Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания - част ІІ

Featured Replies

badr,по голямата част от онова горе се отнася за valkiria и еврейския народ,а ние с тебе като езичници трябва да разбираме това-на връщане учениците видяли,че смокомвицата е изсъхнала!нявярно някои са си помислили -тоя човек на себе си ли е,да си отмъщава на дървото че няма плод!в библията няма нито една запетайка или йота,която да не означава нещо!Бог като творец не му пречи да си посади готово дърво с плодове,но той го прави от семе,покълва,прораства,и след седмата година накрая  дава плод съвършен,ако не даде ще го изчака и другата година!Бог е дълготърпелив,ако бяхме ние хората щяхме да искаме всичко веднага!това е преобраз,смоковницата,това сме ние хората аз,ти и всички други!прорасваме,но от нас израстват и много клони(грехове),понеже са много грозни тия клони,ние богато ги украсяваме с листа(лъжи,оправдания),колкото повече клони,толкова повече гъсти листа,за да прекриеме клоните,но когато дойде господаря той ще ни прости клоните ако в нас намери поне един плод(плода на покаянието)!Бог е дълготърпелив ще ни остави и за догодина,но това няма да продължи вечно,ако не принесеме плод ще ни отсече и ще изсъхнеме като в притчата!това е пътя за човешкото съвършенство-израстването и даването на плод в определеното време!Господ Иисус Христос казва: И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.".

Бог е можел да очисти Адам веднага,но той е дал свободна воля на човека,свободно да избереш божията любов а не насила!понеже казвате че много сте учили ще ви кажа,че най точно обяснение за Светата Троица е дал Св.Константин Кирил Философ на сарацините,но те не разбраха а аз ще ви кажа друго-Бог не е 1+1+1=3 а 1.1.1=1 дано ви помогне да не го делите на части!а за Авиатар и кога свършва деня и започва нощ според евреите най добре да обясни valkiria!

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
-------------------------------------

За мен философията се отнася към трансфигуративните мистерии по същият начин, по който двумерната сянка към тримерният си причинител. Съвсем отговорно го твърдя, не като лаик  - имам втора специалност философия в СУ, ако това значи нещо.

Намасте :wors:

Може и в обратен ред. Триизмерното включва, а не изключва двете измерения. Дори да го разглеждаш като нова теза, тя е нищо без трите елемента, които я поддържат постоянно и я правят възможна.

(самият ти го потвърждаваш с думите си: защо ти е да изтъкваш нещо, което е без значение)

Това беше моят опит за превод по молба на Валкирия. И понеже тя не иска да си говорим за фарисеите и имената на Бога в СЗ (нейно право, което уважавам), ще си позволя да ти оставя в присъщия и маниер нещо за домашно:

„Бог Хермес, повелителят на словата, от древността справедливо се почита от всички жреци за общ. Той единствен оглавява също така истинното знание за боговете, един и същ навсякъде. Предците ни са му приписвали откриването на собствената си мъдрост, подписвайки всичките си съчинения с името на Хермес. (…)

Ако предложиш някой философски въпрос, ще ти отговорим в съответствие с древните стели на Хермес, които Платон, а преди него и Питагор, след като ги прочели, съставили своята собствена философия, кротко и благожелателно опровергавайки чуждоземните изследвания, ако и да са откривали някаква враждебност; в други случаи ще покажем тяхната несъобразност. Всичко, което ни се отдаде, ще се опитаме да разкажем в съответствие с вродените представи съвършено понятно и ясно, а което за достоверно разбиране (възможно само при посредничеството на думите) се нуждае от проверката на божествени дела, както и онова, което е изпълнено с умствено съзерцание, ще съхраним в по-малка степен. В съвършеното доказателство, впрочем, няма да изтървем никоя от заслужаващите внимание отличителни черти на последното, които могат да насочат теб и подобните на теб към онова, на чиято основа ще можете да обхванете с ума си същността на съществуващото, а също и всичко, което е налично в разсъжденията, бидейки известно. По подобаващ начин ние ще ти изложим свойственото на всичко, и на теологическите въпроси ще отговаряме теологически, на теургическите – теургически, а философските ще изследваме заедно с теб философски. И от всичко това, касаещото се до първите причини ще разкрием, следвайки порядъка на първоначалата, а от всичко, казано за обичаите и тайнствата, ще разсъдим както подобава в съответствие със свойствения за обичаите образец; точно така и всичко останало ще подредим по собствен начин.”

Ямблих, „За египетските мистерии”

Къде тук - в тази тема или на стр. 161 в "За Христос, Мохамед, боговете и всичко останало", защото там нищо за фарисеите няма. А в тази си обяснила това,

"схващаш ли какво излиза..ако не питай пастера си...гръцкия Иисус заповядва на народа да правят всичко,което фарисеите им заповядват. т.е. той застава  категорично на тяхна страна, и с това де факто  той потвърждава правотата на техните учения.  този Иисус нарежда , да не вярват на писаната Тора, тази от Мойсей; а на тази, която фарисеите са написали и която те налагат, която те претендират, че им е предадена устно от Мойсей. ..какво следвате тогава книжници и фарисеи ли?като новозаветни трябва тогава да вървите след книжници и фарисеи."

"така ; извода е  ;че  гръцкия измислен  христос разрушава тора и поддържа фарисейските учения,мишна и талмуда защото в тях е събрана мъдростта на книжниците и фарисеите, а евреина иеошуа, от еврейското евангелие на Матей казва че всичко,което Мойсей казва, трябва да се спазва категорично ,което потвърждава и в Матей ..кой следвате тогава иудеина иеошуа или литературния герой гръцкия иисус?!?защото ако забелязваш  иеошуа  винаги казва да се следват Иеова;мойсей  и пророците.по негово време е нямало нов завет който да проповядва."

което е пълна бъркотия и безсмислица според мен. Освен ако не означава, че фарисейските учения, Мишна и Талмуда разрушават Тора.?

Май точно това означава. Какво пък, тогава и Павел от Тарс или е измислен герой, или напълно според теб ще излезе, че е преобърнал автентичното исусово учение, защото пред синедриона заявява, че е фарисеин и син на фарисеин, което не е никаква тайна:

"А когато узна Павел, че една част от тях са садукеи, а другата - фарисеи, извика в синедриона: мъже братя! Аз съм фарисеин и син на фарисеин; за надежда и за възкресение на мъртви ме съдят!

Като каза той това, настана разпра между фарисеи и садукеи, и множеството се раздвои.

Защото садукеите казват, че няма възкресение, не Ангел, ни дух; а фарисеите признават и едното и другото."

Деян. 23:6-8

Садукеите са били фанатични, жестоки и винаги в тесни отношения с властта; фарисеите са били по-благи и обичани от народа. Нима на Иисус му приляга да поддържа садукеите? Точно те са се противопоставяли на талмуда и т.н.

Книжниците и фарисеите са го обвинявали в издаване на тайни на народа и чудотворство чрез духове, в които жреците задокити изобщо не са вялвали; Исус е упреквал книжниците и фарисеите в лицемерие... Това е и евангелската история изглежда най-правдоподобна в този вариант.

А с това, което говориш, не правиш услуга на еврейската религия. 

Не че имам нещо против да си излагаш възгледите (които са странни), само представям и моите.

Редактирано от witness (преглед на промените)

valkiria,не съм срещал други хора с такова отвращение да говорят да Христа Господа от евреите! За вас Исус е самозванец, лъжеучител, който  си позволява да богохулства и нарушава заповедите.Още малко и ще ме изкарате идолопоклонник!Във вашите думи обаче се вижда ясно Божията сила и премъдрост!Покривалото той ви е сложил и само той може да ви го свали!

"Защото както вие (езичници) някога, не се покорявахте на Бога, но сега чрез тяхното (на евреите) непокорство сте придобили милост (и спасение), та чрез показаната към вас милост и те сега да придобият милост, също така и те (юдеите) сега не се покоряват; Защото Бог затвори всички в непокорство, та към всички да покаже милост. О колко дълбоко е богатството на премъдростта и знанието на Бога! Колко са непостижими Неговите съдби, и неизследими пътищата му!" Римляни 11:30-33

Докато Израел не се обърне към Господа, покривалото ще ги заслепява !

"Но техните умове бяха (и все още са) заслепени; Защото и до днес, когато прочитат Стария завет , същото покривало остава, като НЕ ИМ Е ОТКРИТО, че ТОЯ ЗАВЕТ ПРЕМИНАВА В МЕСИЯТА! и до днес при прочитането на Мойсей , покривало лежи на сърцето им, но когато Израел се обърне към Господа, покривалото ще се снеме." 2 Коринтяни 3:14-1

Иисус казва: "Аз дойдох в името на Отца Си, и не Ме приемате; ако дойде друг в свое име, него ще приемете. Как можете да повярвате вие, които приемате слава един от друг, а не търсите славата, която е от единия Бог. Не мислете, че аз ще ви обвиня пред Отца; има един, който ви обвинява - Моисей, на когото вие се облягате. Защото, ако вярвахте на Мойсей, повярвали бихте и в Мене; понеже той за Мене писа. Но ако не вярвате неговите писания , как ще повярвате Моите думи!?" Йоан 5:43-47

Вие бихте приели който и да е друг за месия само и само да не е Господа Иисуса Христа,и понеже предстои да приемете любопитно е на какво отговаря той,какъв трябва да бъде ?

---

това ще ви е за домашно! :)

Редактирано от glen (преглед на промените)

Сега понеже Иеова  от СЗ;е жесток и безсърдечен бог ...

А защо е жесток и безсърдечен ако Бог е и любов?

badr,по голямата част от онова горе се отнася за valkiria и еврейския народ,а ние с тебе като езичници трябва да разбираме това....

Приятелю Глен, именно бидейки езичник  се стремя да разбера, ала ти никак не ми помагаш.Нали затова и задавам тия въпроси, а отговорите са пак тъй мъчително далече.Ето например този твой отговор ме обърква дори още повече.

понеже казвате че много сте учили ще ви кажа,че най точно обяснение за Светата Троица е дал Св.Константин Кирил Философ на сарацините,но те не разбраха а аз ще ви кажа друго-Бог не е 1+1+1=3 а 1.1.1=1 дано ви помогне да не го делите на части!а за Авиатар и кога свършва деня и започва нощ според евреите най добре да обясни valkiria!

Ако желаеш, ще си поговорим и за Кирил философ,  и за неудачната  му мисия сред сарацините, и за още по неудачното му изложение там/

Но виж! Аз ти цитирам Иисус, който според евангелието, направо заявява, че не знае кога е съдния ден, за разлика от Отец, който единствен знае.

А ти друже ми сочиш Кирил.Не е ли Иисус с по-голям авторитет при теб.Нима бихме обвинили Иисус в лъжа, когато казва че не знае?

А и още нещо бих ти посочил като  несъответствие м/у тр.догмат и Новия Завет, и то отново по думите на Иисус, който попитал:

27 И излезе Исус с учениците Си по селата на Кесария Филипова; и по пътя попита учениците Си, като им каза: Според както казват хората: Кой съм Аз? Публикувано изображение 28 А те в отговор Му казаха: Иоан Кръстител; други - Илия; а трети - един от пророците. Публикувано изображение 29 Тогава ги попита: Но според както вие казвате: Кой съм? Петър в отговор Му каза: Ти си Христос. Публикувано изображение 30 И заръча им никому да не казват за Него. Публикувано изображение 31 И почна да ги учи как Човешкият Син трябва много да пострада, и да бъде отхвърлен от старейшините, главните свещеници, книжниците, и да бъде убит, и след три дни да възкръсне. Публикувано изображение 32 И явно говореше тая дума. А Петър Го взе настрана и почна да Го мъмри.

За мен остава  необяснима загадка, защо народа виждайки Иисус, го оприличава с Йоан, с Илия, с пророк.

Ами толкова ли си приличат Бог с Йоан, с Илия, с пророк както би следвало да е според тая догма?

А положението  става още по странно.

Хайде! Да приемем, че  народа да греши, ама   и апостола Петър, камъка, върху който е съградена църквата никак  не  разпознава в Иисус  Бог.

Ще се грабне ли  точно апостол Петър - да мъмри самият Бог ? Не някого другиго, а самият Бог.

И за капак на всичко нека цитираме самият Бог-Отец, Вседържителя с  чиято дума, по никой начин не следва да се спори.

"Ти си Мой Син, Аз днес Те родих"; и пак: "Аз ще Му бъда Отец, и Той ще ми бъде Син"?

Ами ако Иисус е Бог, как тогава самият Бог казва: "ДНЕС те родих". Ами преди да бъде изречено това "ДНЕС"?

И как така Бог ще му бъде Отец, ами дотогава нали пак трябва да му е бил Отец?

Или и самият Йехова, Всевишният ще трябва да е сбъркал, сал заради оправдаването на догма, която я няма нийде в Библията.

Не се ли кредитират авторите на тази догма с доверие по-голямо от това към самия Бог?   

Редактирано от badr (преглед на промените)

Верния отговор го знаете и двамата прекрасно,но разговора между нас ,стремейки се да се изтъкнеме кой е по умен става осъдителен и за тримата!Такива като нас вършат грях против Духа Светаго!

Вие не приемате равночестието на лицата на Пресветата Троица; отхвърляте необходимостта от изкуплението Христово за хората;  приснодевството на Божията Майка;  невярвате в боговдъхновеността на Свещеното Писание и в благодатта на Всесветия Дух,  отричате задгробния живот, края на света, Страшния съд, вечните награди за праведниците и вечните мъки за грешниците,неприемате спасителните тайнства на Църквата, непризнавате Вселенските събори и Вселенските предания!

Ако този разговор се беше състоял преди няколко години,по времето,когато бях съвършен атеист и вярата и религията за мене беше най-голямата простотия измислена от човечеството,бих ви отрупал с такива въпроси,дори фарисеи или изследователи на исляма да бехте пак нямаше да можете да ми отговорите!Смятах,че мога да науча нещо специално от valkiria в тези теми,особено за Стария Завет,защото има неща,които трудно се разбират,но всичко до тука е богохулство!Нека заради нас не се хули името Божие!

ЛУКА-22:30-Затова, както Моят Отец завещава царство на Мене, а Аз завещавам на вас,да ядете и да пиете на трапезата Ми в Моето царство;и ще седнете на престола да съдите. ЙОАН-5:21-23-Защото, нито Отец не съди никого, но е дал на Сина да съди всички,за да почитат всички Сина, както почитат Отца. Който не почита Сина, не почита Отца, Който Го е пратил. и дал Му е власт да извършва съдба, ЙОАН-6:39-И ето волята на Този, Който Ме е пратил: от всичко, което Ми е дал, да не изгубя нищо, но да го възкреся в последния ден.Защото това е волята на Отца Ми: всеки, който види Сина и повярва в Него,да има вечен живот,и Аз да го възкреся в последния ден. ЙОАНА-8-36-Прочее,ако Синът Исус Христос ви освободи, ще бъдете наистина свободни. ЙОАН-13:3-Като знаеше Исус, че Отец, е предал всичко в ръцете Му, и че от Бога е излязъл и при Бога отива, ЙОАН-14:6-Исус му казва:Аз съм пътят,и истината,и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене. 1ЙОАН-511,12-И свидетелството е това, че Бог ни е дал вечен живот, и че тоя живот е в Сина Му.Който има Сина, има тоя живот; който няма Божия Син, няма тоя живот.!

цитираш библията по какво се различават садукеи и фарисеи/подчертала съм го в цитата ти/;но продължаваш със свои си тълкувания по въпроса.защото в цитат не виждам да пише ;че садукеите са били фанатични и жестоки;а пък фарисеите благи и кротки както ти твърдиш. преди време нечий скопен мозък е казал ;че фарисейщината е лицемерие и така е останало да се повтаря от човеци с папагалски уклони;макар ;че значението на думата  идва от арамейското "перишайя"; еврейско "перушим" и е  съвсем различна и значи "отделен"...и които човеци  не четат или не разбират библия ;или и аз не знам как да определя случаи в който чакаш някой да мисли вместо теб.

сега за да не бъдем голословни;ще оставя на един фарисеин да  разсее заблудите ти  и да ти обясни за фарисеите:..

Не знам какви заблуди толкова трябваше да ми разсейва Йосиф Флавий, но се радвам, че явно успешно е разсеял твоите. Защото точно от твоето прекалено негативно отношение към фарисеите бях изненадана, затова повдигнах въпроса.

Благодаря ти за полезното и подробно ревизирано мнение. Извинявай, но в случая аз трябваше да мисля вместо теб, за да се стигне до него.

Така обаче нагазихме (признавам, че по моя вина) във води, в които малко хора могат да влязат, без да се удавят. Поне аз едва ли, що се отнася до необятната тема за Библията, юдаизма и всичко останало... :brick wall::whist:

Нарекох садукеите жестоки, защото са настоявали за правосъдие на принципа на талиона и народът се страхувал от тези представители на кръвната аристокрация и интересите на Храма (в противовес на „аристокрацията на учените” на фарисеите). В евангелието на места фигурират с наименованието иродиани.  От друга страна си права, че постепенно талмудизмът обвил закона с плетеница от уговорки, с „човешки закони”,  в което ги упреква и Иисус, които на практика блокирали прилагането му – що се отнася до смъртното наказание, мисля, това не е било толкова лошо и точно победата на фарисейската линия е направила оцеляването на еврейския народ възможно. Вярно, че като контрапункт попреувеличих за „благостта” на фарисеите, още повече, че тяхната благост и праведност в доста случаи е била показна, макар че за истинския фарисей би трябвало да няма по-отвратително нещо от лицемерието. Но фарисеи и хора разни.

В евангелския разказ Иисус спори най-често с фарисеите и взаимните им обвинения са като между свои – защото дори да е бил есей, „благочестивите”, „тихите”, „ целителите” есеи и „отделените” фарисеи са, според някои, разклонения на по-стария ствол на  хасидим.  Струва ми се, че значението на „перишайя”, „перушим” в смисъл на „отделен от всичко нечисто, скверно” е по-логично (макар че най-простата или по-скоро проглушаваща слуха и исторически възможна етимология е от „перси”, и заради характера на тайното им устно учение) , понеже фарисеите много пъти го обвиняват заедно с учениците му в прекалена близост с хора от невежата тълпа (am ha-arez) и неспазване на безбройните предписания за чистота. Дори на съботата, което е немислимо за един есей, например. Затова с някои свои действия и изказвания евангелският Иисус  проявява различие от всички тях.

Интересно е, че за да направи описанията си по-разбираеми за гръко-римската публика, Йосиф Флавий  сравнил всеки от трите клона на юдаизма с някаква филисофска школа: садукеите с епикурейци, фарисеите със стоици, есеите с питагорейци. А с тези си кокетни похвати може и той да е допринесъл за бъркотията в представите на западния свят за тогавашните юдейски секти.

Не вярвам да ти е интересно, но на фона на доста оскъдните и неласкави описания на садукеите, ето какво изрових за тях от „Тайната доктрина”:

„Тази единна система, съдържаща елементи от геометрия и изчисления, била използвана от евреите с цел да скрият езотеричното си вероучение под маската на популярната национална монотеистична религия. Последните, които в съвършенство познавали тази система, били учените и „атеистични” садукеи, най-големите врагове на претенциите на фарисеите с техните заплетени концепции, донесени от Вавилон. Да, садукеите, илюзионистите, които твърдели, че Душата, Ангелите и всички подобни Същества са илюзии, защото са временни… … И тъй като те отхвърляли всички книги и Свещени Писания, с изключение на Закона на Мойсей, то последния би трябвало доста да се различава от сега съществуващия.”

„Обикновено ги наричат атеисти; все пак, тъй като от средата на тези учени хора, които не държали в тайна свободомислието си, били издигнати най-изтъкнатите еврейски първосвещеници, това изглежда невъзможно. Как са могли фарисеите и другите две набожни секти да позволят на такъв пост да бъде избран явен атеист? За фанатиците и вярващите в личния антропоморфен Бог ще бъде трудно да намерят отговор, и много лесно за приемащите фактите. Наричали садукеите атеисти, защото вярвали, както вярвал посветеният Мойсей, и така доста се разминавали с изфабрикувания впоследствие еврейски законодател и герой от планината Синай.”

Като стана въпрос за епикурейство и садукейство, ето какво бил казал Епикур за боговете:

„Боговете съществуват, но не са каквито си ги представят тълпите. Не е богохулник и атеист онзи, който отрича съществуването на Боговете, на които се покланя тълпата, а който кичи Боговете с мнението на тълпата.”

Трябва обаче да направя и аз една уговорка към казаното и цитираното за садукеите и прочие дотук. Трябва да правим разлика между принципите на една доктрина и човешките приоритети на групата и личностите, изповядваща тези принципи в някакъв исторически момент. Изключение, разбира се, ще допуснем само за фигури от величината на Иисус Назорей.

ако празнуваш уважаема ; приятни и весели празници..в края на краищата всеки празник който прави хората по добри и човечни е добър ;независимо от условностите на религията.

Благодаря. Празнувам е силно казано. Веселието на празника е само напомняне за едно вечно състояние, негова временна сянка. Но и тъгата, с която върви това осъзнаване също е временна, илюзорна.

(на всичкото отгоре едно подивяло човечно племе, с което нямам пряка кръвна връзка, е заклало чифтокопитно на двора и сега го разнася навсякъде… :help wanted4: )

Това за празниците ми напомни, кой знае защо, едно стихотворение от Виолета Христова. От пръв поглед заглавието има връзка с Библията, но преди малко прерових всички евангелия и каквото се сетих, но не разбрах какво точно е имала наум. Може да е грешка, но е малко вероятно. А за толкова години никога не съм се сетила да я питам, защото съм си мислила, изглежда, че знам.

PS Заглавието е мнима препратка, нещо като закачка. Интересен пример за търсенето на отговори в Библията. Не е лошо човек да разбере, че понякога причината за това е собствената му глупост.

ГЛАВА XII: СТИХ 7

Блажен е, който не очаква, защото всичко ще се сбъдне... Върви по пътя си нататък - от изгрева и чак до тъмно... Мълчи и никъде не стига, защото всъщност си е там. Не бърза да догони другите, и винаги се случва сам. Изпраща погледа си в тебе, но погледът не става мост. Ръцете му не търсят близост, очите му не са въпрос. И той не е разочарован, не е дори разколебан. Не вдига чаши със отрова, от себе си не е пиян. Търпи, чете различни знаци и в празнодумие не пада...

Блажен е, който не очаква, защото той ще се зарадва.

та питам се ако християните това малкото не могат да научат и да го правят без да си търсят оправдания и да разтягат  локуми доктрини и прочие, въпросът  тогава е :кое ги кара да си мислят че царството небесно им се полага.

Което и другите, предполагам. Неизбежно е, но същото могат да бъдат попитани и не-християните, за каквото си мислят, че им се полага. Защото има няколко нива на пазене на божиите заповеди и от по-ниското няма как да знаеш, че и да надникнеш на следващото.

Донякъде на шега - на първо ниво въпросите за смисъла на религиятана на номиналните християни, които успешно могат да представляват всички себеподобни от другите вероизповедания, мога да ограничадо два:

1.Какво е това царство небесно и имам ли аз лично и родата полза от него?

2.Ако има полза поне заради това, че няма да има наказание, има ли начин да се уредя с предимство, през задната врата и така да се каже, с упойка?

пък четейки павел виждаме ;че той доста се е отдалечил от иисус;нищо ;че го споменава с добро...ей туй е лицемерието дето някои го свързват с фарисейството.

пп само да кажа де;че тука обсъждаме;а не съдим

Не съдим разбира се, и всеки от собствената си камбанария не съди. Важното е да не е окоп.

Сега пък искаш да струпаш цялата фарисейщина на отците върху Павел. Много често Павел говори не за личността Иисус, а за Христос, което не е едно и също, макар че доста християни биха скочили срещу тази трактовка и предпочитат да вярват, че библията ведно стар и нов завет е низпослана едва ли не във вид на книжно тяло директно от Бога. Сама твърдиш, че НЗ е измислян, преправян и фалшифициран, и деянията и посланията най-вече не са го избегнали. Това е исторически факт. Дори нещо повече – отците са избрали кои писания да останат изсред стотината подобни чрез sortes sanctorum, наричано sortilegium от църквата, когато не се е извършвало по нейна инициатива. При това положение аргументирането с цитати от НЗ е доста несигурно. Впрочем и от СЗ след християнските преводи, а преди тях септуагинта и целия вековен книжнически труд. Самите евреи са разделени заради писанията си, заради рогатите и квадратните букви и масората, какво остана за света след тях… Правени са опити, но от тази каша няма излизане, поне по този начин, не.

Верния отговор го знаете и двамата прекрасно,но разговора между нас ,стремейки се да се изтъкнеме кой е по умен става осъдителен и за тримата!Такива като нас вършат грях против Духа Светаго!

Прощавай Глен, но не мога да съглася с подобна констатация.Колко сме умни е съвсем отделен въпрос.Нека приемем че от тримата съм най-глупавия.

Но с какво вършим грях? Не е  ли казано отново в писанието: "Всичко изпитвайте, дръжте доброто".

Вие не приемате равночестието на лицата на Пресветата Троица; отхвърляте необходимостта от изкуплението Христово за хората;  приснодевството на Божията Майка;  невярвате в боговдъхновеността на Свещеното Писание и в благодатта на Всесветия Дух,  отричате задгробния живот, края на света, Страшния съд, вечните награди за праведниците и вечните мъки за грешниците,неприемате спасителните тайнства на Църквата, непризнавате Вселенските събори и Вселенските предания!

Това че не приемам догмата за св.Троица е малък проблем.По големият въпрос тук е друг.

Иисус не приема да е равен на Отец според евангелието.

Той казва за себе си, че не знае часът на съдния ден, за разлика от Отец.Той го казва, а не аз.

И в примера със смокинята положението е същото.Текста е повече от ясен и конкретен.

За човек е нормално да провери дали дърво е дало плод, но крайно нелепо е Бог да ходи да проверява и още по-лошо - очакванията му да не се сбъднат.

Затова Глен се налага този епизод да бъде представен по един  смехотворен начин, като някакъв предобраз.

Все пак не ти ли прави впечатление несъстоятелността и на това обяснение.

Добре, нека смокинята сме ние, откъде накъде Бог ще има претенци, че смокинията, тоест ние, не е дала плод.

Нали самият Бог е наредил, че това време не е било за плодове.Нали той е създал смокинята и е наредил кога да дава плод, сиреч вяра, а после изведнъж  проверява преждевременно и се оказва че е рано за плод.

Ами защо се оказва, че Бог не знае дали има този плод, та се налага да проверява, а когато се оказва, че се е излъгал в очакванията си - проклина смокинята? 

Ето това е Богохулство.

За теб православието може да е правилната доктрина, но т за теб.Не мисля, че  сме длъжни да мислим по същият начин.Още повече, че тази доктрина е опровергана от самото евангелие.

Аз мога да ти покажа още поне 500 такива несъответствия с библейските текстове.

А  ти посочвам нарочно примери в/у които е най-често  дебатирано, за да може сам да проследиш полемиките, да видиш аргументите и сам да си направиш извод.

Ти разбира се пропусна простичките ми въпроси.Твое право е разбира се, все пак  тук не провеждаме разпити с мъчения., та да се чувстваш принуден да отговориш.

Но драги Глен, ако искаш вярвай, но на тези въпроси ,православието, никога не е успявало да отговори и затова се използва подобна нелепа аргументация, а троичният догмат е обявен за тайна недостижима за човешкия ум.

Недостижима, недостижима - колко да е недостижима? Как са я достигнали като не е достижима.И са я достигнали Платон и неоплатониците, та от тях я взимат християните.

Точно така Глен правилно четеш, св.Отци са ученици не на апостолите.

Отците написали формулата на тринитарните догми са ученици на неоплатониците и тяхната Атинска школа. И от тях заимстват тези догми.

Не знам дали знаеш, но според православието спасението е обожание на човека по благодат.Тоест ти и другите праведни православни християни ще бъдете обожествени, ще станете богове по благодат.

А колко ли в такъв случай ще стават боговете???????????? А познай откъде е взаимствана тази сотирология.Дали е от Библията или нейде от Атина.

Всичко това можеш сам да провериш не къде да е, а в сайта на патриаршията.Това пък е твоята домашна.

А иначе весело прекарване на празниците ти желая.С теб е приятно да бъбрим, това че не винаги стигаме до консенсус не е беда.

:bye1:

добре,нека опитаме още веднъж,приемаме,че съм глупав и изпаднал в амнезия за да не започват всеки път коментарите с тия думи и още едно уточнение не ходя и не чета никога пастори,не участвам в секти!и така-

Битие 1

1. В начало Бог сътвори небето и земята.

вие двамата valkiria и bard вярвате ли в тия думи,обяснете ми го кой както иска  с талмуд,коран,платон с каквото искате!да вярвам или да не вярвам?докажете истинността на тези думи!

Битие 1

1. В начало Бог сътвори небето и земята.

имам един елементарен въпрос за това в цитата, та какво е сътворил бог всъщност,

- първи вариант: направил е цялата планета Земя и е направил и атмосферата около планетата (небето)

- втори вариант: направил е почвата на планетата Земя за да може да растат растения по нея, може и да е добавил и водата, за да може да се плацикат облаци из небето, нали направил и небето къде без облаци в него ........

- трети вариант: частичен поглед върху земята и небето ............

- четвърти вариант: кой го интересува тъпите писания в библията, то тези неща не са създадени така ........

драга valkiria,проблема при евреите е че не познават духа в закона и писанията!исках чрез вашите отговори да видите истината!възкресението е факт,а не повод за гадания,които бог сам е забранил!да видиме сега какво пише в светото евангелие-

йоан глава 20

11. А Мария стоеше при гроба отвън и плачеше. И както плачеше, надникна в гроба; 12. и вижда два Ангела в бяло облекло да седят - единият при главата, а другият при нозете, дето беше лежало тялото Иисусово. 13. И те й казват: жено! защо плачеш? Отговори им: дигнали Господа моего, и не зная, де са Го турили. 14. Като рече това, обърна се назад и видя Иисуса да стои; ала не знаеше, че е Иисус. 15. Иисус й казва: жено! защо плачеш? кого търсиш? Тя, мислейки, че е градинарят, каза Му: господине, ако си Го ти изнесъл, кажи ми, де си Го турил, и аз ще Го взема. 16. Иисус й казва: Марийо! Тя се обърна и Му рече: "Равуни!" което значи Учителю. 17. Иисус й казва: не се допирай До Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Си; но иди при братята Ми и им кажи: възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, и при Моя Бог и вашия Бог.

вижте: когато тази жена искаше да се докосне до Исус, той й каза да не го докосва, защото още не се е възнесъл при Отец. Къде е Отец-в рая. И ако Исус не е отишъл още в рая, а са минали 3 дни от както е умрял, как можеше да обещае на разбойника, че ще го вземе веднага в рая? видяхте ли някъде  да му казва: ти отиди а аз ще дойда три дни по-късно!и така, Христос воскресе!не поради деня е станало възкресението, а възкресението е белязало деня!вие се ловите за буквата,кажете тогава кога свършват 490те години за евреите!?

вярата идва от Христа Господа не съм я измислил аз нито пък светите отци,светители и учители на църквата!да отвориме пак библията и да видиме какво казва Бог-

иеремия глава 31

31. Ето, настъпват дни, казва Господ, и ще сключа с дома Израилев и с дома Иудин нов завет, - 32. не такъв завет, какъвто сключих с бащите им в деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа из Египетската земя; оня Мой завет те нарушиха, ако и да оставах в съюз с тях, казва Господ. 33. Но ето заветът, който ще сключа с Израилевия дом след ония дни, казва Господ: ще вложа Моя закон във вътрешността им и ще го напиша в сърцата им, и Аз ще им бъда Бог, а те ще бъдат Мой народ. 34. И няма вече да учат един другиго, брат - брата и да говорят: "познайте Господа", защото всички, от малък до голям, сами ще Ме знаят, казва Господ, защото ще простя беззаконията им, и за греховете им няма вече да си спомня. 35. Тъй казва Господ, Който даде слънцето да свети денем, наредби за месечината и звездите да светят нощем, Който вълнува морето, та вълните му реват; Господ Саваот е името Му. 36. Ако тия наредби престанат да действуват пред Мене, казва Господ, то и племето Израилево ще престане да бъде народ пред Мене завинаги.

а в светото евангелие какво е казано-

Лука 22 гл. 20. Така взе и чашата след вечерята и каза: Тази чаша е новият завет в Моята кръв, която за вас се пролива. Евреи 13 гл.: А Бог на мира, Който чрез кръвта на единия вечен завет е въздигнал от мъртвите великия Пастир на овцете, нашия Господ Исус, Евреи 9 гл.: 14. то колко повече кръвта на Христос, Който чрез вечния Дух принесе Себе Си без недостатък на Бога, ще очисти съвестта ви от мъртвите дела, за да служите на живия Бог! 15. По тази причина Той е посредник на един нов завет, така че призваните да получават обещаното вечно наследство чрез смъртта, станала за изкупване престъпленията, извършени при първия завет. Евреи 10 гл.: 29. тогава колко по-тежко наказание, мислите, ще заслужи онзи, който е потъпкал Божия Син и е сметнал за просто нещо пролятата при завета кръв, с която е осветен, и е оскърбил Духа на благодатта?

драга vakkiria  докато християните не се смирят и не обикнат израел, и докато юдеите не се смирят и не признаят Христа Господа за Свой Месия и Цар, покривалото остава!!!и двете страни обаче трябва да разберат, че:  Иисус не отмени  Мойсей., не премахна заповедите , но задълбочи техният смисъл! Старият Завет е фундаментът, а Новият Завет е домът, построен върху този фундамент. но ние можем да живеем само в ДОМА!разбра ли най-накрая? :):tongue2:

драга valkiria,

За нас не е толкова важно да знаем в кой ден от седмицата Христос е бил разпънат. Ако това беше много важно, тогава Божието Слово ясно щеше да съобщи деня. Това, което е важно е, че Той умря и че физически, телесно възкръсна от смъртта СПОРЕД ПИСАНИЯТА! 1Кор.15: 3 Защото първо ви предадох онова, което и приех, че Христос умря за греховете ни според писанията; 4 че бе погребан; че биде възкресен на третия ден според писанията

и още Апостола казва- Галатяни 4 10. Вие пазите дните, месеците, времената и годините. 11. Боя се за вас, да не би напразно да съм се трудил помежду ви.  

драга valkiria,

За нас не е толкова важно да знаем в кой ден от седмицата Христос е бил разпънат. Ако това беше много важно, тогава Божието Слово ясно щеше да съобщи деня. Това, което е важно е, че Той умря и че физически, телесно възкръсна от смъртта СПОРЕД ПИСАНИЯТА! 1Кор.15: 3 Защото първо ви предадох онова, което и приех, че Христос умря за греховете ни според писанията; 4 че бе погребан; че биде възкресен на третия ден според писанията

и още Апостола казва- Галатяни 4 10. Вие пазите дните, месеците, времената и годините. 11. Боя се за вас, да не би напразно да съм се трудил помежду ви.  

О не Глен, ето какво всъщност е казано според пророчеството по думите на самия Иисус

40. защото, както Иона беше в утробата китова три дни и три нощи, тъй и Син Човеческий ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.

.Йона е бил в утробата китова три дни и три нощи ЖИВ, а не мъртъв.Така и Иисус трябва да е бил три дни и три ноши в сърцето на земята ЖИВ, а не мъртъв.

Понеже станах причина за спам в темата за антихриста, а говорихме за Битие, ще си поместя отговора тук. Да кажа пак, че познанията ми за Библията и кабала са почти никакви, само любопитството ме води в момента. Та стана въпрос за дървото на живота и ето една интересна интерпретация на оригиналния текст, отчасти моя, защото понавързах разпръснати в различни статии елементи –

„И почувствали (Адам и Хава) на Всевишния отдалечаващия се глас в Ган Еден в духа на онзи същия „един ден”, и се скрили Адам и жена му (от срам) пред Всевишния във вътрешността на Дървото на Ган Еден.” – Берешит 3:8

Отдалечаващия се глас (кол митхалех) или „преместващ се глас”, означава  намаляване на усещането за Присъствието на Твореца и „внедряване” на смъртта в образувалия се „вакуум” (хладината в сърцето, която почувствали Адам и Хава).  Митхалех е съставена от мит (или – мет), което означава „смърт”, и халех – „дошла”. Митхалех е „преминавам” във възвратна форма и означава, че някой е погълнат от себе си; Адам нарушил заповедта да не яде от плода на забраненото дърво и в „същия онзи ден” Всевишния отдалечил присъствието си – галут Шехини; и човекът почувствал това „в духа” си в „онзи ден” – ле-руах а-йом.

И се скрили (тук думата означава едновременно „свили” и „уплътнили”, и започнали процеса на тешува, завръщането) във вътрешността на дървото – бе-тох ец; в убежището на дървото ец-хаим… чието друго име е според някои… Тора.

На въпроса за духа в земния, в началото наистина андрогинен Адам - докато самосъзнанието (йехида) не се трансформира от светлината на духа на машиях или Христос – като принцип в човека, не личност -  завръщането не е напълно осъществено.

Втората глава на Битие се отнася до сътворението на нашата материална планета.

Въпреки стоящото в началото берешит, което дори не указва начало на време, а първопричина, не може да се говори за Творец в първото „творение”, тъй като Ейн Соф е неизповедима тайна, абсолютен мрак дори за „Сина”. Каква е връзката между безкрайния, немислим и неопределим Ейн Соф и сфирот – мненията на кабалистите се разминават. Впрочем не само на кабалистите.

Шехина е и първата сефира, скритата първоначална точка, „покрова” на Ейн Соф. Йехова и Елохим са едно, защото Бина излъчва останалите седем и Твореца от писанията е Творящия Разум, който субстанциализира и ограничава … и т.н. и т.н.

А за сътворяването на човека по „образ и подобие” – в частност за земния човек, не Адам Кадмон, добавям нещо от РАМБАМ(Маймонид), за да не се обърка някой за какво става въпрос:

„Думата „целем” („образ”), напротив, се прилага към природната форма; имам предвид онова, посредством което вещта се субстанциализира и става онова, което [е]; това е нейната истинна същност в качеството на точно това същото. В човека то е онова, от което произлиза човешкото схващане; именно предвид това интелектуално схващане е казано за [човека]: “По образ Божи го сътвори”.

И предвид това, че човекът е отделен заради намиращото се в него извънредно удивително свойство, което не се притежава от нищо от съществуващото под сферата на Луната – интелектуалното схващане, в което не участват нито чувствата, нито телесните органи – е уподобено [човешкото схващане] на Божието схващане, което не използва никакъв инструмент; въпреки, че тук няма подобие в истинската същност – има го само на пръв поглед. И по причина на това, тоест заради Божествения разум, съединяващ се с него, е казано за човека, че той [е създаден] по образ на Бога и по Негово подобие, а не защото Бог, да се превъзнася Той, бидейки телесен, обладава облик.”

(„Море Небоким” 1:1)

как изглежда тогава бог ;че да направи човека по свой образ и подобие..дай някакъв цитат от библията?!

Ох... Маймонид сигурно бая пот е пролял да обяснява :brick wall:

Ако не вярваш на такива като него, защо да ми вярваш на мен. Защо ти е цитат?

Бог или сефирот НЕ ИЗГЛЕЖДАТ - все едно да ме питаш как изглежда отношението на окръжността към диаметъра.

Щом толкова държиш на цитат, ти дай някой, в който се твърди, че бог изглежда някак и смисълът да е 1:1, тоест да не е метафора.

Добре, не е метафора. Но облик не се споменава.

Духът изглежда ли някак? Или движението - изглежда ли някак движението само по себе си?

Защо не кал, Blue_Star, какво и е на калта - в нея растат цветята. Какво мислиш, че виждаш, като гледаш калта? Всичко, което можеш не само да видиш, но и да чуеш, помиришеш, вкусиш и докоснеш на всички планове на проявлението, е дух. А той е ейн - ни-що.

Съвсем ще ви объркам, но това е положението, май ;)

• 1 месец по-късно...

уау  бадр;

ти току съсипа християнството и прати по дяволите целия НЗ; и апостолите които се кълнат в разпятието и възкресението/отделно ;че всеки има различна версия за случката/

лука

31 И като взе дванадесетте при Себе Си, рече им: Ето, възлизаме в Ерусалим, и ще се изпълни, в Човешкия Син, всичко що е писано чрез пророците. Публикувано изображение 32 Защото ще бъде предаден на езичниците, които ще Му се поругаят, и безсрамно ще Го оскърбят, и ще Го заплюят, Публикувано изображение 33 и, когато Го бият, ще Го убият; и на третия ден ще възкръсне.

защото в СЗ  е казано

„Когато някой пророк говори от Господнето име, и думата му не се сбъдне нито се изпълни, тая дума Господ не е говорил; пророкът я е говорил надменно; да се не боиш от него.” (Втор. 18:22)

“Но пророк, който дръзне да каже от Мое име дума, която Аз не съм му заповядал да говори или който говори от името на други богове, тоя пророк да умре. И ако речеш в сърцето си: Как ще познаем коя дума Господ не е казал? Когато някой пророк говори от Господното име и думата му не се сбъдне нито се изпълни, тая дума Господ не е говорил; пророкът я е говорил надменно; да се не боиш от него” (Втор. 18:20-22).

или ще разглеждаме случката през писаното тук:

157. и изричаха: “Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах.” – но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

обаче виж какво пише в сура мариам:

33

И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!”

тоест самия иса ал масих  казва;че ще умре и ще бъде възкресен.знам;че корана  категорично отрича убийството на иса и;че един тълкувател като байдауи изразява становище ;че на кръста е загинал друг който бог уподобил на иса ал масих..но това не противоречи ли на думите на самия иса?

ти какво поддържаш драги ми бадр;теорията на заместването или теорията на безсъзнанието?

33

И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!”

Може да става въпрос за духовно възкресение, а не за буквално. :lipstick:

Приятелю Глен, именно бидейки езичник  се стремя да разбера, ала ти никак не ми помагаш.Нали затова и задавам тия въпроси, а отговорите са пак тъй мъчително далече.Ето например този твой отговор ме обърква дори още повече.

Ако желаеш, ще си поговорим и за Кирил философ,  и за неудачната  му мисия сред сарацините, и за още по неудачното му изложение там/

Но виж! Аз ти цитирам Иисус, който според евангелието, направо заявява, че не знае кога е съдния ден, за разлика от Отец, който единствен знае.

А ти друже ми сочиш Кирил.Не е ли Иисус с по-голям авторитет при теб.Нима бихме обвинили Иисус в лъжа, когато казва че не знае?

А и още нещо бих ти посочил като  несъответствие м/у тр.догмат и Новия Завет, и то отново по думите на Иисус, който попитал:

За мен остава  необяснима загадка, защо народа виждайки Иисус, го оприличава с Йоан, с Илия, с пророк.

Ами толкова ли си приличат Бог с Йоан, с Илия, с пророк както би следвало да е според тая догма?

А положението  става още по странно.

Хайде! Да приемем, че  народа да греши, ама   и апостола Петър, камъка, върху който е съградена църквата никак  не  разпознава в Иисус  Бог.

Ще се грабне ли  точно апостол Петър - да мъмри самият Бог ? Не някого другиго, а самият Бог.

И за капак на всичко нека цитираме самият Бог-Отец, Вседържителя с  чиято дума, по никой начин не следва да се спори.

Ами ако Иисус е Бог, как тогава самият Бог казва: "ДНЕС те родих". Ами преди да бъде изречено това "ДНЕС"?

И как така Бог ще му бъде Отец, ами дотогава нали пак трябва да му е бил Отец?

Или и самият Йехова, Всевишният ще трябва да е сбъркал, сал заради оправдаването на догма, която я няма нийде в Библията.

Не се ли кредитират авторите на тази догма с доверие по-голямо от това към самия Бог?   

Исус не е Бог, и самият той многократно заявява това. Никъде самият той не казва, че е Бог!

Самото св. Евангелие и Ветхия завет са доказателства,че Ийсус Христос е Бог!Ние вярваме,че Бог - един по същество и троичен по лица: Отец, Син и Дух Свети - е Троица единосъщна и неразделна. Отец не се ражда и не изхожда от друго от лицата; Синът предвечно се ражда от Отца, Дух Свети предвечно изхожда от Отца!Вярваме, че всички лица или Ипостаси на Бога са равни помежду Си по божествени съвършенства, величие, власт и слава, а именно - вярваме, че Отец е истинен всесъвършен Бог, и Син е истинен всесъвършен Бог, и Дух Свети е истинен всесъвършен Бог. Затова в молитвите си едновременно прославяме Отца, Сина и Светия Дух като един Бог. Сам той заявява- Йоан 10:30: “Аз и Отец едно сме”  Йоан 8:58  Исус заявява: “Истина, истина ви казвам: преди да е бил Авраам, Аз съм! Йоан 1:1  “Словото беше Бог”.. Йоан 1:14  “Словото стана плът”. В Деяния 20:28 се казва: “Внимавайте … да пасете църквата на Бога, която Той придоби със собствената Си кръв.”. Кой е придобил църквата със собствената си кръв? Исус Христос. Деяния 20:28 заявява, че Бог е откупил църквата със собствената си кръв. Следователно, Исус е Бог!Ученикът Тома заявява : “Господ Бог и Бог Мой! в Стария Завет има над 200 пророчества за него,някои от тях са Роден от жена (Бит. 3:15).  Роден във Витлеем (Мих. 5:2).  Роден от девица (Исая 7:14).  Тържественото Му влизане в Ерусалим (Зах. 9:9;). Неговото отхвърляне (Исая 53:3; Пс. 69:8).  Предателството (Зах. 11:12).  Бит, оплют (Исая 50:6).  Страдал за греховете на другите (Исая 53:5). Прикован на кръст (Пс. 22:15-17).  Разпънат на кръст с престъпници (Исая 53:9,12).  Погребан в гроба на един богаташ (Исая 53:9). Възкръснал от мъртвите (Пс. 16:9-11).

Самото св. Евангелие и Ветхия завет са доказателства,че Ийсус Христос е Бог!Ние вярваме,че Бог - един по същество и троичен по лица: Отец, Син и Дух Свети - е Троица единосъщна и неразделна. Отец не се ражда и не изхожда от друго от лицата; Синът предвечно се ражда от Отца, Дух Свети предвечно изхожда от Отца!Вярваме, че всички лица или Ипостаси на Бога са равни помежду Си по божествени съвършенства, величие, власт и слава, а именно - вярваме, че Отец е истинен всесъвършен Бог, и Син е истинен всесъвършен Бог, и Дух Свети е истинен всесъвършен Бог. Затова в молитвите си едновременно прославяме Отца, Сина и Светия Дух като един Бог. Сам той заявява- Йоан 10:30: “Аз и Отец едно сме”  Йоан 8:58  Исус заявява: “Истина, истина ви казвам: преди да е бил Авраам, Аз съм! Йоан 1:1  “Словото беше Бог”.. Йоан 1:14  “Словото стана плът”. В Деяния 20:28 се казва: “Внимавайте … да пасете църквата на Бога, която Той придоби със собствената Си кръв.”. Кой е придобил църквата със собствената си кръв? Исус Христос. Деяния 20:28 заявява, че Бог е откупил църквата със собствената си кръв. Следователно, Исус е Бог!Ученикът Тома заявява : “Господ Бог и Бог Мой! в Стария Завет има над 200 пророчества за него,някои от тях са Роден от жена (Бит. 3:15).  Роден във Витлеем (Мих. 5:2).  Роден от девица (Исая 7:14).  Тържественото Му влизане в Ерусалим (Зах. 9:9;). Неговото отхвърляне (Исая 53:3; Пс. 69:8).  Предателството (Зах. 11:12).  Бит, оплют (Исая 50:6).  Страдал за греховете на другите (Исая 53:5). Прикован на кръст (Пс. 22:15-17).  Разпънат на кръст с престъпници (Исая 53:9,12).  Погребан в гроба на един богаташ (Исая 53:9). Възкръснал от мъртвите (Пс. 16:9-11).

Значи вие признавате, че Исус и Йехова са едно ? :eek:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.