Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Честит Курбан Байрям на празнуващите! :)

Много обичам баклава... :shy11:

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Благодаря на всички за добрите пожелания.

Имам удоволствието На този празник да ви почерпя виртуално с печено агнешко.

Днес е Аид ал Адха или празника на жертвата, затова днес се коли курбан.

Публикувано изображение

Разбира се  прелестната  Валкирия и фамозната Мойричка получават баклавица

Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

Модераторска забележка!!!!

пп......Редактирай поста си ,според правилата на форума!

Да, веднага-relax and enjoy  :D 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Хайде без линкове към блог на потребител, баннат завинаги от нашия форум поради насаждане на етническа и релегиозна нетърпимост, а ? :mad:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Повечето от пребиваващите в АДА са ЖЕНИ !!!

Аз за себе си имам обяснение. Исляма освен религия. също е и една от най изкусните държавнически идеологии. Същото се отнася разбира се и за християнството и за еврейската религия.

Причината да се дават повече права на мъжа да решава в семейството е биологичната особеност, че жените са по емоционални и в следствие на това  по трудно манипулируеми. От гледна точка на властта е по добре мъжът да има право да решава и за жената.

Манипулацията представлява атака върху емоциите с цел печелене на доверие. Жените са много по устойчиви на такива атаки.

Аз за себе си имам обяснение. Исляма освен религия. също е и една от най изкусните държавнически идеологии. Същото се отнася разбира се и за християнството и за еврейската религия.

Причината да се дават повече права на мъжа да решава в семейството е биологичната особеност, че жените са по емоционални и в следствие на това  по трудно манипулируеми. От гледна точка на властта е по добре мъжът да има право да решава и за жената.

Манипулацията представлява атака върху емоциите с цел печелене на доверие. Жените са много по устойчиви на такива атаки.

Много мъже днес, са много по-неустойчиви от жените.

А по принцип религиите са сексистки и в тях властва мъжкият шовинизъм. В тях жената не е равна или равнопоставена на мъжа, а винаги стои на по-ниско стъпало.

И в Исляма, и в Юдаизма е така, дори и в Хиндуизма и Християнството.

Общоприето е жената да бъде подвластна на мъжа. Нозащо пък, ако мъжът например е мухльо или некадърник, жената да не поеме инициативата в свои ръце ? Това, че някой се е родил от мъжки пол, не го прави непременно по-умен само заради пола.

Редактирано от Nickita (преглед на промените)

Не.Причината е твърде проста.Задължение на мъжа е издръжката на семейството.Който има повече задължения логично трябва да има повече права, за да могат да се посрещат отговорностите.Не е възможно да отговаряш за нещо, за което достатъчно нямаш права  да решаваш.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Не.Причината е твърде проста.Задължение на мъжа е издръжката на семейството.Който има повече задължения логично трябва да има повече права, за да могат да се посрещат отговорностите.Не е възможно да отговаряш за нещо, за което достатъчно нямаш права  да решаваш.

И откога логиката на властите взе да съвпада с логиката на обикновените мъже ?

за иудаизма грешиш!!...аум :tongue2:

А ония заповеди, дадени в Левит и Второзаконие, не ги ли спазват днешните юдеи ?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...
  • 1 месец по-късно...
  • 1 месец по-късно...

В една от историческите теми стана дума за бекташите. Ще попитам и тук, където въпросът ми е по на място. Той е: Аз знам малко за бекташите, т.е. знам, че изповядват шиитски ислям и при това примесен с христянски вярвания. Така ли е и как се обяснява, че имено те стават нещо като духовни наставници на еничарите? Контекстът на разговора е в темата http://www.kaldata.com/forums/topic/222853-истината-за-падането-на-българия-под-турско-роб/page-9#entry2830849

Предварително благодаря, ако някой любезно приеме да ми отговори.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Там е работа, че по въпроса липсват сериозни източници.

Поне според мен , като източници за религиозните вярвания на дадена група, не бива да бъде сочен източник извън нея.

Необективно би било да се градят предположения въз основа на външни описания на обреди и традиции.

Това  няма да как да бъде някакво знание за конкретната догматика , а познание в/у нечий коментар по  отношение на нея.

Затова аз не възприемам като солидни писанията по въпроса, а на писмени изложения от самите бекташи не съм попадал.

Разбира се това, че аз не знам, далеч не е 100% гаранция, че такива не съществуват.

А суфийските ордени изиграват ключови роли в османската империя.Накшбандийския  тарикат се е ползвал с подкрепата султаните и в негови ръце са бил почти всички ключови властови позиции.

В Ислямския енциклопедичен речник на Али-заде, се намират откъслечни сведения.

http://dic.academic.ru/dic.nsf/islam/160/%D0%91%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%B8

Редактирано от badr (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
  • 3 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...

Като чета последните изказвания на турския вицепремиер и ми става доста странно. Тази дискриминация спрямо жените ми се струва някак (или по-скоро всякак) неприемлива. 

Като чета последните изказвания на турския вицепремиер и ми става доста странно. Тази дискриминация спрямо жените ми се струва някак (или по-скоро всякак) неприемлива. 

Ами Тансу Чилер. 

Това, че един политик казал нещо. Ами нали наскоро в България един от лидерите на БСП направи едно доста особено изказване, без въобще да е мюсюлманин.

Не е нужно да сравняваш и да ми говориш за БСП и т.н. Тук нали говорим за ислям? 

Нормално ли е според теб жените да не се смеят на публични места?

Не е нужно да сравняваш и да ми говориш за БСП и т.н. Тук нали говорим за ислям? 

Нормално ли е според теб жените да не се смеят на публични места?

Именно, показвам, че и като няма ислям е същото. БСП до вчера беше в управляващата коалиция. Не ми се струва правилно греховете на един турски политик да се вменяват като грехове на исляма.

Е, не е тайна, че всички или повечето жени ходят забрадени, покрити и скрити, бурки и т.н. Жените са трайно и крайно дискриминирани в малки изключения. Това на дали е от един политик. По-скоро си е от религията. 

• 1 месец по-късно...

Здравейте, попаднах на форума, тъй като днес станах свидетел на разговор между мюсюлмани, че в Курана пише нещо за евреите, което било започнало да им се случва. Та, от любопитство реших да потърся за какво става въпрос и попаднах на темите във форума - първа и втора част, които изчетох. Първо - неправилно е да се поставя еквивалент между арабин и мюсюлманин (има не малко араби, които не изповядват Ислям). Второ - нека се прави разлика между държава, в която Ислям е основна религия и Ислямска държава (закони основани на принципите на Курана). Ако се придържате към българския език, не би било лошо да използвате българските думи Бог и Господ, а не да си присвоявате арабската такава за мюсюлманска, защото съм присъствала на християнски богослужения в арабска държава и свещенникът в молитвата си използва думата Алла(х), тъй като означава Бог. По отношение на изказванията, че в Курана не се проповядва насилствено налягане на Исляма, дори това се счита за грях, то тогава прародителите на днешните турци, са много грешни пред Бог! И много моля преди да се преписват древни научни постижения на Исляма, да се направи коректна историческа справка, че по време на повечето такива арабите са последователи на какви ли не вярвания, но не и Ислям.

Не съм привърженичка на веруюто: Целта оправдава средствата. Мисля, че в една такава дискусия сред толкова интелигентни хора, няма място за неточности и опит за разпространение на заблуди.

Пиша това с цялото си уважение към мненията и знанията на форумците! Самата аз познавам не малко мюсюлмани, много добри и сърдечни хора. Доколкото зная от тях проблема сред мюсюлманите е начина по който се интерпретира Курана в различните среди, страни. Да се молим и вярваме, че фанатизма от всеки вид ще стане един лош спомен от миналото ни!

• 4 седмици по-късно...

Честит Курбан байрам на всички братя мюсюлмани ...Нека Аллах ви дари с живот и здраве,търпение и сила , състрадание и праведност...

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

"И Той е Господът на Сириус" (Сура Наджм, 49)

Използваното в астрономията име на споменатата в арабския текст на Корана звезда “Шира” е “Сириус”. Сириус представлява една двойна звездна система и е от съзвездието Голямо куче. Тази двойна звездна система се състои от две звезди на име Sirius A и Sirius B. Sirius A, която е по-голямата от двете, е най-близката до Земята звезда и нейната особеност е, че е най-ярката звезда, която може да бъде видяна с просто око. SiriusBе бяло джудже, невидимо с просто око.

Едната от звездите от системата Сириус обикаля в елиптична орбита около другата и на всеки 49,9 години те се доближават максимално една до друга. Днес тази научна информация е факт единодушно приет от астрономите от Университетите Харвард, Отава и Лейкестър. Този научен факт, който е бил открит чак в края на 20 век, е изложен по един чудотворен начин в Корана преди 14 века.

Когато прочетем заедно айятите 49. и 9. на сура Наджмл това чудо се разкрива пред нас:

"И Той е Господът на Сириус" (Сура Наджм, 49)
"И бе на разстояние два лъка или по-близо." (Сура Наджм, 9)

Обяснението в 9. айят на сура Наджмл сочи приближаването на двете звезди по орбитата, която описват. (Бог знае най-добре.)
Този научен факт, който е невъзможно да е бил известен по времето, когато Корана е бил низпослан, още веднъж доказва, че Корана е слово на Всевишният Господ.

2012-01-24 00:38:19

http://bg.harunyahya.com/bg/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/102132/%D0%97%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.