ще говори. Някои признават Стария Завет, други признават Новия Завет и казват: “Ново няма вече.” Слънцето веднъж ли изгрява? – Много пъти изгрява. Дърветата само веднъж не цъфтят, много пъти цъфтят. Реките само един път не текат – постоянно текат. Трябва да имате ясна представа за живота – той е важен. Трябва да разрешите вътрешния живот. Щом разрешите вътрешния живот, и външния ще разрешите.(53, с. 5)

Старото си отива, ново иде. Нова Библия се пише сега. Ново Евангелие се пише. Не го пиша аз, Бог го пише. Горко на оня, който не приеме новото Евангелие! Евреите и досега страдат, защото не приеха Христовото учение. Ще кажете, че малко е Евангелието, оставено от Христа. Онова, което сега се пише, е още по-малко. Един от кодексите на новото Евангелие гласи: “Зачитайте Божественото в човека!” Като слушаш един музикант, радвай се, че има Божествена дарба. Като четеш стихотворенията на един поет, радвай се, че дарбата му е дадена от Бога. Като се ползваш от съветите на един мъдрец, радвай се, че Бог го изпратил между хората да ги поучава. Ако срещнеш един красив човек, който не злоупотребява с красотата си, знай, че Бог го е създал красив. Всичко хубаво и добро е от Бога. Каквото видиш, запитай се дали е от Бога, или от човека.(22, с. 73)

Спре ли се човек на едно място, не е добре. Някои от вас мислят, че са завършили своето развитие, че всичко знаят. Други мислят, че като прочетат Писанията, всичко са разбрали, и казват: “Туй е то, всичкото!” Не е всичкото в тази книга. Тази книга е една малка опитност, но где е опитността на ангелите, где е опитността на тези светии? Ап. Павел е казал много малко неща. И Христос е казал много малко неща. Где е онази Любов, която Христос проповядваше на кръста? Всички християни говорят за нея, но колко християни има, които изявяват Христовата Любов? Тогава аз определям великия закон така: Любовта включва благото на всички същества. Сега в разбиране Словото Божие трябва дълбока мисъл не само по ум, но дълбока мисъл, в която да взима участие сърцето, в която да взима участие и човешката воля. Има някои въпроси, които ще се разрешат само по един опитен начин.(37, с. 168)

Ако бих имал време, бих ви изтълкувал защо Христос е говорил с притчи. Това представлява един определен метод, определен начин да предаде Своето учение на света. Понеже в Неговото време хората не бяха готови за учението Му, Той даде на света тези образи, за да може то да се запази за нашето време. Ако Христос дойде сега, той няма да се занимава с тези образи. Той ще говори други неща. Онези, които преди 2000 години не са Го разбрали, трябва да Го разберат. Тогавашното учение на Христа е основа на сегашното, което Той ще изнесе пред света, и затова именно тези форми, които са Негово дело, ще претърпят известни промени – кръвоносните съдове, дихателната система, всички клетки ще претърпят изменение.(150, с. 120)

От четене до четене има разлика. Ако аз река да чета, аз възстановявам нещата. За мене едно четене представлява кинематограф. Като чета, аз си възстановявам един филм, възстановявам миналото, станало преди няколко години. И аз проверявам нещата – кое е вярно и кое не. Проверявам как действително са станали нещата, а другите предполагат. Когато чета Евангелието, аз установявам филма, миналото, станало преди 2000 години. Това, което е писано в Евангелието, това са откъслеци. Не е нещо цялостно. Христос е говорил много работи, които са пропуснати. Ти като четеш, ще ги възстановиш.(92, с. 167)

“И отвори умовете им да разбират Писанията” (Лука 24:13). Какво представляват Писанията? – Написана книга. Тази написана книга сте вие и върху нея могат да се четат много работи. По същия закон от клетките можем да изучаваме организма, а от органите можем да изучаваме системите. От системите пък можем да изучаваме какво представлява цялото човечество или какво представлява цялата вселена. Значи всичко зависи от единицата.(51, с. 208)

Ще кажете, че в Библията е писано всичко. Наистина много неща са писани в Библията, но много още има да се пишат. Йоан казва, че Христос е говорил много, но всичко не е написано. Не една Библия, но още много Библии има да се пишат, в които да се вмести това, което Христос е говорил. Като говорят за Библията, която е писана от човеци, всички я считат за свещена книга. Дойдат ли до главата, в която се крият неща, писани от векове, малцина се замислят за нея. Според мене единствената свещена книга, която всеки човек има в оригинал, това е човешката глава. Освен написаното вече всеки момент в нея се пише новото, което човек преживява. В това отношение главата представлява Новия Завет на човечеството, а стомахът – Стария Завет. Всичко, което Христос е говорил преди 2000 години, е написано на главата. Това, което днес говори, пак се пише на главата. Съвременните хора не разполагат още с нужната светлина да четат и разбират това, което е писано в главата им, както и онова, което всеки ден се пише. Докато има светлина, човек чете, разбира и минава за учен. Щом изгуби светлината си, той вече не може да чете, нищо не разбира и минава за невежа. Следователно, ползвайте се от светлината на съзнанието си, за да четете в оригинал свещената книга, написана в главата ви, и чрез нея да коригирате свещената книга вън от главата ви. Казано е в Писанието: “Ще напиша закона Си в сърцето на човека.” Значи сам Бог е написал закона Си в човешкото сърце. Който има светлина, той чете Божия закон в оригинал и оттам го превежда на хората. И Мойсей написа законите по същия начин. Той ги четеше в главата и в сърцето си в оригинал и ги превеждаше на език, достъпен за онези, които нямаха светлина сами да четат и разбират. Оригинала, който се намира в човешката глава и в човешкото сърце, философите наричат “акашови записи”. Когато казваме, че човек е готов да служи на Бога, имаме предвид онзи, който чете в оригинал Божия закон. Дойде ли съмнението и колебанието в него, той е изгубил оригинала и чете някой превод, в който непременно има грешки. Любов, която внася в човека съмнения, колебания, подозрения, е преводна. Любов, която изключва съмненията и колебанията, е оригинална, вечна. Който носи вечната Любов в себе си, той оценява Любовта на Бога, оценява възможностите и условията, които му са дадени, и благодари за всички блага, с които се ползва.(31, с. 144)

Учителя за Библията - том II

Ай сиктир от тука с тия глупостини и нови библии дет написал оня подскачащия по полянките

ъф

:yanim:

Библията е една книга на миналото...

Нова Библия, Ново Евангелие са трябвали на Петър Дънов, щото в Старата Библия никъде не пише за Бялото Братство, Шестата раса, прераждането, вегетарианството, Пентаграма, Паневритмията... :) И за да имат хората страх и почитание към Новата Библия, Дънов предупреждава, по-точно директно заплашва:

Горко на оня, който не приеме новото Евангелие!

Е, на това му се казва "свободна воля" и "Любов" по белобратски! :biggrin:

Редактирано от Magus Phantom (преглед на промените)

Аз все си мисля, че не бива да сравняваме и отъждествяваме Дънов с последователите му. То е нещо като... Буда и будистите - например. Последователите имат своето разбиране на думите на учителя си и не рядко тези разбирания нямат общо с истините на учителя. Или - за един учител не е редно да се съди по последователите му. И на мен са ми странни паневритмиите и някои други неща, но признавам че Дънов има трудове които са ми много близки и харесвам. Убедена съм, че Дънов каквото е искал да направи на тая земя няма общо със сегашната секта. Но съм убедена единствено за себе си и няма да затормозявам с това вярващите в него. Всеки има право на избор в какво да вярва. Но крайности като единствено приемане на нещо или тотално отричане на нещо едва ли са "правия" път.

Аз все си мисля, че не бива да сравняваме и отъждествяваме Дънов с последователите му. То е нещо като... Буда и будистите - например.

А аз мисля, че са едно и също.

Защото разсъждения то сорта "Учението си е добро, ама хората, които го прилагаха са калпави" водят до това да се казва "Комунизмът е нещо много хубаво, ама хората, които го прилагаха бяха лоши и заради това и се провали".

Или "Нациоанлсоциализмът на Хитлер е най-добрата доктрина, ама хората не можаха да го осъществят".

Учението се прави от човек за хората, чийто живот то трябва да промени към нещо различно и по-добро.

Ако е успяло да ги промени - добре, значи учението е силно, добро по същността си.Ама ако ги е променило към по-лошо не са виновни хората, а самото учение, тъй като явно се е оказало не от Бога, ами създадено от някой човек за негови си нужди.

А аз мисля, че са едно и също.

Защото разсъждения то сорта "Учението си е добро, ама хората, които го прилагаха са калпави" водят до това да се казва "Комунизмът е нещо много хубаво, ама хората, които го прилагаха бяха лоши и заради това и се провали".

Или "Нациоанлсоциализмът на Хитлер е най-добрата доктрина, ама хората не можаха да го осъществят".

Учението се прави от човек за хората, чийто живот то трябва да промени към нещо различно и по-добро.

Ако е успяло да ги промени - добре, значи учението е силно, добро по същността си.Ама ако ги е променило към по-лошо не са виновни хората, а самото учение, тъй като явно се е оказало не от Бога, ами създадено от някой човек за негови си нужди.

Така да бъде :lol6:

Ще допълня само че... всички учения не са от Бога а са от човека.

Така да бъде :lol6:

Ще допълня само че... всички учения не са от Бога а са от човека.

тогава - няма защо да прехвърляме вината от Дънов върху последователите му, нали ?

Те не са виновни - просто такива са си изваяни ( промити) от учението му.

тогава - няма защо да прехвърляме вината от Дънов върху последователите му, нали ?

Те не са виновни - просто такива са си изваяни ( промити) от учението му.

Всеки има право на избор в какво да вярва. Но крайности като единствено приемане на нещо или тотално отричане на нещо едва ли са "правия" път.

ми да се самоцитирам...

понеже не иде реч за вина и невина...

да те цитирам тогава, че това "да се самоцитирам" ми звучи малко...хмм...перверзно ;)

Убедена съм, че Дънов каквото е искал да направи на тая земя няма общо със сегашната секта.

Аз пък съм убеден в противното - че точно това е искал да постигне, както и личното си облагодетелстване.

Но - всеки с мнението и вкуса си.Нали знаеш - "вкус и гъз приятели нямат" .

Не се мъча да те убеждавам в моята правота.Нито пък ти ще можеш да ме преместиш от точката на моста, която съм заел.

да те цитирам тогава, че това "да се самоцитирам" ми звучи малко...хмм...перверзно ;)

Аз пък съм убеден в противното - че точно това е искал да постигне, както и личното си облагодетелстване.

Но - всеки с мнението и вкуса си.Нали знаеш - "вкус и гъз приятели нямат" .

Не се мъча да те убеждавам в моята правота.Нито пък ти ще можеш да ме преместиш от точката на моста, която съм заел.

Това нали не пречи винаги да има и друга гледна точка :))

Ти си едно магаре на мост, аз друго магаре на мост. Дънов си е Дънов.

За мен един човек не може да донесе вината на група хора, но може да я понесе... както и го прави навярно.

Иначе на личното ми мостче Дънов го няма. Но ми е жал че все си търсим виновни другаде а не в себе си.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.