Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Тогава защо мюсюлмани ги правят(тези непозволени неща) в името на исляма? Това не е изключение.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Тогава защо мюсюлмани ги правят(тези непозволени неща) в името на исляма? Това не е изключение.

Вятър те вее на червен ешек(магаре).

Мюсулманите сме 1,5-1,8 млрд души.Това е 3 пъти населението на Европа.

Разбира се, че при такава численост ще има всякакви хора, дори на нелепи крайности.

А докато такива,  не са на брой над 10/15 милиона не може да се говори за никаква тенденция.Това е под 1% и под статистическата грешка.

Провери си сам - колко % от населението на САЩ е в затворите?

http://money.bg/comment/id_311569863

Ах достатъчни били, според мен, ти пак не си внимавал в час.

Как 1 на 1000 ще е достатъчен за конфликт.Ами в окръжен град със 100 000 души - 100 души ще предизвикат конфликт ли?

Хайде по сериозно.И на какво отгоре я посочи тая цифра, щото тъй ти скимна ли?

Ако няма социални напрежения няма да има конфликт.

Навсякъде където има радикализиране има напрежение и предпоставки за конфликти.

Модераторско предупреждение

Уважаеми съфорумци,

темата е за исляма като религия, а не за политика, бит, култура, история и използването на тази религия от ламтящи за власт хора. От тук нататък постове не по темата ще бъдат премествани или трити.

Модераторско предупреждение

Уважаеми съфорумци,

темата е за исляма като религия, а не за политика, бит, култура, история и използването на тази религия от ламтящи за власт хора. От тук нататък постове не по темата ще бъдат премествани или трити.

Уважаеми модераторе. Не че искам да участвам в темата, но ми е любопитно, нали сме във форум за любопитни.

Може ли само един процедурен въпрос, който по стечение на обстоятелствата се явява въобще болен въпрос на религиите такива, каквито ги познаваме: какво ще остане от тях, ако бъдат изчистени от споменатите бит, история, политика и т.н? Ако бъде отделено сакралното от профанното, както се изразява Badr (очевидно, задача за титани на мисълта, търпението и волята). Някои може и да имат някаква представа, но повечето от нас май нямат и може да решат, че остатъкът изобщо не им е интересен, нито пък необходим.

Ако изобщо има остатък, поне такъв, който може да бъде наречен „религия”.

Напълно съм съгласна поста ми да бъде изтрит ако е необходимо, разбира се

Редактирано от witness (преглед на промените)

Уважаеми модераторе. Не че искам да участвам в темата, но ми е любопитно, нали сме във форум за любопитни.

Може ли само един процедурен въпрос, който по стечение на обстоятелствата се явява въобще болен въпрос на религиите такива, каквито ги познаваме: какво ще остане от тях, ако бъдат изчистени от споменатите бит, история, политика и т.н? Ако бъде отделено сакралното от профанното, както се изразява Badr (очевидно, задача за титани на мисълта, търпението и волята). Някои може и да имат някаква представа, но повечето от нас май нямат и може да решат, че остатъкът изобщо не им е интересен, нито пък необходим.

Ако изобщо има остатък, поне такъв, който може да бъде наречен „религия”.

-------------------------------------

Уважаема, който му се пише за политика - има съответното място. Същото и за исторически, етнографски и географски подробности.

Тук си говорим за ислям като вяра и доктрина.

Аман от жълтавини и вадене на мръсни гащи - повръща ми се от профанщината в която тънем!

Къде по-интересно е, примерно, как мюсулманите приемат Аллах - хем като трансцедентален, хем като господар, управляващ живота в нашата реалност, нали?

Напълно съм съгласна поста ми да бъде изтрит ако е необходимо, разбира се

И за мен е интересно, значи въпросът е поставен три пъти. Сега остава да почакаме някой мюсюлманин също да се заинтересува от него и при добро желание, да ни осветли.

Навсякъде където има радикализиране има напрежение и предпоставки за конфликти.

Извинявам, че нарушавам императива на Вал, но подобни мнения са необмислени. Най-големите конфликти през 20-ти век започнаха в Европа и не бяха на религиозна основа. На този етап, аз поне, не виждам потенциал за възникването на глобален конфликт между ислямската цивилизация, която в момента е крайно объркана и разединена, и Запада. Разбира се, нещата могат да се променят, ако и когато уммата се консолидира, ако и когато тя избере лидираща държава, държава-ядро на общността. Но това засега не се случва и няма признаци, че ще се случи в близко бъдеще. И затова има много причини, които няма да засягам.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Необмислени били... Ти изобщо успя ли да разбереш какво съм написал?!

Казах, че има предпоставки, а не че стават конфликти.

В тази тема всеки си чете и разбира каквото си иска.

Редактирано от bure_s_barut (преглед на промените)

Извинявам, че нарушавам императива на Вал, но подобни мнения са необмислени. Най-големите конфликти през 20-ти век започнаха в Европа и не бяха на религиозна основа. На този етап, аз поне, не виждам потенциал за възникването на глобален конфликт между ислямската цивилизация, която в момента е крайно объркана и разединена, и Запада. Разбира се, нещата могат да се променят, ако и когато уммата се консолидира, ако и когато тя избере лидираща държава, държава-ядро на общността. Но това засега не се случва и няма признаци, че ще се случи в близко бъдеще. И затова има много причини, които няма да засягам.

Не бяха на религиозна основа, но има и такива "мотиви" за някои от тях. Бай Хитлер, в цялото си безумие, май беше запален по древни реликви, особено такива с митологично значение и от религиозни текстове приписвани свещени и магични свойства...

Предлагам да зарежем бурето с барут, като го оставим  да си изживее вълненията и си комуникира с ГДБОП , а ние да се върнем на по интересните теми.Предполагам , че този е въпроса, който би насочил темата в по-интересна посока  

Може би е по-подходящо да го наречем сценарист или режисъор на вселенската драма? Аллах, според повърхностните ми познания за вашата благородна религия, е извън тварното битие, тъй че не може да е участник в него - или нещо бъркам?

И втори въпрос. Пишеш, че "всички тези индийци, будисти, комунисти и так далее се хранят защото така е решил Аллах." ОК, Аллах е всемогъщ. Тогава излиза, че тези, които гладуват, гладуват по негова воля... Може би това е висша, недостъпна за нас, тварните създания, форма на доброта. И все пак, все още не успявам да разбера как във вашата религия съгласувате предопределението със свободната воля.Ще съм ти задължен, ако можеш да ми го обясниш простичко и достъпно.

Не бяха на религиозна основа, но има и такива "мотиви" за някои от тях. Бай Хитлер, в цялото си безумие, май беше запален по древни реликви, особено такива с митологично значение и от религиозни текстове приписвани свещени и магични свойства...

За да се анализират тези процеси трябва да се изясни що е туй общество, как функционира, неговите постоянни и непостоянни характеристики.

Наличието например на кастово деление е постоянна характеристика на всяка обществена структура.

За да се анализират тези процеси трябва да се изясни що е туй общество, как функционира, неговите постоянни и непостоянни характеристики.

Наличието например на кастово деление е постоянна характеристика на всяка обществена структура.

Хм, аз смятам, че правилното деление  е йерархичното, ако въобще има правилно деление...Кастовата система далеч не винаги е разделение по качествен показател и по задължения и произтичащи от тях права, а най-вече по количествен...

Незнайно защо  натоварваш с някакви емоционални оценки този израз, той просто опитно е потвърден от социологията.Няма негативно звучене тук.Не говорим за нисши пълзящи из калта  и висши, които стъпват по тях. Делението е по функционален признак

Незнайно защо  натоварваш с някакви емоционални оценки този израз, той просто опитно е потвърден от социологията.Няма негативно звучене тук.Не говорим за нисши пълзящи из калта  и висши, които стъпват по тях. Делението е по функционален признак

Не е за съжаление така в реалноста, или е силно опорочен. Делението все по-силно се определя от материалното състояние( и/или по-скоро финансовото(но двете тъй или иначе, вървят ръка за ръка), без значение начина на придобиване(който може да е чрез нанасяне на щета на същото общество)), а не от заслугите и големината на възможностите на някой, да бъде полезен за обществото.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Кастовото деление в класическият си вариант в индийския субконтинент е изграден върху основата на вярата в реинкарнацията и натрупаната карма - в настоящият живот кастовата принадлежност се обуславя от кармичното и кръвно наследство и погледнато от този ъгъл е заслужено и справедливо. Така Немезида господства със сляпа справедливост и се явява като автоматичен коректор на резултатите от свободната воля на всяка човешка същност.

В християнството липсата на справедливост и на равен старт се оправдава с изпитанията, на които бог подлага своите чада и следсмъртно ги награждава или наказва според постиженията им /също като в египетския "страшен съд" - то и от там навярно е възприета в аврамическите религии/. Подобно е, естествено, и в иудеизма обяснението за привидната божия несправедливост. Дали, уважаеми badr, в исляма доктрината е подобна?

Кастовото деление в класическият си вариант в индийския субконтинент е изграден върху основата на вярата в реинкарнацията и натрупаната карма - в настоящият живот кастовата принадлежност се обуславя от кармичното и кръвно наследство и погледнато от този ъгъл е заслужено и справедливо. Така Немезида господства със сляпа справедливост и се явява като автоматичен коректор на резултатите от свободната воля на всяка човешка същност.

В християнството липсата на справедливост и на равен старт се оправдава с изпитанията, на които бог подлага своите чада и следсмъртно ги награждава или наказва според постиженията им /също като в египетския "страшен съд" - то и от там навярно е възприета в аврамическите религии/. Подобно е, естествено, и в иудеизма обяснението за привидната божия несправедливост. Дали, уважаеми badr, в исляма доктрината е подобна?

Всъщност социлогичния модел  за който говоря, не е обвързан  със справедливостта, а с ролята в обществото.

• брахмани - жреци, философи, учени, религиозни водачи
  • кшатрии - политици, пълководци, офицери, светски владетели
  • вайши - занаятчии, земеделци, търговци
  • шудри - работници и слуги

Това е делението, наблюдавано при всички обществени системи.

Брамините - Задават една  цел, идеала, който е отвъд.

В традиционните общества това е Рая, завръщане към Единното и сливането с него и т.н..

Опити за такова общество са и комунизма и национал социализма - Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма.- Ето ти тебе вечния нерушим идеал, подобен на рая, където от всеки му според способностите му и на всеки според потребностите.

В епоха модерна идеала е да се рушат идеали замествайки ги с клишета от рода Рационализъм, Възраждане, Просвещение, Хуманизъм, Светло бъдеще, Победата над бедността и т.н.

В епоха постмодерна идеала е да бъдеш скот - нагъл, долен и противен, но успешен.Да поизтрепеш останалите скотове, защото света е пренаселен с такива.Евгеника.Идеали не съществуват, те са само за слабите.Нихилизъм."Бог е мъртъв." и усещането за пладне лъхащо от Ницше.

Профанизация на сакралното и свеждането му до пошъл материализъм.

Кшатриите са преките ръководители по пътя към реализацията на идеала..

Вайшите и шудрите са изпълнителите.

Това е обобщено и накратко.

Е да, ама ни е интересно как е в ислямските страни. В реалността, а не само как е на теория от религиозна гледна точка. За Индия съм запознат повече от достатъчно, а в капиталистическите западни и не толкова западни държави, аналог е класовата система, основано по-скоро на разделение по големинана на притежанието на финансови инструменти, всички останали разделения, са на пионки на притежателите на парите.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Е да, ама ни е интересно как е в ислямските страни. В реалността, а не само как е на теория от религиозна гледна точка. За Индия съм запознат повече от достатъчно, а в капиталистическите западни и не толкова западни държави, аналог е класовата система, основано по-скоро на разделение по големинана на притежанието на финансови инструменти, всички останали разделения, са на пионки на притежателите на парите.

Тъкмо се бях засилила да се включа пак и да възразя, че без да искаш поддържаш реалността на системата, срещу която риташ, защото съзнанието определя битието, а не обратното. Обаче се захванах междувременно да се запознавам с философията на Великия Шейх и… какво да кажа? Освен, че съвсем се изгубих в „изгубеността” на суфисткото мислене, а там май единственото категорично нещо е отказът (но напълно обоснован отказ) от категоричност. Нещо подобно изпитах, докато четях „Парменид”. Не е лошо да си осъзнаваш поне от време на време железния навик да искаш всичко да е просто и ясно, заради който, според него, отминаваш истината. Видимото-невидимо: уджуд. Праволинейното движение отдалечава и всъщност води до приближаването към него, а последното той уподобява на въртене около полюса, защото уджуд е полюс на проявлението. Макар че нищо не съществува освен и извън уджуд и нищо не изчезва в него, защото иначе как би било и съвършено познание… Нищо не разбирам аз, да ме извинявате :wors: само споделям повърхностни впечатления от арабски мислител и мистик. Въпреки че може би за някои това е вредна ерес в исляма и донякъде се досещам защо. Но той обхваща, включва и това отношение - защото етичната оценка е функция не на вещта, а на съотнесеността й с нещо друго и т.н.

„Говори за мирозданието каквото пожелаеш. Можеш да кажеш: то е Творение; можеш да кажеш: то е Бог; а ако пожелаеш, можеш така да кажеш: то не е нито Бог в пълен смисъл, нито Творение в пълен смисъл; а ако искаш, говори за изгубеност в това” Ибн ал-Араби

и не знам защо текстът излиза в този разхвърлян вид

Добре казано - кармата/Немезида автоматично коригира всичко... Това оправдание на кастовата система, обаче, не е било приемано от всички. Най-ярките реакции срещу тази идеология, която увековечава деспотизма и води до социална и културна стагнация са будизма и джайнизма. Интересно е, че Буда Шакямуни е принадлежал към кастата на кшатриите, т.е. управленския елит. Това, че е давал учения на всеки, независимо от кастовата му принадлежност е било нещо революционно. Другото е, че е отхвърлил авторитета на цялата традиция - не само на жреческото съсловие (брахманите), но и на свещенните писания (Ведите). Това е само една от причините за това неговото учение да се разпространи далеч извън пределите на индуистката цивилизация. Другата е, че е било много убедително в метафизичен, логико-епистемологичен план, както и по отношение на т.нар. "осъзнаване"/"реализация". Последващата реакция на индуистите е школата Адвайта-Веданта, която се счита за връх в класическата индийска метафизика. Истината, обаче е, че създателят на Адвайта (Шанкара Ачаря) заимства едно-към-едно своята негативна диалектика (скт. нети-нети = нито-нито - нито А, нито В, нито и двете, нито-нито едно от двете) от Муламадхямака-карика на Нагарджуна, т.е. от основателя на най-влиятелната будистка философска школа (Мадхямака)... За какво го писах това и какво общо има с темата? Нямам идея! Вал повдигна темата и аз включих на автомат...

Всъщност това, което бих искал да науча от Бадр се отнася до социалните аспекти на исляма. По мои впечатления, това на което е учил Пророкът е било много демократично в контекста на епохата, а в някои отношения и днес. Конкретният ми въпрос е: авторитарните режими, които съществуват в много арабски държави не противоречат ли на преподаденото в Корана?

Конкретният ми въпрос е: авторитарните режими, които съществуват в много арабски държави не противоречат ли на преподаденото в Корана?

От мене искаш ли да научиш? ^-^

Относно справедливостта,  в Исляма тя е абсолютна, перфектна и проявена във всичко сътворено.

От мене искаш ли да научиш? ^-^

Ами от теб, също, разбира се, но ти не си участвала напоследък и затова зададох въпроса към Бадр... Очаквам ясен и недвусмислен отговор.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.