Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Подпалила първо Ишша, чергата на човека, пък после се самообявила за дар...

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 410,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Подпалила първо Ишша, чергата на човека, пък после се самообявила за дар...

Яко зацикляне... Според лунните фази ли те прихваща? Извинявай.)

Яко зацикляне... Според лунните фази ли те прихваща? Извинявай.)

А, не се притеснявай и не се извинявай.Търпелив човек съм. За това. Отговарям докато ме питат...

А, не се притеснявай и не се извинявай.Търпелив човек съм. За това. Отговарям докато ме питат...

OFF А бе, не разбирам много от темата, ама понеже ми се струва яко кривнала от пътя, само да се вметна и аз :shy11:, че този пост си го запазвам... :P

Вадят покойник от ковчег, дрехите му не отговаряли на мюсюлмански обичай

Публикувано изображение

Покойник бил принудително изваден от ковчег и разсъблечен в Тополово, за да бъде извършен мюсюлмански ритуал на опяването му. Причина за конфузната ситуация е изричният отказ на местен ходжа да извърши обреда, след като видял, че трупът е облечен в костюм и поставен в ковчег, разказа вчера неговият племенник Христо Чолаков пред Marica.bg.

"Да бъде изпратен по достойнство, това бе волята на вуйчо ми и неговите деца. Понеже са бедни хора, аз поех разходите, закупих ковчег и всичко необходимо," разказва Чолаков. Когато извикали ходжата, за да опее бай Кольо, той отказал, защото било невъзможно да извърши ритуал на мюсюлманин в ковчег и с дрехи. Най-близките изпаднали в ситуацията да избират и в крайна сметка решили да спазят ритуала. След това облекли тялото, но така и не го поставили обратно в ковчега. Заради това пък други роднини, които знаели волята на бай Кольо, си тръгнали и така не присъствали на погребението.

Ковчега препратили в кметството, да го дарят при нужда на бедни хора.

"Имам много роднини и приятели в Тополово българи с мюсюлманско вероизповедание. Особено по-младите държат да изпратят близките си в последния им път с ходжа, но в ковчег и с облекло", разказва Чолаков.

Доскоро това се случвало, ходжите правели компромиси, най вече за ритуали по къщите и срещу по-добро плащане, твърдят тополовци. От три месеца обаче имали разпореждане да отказват ритуали, които не спазват изричния мюсюлмански ритуал - покойник се изпраща само увит в платно и носен на дъски. Много е деликатна темата, има такъв проблем, но трябва да се намери съвременен компромис между личната воля и канона на религията, защото времената се менят и никоя вяра няма интерес да предизвиква драми у хората в един изключително тежък момент, коментира кметът на Тополово Иван Иванов.

(24 часа)

Някой запознат може ли да ми каже погребалните обичаи у мюсюлманите на повеля, написана в Корана ли се дължат, или на нечие тълкувание на хора, живели след Мохамед ( да се свети името му) ? 

• 5 седмици по-късно...

Степенуване нещата по важност:

Обаче редица изказвания на Пророка, балансират мястото на джихада в ислямската ценностна система. На въпрос дали единствено загиналите в битка са мъченици за вярата той отговорил: "Тогава мъчениците от моята общност биха били твърде малко". Когато го попитали "кое дело е най-обично на Аллах Всевишния", той споменал на първо място "молитвата навреме", после- "доброто отношение към родителите" и едва накрая-"Свещената борба по пътя на Аллах".

Из предговора на Цветан Теофанов към превода на свещения Коран.

Някой запознат може ли да ми каже погреб*лните обичаи у мюсюлманите на повеля, написана в Корана ли се дължат, или на нечие тълкувание на хора, живели след Мохамед ( да се свети името му) ? 

Има предостъчно на брой хадиси в които изрично са указани тези ритуали вкл.погребалната молитва(салат ал.джаназа)Тази молитва е особен вид молитва, но има статус "фард кифая".Неотменимо задължение на цялата общност.Задълженията Фард(абсолютно задължителни) винаги се опират на Курана. 

Като не искат погребение съгласно каноните на Исляма - да не го правят.Но каноните са такива.

В спомената статия е вярна само датата.Изписани са куп глупости.

Основен проблем при погребенията е кой да измие тялото на починалия.Това е изрично задължение на близките, семейството на починалия.

Имамите логично отказват да вършат това вместо тях.Но много от хората не искат да измият покойниците си и търсят някой който да се заеме с тази задача.Обикновено в дадено населеното място има двама/трима склонни да извършат услугата с/у заплащане.

Ако трябва да бъдем прецизни дори задължителната молитва трябва да бъде извършена от близките.Отново това не е задължение на Имама, но практика е той да ръководи погребалната молитва, която се извършва в двора на джамията.Обикновено има място определено за целта.

Но няма никакви частни ритуали и прочее щуротии.

А пък място за компромис м/у лична воля и канон няма.Канона си е канон.Ритуалите в исляма са строго регламентирани, а нововъведенията в тях се третират като тежък грях.

Редактирано от badr (преглед на промените)

93 النور Ан-Нур Светлината

24. Сура Светлината (Ан-Нур)

35. Аллах е Светлината на небесата и на земята. Сиянието Му е като ниша, в която има светилник. Светилникът е в стъкло. Стъклото е сякаш блестяща звезда. Разпалена е от [маслото на] благословено маслиново дърво, нито източно, нито западно. Едва докоснато от огъня, маслото му озарява. Светлина върху светлина. Аллах напътва към Своята светлина когото пожелае и дава Аллах примерите за хората -; Аллах всяко нещо знае -;

За попадналите под ислямска власт друговерци (юдеи, християни), които желаят да запазят религиозната си принадлежност, се определя данък джизя, а за неверниците и езичниците се предвижда сключване на мирни договори: „И ако склонят за мир, склони и ти, и се уповавай на Аллах! Той е Всечуващия, Всезнаещия.“ (8:61) Следователно войната се води не за изкореняване на другата вяра, а за умиротворяване на онези, които воюват за нейната кауза.

Свещеният Коран повелява да не се прибързва с налагането на ислямските истини. Пророка, صلى الله عليه وسلم, силно желаел да убеди хората в своята правота, за да бъдат спасени, но неговият Господ го предупреждава, че във всяка реалност се съдържа мъдър промисъл: „И ако твоят Господ пожелаеше, на земята щяха да повярват всички до един. Нима ти ще принудиш хората да повярват?“ (10:99)

.....

На джихад се противопоставя термина терор (ирхаб). Както и латинският му еквивалент, арабският корен на този термин произлиза от ужас (рахба). В Корана той е използван в следния текст: „И пригответе за тях колкото можете сили и бойни коне! Ще наплашите (турхибуна) с тях врага на Аллах и вашия враг...(8:60) За разлика от терора, който може да има различни мишени и да преследва нечисти цели, джихад се приема главно като справедлива борба. Самоубийствените атентати нарушават ислямския закон в няколко аспекта: човешкият живот е дар от Аллах, Който единствен има право да удостоява с него и да го отнема; бойни действия не се водят срещу невинни хора; забранено е да се унищожават материални ценности.

Доктрината за джихад още веднъж потвърждава факта, че Ислямът е религия, близка по дух до своите предшественици и тясно свързана с тях по своята нравственост и толерантност.

Сура Зумар

37. И когото Аллах напътва, никой не ще го заблуди. Нима Аллах не е всемогъщ, въздаващ отмъщение?

От Омар ибн ал-Хаттаб се предават думите: „Докато седяхме един ден при Пратеника на Аллах, صلى الله عليه وسلم, пред нас изникна мъж със сияйнобели дрехи и сияйночерна коса. По него не личеше и следа от пътуване и никой от нас не го познаваше. Той седна срещу Пророка, صلى الله عليه وسلم, като опря коленете си до коленете му и положи длани на бедрата му. [Мъжът] каза: „Мухаммед, извести ме за Исляма!“ Пратеника на Аллах, صلى الله عليه وسلم, каза: „Ислямът е да свидетелстваш, че няма друг бог освен Аллах и че Мухаммед е Пратеника на Аллах, да отслужваш молитвите, да даваш милостинята закат, да говееш през месец Рамадан и да извършваш поклонението хадж при Дома [на Аллах], ако имаш възможност за това.“ [Мъжът] отговори: „Прав си.“ Ние се учудихме, че първо го попита, а после му отговори, че е прав. Тогава той каза: „Извести ме за вярата!“ [Пророка, мир нему] каза: „Да вярваш в Аллах, в Неговите ангели, писания и пратеници, и в Сетния ден, и да вярваш в съдбата, и в добрата, и в лошата.“ [Мъжът] отговори: „Пак си прав.“ И каза: „Извести ме за добротворството!“ [Пророка, мир нему] каза: „Да служиш на Аллах, сякаш Го виждаш, така че дори да не Го виждаш, [да знаеш, че] Той те вижда.“ [Мъжът] отговори: „Прав си.“ И каза: „Извести ме за Часа [на Съдния ден]!“ [Пророка, мир нему] каза: „Питаният за това не знае повече от питащия.“ Тогава мъжът каза: „Извести ме за знаците му!“ [Пророка, мир нему] каза: „Когато робинята ще ражда господарката си и когато ще виждаш голите, боси и бедни овчари да се гордеят със строителството си.“ После той си отиде, а аз поостанах малко. Тогава [Пророка, мир нему] каза: „Омар, знаеш ли кои ми задаваше въпросите?“ Казах: „Аллах, а Неговия Пратеник, знае най-добре.“ Каза: „Това беше Джибрил, който дойде при вас, за да ви научи на вашата религия.““ (Хадисът е разказан от Муслим)

Горният хадис – лаконично, но ясно разграничава три основни взаимосвързани елемента, които съставят ислямската религия: нейните задължителни предписания (петте стълба, аркан), вяра (иман) и добротворство (ихасн).

19. Сура Мариам (Мариам)

88, И рекоха [неверниците]: “Всемилостивия се сдоби със син.”

89, Вие изрекохте нещо ужасно,

90, от което небесата биха се разкъсали и земята -; разцепила, и планините -; сгромолясали в руини

91, да приписват син на Всемилостивия!

92, Не подобава на Всемилостивия да има син.

92, Всеки на небесата и на земята ще дойде като раб при Всемилостивия.

93, Той добре ги знае и всички ги отброява.

94, И всеки от тях сам-самичък ще се яви при Него в Деня на възкресението.

95, На онези, които вярват и вършат праведни дела, Всемилостивия ще отреди любов.

Противотечието с християнството засилва страха да не сбъркаш пред Аллах.

Личните ми предпочитания са Бог като Господар пред "Баща-осиновител".

67. Сура Владението (Ал-Мулк)

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

1  Благословен е Онзи, в Чиято Ръка е Владението. Той над всяко нещо има сила.

تَبَارَكَ الَّذِي بِيَدِهِ الْمُلْكُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
2  Той е, Който сътвори смъртта и живота, за да ви изпита кой от вас е по-добър в делата. Той е Всемогъщия, Опрощаващия,
الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ
3  Който сътвори седем небеса на слоеве. Не ще видиш несъразмерност в творението на Всемилостивия. Пак обърни взор! Нима виждаш пукнатини?
الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقًا مَّا تَرَى فِي خَلْقِ الرَّحْمَنِ مِن تَفَاوُتٍ فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَى مِن فُطُورٍ
4  После пак обърни взор веднъж и още веднъж. Взорът ще се върне към теб безсилен и морен.
ثُمَّ ارْجِعِ الْبَصَرَ كَرَّتَيْنِ يَنقَلِبْ إِلَيْكَ الْبَصَرُ خَاسِأً وَهُوَ حَسِيرٌ
5  И украсихме най-близкото небе със светилници, и ги сторихме да бъдат камъни за сатаните. И приготвихме за тях мъчението на Пламъците.
وَلَقَدْ زَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَجَعَلْنَاهَا رُجُومًا لِّلشَّيَاطِينِ وَأَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابَ السَّعِيرِ
6  За онези, които не вярват в своя Господ, е мъчението на Ада. И как лоша е тази участ!
وَلِلَّذِينَ كَفَرُوا بِرَبِّهِمْ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ
7  Когато бъдат хвърлени там, ще чуят неговия рев, както ври,
إِذَا أُلْقُوا فِيهَا سَمِعُوا لَهَا شَهِيقًا وَهِيَ تَفُورُ
8  едва не избухва от ярост. Всякога, щом в него бъде хвърлена тълпа, стражите му ги питат: “Не дойде ли при вас предупредител?”
تَكَادُ تَمَيَّزُ مِنَ الْغَيْظِ كُلَّمَا أُلْقِيَ فِيهَا فَوْجٌ سَأَلَهُمْ خَزَنَتُهَا أَلَمْ يَأْتِكُمْ نَذِيرٌ
9  Ще казват: “Да, наистина, дойде при нас предупредител, но [го] взехме за лъжец и казахме: “Аллах нищо не е низпослал. Вие сте в голяма заблуда.””
قَالُوا بَلَى قَدْ جَاءَنَا نَذِيرٌ فَكَذَّبْنَا وَقُلْنَا مَا نَزَّلَ اللَّهُ مِن شَيْءٍ إِنْ أَنتُمْ إِلَّا فِي ضَلَالٍ كَبِيرٍ
10  И ще кажат: “Ако се бяхме вслушали или размислили, нямаше да сме сред обитателите на Пламъците.”
وَقَالُوا لَوْ كُنَّا نَسْمَعُ أَوْ نَعْقِلُ مَا كُنَّا فِي أَصْحَابِ السَّعِيرِ
11  И така ще признаят своя грях. Гибел за обитателите на Пламъците!
فَاعْتَرَفُوا بِذَنبِهِمْ فَسُحْقًا لِّأَصْحَابِ السَّعِيرِ
12  За онези, които и в уединение се боят от своя Господ, наистина има опрощение и голяма награда.
إِنَّ الَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُم بِالْغَيْبِ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَأَجْرٌ كَبِيرٌ
13  Тайно или открито да изричате думите си, Той знае съкровеното в сърцата.
وَأَسِرُّوا قَوْلَكُمْ أَوِ اجْهَرُوا بِهِ إِنَّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُور
14  Нима Онзи, Който е сътворил, не знае? Той е Всепроникващия, Сведущия.
أَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ
15  Той е, Който подчини за вас земята, затова ходете из нейните краища и яжте от Неговото препитание! Към Него е възкресението.
هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ ذَلُولًا فَامْشُوا فِي مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا مِن رِّزْقِهِ وَإِلَيْهِ النُّشُورُ
16  Нима имате сигурност, че Онзи, Който е на небето, не ще накара земята да ви погълне? И ето я -; тресе се!
أَأَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاء أَن يَخْسِفَ بِكُمُ الأَرْضَ فَإِذَا هِيَ تَمُورُ
17  Или имате сигурност, че Онзи, Който е на небето, не ще изпрати срещу вас ураган от камъни, та да разберете какво е Моето предупреждение?
أَمْ أَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاء أَن يُرْسِلَ عَلَيْكُمْ حَاصِبًا فَسَتَعْلَمُونَ كَيْفَ نَذِيرِ
18  И онези преди тях отричаха. А какво бе Моето наказание!
وَلَقَدْ كَذَّبَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَكَيْفَ كَانَ نَكِيرِ
19  Не виждат ли те птиците над тях, разтварящи и свиващи криле? Държи ги само Всемилостивия. Той съзира всяко нещо.
أَوَلَمْ يَرَوْا إِلَى الطَّيْرِ فَوْقَهُمْ صَافَّاتٍ وَيَقْبِضْنَ مَا يُمْسِكُهُنَّ إِلَّا الرَّحْمَنُ إِنَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ بَصِيرٌ
20  И кое ваше войнство ще ви помогне без Всемилостивия? Неверниците само се мамят.
أَمَّنْ هَذَا الَّذِي هُوَ جُندٌ لَّكُمْ يَنصُرُكُم مِّن دُونِ الرَّحْمَنِ إِنِ الْكَافِرُونَ إِلَّا فِي غُرُورٍ
21  Или кой може препитание да ви даде, ако Той задържи Своето препитание? Ала упорстват в надменността и отдалечаването [от истината].
أَمَّنْ هَذَا الَّذِي يَرْزُقُكُمْ إِنْ أَمْسَكَ رِزْقَهُ بَل لَّجُّوا فِي عُتُوٍّ وَنُفُورٍ
22  Нима онзи, който върви с наведена глава, е по-напътен от онзи, който върви изправен по правия път?
أَفَمَن يَمْشِي مُكِبًّا عَلَى وَجْهِهِ أَهْدَى أَمَّن يَمْشِي سَوِيًّا عَلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ
23  Кажи [о, Мухаммад]: “Той е, Който ви сътвори и създаде за вас слуха и зрението, и сърцата. Колко малко сте признателни!”
قُلْ هُوَ الَّذِي أَنشَأَكُمْ وَجَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَارَ وَالْأَفْئِدَةَ قَلِيلًا مَّا تَشْكُرُونَ
24  Кажи: “Той е, Който ви намножи по земята и при Него ще бъдете събрани.”
قُلْ هُوَ الَّذِي ذَرَأَكُمْ فِي الْأَرْضِ وَإِلَيْهِ تُحْشَرُونَ
25  И казват: “Кога [ще се сбъдне] това обещание, ако говорите истината?”
وَيَقُولُونَ مَتَى هَذَا الْوَعْدُ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
26  Кажи: “Знанието е само при Аллах, а аз съм само явен предупредител.”
قُلْ إِنَّمَا الْعِلْمُ عِندَ اللَّهِ وَإِنَّمَا أَنَا نَذِيرٌ مُّبِينٌ
27  И когато го видят отблизо, лицата на неверниците ще помръкнат и ще им бъде казано: “Това е, което търсехте.”
فَلَمَّا رَأَوْهُ زُلْفَةً سِيئَتْ وُجُوهُ الَّذِينَ كَفَرُوا وَقِيلَ هَذَا الَّذِي كُنتُم بِهِ تَدَّعُونَ
28  Кажи: “Виждате ли? Дори Аллах да погуби мен и тези с мен, или да ни пощади, кой ще защити неверниците от болезненото мъчение?”
قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَهْلَكَنِيَ اللَّهُ وَمَن مَّعِيَ أَوْ رَحِمَنَا فَمَن يُجِيرُ الْكَافِرِينَ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ
29  Кажи: “Той е Всемилостивия. Вярваме в Него и на Него се уповаваме. И ще узнаете кой е в явна заблуда.”
قُلْ هُوَ الرَّحْمَنُ آمَنَّا بِهِ وَعَلَيْهِ تَوَكَّلْنَا فَسَتَعْلَمُونَ مَنْ هُوَ فِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ
30  Кажи: “Виждате ли? Ако водата ви потъне, кой ще ви даде изворна вода?”
قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ مَاؤُكُمْ غَوْرًا فَمَن يَأْتِيكُم بِمَاء مَّعِينٍ

http://vbox.bg/watch?v=1003354

Сура Ал Имран

26: Кажи: "О, Аллах, Владетелю на Владението, Ти даряваш властта на когото пожелаеш и отнемаш властта от когото пожелаеш, и въздигаш когото пожелаеш, и унизяваш когото пожелаеш. Доброто е в Твоята Ръка. Ти за всяко нещо имаш сила.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

• 3 седмици по-късно...

http://www.briagnews.bg/index.php?p=view&id=17887Турция: Музеят и бивша църква „Света София” в Трабзон стана действаща джамия

Музеят „Света София” в Трабзон отново е превърнат в действаща джамия, след продължителен период на прекъсване – цели 52 години, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Официалното откриване на „новата” джамия стана днес с традиционната петъчна мюсюлманска молитва. На тържествената служба присъства и генералният директор на Генералната дирекция на вакъфите (религиозните фондации) Аднан Ертем, който обоснова повторното връщане на статута на действаща джамия на музея „Света София” с думите: „Тук населението е мюсюлманско. Ако преобладаващото мнозинство са мюсюлмани, те се нуждаят от джамия за извършване на молитви. Ако предположим, че тукашното мнозинство беше християнско, или еврейско, щяха ли да държат този молитвен храм като музей?”. Църквата „Света София” в Трабзон е превърната в джамия през 1461 година, след завземането на града от султан Мехмед Завоевателят. След реставрация през 1961 година става музей. Преди няколко години Генералната дирекция на вакъфите заведе дело за признаване на собствеността върху бившата църква-джамия-музей. През 2012 година спечели това дело и получи собствеността, посочва информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). 

• 4 седмици по-късно...

защо исус, скара евреи и изповядващите ислям?

дали защото според исляма е пророк, а според евреите - не ? 

Не говори за баклава, че в момента съм точно като преял кон от тая баклава.Не мога дори да мисля.

аз искам усмивка..според както е казано .

А получаваш :bday19:  :iloveyou1:

• 1 месец по-късно...

Този  въпрос  ко  зададой  е  в  друга  тема  дано  някой  ми  отговори.

Защо  Асан  може  да  бъде  мюсюлманин,  а  Асен  не??

Повечето от пребиваващите в АДА са ЖЕНИ !!!

Публикувано изображение

На кутбата по време на слънчевото затъмнение Пророка (сас) казва:

''Видях Ада и видях,че повечето от неговите обитатели бяха жени’’[Бухари и Муслим от Ибн’Аббас]

Повечето от пребиваващите в Ада са жени (друг хадис)

Пророка (сас) отбелязва:

,,Стоях до входа на Ада и видях,че повечето от тези,които влязоха (в него) бяха жени.’’
[Бухари и Муслим,от Усаама Ибн Зайед]

Защото те (жените) са неблагодарни на съпрузите си

Пророка (сас) казва:

''О жени давайте милостиня защото видях,че вие сте мнозинството измежду хората в Ада.’’

Жените попитали:,,Каква е причината ,О Рассул-Аллах?

Той (сас) отвърнал,’’Защото вие проклинате твърде много и не сте благодарни за добрите неща (направени за вас от съпрузите ви).’’ [Бухари и Муслим,от Абу Са’иид ал-Кхудрии]

В друго предание:

Пророка на Аллах (Аллах да го благослови и с мир да го дари) казва:’’Ада ми беше показан и никога не бях виждал нещо по-ужасяващо от него.Видях,че мнозинството от неговите хора бяха жени.’’

Попитаха го,
’’И защо е така,О Рассул-Аллах?’’).’’

Той (сас) отвърна:’’Заради тяхната неблагодарност (куфр).

Казаха,’’Не са благодарни на Аллах ли?’’

Той (сас) отвърна:,’’Те са неблагодарни на техните спътници (съпрузи) и неблагодарни за доброто отношение.Ако си мил към тях през целия си живот,после тя види едно (нежелано) нещо в теб, ще каже,’’Никога не съм видяла нищо добро от тебе.’’

И още едно предание:

Беше разказано,че Джаабир ибн ‘Абд’Алла казал:’’Бях на молитвата за ‘Еид с пророка на Аллах (Аллах да го благослови и с мир да го дари).Той започна с молитвата преди кутбата,без азаан и икама.После стана, навеждайки се към Билал и говорейки със страх от Аллах (такуа) ни убеждаваше да Му се подчиняваме (на Аллах).Поучаваше хората и им припомняше.После отиде отзад при жените и ги поучаваше и им припомняше.След това каза:’’Давайте милостиня,защото вие сте по-голямата част от горивото на Ада.’’
Жена с тъмни страни на лицето стана по средата на жените и каза,
’’
Защо така,О Рассул-Аллах?’’

Той (сас) отвърна,’’Защото вие се оплаквате прекалено много и сте неблагодарни на съпрузите си.’’

После те започнаха да дават бижутата си за милостиня,хвърляйки обиците и пръстените си в наметката на Билал.’’
[Муслим (№885),от Джаабир ибн ‘Абд-Алла]

Много малко жени ще влязат в Рая

Проорка (сас) споменал,че:

,,Малко от обитателите на Рая са жени.’’
[Муслим,от ‘Имраан Ибн Хусейн]

Колко рядко срещани са жените на рая сред нас

‘Амр Ибн ал-‘Аас разказва’Докато бяхме с Пророка на Аллах (сас) в тази долина (на този планински път),той (сас) каза:

’’Погледнете,виждате ли нещо?’’

Отвърнахме,’’Виждаме гарвани и един сред тях изпъква,защото клюна и краката му са червени.’’

Рассул-Аллах каза:’’В Рая няма да влязат жени освен тези,които са толкова редки,колкото е този гарван сред другите.’’
[Ахмад и Абу Йа’ла,от ‘Амр Ибн ал-‘Аас,също Силсилат Ахадиит ас Сахииха ,4/466.хадис № 1851]

Обяснение:

Куртуби спомeнава в неговата ''Ат-Тадхкхира''(1/369)

''Жените ще са малко сред обитателите на Рая,защото в повечето случаи те предпочитат кратките удоволствия на този живот и са (общо взето) по-малко мъдри и неспособни да мислят за вечността.
Те са прекалебно слаби да се борят (със самите себе си),да се подготвят за живота след смъртта и са средоточени върху сегашния живот.
В следствие на това те са най-силният фактор в този свят,който отклонява мъжете от Вечността,защото мъжете са склонни да ги желаят и не се съсредоточават върху задгробния живот (Ахира).
Те бързат да последват този,който ги кара да се отклонят от Исляма и упорито отказват да следват смирените хора,които ги зоват към добри дела и Ахира.’’
Друга причина за това,защо много хора ще влязат в Ада (жадни) се спомянава в хадис записан от Бухари и Муслим.

Предава се от Абу Хурейра,че Пророка на Аллах казал:

,,Ада е обграден от страсти,а Рая е покрит (в друго предание ‘обграден’) от трудности.’’

Нека Аллах ни предпазва от Адския Огън,чиито гориво са хора и камъни.

http://islamska-bg-baza.blogspot.com/2010/08/blog-post_21.html

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Честит Курбан Байрям на всички празнуващи.Нека Бог ви дари здраве, благополучие и опрощение :)   p.s. valkiria може с мекици да дарите, а аз няма нищо против агнешка плешчица или говежда пържолка  :shy11:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.