Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против ограничаване на пушенето на публични места сте ?

Анкета за/против пушенето на обществени места 207 гласували потребители

1. 1. Какво е вашето мнение по въпроса?

• ЗА забраната
      61%
      127
    • ПРОТИВ забраната
      38%
      79
    • Нямам мнение по въпроса
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Аз (и много други) не понасям пияни хора, а и се страхувам от тях.

Защо не ограничат употребата на алкохол на обществени места?  :rolleyes:

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 115k
  • Създадено
  • Последен отговор

Инициатива. Да се съберем пушачите и да прокараме закон, в който се забраняват присъствието на непушачи над 18 годишна възраст на територията на страната(щото за непълнолетните пък е забранено да пушат, което собствените им майки и бащи не могат да реализират с децата си и затова отмъщават на нас).

Аз (и много други) не понасям пияни хора, а и се страхувам от тях.

Защо не ограничат употребата на алкохол на обществени места?  :rolleyes:

Защото пияният може да се е напил къде ли не и после да излезе навън. Докато е пил  /у дома си например/  той не ти е пречил. Започва да става неприятен или опасен след като е излязъл сред хора, и ако наистина е такъв- нека бъде арестуван и прибран да се охлажда. Но пък  неприятни могат да бъдат не само пияните, а и някои "трезви" / справка- постовете на haidukpikaso /.От друга страна, пушачите не си пушат само в къщи, а навсякъде, и с това нарушават комфорта на всички. Освен това си хвърлят фасовете където им падне. Дори и на пушач не му е приятно някой друг да му издиша облак дим в лицето, какво остава за другите? Погледни колко толерантно и съпричастно реагират пушещите, когато някой им каже да не тровят околните. Та в крайна сметка кой ли ще излезе по- страшен?

Има и пушачи, които се съобразяват с околните без да им е наредено от когото и да било, но един пиян човек не се съобразява с никого.

Не са редки случаите на скандали, побои, дори убийства, в основата на които стои алкохола.

Много ме притеснява това, че все повече хора пият без мярка, което го нямаше преди години.

И деца пият и се напиват... :(

Никак не ми е приятно да срещам по улиците клатушкащи се хора, които понякога са доста арогантни и агресивни, нито пък да се спъвам в бутилки в кварталните градинки или да гледам стомашното съдържание на някой препил.

Щом са забранили пушенето, да забранят и употребата на алкохол в заведенията.

Влиза човек в ресторант, хапва и си отива по живо, по здраво да си пуши и пие вкъщи.

Така ще бъдат доволни и хората, които не пият и не пушат.

Има и пушачи, които се съобразяват с околните без да им е наредено от когото и да било, но един пиян човек не се съобразява с никого.
Има едно интересно нещо обаче. Човек изпил една чаша вино в ресторант не пречи на никой, а няколко човека изпушили по няколко цигари одимяват буквално всички околни хора. То хубаво хората, които прекалят с пиенето да се прибират, да се ограничава... Но какво да кажем за страстните пушачи, които пушат кутия за няколко часа? Можеш ли да си представиш 10 такива в едно кафене и какво ще представлява въздухът вътре? А и като гледам тези пушачи, за които говориш са буквално изчезнал вид, имагинерни. Тук се скъсаха да ни доказват как ако искаме да отидем някъде, сме длъжни да търпим да ни димят в лицето, вместо те да си вземат цигарката и да излязат отвън.
Инициатива. Да се съберем пушачите и да прокараме закон, в който се забраняват присъствието на непушачи над 18 годишна възраст на територията на страната(щото за непълнолетните пък е забранено да пушат, което собствените им майки и бащи не могат да реализират с децата си и затова отмъщават на нас).
Много от хората пропушват от гномщина. Като видят, че това пушене навсякъде се ограничава, ще си кажат - за какво да се занимавам с глупости, като навсякъде без това после ще тръгнат да ме ограничават... Ако бъде непривлекателно пушенето и се третира реално като порок, а не едва ли не като нещо положително, с което да си "едни гърди напред" то едва ли толкова много хора ще пропушват. А и честно казано, колкото по-малко лош пример виждат подрастващите, толкова по-малък шанс има да го възприемат. Тоя пример не е само родителски и родителите не могат да поставят целият свят под контрол, та да не взимат децата лош пример. Работа на обществото е да създаде подходящите условия. Иначе от тая свободия, включително с цигарите виждаме резултата - пияни почитатели на чалгата се кълчат с 3 цигари и бутилка в ръка, хвърляйки салфетки в в долнопробни заведения. Вие това ли действително искате?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

.Много от хората пропушват от гномщина. Като видят, че това пушене навсякъде се ограничава, ще си кажат - за какво да се занимавам с глупости, като навсякъде без това после ще тръгнат да ме ограничават... Ако бъде непривлекателно пушенето и се третира реално като порок, а не едва ли не като нещо положително, с което да си "едни гърди напред" то едва ли толкова много хора ще пропушват. А и честно казано, колкото по-малко лош пример виждат подрастващите, толкова по-малък шанс има да го възприемат. Тоя пример не е само родителски и родителите не могат да поставят целият свят под контрол, та да не взимат децата лош пример. Работа на обществото е да създаде подходящите условия. Иначе от тая свободия, включително с цигарите виждаме резултата - пияни почитатели на чалгата се кълчат с 3 цигари и бутилка в ръка, хвърляйки салфетки в в долнопробни заведения. Вие това ли действително искате?

Аве то на много и им омеква китката по причини различни от моралните и от  психобиологимното им състояние. Някои даже по такива причини стават "въздържатели", или поне се декларират така пред обществото. Да си правят PR, и да прилапват, електорат или фенове и кинти.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Аве то на много и им омеква китката по причини различни от моралните и от  психобиологимното им състояние. Някои даже по такива причини стават "въздържатели", или поне се декларират така пред обществото. Да си правят PR, и да прилапват, електорат или фенове и кинти.
Това всъщност не ме вълнува чак толкова. Но виж, че пушачите в България са 30%, а останалите са непушачи повече ме вълнува... Май искате мнозинството да се съобразява с някакво своенравно малцинство, така ли? :D
Това всъщност не ме вълнува чак толкова. Но виж, че пушачите в България са 30%, а останалите са непушачи повече ме вълнува... Май искате мнозинството да се съобразява с някакво своенравно малцинство, така ли? :D

Откъде изкопа тия проценти? Нещо хич не ми се виждат верни, като се огледам наоколо...

Откъде изкопа тия проценти? Нещо хич не ми се виждат верни, като се огледам наоколо...

искаше да каже че 30 % посещават сладкарници

:D

искаше да каже че 30 % посещават сладкарници

Аз не знам какво е искал да каже, но е ясно че от девет кладенеца вода е готов да носи, само и само да си наложи мнението. Ако трябва, ще лъже и маже с тази цел...

Аз не знам какво е искал да каже, но е ясно че от девет кладенеца вода е готов да носи, само и само да си наложи мнението. Ако трябва, ще лъже и маже с тази цел...
30% от българите са пушачи

14.12.2012

30% от българите са пушачи. Това съобщи пред депутати социоложката Мира Радева, която от години прави проучвания на тази тема.

"Отдавна изследвам цигарите. Тук един депутат ще ми се разсърди, че ще го кажа. В България към момента има около 30 % пушачи", заяви Радева. Според нея през 2007 г. пушачите са били 45,2%, през 2008 г. - 39%, през 2009 г. - 39%, през 2011 г. - 36%, а през юли 2012 - 34%.

"Към момента те са 30%, но в общественото пространство продължава да се тиражира, че 42% от хората у нас са пушачи", обяснява още Мира Радева.

Източник

Aми отвори си очите. Повечето българи в момента изглежда, че не пушат. Разбира се вие това го избягвате като подробност, па отделно искате да практикувате порока си без ограничения за сметка на останалите хора, като едновременно давате лош пример и повличате покрай себе си и подрастващите, чиито родители ако ще и под похлупак да ги държат, пак подобен тип пропаганда се прокрадва и при тях. А сега ви е яд, че като млади сте пропушили от чисто гномство и не си признавате, че това далеч не е нещо толкова хубаво, не си признавате грешката, нито че бърка в джоба много дълбоко. Е, поне ограниченията и това, че финансово неизгодно се оказва пушенето поне може да откажат младите да посегнат към подобни неща. Разбира се, нещата не трябва да са концентрирани само в една насока и трябва и наркотиците да се преследват още повече...

па тая дупетатка е ходила по сладкарниците - нали ти казах

Aми отвори си очите. Повечето българи в момента изглежда, че не пушат. Разбира се вие това го избягвате като подробност, па отделно искате да практикувате порока си без ограничения за сметка на останалите хора, като едновременно давате лош пример и повличате покрай себе си и подрастващите, чиито родители ако ще и под похлупак да ги държат, пак подобен тип пропаганда се прокрадва и при тях. А сега ви е яд, че като млади сте пропушили от чисто гномство и не си признавате, че това далеч не е нещо толкова хубаво, не си признавате грешката, нито че бърка в джоба много дълбоко. Е, поне ограниченията и това, че финансово неизгодно се оказва пушенето поне може да откажат младите да посегнат към подобни неща. Разбира се, нещата не трябва да са концентрирани само в една насока и трябва и наркотиците да се преследват още повече...

Знаеш ли, на социолози и на специално нашите сТЪКмолози колко вярвам? Колкото им вярвам за 6- 8% инфлация до момента, за целият минал период от началото на управлението на Тиквата. Цените в магазините нещо съвсем друго ми съобщават. Така и е с процента на пушачите. Значи да не си вярвам нито на по-празния портфейл, когато сега купувам същото като преди 3 години, нито на очите си, като виждам колко народ около мен пуши. От познатите ми, само един се е отказал и то преди Боко и Пицата да уредят големите акцизи и разните там забрани за пушачите. Нито един не се е отказал след като тия неща ни се случиха. Ама нито един!

Ами Slide, откъдето и да го погледнеш, все е по- добре да откажеш цигарите, дали от хигиенична, здравословна или икономическа гледна точка...Немалко хора взимат това решение предимно по последната причина, което според мен е жалко. Никой не мисли за последиците и за здравето си преди да е станало много късно, и накрая пак докторите нищо не направиха, да ги ... в некадърниците......

Ами Slide, откъдето и да го погледнеш, все е по- добре да откажеш цигарите, дали от хигиенична, здравословна или икономическа гледна точка...Немалко хора взимат това решение предимно по последната причина, което според мен е жалко. Никой не мисли за последиците и за здравето си преди да е станало много късно, и накрая пак докторите нищо не направиха, да ги ... в некадърниците......

Това вече е една съвсем от друг ъгъл позиция и аз я подкрепям, обаче знаеш, че с налагане на забрани (в случая  на консумацията на социален порок на удобни и за целта предназначени социални сборища), обикновено нищо добро не се постига, а често ефекта е дори отрицателен.

от икономическа гледна точка народа мина на правене на цигари, купуваме си тютюна директно от хората, които са се ТРУДИЛИ за него, на тях си даваме парите

един от "умните" закони на тия тикви беше забраната на празни цигарени гилзи - и поради що аджеба ми кажете -

в цял свят свободно се продават - тия тва измислиха

ами поради същата причина - няма кой да им купува цигарите и да им пълни гушите за бандероли и акцизи

и поради друга причина де - да си напълнят гушите точно от контрабандата на такива гилзи

вървят 4-5 лева на черно, и с лопата да ги ринеш - странно защо вече няколко месеца и то от завода в Пловдив, който уж "спря" работа

Знаеш ли, на социолози и на специално нашите сТЪКмолози колко вярвам? ....Значи да не си вярвам нито на по-празния портфейл...
Като ти е празен джоба спри да пушиш. Ще си със 150лв напред всеки месец. Или Боко да ти плаща цигарите? Не че подкрепям правителството в цялостната му политика, но аргументите ти просто не струват. Единствената им цел е да оправдаят пушенето навсякъде, по всяко време, па дори и с отклоняването на темата към съвсем други неща.
Това вече е една съвсем от друг ъгъл позиция и аз я подкрепям, обаче знаеш, че с налагане на забрани (в случая  на консумацията на социален порок на удобни и за целта предназначени социални сборища), обикновено нищо добро не се постига, а често ефекта е дори отрицателен.
Всъщност точно с въвеждането на все повече забрани, заклеймяване на порока и втълпяването, че далеч не е толкова атрактивен може да се намали броят на пушачите и младите, които посягат към цигарите. "Социалните сборища" не са създадени някой да може да си дими, а някой да може да отиде и да си вземе и бира с картофки. Вие на заведение отивате, за да пушите и друго да не правите, това ли се опитваш да кажеш? И всички да се съобразяват с вас? Кои сте вие въобще, нещо повече се имате от всички останали, че да може да тровите тези около вас безнаказано? Защо съм толкова остър и рязък - защото някак дотяга постоянно пушачите от 10 кладенеца вода да носят, само и само да не признаят, че това е вреден навик/порок и не може вредният навик да се натрапва или ефектите от него да се прехвърлят на околните.

Като ти е празен джоба спри да пушиш. Ще си със 150лв напред всеки месец. Или Боко да ти плаща цигарите? Не че подкрепям правителството в цялостната му политика, но аргументите ти просто не струват. Единствената им цел е да оправдаят пушенето навсякъде, по всяко време, па дори и с отклоняването на темата към съвсем други неща.Всъщност точно с въвеждането на все повече забрани, заклеймяване на порока и втълпяването, че далеч не е толкова атрактивен може да се намали броят на пушачите и младите, които посягат към цигарите. "Социалните сборища" не са създадени някой да може да си дими, а някой да може да отиде и да си вземе и бира с картофки. Вие на заведение отивате, за да пушите и друго да не правите, това ли се опитваш да кажеш? И всички да се съобразяват с вас? Кои сте вие въобще, нещо повече се имате от всички останали, че да може да тровите тези около вас безнаказано? Защо съм толкова остър и рязък - защото някак дотяга постоянно пушачите от 10 кладенеца вода да носят, само и само да не признаят, че това е вреден навик/порок и не може вредният навик да се натрапва или ефектите от него да се прехвърлят на околните.

Все повечето забрани, никак не приличат на демокрация, а на Боков тоталитаризъм и ни най-малко не са нещо положително. То така както е тръгнало да спориш, накрая ще стигнеш до идеята за повторна национализация и планова икономика, а след това дори да си построим социализЪма, пък после и комунизма.  :D

Все повечето забрани, никак не приличат на демокрация, а на Боков тоталитаризъм и ни най-малко не са нещо положително. То така както е тръгнало да спориш, накрая ще стигнеш до идеята за повторна национализация и планова икономика, а след това дори да си построим социализЪма, пък после и комунизма. 
Кой те излъга, че живеем в демокрация? В последните 20години като погледнем виждаме псевдодемокрация. Нищо ново на хоризонта. А и никой не ти е забранил да пушиш - забранили са ти да димиш на другите и да тровиш другите. Прави малко разлика, ако обичаш. Стига демагогия.
Бъркаш термините "частна собственост" и "лично пространство", където и да съм ако ще и в чужда държава около мен имам "лично пространство", в което никой няма право да се бърка, да ми го трови и т.н.

Прав си, всеки има право на лично пространство. Аз не искам да нарушавам твоето лично пространство и да те тровя с дима от цигарите ми. НО и аз имам право на лично пространство, където да мога да пуша, когато ми се прииска.

Затова най-доброто решение е в заведенията да има две зали: за пушачи и за непушачи.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

Прав си, всеки има право на лично пространство. Аз не искам да нарушавам твоето лично пространство и да те тровя с дима от цигарите ми. НО и аз имам право на лично пространство, където да мога да пуша, когато ми се прииска.

Затова най-доброто решение е в заведенията да има две зали: за пушачи и за непушачи.

И как точно докато пушиш ще си държиш пушека примерно в твоето си лично пространство? Ще му заповядаш да си стои до теб? Именно за това има забрана, защото има последствия за околните, ако пушенето не изискваше изкарване на 2 пъти по - вредни газове нямаше никой да Ви направи дори най - малка забележка - просто щеше да бъде тровете си се, но не е така. Все едно да седна с летливи газове да си правя опит на публично място и да кажа - ми който не му изнася да си отива в къщи, ама я си представете освен мен във всяко едно заведение да има такива опити и навсякъде общо взето където се събират хора - какво правим?

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Що иде реч до промените - естественото състояние на човек е непушач - от там се изхожда за забраната.

Човек се ражда гол , но ти не ходиш гол дори и през лятото, когато е абсолютно възможно да се подвизаваш гол през цялото лято или греша. В Африка температурите предразполагат човек да ходи гол през цялото време, но и там повечето хора не се разхождат така както майка ги е родила макар , че естественото им състояние е да ходят голи.Хората ходят облечени поради климатични и морални съображения, а вторите са насадени от обществото т.е. те са придобити , а не естествени. Естествено състояние на човека е да бъде щастлив или поне така пише в книгите за промяна на мисленето, но хората в повечето случай и по конкретно тези в  България не са щастливи. Така че , не ми говори за естествени състояния, защото повечето неща в тази страна не са естествени и нормални.

Като ти е празен джоба спри да пушиш. Ще си със 150лв напред всеки месец.

Вече го обсъждахме този въпрос и тогава ти както и сега се изказваш неподготвен. Никой с 300 лв. в джоба не харчи 150лв и дори не харчи 75лв. за цигари. Кутията се дели на 4-5 дена което прави кутия цигари от 4,20(приемаме , че пуши що годе прилични цигари, я не някой боклучак за 3лв.) делено на 4-ри дена по 1,05 по 30 дена в месеца се получава 31,50 за цигари на месеца в максималния вариант.Това дава човек за цигари на месец с доход до 300лв.

Редактирано от keba (преглед на промените)

Не можах да повярвам, че такава статия е написана от пушач! Прочетете и замълчете! И стига с това, защо аз да се съобразявам с някой, а не той с мен. Съобразява се този който по някакъв начин нарушава личното простанство и комфорт на ближният си!

Относно въпросната статия ще цитирам 1 пасаж

Относно всички глупости с маскирането на пепелниците във вази за цветя и плащането на проверяващи за информация кога ще минат инспекторите – това вече е извратено. Все едно да пиеш ракия в чаша за лимонада, преди да шофираш или пък да малтретираш деца, само когато наоколо няма учителки. Димът се разстила, уважаеми депутати и ресторантьори, и всички го дишаме, независимо дали искаме или не. http://btvnews.bg/bulgaria/obshtestvo/blagodarya-che-pushite.html

Щом има такива неща означава , че болшинството хора и бизнеса имат желание стария начин със разделение на зали за пушачи и непушачи да се върне. А това показва , че хората не са дорасли за такива крайни мерки като пълна забрана за пушене на закрити места и за да ги няма всички тези "глупости" е хубаво да се върне стария начин, защото всяко насилие ражда съпротива.. Смешно е да си мислим , че по този начин ще се изравним с развитите европейски страни. По либералния режим ще спести много главоболия на всички замесени. Някой то вас непушачите ще ми отговори ли как ще се овъзмездят всички заведения, които направиха необходимите реконструкции и въведоха необходимите инсталации, така че да спазят стриктно стария закон,а и онези заведения , които нямаха възможност за реконструкции и съэдаване на зали за пушачи и непушачи, но си купиха инсталации за сериозно намаляване на дима в заведението,  така че всичко посетители да се чувстват еднакво добре в заведенията?

Редактирано от keba (преглед на промените)

Такъв е бил законът тогава? Някой овъзмезди ли, когато си сменихме номерата на колите и след няма и година пак трябваше да ги сменим по новите изисквания? Не видях тогава такива протестим въпреки че тогава касаеше 100% от хората ползващи услугата "кола в България"... Такъв е законът и той трябва да се спазва. Има недомислени закони по цял свят, не мисля, че ние ще сме единствените лишени от такива. А на собствениците на заведения не може се угоди, защото ако утре кажат връщаме старото положени, ми те повечето вече са свалили преградите и ще мрънкат, и ще туфкат, че пак трябва да ги слагат, нищо че до вчера са искали да се върне закона в предишният му вид. Това явление на "недо**на жена" се нарича "български гражданин" ;) Вечно недоволен от каквото и да е, ако ще да не го засяга дори косвено от 300 км. разстояние той ще има мнение менящо се винаги в опозиция на закона, правилото и т.н.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.