Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

преди 49 минути, realno написа:

Трябва четене с разбиране. Първо това не е целия коран, което ми посочваш, а само една част от него. Второ, няма информация написаното в тази част дали съвпада с това, което четем днес. Може да съвпада, но може и да не съвпада. Но това няма толкова голямо значение след като се знае, че след като части от корана били събрани в една книга една друга част от записките били изгорени, а друга били променени. 

Пак дрън дрън.Ето цитат от единия линк. При това, както ти обичаш - история, археология, наука.

Цитат

Шефът на отдела за специални колекции в Университета на Бирмингам Сюзън Уорал казва, че учените “дори и в най-смелите си мечти” не са предполагали, че ръкописът ще се окаже толкова древен.
Според ислямското вероучение, пророкът Мохамед получава откровенията от Аллах, които после стават основа на Корана, между 610 и 632 година. От това следва, че авторът на документа, съхраняван в Бирмингам може да е съвременник на Пророка, подчертава професорът по религии Дейвид Томас.
“Тези части от Корана като текст са много близки до Корана в съвременния му вид. Това пък потвърждава версията, че текстовете от свещената за мюсюлманите книга са претърпели съвсем незначителни промени или дори изобщо не са търпели корекция”, казва Томас.

https://historynakratko.blogspot.com/2015/12/blog-post_364.html

Това е мнение на професионален историк и представител на научната общност, но виждате ли, трябва да четем с разбирането на невеж и неук протестатнт, при това,  току що заловен да лъже.

Но както е казано - "Вие сте от баща дявола и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше от началото човекоубиец и не стоеше в истината, защото в него няма истина."

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Бе... няма ли за вас християнски ценности хора?!! Защо си трошите клавиатурите за ислямистки истории?!! Тук е България, която е била мощна държава с царе далече преди тюрки/турските племена! България винаги е била и ще остане извор на християнството! Защо коментирате/поддържате чужди религии а не родната ни?!! :angry22: 

преди 25 минути, johnmotson написа:

Бе... няма ли за вас християнски ценности хора?!! Защо си трошите клавиатурите за ислямистки истории?!! Тук е България, която е била мощна държава с царе далече преди тюрки/турските племена! България винаги е била и ще остане извор на християнството! Защо коментирате/поддържате чужди религии а не родната ни?!! 

Благодаря ти, че мина от тук да ни посетиш.

Надявам се  в бъдеще да бъдеш редовен посетител на раздела. Тъкмо ще научиш повече за християнството.

Е, наученото, може и да не съвпадне с настоящите ти познания, които прощавай, но изглеждат доволно оскъдни.

И все пак ти не се отказвай, намачкай ги тия кофти ислямисти.

Не искам никого да "намачквам"! Вбесявам се, че се обръща внимание на ислям а не на християнството. В никакъв случай не съм нравоучителен но трябва да помним българската история! Не претендирам да познавам изцяло материята но знам достатъчно за да съм горд българин и християнин! :27: 

преди 1 час, johnmotson написа:

Не претендирам да познавам изцяло материята но знам достатъчно за да съм горд българин и християнин! 

Разбира се нищо не може да бъде по далеч от истината.

Ти може и да си българин, но християнин не си и това лесно може да се види.

Не е важно за какъв се имаш, а какъв си.Това са две различни неща.

И какво означава - не познавам материята, но знам достатъчно?

Знаеш ли ти, че днешната българска православна църква е създадена от турския султан???

Знаеш ли, ти, че това е написано на сайта на патриаршията, на официалния сайт?

Прочети още  веднъж предните изречения,  внимателно ги прочети.

преди 10 часа, johnmotson написа:

Вбесявам се,

Колега... чудесно ви е там в общите приказки и "дрън-дрън" та пляс. Там, за разлика от други места, няма никакво значение дали някой е компетентен или е невеж. В други теми тия емоционални импулсивности просто не са уместни... А патриотарските бунтарски изблици - съвсем.

На глупости от невежество и некомпетентност сме се нагледали и начели вече толкова години. Изляхте си поривите - чудесно. Още има ли, че почва да става досадно?

преди 11 часа, johnmotson написа:

Не искам никого да "намачквам"! Вбесявам се, че се обръща внимание на ислям а не на християнството. В никакъв случай не съм нравоучителен но трябва да помним българската история! Не претендирам да познавам изцяло материята но знам достатъчно за да съм горд българин и християнин! :27: 

В раздел религии на форума, има предостатъчно теми, които не са свързани с Исляма. Който желае, може да прескача темата за Ислям, да не я чете и да пише там!

преди 10 часа, badr написа:

Разбира се нищо не може да бъде по далеч от истината.

Ти може и да си българин, но християнин не си и това лесно може да се види.

Не е важно за какъв се имаш, а какъв си.Това са две различни неща.

И какво означава - не познавам материята, но знам достатъчно?

Знаеш ли ти, че днешната българска православна църква е създадена от турския султан???

Знаеш ли, ти, че това е написано на сайта на патриаршията, на официалния сайт?

Прочети още  веднъж предните изречения,  внимателно ги прочети.

Намесвам се тука. 
За религиозна принадлежност и изобщо за идентитет е важно само за какъв се мисли. Нито християнство , нито ислям му е българска религия, няма такава, вероятно и онази езическата на масата българи дошли в балканските земи, не е българска, а на други многобройни племена, кой да каже това, не се знае достатъчно.
 Исляма вече е част от българската история и българското наследство, но той винаги ще бъде натрапник, така както е било и християнство, аз мисля ,че подсъзнателно дори и православието се третира като <натрапник>

преди 56 минути, bioid написа:

Ти си въздух под налягане...

има ли още някой, дето да си излее простотиите, глупостите и чувственостите си? Елементарна емоционална култура липсва, какво остава да е емоционална интелигентност.

Някои деца са още в детската градина, докато се надуват по форуми колко са "религиозни". За да не им личи особено - главно с къси изречения... и средно  две на брой. Дори и така не може да се скрият изблиците, но пък се води за участие, да изглежда че някой имал мнение...

преди 17 минути, _ramus_ написа:

има ли още някой, дето да си излее простотиите, глупостите и чувственостите си? Елементарна емоционална култура липсва, какво остава да е емоционална интелигентност

Като иска, ще си го излее. Ти освен лицемер, какъв се явяваш? Да не би включванията да са ти по темите? Това е критерият за адекватност, а не емоциите. И на нас ни е писнало от простаци като теб, които бадр толерира. Точно въздух под налягане си е.

преди 16 минути, Just a Stranger написа:

Това е критерият за адекватност, а не емоциите.

е оправданието на примитивите. Още повече пък - тия, дето са с "чисти мисли" и ще прескачат към висши сфери. Е - и с емоцийки, щото дори форумните маски не могат да скрият винаги примитива.

преди 16 минути, Just a Stranger написа:

И на нас ни е писнало

като ви е "писнало" си хващайте пътищата по виртуала - да си пискате комплексите в друга детска градина.

преди 32 минути, _ramus_ написа:

оправданието на примитивите. Още повече пък - тия, дето са с "чисти мисли" и ще прескачат към висши сфери. Е - и с емоцийки, щото дори форумните маски не могат да скрият винаги примитива

Оправдание за какво? Ти вече не се усещаш какви простотии ръсиш. Ама то за псето важното е да лае и да захапе нещо. Иначе срещу когото "трябва" не лае подмазвачът, а веднага се включи с упреци допълвайки господаря си. Елементарно. Зряло, ама какво е узряло и за какво е узряло? Плодът узрява и става сладък, а псето узрява и пак ди лае.

преди 2 минути, Just a Stranger написа:

Ама то за псето важното

Със всички твои дежурни простотии ти наджафка ли се... или "писа по темата"...

Или твърдиш че си компетентен по тази точно тема? Или имаш претенции по компетентността на @badr ?

Защото трябва да търпим примитивите заради някакъв си толеранс, докато си крякат и пискат... да проявим търпение, да изчакаме докато излеят възвишеностите и духовностите във вид на примитивни изхождания и изблици. Ето затова ви траем, като все по-често е досадно и скучно, докато се налудувате няколкото изтрещели психотици.

преди 3 минути, _ramus_ написа:

Със всички твои дежурни простотии ти наджафка ли се... или "писа по темата"...

Или твърдиш че си компетентен по тази точно тема? Или имаш претенции по компетентността на @badr ?

Защото трябва да търпим примитивите заради някакъв си толеранс, докато си крякат и пискат... да проявим търпение, да изчакаме докато излеят възвишеностите и духовностите във вид на примитивни изхождания и изблици. Ето затова ви траем, като все по-често е досадно и скучно, докато се налудувате няколкото изтрещели психотици.

Не, не пиша по темата. Явно е безсмислено да се пише по темите и да се поддържа добър тон. Вижда се, че и модераторите предпочитат така. Е от време на време все пак ми се случва да напиша и нещо по темите и  ще се случва. Аз поне за разлика от теб мога да предложа и друго освен безкрайни провокации.

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

поне за разлика от теб мога да предложа

нали се чете... каквото "предлагаш". :)

Надораслите келеши могат да предложат комиксовите си фантазии и комплекси и това обобщава "духовния ти принос" сред КАЛДАТА. 

преди 6 минути, Just a Stranger написа:

Явно е безсмислено да се пише по темите

ми затова е безсмислено - щото нямаш какво. И като нямаш какво - да си излееш дневната доза от примитивизми...

Така "пишеш по темите", докато тоя рамус... само те провокира. :) Не се ли изтърка това като дежурно и повторяемо оправдание за да скриеш немощта и безсилието? Или понеже си духовен романтик всички трябва да зачетат театъра от подражания, скалъпен от любимата ти книжка?

Като нямаш какво да пишеш, просто си пасувай и чети - а не да сипеш лиготиите и сърдитите си маски.

преди 48 минути, _ramus_ написа:

нали се чете... каквото "предлагаш". :)

Надораслите келеши могат да предложат комиксовите си фантазии и комплекси и това обобщава "духовния ти принос" сред КАЛДАТА. 

За мен е без значение дали някой ще приеме или ще му се хареса това, което пиша. По същият начин и аз често не приемам за вярно написаното от други, но уважавам желанието им да го изразят, ако е свързано с темата.

Ти си недорасъл и колкото и да повтаряш това за другите, все тая. Защо ли ти е нужно това? Ти как точно показваш зрялост? Всички тези повтаряни до безкрай изрази изкарващи вярващите фантазьори, деца, папагали и др. са единствено за да препотвърдиш вече изградения образ за този тип хора в себе си. Стремеж превърнал се в мания да се разграничиш и дистанцираш от тях; да се покажеш преодолял това състояние - пораснал. Детска необходимост.

преди 1 час, _ramus_ написа:

Така "пишеш по темите", докато тоя рамус... само те провокира. :)

Не само мен. Как пиша си е моя работа. Ти не го правиш. Затова и ми е негативното отношение към Бадр, защото той е главният виновник темите да са пълни със спам и празни приказки. Той е причината простаци като теб да са с представата, че всичко им е позволено и да стават все по-нагли и по-нагли. Пиша това напълно откровено и спокойно, но съм сигурен, че и това ща са опиташ да използваш обратно срещу мен. Знам, че няма да приемеш, че си ми напълно прозрачен. Как така детето ще се опре на зрелият, разумен, рационален и не знам още какъв рамус.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

темите да са пълни със спам и празни приказки.

Пак ли писукаш, бебчо - :) ти си основният спамър сред темите.

Това е поредният пример, на поредната тема, бебчо. Само заради обсебването и папагаленето на духовните си фантазми си сред калдата и никой не му липсват глупостите и комплексите ти ако замлъкнеш.

Ако си интелигентен малко повече от гугутка, остави компетентните хора да пишат и само чети, вместо да се играеш колко кой какво показвал и да огледалничиш и фръцкаш сърдито като руса инфантилна кифла.

Намери си някой да ти сменя памперса навреме, щото пълниш форума с  бебешките си глупости. Като не можеш да ги израснеш си потърси друга детска градина.

аз често не приемам за вярно написаното от други, но уважавам желанието им

Затова и ми е негативното отношение

никой не го интересуват "АЗ, аз приемам, уважавам, имам такова отношеение" - в блога си можеш да си списваш личните си дневници с романтичен привкус. Темата е за друго, в което ти си обикновен келеш. Блееш само защото си "спокоен, стабилен и щото си сигурен...". :)

простаци като теб да са с представата, че всичко им е позволено и да стават все по-нагли и по-нагли.

Така е - радвай се че ти позволяват да писукаш и ревеш тук и се налага да те търпим, защото ако бях аз този дето определя и решава, щеше да си вече в друга детска градина.

преди 7 минути, _ramus_ написа:

Пак ли писукаш, бебчо - :) ти си основният спамър сред темите

Доста си нагъл. Разбирам необходимостта, манията ти да ме изкараш незрял, бебе. Ти дори не се усещаш колко си жалък.

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

да ме изкараш незрял, бебе.

няма никаква нужда - списваш си го сам. Защо не си погледнеш изхожданията от днес - които като "спокоен и осъзнат" ги изака - всяка думичка ти е блага, символна, пропита с духовност и възвишеност... и мъдрост... :)

Някъде в главицата на бебето, то е голямо, герой, силен, важен и духовен... Извън тия ти сънища си просто незряло дете, в някакво тяло на възрастен. Още от зависимостите си не си се откопчил - къде си тръгнал да пелтечиш за духовности и религии.

преди 56 минути, _ramus_ написа:

Това е поредният пример, на поредната тема, бебчо

Пример за какво? За непрестанните ти спамове и опити да се заядеш? Да, стотици са. На всеки е ясно, че за това си тук. За съжаление сме ти свикнали на простотиите е вече по-скоро ще направи впечатление, ако не ги проявиш. Както и да опитваш да извъртиш нещата и да изместиш фокуса към мен (елементарен метод за бягство), на мен ми е все едно, а ти пак ще си останеш жалък комплексар. 

преди 31 минути, Just a Stranger написа:

а ти пак ще си останеш жалък комплексар. 

Добре! :baby4:

на 23.01.2024 г. в 20:14, badr написа:

Пак дрън дрън.Ето цитат от единия линк. При това, както ти обичаш - история, археология, наука.

Това е мнение на професионален историк и представител на научната общност, но виждате ли, трябва да четем с разбирането на невеж и неук протестатнт, при това,  току що заловен да лъже.

Но както е казано - "Вие сте от баща дявола и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше от началото човекоубиец и не стоеше в истината, защото в него няма истина."

Първо, не ми посочи къде видя "фалшификация" в посочените от теб текстове от 1 Иоан. 

Второ относно корана, това не е целия коран, а част от него. 

“Тези части от Корана като текст са много близки до Корана в съвременния му вид." 

Трето, "много близки" не означава същия. Но дори да означава има доказателства, че части от корана са били манипулирани и изгорени. В тоя ред на мисли, никой не може да докаже автентичността на тази част от корана, защото няма други с които да сравниш. Единствено, което е доказано, че е стар и нищо повече. Факт. 

на 25.01.2024 г. в 11:02, realno написа:

Единствено, което е доказано, че е стар и нищо повече. Факт. 

Не намирам за смислено да коментирам повече твоите щуротии.

Достатъчно време ти отделих.

Бъди жив и здрав.

• 3 седмици по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.