Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

на 22.02.2021 г. в 3:05, sound написа:

Наблегни на художествената литература, препоръчвам да НЕ е научна фантастика. :Д

Благодаря! От научната фантастика се отказах още когато видях, че имам "запас" да напиша поне 10 романа :);)

на 22.02.2021 г. в 3:38, sound написа:
на 22.02.2021 г. в 2:54, kipen написа:

Според мен просто е информация, база данни, и взаимовръзките между отделните елементи информация. Съзнанието без субективния фактор е просто поле от информация.

Повече информация означава ли повече осъзнатост? В такъв случай днешните хора са по- осъзнати от човеците живяли преди пет хиляди години?

И "връзките", де!!! Не само информацията! Нали в "изградените и изгражданите" взаимовръзки се открива и нивото на Разумът на Субекта!

А тъй като и Дон Цеци нещо споменава пак в неговия си параден стил за "съзннието", че знаел как функционира то

на 22.02.2021 г. в 9:14, by_chechi написа:

Колко пъти да обяснявам какво е Съзнание и как функционира ?

, то за да не се изкушаваме взаимно да използваме евфемизми, ще взема да цитирам 6-те дефиниции за съзнание от една книга - "Самоосъзнаващата се Вселена" на Амит Госвами:

"   Все още не сме се изправили пред важния въпрос : „Що е съзнание? Как могат да се разграничат съзнанието(consciousness) и съзнаването/будността ( awareness)?“

Уви, дефиницията на „съзнание“ не е лесна. Думата съзнание (consciousness) произлиза от две думи : латинския глагол sciere, който означава „зная, познавам“, и латинския предлог cum, или „с“.  Следователно етимологично, съзнанието (consciousness) означава „зная/познавам с“.

Нещо повече в Oxford English Dictionary има не една, а цели шест дефиниции на думата съзнание (consciousness):

1.      Съвместно знание.

2.      Вътрешно познание или убеждение, особено за собственото невежество, вина, дефицити и т.н.

3.      Фактът или състоянието да осъзнаваш нещо.

4.      Състояние или способност да бъдеш в съзнание като условие или съптстващо обстоятелство на целия мисловен процес, чувстване и воля.

5.      Целостта на впечатленията, мислите и чувствата, които изграждат съзнателното същество на човека.

6.      Състоянието да си в съзнание, разглеждано като нормално условие на здравия, буден живот.

Нито една от тези дефиниции не е напълно удовлетворителна, но взети заедно, те осигуряват приблизително разбиране за природата на съзнанието. Представете си ситуация, в която всяко от тези различни определения излиза на сцената. (Ще дадем индекси на всяка дефиниция – от 1 до 6). Дават ви букет от рози. Доставчикът, вие и изпращащият цветята споделяте съзнанието1 за подаръка – розите. В съзнанието си2 сте наясно с историята, асоциациите и конотацията на розите и тяхното значение като подарък за вас (и именно в това съзнание може да оценявате или да не цените подаръка). Сетивния ви опит за розите се крие в съзнанието3 ви и сте способни да вдишате аромата им да видите цвета им и да усетите бодлите им. Вашето съзнание4 обаче ви помага до припишете значенията, да отчетете взаимоотношенията и да направите изборите, свързани с подаръка (например дали да приемете или да отхвърлите розите). Съзнанието5 ви е това, което ви прави уникални, различни от любимия ви и всеки друг, който реагира по определен начин на подарените рози. Така или иначе, единствено по силата на съзнанието6 си сте в състояние да получите розите или да преживеете или да проявите преходните състояния на съзнанието."

Единственото, което трябва да се добави е "точката", от която проявяваме волята да направим изборите - Азът.

А пък понеже  отново има твърдение "мозъкът произвежда", а не ВЪЗПРОИЗВЕЖДА "цикъла" "мозък-психика", в който се ПРОЯВЯВА развиващото се съзнание и съответната натрупвана опитност на Аз-а като Субект на личностните актове, то ще цитирам и нещо лесно установимо:

"Очевидните преживявания на "аз" са както следва:

1. Преднамереност ( целенасоченост, насочено фокусиране върху обект, включително желание, преценка и размишление).

2. Самосъзнание ( чувството за Аз).

3. Рефлексивност (осъзнаване на съзнанието).

4. Его-преживяване ( чувството, че Азът е уникална цялост с определен характер, личност и зависима от тях лична история).

5. Внимание (преживяване на спосбността на Аза да насочва фокуса си към един или друг обект).

6. Трансперсонални Аз-преживявания (моменти на откровение или прозрение, например творческто "ахааа" преживяване).

7. Имплицитно преживяване на Аза (преживявания, в които има разделение на света на субект и обект, но няма експлицитно преживяване на "аз").

8. Избор и свободна воля.

9. Преживявания, свързани с безсъзнателното.

Тези "аз" преживявания, разбира се, не са взаимно изключващи се. Точно обратното. Те са тясно свързани едно с друго."

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 26 минути, by_chechi написа:

....от тук нататък "правиш някому вятър".....:nono:

Същия е "попътен" или на обратно?! ;) 

Определено няма ли вятър, няма и движение. :) 

Добре ти е известно, че при ниски скорости вятъра е с никакво съпротивление, но над определена скорост представлява огромно съпротивление или пък голяма помощ. ;) 

Принципно си имам своя терминология: "Да правиш задкрилка." ;) Тя се прави при излитане или при кацане. ;)

Към сегашния момент цивилизацията излита ли или каца?! ОК, поглеждаме световната история, но същите условия ли са сега?! Да се мисли, че някъде в историята вятъра е бил СЗ не означава, че сега е такъв. ;) 

Аз съм правил вятър някому ... :) Нещо си се объркал ти ... :) ... Принципно пилота трябва да се съобрази с вятъра, а не обратното. ;) 

Благодаря за комплимента. Направи ме вентилатор. :)  

преди 17 минути, Śūnyatā написа:

Това имаш - това пишеш... 

Да, сигурно е малко. Кажи го открито - няма да се разсърдя. Ама недей така хитричко и невинно да загатваш, че написаното е глупаво. Отвреме на време едно качество в теб просто не можеш да го прикриваш. Сигурно и в живота си така. 

преди 7 минути, kipen написа:

.....

Който каквото и измислици да пише , няма ли Съзнание , няма Информация ! Това лесно се доказва .:nono:

Обратното (Информация без Съзнание) подлежи на доказване .....:lol6:

преди 5 минути, by_chechi написа:

няма ли Съзнание , няма Информация !

На обратно е .... има информация, но няма ли съзнание не може да го проумееш. (Да я намериш) ;) 

току-що, by_chechi написа:

Който каквото и измислици да пише , няма ли Съзнание , няма Информация ! Това лесно се доказва

Тва човек със възрастта все по-трудно успява да "излезне извън" егото си!

Значи не си ли в съзнание, света не съществува?!? Браво!!! 

А "закачката" с общественото съзнание, еле па с "колективното съзнание" - недей, МОЛЯ! 

Скочим ли на "ниво" общество", еле па "цивилизация" тотално ше ги омешим кайсиевата и гроздовата, щото по-нашия край сме на втората!

Панпсихизмът е производна на религиозните доктрини! Когато се докаже, че всичко има "съзнание", тогаз ги "пускай в обръщение" религиозните пропаганди!

И Паганизмът взе да става модерен, ама дай да живеем първо в конвенционалната откъм възприятие страна този свят, па после в митичната му страна!

преди 10 минути, kipen написа:

...Значи не си ли в съзнание, света не съществува?!?

Това "значи" си е чисто твое "значи" ! Никога нищо такова не съм писал . :nono:

А "умозаключението" ти за пореден път посочва , че нямаш понятие какво пишеш ! :nono:...което си е чисто хабене на всякакви ресурси....:lol6:

В същност писали са го други , с които едва ли си запознат (но това е друга тема).........наричат ги и са субективни идеалисти .....

Съвсем като за начало можеш от тук да започнеш : (Джордж Бъркли)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Субективен_идеализъм

преди 12 минути, by_chechi написа:

Който каквото и измислици да пише , няма ли Съзнание , няма Информация ! Това лесно се доказва .:nono:

Обратното подлежи на доказване .....

А какво е информация? Нали си по дефинициите.

преди 14 минути, kipen написа:

тотално ше ги омешим кайсиевата и гроздовата

Винаги съм казвал, че не омешването е проблематично, а количеството. Да, за всеки е индивидуално и определено не е от омешването. :) 

Някои са така: Изчакват натрупване на някакво количество, за да стане ново качество. ;) 

Други пък изчакват качеството и после произвеждат количеството. ;) 

Вечния въпрос: Кое е по-важно количеството или качеството?! ;) За определени обаче нито едното нито другото е важно, а е по-важно утре да са добре и затова знаят с какво да почнат и с какво да завършат. ;) Тертип на пиене!!!

Едно клише: След бира вино може, но след вино бира не!!! ;) Казва се култура!!! :) И ... направено от плодове не трябва да се омешва с направено от зърно. ;) Двата алкохола уж привидно са еднакви, но някак си си има ред ... на консумацията и кое след кое ... :) 

И в тая връзка: Наздраве! :beer: 

п.п. То, хубаво, че аз съм пенсионер, но явно и вие не сте ангажирани с работа ... :) 

току-що, by_chechi написа:

Това "значи" си е чисто твое "значи" ! Никога нищо такова не съм писал . :nono:

В същност писали са го други , с които едва ли си запознат (но това е друга тема).........наричат ги и са субективни идеалисти .....

Вече ти написах, че и идеалистичната теза не е НАПЪЛНО вярна, ама "пускай пушек"....та белким ме "окадиш"....

А "значи"-то иде след като изрично не е подчертана и противотезата !  За това апелирах за последното, щото иначе се получава "едностранчивост"!

преди 1 минута, dioib написа:

п.п. То, хубаво, че аз съм пенсионер, но явно и вие не сте ангажирани с работа ... :) 

Алооо, аз днеска имам рожден ден! И ако не знаеш - днеска е деня на Съветската армия! 

преди 28 минути, Shiniasu написа:

Субективно отражение на действителността . 

Има разбира се и още множество частни дефинициии от една или друга гледна точка , но тази е най-общата , обхващаща в себе си всички останали.....

Пак да повторя - има нужда ! Няма Субект - няма Информация ! :nono:

Даже в пещерните рисунки на древните има субект - във виртуална действителност представен , т.е. този който ги е правил.......(пффф , пак стана сложно)

.....иначе има мнооооого за четене и разбиране....:nono:

преди 6 минути, kipen написа:

Алооо, аз днеска имам рожден ден! И ако не знаеш - днеска е деня на Съветската армия! 

Честит рожден ден!!! Никога не съм зачитал кой кога е роден ... а за, че е деня на Съветската армия ... хм ... по кой стил е това?! Това да не би да е свързано със Сталинград?! 

на 22.02.2021 г. в 2:11, Sleda написа:

по-добре сфери

Ако ще "зацикляш" по "Пътя" ти в "сферите", то имам едно интересно предложение - http://bgchaos.com/458/fractals/4dimension/хиперсфера/ , а пък самите сфери, ако ги разгледаш като проекции на Хиперсфера, то е добре да прегледаш и това - http://bgchaos.com/447/fractals/4dimension/четиримерните-платонови-тела/ .

преди 15 минути, dioib написа:

Никога не съм зачитал кой кога е роден .

Аз в гневът си при регването не съм си написал и коректната дата на раждане, щото така и не разбрах що не мога да приключа регистрацията със снимка на профила... па и не държа...се тая, нали има Сталинград...

преди 9 минути, kipen написа:

з в гневът си при регването не съм си написал и коректната дата на раждане

Принципно уважавам именните дни, а не кога си роден. Денят на раждане е празник на майката. ;) Той не е твой празник! 

И друго: Навремето записването в обществените регистри винаги е било по-късно от деня на раждане, така че при много възрастни хора по документи пише една дата, а реално са родени преди въпросната. 

Друг е въпроса дали си роден на някакъв празник. Както и да е .... определено ще пийна за твое здраве, а за празника ... хм ... ще си го празнувам на 09.05 ... там е края ... ;) Началото на обрата не ме касае лично мен ... :) Той касае руснаците .. ;) Прощавай ... 

преди 1 минута, by_chechi написа:

Пак да повторя - има нужда ! Няма субект - няма Информация ! 

.....иначе има мнооооого за четене и разбиране....:nono:

В какъв смисъл "субективно"? Например тук във форума използваме думи, които са носител на информация. Те изрязават някаква идея чрез определена форма (дума). В случая тези думи служат за връзка между съзнанията на участващите. Думите са едни и същи, а това, което може да е различно е разбирането им. Така че информацията служи за връзка между хората. Тя има някаква общоприета договорена форма, докато субективна е интерпретацията й. Съзнанието за мен е нещо като екран на който се отпечатват всички сетивни, емоционални и мисловни процеси, които то може да регистрира. Тези, които не може да регистрира в даден момент при съответните условия, остават неосъзнати. Затова е съзнание, защото имаме отражение - както на външните, така и на вътрешните събития спрямо осъзнаващия. Отразяването на вътрешните събития наричаме самоосъзнаване. 

преди 11 минути, dioib написа:

Денят на раждане е празник на майката. ;) Той не е твой празник! 

Съчувствам ти! А деня на Съветската армия е когато си реша....щото няма значение за мен.

преди 4 минути, Shiniasu написа:

Затова е съзнание, защото имаме отражение - както на външните, така и на вътрешните събития спрямо осъзнаващия. Отразяването на вътрешните събития наричаме самоосъзнаване. 

На мен ми се нрави тази дефиниция: 

"Под „Аз"; следва да се разбира онзи комплексен фактор, към койтосе отнася цялото съдържание на съзнанието. В известен смисъл той е центърът на полето на съзнанието, а доколкото това поле включва емпиричната личност, Азът е субект на всички личностни актове на съзнанието. Съотнесеността на дадено психично съдържаниекъм Аза е критерий за осъзнаването му, защото едно съдържание не може да е съзнавано, ако не е било представено на субекта." - Еон изследвания върху символиката на цялостната личност, карл гюстав юнг

преди 44 минути, kipen написа:

Ами честито. Всичко най-добро ти желая.

преди 6 минути, kipen написа:

На мен ми се нрави тази дефиниция: 

"Под „Аз"; следва да се разбира онзи комплексен фактор, към койтосе отнася цялото съдържание на съзнанието. В известен смисъл той е центърът на полето на съзнанието, а доколкото това поле включва емпиричната личност, Азът е субект на всички личностни актове на съзнанието. Съотнесеността на дадено психично съдържаниекъм Аза е критерий за осъзнаването му, защото едно съдържание не може да е съзнавано, ако не е било представено на субекта." - Еон изследвания върху символиката на цялостната личност, карл гюстав юнг

Да. Но с уговорката, че в момента говорим за личностното съзнание, което познаваме. За другите състояния на съзнанието, които се споменават в някои източни учения е безсмислено да пишем, след като не ги познаваме. Но все пак трябва да имаме едно наум за наличието им.

преди 20 минути, kipen написа:

Съчувствам ти! А деня на Съветската армия е когато си реша....щото няма значение за мен.

Моля! Принципно за мен денят на СА е 23.08 ... Но за мен по-важен винаги ще е 03.10 ... мда ... ;) За кой ли е празник въпросния?! :) 

п.п. Поне ми даде основателна причина да се напия днес. В името на нещо хубаво! :) 

Благодаря ти! Обичам празниците!!! :) Хубаво е да се пие по добър повод, а не в следствие на някаква драма в твоя живот ... :)

:beer: 

преди 1 час, by_chechi написа:
преди 1 час, Shiniasu написа:

преди 29 минути, Shiniasu написа:

Съзнанието за мен е нещо като екран на който се отпечатват всички сетивни, емоционални и мисловни процеси, които то може да регистрира.

преди 1 час, kipen написа:

3. Рефлексивност (осъзнаване на съзнанието).

Самоосъзнаване! За тва е Рефлексивност - отражаване! Но е само една от характеристиките на Аза-а, но пък в "отраженията" е Егото.

п.п. Благодаря за поздрава, Шиниацу!

преди 18 минути, kipen написа:

Самоосъзнаване!

Аз на това му викам съвест! Тя е допълнение на съзнанието, което обаче е с "неясен" произход. Само по себе си съзнанието е никакво, ако не е подкрепено от съвестта. ;) Да пощадиш нещо въпреки, че не е твое!!!

преди 8 минути, dioib написа:

Тя е допълнение на съзнанието, което обаче е с "неясен" произход.

Ами "съвестта" не е с "неясен" произход! "Вътрешно" отражение е .... на социалните норми, които си "попил" от средата и формата им, която си приел за отправна за себе си! 

Ериксън пише за това - Стадии на психосоциално развитие според Ериксън , но и Жак Пиаже. А на мен ми се нрави "надграждането" от Колдбърг - Стадии на моралното развитие

Провява се в психиката като "Свръхаз"! 

Но за съвестта( "Свръх Аза") примерно те таз жена - д-р Ваня Христова е пописала, ако те интересува https://ejournal.vfu.bg/en/pdfs/e-journal_Vania-1.pdf - "Свръх-Азът или съвестта има важната задача да гарантира, че всички намерения, формирани от Аз-а, за да се задоволят поривите на То, са морално приемливи"

"Механиката" на съвестта е в "съпоставянето"....и за тва "зацикляме" често в конфликтни ситуации, щото в предсъзнанието, докато "завъртим циклите на отражаване" към "съвестта" ни е нужно време за реагиране.

преди 58 минути, Shiniasu написа:

За другите състояния на съзнанието, които се споменават в някои източни учения е безсмислено да пишем, след като не ги познаваме.

Вероятно е така, но поне за "будхито" можем... щото всеки разумен човек е И в това състояние понякога, а не само в Его-преживяването!

Пък и "познаването" не е като Познанието. Едното е информиране без практическо прилагане, а другото е когато знаеш....а много често не знаем, че наистина знаем, щото споделените понятия в обществото, за това, което можем просто са толкова мистифицирани, че дори и не разбираме, че можем нещо, което в очите на другите не знаем, щото нямаме понятия , с които да го изразим.

Аз примерно, сигурно година се опитвах да "медитирам"! Бре, чета, чета как се "превъзнасят" някои хора, а па то кът разбрах за кво шляфотят, ми че аз от малък си "медитирам", според описанията им.:lol6: особено след 3 водки или една голяма домашна! 

преди 19 минути, kipen написа:

на социалните норми, които си "попил"

Не мисля така! Тя не е от социума ... ;) Бил съм на 2.5 годишна възраст когато я проумях. НО, това е трудно разбираемо за някои ... 

п.п. Принципно е какъв ти е първия спомен да си проявил съзнателност ... ;) Своя, а не от родителите ти ... 

п.п. Там няма дата, а твоя годишнина ... ;) 

:) Е ... при мен бе на половината ми ... :) 

п.п.2. Мога да спекулирам с 2.54, но трябва ли да издребнявам,Ъ?! :) 

п.п.3. Това само и единствено един човек може да си спомня, но дали си спомня?! 

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Да, сигурно е малко. Кажи го открито - няма да се разсърдя. Ама недей така хитричко и невинно да загатваш, че написаното е глупаво. Отвреме на време едно качество в теб просто не можеш да го прикриваш. Сигурно и в живота си така. 

Отвращение и ненавист ли изпитваш? 

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Отвращение и ненавист ли изпитваш? 

Според мен не. Изпитва жалост, но ти това не го умееш ... 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.