Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

Само, че големия път е от рацио към ирационалност, причина поради която ИИ би трябвало да си остане нищо повече от копие на човешката природа.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 33 минути, Търсещ истини написа:

Споделяш ли този възглед? Ако не, не се оправдавай с него, ако да- това е по- честно, но го заяви. Не намирам за диалогично те- така, ама може и онака, пък и не винаги.

И за какво трябва да се оправдавам? Щом съм споменал, въпросната гледна точка, значи съм видял някакъв смисъл да го направя. Да, споделям я, но това не би трябвало да е от значение в случая. Споменах я само като информация. 

преди 43 минути, Търсещ истини написа:

Не е вярно което пишеш, само вметка- травма на мозъка води до загуба на съзнание. Ампутация :)  на главата съвсем изключва съзнание, а при спиране на сърцето, съзнанието може да продължи за кратко. Съзнанието се генерира единствено и само от мозъка.

Това не са доказателства, че мозъкът поражда съзнанието. Възможно е да е само орган чрез койтобто се проявява. Или орган за връзка между душата и тялото. Съзнание може да се изгуби и без да се уврежда мозъкът. 

преди 1 час, sound написа:

големия път е от рацио към ирационалност

?

За кого е такъв тоя 'път' , кои точно са "пътниците" по него и кое точно му е "голямото"?

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Не е вярно което пишеш, само вметка- травма на мозъка води до загуба на съзнание. Ампутация :)  на главата съвсем изключва съзнание, а при спиране на сърцето, съзнанието може да продължи за кратко. Съзнанието се генерира единствено и само от мозъка.

Много набързо ги сколаса. Мозъчната травма принципно води до нарушена работа на съзнанието и не само ампутацията на главата го изключва безвъзвратно. Да не говорим, че има дисциплини, които посочват съвсем друга област от тялото, която "генерира" съзнание, а още по- озадачаващата новина е, че го демонстрират на практика. Тъй, че като цяло преди да прави крайни заключения е особено препоръчително човек да се опита да разбере, като какво аджеба е въобще това нещо съзнанието, а при тези си опити ...... ще му предстоят много изненади.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

?

За кого е такъв тоя 'път' , кои точно са "пътниците" по него и кое точно му е "голямото"?

хах - намерил си да питаш за пътни знаци и егн- та. А няма ли нещо за "какъв е тоя път", "накъде отива", "откъде идва", "защо е път" ..... ?!

преди 1 минута, _ramus_ написа:

например?

Даже тренираш, доколкото си споделял във форума, една такава дисциплина - за да ти спестя отправянето на още тъпи въпроси, да ти подчертая, че "генериране" съм го написал в кавички. (макар да разбирам, защо е използвал този термин)

Участваш ли в някакъв обмен или ще се правиш на интересен по детски?

Ако да - влез и участвай в интелигентен разговор - ако въобще си наясно какво значи това.

Правиш вметки, които са си някакви си... твои, без пояснения, без оглед на събеседника и думите му... Какво целиш с това - ти си знаеш, но няма нищо общо с този, когото цитираш.

Затова задавам уточняващи въпроси - като не ти отърва, ок. Опитвам се да разбера нещо различно, което предполагам че можеш да представиш. Очевидно не става когато ти падне пердето и превключиш на "късо".

преди 13 часа, Sleda написа:

Предпочитам астрологията

личи си, личи си. :) Много точна и навременна вметка - тя изяснява доста неща.

преди 27 минути, _ramus_ написа:

Участваш ли в някакъв обмен или ще се правиш на интересен по детски? ....Опитвам се да разбера нещо различно, което предполагам че можеш да представиш.

Леле, опитваш се да разбереш от мен и то нещо различно, което при това предполагаш, че мога да представя - ласкаеш ли ме на.

Обмен тука е невъзможен, нито интелигентен разговор - образно казано, средноаритметичното ниво на интелигентност в този раздел просто е такова, недостатъчно.  Но и не се правя на интересен, пък било то и по детски, само отбелязвам в някои от разсъжденията, къде има пропуски и се озадачавам от обстоятелството, че вместо аз да очаквам да представиш нещо, което все в някаква степен можеш, то ти очакваш от мен същото нещо, което никак не мога. Кое не знаеш сега - че в йога, тай чи, ба гуа, пък ако щеш и в карате, мозъка не се разглежда, като генератор/ център/ извор на съзнанието? Никога не съм тренирал и нищо не мога да демонстрирам, но едвали има някой от тук присъстващите, който да не гледал примерно монаси от Шао- лин, които си "концентрират осъзнаването в центъра ХАРА" и ти прави показно тип вдигат го на върха на копие, което е толкова остро, че да пуснеш лист хартия ще се среже, а на човека и драскотина му няма. Къде е сега това съзнание, кое го генерира.

Аз, че не знам - не знам и никога не съм го криел. Обаче самоувереността, колко много знаете за съзнанието е направо комична - без да ме извинявате. И доколкото бидейки все пак и аз участник в тукашните теми, то си позволявам единствено да отправя съвета, че темата за съзнанието е най- добре да бъде оставена отворена - тия аналогии със софтуери и хардуери, със отрязани глави и прочие, са доста повърхностни, прибързани, неточни и съответно ненадеждни. Разбирам копнежа действително да сте наясно със природата на съзнанието, тъй като този копнеж ми е присъщ и на мен, но НЕ СТЕ и забравяте, че не сте наясно, с което си правите лоша услуга - мислиш си, че знаеш, но само  така си мислиш и вместо да се опитваш да разбереш повече, само утвърждаваш погрешното си разбиране .... щото софтуера съществувал или несъществувал, значи със съзнанието те така (еди как си) стоят нещата. Ок, изкуствения интелект, но защо да не изчакаме първо този изкуствен интелект да бъде развит до степен наистина да го сравняваме с човешкото съзнание, пък тогава ..... а да, щото до тогава най- вероятно няма да сме живи. Язък за цялото кълнене я в Буда, я в Исус, я в някой друг индивид от древността и въобще забъркването в такива теми.

преди 2 часа, _ramus_ написа:
преди 15 часа, Sleda написа:

Предпочитам астрологията

личи си, личи си. :) Много точна и навременна вметка - тя изяснява доста неща.

Ти: Водолей, Стрелец и/или Дева? Виж си рождената карта. В Тези знаци може да е Слънцето, Луната и/или един от тях да изгрява на източния хоризонт. Може и по друг начин да са подчертани, но трябва да знам асцендента. Може и въобще да не съм улучила, тъй де  😀.

преди 4 часа, Shiniasu написа:

Да, споделям я, но това не би трябвало да е от значение в случая. Споменах я само като информация. 

Благодаря.

преди 3 часа, sound написа:

като цяло преди да прави крайни заключения е особено препоръчително човек да се опита да разбере, като какво аджеба е въобще това нещо съзнанието, а при тези си опити ...... ще му предстоят много изненади.

Не си турям болки на главата. От вярващите в бог никой не дава определение за бог, явно не е необходимо дори за тази тема. А тя изобщо не е за съзнанието. В други теми- специално за съзнанието, съм писал.

преди 21 минути, Търсещ истини написа:

От вярващите в бог никой не дава определение за бог, явно не е необходимо дори за тази тема.

Не само от вярващите - от невярващите също.

преди 2 часа, sound написа:

Кое не знаеш сега

ми за първи път чувам, че някъде другаде освен в мозъка се намира "съзнанието". :) и то - че БИ касаят въпроса с него и зоните за "концентрация".

цитираните от теб... 'примери' не касаят въобще този въпрос, зоните и точките за концентрация нямат връзка със съзнанието въобще, а с други положения. Чакрите и енергийните центрове и меридиани не се занимават със "съзнанието". А плявата относно този въпрос е вече толкова, че "зърно" не е останало сред чалгата, вече.

Колкото до това "какво всеки може да представи" - никога нищо не знам предварително, освен когато някой папагал повтаря своите си рецитации. Случвало се е макар и рядко някой да ме изненада с някои положения, които са ми убягнали, които са извън моя хоризонт и переспектива. Така се обогатява човек - рядко, но във форума и това ми се случва.

Когато изразявам извеждане, а ти контрираш с обратното, без да поясняваш, без да въвеждаш условие на валидация, посока на интерпретацията... и пляс... и... това е. Като че ли е някой в главата ти и е длъжен от една буква и вече да ти е прочел цялата гама от сходства, дето са ти хрумнали.

За умение за разговор става въпрос, за общуване. Дори и да не схванеш, да си искал нещо - след това задавам уточняващ въпрос, с което става ясно че не разбирам. Ти дори и с последния текст е нахвърляно и разхвърляно откъм изказ и изразяване... Нима е толкова сложно да се вкара последователност и да се намерят подходящи думи и да се получи стройно извеждане, насред контекст от аргументи и условия? И аз не го можех в писмен вид, но се научих и се оказа чудесно във вътрешна посока.

преди 10 минути, _ramus_ написа:

цитираните от теб... 'примери' не касаят въобще този въпрос, зоните и точките за концентрация нямат връзка със съзнанието въобще, а с други положения. Чакрите и енергийните центрове и меридиани не се занимават със "съзнанието". А плявата относно този въпрос е вече толкова, че "зърно" не е останало сред чалгата, вече.

Е - може аз от своя страна все на плява да съм попадал, което ще е меко казано странно. На практика за пръв път чувам, работата с енергийните центрове да няма никаква връзка със съзнанието.

преди 3 часа, sound написа:

Не само от вярващите - от невярващите също.

Моля- моля. Ако аватарът ти от картинката на профила куфее, ти недей.

преди 5 часа, Търсещ истини написа:

От вярващите в бог никой не дава определение за бог

Колко пъти трябва да се повтори, за да го схванеш?! Бог е твореца на този свят!!! Негов материален син е бил Христос. Той ни е направил подобни на него, но "правомощията" ни са само и единствено в този свят. Извън него е неговото "царство". Същия не може да се оприличи с нещо материално в този свят. Ти или си подобие на него или не. 

Нормално е атеист да счита себе си, че не е подобен на него. Тогава възниква въпроса = На какво е подобен човек?! Дай определение на човек?! Вярващия човек не приема, че човек е с произход от маймуна, поради елементарна логика = сега не може маймуна да стане човек. Човек няма тези знания, за да го направи. В бъдеще може да стане обаче. Към сегашния момент технологиите не позволяват това.  

Твоите знания се базират на вид човешките познания и чрез желанието ти някой да ти определи какво е Бог = реално търсиш не истината, а с какво да го подмениш. 

За един вярващ е елементарно какво е Бог. Той е всичко!!! Всяка една материална субстанция е негова!!! Извън същата има неща които все още не ги е усвоил човек. Последния се е смирил, че тялото му е тленно и затова чрез потомството си цели децата му да имат повече знания от него. В противен случай човек ще придобие някакви познания, но същите не ще направят в бъдеще така, че човек да е вечен отново. Рано или късно този свят ще свърши и после какво ще прави човечеството, а?! 

Твоята далновидност стига само до твоя физически свършек. Как тези твои познания ще помогнат на един човек след твоята смърт?! 

Осъзнаваш ли своята ограниченост?! Трябвало му някой да определели Бог, за да му докаже, че съществува. :) Това му бил довода, че не съществува ... :) Смях ... :) 

п.п. Ще видим колко пъти ще повториш това: Никой от вярващите не е определил какво е Бог и следователно не съществува! :) 

Нека Бог ти прости волните и неволни грехове!!! Амин

п.п.2. Всеки атеист който смята, че сме сътворени от извънземни ще е по полезен от теб, който търси истината наречена: Няма Бог. :) Все пак вярва в нещо. ;) 

Това, че на теб не ти трябва да вярваш в нещо, не означава, че си намерил истината по отношение на съществуването или не на Бог. 

Осъзнай си паразитния начин на мислене!!! Това последното е от психологически аспект и не е личностно, а към образа ти тук!!!

преди 12 часа, _ramus_ написа:

...на която природата лекичко е объркала като й е предложила "лесни начини" чрез самолъжа....

Тук възниква въпросът дали Природата , разполагайки с милиард години на "избор" , е объркала нещо нагласявайки , намествайки нещата по целесъобразност , или ние сме в самозаблуда ?

....правейки се на Господ...:)

Моето мнение е , че така трябва (като Природата)...........даже предвид както е напоследък , от "квантова" гледна точка , от гледна точка на Неопределеността (това което не знаем)....

Казано иначе , за да пресечеш сух реката , трябва да имаш и/или сам да си поставиш там до където си стигнал , добри или лоши "опорни камъни" на които да стъпиш преминавайки....

" Самозаблудата не винаги е вредна за вашето здраве ! " (by_chechi) :lol6:

Тази Логика подкрепена с Факти оформя и затвърждава моето мнение....

преди 2 часа, dioib написа:

Колко пъти трябва да се повтори, за да го схванеш?! Бог е твореца на този свят!!! Негов материален син е бил Христос. Той ни е направил подобни на него, но "правомощията" ни са само и единствено в този свят. Извън него е неговото "царство". Същия не може да се оприличи с нещо материално в този свят. Ти или си подобие на него или не. 

Това е недоказано твърдение (хипотеза , измислица...и т.н.) . Не е определение ! :nono:

Трябва да се прави разлика ! :nono:

Определение се прави с доказани , несъмнени факти ....! :nono:

Е , (колкото и да съм скромен :lol6:) , виж определението за Бог което аз съм писал не веднъж ! :)

"...съвкупност от формули за поведение в условия на неопределеност и отсъствие на информация ..."

Очеизваден пример : " 10 божи заповеди ".....

И "...съществува само като Идея в главите на хората...."

Сравнявай ! :nono: Сравнението е основата на всяко Мислене..... !:nono:

Това в същност се случва в главите ни при Мислене - сравнение между отражение и отражение на отражението ....:nono:

Тук няма нищо свръх-естествено и никакъв Господ не е нужен !:nono:

Зависи само от това на кой , колко и как са му "криви , зацапани , оцветени .....или счупени" огледалата.... ! :nono:

Иллюзия: я...

Гати — это невежество. Ты не знаешь, почему родился. Прежде чем ты осознал этот факт, тебя выбросили на свет. Твоя жизнь не имеет цели, как длинное блуждание в ночи. Ты ничего не знаешь, и ты не знаешь даже этого. Поэтому твоё невежество такое коварное.

Гакэн — это твоё собственное мнение. Ты считаешь себя умным. Каждый из нас верит в свой разум, в своё личное суждение. Так начинаются ссоры.

Гаман — это сравнение с другими: Кто из нас лучший?

Есть ещё гаай, самовлюблённость. Ты любишь себя самого больше всего. Для тебя не все равны — нет, вот это вот здесь, ты сам, это самое важное.

Кодо Саваки

преди 10 минути, by_chechi написа:

Това е недоказано твърдение (хипотеза , измислица...и т.н.) . Не е определение ! 

По същата логика не може да се докаже, че човек е произлязъл от маймуна, но някои вярват в това. :) 

Къде е доказателството, че по някакъв начин става това?! Как изобщо са възникнали когнитивните умения  ... :) Явно след повторение на многобройни провали в опити да удряш пръста си и да не изпитваш болка. :) 

В основата е да подтиснеш инстинкта си. ;) Я накарай някое животно и ай ... маймуна да подтисне инстинкта си ... :) Научи я да говори и да може да убеждава другия, че това е добро и е по-лесно от другия физически да си го вземеш. :) 

п.п. Не случайно някъде е написано, че в началото е словото (идеята)! ;) Как е възникнало същото?! Мъ?! :) 

п.п.2. Човек може да определели само и единствено нещо от този свят. До тука е, но извън този свят съществува и друго. Чак като напуснем този свят, ще разберем истината. До тогава ще има човеци които вярват в Бог и хора които по всякакъв начин ще се опитват да докажат, че няма. 

п.п.3. Заменяш Бог с мисъл на човек. Тя обаче как се е появила?! :) О ... четох някъде ... и там пишеше, че няма Бог ... :) Другаде, пък пише, че има ... и сега на кое да повярвам, след като не съм го усетил ... :) След като нямам усет, то значи = няма ... :) = Значи е само и единствено илюзия ... :) 

Реално човек вижда и възприема само и единствено този свят, който за някои си остава тайна как е сътворен, за тях това не е Бог, но не дават доказателства как ... и те изказва хипотези ... и те това е ... :) 

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

От вярващите в бог никой не дава определение за бог, явно не е необходимо дори за тази тема. А тя изобщо не е за съзнанието. В други теми- специално за съзнанието, съм писал.

Това с определението за Бог се появява за трети или четвърти път. Отговарял съм, но то след време вероятно ще се появи отново. Цялостно определение за Бог, дори и да може да се даде, то ще предизвика несъгласие по всички детайли, не само от невярващите, но и от вярващите. Защото вярващите тук сме с различни представи за Бог. Давал съм частични определения, изразяващи един или друг аспвкт от разбирането ми за Бог. Това е разумното и възможното за мен. Идеята е всеки сам да си сглоби общата представа. Това предполага обаче разбиране за детайлите, за да могат те да бъдат използвани правилно. Ако някой иска готова цялостна представа, аз няма да съм този, който ще му я представи. 

Има достатъчно определения за Бог и по всяко едно от тях има какво да се каже. Темата тук и без това е миш-маш, а и всяка тема с повече коментари се превръща в същото, така че може и по различни представи за Бог да дискутираме. Примерно Бог е Любов. Бог е съвършен. Бог е създателят на всичко. Няма нищо извън Бог и др. 

преди 10 минути, dioib написа:

По същата логика не може да се докаже, че човек е произлязъл от маймуна, но някои вярват в това. :) 

Събират се факти и се умува върху тях .....хипотези , всяка от които допълваща другите....

..............

А бе , кой и как направи ваксина от/за  Ковид ? .....примерен ход на мисълта....:lol6:

преди 9 минути, Shiniasu написа:

Това е разумното и възможното.....

Възможно е , но не е разумно да се замества това което не се знае с фантасмагории от ниско качество ! (това не е заяждане) :nono:

Виж по-горе примера с пресичането на реката ......

Ей , това "не се знае" ви бърка в червата ....! Свиквайте !....ако искате да сте Разумни ! :lol6:

преди 6 минути, by_chechi написа:

А бе , кой и как направи ваксина от/за  Ковид ? .....примерен ход на мисълта....:lol6:

Абе кой и как има предварителен имунитет?! :) Примерен ход на контра мисълта ... :) 

п.п. Едно съм се убедил до сега: самото мислене се е формирало ... " в банята съм" ... :) Моля обадете се по-късно ... :) а, реално си в клоуз (затворено) ета вам ненада знать ... :) 

преди 6 минути, dioib написа:

Абе кой и как има предварителен имунитет?! :) 

Тук питай Дарвин - това е и доказателство за неговата постановка на нещата....! :)

Най-напред няма ! Караш си го "като поп" , а после ако си пригоден за Живот и оцелееш , се появява и имунитет....:nono:

преди 12 минути, by_chechi написа:

Тук питай Дарвин

Като го видя ще го питам защо е направил тази лъжа ... :) До тогава ще си вярвам в Бог. :) По-лесно ми е ... :) 

п.п. Защо нещо трябва да е сложно, а не просто?! Доказано е, че всяко сложно нещо е по-склонно да се повреди. ;) 

п.п.2. Навремето същия след като намира определено цвете прави предположение, че има животно с определени характерни черти. По-късно се открива същото.

По последната логика, то Бог съществува, но не всеки може да го открие, защото е в него. ;) Определено обаче не е мисъл, а е дух. ;) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.