Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Уж последния и най - голям пророк. Аллах ли греши или Мохамед? :(

422628575_122116695188192816_80989320535

422544247_122116695200192816_53232733252

Какво казва Библията за лъжепророците: 

Второзаконие 18:22  "Когато някой пророк говори от Господното име, и думата му не се сбъдне нито се изпълни, тая дума Господ не е говорил; пророкът я е говорил надменно; да се не боиш от него."

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

За любопитните относно исляма, ето нещо любопитно. 

на 16.10.2024 г. в 16:53, Anzhel Dimitrov написа:

Бадр не на работа.

Badr няма намерение да се занимава с глупостите, дивотиите и крайно тъповатите му лъжи.

Човекът не се интересува от никакви факти, а само повтаря дрънканията на анти ислямските сайтове.

Безмислено е да му се обяснява.Най-малко десет пъти, а не веднъж съм му посочвал линк кън Библията на арабски и там пише Аллах, но този е толкова скотски вманиачен, че пак отрича.

За него няма никакво значение какво пише в същата тази Библия.За него е важно как неговата секта я тълкува.

И разбира се никаква археология и история нямат място тук.

Документираните грешки и неточности в Библията са над 10 000.При това признати от съставителите на техния вариант на Библия.

И при това съм му посочил  линк, към сайта на същите съставители на Библията, в които те описват характера на тези грешки и как се опитват те да ги коригират.

на 19.10.2024 г. в 22:55, badr написа:

Badr няма намерение да се занимава с глупостите, дивотиите и крайно тъповатите му лъжи.

Човекът не се интересува от никакви факти, а само повтаря дрънканията на анти ислямските сайтове.   

Май ти изневерява паметта, но ще ти припомня. 

Забрави ли когато те помолих да обясниш, къде в корана е записано, че Авраам, е пожертвал Исмамил, а не Исак, а ти отказа да отговориш, защото нямало да те разбера? Поне да си беше направил труда да изложиш фактите според теб, а не предварително да казваш дали ще те разбера или не? 

Освен това, те попитах как Мохамед е посетил Ал Акса и се е възнесъл от нея на небето с коня си, при положение, че тя все още не е съществувала? Отговорът ти беше подобен. Отказа да изложиш фактите и да направиш логично обяснение. 

Но сега се жалваш, че не съм се интересувал от фактите. 

Ето, давам ти възможно да докажеш, че греша и да изложиш фактите поне за тези два случая, които споменах. Ако не го направиш, означава, че отново лъжеш. Благодаря ти предварително и ще очаквам с интерес отговора ти подкрепен с факти. 

Безмислено е да му се обяснява.Най-малко десет пъти, а не веднъж съм му посочвал линк кън Библията на арабски и там пише Аллах, но този е толкова скотски вманиачен, че пак отрича.

Ако в Библията на арабски е записано "Аллах" и това е верния превод,  тогава чети Библията, защо четеш корана, при положение, че исторически и научно е неточен, а и на всичко отгоре променен и непълен. Както и това, че няма да се налага да отговаряш на неудобни и срамни въпроси.  :cool:Истината е, че Аллах е предислямски идол, което се доказва дори от ислямските религиозни писания и не е нужно да се обръщаме към археология или история, които така ви пречат и има защо. Дори това няма как да отречеш, защото е факт. Така, че днес значението на думата "Аллах" се отъждествява като "Бог" не означава, че това истина. Самия факт, че християните араби, които в молитвите си казват "Аллах"  се убивани, потвърждава думите ми, че когато от устата на християнин излиза думата "Аллах" не означава Аллах, който вие изповядвате. Самия факт, че когато мюсюлманин в близкия изток се отрече от вярата си и приеме християнството е заплашван и убиван, означава, че когато се молят на Аллах не си мислят за ислямския бог на луната, на който вие се молите. Самите ви действие говорят, че има разлика между превода "Аллах" в Библията и Аллах от корана. Така, че спри с манипулациите, защото самите вие не вярвате на лъжите, които говорите. 

И разбира се никаква археология и история нямат място тук.

Защото са враг на исляма и лъжите, които проповядва. Факт. 

Документираните грешки и неточности в Библията са над 10 000.При това признати от съставителите на техния вариант на Библия.

И при това съм му посочил  линк, към сайта на същите съставители на Библията, в които те описват характера на тези грешки и как се опитват те да ги коригират.

Като пишеш за "грешки" в Библията слагай кавички, че иначе някой ще си помисли, че говориш сериозно. 

Ако има грешки в Библията, корана и той греши, защото според него такива няма. Кой си ти, че да противоречиш на свещения корана? Ти ли знаеш повече или Аллах? Ти ли си всезнаещият или Аллах? :doh:

Сура / глава от Корана / 29, аят / чудо, знамение, стих, строфа / 46 –
46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: „Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени.“

Ако има 10 000 грешки, защо вашия бог ще ви съветва да вярвате в Библията? :question:

И когато спориш с мен, спори "по най- хубавия начин", бъде добронамерен и кротък, както препоръчва Аллах, че да му бъдеш угоден, а не да клеветиш и лъжеш, както правиш сега.  :hush:

Ако има грешки в Библията е редно да ги посочваш. Препоръчвам ти да забравиш за момент, че корана не е съгласен с това и да посочиш с примери и цитати къде и в какво Библията греши. Та може и аз да науча нещо, което съм пропуснал. Благодаря. 

Ако Мохамед и неговите рецитатори са забравяли текстове от корана и след това са им били напомняни, от къде да сме сигурни, че корана е пълен? Кой контролира и гарантира, че текстовете събрани в корана са тези които са били дадени на Мохамед, а няма забравени или унищожени такива?  :question:

Няма налично описание на снимката.
на 22.10.2024 г. в 11:37, realno написа:

Май ти изневерява паметта, но ще ти припомня. 

Забрави ли когато те помолих да обясниш, къде в корана е записано, че Авраам, е пожертвал Исмамил, а не Исак, а ти отказа да отговориш, защото нямало да те разбера? Поне да си беше направил труда да изложиш фактите според теб, а не предварително да казваш дали ще те разбера или не? 

Освен това, те попитах как Мохамед е посетил Ал Акса и се е възнесъл от нея на небето с коня си, при положение, че тя все още не е съществувала? Отговорът ти беше подобен. Отказа да изложиш фактите и да направиш логично обяснение. 

И как точно очакваш да ти се отговори, когато питанията ти са нелепи.

Например именно към теб специално е бил насочен отговора ми относно Ал Акса.Ето линк към този отговор.

https://www.kaldata.com/forums/?app=core&module=system&controller=content&do=find&content_class=forums_Topic&content_id=158939&content_commentid=3905415

И отново си хванат да свидетелстваш с лъжливо свидетелство.Аз съм ти отговорил изрично, а ти искаш да заблудиш аудиторията, че не ти е отговорено.

Не можеш ли да проумееш - "не лъжи" е заповед от самият Бог, а тези които не обичат тази заповед са нечестивци.

Ако в Библията на арабски е записано "Аллах" и това е верния превод

Така е записано.

Така, че днес значението на думата "Аллах" се отъждествява като "Бог" не означава, че това истина.

Това казва Библията, ако тази книга не ти се струва достоверна си е твой проблем.

Самия факт, че християните араби, които в молитвите си казват "Аллах"  се убивани, потвърждава думите ми, че когато от устата на християнин излиза думата "Аллах" не означава Аллах

Глупости на търкалета.А какъв смисъл влагат християните в думата "Аллах" е проблем на самите християни, който мен не ме интересува.

Догмата за Св.Троица не е библейски.

Ако има грешки в Библията е редно да ги посочваш. Препоръчвам ти да забравиш за момент, че корана не е съгласен с това и да посочиш с примери и цитати къде и в какво Библията греши. Та може и аз да науча нещо, което съм пропуснал. Благодаря. 

Ето давам ти възможност .Например ще те попитам кой е автора на глава 19 от книга 4 Царе??

Ето и линк към нея     https://bibliata.com/paralel/bible.php?b=2kings&c=19&r=bc&v1=&v2=&vt=1&c1=1&st=&sa=1&rt=2&l=1&cm=1

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 26 минути, badr написа:

Глупости на търкалета.А какъв смисъл влагат християните в думата "Аллах" е проблем на самите християни, който мен не ме интересува.

Бих казал ,че трябва да те интересува , защото това е от съществено значение за търпимостта между религиите - въпреки различията в думите на пророците и заветите ,които оставят .

на 23.10.2024 г. в 20:11, badr написа:

И как точно очакваш да ти се отговори, когато питанията ти са нелепи.

Например именно към теб специално е бил насочен отговора ми относно Ал Акса.Ето линк към този отговор.

https://www.kaldata.com/forums/?app=core&module=system&controller=content&do=find&content_class=forums_Topic&content_id=158939&content_commentid=3905415

И отново си хванат да свидетелстваш с лъжливо свидетелство.Аз съм ти отговорил изрично, а ти искаш да заблудиш аудиторията, че не ти е отговорено.

Не можеш ли да проумееш - "не лъжи" е заповед от самият Бог, а тези които не обичат тази заповед са нечестивци.

Не бързай да съдиш, че по този начин може да осъдиш както себе си , така и Аллах и Мохамед за лъжи. И то не защото са забравили в течение на времето, а защото го вършат умишлено, съзнателно и целенасочено. 

Ето кой е най - добрия измамник:

Коран 3:54

Арабски език: ومكروا ومكر الله والله خير الماكرين

Транслитерация: Уe мeкeру уe мeкaрaллах(мeкaрaллаху), уaллаху хaйрул макирин(макиринe).

Буквален превод: И те измамиха и Аллах измами, а Аллах (е) най-добрият (от) измамниците .

Превот от Цветан Теофанов И лукавстваха [юдеите]. А Аллах провали тяхното лукавство. Аллах е над лукавите.

"Такийя" в исляма или позволената лъжа. 

"По предписание на Корана, Сунната, СиратаТафсирите и ислямските учени се позволява лъжа, по време на война, към немюсюлмани, между съпрузи, ако обстоятелствата представляват заплаха за ислямското обществото, както и в защита живота на мюсюлманина. Това включва и прикриване на истинските ислямски възгледи. Тази форма на религиозно лицемерие е популярно най-много с арабското име Такийя."

Който отрече Аллах, след като е повярвал -; освен който е бил принуден, но сърцето му е спокойно с вярата... Ала които разтворят гръд за неверието, над тях е гневът на Аллах и за тях има огромно мъчение.
Коран 16:106
Вярващите да не взимат неверници за ближни вместо повярвалите. А който направи това, той няма нищо общо с Аллах, освен ако се страхувате от тях. Аллах ви предупреждава за Себе Си и към Аллах е завръщането.
Коран 3:28
Аллах не ви придиря[4] за празнословието в клетвите ви, ала ви придиря за онова, което вашите сърца са придобили. Аллах е опрощаващ, всеблаг.
Коран 2:225

Тъй и тъй стана въпрос за лъжата:

- корана и исляма твърдят, че Библията е променена, НО не казват кога, кой и защо го сторил и какви са доказателствата за това? Яко няма такива, означава, че има откровено умишлена, съзнателна и целенасочена лъжа с цел някой да бъде заблуден. 

- ако Библията е била променена, защо Аллах заявява в Сура / глава от Корана / 29, аят / чудо, знамение, стих, строфа / 46 –
46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: „Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени.“ 
 Това означава ли, е когато Аллах казва това, Библията не е била променена по това време или лъже по късно, когато казва, че е била променена? Кога казва истината и кога лъже? 

- кой според корана е пожертвал Авраам - Исмаил или Исак? Ако корана твърди, че Авраам е пожертвал Исак, а ислямските учители твърдят, че това е Исмаил, кой лъже? 

- ако корана не е оригинален, но е повреден и непълен (каквито доказателства има в ислямските сведения), а ислямските учени твърдите обратното, кой лъже?

- ако археологията твърди едно, а исляма твърди друго, кой лъже? 

- ако историята твърди едно, а исляма твърди друго, кой лъже? 

- ако космологията твърди едно нещо, а ислямските писания друго, кой лъже? 

- ако такийята (лъжата) е практика в исляма, а някой мюсюлмани във форума твърди, че стожер на истината, а другите лъжат, трябва ли да му вярваме? :lock:

Очаквам отговори на горните въпроси, защото твърдиш, че имаш желание и факти, които не знам защо си спестил от мен и "аудиторията". 

Ето сега ти се предоставя възможност.  Ако можеш опровергай ме с факти, а не с обидни епитети, които повече ти се отдават. 

Така, сега да видим "грешките" в Библията: 

Напротив. За Троицата се говори и в двата Завета. 

Ето давам ти възможност .Например ще те попитам кой е автора на глава 19 от книга 4 Царе??

Ето и линк към нея     https://bibliata.com/paralel/bible.php?b=2kings&c=19&r=bc&v1=&v2=&vt=1&c1=1&st=&sa=1&rt=2&l=1&cm=1

Автора не известен, но някои предполагат, че е Йеремия. Но не разбирам, къде е грешката, за която говориш? 

Коя догма, че Св. Троица може да се отнася за различни неща?! Св. Троица е събирателен образ. Тя няма нищо общо с вярата в Бог, а е образно представяне на същността из Бог, за да е по-рабираема за миряните. Все едно да кажеш, че този свят има само едно измерение.  (Това пространство има три измерения, които всеки ги възприема и ги усеща като свят около и из който живее .)

В тази връзка: Библията не е книга, а сбор от книги! Корана е една книга и от тази гледна точка, то из нея няма как да се намери истината и следователно всеки мюсюлманин е заблуден по отношение на вярванията си в Бог.  

Изобщо: Догмите из исляма са толко различни, че лесно може да се заблудят невярващите в Бог и да се "привържат" към ту точно определен Аятолах, който да ги манипулира с Корана към неугодни на Бог деяния.  

Мир вам. Амин

Кой каза, че Коранът бил непокътнат от низпославането?!? 

Източници: https://sunnah.com/ibnmajah:1944
Сунан Ибн Маджа 1944:
Беше разказано, че Аиша е казала:"Стихът за убиване с камъни и за кърмене на възрастен до 10 пъти беше разкрит, и хартията беше при мен, под възглавницата ми. Когато Пророкът на Аллах почина, бяхме ангажирани с неговата смърт, и една опитомена овца влезе и я изяде."
Под хадиса има пояснение, че броя на кърменията не е ясен, в друг хадис се споменавало 5...
Може да бъде изображение с текстово съобщение

на 9.04.2018 г. в 0:32, badr написа:

Бях решил да не ти отговарям, но от друга страна това може да е стимул за невежи и неуки като теб.Никакво име Ал-Акса няма в Курана. Масджид ал акса означава далечният храм.Съответно построената там по късно джамия е именувана Ал Акса именно защото така е описана в Курана.Както вече писах Курана е кодифициран при Усман, който е живял и починал преди строежа на джамията Ал-Акса. Няма как книга да заимства от нещо, което се е появило след нея.

Дали в корана има или няма "Ал - Акса", буквалния превод го показва. :(

سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَىٰ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

"Слава на Онзи, Който отведе Своя слуга през нощта от Свещената джамия до джамията Акса, чиито околности сме благословили да му покажем Нашите знамения, Той наистина е Всевиждащият"

на 9.04.2018 г. в 0:32, badr написа:

Масджид ал акса означава далечният храм.

Масджит не означава храм, а джамия т.е. молитвен дом за мюсюлманите. Възможно ли е да има молитвен дом(джамия), а реално той да не бил построен? Тук не става въпрос дори за местност, а конкретно за определен сграда, която се оказва, че не е съществувала. :question:

И възниква логичния въпрос, как се е въздигнал пророка от Джамия, която не е била построена докато е бил жив? 

В доклад на ООН се твърди, че Джамията / Масджид / Ал Акса е изградена след 637 год., т.е. повече от 5 години след смъртта на Мохамед!

Източник – Доклад на ООН : http://www.mesbg.org…udies&Itemid=55

Аднан Октар / Харун Яхя / пише на друго място по повод на Палестина – следното:

„Региона преминава под Ислямско управление с превземането му от Халиф Юмер през 637 г..“

Източник – http://us2.harunyahy…%90%D0%95%D0%9B

преди 5 часа, realno написа:

Дали в корана има или няма "Ал - Акса", буквалния превод го показва. :(

سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَىٰ بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آيَاتِنَا ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

"Слава на Онзи, Който отведе Своя слуга през нощта от Свещената джамия до джамията Акса, чиито околности сме благословили да му покажем Нашите знамения, Той наистина е Всевиждащият"

преди 5 часа, realno написа:

Масджит не означава храм, а джамия т.е. молитвен дом за мюсюлманите. Възможно ли е да има молитвен дом(джамия), а реално той да не бил построен? Тук не става въпрос дори за местност, а конкретно за определен сграда, която се оказва, че не е съществувала. :question:

Разбирам, че крайно ниската ти обща култура и липсата на образование не ти позволяват да осмисляш елементарен текст.

Масджид е арабската дума за храм.В Кораническият текст Масджид ал акса означава далечния храм.По късно там е построена сграда, която е именувана Ал Акса поради споменаването на мястото в Корана.Няма дума "джамия" в Корана.

Превода който си посочил не е буквален. Свещенната Джамия е Масджид ал Харам(المسجد الحرام) В цитата от твоя пост съм го маркирал с червено

преди 8 часа, realno написа:

Автора не известен, но някои предполагат, че е Йеремия. Но не разбирам, къде е грешката, за която говориш? 

Ами някой си Исая написъл абсолютно същия текст, само че в Исая 37.Та как от различни автори се получава еднакъв текст. 

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 22 часа, badr написа:

Масджид е арабската дума за храм. В Кораническият текст Масджид ал акса означава далечния храм.По късно там е построена сграда, която е именувана Ал Акса поради споменаването на мястото в Корана.Няма дума "джамия" в Корана.

"Масджит" не означава храм, а единствено и само джамия. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Джамия

"Джамията (от арабскиمَسْجِد) е молитвен дом, в който мюсюлманите се събират и извършват обща молитва. За разлика от християнските църкви, джамията не е храм и не притежава статут на свято място, с изключение на Масджид ал-Харам в Мека, в чийто двор се намира древният езически храм Кааба.

Думата за джамия в повечето съвременни европейски езици (mosquemoscheemosquéemoschea) произхожда от испанската дума за джамия mezquita, която от своя страна е съществителното масджийд от арабския глагол саджада – „да се простреш в молитва“, т.е. със значение „място за извършване на молитвата“."

Следователно когато се казва, че  Мохамед се е възнесъл с коня си на небето, това е било от джамия (сграда), която не е съществувала по времето когато уж Мохамед се е възнесъл на небето. И не само се говори за джамия, но и за "околностите на която" което потвърждава, че се отнася за сграда, а не за местност. 

Когато ти чета отговорите отново се сещам за темата за лъжата, затова ще ти напомня въпросите, на които очаквам отговор. Според твоите думи имаш доводи и факти, които аз не разбирам. 

корана и исляма твърдят, че Библията е променена, НО не казват кога, кой и защо го сторил и какви са доказателствата за това? Яко няма такива, означава, че има откровено умишлена, съзнателна и целенасочена лъжа с цел някой да бъде заблуден. 

- ако Библията е била променена, защо Аллах заявява в Сура / глава от Корана / 29, аят / чудо, знамение, стих, строфа / 46 –
46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: „Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени.“ 
 Това означава ли, е когато Аллах казва това, Библията не е била променена по това време или лъже по късно, когато казва, че е била променена? Кога казва истината и кога лъже? 

- кой според корана е пожертвал Авраам - Исмаил или Исак? Ако корана твърди, че Авраам е пожертвал Исак, а ислямските учители твърдят, че това е Исмаил, кой лъже? 

- ако корана не е оригинален, но е повреден и непълен (каквито доказателства има в ислямските сведения), а ислямските учени твърдите обратното, кой лъже?

преди 22 часа, badr написа:

Ами някой си Исая написъл абсолютно същия текст, само че в Исая 37. Та как от различни автори се получава еднакъв текст. 

Този "някой си" Исая е голям пророк в Библията и истински такъв, а не лъжепророк като .....един друг.  

От различни автор се получава еднакъв текст, когато се вземе съответния документ и се цитира текста. Или може би е забранено? Казваш, че познаваш Библията (в което се съмнявам), но ако това беше така щеше да знаеш, че има много текстове, които се повтарят, защото един автор цитира друг. Това важи както за Стария така и за Новия завет. Следователно няма грешка, а неразбиране. 

Ако този отговор не те удовлетворява или аз не съм ти разбрал въпроса, обясни отново. 

на 30.10.2024 г. в 10:54, realno написа:

кой според корана е пожертвал Авраам - Исмаил или Исак? Ако корана твърди, че Авраам е пожертвал Исак, а ислямските учители твърдят, че това е Исмаил, кой лъже? 

Като се има предвид, че Авраам/Ибрахим има двама сина и че според неговите твърдения в съня му Аллах/Бог е искал да пожертва сина си ... може да не е уточнено кой син. 

Друг е въпросът дали трябва да се вярва на сънища! 

Да, според Корана, Аллах/Бог е наредил да жертва сина си

И когато порасна, и започна да ходи с него, той рече: “О, синко мой, сънувах, че трябва да те заколя. Какво ще кажеш?” Рече: “О, татко мой, прави, каквото ти е повелено! Ще откриеш, ако Аллах е пожелал, че съм от търпеливите.”5

Тук не е споменато име.

..................

А според Библията, Бог е наредил да жертва Исак

2 И Бог каза: Вземи сега единствения си син, когото обичаш, сина си Исаак, и иди в местността Мория, и го принеси там във всеизгаряне на един от хълмовете, за който ще ти кажа.

на 1.11.2024 г. в 8:38, _Aumi_ написа:

Да, според Корана, Аллах/Бог е наредил да жертва сина си

И когато порасна, и започна да ходи с него, той рече: “О, синко мой, сънувах, че трябва да те заколя. Какво ще кажеш?” Рече: “О, татко мой, прави, каквото ти е повелено! Ще откриеш, ако Аллах е пожелал, че съм от търпеливите.”5

Тук не е споменато име.

..................

А според Библията, Бог е наредил да жертва Исак

2 И Бог каза: Вземи сега единствения си син, когото обичаш, сина си Исаак, и иди в местността Мория, и го принеси там във всеизгаряне на един от хълмовете, за който ще ти кажа.

Според корана Библията не е променена:

Сура / глава от Корана / 29, аят / чудо, знамение, стих, строфа / 46 –

Това означава, че корана и Аллах са съгласни в низпосланото към нас, че Авраам е трябвало да пожертва Исак, а не Исмаил. Ако Аллах е съгласен, защо ще казва нещо различно в корана? Нека проверим.

на 1.11.2024 г. в 8:38, _Aumi_ написа:

Тук не е споменато име.

Не е точно така. Ето какво пиеше по надолу: 

112
И го възрадвахме за Исхак – пророк от праведниците.
слушай
وَبَشَّرْنَاهُ بِإِسْحَاقَ نَبِيًّا مِّنَ الصَّالِحِينَ ﴿١١٢﴾

113
И благословихме него и Исхак. А сред техните потомци имаше и благодетелни, и явни угнетители на себе си.6
слушай
وَبَارَكْنَا عَلَيْهِ وَعَلَىٰ إِسْحَاقَ ۚ وَمِن ذُرِّيَّتِهِمَا مُحْسِنٌ وَظَالِمٌ لِّنَفْسِهِ مُبِينٌ ﴿١١٣﴾

Освен това, сина когото Авраам е трябвало да пожертва е наречен "благовестения". Кой е този син? 

Корана дава отговор: 

коран 51:28

28
И спотаи страх от тях. Рекоха: “Не се страхувай!” И го благовестиха за знаещ син.
слушай

فَأَوْجَسَ مِنْهُمْ خِيفَةً ۖ قَالُوا لَا تَخَفْ ۖ وَبَشَّرُوهُ بِغُلَامٍ عَلِيمٍ ﴿٢٨

Как се казва този син?

коран 11:71

71
А жена му стоеше и се смееше. И я благовестихме за Исхак, а отподир Исхак – Якуб.
слушай
وَامْرَأَتُهُ قَائِمَةٌ فَضَحِكَتْ فَبَشَّرْنَاهَا بِإِسْحَاقَ وَمِن وَرَاءِ إِسْحَاقَ يَعْقُوبَ ﴿٧١﴾

И сега текста който ти цитираш от коран 37:100-101

101
И го благовестихме за смирен син.
слушай
فَبَشَّرْنَاهُ بِغُلَامٍ حَلِيمٍ ﴿١٠‎١﴾

102

Ето отново по надолу в същия текст името на "благовестения" син на Авраам: коран 37:112-113

112
И го възрадвахме за Исхак – пророк от праведниците.
слушай
وَبَشَّرْنَاهُ بِإِسْحَاقَ نَبِيًّا مِّنَ الصَّالِحِينَ ﴿١١٢﴾

113
И благословихме него и Исхак. А сред техните потомци имаше и благодетелни, и явни угнетители на себе си.6
слушай
وَبَارَكْنَا عَلَيْهِ وَعَلَىٰ إِسْحَاقَ ۚ وَمِن ذُرِّيَّتِهِمَا مُحْسِنٌ وَظَالِمٌ لِّنَفْسِهِ مُبِينٌ ﴿١١٣﴾

Следователно корана потвърждава казаното от Библията по отношение на Авраам и Исак.  Въпроса е кой манипулира казаното от корана и защо, че Авраам е искал уж да пожертва Исмаил, а не Исак? :question:

Библията няма нужда от Корана!

Коранът се нуждае от Библията!

на 31.10.2024 г. в 17:56, realno написа:

Когато ти чета отговорите отново се сещам за темата за лъжата, затова ще ти напомня въпросите, на които очаквам отговор. Според твоите думи имаш доводи и факти, които аз не разбирам. 

Аз пък като чета постовете ти имам усещането , че пише човек с проблеми.Как можа да съчиниш тази невероятна тъпотия.

"Джамията (от арабскиمَسْجِد) е молитвен дом, в който мюсюлманите се събират и извършват обща молитва. За разлика от християнските църкви, джамията не е храм и не притежава статут на свято място, с изключение на Масджид ал-Харам в Мека, в чийто двор се намира древният езически храм Кааба.

Думата за джамия в повечето съвременни европейски езици (mosquemoscheemosquéemoschea) произхожда от испанската дума за джамия mezquita, която от своя страна е съществителното масджийд от арабския глагол саджада – „да се простреш в молитва“, т.е. със значение „място за извършване на молитвата“."

Следователно когато се казва, че  Мохамед се е възнесъл с коня си на небето, това е било от джамия (сграда), която не е съществувала по времето когато уж Мохамед се е възнесъл на небето. И не само се говори за джамия, но и за "околностите на която" което потвърждава, че се отнася за сграда, а не за местност. 

Посочил съм ти изричен оригинален текст, в който пише Масджид ал Харам и Масджид ал Акса. Край.

Сега пък джамията не била храм, според  уикито.И какво от това?

Пак същото уики за Ал Акса

Цитат

„Ал-Акса“ (на арабски: المسجد الاقصى), е джамия на Храмовия хълм в град Йерусалим, Израел, третият по святост мюсюлмански храм след тези в Мека и Медина

Сега се оказва, че е храм.

Въобще, помоли някой по образован, да ти помага че простотията ме отвращава.

Нито Корана има нужда от Библия, нито Библията от Корана.

Нужди имат хората.

преди 12 минути, badr написа:

„Ал-Акса“ (на арабски: المسجد الاقصى), е джамия на Храмовия хълм в град Йерусалим, Израел, третият по святост мюсюлмански храм след тези в Мека и Медина

преди 13 минути, badr написа:

Сега се оказва, че е храм.

Липсва ти четене с разбиране. Ал-Акса е ДЖАМИЯ на ХРАМОВИЯ ХЪЛМ. Никъде не се казва, че Ал-Акса че е храм. 

Не ми казвай, че хълма се нарича "храмов" заради джамията Ал-Акса, а не заради Соломоновия храм.  :giggle1:

преди 36 минути, badr написа:

Нито Корана има нужда от Библия, нито Библията от Корана.

Нужди имат хората.

Хората имат нужда от истината, а не от лъжата, защото лъжата ще им погуби душите. Следователно има значение дали ще вярват на Библията или на корана. 

Второ,  ако това, което твърдиш е вярно т.е. няма значение за вас, защо корана плагиатства и то погрешно от Библията? Защо не е обратното? :(

Какво стана със посочената от теб "грешка"?  Има ли или няма такава? 

А с въпросите?

корана и исляма твърдят, че Библията е променена, НО не казват кога, кой и защо го сторил и какви са доказателствата за това? Яко няма такива, означава, че има откровено умишлена, съзнателна и целенасочена лъжа с цел някой да бъде заблуден. 

Може би ти нямаш отговор тези въпроси, но какво казват видните ислямски умове? 

преди 4 часа, realno написа:

Липсва ти четене с разбиране. Ал-Акса е ДЖАМИЯ на ХРАМОВИЯ ХЪЛМ. Никъде не се казва, че Ал-Акса че е храм. 

Не ми казвай, че хълма се нарича "храмов" заради джамията Ал-Акса, а не заради Соломоновия храм.  :giggle1:

Разбирам, че българския език не ти е роден, но все пак в този форум това е езика.

Ето още веднъж цитата в който повече от ясно се твърди, че Ал Акса е храм. 

преди 5 часа, badr написа:

Ал-Акса“ (на арабски: المسجد الاقصى), е джамия на Храмовия хълм в град Йерусалим, Израел, третият по святост мюсюлмански храм след тези в Мека и Медина

И разбира се нищо няма да ти казвам.Съжалявам, но с показаните от теб  интелектуални способности няма как да се получи диалог.

преди 12 часа, badr написа:

Разбирам, че българския език не ти е роден, но все пак в този форум това е езика.

Ето още веднъж цитата в който повече от ясно се твърди, че Ал Акса е храм. 

И разбира се нищо няма да ти казвам.Съжалявам, но с показаните от теб  интелектуални способности няма как да се получи диалог.

преди 12 часа, badr написа:

Ал-Акса“ (на арабски: المسجد الاقصى), е джамия на Храмовия хълм в град Йерусалим, Израел, третият по святост мюсюлмански храм след тези в Мека и Медина

В случая се използва "храм" за да се избегне тафтология т.е. ненужно повторение на думата "джамия" в едно и също изречение, а не да докаже, че джамията е храм. Истинското значение е показано в самото начало на изречението и там е записано, че АЛ-Акса е ......ДЖАМИЯ:cool:

Пак да ти припомня:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Джамия

"Джамията" (от арабскиمَسْجِد) е молитвен дом, в който мюсюлманите се събират и извършват обща молитва. За разлика от християнските църкви, джамията не е храм и не притежава статут на свято място, с изключение на Масджид ал-Харам в Мека, в чийто двор се намира древният езически храм Кааба.

Имаш претенциите за ислямски учител, а ти липсват основни познания. Ако е така няма лошо, защото човек се учи цял живот. Това важи и за мен. Но е лошото е ако го правиш умишлено и манипулираш (каквито са моите подозрения) за да оправдаеш нещо безумно като среднощната разходка на Мохамед от Мека до несъществуващата джамия на храмовия хълм в Ерусалим и от там на небето.  

Не очаквах да спорим излишно за нещо толкова явно. Очаквах да покажеш "грешката" в Библията или пък да се опиташ да дадеш отговор на зададените от мен въпроси, но нищо от това не се случва. Защо? 

Бадр, имам въпрос към теб: не се съмнявам, че познаваш корана, знам, че си запознат в общи линии и с Библията. Какво говори вътрешния ти глас когато си запознат с всички исторически, археологически, научни, биологични и др. грешки и противоречия в корана и е нужно да ги прикриваш и да отговаряш на неудобни въпроси? Имаш ли увереността, че това може да бъде слово на Всезнаещ и Непогрешим Бог? Чувстваш ли се спокоен и уверен за себе си и семейството си, че ако дойде смъртта ще бъдете в Рая? Ако този, който е написал корана и бърка за толкова много земни неща, възможно ли е да бърка и за Рая? 

Ако Аллах казва, че Тората е от него и не е променена, а е истина.

3
Той ти низпосла Книгата с истината, потвърждаваща онова, което бе преди нея. И низпосла от по-рано Тората и Инджила.1
слушай
نَزَّلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ وَأَنزَلَ التَّوْرَاةَ وَالْإِنجِيلَ ﴿٣﴾

Мохамед неверник ли когато не съди според Тората и я нарушава? Ако е неверник според думите на Аллах, как така е приет за най - големия пророк, а не примерно Исус, който според Аллах е Праведен, безгрешен и Негово слово? Защо Мохемед е "най - съвършения" пророк след като нарушава самоволно словото на Аллах и не е безгрешен като Исус? 

44
Ние низпослахме Тората с напътствие в нея и със светлина. Пророците, които се отдадоха, съдят юдеите според нея; също така равините и правниците – според онова от Писанието на Аллах, което им бе поверено да го пазят, и му бяха свидетели. И не се страхувайте от хората, а се страхувайте от Мен! И не продавайте Моите знамения заради нищожна цена! А който не съди според онова, което Аллах е низпослал – тези са неверниците.
слушай
إِنَّا أَنزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدًى وَنُورٌ ۚ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُوا لِلَّذِينَ هَادُوا وَالرَّبَّانِيُّونَ وَالْأَحْبَارُ بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِن كِتَابِ اللَّهِ وَكَانُوا عَلَيْهِ شُهَدَاءَ ۚ فَلَا تَخْشَوُا النَّاسَ وَاخْشَوْنِ وَلَا تَشْتَرُوا بِآيَاتِي ثَمَنًا قَلِيلًا ۚ وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ ﴿٤٤﴾

Интересно, че Мохамед никога не е споменавал за 10-те Божии заповеди . Защо ?

Защото Мохамед е нарушил всички правила на 10-те заповеди.
Заповед номер 6 “Не убивай”... Мохамед уби много невинни хора, включително деца и жени.
Заповед номер 7.. “Не прелюбодействай”, Мохамед се ожени за 11 жени, включително и за 6-годишно момиче Айша.
Заповед номер 8... “Не кради” , Мохамед е бил крадец на кервани.
Заповед номер 9.. “Да не свидетелстваш лъжливо” .Мохамед проповядвал фалшиво евангелие.
Заповед номер 10.. “Не пожелавай жената на ближния си ”, Мохамед пожела жената на осиновения си син и по-късно я взе за своя съпруга.

преди 14 часа, Anzhel Dimitrov написа:

@badrС малко свинче да се надбягваш и с @realno да спориш е все тая ...

Не става въпрос за безсмислен спор, заради самия спор (както правят някои празнословци по цял ден във форума), а за Истината и Лъжата, Живота и Смъртта. Ти като посетил небето би трябвало най - добре да знаеш, че живота не свършва със смъртта на земята. Избора ни в какво да вярваме ще определи къде ще бъдем през вечността - в ада или в рая с Бог. 

Някой добре го е написал: 

"Не се занимавай с мюсюлманите гледай си твоята религия , остaви ги да вярват на каквото си искат, не насаждай омраза.” И това са думи на християни..знаете ли ,че повечето хейт към това дело не идва от мюсюлманите, а от християните ,които по някаква причина са доста загрижени за исляма . Мисля ,че забравяме главната цел на християнството ! Ако погледнете в старият завет царете ,които бяха угодни пред Бог бяха тези ,които събаряха всички идоли и високи места ,а тези ,които правиха компромис ,като да речем събаряха ашерите ,но оставяха високите места те бяха нечестиви пред Бог ! По това време мюсюлманите все още не са съществували ,но е имало други богове на които са се кланяли и винаги ще има докато не дойде нашият Господ Исус ! Ние нямаме тази власт да съборим джамиите например или местата на , които се кланят ,но Бог ни призовава да говорим истината и за всеки да станем всичко ! Всеки компромис или толерантонст към тази религия не е угодна пред Бога ! Обичайте мюсюлманите много, молете се за тях помагайте им, показвайте им любов, това иска Бог от нас ,но не и да обичате това на което те вярват ,защото Бог е Бог ревнив ! Знаете ли ,че в момента има около 1,8 милиарда мюсюлмани по целият свят? Исляма е най-изповядваната религия в света,  след християнството .. и при толкова много мюсюлмани какво мислите ,че Исус иска да направим ? Не би ли умрял Исус отново дори само за 1 от тях ? Естествено ,че няма да бъдем нахални и не караме никой на сила да вярва в каквото и да е било, целта ни е да информираме хората в какво точно вярват и един ден да нямаме оправдание пред Бог ,че не сме знаели тези неща !! Оставям ви снимка за смъртта на апостолите и ви задавам въпроса как мислите ,че са умрели като си седяха в църквите и си проповядваха в църквите или като не се месиха в чужди религии ?? На кого благовестваха? На християните ли ?

Марк 16:15 И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар.

Матей 9:12 А Той, като чу това, каза: Здравите нямат нужда от лекар, а болните.

Осия4:6 “Народът Ми загина от липса на знание;
понеже ти отхвърли знанието , то и Аз отхвърлих тебе”

Лука 10:2 И им каза: Жътвата е ИЗОБИЛНА, а работниците МАЛКО; затова се молете на Господаря на жътвата да изпрати работници на жътвата Си.

Апостолите умряха заради вярата си, а не убиваха заради нея.  Евангелието сее живот, а корана сее смърт. 

В противоречие с твърдението на корана, че Библията е истина и светлина низпослана от Аллах,  мюсюлманите твърдят, че Тората и Новия завет били променени. Но не казват кой, кога и защо е направил това.  Ето малко информация: 

БИБЛИЯТА БОЖИЕ СЛОВО ЛИ Е ? Или е била променена и изопачена през годините?
Като начало, ето няколко твърдения от Библията: „Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне“1.
(Матей 5:18)
Божието Слово няма да изчезне. Всичко в него ще бъде изпълнено изцяло до самия край. Отново то казва: „Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат.“2
(Матей 24:35)
И също: „Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата“3. Цялото Писание е вдъхновено от Бог.
(2 Тимотей 3:16)
И „Тревата съхне, цветът вехне, но словото на нашия Бог ще остане до века“4.
(Исая 40:8)
Нужно е да си зададем въпроса: „Може ли Бог да защити словото си? Способен ли е Бог да изпълни тези твърдения - че думата му никога няма да изчезне, никога няма да остане неизпълнена?“
Способен ли е Бог? Да, разбира се. Това е Божието слово за всички хора. Обвиняваме ли самия Бог, като казваме, че не е бил способен да го предпази от промяна?
Нищо не е променяно. Това са само слухове.
Коранът не казва, че Библията е променяна. Точно обратното. Той почита Тората и Библията. Той споменава Тората, „Зебур“ (Стария завет и Псалми) и „Инджил“ (Новия Завет) многократно.
Когато ислямът започва през VI век, 600 години след Исус Христос, Библията вече е била приета за вярна.
„Добре“, питате вие, „била ли е променена Библията след VI век?“ Не. Всичко, което трябва да направите, е да сравните днешната Библия с Библия, която е написана отдавна.
Можем да намерим завършени библии още от 300 г. сл. Хр., стотици години преди Корана. Една такава може да се види в Лондонския музей, а и във Ватикана и на много други места. Ако сравните днешната Библия с библиите от 300 г. сл. Хр., Библията, която имаме днес, е същата както тогава.
Знаехте ли, че днес съществуват около 25 000 ръкописа на части от Новия Завет? Когато историците сравняват тези ръкописи, те стигат до извода, че Новият Завет, който имаме днес, е поне 99.5% точен спрямо оригинала. Няма промяна.
(Разликите от 0.5% се отнасят до правописа, но без да се променя смисълът.)
Също така може да сте запознати с по-новите археологически открития за свитъците от Мъртво море. Те са открити в пещерите Кумран, в близост до северозападния бряг на Мъртво море.
Изследователите сравняват Библията, която имаме днес, с това, което откриват, и копията се оказват много сходни, почти еднакви.
Не позволявайте на никого да ви каже, че Новият Завет или Библията са били променяни от оригинала. Това просто не е исторически вярно.
Библията не е била променяна.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.