Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 1 час, Радул написа:

Популизма няма нищо общо с " народното говорене". Популизма е политически похват, лъжлива загриженост за социалния статус на популито, съчетана с неизпълними намерения за повдигането му.

Поредния на който изразните му средства са застинали някъде преди 4 клас.

Популизма не е политически похват, не е похват въобще. Популизма използва "народното говорене" като средство, като инструмент за "достигане на убежденията до възможно повече хора". Така "народното говорене" става похват в популизма. А в политиката популизма е средство .

Таргета - са именно хората, за които "народното говорене" е общо кратно, с което живеят, чрез който ключ са им отворени душичките, усещанията... на които резонират. същите хора чудесно артикулират точно това и сред форума и темите. Особено е весело че тия, дето се имат за бунтари и революционери, са заредени, и са от "същия матрял" като ония на които се дерат и чекнат колко са "различни" и колко са съмнителни.

По същия начин в музиката "народняшкия стил на музика" (чалгата) няма нищо общо с "народната музика и фолклора". Популизма е чалгата в политиката. Ясно кой е таргета, на какво е основан и какво го движи... В други науки обобщението на този типаж човешки матрял, се нарича "тълпа".

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 3 часа, _ramus_ написа:

проблемите по разпознаването кое е "вън" и кое е "отвътре"... са голям проблем.

Струва ми се, че е рядко да се бърка възприятие с въображение. Остават някои съноподобни или психотични състояния. При нормални условия човек съобразява, че виждайки по улицата починалия Пешо се припознава, че "аз" е вътрешно, а не природно явление, че събеседникът не вижда стаята, която си спомняме, нито нашите ръкомахания за обяснение по телефона.

Общо взето пак стигам до чудесната мисъл, че всички действаме атеистично и реално в живота (защото леопарда, пропастта, стената ...), само дето някои мислят понякога религиозно. 

преди 10 часа, by_chechi написа:

Мозъкът произвежда цялото Съзнание ! 

Колкото и да си повтаряш това, в което вярваш, това няма да го направи по-истинно....само ще затвърди фанатичното повтаряне на заучени постановки!

Издишаш като разхлабен балон...

Повтарям, за евентуално...ти си знаеш! Хахха, баси риториката...

Изказва, и не само ти, твърдения за научния подход....изказва и концепта, че има и нещо, което НЕ ЗНАЕМ...

Но пък с каква патетика твърдиш нещо, което не е доказано със сигурност!

Ако мозъка "произвежда" съзнанието то що има обърната причинно-следствена връзка, при която съзнанието може да въздейства на мозъка, бре?!?

Аре малко по-спокойно с назидателния тон...и ти и некой други, дето поне в тва отношение не изказват твърдения, ами само "подмятат" иронизиращи "закачки", но не и собствено, аргументирано мнение...

А и още нещо....ама как па толкова държите на точността на "думичките"... ДАЙ МИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА СЪЗНАНИЕ! Ако обичаш?!?

Ейййй тва стилът на одъртяването май винаги е в пряка връзка с качеството на  "коричката" от "твърди убеждения"!

преди 18 минути, kipen написа:

Ако мозъка "произвежда" съзнанието то що има обърната причинно-следствена връзка, при която съзнанието може да въздейства на мозъка, бре?!?

Невежеството ти е потресаващо! 

Мозъка, съзнанието, познанието и обектите (познаваемото) са взаимозависими. Съзнанието не е нито алфа, нито омега, а част от причинно-следствената верига, следователно промените във всяко звено оказват влияние и на другите. 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Общо взето пак стигам до чудесната мисъл, че всички действаме атеистично и реално в живота (защото леопарда, пропастта, стената ...), само дето някои мислят понякога религиозно. 

А не - аз действам теистично и нереално. Недей обобщавай. Опитваш се да пак да поставиш вярващите някъде в зоната на невъзможното и чудесата. Да, ама всъщност само Бог в реален и така  атеистичните ти действия се явяват измамни. 

преди 47 минути, Śūnyatā написа:

Мозъка, съзнанието, познанието и обектите (познаваемото) са взаимозависими. Съзнанието не е нито алфа, нито омега, а част от причинно-следствената верига, следователно промените във всяко звено оказват влияние и на другите. 

Алоооо и ти па къде се набута?!?

Аз му търся "защитата", ако може, на "еднопосочната" теза на материализма, като съм застанал зад тезата на идеализма....

....а па ти,  уж "будистче", търчиш да се "покажеш" суетно с изказването на синтетичната теза за "баланса"(взаимозависимостта)... и тва ми било "нравствено"...лалугер, нетърпелив да си покаже лисичата муцунка и да каже, че е пеперуда, а просто магаре!

Ходи обяснявай на "асистентчето" кво е "баланс между полярности", дето гледам, че след Талмуди, Тори, Библии и са и нещо друго ще пробва да цитира с "разбиране" колкото да покаже, че е наизустил още нещо...

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

..всички действаме атеистично...

Всички сме безбожници, но не всички си го признаваме. 

преди 2 минути, sound написа:

Всички сме безбожници, но не всички си го признаваме. 

А кажи му го! Ама той се изживява лицемерно като атеист, ама наивната девойка с чувства наместо мисли, съвсем точно го нацели с предложението "да си пали свещички под иконата"!

Ако имаше истински "отдадени на Бог", както е по религията им, немаше да пишат по форуми...

А таквиз със смесици и "заемки" сме всички тук...даже и тези дето си мислят, че ноо мислят....за детайлите...

Театрали...не че и аз не съм...ама поне не ми е на...да си го призная...

преди 3 часа, _ramus_ написа:

Поредния на който изразните му средства са застинали някъде преди 4 клас.

Популизма не е политически похват, не е похват въобще. Популизма използва "народното говорене" като средство, като инструмент за "достигане на убежденията до възможно повече хора". Така "народното говорене" става похват в популизма. А в политиката популизма е средство .

Таргета - са именно хората, за които "народното говорене" е общо кратно, с което живеят, чрез който ключ са им отворени душичките, усещанията... на които резонират. същите хора чудесно артикулират точно това и сред форума и темите. Особено е весело че тия, дето се имат за бунтари и революционери, са заредени, и са от "същия матрял" като ония на които се дерат и чекнат колко са "различни" и колко са съмнителни.

По същия начин в музиката "народняшкия стил на музика" (чалгата) няма нищо общо с "народната музика и фолклора". Популизма е чалгата в политиката. Ясно кой е таргета, на какво е основан и какво го движи... В други науки обобщението на този типаж човешки матрял, се нарича "тълпа".

Така си мислиш ти, но просто не е вярно. Зарежи таргетите малко и се концентрирай върху значенията на думите. Популизъм е възможен само в политиката. Прав си че е средство, аз го нерекох "похват"... което е кажи речи същото в случая.

преди 55 минути, kipen написа:

... като съм застанал зад тезата на идеализма....

Софтуер без хардуер няма, ако ще да застанеш и на челна стойка. 

преди 24 минути, Śūnyatā написа:

Софтуер без хардуер няма, ако ще да застанеш и на челна стойка. 

Очевидно си го проверил. И какво откри? По-лесно ли ти беше да мислиш на челна стойка? 

Иначе софтуеър без хардуеър, и без челна стойка е ясно, че не може да съществува. Но важно е след като се установи, че има някаква взаимозависимост, да не се спира само с тази констатация, а да се задълбочи разбирането за въпросната взаимозависимост. 

преди 3 часа, kipen написа:

Не познавам случаи на влияние на собственото съзнание върху собствения мозък, някой да го е изменил органично чрез съзнание. Зная, че човек може да изследва мозъка както на човешки трупове- аутопсия, така и на живи хора- вивисекция, както и да го лекува и оперира. В случая обаче става дума за въздействие от страна на човека като цялост, а не само на съзнанието.

По отношение на това, някакъв процес да е причина за друг, а другият да влияе на първия, това е т.нар. Обратна връзка, фийдбек. Примерно възприятието е основано на усещането, но може да му влияе или гръбначният мозък изпраща сигнали до мускулите на крайниците, а и те му въздействат обратно. Може би kipen е имал предвид това като "съзнанието въздейства на мозъка"? Ако пък е имал предвид  психиката, то там си взаимодействат мозъчни процеси, а не да се изменя органично мозъкът. Може би някога ще напише какво е имал предвид. :) 

И да не пропусна, защото в неговата култура и възпитание това може да е израз на особена изисканост

"бре!?!" :) 

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

причинно-следствената верига,

айде пак е греда... :lol6:Не само че не е "причинно-следствена" , но и не е "верига"

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

============================

преди 4 часа, Радул написа:

Популизъм е възможен само в политиката.

Сигурно, ама само сред глупостите ти. Темите сред форума касаещи вируса КОВИД19, плоската земя... например - всички се основават на популизъм, като използват за средство "народното говорене". Всички глупости, дето си изписал и в нея, са си обикновена чалга, за сродните чалгари по "вкус".

Тълпата не се образува само заради политика. Чалгата съществува заради нужното масово търсене и потребност от "музиката за народа". ако нямаше търсене, нямаше кое да я поражда и движи, щото движението идва от "Търсещите я".

Понеже си дилетант, можеш да си пишеш думички и стъкмистики съвсем произволно. Не че има значение за някого въобще какво пишеш с някой от никовете си.

преди 19 часа, by_chechi написа:

Разумът произвежда идеите - управлява  , а Духът избира идея според Душата и реализира в практика - контролира  . 

....Това може да обясни и защо при едни и същи други условия , веднъж избираме едно , а друг път избираме друго....

В този процес възпроизводството се осъществява въз основа на Паметта ....

Въпреки грешния извод, абстрахирайки се от религиозното спрямо Дух и Душа, ще си позволя следното богохулство:

Душата произвежда идея, Духът контролира реализирането ѝ, а Разума избира въз основа Паметта как да се осъществи. Слаб ли е Духът, то душата е вечно недоволна. Глупав ли е Разума като избира само в своята си Памет, то Душата е вечно разочарована. Липсва ли идея, Духът мързелува, а Разума ползва Паметта за нисши страсти.  :)

Основния проблем на Душата е когато произведе утопия. Основния проблем на Човек е когато произведе инвалидност.

п.п. Днес отново наблюдавах когнитивни умения ( :) ) в една от котките си. Тя посредством наблюдения е намерила начин да отваря вратата чрез дръжката. Това прави ли я умна?! Това прави ли я интелигентна?! Защо изобщо отваря вратата и влиза в къщата, при положение, че на вън е свободна?! (Прави го дори когато е "хубаво" времето ;)) Тя има ли идея?! Има ли контрол?! Има ли разум?! Има ли памет?!

В основата на човек е как ползва сетивата си. На база тях се сформира паметта. Човек има свободна воля да избира какво да помни, дали хубавите спомени или лошите. Всичко се свежда до какво прави човек с лошите спомени. Това е психологическия аспект. Насоката в бъдеще да имаш по-добри спомени ти осмисля живота. Не забравяйте, че емоцията е реакция в сегашния момент, а не спрямо минал. ;) Малцина успяват сами да си правят приятни емоции. :) Още по-малко пък правят приятни емоции и на други. :)

преди 10 часа, kipen написа:

Ако имаше истински "отдадени на Бог", както е по религията им, немаше да пишат по форуми...

Сетих се за един виц. Стар, но има връзка с темата.

Някакъв випуск, събиране по повод годишнина от завършването. Сред класа има адвокати, доктори, инженери и т.н., а така също и един който станал поп. Всички се веселили и т.н. и някъде след 24:00 останали най-подпийналите и неангажирани за следващия ден. Някой се сетил, че попа е още сред тях и му задал въпроса: Кажи Данчо (Така му било името на съученика който бил поп), има ли Бог? Данчо взел чашата с вино и казал: Хайде сега ... веселихме се, видяхме се, някой говори ли по работа?! Не! Сега що трябва да говоря по работата си?! Я наздраве! :) 

п.п. Определено "отдадените на Бог" не ще са по работа тук!!! ;) Това показва до колко трезви могат да мислят нетрезво! Само и единствено това показва!!!

п.п.2. Определено предпочитам да съм в нетрезво състояние когато контактувам с атеисти, особено след като не са употребили алкохол. :) Забавно е да ги гледаш как се правят на сериозни ... :) Колко били мъдри и знаещи ... :) Ей така доказвали, че "Нямало Бог" ... :) И си верват ... :) 

„In vino veritas, in aqua sanitas" 

преди 12 часа, kipen написа:

Пренебрегвайки другите ти простотии....: :nono:

Обратната връзка я има и е идейна - не се изразява в биологично въздействие върху мозъка . Влияе върху производството на идеи ....:nono:

Нарича се отражение на отражението ! Това можеш да го намериш в теория на познанието - гносеология ......:nono:

Това са твърде "дебели" книги в смисъл - световно признати , но са неподходящи за теб и други подобни на теб представители...

...на "дълбоката мисъл" ...:lol6:

Отсъствие на понятия ! :nono:

При проявен интерес , като начален ориентир , можеш от тук да започнеш

"Теория на познанието (или гносеология) изучава взаимоотношението между обекта и субекта в процеса на познавателната дейност, отношението на знанието към действителността, възможността за познание на света от човека, критериите за истинност и достоверност на знанието. Теорията на познанието изследва същността на познавателното отношение на човека към света, неговите изходни условия и всеобщи основания."

.............

преди 3 часа, dioib написа:

Въпреки грешния извод......Аз съм пилот изпитател и все още съм жив.

Реещ се в небето пилот .....без самолет ! :lol6:

преди 6 часа, _ramus_ написа:

айде пак е греда... :lol6:Не само че не е "причинно-следствена" , но и не е "верига"

Сигурно, ама само сред глупостите ти. Темите сред форума касаещи вируса КОВИД19, плоската земя... например - всички се основават на популизъм, като използват за средство "народното говорене". Всички глупости, дето си изписал и в нея, са си обикновена чалга, за сродните чалгари по "вкус".

Тълпата не се образува само заради политика. Чалгата съществува заради нужното масово търсене и потребност от "музиката за народа". ако нямаше търсене, нямаше кое да я поражда и движи, щото движението идва от "Търсещите я".

Понеже си дилетант, можеш да си пишеш думички и стъкмистики съвсем произволно. Не че има значение за някого въобще какво пишеш с някой от никовете си.

Чалгата си е чалга. Няма общо с популизма.

Не може майна, То е по- силно от него! Рамус не може да излезе от таргетите и причинно- следствените връзки, в които нонстоп се огъква като пате в калчища. Жули сбъркана терминология на кило и се издига ли издига, в очите на слепия форумец... демек в своите.

Да ти кажа... на мен ми се струва, че има значение какво пиша с някой от никовете си, поне за неколцина. Но ще ми е интересно да разкажеш от първо лице как е, когато няма никакво значение, какво пишеш с единствения си ник в няколко форума. Какво е усещането когато навсякъде си смятан за дебил, а ти самия се мислиш за гений?

преди 38 минути, by_chechi написа:

Реещ се в небето пилот .....без самолет ! :lol6:

Не ми е известно, защо свързваш пилот само и единствено със самолет. :) 

Цитат

Шофьорите на високоскоростни състезателни автомобили, независимо от моделите на моторно превозно средство и трасетата на движение, също са наричани пилоти.

;) 

В такъв смисъл може да не съм от клира, но въпреки това да съм "Служител на Бог" ... ;) О, да, осъзнавам своята греховност, но въпреки това съм разбрал, че има Бог без да ползвам духовността си, която определено е под всякаква критика. :) 

За какво ми е необходимо да имам "частен самолет"?! Ползвам обществения = Църквата ... ;) 

:) 

преди 14 минути, dioib написа:

Не ми е известно, защо свързваш пилот само и единствено със самолет. :) 

"Без самолет" не значи "само" ! :nono:

Имаш бе ......пилот на хвърчило ! :lol6:....то пък съвсем без нищо не може ! :nono:

Има ги всякакви :

phppmrg9m_800x*.jpg

...ако си понапънеш въображението , на картинката и богове можеш да видиш как се реят в небето....:lol6:

"...и човекът създаде бог...." :)

преди 7 часа, _ramus_ написа:

Виж си първо гредата в твоето око. Ама не можеш... 

преди 4 минути, by_chechi написа:

Имаш бе ......пилот на хвърчило ! :lol6:....то пък съвсем без нищо не може ! :nono:

Може, може .... :) 

kapadokya_228.JPG

преди 16 минути, Śūnyatā написа:

Виж си първо гредата в твоето око. Ама не можеш... 

Няма огледало. ;) 

В действителност примитивния му начин на мислене е когато съзре в другия подобие на себе си, така като животното се плаши от отражението във водата. ;) = Игнорира го!!! = Това в психоанализата се нарича отрицание. 

За него твоето огледало е криво. 

Не очаквай от тесногръд (циник) човек вид разбиране. Това е той: Прави се на ценител (естет), но реално е циник (профан). Не очаквай от него друго освен непристойна критика. По този начин той се вживява, че е стойност. Стойност без покритие е обаче. ;) 

преди 11 часа, Shiniasu написа:

Иначе софтуеър без хардуеър, и без челна стойка е ясно, че не може да съществува. Но важно е след като се установи, че има някаква взаимозависимост, да не се спира само с тази констатация, а да се задълбочи разбирането за въпросната взаимозависимост. 

Съгласен съм, но има едно "но". Вниманието или насочва своята енергия към търсене съответстващо на действителността знание, или се занимава с погрешни интерпретации, мании, халюцинации и сънища. 

Надявам се, че правиш разлика и можеш да прецениш ти и бог към коя група спадате.

Да мислиш правилно не е трудно, но ние сами си го правим трудно, понеже не можем да приемем действителността такава, каквато е, а искаме, настояваме да отговаря на желанията ни. 

Правилната логика има само две стъпки:

Пратякша - директно възприятие на обекта

Анумана - измерване (сравнение), умозаключение чрез друг обект

преди 14 часа, Shiniasu написа:

А не - аз действам теистично и нереално. Недей обобщавай. Опитваш се да пак да поставиш вярващите някъде в зоната на невъзможното и чудесата. Да, ама всъщност само Бог в реален и така  атеистичните ти действия се явяват измамни. 

Нищо подобно. Вярващите не са нереални и невъзможни. Вие сте факт. 

Обяснявам пак моето мнение и отношение към вярващите. 
Отнасям се толерантно към вярващите. Уважавам техните храмове и служби. Държа се чинно, като не практикувам ритуалите, които не са за непосветени като мен. Не се кръстя и не паля свещи, но при погребения не скандализирам опечалените, когато ми връчват запалена свещ. Когато ме канят на кръщене или друго тайнство присъствам, но не участвам. Имам убедително и удобно оправдание- не съм кръстен.

Към вярващите се отнасям доброжелателно, защото осъзнавам, че имат нужда от божество, което да ги подкрепя. Лично аз смятам, че божества няма извън тяхното съзнание, но щом им помага, нека вярват, че го има. По- остро се отнасям към носенето на муски и амулети, защото смятам, че те са от още по- древен свят на магии и вълшебни представи и биват разпространявани с меркантилни намерения- да продадат муска или да разтурят магия се дават пари. Прочее когато се замесят пари, нещата с "духовното" винаги стават съмнителни.

Извинете, че повтарям, може би ще се наложи отново.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Да мислиш правилно не е трудно, но ние сами си го правим трудно

Не бих си позволил да кажа, че има правилно мислене и неправилно. Има мисъл за нещо, което пряко касае твоето тяло. НО, все пак сме в 21-ви век. Възможно е да мислиш не за своето тяло. Доволно има начини същото да е задоволено материално. От там на после човек сам избира дали да се себе-осъвършенства или подходи (мислите му) към неща извън неговото Его. В тоя случай се обезличаваш. 

Не би следвало обществото да те вълнува. Все пак обаче контактуваш с него. 

Не би следвало и друго: Да считаш, че след като обществото смята нещо за правилно, то същото е нормата (правилно). 

За теб може да е лесно да мислиш правилно, но за човек привързан към общество не е толкова лесно. 

За това и винаги съм подменял думата правилно с праведно. Последното обаче не винаги е справедливо. ;) 

преди 15 минути, Търсещ истини написа:

Към вярващите се отнасям доброжелателно, защото осъзнавам, че имат нужда от божество, което да ги подкрепя.

Вярващият няма божество!!! Той изповядва Бог!!! Да, има доволно религии основаващи се на божества, но не и вярващите в Бог!!!

п.п. Бог не е материална субстанция!!! 

преди 6 часа, dioib написа:

п.п. Днес отново наблюдавах когнитивни умения ( :) ) в една от котките си. Тя посредством наблюдения е намерила начин да отваря вратата чрез дръжката. Това прави ли я умна?! Това прави ли я интелигентна?!

Да, напълно!
Това е котешки интелект.

Може да се различава от човешкия интелект, изкуствения интелект и някой друг интелект, но да!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.