Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

badr Аз конкретен пример съм ти дал, ти ми спориш с разни теории. Да, в крайна сметка Вселенската ентропия нараства, но пък локалната ентропия на кравата намалява. Хората също доста успешно и в много по-голяма степен и мащаби са в състояние на повлияят на местното ниво на ентропия. Това, че ще е за сметка на увеличаване на ентропията в друга област, какво ни интересува в спора ни. Въпроса е, защо Аллах допуска на вселенско ниво увеличаване на безпорядъка и допуска ли го наистина, или това е временно положение, докато ние не се научим как да го "поправим"? Ето какво се е случило според учените, или според някои учени които смятат че вселената в която живеем е възникнала със взрив на своята маса-енергия, която първоначално е била съсредоточена в безразмерна точка. Взрив, освобождава се пълната енергия съдържаща се в сингулярността. Следва възникване и раздуване на пространството. В рамките на това пространство плътността на енергията намалява. Това става поради някаква причина не напълно равномерно. Започват да се образуват частици, те са първите елементи на локално намаляване на ентропията, все пак в пространството между частиците, което става все по-голямо ентропията расте и като цяло това става с по-висока скорост от намалението на ентропията съобразно заключената в материален вид(частици) енергия. Частиците се привличат и образуват атоми, Ентропията локално намалява още повече, защото атомите са по-сложни обекти и така нататък с образуването на молекули, звезди, галактики, планети, живот на планетите и между звездите(когато цивилизацията достигне втори и трети порядък на напредъка си). Целият напредък до този момент показва, че с напредъка на времето  процеса, събитията довеждат до появата на все по-сложни конгломерати на нежива материя(това в определен момент е достигнало предела на възможностите на организиране на неживата материя). Но живата материя притежава различни възможности, особено когато придобие разум...С напредъка на техническото ниво на разумните същества, те придобиват възможност за все по-голямо влияние над местната ентропия, както над нивото й, така и над площта, или по-скоро обема в който я променят(докато определението "местна" стане от местна ентропия на кравата, местна ентропия на селището, местна ентропия на Земата, на Слънчевата система и така нататък)...Кой знае докъде ще стигне това. Може би в даден момент ще могат да променят нещата в цялата Вселена, ако се окаже че все пак Вселената има граници. Най-лесният начин при установяване на това положение, е пробив към други вселени и внасяне на енергия от тях, за повишаване нивото на организация в нашата Вселена...

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

badr Аз конкретен пример съм ти дал, ти ми спориш с разни теории.

Не очаквай да бъдеш разбран. За вярващите светът е свършил преди да е започнал, а ние без това сме обречени, както човешката цивилизация и Вселената въобще на гибел. Утеха намират във вярата.

Състоянието на максимална ентропия се характеризира с равновесие. Според мен няма да настъпи състояние на максимална ентропия по начина, по който Badr умело се опитва да ни убеди. Вселената се разширява(каквото всъщност и в действителност да стои зад това). Един просташки пример - няма да настъпи състояние, при което всичко се е превърнало в топлина и се е разпределило в обема. По-скоро Вселената ще продължи да се разширява, до точката в която ще замръзнем. Има и други теории за края на Вселената, всяка от които звучи толкова радостно.

Една мултивселена обаче обърква всички сметки. Всъщност да смяташ, докато не знаеш и половината фактори звучи арогантно. Но за нашата малка кочинка ТД си е достатъчно точна. И има в нея постулат, че машина с КПД = 100 не очаквай. Следователно не знам как очакваш да намаляваш ентропията, докато произвеждаш такава. Всяко намаляване на ентропията на локално ниво не води до намаляване на ентропията на глобално ниво.

Въпросът за това как е възникнала Вселената по-добре не го подемай. Извън нашите възможности е за момента, иначе и аз бих искал да знам отговора. За човешкият мащаб дори самото представяне на подобен мащаб е сразяващо. Сигурен съм, че след 10 поколения хората ще гледат с лека усмивка на наивните ни твърдения днес.

Badr като типичен покерджия със слаба ръка играе с блъфове. Щото от тестето карти на Вселената е хванал само 2-ките и блъфира, че държи силна ръка. Ако някой му се върже.

По Уийлер предлагам да хвърляме Слънца в Черни дупки, за да намаляваме ентропията на останалата част от Вселената...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ами вместо да си представяш как някаква невидима бездна те изсмуква, се учи да се наслаждаваш на илюзията, която ти предлага ново усещане всеки един момент. Суфизмът е източна философска традиция, която обяснява нещата така:

Търси ли суфият някъде присъствието на Бог? Зависим ли е от медитацията, предписана от някой пророк или учител? Не! Той не търси присъствието на Бог, защото където се говори за присъствие или отсъствие се появява двойственост, а неговата цел е единството. В единството може да има и неприсъствие. Той съвсем не се стреми да се свърже с някой учител завинаги. Не желае да отиде в рая, тъй като вижда рай навсякъде около себе си.

Учението на суфите

Хазрат Инаят Хан 

Суфите са просветлени хора, а джихадистите и ислямистите са заблудени хора.

Само просветленият човек може да стане суфи. Човекът станал суфи, е отвъд религиите.

Въпреки, че някои казват, че Суфизмът е мюсюлманско течение, неговите корени се крият в дълбоката древност, когато Ислямът все още не е съществувал. А суфи могат да станат и християни, и будисти и индуисти и всякакви хора постигнали просветлението.

"Суфизмът е древно учение за мъдростта и смирението, сложило началото на много култове от мистичен и философски характер. Неговите корени идват от древната традиция, съществувала в Египет и станала онзи източник, от който са произлезли всички други школи на посвещението. Суфизмът винаги е представлявал тази традиция и е продължил нейния път в царството на тишината и умиротворението."

"Суфият вижда истината във всичките й форми. Ако някой му предложи да отиде в християнска църква и да се помоли, той ще направи това с удоволствие. Ако друг го покани в синагога и поиска да се помоли така, както правят евреите, той ще бъде абсолютно готов за това. Намирайки се сред мюсюлмани, той ще произнася намаз заедно с тях. В индуистки храм ще види истинския Бог, живия Бог заедно с идола. Будисткият храм ще го вдъхнови и няма да го заслепява с идолопоклонничество. И все пак, истинският храм за суфият е в неговото сърце, в което живее Любимият, този, на когото еднакво се кланят както мюсюлмани, така и кафири.

...Суфизмът е религия, ако някой иска да учи неговата вяра; той е философия, ако някой иска да изучава неговата мъдрост; той е мистицизъм за онзи, който се стреми да бъде ръководен в разкриване на своята душа. И все пак е далеч от тези неща.

Суфизмът е светлина и живот, подхранващ всяка душа и възвишаващ смъртния до безсмъртие. Той е послание за любов, хармония и красота. Той носи божествено послание. Неговото послание е послание на епохата, защото дава отговор на призива на всяка душа. Това послание не се побира в думите, а в божествената светлина и енергия, които изцеляват душите, дарявайки ги с покой и божествен мир.

Суфизмът не е нито деизъм, нито атеизъм — деизмът означава вяра в Бог, който се намира непостижимо далеч на небето, атеизмът означава да се живее без вяра в Бога. Суфият вярва в Бога. Но в кой Бог? В Бога, от който сам е произлязъл, Бог в него и около него. Както е казано в Библията, ние живеем, движим се и съществуваме в Бог. Ето такова е учението на Суфизма."

- Х. Инаят Хан

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Може да Ви прозвучи потресаващо , идиотски дори , но термодинамиката е проста наука ....ако я разбираш !

Трите закона на Ентропията :

1. от нищо нещо не става.
  2. нещото се стреми към равновесие в отделните си части.
  3. нещото е толкова колкото е.       
  4. ....но винаги има и още нещо....!

Т.е. всичко казано по ІІ-ри закон на Ентропията е вярно само за затворена система , само за даденото нещо.

Той не е валиден , ако в ситемата се влива и/или изтича енергия и/или материя , или ако нещото си взаимодейства с друго нещо по някакъв друг начин (примерно материя и съзнание) !

Примерно ако нямате достъп до даденото нещо , нищо и никога няма да знаете за него - т.е. мисленето Ви за това нещо остава в максимална ентропия (неопределеност , незнание). Получите ли достъп до нещото , ентропията в мисленето рязко пада - нещата започват да се изясняват и подреждат , получавате знание , нещата започват да се определят......

За да е в сила ІІ-ри закон на Ентропията ,отделните неща следва да се разглеждат общо , като ново цяло нещо , затворено в собствените си граници на съществуване....

А в отворена система Ентропията както може да се увеличава , но така също може и да се запазва или намалява.

Още никой не е доказал дали Вселената е затворена или отворена система !

И ако е затворена система , какво тогава има отвъд нея ?

Така или иначе винаги ще имаме достъп само до част от цялата Вселена....Говори се примерно , че черните дупки източват енергия от нашата вселена в друга вселена , а квазарите вливат енергия в нея....от къде и на къде - един Бог знае ! Т.е. не се знае:)

заб. Ентропията не е някакво мистична същност или явление на даденото нещо , не е нещо съществуващо отделно и само за себе си .

Ентропията е мярка (като разстояние(метър) , тегло(килограм) , време(секунда)....) с която мерим степента на определеност/неопределеност за общото състояние на даденото нещо...... :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Много обичаш да спориш просто така ли?............................

...

..

Относно погледа ми към теб - Меко казано звучиш арогантно. Меко казано гледам със съмнение. Меко казано не вярвам и на дума от изказаното от теб откъм философската страна на нещата. Меко казано използваш на парче наука само с цел да правиш съмнителни изводи на база на свободна интерпретация на факти.

Беден, страдал, сиромах? Покой и блага дума в религия? Обещания за по-добър живот в отвъдното? Да се взривят днес, пък после ги чакат 40-те девици? Лозето иска мотика, не молитва.

Моята "вяра" не знам как я видя като вяра. По-скоро благоразумие. Разделението и безкрайните конфликти не играят никога полезна роля. Само колективно можем да се справим със световните проблеми.

Между другото, не знам дали е законна ако вчера са убили жена ти, а днес се оправдаваш с това, като те питат "Защо стана сериен убиец?". Така, образно правя една аналогия....

Една мултивселена обаче обърква всички сметки. Всъщност да смяташ, докато не знаеш и половината фактори звучи арогантно. Но за нашата малка кочинка ТД си е достатъчно точна. И има в нея постулат, че машина с КПД = 100 не очаквай. Следователно не знам как очакваш да намаляваш ентропията, докато произвеждаш такава. Всяко намаляване на ентропията на локално ниво не води до намаляване на ентропията на глобално ниво.

Въпросът за това как е възникнала Вселената по-добре не го подемай. Извън нашите възможности е за момента, иначе и аз бих искал да знам отговора. За човешкият мащаб дори самото представяне на подобен мащаб е сразяващо. Сигурен съм, че след 10 поколения хората ще гледат с лека усмивка на наивните ни твърдения днес.

Badr като типичен покерджия със слаба ръка играе с блъфове. Щото от тестето карти на Вселената е хванал само 2-ките и блъфира, че държи силна ръка. Ако някой му се върже.

По Уийлер предлагам да хвърляме Слънца в Черни дупки, за да намаляваме ентропията на останалата част от Вселената

Виж сега да ти го кажа в прав текст.Мнението ми към теб е тенденциозно предизвикателно.О, ти ми вярваш и още как.Не се и съмнявам в твоята убеденост.Проблема е че аз те предизвиквам, при това те предизвиквам неимоверно.Предизвиквам те по начин, непозволяващ тихото ти измъкване по терлички.Така искам да те мотивирам до невъзможност, отвъд всяка крайност и това да те накара да вложиш сетните си сили за да ми отговориш качествено.Уловката е че не можеш.Просто такъв отговор няма.Ти може да се надъхваш колкото си решиш, и аз те мотивирам допълнително с провокативния си тон.

И въпреки това, въпреки неимоверното ти желание, не можеш да оспориш казаното от мен и чудесно осъзнаваш тази своя безизходица.Слаба ръка ли? Блъфове?  Ами защо тогава ти не ги разкриеш тези мои блъфове?Защо си принуден да подсмърчаш наоколо с беззъби подмятания?

Опитай де или ти веч  опита.Затова не е ли крайно време да се замислиш за кочинката в която си се вкарал.

Аз разбира се съм само обикновен инженер, никога не съм твърдял друго.И не съм някакъв ненадминат учен или нещо подобно, просто това което излагам са факти и то проверими факти.Излагам ги тъй, че всеки който реши може да провери

А ти пускай в ход заклинанията, мантрите.Но не забравяй, че всичко това си личи.

badr Аз конкретен пример съм ти дал, ти ми спориш с разни теории. Да, в крайна сметка Вселенската ентропия нараства, но пък локалната ентропия на кравата намалява. Хората също доста успешно и в много по-голяма степен и мащаби са в състояние на повлияят на местното ниво на ентропия. Това, че ще е за сметка на увеличаване на ентропията в друга област, какво ни интересува в спора ни. Въпроса е, защо Аллах допуска на вселенско ниво увеличаване на безпорядъка и допуска ли го наистина, или това е временно положение, докато ние не се научим как да го "поправим"? Ето какво се е случило според учените, или според някои учени които смятат че вселената в която живеем е възникнала със взрив на своята маса-енергия, която първоначално е била съсредоточена в безразмерна точка. Взрив, освобождава се пълната енергия съдържаща се в сингулярността. Следва възникване и раздуване на пространството. В рамките на това пространство плътността на енергията намалява. Това става поради някаква причина не напълно равномерно. Започват да се образуват частици, те са първите елементи на локално намаляване на ентропията, все пак в пространството между частиците, което става все по-голямо ентропията расте и като цяло това става с по-висока скорост от намалението на ентропията съобразно заключената в материален вид(частици) енергия. Частиците се привличат и образуват атоми, Ентропията локално намалява още повече, защото атомите са по-сложни обекти и така нататък с образуването на молекули, звезди, галактики, планети, живот на планетите и между звездите(когато цивилизацията достигне втори и трети порядък на напредъка си). Целият напредък до този момент показва, че с напредъка на времето  процеса, събитията довеждат до появата на все по-сложни конгломерати на нежива материя(това в определен момент е достигнало предела на възможностите на организиране на неживата материя). Но живата материя притежава различни възможности, особено когато придобие разум...С напредъка на техническото ниво на разумните същества, те придобиват възможност за все по-голямо влияние над местната ентропия, както над нивото й, така и над площта, или по-скоро обема в който я променят(докато определението "местна" стане от местна ентропия на кравата, местна ентропия на селището, местна ентропия на Земата, на Слънчевата система и така нататък)...Кой знае докъде ще стигне това. Може би в даден момент ще могат да променят нещата в цялата Вселена, ако се окаже че все пак Вселената има граници. Най-лесният начин при установяване на това положение, е пробив към други вселени и внасяне на енергия от тях, за повишаване нивото на организация в нашата Вселена...

Ще ме извиниш, но просто приказваш хуморески.Това че си дал някакъв пример съвсем не означава че той е удачен. Въобще не ти е ясно що е ентропия.Посочаваш развитието на вселената и ми разправяш, че с нейното развитие ентропията намалявала.Това е някакъв виц, който си недочул и недоразбрал.

Да ти помогна, а нататък сам ще разбереш къде е грешката в съжденията ти.

Казваш живата материя имала повече възможности за намаляване на ентропията от неживата, а  неживата намалявала ентропията.

Хайде да посмятаме.Да вземем килограм нежива материя.Сам може да сметнеш енергията на 1кг маса. формулата е ясна

М=ЕхСхС.Вземи един такъв килограм преобладаваща материя - камъни, желязо ... каквото щеш, стига да не е изключение като някой радиоактивен елемент.И то не за друго, а за повече яснота.

Сега ми кажи колко свободна енергия може да се извлече от този килограм  и я сравни с общата енергия на този килограм изчислена по формулата на Айнщайн.

И понеже отговора се набива в очи, то ясно е че в този килограм(камъни например) ентропията е огромна и образно казано е "изяла" огромни количества енергия.Енергията си е там, но не е използваема, не е достъпна.Намира се в максимално вероятно състояние сиреч с много висока ентропия и много трудно ще се изведе от него.

Така твоето съждение, че със създаването на твърди частици ентропията намалявала е просто нонсенс.

А аз когато заговорих за ентропията имах предвид множеството случаи.Ентропията е мярка за "похабяването" на енергията.Казвам го така за да го асимилираш по-лесно.

В този смисъл трябва да допълня, че енергията бива доста видове.Например с нагряване няма да задвижиш ел.двигател, а там е необходима ел.енергия.В потенциалната енергия на пазарите също има ентропия, там също има стемеж към равновесие.Най-добрите изследвания на пазарите са именно с инструментите на нелинейната ТД.

Енергията на обществата също се оказва  подвластна на ентропийните закони.

Върху тези закони се изграждат научни направления.И винаги ентропията е главен проблем.

Извинявай, но ти гледаш някак тесногръдо и не познаваш понятията, макар че това е разбираемо.За мнозинството хора "термодинамика" означава - едни такива разни работи свързани с топлина.Бай Чечи е типичен пример.При все че съм му дал да чете сайт на технически унивеситет - той пак повтаря к това било за затворена система, а не важело за отворена.При все че му цитирах същия този нобелов лауреат - Иля Пригожин.     

Не очаквай да бъдеш разбран. За вярващите светът е свършил преди да е започнал, а ние без това сме обречени, както човешката цивилизация и Вселената въобще на гибел. Утеха намират във вярата.

Състоянието на максимална ентропия се характеризира с равновесие. Според мен няма да настъпи състояние на максимална ентропия по начина, по който Badr умело се опитва да ни убеди. Вселената се разширява(каквото всъщност и в действителност да стои зад това). Един просташки пример - няма да настъпи състояние, при което всичко се е превърнало в топлина и се е разпределило в обема. По-скоро Вселената ще продължи да се разширява, до точката в която ще замръзнем. Има и други теории за края на Вселената, всяка от които звучи толкова радостно.

...

И да продължи да се разширява вселената до точка на замръзване, това пак е състояние на максимална ентропия.

Разбира се има и други теории, и тук ще се съглася с теб - Да те всички водят до състоянието макс.ентропия.

Не е радостно, но бива ли да се заблуждаваме, защото не било радостно.

Оставям те да се заблуждаваш колкото си искаш.А когато го проумеш заповядай.

Там където са стигнали физиците, теолозите отдавна ги чакат.

Посочаваш развитието на вселената и ми разправяш, че с нейното развитие ентропията намалявала

Я пак прочети това което си цитирал и къде съм писал, че общата ентропия на Вселената намалява!? Ма естествено ти четеш не отляво надясно, а в обратната посока, а също и по диагонал и явно нещо ти се е привидяло.

Я пак прочети това което си цитирал и къде съм писал, че общата ентропия на Вселената намалява!? Ма естествено ти четеш не отляво надясно, а в обратната посока, а също и по диагонал и явно нещо ти се е привидяло.

Там е работа че чета отлично всякак.Ето какво написа ти самият, освен ако някоя магия не е причина за поява на следният текст.

Започват да се образуват частици, те са първите елементи на локално намаляване на ентропията, все пак в пространството между частиците, което става все по-голямо ентропията расте и като цяло това става с по-висока скорост от намалението на ентропията съобразно заключената в материален вид(частици) енергия.

Хайде да ми обясниш как тък намалява ентропията(нека да е локална или вселенска по твой избор) при формиране на твърдо вещество.Посочих ти енергията на 1кг маса.Хайде ти да ми кажеш как при формирането на 1кг камъни се намалява ентропията? Колко е останала свободната енергия в този килограм, че да пишеш как намалявала ентропията локално.

Хайде де? И толкова ли е неясно  че след като ти говоря за 1кг, това е локално.

Там където са стигнали физиците, теолозите отдавна ги чакат.

Във всяка тема, в която се започне диалог как не може да се убиват невинни хора сега, заради събития в миналото в крайна сметка се измъкваш по терлички с ТД. Питах те идеологически какво според теб не е правилно в това да убиваш свои невинни жени и деца в твоите градове, а не тези на агресорите и отказа да отговориш. Не били виновни атентаторите, Червената армия била виновна. Има територии, в които Червената армия никога не я имало.

Питах те какво нередно има в това в общността ви да има убийци, а вие да не правите нищо да ги спрете, въпреки че убийството на невинни нарушава собствената ви доктрина. Отговори, че това не ви интересува. Червената армия била виновна. За всичко Червената армия е виновна.

Между другото, когато стигнем Абсолютната нула - Ентропията слабо ще ни интересува. Тя ще е 0.

Интерпретациите на иначе достоверни факти са се доказали като съмнителни в тази тема. От История през Физика до Етика.

Не на последно място - теолозите никого не могат да чакат. Те не могат да обяснят адекватно дори противоречията в собствените си вярвания. Теолозите никога не са имали за цел да обясняват. Теолозите нищо не създават.

Едно много страховито нещо се бърка в концепцията ти и то е Черната дупка.

Та теолозите до никъде не са стигнали, защото абсолютно нищо не са казали. Когато нищо съществено не кажеш, няма как и да сгрешиш. Има още хляб да изядем и да обясняваме. Най-вече на последната минута преди създаването на Вселената.

Там е работа че чета отлично всякак.Ето какво написа ти самият, освен ако някоя магия не е причина за поява на следният текст.

Хайде да ми обясниш как тък намалява ентропията(нека да е локална или вселенска по твой избор) при формиране на твърдо вещество.Посочих ти енергията на 1кг маса.Хайде ти да ми кажеш как при формирането на 1кг камъни се намалява ентропията? Колко е останала свободната енергия в този килограм, че да пишеш как намалявала ентропията локално.

Хайде де? И толкова ли е неясно  че след като ти говоря за 1кг, това е локално.

Нарастването на ентропията се овеществява, с нарастване на безпорядъка, на хаоса. Респестивно образуването на сложни вещества порядъка расте, натрупва се енергия и ентропията намалява локално. (Ти още се мъчиш в рамките на затворените системи, с които разните нобелови лауреати са се намъкнали в блатото, защото такива се пресмятат много по-лесно математически. Друго си е да трябва да включиш в сметките външни за системата въздействия от няколко различни вида). Получилото се тяло е в състояние да приеме и задържи получена от вън енергия. Я ми кажи вакуума може ли го? Явно споря със себе си, защото ти само въртиш, сучеш и вместо отговори задаваш въпроси, досущ като някоя руса мацка.

Във всяка тема, в която се започне диалог как не може да се убиват невинни хора сега, заради събития в миналото в крайна сметка се измъкваш по терлички с ТД. Питах те идеологически какво според теб не е правилно в това да убиваш свои невинни жени и деца в твоите градове, а не тези на агресорите и отказа да отговориш. Не били виновни атентаторите, Червената армия била виновна. Има територии, в които Червената армия никога не я имало.

Питах те какво нередно има в това в общността ви да има убийци, а вие да не правите нищо да ги спрете, въпреки че убийството на невинни нарушава собствената ви доктрина. Отговори, че това не ви интересува. Червената армия била виновна. За всичко Червената армия е виновна.

Ах Симчо, Симчо.Никога и никъде не съм казал, че е нормално някъде да се убива дете.Абсолютно никога не съм твърдял, че такова нещо може да бъде дори мислено, камо ли вършено.

Казах, че там където се избиват нечии деца - техните родители, като нищо могат да обезумеят и се завърти един порочен кръг.Червената Армия е избивала цели целища само по сведения, че в селището има партизани.Обикновено това е ставало с ракети земя/земя или бомбандировки.

И няма как да въздействам  аз на някой в Афганистан.Върви, ти, обеснявай на някой, комуто са затрили половината род - колко лошо е  това да търси възмездие и как трябва да се примири с загубата, а да не търси виновниците.

Ти му обясни, аз не мога.Стигне ли се дотам вече всичко е свършило.

Ти му обясни, аз не мога.Стигне ли се дотам вече всичко е свършило.

Пак ще ти повторя, защото имаш проблеми с четенето и е време да си купиш очила. След като Червената армия е избила твоето семейство, какво по-точно е обяснението след това да започнеш да избиваш собственият си народ? Не знам как я измисли тази логика.

Другото, което не успя да си набиеш е "Защо ние сме преживяли баташкото клане, но след това не сме почнали да се избиваме взаимно, нито до ден днешен да пътуваме на екскурзия в Турция с колан с експлозиви? Не сме били колени наред ли?

Като не можеш да му обясниш, че ограничиш въздействието на такива индивиди. Не ми минавай с демагогия и разни разни номера. Не сме плиткоумни тук.

Ако не можете сами да си ограничавате радикалните и екстремистки елементи, такива хора като мен или ще искат да забранят религията ви и да я изместят с нещо друго, което да не е разделящ фактор, а унифициращ такъв или просто ще искат с тоягата да ви затрият и да решат проблема по Сталински, след като не можете да се държите като хора, получавате отношение като към скотове. Тъкмо по-малко гърла ще има за хранене на света и ще си решим част от проблема със замърсяването.

Или ще си държите прасетата в кочинката, или същите ще ядат правата лопата в главата, когато понечат да посегнат на зеленчуците в моята градинка. Много е просто, поставям ви ултиматум. И хич не ме интересува Червената армия какво е правила, щото аз не съм Червената армия.

От друга страна там от където Червената армия успешно е минала май нещата днес са много по-цивилизовани. В Киргизстан над 80% от жителите са мюсюлмани. Ама не е като в Иран или Ирак. Нито като в Саудитска Арабия.

Нарастването на ентропията се овеществява, с нарастване на безпорядъка, на хаоса. Респестивно образуването на сложни вещества порядъка расте, натрупва се енергия и ентропията намалява локално. (Ти още се мъчиш в рамките на затворените системи, с които разните нобелови лауреати са се намъкнали в блатото, защото такива се пресмятат много по-лесно математически. Друго си е да трябва да включиш в сметките външни за системата въздействия от няколко различни вида). Получилото се тяло е в състояние да приеме и задържи получена от вън енергия. Я ми кажи вакуума може ли го? Явно споря със себе си, защото ти само въртиш, сучеш и вместо отговори задаваш въпроси, досущ като някоя руса мацка.

Това са свободни съчинения по  картинка.Това са крайно смешни изяви.Нобеловия лаурет е получил нобеловата си награда за изледванията си при отворени системи далеч от термодинамичното равновесие.

Отговорих ти точно на въпроса и ти дадох конкретен пример, който те опровергава.

Не знаеш, какво е ентропия, а подскачаш.

Значи нобеловите лауреати се намъкнали в блатато и сега ти, който нямаш и бегла идея какво е ентропия, ги съветваш да включат в сметките си разни въздействия.

Добре, че те не са се сетили, а чакат теб, да им го подскажеш.

Същият нобелов лауреат установил и съответствията с феноменални уравнения на Онзагер за отворени с-ми.

Другият мой прител Симчо обаче и той мигом, го отрече.А щях да забравя.Тоя Онзагер също е нобелов лауреат, но сигурно и той е в калта, а ти и Симчо ще ни просвещавате.

Извинете ме, но предпочитам мненията на нобеловите лауреати пред вашите

Другият мой прител Симчо обаче и той мигом, го отрече

Не. Отрекох твоите изводи. За общност, която не можете да си оправите собствената кочинка - много знаете!

Стъкмистките ти изводи в същността си все се опитват да намекнат как Аллах е велик и стои зад всичко, а ние сме прости да не го признаем. С такива номера се е минавало и преди 500години. Само че с принудително приемане на исляма след мъчения. Османско робство е периода, осведоми се. Имам много голяма причина да не харесвам исляма и чисто исторически погледнато. Може би защото прадедите ми са били потърпевши от ислямски терор. Тогава оправданието за избиване на невинни какво ли е било? И тогава ли Червената Армия?

Пак ще ти повторя, защото имаш проблеми с четенето и е време да си купиш очила. След като Червената армия е избила твоето семейство, какво по-точно е обяснението след това да започнеш да избиваш собственият си народ

Кой пък ти казва, че след като Червената Армия е избила някому семейството  и той започва да избива собствения си народ.

Ти пак го удари на заклинания и евтини номера.

Казвам че в този случай може да се предположи, че човекът е надъхан да отмъсти на всички, които са допринесли за смъртта на близките му.Никой не твърди и че това е нормално или че непременно такъв почва да избива наред.

Но може да се случи такъв индивид да достигне точката на отчаяния и да предизвика кръвопролития.Може да напълни кола с експлозиви и да се взриви в казарма на окупационната част.Между другото и сега в Афганистан има такава.

Не. Отрекох твоите изводи. За общност, която не можете да си оправите собствената кочинка - много знаете!

Стъкмистките ти изводи в същността си все се опитват да намекнат как Аллах е велик и стои зад всичко, а ние сме прости да не го признаем. С такива номера се е минавало и преди 500години. Само че с принудително приемане на исляма след мъчения. Османско робство е периода, осведоми се. Имам много голяма причина да не харесвам исляма и чисто исторически погледнато. Може би защото прадедите ми са били потърпевши от ислямски терор. Тогава оправданието за избиване на невинни какво ли е било? И тогава ли Червената Армия?

Ах! Да!Да.Забравих пра-пра-пра чичо ти по сребрена линия е пострадал от ислямски терор.Браво Симчо.Браво.

Хах, то сега западните(капиталистически) нобелови лауреати се използват наляво и надясно като доказателства в исляма?! Особено самия Нобел окачен на кръста и с детонатор в ръце.

Ах! Да!Да.Забравих пра-пра-пра чичо ти по сребрена линия е пострадал от ислямски терор.Браво Симчо.Браво.

Не ме интересува индивидът що бил отчаян, че почнал да избива наред. Ще го държите под контрол, иначе ще яде патрон 7,62 х 39 мм. Точка по въпроса. Искате да гледат към вас с добро око, представяте се като мирни - дръжте се като такива и проповядвайте мир. Настоявайте за такъв. А не за кръвопролития.

Половината антентатори сигурно не са били родени по времето когато Червената армия е била там. Червената армия е била и в Киргизстан, но там са по-цивилизовани днес май. Просто цивилизация от стадо камилари, които си търсят повод да се избиват от векове не става май. Не народ, а сбирщина от племена.

А от ислямски терор са страдали много поколения българи. И не се забравя, дълбоко е в народната памет.

На кратко - омръзна ми невинни цивилни да бъдат избивани, осакатявани и клани от хора, препасани с колани с експлозиви и думите "Аллах Акбар". Дотегна ми да слушам една и съща нещастна участ на хората. Когато лошковци от собственият им народ ги избиват. Или да има атентати, защото жените в ислямски държави не искат да бъдат просто за задоволяване на сексуални нужди, слугуване и гледане на деца и се борят за права.

Ще вземете да възприемете нови, по-светски ценности с по-висока търпимост и по-голяма лична свобода, по-голяма свобода за жените и това е. Закостеняли сте, на един път застанали като упорито магаре и така вече над 500години.

Времето за дискусии се изчерпа. Всеки има правото да е имбецил, но няма право да го налага на другите с колан с експлозиви.

Един въпрос - Защо мюсюлманин по телевизията обяснява КАК трябва да се БИЕ една жена?

Едно е сигурно - Ако пожелаеш да посетиш Черна дупка ентропията на Вселената рязко ще намалее. Та всъщност тези черни дупки като универсални прахосмукачки намаляват ентропията :D Така де, събират безпорядъка от трохи по килима. С помощта на моста на Розен-Айнщайн директно се озовават в кофата. Или просто се изсипват върху главата ни, щото тези мостове са непредсказуеми. Как ти се вписва това в теорията?

Не ме интересува индивидът що бил отчаян, че почнал да избива наред. Ще го държите под контрол, иначе ще яде патрон 7,62 х 39 мм. Точка по въпроса. Искате да гледат към вас с добро око, представяте се като мирни - дръжте се като такива и проповядвайте мир. Настоявайте за такъв. А не за кръвопролития.

Половината антентатори сигурно не са били родени по времето когато Червената армия е била там. Червената армия е била и в Киргизстан, но там са по-цивилизовани днес май. Просто цивилизация от стадо камилари, които си търсят повод да се избиват от векове не става май. Не народ, а сбирщина от племена.

Хайде да уточним някои работи.

На първо място съвсем не ми дреме как ти ще гледаш към нас.Никак не ми дреме.Както виждаш те правя публично на две стотинки.Кой както иска тъй да гледа.

Представям се за мирен, защото за разлика от теб, аз наистина не виждам никаква алтернатива на мира.Абсолютно никаква.Започнат ли да свирят куршумите става страшно.

Ти не осъзнаваш това.Започнем ли да живеем с омраза или с жажда за отмъщение става страшно.До това не бива никога да се стига.Там където са ескалирали злобата, омразата и ненавистта резултатите са страшни само мъка и болка.

Само че мира, няма да го бъде, както ти си го представяш.При теб мира означава, ние религиозните,  да слушкаме внимателно и безропотно да изпълняваме, каквото ти скимне.

Е ! Тая няма да е бъде поне по две причини.Едно на ръка, защото всеки човек има право на убеждения и правото да ги отстоява.А второ защото решенията трябва да се взимат от образованите хора, а не от такива като теб.

В едно общество чие мнение трябва да тежи повече - моето или твоето.Нали разбираш, че втория отговор не е правилния и то според твоите критерии.Ти самият се представяш за привърженик на науката и образованието.И ако приложим тези критерии, то на теб трябва да отредим място сред прислугата или други да ги наречем  по-първични дейности.

Ако искаш да я караме в този тон, продължавай с глупостите за калашници и т.н.

А сега по същество.Ти използваш тенденциозно трагични събития, като представяш изключенията като нормална картина.Ако талибаните избиваха собствени си народ, то те би трябвало отдавна да са се свършили.Пишеш, че Червената Армия, отдавна я няма в Афганистан.Е добре, но пък там е НАТО.Ако мислиш, че има разлика, кой ще те очисти дали ЧА или НАТО, то аз не виждам такава.НАТО също е агресор в Афганистан и е там сега.

Историческите ти ретроспекци са също тъй нелепи.Очевидно не знаеш, че далеч преди талибаните ние имаме изключително богат опит в атентатите.Вземи още солунските атентатори.Те са по времето на турското господство у нас и са убити невинни граждани.

В родната ни история те са представени като положителни герои.Ето ти тебе същите прояви.

Издигат им се паметници, играе се и днес пиеса под името Солунските съзаклятници.

Е как за тези атентати, извършени 1903 т.е след освобождениято на България, жертви са невинни граждани - а тук днес се прави реклама на терористичния им акт.Има написани пиеса и се изнасят спектакли.

Значи допустимо е българи да убиват невинни като акт на отчаяние, уж като акт на освободителна борба, а същите действията на талибаните, които са на собствена земя, все още окупирана от поробителя, се третират като нечовешко престъпление, каквото наистина са атентатите с/у невинни

Защо не се прилага един и същ критерий?? Ето против такива твои евтини номера възразявам.

А как да коментирам другата ти глупост.Червената армия била в Киргизстан и ето че от това станало държава.

Едва ли формирането на киргизстанската държавност и общество е било положително повлияно от нахлуването на червената армия.По скоро е точно обратното.Формирането на държавност под влияние на консолидиращите нацията фактори е довело до някакви резултати въпреки щетите нанесени от окупацията. 

Хайде да уточним някои работи.

Талибаните давали ли са свобода на словото и права на жените, Badr? Аз като ви гледам мюсюлманите, вие и днес не бихте разрешили свобода на словото и права на жените. Една карикатура на Пророка и заплашвате с кървава отплата. Това ми звучи много мирно.

Май пропусна да отбележиш, че съм за светски ценности и обявявам война на всякакви религиозни идеологии, на които хората са принудени да се подчиняват под заплаха от смърт.

Вие религиозните, ще си стоите наказани в ъгълчето и няма да се бъркате в живота на останалите хора. Няма да се налага шариат и какво ли не, жените ще имат права, ако ще да проституират на улицата не е ваша работа да казвате какво ще става, а на етиката и законите. Светските.

В едно светско общество моето е мнението, което тежи повече. Защото не размахвам пушката, като направят карикатура на Мохамед или Исус. Не казвам как трябва да се БИЕ една жена. И т.н. Може да звуча като екстремист в тази тема, но всъщност съм много умерен. Обаче заставам зад светският статут на държава и ще го защитавам с всички възможни средства.

Моите исторически ретроспекции са също толкова нелепи, колкото и удобно ползваш подбрани статистики, за да правиш тенденциозни изводи и псевдологика.

Пак ще кажа - няма почти една ислямска държава, която да не е била в Соц.Блока и религията активно да НЕ се меси и да не казва на хората какво трябва да правят. Защитавам свободите на хората.

Объркал си се в изказването си за двете стотинки. Защото моята логика е безспорна и всеки светски разумно мислещ човек ще я подкрепи пред някакъв, който се прави на умерен, а всъщност е част от религиозната общност, която само чака точният момент, за да почне да се налага.

Въобще не ме вълнува кой е в момента някъде си. Къде било НАТО и прочие. Терористите избиват свои хора. Това за мен говори достатъчно що за хора са. Не минава ден без атенати. В повечето загинали са цивилни - жени и деца. Защото разни екстремисти си го изкарват на хората, които подкрепят по-либерален режим и не искат да живеят в шариат.

Сам ти се беше изложил, че едно момиче след първа менструация било готово за женене според "ислямските порядки" Това говори колко е напредничава религията, където 8 годишни момиченца се омъжват насила, а не много след това се и блудства с тях. В България думичката е педофилия и се наказва със затвор. В Йемен е нормална тенденция.

Направи едно сравнение сам и ми кажи къде е по-либерално разбирането за свобода на личността, свобода на словото, къде жените имат повече свободи. Хайде - сравни. Умееш ги статистиките. Но тук по телевизията никой не се изказва "Как да бием жената, че да не я правим грозна".

Фактите са зад мен, не просто не ме правиш на две стотинки, ами копейката изглежда си ти. Сложена на релсата, а влак приближава. Резултатът ще бъде една много смачкана копейка.

аз наистина не виждам никаква алтернатива на мира.

ние религиозните, 

всеки човек има право на убеждения и правото да ги отстоява.

Знаеш ли кога има мир? - когато едни и същи закони, имат една и съща тежест, и важат еднакво, за всички хора без значение от идеологичните, политическите, социални и всички възможни различия. Докато законът за един е един, а за други друг, то няма мир, няма как да има мир.

"Ние" религиозните не можем да ги определяме тези правила и не защото сме или не сме образовани, а защото други хора не изповядват нашата религия, а трети изобщо не изповядват някаква религия - можем да определяме правилата, само ако не са продиктувани от религиозната ни принадлежност.

Причина поради, която правото да се отстоява убеждението, че жената е втора класа човек и че е подчинена на някого/ нещо, по различен начин от мъжа - това убеждение няма как да се отстоява, защото мъжът и жената имат еднакви права, инак няма мир и най- напред няма мир м/у мъжът и жената.

Разбира се можеш да си подържаш убеждението, че жената трябва да се бие, но когато жената те изправи пред съда, заради насилието проявено в/у нея, то ще бъдеш осъден - и всеки независимо от убежденията си, който посегне на жената, ще бъде осъден, именно защото за да има мир, законът важи еднакво за всички, няма значение атеист ли си, религиозен ли си, нобелов лауреат ли си, все тая, има си закони и тези закони се спазват от всички без изключение.

Правилата не само са необходими за едно общество, но и трябва да се спазват от всички, защото когато един кара в лявото платно, а друг кара в дясното, то неизбежно ще катастрофират - инак никой не ти забранява да си имаш убеждението, че трябва да караш в насрещното, но ако реализираш на практика това си убеждение, ще си понесеш последиците.

И последно - не се опитвайте да пробутвате ислямските правила, не само защото няма как да стане този номер, но и защото самите мюсюлмани бягате от ислямския свят, понеже е толкова скапан именно от тези правила, ако ги привнесете и в Европа, къде ще бягате после? Ако целия свят стане мюсюлмански, къде ще идете - та самите мюсюлмани не си понасяте религията, най- напред самите мюсюлмани не им се иска да живеят по мюсюлманските правила, толкова ли сте кьорави, толкова ли сте страхливи, та не ви стиска да си го признаете. Какво ще ви стане, ако изплюете камъчето - аллах ще ви чуе ли .... сякаш не знае, какво се таи в сърцата ви, за такъв глупак ли го имате, че можете да го заблудите толкова лесно, та дори европейците не можете да излъжете, на какво основание се надявате, че ще излъжете аллах, себе си дори не можете да излъжете.

Скритата истина на вярващите е, че всъщност никак не им се вярва на това, в което уж вярват - цялата им вяра е чиста суета, ала вярват за всеки случай, щото знае ли се, може пък и да е вярно това, което пише из свещените книги. Вярващите много добре знаят и виждат, че религиите им не вършат нищо, като хората - всичко, което им предлагат не струва и пукнат грош, пълен фалшификат. Вярващите много добре осъзнават, че ако религията им, собствената им религия поеме контрола, то всичко ще иде по дяволите - тъй като това вече окончателно се е доказало в историята. Така, че много по- добре е да признаете и приемете фактите, такива, каквито са, това ще е добре за всички, за самите вярващи ще е много по- добре и има начини да се преодолеят празнините, които ще се открият, когато аллах и аналогичните му, изчезнат от човешкото съзнание - включително и на атеистите, защото и в тях присъства тази отрова, макар рядко да си дават сметка за това.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Стрелба във френско списание, най-малко 10 са убити

Това е списанието, което публикува карикатурите на Мохамед, а последната е била на Ислямска държава. Ето ви вашият МИР, Badr! От такъв МИР да тръгна ли да си купувам пушка, за да не съм следващият, примерно? Да имам поне малък шанс срещу автоматично оръжие, по-голям отколкото са имали невъоръжените цивилни невинни хора в списанието.

Стрелба във френско списание, най-малко 10 са убити

Това е списанието, което публикува карикатурите на Мохамед, а последната е била на Ислямска държава. Ето ви вашият МИР, Badr! От такъв МИР да тръгна ли да си купувам пушка, за да не съм следващият, примерно? Да имам поне малък шанс срещу автоматично оръжие, по-голям отколкото са имали невъоръжените цивилни невинни хора в списанието.

Френският президент Франсоа Оланд вече пристигна на мястото на трагедията. Той обяви нападението за „терористичен акт“ и го нарече „изключително варварство“.

не разбирам защо трябва badr да е изкупителна жертва както за престъпления на фалшив ислям,организиран от лъжехристияни, така и за неща,които непознаваме като бит,култура,и начин на живот на голяма част от човечеството!нека темата послужи да опознаеме тези хора и да не ни притеснява факта,че са различни!това,че не ги разбираме явно плаши доста хора!ако някой има сведения,че badr е терорист,тогава ще се включа и аз в оплюването!

не разбирам защо трябва badr да е изкупителна жертва както за престъпления на фалшив ислям...

Badr е изкупителна жертва защото е тук. И когато изказва меродавни твърдения относно мир и т.н е редно те действително да са такива. Другото, което се очаква е да хули убийците, не да търси оправдания защо са станали такива. Оправдание няма. Дори и според неговата религия убийството е смъртен грях. Другото е, че въобще не е либерален и мисли, че не коя да е религия, а неговата специално има отговорите за началото и края на света. Постоянно ни хвърля прах в очите с псевдонаучни изводи на база на текущото знание и теоложки твърдения. Защото ние в момента знаем още не много и бъдещите поколения може да се смеят на наивните му твърдения, както ние се смеем на тези, които са мислили че Земята е плоска.

Badr е изкупителна жертва защото е тук. И когато изказва меродавни твърдения относно мир и т.н е редно те действително да са такива. Другото, което се очаква е да хули убийците, не да търси оправдания защо са станали такива. Оправдание няма. Дори и според неговата религия убийството е смъртен грях. Другото е, че въобще не е либерален и мисли, че не коя да е религия, а неговата специално има отговорите за началото и края на света. Постоянно ни хвърля прах в очите с псевдонаучни изводи на база на текущото знание и теоложки твърдения. Защото ние в момента знаем още не много и бъдещите поколения може да се смеят на наивните му твърдения, както ние се смеем на тези, които са мислили че Земята е плоска.

добре,но кой от нас познава корана!дали това е истина!?тук,в България познавам много мюсулмани,с чиста съвест ще кажа,че те са повече хора от Българите,имат повече качества!работни,честни,гостоприемни,гледат си дома,никой не терорезира жена си,винаги помагат с всичко,не псуват,не повишават тон-тия какви са!?неодобрявам религията им,но никога не сме спорили,никога не са ме обиждали!те могат да бъдат и пример за усърдност във вярата!детето ми беше в турция известно време в приемно семейство,защото нямах пари за хотел,там тия същите терористи я приеха като свое дете,подсигуриха и всички нужди,въпреки моите притеснения!онези така наречени терористи нямат нищо общо с исляма,това са престъпници някакви,които се крият зад религията!така мисля!

добре,но кой от нас познава корана!дали това е истина!?

Искам да мога да правя карикатури на Мохамед и Аллах, без да ме заплашват от терористични атентати и опити за покушения. Искам да има свобода на словото и действието, гарантирана от закона и по никакъв начин никакви религиозни общности да не застават против това. Всичко да бъде ограничавано само от светски закони и универсална общочовешка етика.

В момента Турция от една от малкото относително светски ислямски страни отново се радикализира. Студенти, които протестират бяха бити, въпреки правдивата кауза, зад която застанаха. Падна забраната за забулване в обществени сгради. Цензурата се увеличава. Заветът на Ататюрк се погазва. Светският статут е в риск.

В момента Турция е в риск да се превърне в новият Иран.

Искам от Badr публично да застане срещу атентаторите, да заклейми всеки убиец от подобен род, да не ги оправдава по никакъв начин и да каже, че като част от общност, цялата такава ще застане срещу подобни прояви и по никакъв начин няма да подпомага, подстрекава, съдейства или да съучства безмълвно с бездействие на такива лица

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.