Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

......Връщам се от Мусала с един евангелистки проповедник, виден проповедник, който проповядва и за вяра, и за любов, Господ какво е направил и т.н. Минаваме през Маричината долина. Аз вървя и си разсъждавам. Гледам над долината, върви една мечка, слиза. Казвам, един ангел върви. Той се замисля, ангелът върви. Вече приближаваме до мечката, тъй, колкото от тука до вратата. Тогава проповедникът казва: "Слушай"! Аз казвам на моя език: "Един ангел иде, една мечка". Той, като видя мечката, отвориха му се очите. Трябва да се справим, да мине пред нас или ние да минем и тя да мине зад нас. Тръгвам напред, тя да може да мине зад гърба ни. Тя отива да пие вода, жадна е, нещо си мисли. Там на пътя прескачам едно дърво, а този проповедник в страха си мисли, че аз бягам от ангела. Пък аз искам да дам почитание на този ангел. Той се препъва и пада така, че пада и си туря крака насреща. Аз се спирам, гледам, ангелът си вдига очите, казва: "Много съжалявам, че уплаших този евангелистки проповедник"! И хуква нагоре тази мечка по пътя, по който беше дошла. Питам проповедника: "Какво чувствуваш"? -" Помислих, че ти ме остави и мечката ме натиска". Добре, сега този случай тенденциозно може да разправям, за да уроня неговия престиж. Така някои ще си помислят, но той е още жив, тук е на земята. Какво ме интересува да разправям за този проповедник? Казвам, когато един ангел дойде, ние си вдигаме краката насреща му. Вдигане на крака навсякъде има. За мене това е ясно, щом не мислим. Защо този проповедник не може да мисли? Тази мечка какво ще направи? Мечките са много добри същества. Мечка да те залюби, по-вярна от нея не може да има, но и да те намрази, да те пази Господ от мечка, която мрази. Ако си от онези, които не знаят как да мислят, по-отмъстително същество от мечката няма. Тя никога не забравя, ако с нея постъпиш добре, тя помни.

Разправяха, тук в България, за едно младо мече. От-кърмила го една жена от карнобатско и след десет години туй мече вижда тази жена, която го е отгледала, легнало пред краката й. Тя почнала да се гали, да казва: "Много ти благодаря". А на мечкаря казва: "Какво ще ме извеждаш да ти играя"! На жената казва: "Ако ти не беше ме откърмила, щях да умра. Сега благодарение на тебе, както виждаш, разиграват ме хората". Та, ако една мечка е признателна на една жена, която й направила това добро, колко повече ние трябва да бъдем признателни на Бога, Който ни е дал всичкото благословение. Сега кое е по-хубаво: да мислим за Драгана, Петко, Стояна какво са направили или аз, като дойда до Петко, Драгана, Стояна, да кажа: Колко ни люби Господ! За Петко, Драгана, Стояна трябва ли да загубя своя мир.

Най-правата философия е да мислите! Ще мислите за великите Божии блага, които Бог е вложил във вас. Мислете за вашата душа, мислете за вашия ум, мислете за вашето сърце, мислете за вашия дух, за туй мислете сега! Мислете за онова, хубавото, великото и като мислите 35 години поне, ще турите една основа – да станете търпеливи. Търпелив човек е, който мисли, а нетърпелив е онзи, който не мисли. Няма друга възможност. Христос, като дойде на земята, знаеше за всичките свои страдания, които трябваше да мине. Петър казва: "Господи, да ти не бъде това"! - "Не, казва Христос, Аз до този час дойдох да мисля. Ще има да страдам, те са малки работи, ще минат"! Едно страдание ще мине час, два, три, цял ден от сутрин до вечер, на другия ден твоето страдание ще мине. Вие сте изпратени на земята да разрешите една работа и си казвате: "Христос колко е страдал"! Но Христос беше изпратен да мисли: "Както ме е Отец научил, така и правя.

http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/%D0%94%D0%B0_%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8,_22.03.1935

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

От твърдоглав, упорит, горделив и тщеславен стой настрана.

Всеки, който се мазни знай, че иска да те подкопае, а всеки, който се показва, че е повече от това, което виждаш, знай че иска да те възсяда.

На хитър услуга не прави, а на зъл - дума не казвай. Знай, че качествата на нещата винаги си остават такива, каквито са си.

Всеки, който се дига повече от тебе, знай, че мисли да те управлява.

Петър Дънов, София, 2 февруари 1917година

Златни правила!

Хората се женят и мислят, че вършат сериозна работа. И това е забава. Казват на момата: Ще ти намерим един добър момък и ще те оженим за него. Той е добър, умен, учен. Свършил е два факултета. И момъкът казва на момата: Ние сме богати, имаме две големи градини. Ще си направим нова къща. Той й обещава все хубави работи, за да я залъже. Момата слуша, радва се, доволна е. Най-после, те се оженват, но работата не върви добре. Защо? — С лъжа работите не се нареждат. От година на година, животът им се влошава. Същото става и с религиозния. Като православен, той посещава църквата, целува кръста и иконите. Една – две години е доволен, но и тук работите му не се нареждат. Нещо съществено му липсва - общението на душата с Бога.

http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B0

Употребявайте стиховете от Евангелието от Йоана не само за болести, но и при други противоречия, които имате. Например имате някое неразположение на духа – потърсете един, втори, трети, четвърти стих и този, с който се премахва неразположението и идва във вас Светлината, него стих турете на особено място, за да видите Силата на Бога.

Христос казва: „Аз съм Пътят, Истината и Животът.” Пътят е материалният живот с всички негови блага, Истината е знанието, а пък Животът, това е сърцето, всичко онова, което желаеш. Само когато познаваш Бога, всички материални блага ще дойдат. Когато познаеш Истината, тя ще внесе Светлина в теб. Бог не само е създал човека, но е вдъхнал в него жива душа – това е Живият Христос. Сърцето ще се обнови, тогава ще разбереш какво нещо е Истината. Когато животът на Земята почне да ти става ясен, ще се зароди в теб желание да помагаш – тогава си в Пътя на Истината. Когато имаш Любов към всичко, тогава си в Живота. Това е цяла една наука, която тепърва трябва да учите.

Понякога чувствате някое неразположение, след един-два часа то изчезва. Това трябва да бъде във вас като изкуство, че като вземете цигулката, да може да свирите. Когато човек знае да свири хубаво, вдъхновението всякога ще дойде. Казва се в Писанието: „Духът, който Аз ще ви пратя, който ще ви настави на всяка истина.” Любовта трябва да ни принуждава на всичко.

Следния път си донесете тетрадките, на които сте написали избраните десет стиха.

Хайде аз ще ви ги посоча:

1. Глава 14: 15, 16: „Ако имате любов към Мене, опазете моите заповеди. И Аз ще умоля Отца, и ще ви даде друг Утешител да пребъде с вас во веки.”

2. Глава 11: 42: „И Аз знаех, че винаги ме слушаш, но за предстоещия народ рекох това, за да повярват, че Ти си ме проводил.”

3. Глава 12: 26: „Ако слугува някой на Мене, Мене да последва; и дето съм Аз, там ще бъде и слугата ми; и който слугува на Мене, него ще почете Отец ми.”

4. Глава 8: 29: „И този, който ме е проводил, с Мене е: не ме е оставил Отец самичък, защото Аз правя всякога що е Нему угодно.”

5. Глава 6: 63: „Духът е онова, което дава живот; плътта нищо не ползва; думите, които Аз ви говоря, дух са и живот са.”

6. Глава 3: 33: „Който приеме свидетелството негово, запечатал е, че Бог е истинен.”

7. Глава 3: 3: „Отговори Исус и рече му: Истина, истина ти казвам: Ако се не роди някой изново, не може да види царството Божие.”

8. Глава 20: 22: „И това като рече, духна и казва им: Приемете Духа Святаго.”

9. Глава 21: 5: „Казва им Исус: Деца, имате ли нещо за ядене? Отговориха му: Не.”

10. Глава 15: 26: „А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който от Отца изходи, той ще свидетелства за Мене.”

Проверете силата на тези стихове, когато ви дойде неразположение. Научете ги за следния път. А пък който не може всички, да научи поне някои от тях. Научете ги за две седмици. Ще ги казваме вечер след 10 ч. и сутрин, когато имаме най-добро разположение.

„Отче наш”

Беседи пред Сестрите 24.03.1932 16:00 Четвъртък, София

http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%BD%D0%B8

Ама не може всеки стих от евангелието изваден от контекста да се разбира, дори никой не може. Има си правило, но и с простия си ум човек може да се досети, че смисълът на един се намира в предния или следващия.

Но в школата на Дънов сякаш подхождат към тях както някои към мантрите - чети, повтаряй, чакай да ти подейства. Може пък да има ефект, знам ли.

Например

9. Глава 21: 5: „Казва им Исус: Деца, имате ли нещо за ядене? Отговориха му: Не.”

Е? Това е от последната глава на Йоан. Колкото повече я разглеждаш, толкова повече странности се намират. Някои, доста дори, няма как да се видят в превод, ако не се погледне текстът на гръцки, както специално е в тази глава. Диалогът между Иисус и Петър около две различни гръцки думи, означаващи "обичам". Петър първо не познава Иисус, после се облича, преди да се хвърли във водата, защото в лодката бил гол (бил само с долна дреха, затова се препасал и пременил с наметало :clown: ), а другите доплавали двестата лакти до брега с ладията. На брега пък разстлана жарава и на нея риба, пък те носят пълна мрежа със 153? риби... и още и още.

Ама не може всеки стих от евангелието изваден от контекста да се разбира, дори никой не може. Има си правило, но и с простия си ум човек може да се досети, че смисълът на един се намира в предния или следващия.

Но в школата на Дънов сякаш подхождат към тях както някои към мантрите - чети, повтаряй, чакай да ти подейства. Може пък да има ефект, знам ли.

Всеки, който се интересува може да прочете целите глави на Евангелието. Сигурно акцентът ти е да кажеш, че учениците в школата са са по-зле от прости , щото четенето на Евангелието се прави с "прост Ум". Но какво пише в самото Евангелие:

Лука 24:45

Тогава им отвори ума, за да разберат писанията.

Значи, с простия си ум човек може да чете всичко но да не разбира, докато не се вкючи Божествен ъпгрейт.

В учението на Учителя всяка буква във всяка дума си има смисъл. Не еднократно са давани разяснения в тази посока. Какво остава цяло изречение да няма смисъл...

Изглежда в случая с десетте стиха, последните имат голяма словосила, според Учителя. Това е като енергийна напитка с проверуем резултат.

.

Е? Това е от последната глава на Йоан. Колкото повече я разглеждаш, толкова повече странности се намират. Някои, доста дори, няма как да се видят в превод, ако не се погледне текстът на гръцки, както специално е в тази глава. Диалогът между Иисус и Петър около две различни гръцки думи, означаващи "обичам". Петър първо не познава Иисус, после се облича, преди да се хвърли във водата, защото в лодката бил гол (бил само с долна дреха, затова се препасал и пременил с наметало :clown: ), а другите доплавали двестата лакти до брега с ладията. На брега пък разстлана жарава и на нея риба, пък те носят пълна мрежа със 153? риби... и още и още.

Не знам какво да ти отговоря. Признавам си, затруднен съм. Не разбрах какво ме питаш с това :Е?

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Сигурно акцентът ти е да кажеш, че учениците в школата са са по-зле от прости , щото четенето на Евангелието се прави с "прост Ум". Но какво пише в самото Евангелие:

Лука 24:45

Тогава им отвори ума, за да разберат писанията.

Значи, с простия си ум човек може да чете всичко но да не разбира, докато не се вкючи Божествен ъпгрейт.

Да де, Божественият ъпгрейт, благодатта или Утешителя. Само че нали си чувал, Господ дава, но в кошара не вкарва. Може би трябва първом човек да се потруди и с простия си ум. С него може да сбърка, разбира се, но не трябва да се пренебрегва обикновеният ум, когато ти показва, че стих еди-кой си е изваден от контекста. Иначе рискуваме да потвърдим още веднъж пред всички присмивачи, че написалите евангелията са били лишени от този инструмент, т.е. малоумни... по нашите средночовешки мерки. А те са знаели много повече и по повече начини от мнозинството, това е ясно. Е, ясно за такива като нас, за някои други библията била като всички останали книги. Каквото и да значи това.

Исках да кажа, понеже малко се пообърках, че смисълът се достига с ума, не със слуха; че само той, смисълът, може да трансформира самия ум и да го приготви за божествения ъпгрейт. Затова символите и образите в евангелските текстове са насочени към различните нива на ума ни едновременно, може би. Казвам - може би, защото го казвам с простия си ум.

Witness,ако не ти харесва това упражнение - метод за работа, можеш да го подминеш. Учителя има своите собствени основания да го даде. Има 4000 записани лекции в редица от които подхода е различен. Например, започва се с молитва, да кажем "Добрата молитва", "Молитва за Царството", пеят се песни "Духът Божи", "В началото бе Словото", или се изпълняват само инструментално (Учителя е и цигулар), четат се псалми и цели глави от евангелията. Например:

http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/%D0%95%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5_%D0%B4%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5_1939

И след това Учителя говори, като може и да пее, и да свири заедно с учениците, и всичко това въздейства за да се отворят съзнанията ,и да се развиват дарбите. Важно е от кой е казано (изпято), какво е казано, от кой е казано, с каква интонация , мотиви, за да се създаде атмосфера и да няма фалш. Правят се физически упражнения, играе се паневритмия за да може да се свърже Духовното, Божественото и Физическото у човека.

А присмехулници, които парoдират най-великото Учение, си е за тяхна сметка.

Ако ме питаш мене, защо съм го публикувал, дал съм го това упражнение ако някой се чувства неразположен може да опита. Може да му подейства за добро.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

mecholari , не се заяждам, понякога просто на някои им омръзва да обсъждат будизма, нали разбираш. :)

mecholari , не се заяждам, понякога просто на някои им омръзва да обсъждат будизма, нали разбираш. :)

Ми, добре си дошла в тази тема.

В централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” бе открита изложба по повод 150 години от рождението на Петър Дънов. Изложбата ще бъде до 22 декември. Посетителите могат да видят оригинални документи, ръкописи, автентични предмети, принадлежали на Дънов

http://bnt.bg/part-of-show/izlozhba-posvetena-na-150-godini-ot-rozhdenieto-na-peta-r-da-nov          http://nationallibrary.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0015&g=

• 2 седмици по-късно...
  • 4 седмици по-късно...

"Едно е важно за мене: ако аз, след толкова годишната си работа в България, ус­пея да науча българите да любят Господа както е казано в Писанието, това ще бъде първата светла страница в моя живот. Тъй щото аз ще имам две важни страници в своя живот: едната тъмна, черна страница, пълна с хули и лоши думи към мене, защото съм се осмелил да кажа истината в очите на хората. Втората страница ще бъде светла, красива страница на моя живот, защото съм научил хората да любят Бога с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си душа и с всичката си сила." (б."Право мисли!" от 14.06.1926г., стр.186-187)

"Черният адепт нашепва на хората всеки да живее за себе си, да търси своето благо. Той е баща на човешкия егоизъм, а Божестве­ното ни подтиква към общност на благата, към приятелство и братство.

Всички приятели са ни помощници в на­шия живот и всеки човек, с когото направите известна връзка, ще упражни известно влия­ние във вашия живот. Всички добри хора са едно цяло и това е Божествената помощ, чрез която разумният свят ни помага - и колкото повече приятели имаме, толкова сме по-силни." ("Беседи от Учителя", под редакцията на Влад Пашов, том I, изд. "Сила и живот", Бургас 1995 г., стр. 130-131, б. "Пости­жимото в живота" от 1.10.1933 г.)

Дънов е, най-кратко казано, "типичният шарлатанин на своето време". Преди доста вече години имах неудоволствието да прочета за зараждането на Теософското общество и всички негови разклонения. Мадам Елена Петровна е свършила страхотна работа - то Безънт, то Щайнер,то Кришнамурти - все нейни "отрочета". Та и наш Дънов, мустакатият Гурджиев, или дори онзи британски ексцентрик Кроули са все типичните рожби на късния деветнадесети/началото на двадесети век - време на засилен интерес към теософо-окултните измишльотини. Затова е добре човек да познава зараждането на някои процеси в техния времеви контекст, за да има ясна и трезва представа за тяхното развитие и цели.

Старая се да бъда максимално кратък и затова не се разпростирам да обяснявам за други подобни периоди - появата на "оригиналните" розенкройецри в началото на седемнадесетото столетие или изкл. бум на "мистични общества" в края на 18-ото, след края на Великата френска революция. Изводът е, че има ясно изразена цикличност в появата на подобни съмнителни групировки и "просветени учители"- нали все някой трябва да запълва бездънната ниша на човешката глупост. Та така - четене му е майката и всички заблуди отпадат (банална, но често забравяна истина).

П.П. Въх! Щях да забравя! Наскоро излезе  една трезва биография за един от  гореспоменатите от мен "ловци на балъци"- Щайнер. Заповядайте: http://knigabg.com/index.php?page=book&id=37726

Редактирано от Облоника (преглед на промените)

....................

.

Аз не съм се интересувал от Дънов, но наистина ли е вярно това, което казваш - че е от теософите?

Редактирано от sound (преглед на промените)

.

Аз не съм се интересувал от Дънов, но наистина ли е вярно това, което казваш - че е от теософите?

Не. Естествено, че  си измислям - всъщност е от Покемоните.

Не. Естествено, че  си измислям - всъщност е от Покемоните.

това е неествено :Д

Това , което хората наричат "Вяра" е не рядко нещо преживяно и осмислено в предишни животи,затова е придружено с чувство на знание и лесно се приема. Така че, трудно се разбира какво говори Учителя, ако някой не е от неговото ято. Защото Той си води класа, а такива не докосали се до Словото и Делото през вековете, създават мимикрия на разсъждения относно истината, което е и тяхната "Вяра".

Рене Генон (1886-1951):

"Учителят Дънов - това е истинският Пратеник на Небето на Земята. Този небесен пратеник не е дошъл на Земята да създаде една нова ре­лигия, защото тук има достатъчно религии. Той не е до­шъл тук да създаде една нова наука, нито да тури нача­лото на едно социално движение, защото тук има много науки, много социални движения. Напротив, Той е най-големият духовен магнит, който е слизал от Небето на Земята. Той е дошъл да намагнетизира своите ученици и българите с любовен магнетизъм – Любовта, - а те, от своя страна, този любовен магнетизъм ще го разнесат и предадат по цялата Земя."

Рене Генон (1886-1951):

"Учителят Дънов - това е истинският Пратеник на Небето на Земята.

Е имах си аз, един теософ да каже нещо против друг теософ. Няма как Дънов да е дошъл, за да прави каквото и да е на своите ученици, защото учениците се появяват, след като Дънов се появи на бял свят, а не предварително т.е. преди да се роди Дънов, няма ученици на Дънов. Така, че явно не е дошъл, заради това.

Е имах си аз, един теософ да каже нещо против друг теософ. Няма как Дънов да е дошъл, за да прави каквото и да е на своите ученици, защото учениците се появяват, след като Дънов се появи на бял свят, а не предварително т.е. преди да се роди Дънов, няма ученици на Дънов. Така, че явно не е дошъл, заради това.

Генон има по-големи прегрешения от симпатиите си към Дънов. Такива глупости е написал за Хитлер, че...

теософите, примамвайки християните да преминават в техните секти, не ги карат изведнъж да се отказват от християнството, а ги оставят да бъдат членове на църквата, докато достигнат онова теософско съвършенство и просвещение, което ще ги накара после сами да скъсат всички връзки с православната църква - такава е тактиката у теософските водачи. затова ние слушаме от тези, които са последователи на Дънов и редовно посещават неговите молитвени събрания, да казват, че с това не правили никакъв грях, защото пак си оставали добри християни и дори ставали още по-добри - защото и в църква ходели, пък и проповедите на Дънов слушали.

• 3 седмици по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.