Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

В какво се обличат жителите на пустинята и защо

Featured Replies

ОК, не се сърди, но за мен е наказание да си крия лицето, например, или да се спъвам в някакви си чаршафи, с които съм се увила и още по-голямо ще бъде, ако тези чаршафи са черни или тъмни в страни с горещ климат.

Това не са някакви си там чаршафи, а традиционното облекло на хората и не е наша работа да го окачествяваме извън контекста на собствената си персона - в смисъл допустимо е да кажеш - бих носил/а такова облекло или не бих. Но да се заклеймява като наказание - още повече религиозно - е много е несериозно.

Темата е вече по друг начин озаглавена...

И на това берекет.

Вярно е - не си обиждал досега никого и това ти прави чест. Но не ти прави чест да отнасяш своя сакрална обида към истината и с това да я замъгляваш /зачулваш един вид/, а тя е, че се опитваш да защитиш не правотата на някакви физични закони, а факта, че нечия религия ги изопачава и вие с badr двамата, колкото и да сте умни хора, прекрасно знаете, че защитавате една лъжа, само защото тя се явява ваша религия. И си го признахте най-накрая, както ти с този пост, така и той в последния си, изплюхте камъчето - вие таите обида някаква, за която никой от нас тук няма вина и тази обида се отразява на целия този спор, дори заради нея се започна спора, тя е основната причина за тази тема. Аз не съм я отворила - Али я отвори, отново подвластна на нея. Дийн, макар да е добро момче, го гложди същата тая и си го показва по груб и първичен начин. Всички страдате от тази всеобща обида. И това измества спора в посока себедоказване, а не търсене на истината.

Каква обида - няма обида и няма лъжа. Освен че съм мюсюлманин - но да речем, че това е грешка! И не защитавам религия, а правото на идентичност (във всяко измерение).

И ти, макар и да се държиш възпитано...

Съумявам, за разлика от някои хора тук.

Виждаш ли как тънко го правиш - увърташ, не мисли, че не забелязвам това - въпросът ми беше недвусмислен - да сравниш светлите и тъмните цветове и кои отразяват повече, а не да ми обясняваш колко точно отразявали светлите само. Аз пунктуирам на сравнението между тъмните и светлите цветове, а ти се изплъзваш от това сравнение, защото не ти изнася. Ей това вече не е спор. И истината не се търси по този начин.

Няма увъртане, а само повърхностно четене. Чети хубаво! Понеже се изразяваш неточно (цветовете са един друг сложен въпрос - за това се говори във диапазони и цветни температури), аз деликатно ти поправих изказа и същевеременно потвърдих предположението ти. Другото, което не си прочела е по-интересно. Отново ще обясня, не отразената енергия е решаваща в случая, я преминалата и отдадена от вътрешната повърхност на дрехата! Това е топлината, която ще промени микроклимата около тялото! А сега лек експеримент... Вземи бяло вълненто платно опъни го срещу слънцето и виж колко светлина преминава през него. Сега го вапцай това същото платно в черно и пак виж колко светлина минава през него. Отговори си - през кое платно е преминала повече енергия. Това е малка част от обяснението на парадокса - по интересното идва когато се стигне до невидимата част от спектъра (инфрачервената спектър, за който бялото е прозрачно).

Това което си написал изглежда много вярно и логично.В случая обаче има един малък проблем.Имаме снимки които лесно можем да сравним:

...

Аз не виждам никаква обвивка,апарата на гърдите на астронавта си е в същия вид ,като този от сайта на производителя.Или на лунната повърхност няма такива опасности за които говориш или снимката в архива на НАСА е фалшива?

Разгледай камерите на двете снимки и открий 10 разлики. Всъщност числото няма значение - очевидно се различават в дребни детайли! За точноста на лунната снимка не говоря - както и за лунната камера - но там има атмосфера (макар и редичка, но с много интерсни свойства), която решава бая от проблемите на камерите в орбита (за които почнахме да говорим - ако не се лъжа).

Между другото,каква е силата на рентгеновото лъчение на слънцето-колкото нормална ренгенова снимка или по -малко?Защото ако е по-малко,което предполагам имайки пред вид от какво са направени скафандрите на космонавтите,една боя е наистина достатъчна да спре(отрази) вредните лъчения,включително и топлината. cool.gif

За силата на рентгеновото лъчение, ще ти дам пример - пътуване с презокеански авио-лайнер се равнява на няколко (3 или повече рентгенови снимки). За да съм точен - и времето на облъчване е много по-дълго, но вземи пред вид, че това е под екрана на металната обшивка на самолета и в магнитното поле на Земята. На космонавтите настойчиво им се препоръчва, след полет да не опитват за деца... Самата плака на филмите е с тънко метално покритие, като защита от радиацията. А в техниката за далечен полет има специални химически активатори, които вадят плаките от латентното им състояние (това с цел да не се повереди лентата от проникващата радиация по време на дългия полет).

П.П. Извинявам се, че се получи такъв дълъг пост...

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

• Отговори 547
  • Прегледи 64,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Дарки,аз повтарям това което написа твоя приятел Бадр и с което категорично не съм съгласен.Той казва това не аз.Много добре съм разбрал и се включих в спора след като видях груби опити за изопачаване

• И при мен постовете са свързани,обясних ти от кои лъчи защитават черните пигменти.Обясних ти и че термодинамиката е част от физиката,но е погрешно да се опитваш да обясняваш всичко чрез нея.Твърдениет

• Та утре вече,ако имам време е наложително да направя компилация от избраните ти бисери,всъщност оставам с убежението,че целта ти в момента е максималното рзводняване и оспамване на темата,с цел разсей

Публикувани изображения

.............................

И не е истина, че черните дрехи ще предпазят повече от топлината, отколкото белите, а ти съжаляваш, че казвам истина, която не е удобна на твоята, не за друго.

А я да попитаме тези тук защо се обличат през зимата с тъмни униформи, а през лятото в напърно бели, ми те според твоята логика нямат мозъци в главите си, та да въведат бялото като задължителен цвят на летните си униформи, кухи глави и те, нищо че учат яко висша физика:

orig_281851_bg.jpg

smeli.jpg

---

................

Цвета на униформите най-малко се влияе от въпроса по който се дискутира ... не се хаби да ги поставяш в темата.... ;)

П.С А относно дали учат яко физика... хахаха.... мога да ти кажа че е доста съмнително.... biggrin.gif

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Аха, значи в лицето на darkterminal аз споря с един много възмутен човек, който така силно се е възмутил, че е прописал след 3г мълчание. Какво да очаквам, тогава, от един такъв спорещ...

Какво би могла да очакваш?

И не е истина, че черните дрехи ще предпазят повече от топлината, отколкото белите, а ти съжаляваш, че казвам истина, която не е удобна на твоята, не за друго.

А я да попитаме тези тук защо се обличат през зимата с тъмни униформи, а през лятото в напърно бели, ми те според твоята логика нямат мозъци в главите си, та да въведат бялото като задължителен цвят на летните си униформи, кухи глави и те, нищо че учат яко висша физика:

Това е лятна парадна униформа, която се носи много рядко (в тържествени случаи) и която се предполага да е всичко друго освен функционална (най-вече да хваща окото) - ежедневната флотска форма е тъмно-синя или черна!

Не е поза, а е истина. Аз нямам религиозни предразсъдъци, но ти имаш. А реакцията ти доказва отново моето предположение. А то е провокирано от твоят предишен пост. Знаеш ли какво казваш там с него...

Ако ти е удобно може да смяташ, че имам предразсъдъци и какво ли още не! Довчера и аз мислех, че нямаш предразсъдъци.

Той да ми обясни тъмните или светлите цветове отразяват повече светлина, а не да ми се извърта. А ти ми кажи защо и на негрите им е горещо, нали са много черни и това ще ги предпази от топлина. И също ми кажи защо няма да хванеш тен в тъмна и силно затоплена стая - елементарни въпроси, толкова лесни за вашата компетенция, а до сега не ми отговорихте нито ти, нито той в прав текст ясно.

Аз ти обясних и двата случая.Явно не четеш.На негрите им е горещо, но издържат по-дълго.В линковете, които съм посочил го пише, и отново поставяш нещата в крайности.

Никой не е казал, че в пустинята на обяд става хладно или че негрите не се потят.

В тъмната ти и затоплена стая -- Еми ти указа ли дали е топла поради лъчев топлообмен със съответният спектър или от подаването на топъл въздух.Нали аз ли не трябва да вмъквам в твоето задание условия, това ще е промяна на целия опит.

И опитвайте да прочитате целите постове.Указъл съм в предният си пост механизма на изгаряне.

След това питаш за цветовете.

Ами цвета не е условие за отражения при дрехите .На теб може да ти се струва че е условие, но не е.Съществуващите разлики са нищожни.

Казах вече, че е важно да се хване лъча и да не се пуска.

И няма как ни меланина, нито дрехата да кажат на лъча -- "Недей да минаваш - ти си УВ, а не топлина".Лъчите имат енергия с която преодоляват съпротивлението на средата.

Колкото по висока енергия имат стигат по-навътре.Да ама не бива.Точно затова посочих и рентгена, като пример, какво прави високата енергия -- стига по-навътре, а от рентгеновата даже част преминава.Част обаче остава и знаеш отлично че е изключително вредна.

И не е истина, че черните дрехи ще предпазят повече от топлината, отколкото белите, а ти съжаляваш, че казвам истина, която не е удобна на твоята, не за друго

Тази истина е плод на въображението ти и не можеш да я докажеш.Ти много добре осъзнаваш смисъла на арабския израз в предният ми пост.Чувала си го и знаеш отлично.Как и какво наричаш топлина и как си ги представяш е нещо, за което не бих могъл да отговарям.Както и за мотивите на флот при избор на униформа!

Напротив даже при безупречни доказателства посочваш странни изсквания.

Посочих ти този линк на техническия унивеситет за моделиране на термични процеси

Лъчение – предаване на топлина в невидимата (инфрачервена) и видимата част на спектъра. Излъчването на топлинна енергия е под формата на електромагнитни вълни с дължина на вълната от 0,4 – 400 mm.

Като това деление също е условно..Не ти ли дадох и този линк.

Ето твоята грешкаimage013.gifПадащата върху тялото лъчиста енергия Q0 се дели на частично поглъщаща (QA), частично отразена (QR) и частично преминаваща през тялото (QD):

Величината А изразява поглъщаната енергия:

Величината R изразява отражателната способност на тялото:

Величината D изразява способността на тялото да пропуска лъчистия поток.

При A = D = 0 и R = 1, тялото напълно отразява топлинните лъчи, т.е това е абсолютно бяло тяло. За абсолютно черните тела, поглъщащи напълно топлинната енергия е известно: R = D = 0 и A = 1. При реалните тела винаги A < 1 и R < 1. Ето снимките които си дала -- дрехи през които се вижда.

При тези дрехи R е почти нула.D e с висока стойност и за А пак остава незначителна стойност.Посочих и зависмостта от географското положение за отражателната способност.

Лъчите си минават и топлят човека.

а този е типичният начин за носене на барукан - от цялото тяло се вижда само част от едното око:

27160114_d.jpg

А идеята е по голямата част от енергията да остане в дрехата, не да ходи навътре. Черното поема енергията.

Енергията ще падне върху нашия беден бедуин. И няма да се отрази и затуй по-голяма част от нея да стои в черното, съответно вътре при човека, влиза по малко топлина.

Кое от тези неща тука не е до болка ясно.

И точно тук е ключа към проблема,ти изпитваш дълбоко противоречие поради факта че вашия пророк е бил неграмотен.Но това не значи необразован!!!Ако наистина бе прочел внимателно написаното в линка който си дал,едва ли щеше да го смяташ за доказателство ,че си прав.Той е точно обратното,доказателство ,че грешиш.Лазерът с тази дължина на вълната УНИЩОЖАВА меланина и покрай него корена на косъма-това е фотоепилацията.Следователно меланина едва ли защитава от точно тези лъчи,той защитава от ултравиолетовите които не го унищожават когато ги поглъща.Можеш ли да осмислиш това?(това е твой въпрос,просто ми се струва че уместно сега да ти го задам) cool.gif

Никога не съм намирал пророка за невеж, това че е бил неграмотен и необразован е факт.Но никой с никаква диплома няма и сянката от знанията, които той е имал.

Прибързваш пак с заключенията.Ако прочетеш отново внимателно поста ми ще откриеш моя коментар по въпроса.

Тук целта на занятието е локално(местно) прегряване за да унищожи косъма.Аз ти посочвам доказателство как меланина реагира на тази честота, а именно -- С навлизането в кожата на лъч, той се поглъща от меламина и се превръща в топлина.

Но идва един момент в който топлинния капаците на меланина се изчерпва и топлината започва да изгаря косъма.

Естествено, че точна пропорция ще зависи от спецификата на конкретните условия.

Нали писах и за локалното прегряване.При лазера се добива високоточно локално загряване в степен унищожение.

Примера с лазера е пример как може да се използва свойството на меланина да реагира на топлина.Аз го ползвам за да докажа реакцията.

Този меланин, колкото повече го разглеждам, толкова повече става ясно, че това от термодинамична гл.точка е просто брилянтно съвършенство.Това е истинско чудо! Комбинация от топлобмен, повишаване проводимостта около пигмента, тази проводимост пък позволява топлината от по-следващите лъчи , да се разпредели по-равномерно, а самата пигментирала част се избутва навън от другите клетки, в последстивие се лющи и така се отделя и енергията от прегарянето, а натрупания външен слой пък увеличава съпротивлението.Намалява облъчването и с времето кожата възстановява баланса си. И всичко това е миниатюрно и повторено милиони пъти със неподозирана ефективност.

Така може твори да само Аллах Господарят на световете. Това е наистина невероятно! И това за микро локални прегрявания.

Върви вярвай, че това чудо -- случайно и само се е създало.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Никога не съм намирал пророка за невеж, това че е бил неграмотен и необразован е факт.Но никой с никаква диплома няма и сянката от знанията, които той е имал.

Може ли човек, който е неграмотен да е вещ по отношение на Бога? Тука не става дума за светско знание(както ти се мъчиш да демонстрираш пт еврейско-съветските учебници по светска физика)? Отговорът е НЕ МОЖЕ. :) Невежите хора са обект на похождения на паднали духове, тъй като не могат да "отделят 2 от 200". Падналата духовност ходи по неграмотните хора. Неграмотният човек не си "сверява часовника". Той си мисли, че я "хванал Господ за топките". Давам пример с циганите, които при все безспорната си неграмотност са невежи и по духовните въпрос, въпреки, че за тях "Аллах е паднал дух в множествено число". :whist: И наричат всички нецигани презрително с "гаджо".

Бадр, предпоставка да откриеш КОЙ е Богът е да си "свериш часовника", а не да го караш като бедуин- "чул гласът, говорил му някакъв си паднал дух, който правел чудеса" cool.gif . Сатан(Сатурн) може да прави чудеса вещо. :whist:

Според ведическата еманационна схема на Бог, абрахамските духове Аллах и Яхве(Йехова) се намират там където са КАЛИ И РУДРА при тях. Те дори не достигат до концепцията за самоусъвършеснтване чрез йога, а да не говорим за Трансцеденталния свят. ;) Аллах и Яхве връщат душата в племенната матрица на шакти енергията след Сатурн-Черната дупка("Кааба") ;)

3spheres.gif

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Badr,забележи как говорейки на един език май не се разбираме.Ако българския не ти е майчин език,разбира се си извинен.Аз казвам:

И точно тук е ключа към проблема,ти изпитваш дълбоко противоречие поради факта че вашия пророк е бил неграмотен.Но това не значи необразован!

Ти ми отговаряш:

Къде съм казал,че е невеж? Това е твой любим израз,с който доста фриволно титулуваш опонентите си.В линковете дето си дал ,пределно ясно е потвърдено всичко което съм писал досега по въпроса.

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Badr,забележи как говорейки на един език май не се разбираме.Ако бългаския не ти е майчин език,разбира се си извинен.Аз казвам:

Ти ми отговаряш:

Къде съм казал,че е невеж? Това е твой любим израз,с който доста фриволно титулуваш опонентите си.В линковете дето си дал ,пределно ясно е потвърдено всичко което съм писал досега по въпроса.

Aми @neo2311 те от озлобление почнаха да се САМОобиждат и после НИ обвиняват НАС , хахахаа

Аз не съм казвал на този със заплатите "Хвалипръцко"-ти да си спомняш нещо такова?Той сам каза че получвал голяма заплата щото бил ценен за знанията които имал,аз така разбрах и сега нова "20"Хвалипръцко

Единственият на който така му се отдава(конския говор ) е този @длийн

Ами за разлика от такива фанатички като теб,ти си някакъв селски фанатик то тамошните уж " фанатици" май са се адаптирали ми тамошните няма начин да не се адаптират щото нямат избор анадъмно! , не мислиш ли така "лекарке"..... или смяташ че всички на света се потят, и дехидратират по един и същ начин не се потят еднакво и ако и не се къпят просто ти е бедна фантазията за кво става на въпрос като теб biggrin.gif

Язък ти за лекарското образование тогава ....е*аси и заключението ,ти сигурно не си срещал лекар през живота си само тоя дето как се казваше (дет ви обрязва ,забравих му името)

П.С И коя си ти че да им дава акъли,ми то трябва все пак някой да им отвори очите на тия хорица какви правила и начин на живот да спазват се пита в задачата....в задачата се пита друго В КОЙ "хадис" е записано това дето СПОРИМ ай ся да Ви видя кви мюслюмани сте? или казано по простому,ми давай по простому ,то се видя че от сложни неща не вдявате! наклон на техните членове ли искаш да даваш .... сигурно си го преставяш наклонен ,но той не е наклонен а КРИВ ,като те обрязвал е тръкнал малко повече и ти е засегнал нерва и сега е крив ама ... cool.gif .. гледай себе си, пооправи се, и тогава ще можеш евентуално, да даваш своето мнение за бита и начина на виждане на други хора.... Ок ...Ок тия приказки можеш да ги приказваш на жена си или на майка си все тая !

Евентуално ако си изгубиш фантазиите тука има един дето много обича да се бъзика ,можеш да ходиш при него та да се побъзиквате от време на време ,абе по секо време ако искате (не съм сигурен ама корана забраняваше хомосексуализма или се лъжа)имах един общак от Египет ,че той май ми казваше

най интересен е този Бъзикача хахахаха@бадр , постовете му са пълни с противоречия тълкуване на понятия по някакви науки дето само той си ги знае и даже физици с нобелови награди за него са исмислени ,хаха на това се вика "Фанатизъм"и то от най тъпия му вариант!

Сега забелязах ,че станаха "софт" всеки път с малки измененения то накрая приятелю ще излезе че Ти и Аз твърдим ЧЕ:

В ЖЕГАТА трябва да сме облечени във вълнени ЧЕРНИ дрехи(религиозни,ако не са нямат ефект трябва да са изключително от НЕГО,иначе само си въобразяваш ,че ти е горещо)

Нео,представи си ,че в момента е 40 градуса на слънце и трябва да завариш две железа със 150Ампера

И ти си навлякан с един кожен костюм( син-тъмен цвят) сега от какво ще те пази тоя костюм?

За една седмица си свалил 5кг и на ден пиеш по 5-6 л вода

Питай тоя физик да видим какво ще ти каже ,че от МЕТАФИЗИКАТА излизат само свободни съченения!

поздрав

п.п.а този пример с бялата вълна и после "вапцана" с черна боя просто е БИСЕР, не диамант е!!!!!хахаха

Aми @neo2311 те от озлобление почнаха да се САМОобиждат и после НИ обвиняват НАС , хахахаа

Аз не съм казвал на този със заплатите "Хвалипръцко"-ти да си спомняш нещо такова?Той сам каза че получвал голяма заплата щото бил ценен за знанията които имал,аз така разбрах и сега нова "20"Хвалипръцко

Единственият на който така му се отдава(конския говор ) е този @длийн

най интересен е този Бъзикача хахахаха@бадр , постовете му са пълни с противоречия тълкуване на понятия по някакви науки дето само той си ги знае и даже физици с нобелови награди за него са исмислени ,хаха на това се вика "Фанатизъм"и то от най тъпия му вариант!

Сега забелязах ,че станаха "софт" всеки път с малки измененения то накрая приятелю ще излезе че Ти и Аз твърдим ЧЕ:

В ЖЕГАТА трябва да сме облечени във вълнени ЧЕРНИ дрехи(религиозни,ако не са нямат ефект трябва да са изключително от НЕГО,иначе само си въобразяваш ,че ти е горещо)

Нео,представи си ,че в момента е 40 градуса на слънце и трябва да завариш две железа със 150Ампера

И ти си навлякан с един кожен костюм( син-тъмен цвят) сега от какво ще те пази тоя костюм?

За една седмица си свалил 5кг и на ден пиеш по 5-6 л вода

Питай тоя физик да видим какво ще ти каже ,че от МЕТАФИЗИКАТА излизат само свободни съченения!

поздрав

п.п.а този пример с бялата вълна и после "вапцана" с черна боя просто е БИСЕР, не диамант е!!!!!хахаха

Питах го ,Камареро и отговора бе доста подобен на твоя.Между другото ,въпреки пиперливия език в някои постове,досега Диин не е изказал невярно твърдение.И тези цитати които сподели наистина ще са от полза за решаването на спора. cool.gif

Това е лятна парадна униформа, която се носи много рядко (в тържествени случаи) и която се предполага да е всичко друго освен функционална (най-вече да хваща окото) - ежедневната флотска форма е тъмно-синя или черна!

Черна лятна уноформа НЯМА. Ежедневната униформа е синя не е тъмно-синя. и това се прави по същата причина по която се забранява бели чорапи- ЧИСТО ПРАГМАТИЧНИОСТТА от замърсяване. На войниците не трябва да е много удобно термално, но за това пък трябва да правят впечатление, че изглеждат добре цветово и формално. :P Стар казармен трик на Сатурн. Цветът на Сатурн е черен.

Ислямът, юдаизъма, социализмът, националсоциализъм са казармени структури- на лунните страни на Марс-Сатурн(Скорпион-Козирог)

Ако ти е удобно може да смяташ, че имам предразсъдъци и какво ли още не! Довчера и аз мислех, че нямаш предразсъдъци.

Аз ти обясних и двата случая.Явно не четеш.На негрите им е горещо, но издържат по-дълго.В линковете, които съм посочил го пише, и отново поставяш нещата в крайности.

Никой не е казал, че в пустинята на обяд става хладно или че негрите не се потят.

В тъмната ти и затоплена стая -- Еми ти указа ли дали е топла поради лъчев топлообмен със съответният спектър или от подаването на топъл въздух.Нали аз ли не трябва да вмъквам в твоето задание условия, това ще е промяна на целия опит.

И опитвайте да прочитате целите постове.Указъл съм в предният си пост механизма на изгаряне.

След това питаш за цветовете.

Ами цвета не е условие за отражения при дрехите .На теб може да ти се струва че е условие, но не е.Съществуващите разлики са нищожни.

Казах вече, че е важно да се хване лъча и да не се пуска.

И няма как ни меланина, нито дрехата да кажат на лъча -- "Недей да минаваш - ти си УВ, а не топлина".Лъчите имат енергия с която преодоляват съпротивлението на средата.

Колкото по висока енергия имат стигат по-навътре.Да ама не бива.Точно затова посочих и рентгена, като пример, какво прави високата енергия -- стига по-навътре, а от рентгеновата даже част преминава.Част обаче остава и знаеш отлично че е изключително вредна.

Тази истина е плод на въображението ти и не можеш да я докажеш.Ти много добре осъзнаваш смисъла на арабския израз в предният ми пост.Чувала си го и знаеш отлично.Как и какво наричаш топлина и как си ги представяш е нещо, за което не бих могъл да отговарям.Както и за мотивите на флот при избор на униформа!

Напротив даже при безупречни доказателства посочваш странни изсквания.

Посочих ти този линк на техническия унивеситет за моделиране на термични процеси

Като това деление също е условно..Не ти ли дадох и този линк.

Ето твоята грешкаimage013.gifПадащата върху тялото лъчиста енергия Q0 се дели на частично поглъщаща (QA), частично отразена (QR) и частично преминаваща през тялото (QD):

При A = D = 0 и R = 1, тялото напълно отразява топлинните лъчи, т.е това е абсолютно бяло тяло. За абсолютно черните тела, поглъщащи напълно топлинната енергия е известно: R = D = 0 и A = 1. При реалните тела винаги A < 1 и R < 1. Ето снимките които си дала -- дрехи през които се вижда.

При тези дрехи R е почти нула.D e с висока стойност и за А пак остава незначителна стойност.Посочих и зависмостта от географското положение за отражателната способност.

Лъчите си минават и топлят човека.

а този е типичният начин за носене на барукан - от цялото тяло се вижда само част от едното око:

27160114_d.jpg

А идеята е по голямата част от енергията да остане в дрехата, не да ходи навътре. Черното поема енергията.

Енергията ще падне върху нашия беден бедуин. И няма да се отрази и затуй по-голяма част от нея да стои в черното, съответно вътре при човека, влиза по малко топлина.

Кое от тези неща тука не е до болка ясно.

Прибързваш пак с заключенията.Ако прочетеш отново внимателно поста ми ще откриеш моя коментар по въпроса.

Тук целта на занятието е локално(местно) прегряване за да унищожи косъма.Аз ти посочвам доказателство как меланина реагира на тази честота, а именно -- С навлизането в кожата на лъч, той се поглъща от меламина и се превръща в топлина.

Но идва един момент в който топлинния капаците на меланина се изчерпва и топлината започва да изгаря косъма.

Естествено, че точна пропорция ще зависи от спецификата на конкретните условия.

Нали писах и за локалното прегряване.При лазера се добива високоточно локално загряване в степен унищожение.

Примера с лазера е пример как може да се използва свойството на меланина да реагира на топлина.Аз го ползвам за да докажа реакцията.

Този меланин, колкото повече го разглеждам, толкова повече става ясно, че това от термодинамична гл.точка е просто брилянтно съвършенство.Това е истинско чудо! Комбинация от топлобмен, повишаване проводимостта около пигмента, тази проводимост пък позволява топлината от по-следващите лъчи , да се разпредели по-равномерно, а самата пигментирала част се избутва навън от другите клетки, в последстивие се лющи и така се отделя и енергията от прегарянето, а натрупания външен слой пък увеличава съпротивлението.Намалява облъчването и с времето кожата възстановява баланса си. И всичко това е миниатюрно и повторено милиони пъти със неподозирана ефективност.

Така може твори да само Аллах Господарят на световете. Това е наистина невероятно! И това за микро локални прегрявания.

Върви вярвай, че това чудо -- случайно и само се е създало.

От линковете които си дал намирам доказателства които подкрепят моята теза:

Лъчист топлообмен

Лъчение – предаване на топлина в невидимата (инфрачервена) и видимата част на спектъра. Излъчването на топлинна енергия е под формата на електромагнитни вълни с дължина на вълната от 0,4 – 400 nm.

Топлопренасянето чрез лъчение в строгия смисъл на това понятие не е топлинно пренасяне, а електромагнитно. Пред вид на това обаче, че в източника топлинната енергия се преобразува в електромагнитна енергия, която се пренася като електромагнитна и в приемника последната отново се превръща в топлинна, е прието да се говори за топлопренасяне чрез лъчение. Пренасяният, обаче лъчист поток не е нито “топъл”, нито “студен”, т.е. не е топлинен “поток”. Законите, на които се подчинява лъчистото топлопренасян, са много различни от законите, които са харектерни за топлопренасянето чрез топлопроводност и конвекция.

Това е точно което си забравил или пропуснал да научиш,което сътветно те кара да си измисляш несъществуващи в съвременната физика закони.Лъчистия поток не е топлина-написано е черно на бяло!!!

Виж също и за коя област на електомагнитния спектър говорят че излъчва топлина-инфрачервената!

ОК,продължаваме по късно ....Но точно за това ти дадох примера с белите мечки,който доказва пределно ясно от какво предпазва меланина.И ако Аллах Господарят на световете беше решил хората да сме 3 метрови 600 килограмови гиганти и ходехме голи и на полюса и на екватора всички щяхме да сме черни,защото точно меланина е защита не от топлина(за това си има други механизми организма) а от дълбоко проникващото високо енергетично УВ лъчение.Примера който смятах да ти дам бе с двама бели -слънце невидели северняци.Но мисля ще е по подходящо да е един човек с много меланин в кожата и един с малко иначе на еднаква възраст ,ръст и тегло също.Оставяме ги да си плуват в морето и да се разхождат на слънце цял ден.Те сами ще се грижат за терморегулацията си,тоест няма да стоят толкова че да прегреят на брега,ще се охлаждат колкото си искат във водата.Но в края на деня нашия човек с малкото меланин ще е червен като рак,защото УВ лъчите ще са му изгорили в дълбочина кожата(Изгорили са го без да е прегрял,това не е термично изгаряне),докато на другия доброволец меланина ще го е защитил.Прав си че повърхностния слой на кожата му ще е мъртъв ,но е защитил подлежащите.Но не от топлината . cool.gif

Черна лятна униформа НЯМА. Ежедневната униформа е синя(която от Слънцето и изхабяването на материята при износване и пране добива светло-син цвят), а не е тъмно-синя. И това се прави по същата причина по която се забранява бели чорапи- ЧИСТО ПРАГМАТИЧНИОСТТА от незабелязване на замърсяването. На войниците не трябва да е много удобно термално, но за това пък трябва да правят впечатление, че изглеждат добре цветово и формално. :) Стар казармен трик на Сатурн. Цветът на Сатурн е черен.

Ислямът, юдаизъма, социализмът, национал-социализъм са казармени структури- на лунните страни на Марс-Сатурн(Скорпион-Козирог)

cool.gif Хехе... виждам че нещо камамберчето пак е гълтало халюциогенни гъби и си въобразява че всички са прости като него :)

Недей злобя драги ми смехурко, не ставай за смях ;) следи темата внимателно, не се напъвай излишно , знам че може би си стресиран покрай наближаващите избори.. но те не са всичко на този свят ..

Свободно ,отпусни ремъка :P

П.С М/у другото благодаря за обърнатото внимание... мед ми капе на душата като видя подобни безсилни постове biggrin.gif

Редактирано от Diin (преглед на промените)

От линковете които си дал намирам доказателства които подкрепят моята теза:

Това е точно което си забравил или пропуснал да научиш,което сътветно те кара да си измисляш несъществуващи в съвременната физика закони.Лъчистия поток не е топлина-написано е черно на бяло!!!

Виж също и за коя област на електомагнитния спектър говорят че излъчва топлина-инфрачервената!

Няма по вълнуващ симпатяга от теб.

И виждам в коя област говорят.Да виждам и чудесно осъзнавам -- 0,4 нанометра сигурно е инфрачервена нали?

Лъчение – предаване на топлина в невидимата (инфрачервена) и видимата част на спектъра. Излъчването на топлинна енергия е под формата на електромагнитни вълни с дължина на вълната от 0,4 – 400 mm.

Топлопренасянето чрез лъчение в строгия смисъл на това понятие не е топлинно пренасяне, а електромагнитно. Пред вид на това обаче, че в източника топлинната енергия се преобразува в електромагнитна енергия, която се пренася като електромагнитна и в приемника последната отново се превръща в топлинна, е прието да се говори за топлопренасяне чрез лъчение. Пренасяният, обаче лъчист поток не е нито “топъл”, нито “студен”, т.е. не е топлинен “поток”. Законите, на които се подчинява лъчистото топлопренасян, са много различни от законите, които са харектерни за топлопренасянето чрез топлопроводност и конвекция.

Това е цитат в интерпретацията на чийто контекст срещаш затруднения.Тези понятия не напразно са в кавички.Лъчистия поток е топлопренасяне.Колкото и да не го схващаш.Дал съм ги тези линкове на Лучия още преди седмица, а според теб не съм ги видял. :):help::wors:

Представи си че земята се топли.Нека все пак свикнем с тази мисъл.

За термодинамиката - всички лъчи са топлина или с други думи се разглеждат чрез тяхната енергия.Температурата е точно това - мярка за собствената енергия.

Най- приятелски ти казвам -- Запомни този текст.Фундаментален е.Не е мой, ако това те притеснява.По никакъв начин този текст не противоречи на цитирания.Напротив този е основа, без която не може.

Всички процеси в този свят се дължат на разлики в енергиите.Крайното Топлинно равновесие означава край на света.

Буквално и ясно -- край на света.

ОК,продължаваме по късно ....Но точно за това ти дадох примера с белите мечки,който доказва пределно ясно от какво предпазва меланина.И ако Аллах Господарят на световете беше решил хората да сме 3 метрови 600 килограмови гиганти и ходехме голи и на полюса и на екватора всички щяхме да сме черни,защото точно меланина е защита не от топлина(за това си има други механизми организма) а от дълбоко проникващото високо енергетично УВ лъчение.Примера който смятах да ти дам бе с двама бели -слънце невидели северняци.Но мисля ще е по подходящо да е един човек с много меланин в кожата и един с малко иначе на еднаква възраст ,ръст и тегло също.Оставяме ги да си плуват в морето и да се разхождат на слънце цял ден.Те сами ще се грижат за терморегулацията си,тоест няма да стоят толкова че да прегреят на брега,ще се охлаждат колкото си искат във водата.Но в края на деня нашия човек с малкото меланин ще е червен като рак,защото УВ лъчите ще са му изгорили в дълбочина кожата(Изгорили са го без да е прегрял,това не е термично изгаряне),докато на другия доброволец меланина ще го е защитил.Прав си че повърхностния слой на кожата му ще е мъртъв ,но е защитил подлежащите.Но не от топлината . cool.gif

Виж- твърдиш че искаш да има полза от темата.Попитай като човек, без да твърдиш нищо, а за да разбереш написаното!

Посочих ти пример с цигара.Ти можеш да излезеш гол навън, с цигара, при температура минус 20*.

Ако загасиш цигарата в дланта си, тя ще те изгори локално макар и ти да замръзваш от студ.

Още по ярък пример е ако вместо цигара, вземем нажежено парче тел.

Така и с Ув лъчите действат на много малка площ(точица)и в тази малка площ, отделят много топлина.

Такъв е примера и с игла. Усилието(енергията) при убождане, ако бъде разпределено на голяма площ, няма да причини нищо.

Така и с Ув лъчите. Все едно те боцна с нагорещена игличка.Мястото ще изгори.

Така все едно имаме множество убождания с гореща игла.Това е Ув изгарянето.

Това е действието на тия лъчи образно казано.Вземи пример и от коефициента на топлопреминаване, който се изразява чрез ват на квадратен метрър на градус

Така на много малката площ - постъпва много енергия - материята не успява да я пропусне и мястото прегрява.

Ето какво съм писъл!Чети внимателно целите постове.

Единственият извод е че количеството топлина, което получава организма, е по-малко от това което изразходва, макар че входящият поток е с по висока температура и именно на входа се получават изгаряния, зачервявания, възпъления.В локален екстремум имаме изгаряне, макар тялото да е в процес на охлаждане.

Така и в твоя случай, в точки на тялото има прегряване.Макар цялото тяло да е изстудено.

И повърхностния слой ще защитава КОМПЛЕКСНО кожата.

Вкарваш разделения където ги няма в синтеза , само защото е по-лесно при анализа да се обясняват диференцирано.

При синтез или с други думи обобщение - не бива да отделяш компонент.

За термодинамиката - всички лъчи са топлина или с други думи се разглеждат чрез тяхната енергия.Температурата е точно това - мярка за собствената енергия.

Ние не разглеждаме "физиката само като термодинамика", нито пък "топлообмен между черната и бялата фланелка".

Според твоята логика, Бадр, човешкия организъм предтставлява неудушевено тяло. :yanim:

Оттам ти идва светоусещнието- барабар с това, че изповядваш религията "ислям" на минералното съзнание на Сатурн. :) Единствено минералното съзнание няма индивидуална душа. Минерално съзнание изповядват и юдаизма и всякакви видове социализЪми, където е валиден постулата на Вапцаров- "какво значи тука някаква си личност!?!" cool.gif

Черна лятна уноформа НЯМА. Ежедневната униформа е синя не е тъмно-синя. и това се прави по същата причина по която се забранява бели чорапи- ЧИСТО ПРАГМАТИЧНИОСТТА от замърсяване. На войниците не трябва да е много удобно термално, но за това пък трябва да правят впечатление, че изглеждат добре цветово и формално. :) Стар казармен трик на Сатурн. Цветът на Сатурн е черен.

Ислямът, юдаизъма, социализмът, националсоциализъм са казармени структури- на лунните страни на Марс-Сатурн(Скорпион-Козирог)

Какъв е цвета на ежедневната флотска форма - например в България, РФ, UK...? На морската пехота от черноморския флот на РФ формата e черна. Не случайно са имали такова прозвище през втората световна война - Die Schwarze Tod. Така че, полундра Maat.

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Какъв е цвета на ежедневната флотска форма - например в България, РФ, UK...? На морската пехота от черноморския флот на РФ формата e черна. Не случайно са имали такова прозвище през втората световна война - Die Schwarze Tod. Така че, полундра Maat.

....на лятната ли? РФ-Руската федерация колко флота има? И всички морета на една географска ширина ли са?

Аз ще приема твоят отоговр за верен за балтийския флот на РФ- там може лятната униформа да е черна.  :)

Но цветът на Черноморският флот-Schwarzes Meer на РФ е дал цвета и на БЧФ.

Ето преди 20 години как съм изглеждал с лятна ежедневна униформа. cool.gif Поради липсва на цвят от пестене на копейки зрителят трябва да напрегне въобръжението си. Но аз все пак съм ми помогнал с един джоукер, достижение на съвременните технични средства.  cool.gif

helland.jpg

Бедуините се обличат в черно, а от гледна точка на физиката е обяснено защо това е необходимо.

Ето го и обяснението: черният цвят поглъща слънчевата светлина и дрехата се нагрява неравномерно, което от своя страна води до конвекция (движение на въздуха под дрехата - по-топлият въздух се изкачва нагоре), т.е. въздухът под дрехата се движи и това охлажда тялото.

....на лятната ли? РФ-Руската федерация колко флота има? И всички морета на една географска ширина ли са?

Аз ще приема твоят отоговр за верен за балтийския флот на РФ- там може лятната униформа да е черна.  :)

Но цветът на Черноморският флот-Schwarzes Meer на РФ е дал цвета и на БЧФ.

Ето преди 20 години как съм изглеждал с лятна ежедневна униформа и двете са на лице.

Прекалено издребняваш - аз казах тъмносиня или черна ежедневна форма!

Ето снимки на UK флотска униформа: тук и тук

Немска - тук

Американска - тук

Руска, на морската пехота - тук (включително и в ЧФ на РФ)

Немска - тук

Американска - тук

аз пък мисля ,че не е правилно в черно- ще се вмиришат на пот.Не е хигиенично за тази жега.

• Автор

ПОЛ ВЕРЛЕН

ПОД ЗНАКА НА САТУРНА

Жреци и мъдреци в най-стари времена

гадаеха безспир с прокобна вещина

по звездното небе на хората съдбата,

прочели ориста на всеки по звездата.

С таз връзка тайнствена мнозина се глумят,

нищожни в своя смях, все пак да разберат,

че жертви са и те на тайната лазурна.

Тъй – за родените под знака на Сатурна –

звезда, почитана от древни времена –

предричат руните със тайни писмена

беди, нещастия и ужаси безбройни.

В плен на безумен блян, те гаснат неспокойни,

че разумът без глас е в техните тегла –

а в жилите кръвта, като отрова зла,

с жарта на лавата протича и изгаря

и техний идеал удавя и събаря.

Под тази зла звезда които се родят,

тъй страдат и тъй мрат – че всички чака смърт! –

Но техният живот – от люлката до гроба –

е тъй предначертан от черна зла прокоба.

превод Георги Михайлов

аз пък мисля ,че не е правилно в черно- ще се вмиришат на пот.Не е хигиенично за тази жега.

Цвета на униформите, не се определя от твоите мисли и желания, а от определени нива на практичност!

• Автор
Няма увъртане, а само повърхностно четене. Чети хубаво! Понеже се изразяваш неточно (цветовете са един друг сложен въпрос - за това се говори във диапазони и цветни температури), аз деликатно ти поправих изказа и същевеременно потвърдих предположението ти. Другото, което не си прочела е по-интересно. Отново ще обясня, не отразената енергия е решаваща в случая, я преминалата и отдадена от вътрешната повърхност на дрехата! Това е топлината, която ще промени микроклимата около тялото! А сега лек експеримент... Вземи бяло вълненто платно опъни го срещу слънцето и виж колко светлина преминава през него. Сега го вапцай това същото платно в черно и пак виж колко светлина минава през него. Отговори си - през кое платно е преминала повече енергия. Това е малка част от обяснението на парадокса - по интересното идва когато се стигне до невидимата част от спектъра (инфрачервената спектър, за който бялото е прозрачно).

Ултравиолетовите лъчи са едва от 1 до 3% от интензитета на слънчевата радиация, докато 39 - 40 % от радиационната енергия са във видимия светлинен спектър. Най-голямата част – до 58 - 59%, се пада на лъчите от близката инфрачервена област (БИО), които са с дължина на вълната между 700 и 2500 нанометра.

Тъмните цветове поглъщат падащите слънчеви лъчи и ги превръщат в топлина, докато светлите отразяват по-голямата част от тази прииждаща енергия. Бялото може да е прозрачно за инфрачервената светлина, но отразява лъчите от видимата такава, така че под бялото минава само малко повече от половината слънчева радиация. Черното спира УВЛ, които са в малък порцент, но поглъща изцяло както лъчите от видимия, така и от инфрачервения спектър - тоест сумирано това прави почти цялата слънчева радиация, която се излъчва от черния цвят в инфрачервения спектър. Погълнатата светлинна енергия от слънчевите лъчи на видима светлина също се преобразува в топлинна и заедно с приетата инфрачервена, излъчваната топлина от черния цвят, която се поема от тялото, става двойна.

Утре ще направя един експеримент - в близо 40 градусовите жеги, ще изляза с черно вълнено палто, за да се предпазя от топлината според вашето твърдение.

Тъмните цветове поглъщат падащите слънчеви лъчи и ги превръщат в топлина, докато светлите отразяват по-голямата част от тази прииждаща енергия. Бялото може да е прозрачно за инфрачервената светлина, но отразява лъчите от видимата такава, така че под бялото минава само малко повече от половината слънчева радиация. Черното спира УВЛ, които са в малък порцент, но поглъща изцяло както лъчите от видимия, така и от инфрачервения спектър - тоест сумирано това прави почти цялата слънчева радиация, която се излъчва от черния цвят в инфрачервения спектър. Погълнатата светлинна енергия от слънчевите лъчи на видима светлина също се преобразува в топлинна и заедно с приетата инфрачервена, излъчваната топлина от черния цвят, която се поема от тялото, става двойна.

Направи ли експеримента с черното и бялото платно? Кой цвят платно пропуска повече видима слънчева светлина (респективно енергия)? Ако не вярваш на очите си - под платното сложи яркомер!

После виж, какъв е коефициента на топлопроводимост на вълнената материя, за да видиш колко топлина от отложената по външната повърхност на дрехата, ще премине от другата страна. Ще бъдеш много очудена!

После ще стигнем и до инфрачервените лъчи - но всичко по реда си.

Утре ще направя един експеримент - в близо 40 градусовите жеги, ще изляза с черно вълнено палто, за да се предпазя от топлината според вашето твърдение.

За да е пълен експеримента - след това, излез в бяло палто (същият модел, размер и материал) и отчети разликата!

П.П. Следващите няколко дена няма да имам възможност да посещавам темата. Така че отговорите на коментарите ми ще се забавят поне 3 дена, за което се извинявам.

Немска - тук

Американска - тук

Ти се опитваш да ме убедиш, че на географската ширина на Черно море лятната ежедневна униформа във флота е черна? ohmy.gif Опитай се да ме убедиш, за цвета на бельото ми долу сега. Аз ще ти кажа от 3 пъти дали си познал!

Снимките какво доказват това? На немската и североамериканската е ясно защото могат да носят черно през лятото, нали? cool.gif

Но за последната, която е на руски моряци някъде да е посочено какъв флот са и в коя географска ширина са?

...да не би да са в Дубай или Ирак на посещение с "приятелски огън"?...  cool.gif

Ти да не си тийнейджър, който обича компютърните игри? :speak:

Ултравиолетовите лъчи са едва от 1 до 3% от интензитета на слънчевата радиация, докато 39 - 40 % от радиационната енергия са във видимия светлинен спектър. Най-голямата част – до 58 - 59%, се пада на лъчите от близката инфрачервена област (БИО), които са с дължина на вълната между 700 и 2500 нанометра.

A+R+D = 1

Черен плат -- "Тъмните цветове поглъщат падащите слънчеви лъчи и ги превръщат в топлина".

Тоест да приемем, че A= 0.9.Веднага следва D <0.1

Бял плат --"Бялото може да е прозрачно за инфрачервената светлина, но отразява лъчите от видимата такава, така че под бялото минава само малко повече от половината слънчева радиация."

Невярно твърдение, но дори от него следва D>0.5 което пък е пречка за "докато светлите отразяват по-голямата част от тази прииждаща енергия".По скоро D=0.7 и А=0.3

Погълнатата светлинна енергия от слънчевите лъчи на видима светлина също се преобразува в топлинна и заедно с приетата инфрачервена, излъчваната топлина от черния цвят, която се поема от тялото, става двойна.

Няма как да стане двойна. формулата e А+R+D=1,а не е равно на 2.Тази формула е вид запис на закона за запазване на енергията.

Откъде накъде ще стане двойна.

За да е пълен експеримента - след това, излез в бяло палто (същият модел, размер и материал) и отчети разликата!

Температурата и скоростта на вятъра също трябва да са равни!

А и тук ъгъла на отражение, не е като в тропиците.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.