Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Нямам толкова))) Питането е просто, нали? Може да го кажем и така - авторитарните режими в арабския свят в съгласие ли са с Корана? Или напротив - не са? Нужно е малко смелост, искренност и здрав разум за да се отговори, според мен,

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Нямам толкова))) Питането е просто, нали? Може да го кажем и така - авторитарните режими в арабския свят в съгласие ли са с Корана? Или напротив - не са? Нужно е малко смелост, искренност и здрав разум за да се отговори, според мен,

Търсиш под вола теле...Ама напоследък с тия гей-прайдове...Може пък да намериш :whist:

Е и липсата на смислен отговор е отговор, нали?

Не, не е отговор, само е показателно за личните възможности(и качества) на отговарящия. Не можеш да вадиш общо кратно на човечеството, като слагаш един човек и от двете страни на уравнението и после умножиш резултата Х1.6 милиарда, колкото е реалният брой мюсулмани. Вече колко са на брой по различните течения, не се наемам да подразделям. Предполагам, че и те самите нямат 100% точна информация за това.

Не, не е отговор, само е показателно за личните възможности(и качества) на отговарящия.

Съгласен съм напълно. Всъщност това винаги е било моето разбиране.

Та отговора  е толкова ясен, че не виждам за какво е нужна смелост.Режимите за които питаш имат много общо с всичко друго, но не и с Курана.

Лично мен ме потресе, когато СА купи за 70млрд.$ оръжие, а в същото време за хуманитарната катастрофа в Пакистан след земетресението където бедстваха над 20 милиона души, загинаха ДЕЦА, а там се изпратиха 800млн$ и още какво - горещите си молитви.

Наистина такова лицемерие е невъзможно за проумяване, но в съдния ден Курана ще свидетелства против тези хора.

Та отговора  е толкова ясен, че не виждам за какво е нужна смелост.Режимите за които питаш имат много общо с всичко друго, но не и с Курана.

Лично мен ме потресе, когато СА купи за 70млрд.$ оръжие, а в същото време за хуманитарната катастрофа в Пакистан след земетресението където бедстваха над 20 милиона души, загинаха ДЕЦА, а там се изпратиха 800млн$ и още какво - горещите си молитви.

Наистина такова лицемерие е невъзможно за проумяване, но в съдния ден Курана ще свидетелства против тези хора.

-----------------------------------

badr, ;би ли продължил мисълта си за кастовото деление и анализа в този аспект на съвременните общества? 

Та отговора  е толкова ясен, че не виждам за какво е нужна смелост.

Благодаря, Бадр! Може и да си го казвал по-рано, но аз съм го пропуснал... Накратко и без да навлизам в конкретика - Западът дълго време гледаше на Близкия Изток като на бензиностанция. Затова и подкрепяше удобните за него режими, а не тези, които се стремяха към либерализация на региона. Така, че радикалният ислям се превърна в единствената алтернатива по тези земи. Това е много опростено, наистина, но (ако ми позволиш), още един въпрос: какъв е изхода от тази ситуация, според теб?

Само не ми казвай, че изходът е в инденгинизацията, в завръщането към корените, към автентичния ислям. Това не работи, а поражда още повече проблеми, според мен.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Благодаря, Бадр! Може и да си го казвал по-рано, но аз съм го пропуснал... Накратко и без да навлизам в конкретика - Западът дълго време гледаше на Близкия Изток като на бензиностанция. Затова и подкрепяше удобните за него режими, а не тези, които се стремяха към либерализация на региона. Така, че радикалният ислям се превърна в единствената алтернатива по тези земи. Това е много опростено, наистина, но (ако ми позволиш), още един въпрос: какъв е изхода от тази ситуация, според теб?

Само не ми казвай, че изходът е в инденгинизацията, в завръщането към корените, към автентичния ислям. Това не работи, а поражда още повече проблеми, според мен.

Само не знам защо си мислите че автентичния ислям е толкоа строг какъвто го представят сегашните медии.... Почетете малко история, вижте как са живели мюсюлманите в миналото, и ще раберете че това което сегашните уж консерватори в исляма представят като връщане към корените е нищо повече от лъжа и преувеличение...

Само погледнете какви стихове има от мюсюлмански поети,описващи бита и душевността на хората тогава, нямащи нищо общо със сегашното виждане на някои...

Само погледнете какви стихове има от мюсюлмански поети,описващи бита и душевността на хората тогава, нямащи нищо общо със сегашното виждане на някои...

Ми те вероятно са нямали нищо общо и с тогавашното виждане на някои. На повечето даже.

Чудя се какво ли ще си мислят за нас след хиляда години, като четат днешните поети. За кого да се сетя... например Буковски? Не, той долу-горе отговаря.

Мда, поезията се оказва отговорна работа. Би трябвало и да се плаща. Или не би трябвало, защото поетите съвсем ще се развалят, няма да страдат и да се занимават с поезия.

преизискана ;

има неща които никога няма да преминат ....

има много арабски поетеси и техните стихове най добре отразяват живота.не само техния.

образец обаче ще бъде винаги омар хаям:..цитираме за да покажем на пишман защитниците на ислямските жени неща за които и не подозират

Поздрави за романтическите настроения, хубави стихове.

Ама се опитах да си спомня едно име на средновековна арабска поетеса, ако ти знаеш, назови я. Все поети. Не че в Европа по това време поетесите са се прескачали по улиците де...

има неща които никога няма да преминат ....

мусюлманите умеят да ухажват и да обичат  жените...може би някой път ще ти се случи да го изживееш и естетическите ти изисквания няма да са нарушени.. 

Изглежда романтизмът подтиква хората към прекалени обобщения. Едва ли има някаква вероятност, но не бих искала някой от онези, дето гръмнаха бамианските статуи да си падне по мен. А статуите бяха много, много стари, но и те преминаха.

Струва ми се, че аз говоря точно за това, за което и Sinbad, но е по-добре да го каже той, а не аз:

ще раберете че това което сегашните уж консерватори в исляма представят като връщане към корените е нищо повече от лъжа и преувеличение...

Полезен линк, благодаря и за поздрава. Изобщо не помислих, че тъмното средновековие принадлежи към европейската история (много съм зле с историята и не само), докато арабската култура тогава е била в зенита си. Така е, като са ни промити мозъците с този прогрес, а като разгърнеш някой античен автор отпреди две-две хиляди и нещо години веднага ти се набива в очи, че хората изобщо не са се променили. Същите въпроси и проблеми, само проблемите вече са глобални... вече не живеем в някакво си глобално село, а в глобално гето –  информационно гето. Защото афганистанските талибани са представителни за ислямската култура, колкото Савонарола за християнската и въпреки всичко, такъв образ на исляма се натрапва някак си на запад и сред самите мюсюлмани.

Ама ти къде ме прати при тия талибани.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Изобщо не помислих, че тъмното средновековие принадлежи към европейската история (много съм зле с историята и не само), докато арабската култура тогава е била в зенита си.

Е, може ли така? Цялата гръцка философия и наука, особено Аристотел, достига до Запада през ислямските учени и философи.

Е, може ли така? Цялата гръцка философия и наука, особено Аристотел, достига до Запада през ислямските учени и философи.

Въобще, дивият и варварски Запад се поокултурява и поочовечава, чак когато прегръща мислителите от Изтока. Литература, медицина, музика, математика, астрономия, философия, химия, религия. Всичко приема и поглъща, като топъл хляб. Само едно упорито отказва да усвои - че технологичното развитие не е единственото мерило напредък. Та... така...

Въобще, дивият и варварски Запад се поокултурява и поочовечава, чак когато прегръща мислителите от Изтока. Литература, медицина, музика, математика, астрономия, философия, химия, религия. Всичко приема и поглъща, като топъл хляб. Само едно упорито отказва да усвои - че технологичното развитие не е единственото мерило напредък. Та... така...

Съвършено вярно. Според мен, причината е, че т.нар. емпирична наука и породената от нея индустриална (вече пост-индустриална) цивилизация е най-значимото откритие на Запада. Има и други, разбира се, в областта на класическата музика напр. има уникални неща, а също и в сферата на fast food, както и на военните технологии. Последното има решаващо значение за влиянието на западната цивилизация през 20-ти век. Понастоящем нещата се започват да се променят.

Оставам с впечатлението че най-големият грях, в който обвиняват тук исляма, е отношението към жените.

А забравят, че само преди 70 години тук, в Бг по селата се прима като скандал омъжена жена да се появи на публично място без забрадка.

Че в повечето европейски държави жените получават  изборни права едва през ХХ век.

Че до средата на ХХ век у нас паспорти са издавани само на пълнолетните мъже и в тях са вписвани жените и децата като един вид подопечни.

Че и до сега полугласно се приема от масовия мъж, че няколко плесника са вътрешно семейна работа и само заздравяват семейството.

Че сексизмът у нас е повсеместен.

И така нататък.

Та до голяма степен крокодилските сълзи за онеправданите жени в ислямските общества са празна поза в стил крадецът вика "Дръжте крадеца!"

---------------------------------

Хайде да оставим взаимните обвинения и в тази тема да се опитаме да се опознаем и разберем един друг по-добре, без да се съдим.

Щото има кой да ни съди - Бог, Аллах, Всевишния /без значение как го наричаме/.

---------------------------------

Бадр, моля те да продължиш анализа на съвременните общества - много съм заинтересуван.

- анализа на съвременните общества в светлината на исляма, естествено.

Въпросът е дали това се е случило благодарение на исляма, въпреки него или и двете? Защото ако е първото, се оказва че трябва да благодарим за индустриалната цивилизация на Аллах ... Не че има лошо.

- анализа на съвременните общества в светлината на исляма, естествено.

В светлината на теоретичния или на практическия ислям. В светлината на средновековният или настоящият. От гледна точка на исляма срещу останалите общества или обратното. Гледните точки са много и различни. Отделно, че се набляга не на самия ислям, а на него като "длъжностна" характеристика за принадлежност към определена държава, разположена малко по на юго-изток от нас. Впрочем някои от цитираните "ислямски" поети не се знае колко точно са изповядвали исляма, дори дали някаква религия въобще са изповядвали. Персийски поети...демек предци на иракчани, или дори кюрди..Може ли малко като се влиза надолу в историята, да се сложат и националните граници, от времето на различните поети?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

В светлината на теоретичния или на практическия ислям. В светлината на средновековният или настоящият. 

Чакай сега малко, много ислями станаха. Как така "теоретичен" и "практически" - действия, които противоречат и разрушават възгледа на една религия не могат да са нейно лице.

Впрочем някои от цитираните "ислямски" поети не се знае колко точно са изповядвали исляма, дори дали някаква религия въобще са изповядвали. 

Те поетите са си религиозни по рождение. Ей го онзи вредител Маяковски да вземеш (днес какво ми щукна да го чета), по-религиозен от него няма. Кой мислиш, че е изпонаписал свещените писания? Ако няма религия, ще я измислят. Ако изповядват някаква, ще я изтълкуват и т.н. Сократ основателно ги е изгонил от идеалната държава.

Бадр, моля те да продължиш анализа на съвременните общества - много съм заинтересуван.

Проблема е че не зная от къде точно да започна и как да систематизирам.

Опитвам се да не изпадам в детайлни подробности, но и обобщението да не бъде грубо и повърхностно.

Досега мисля споменах за констатираното от структурната  социология наличие на неизменно присъстващи елементи във  всяка обществена система.

И въпросът тук е за ролята на традицията в обществените системи.Как се отразява рушенето на традициите и последиците от това.

Чакай сега малко, много ислями станаха. Как така "теоретичен" и "практически" - действия, които противоречат и разрушават възгледа на една религия не могат да са нейно лице.

Те поетите са си религиозни по рождение. Ей го онзи вредител Маяковски да вземеш (днес какво ми щукна да го чета), по-религиозен от него няма. Кой мислиш, че е изпонаписал свещените писания? Ако няма религия, ще я измислят. Ако изповядват някаква, ще я изтълкуват и т.н. Сократ основателно ги е изгонил от идеалната държава.

Ммм,  това утопията си я има, само за да можем да излезем от нея, не за да се задържаме там :)

еее то като погледнеш омар хаям дори е повече учен;отколкото поет.имал е малко по различно виждане за исляма...и защо не ;той съвсем не е единствения.но  е изповядвал ислям .правил е хадж в мека и вярвам това не е било лицемерие.иначе днешните жители на иран се обиждат като ги наречеш араби/защото се имат за персийции. освен българите и те страдат от манията за минало арийско величие /..обаче изповядват ислям който е наложен с края на сасанидското царство от арабския халифат през седми век.

Аз - Дарий, цар велик, цар на царете, цар на много народи, син на

Хистасп, Ахеменид, персиец, син на персиец, ариец от арийски род..

Почва да става интересно. Имаме си древни Хитлер-и.

Проблема е че не зная от къде точно да започна и как да систематизирам.

Опитвам се да не изпадам в детайлни подробности, но и обобщението да не бъде грубо и повърхностно.

Досега мисля споменах за констатираното от структурната  социология наличие на неизменно присъстващи елементи във  всяка обществена система.

И въпросът тук е за ролята на традицията в обществените системи.Как се отразява рушенето на традициите и последиците от това.

Давай, това за рушенето на традициите е много важен въпрос - засяга всички съвременни общества.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.