Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания - част ІІ

Featured Replies

.......

На сила можеш да вземеш !

На сила не можеш да дадеш ! 

Това Бог го е казал !  :lol6:

П.П. Това пък що за съобщение беше ?

"Възникна грешка . Вашият пост е твърде къс" .   :no-no:

Моля , модераторите да не се бъзикат , ами ако имат какво да кажат - да си го кажат !

Ще използвам случая като пример :

О , Боже ! Дай ми знак ! :wors:

Приемам Го за Негово проявление ! :)

В същност във виртуалната реалност е точно така !

В обективната или субективната реалност нещата не стоят точно така ! :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

никъде не се види Бог

:D

Още един байчо(бай Чечи). Щом не се види, значи го няма. Да ви имам логиката на вас двамата. :D

"10. И като се приближиха до Него учениците, рекоха Му: защо с притчи им говориш?

11. А Той им отговори и рече: защото вам е дадено да узнаете тайните на царството небесно, а тям не е дадено;

12. защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме;

13. затова им говоря с притчи, понеже те гледат, а не виждат, и слушат, а не чуват, нито разбират;

14. и над тях се сбъдва пророчеството на Исаия, което казва: „с уши ще чуете, и няма да разберете; с очи ще гледате, и няма да видите;

15. защото сърцето на тия човеци е закоравяло, и с уши тежко слушат, и затворили са очите си, за да не би някога с очи да видят и с уши да чуят, и със сърце да разберат, та да се обърнат, и ги изцеря“

НЗ-Матей-12

Та... нима само видимото е съществуващо?

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Именно поради това - извън моята глава Бог няма, проверих и в моята глава пак няма, виждате, че извън представите ви никъде не се види Бог, тогава остава да проверите и във вас, ако и там не го намерите, тогава от само себе си ще разберете, че няма Бог.  До сега са ви убеждавали, че има Бог, а някои, че няма Бог - но не се оставяйте да ви убеждават, проверете сами, единствено опитността дава отговори по духовните въпроси, а не теоретизирането, а още по- малко пък вярването.

В моята глава пък има Бог,извън нея също

Достатъчно е само да се огледам

Науката може да е облекчила болестите и тежкия труд и да е оси-

гурила множество приспособления за наше развлечение и удобство, но

ни е оставила свят без чудеса. Нашите залези са сведени до дължини на

вълните и честоти. Сложностите на вселената са накъсани на математи-

чески уравнения. Потъпкано е дори себеуважението ни като хора. Нау-

ката обявява планетата Земя и нейните обитатели за безсмислена пра-

шинка във великия план на космическа случайност. Разделя ни дори техниката, която обещава да ни обедини. Всеки

от нас е електронно свързан с целия свят и все пак ние се чувстваме съв-

сем сами. Бомбардира ни насилие, разделение, разпокъсаност и преда-

телство. Скептицизмът се превърна в добродетел. Цинизмът и търсенето

на доказателства се превърнаха в просветена мисъл. Чудно ли е, че сега

хората се чувстват по-потиснати и смазани, отколкото в който и да е мо-

мент от историята? Има ли нещо свято за науката? Науката търси отго-

вори, като анализира нашите неродени зародиши. Науката дори обещава

да промени собствената ни ДНК. Тя разбива Божия свят на все по-малки

парчета в търсене на смисъл… и открива само нови въпроси.

С очи гледате, а не виждате - в самата Библия го пише.

.......

Това свободно съчинение не знам от къде си го цитирал, ала е глупаво - науката изобщо няма такава задача да обявява живота, хората и планетата за смислени, или безсмислени, та нещо се е объркал човека.

Напротив,всяка дума е вярна

А ти наистина ли мислиш че от милиардите карти сме изтеглили единствената печеливша ''случайно''  ?

Аз не мисля ...

С очи гледате, а не виждате - в самата Библия го пише.

Приятелю, вие сте този, който търси да види Бог и не успява. А уж имате очи, уши, даже разсъждавате по темата. :D  (ще рече, че и мозък имате).

Затова цитирах точно този пасаж от Новия завет.

Невидимостта не е мерило за несъществуване. Вие не виждате и насоченото движение на електрическите заряди, но това не прави електричеството несъществуващо.

Така, че аз(лично) не разбирам напъна ви(от поне 10 страници назад в темата) да убеждавате(кого???) в липсата на Разум. Ами щом сте убеден, че у вас разум няма, какъв е проблемът? :D

Напротив,всяка дума е вярна

Тъй, тъй - ти като цяло си идеален за поп: аргументирането ти се свежда до едното "вярно е, не е вярно", нищо друго.

.....

Е значи според теб Бог е видим - уточни се най- сетне, виждаш ли го или не?

п.п. и за пореден път обяснявам - това, че човека има разум, по никакъв начин не значи, че и във вселената витае такъв.

Още един байчо(бай Чечи). Щом не се види, значи го няма. Да ви имам логиката на вас двамата. :D

Нещо май бъркаш гледане с виждане ! :)

Е , не си първата със сбъркани понятия....!

Вие сте тези дето гледате .

И защото не виждате , си измисляте....

Преди за съществуване да говориш , с малко онтология се позанимай.

Ако ти се отдава , продължи с гносеология.

Тогава може и да разбереш , щом не се види , какво означава....

Без да ми приписваш неща , които не съм казвал!

Това ти какво видиш , си е твоя работа....

Имам постове , като този за слънцето дето се върти около земята .

Там съм обяснил какво се види , пък то какво е !.....

И за да ти е по-лесно да ме разбираш (ако искаш и можеш , разбира се) , обърни внимание на факта -

в тези теми само аз пиша "Не се знае!"......отвъд там , до където се види !

Другите пишат :" Как да не се знае ?! Знае се ! Това е Бог !".

И аз съм съгласен с това - своето незнание за Бог обявяват

Така вече всичко се знае - мир и покой , ум и душа обземат....! :)

Вместо да живеят неспокойни и будни всред ясно незнание !

Това което не се знае - трябва да се мисли и да се внимава !............  :)

В същност това е проблема !

заб.: Рядко се случва при мен сбъркани думи да има.

Темата е такава !

Една сбъркана дума - всичко на "кино" отива !

Ама за Вас това нищо не значи ! Важното е на плямпане да се намирате....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Субективно Бог има - измислица в главите на хората !

Това на всеки е ясно !

Обективно никакъв не се види....! :)

Ти тези разлики правиш ли ги , или и ти си от групата на неразличителите ?

Едно време, още през комунистическо, дружинната ръководителка получила поръчение от партийния секретар на училището, да промие мозъците на децата, че уж няма господ, а другаря Тодор Живков е Господ.

– Деца, вие виждали ли сте някога Господ, попитала дружинната ръководителка.

– Ми не сме другарко - отговорили децата.

– Щом не сте виждали, значи няма Господ – извършила промивката дружинната.

Тогава Иванчо, издънка от стар кулашки род, станал и попитал:

– Деца, вие виждали ли сте някога мозъка на другарката дружинна ???

И сега остана да кажеш, че мозъка е невидим. :Д

Е значи според теб Бог е видим - уточни се най- сетне, виждаш ли го или не?

п.п. и за пореден път обяснявам - това, че човека има разум, по никакъв начин не значи, че и във вселената витае такъв.

Разбира се, че е видим. За мен. Виждам проявленията Му, по същия начин, по който виждам проявленията на електрическия ток. Простичко е. :D

Нещо май бъркаш гледане с виждане ! :)

Е , не си първата със сбъркани понятия....!

Вие сте тези дето гледате .

И защото не виждате , си измисляте....

Да беше забелязал, че цитирам другарчето ти Саунд, нямаше да е лошо и щеше да си спестиш новата порция размахан пръст. :D

Байче, темата е свързана с Библията. Ако имаш въпрос по Вехтия или Новия завет, моля задай го, ще се опитам да ти отговоря.

Разбира се, че е видим. За мен. Виждам проявленията Му, по същия начин, по който виждам проявленията на електрическия ток. Простичко е.

Така това е добре - а можеш ли простичко да посочиш тези проявления?

И сега остана да кажеш, че мозъка е невидим. :Д

Мозъка е видим(при трепанация, примерно :D ), но мислите ни са невидими, чувствата също. Виждаме проявлението им.

Така това е добре - а можеш ли простичко да посочиш тези проявления?

На тока ли? :D

Та Божиите проявления са именно в разумността на творението, като под творение не разбирай само човека. Но ти категорично отказваш да приемеш, че цялото това съвършенство е плод на разум, как да те убедя, че ти самият си богоподобен?

Мозъка е видим(при трепанация, примерно :D ), но мислите ни са невидими, чувствата също. Виждаме проявлението им.

На тока ли? :D

Та Божиите проявления са именно в разумността на творението, като под творение не разбирай само човека. Но ти категорично отказваш да приемеш, че цялото това съвършенство е плод на разум, как да те убедя, че ти самият си богоподобен?

Той иска да е произлязъл от маймуна, уважавай желанията на хората.

..........

Това добре, само че творението не е нито разумно, нито неразумно - това, което отчиташ фактически е качество на твоето възприятие, а не на самото творение. Това, което казваш, че "творението е разумно" е показател за теб, не за творението - не, че човекът е богоподобен, а че човека проектира своята човешкост в/у творението., в действителност Бог е човекоподобен, от там и основателната забележка на не-теистичните религии, че теизма страда от антропоморфизъм .

Той иска да е произлязъл от маймуна, уважавай желанията на хората.

маймуната не знае, че мозъкът е видим. :Д

Не се знае дали има или няма бог. Всъщност знае се. Бог има и няма.

Качаянагота сута може да се интерпретира и като разсъждения за съществуването и несъществуването на Бог.

99,9 % от общата човешка маса да не кажа 100% не са виждали електрони,неутрони,протони и т.н.,значи ли че не съществуват?!

Убеден съм че ти също не си виждал,но продължаваш да бърбориш!

Безсъзнателното е наша родина; съзнанието - изгнание. Няма нищо по-ужасно от вечно бодърстване, добре че не се очертава такова, трябва да се вземат всички мерки и да няма :)

Разбира се че в цялата Вселена ние сме единствения разум  :D

Какъв невероятен късмет ... От милиардите карти сме изтеглили единствената печеливша 

маймуната не знае, че мозъкът е видим. :Д

А това че маймуната не е виждала Лувъра означава ли че той не съществува ?

От милиардите карти сме изтеглили единствената печеливша

Всъщност конкретно ти, изглежда по- скоро си я пропуснал. :Д

п.п. никой не е виждал Бог - може и да съществува, но след като никой не го е виждал, няма основание да се вярва, че съществува.

п.п. никой не е виждал Бог - може и да съществува, но след като никой не го е виждал, няма основание да се вярва, че съществува.

Абе и тебе никой не те е виждал - следователно не съществуваш, а си просто един виртуален трол-генератор. :)

Редактирано от gagodrago (преглед на промените)

комунизма е оставил жесток отпечатък и сега се възвръща!някои хора са го оприделили,че това е философски синдром на придобита духовна недостатъчност!това е тежко страдание, свързано преди всичко с повреда в мисленето. обърканите мисли водят до объркани изводи и до сбъркани действия.началото на тази дивотия е поставено през 1917 година, когато  материята е обявена за бог:

“Лениновото определение на материята изразява коренната противоположност на диалектическивя материализъм, на идеализма и агностицизма. То има и дълбок агностически смисъл – подкопава из основи религиозната измислица за бог, като творец на действителността. И наистина: ако материята е първична и вечна, то тя е несътворима и неунищожима, тя е вътрешна крайна причина на всичко съществуващо. А в света, където материята е първопричината, първоосновата на всичко, няма място нито за бог, нито за каквито и да било други свръхестествени сили” /Афанасиев. “Основи на философските знания”, Изд. “БКП”, 1964 г./.

Сигурно и маймуните в джунглата си мислят същото за Лувъра - никой не го е виждал,значи не съществува 

Aма сте толкова елементарни, че няма на къде повече - и мен можете да ме видите, и Лувъра може да бъде видян, а Бог де го? Нали това питам цяла тема - къде и как може да бъде видян Бог,?

Със сигурност няма да го видиш тук на Земята/Ада/

Ще трябва да поизчакаш до последния си дъх

И мисля да обясня че Страшния съд в който ще отговаряме за делата си НЕ е общ а индивидуален - започва веднага след като си отидеш от тоя свят

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.