Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 3 часа, Aumi написа:

нито съм глупава! 

Защото...? ти така казваш ли? :lol6:Или (бг)мама така е казала? Та ти дори не можеш да четеш, как ще си глупава... амиии!

Освен това - може да ги "познаваш нещата" без да ги знаеш де... Те "неглупавите" хора така си могат.:lol6:

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 18 минути, by_chechi написа:

Това , че ти не знаеш не означава , че няма как ....

...свидетелства от частично функциониращо , увредено Съзнание ....

Ами посочи как. А за това, че нечие съзнание е "частично функциониращо" и "увредено", как правиш извода? А и както казах, това не са малко хора във времето. Всичик ли са с отклонения в психиката?

Значи доживяхме да се разисква "пътуването на душата" извън тялото - и то вече представена като 'фактология'. според кои - ами според... "свидетели и много хора във времето"... Те така са "свидетелите" и "радетелите на факти". :) 

Страхотни "факти са това" - изживяванията. Което си е чудесна игра - защото именно според същото тук някои са "мадхямици", други - духовни, трети - е просветлен, четвърти - говорил с бог, щото преди години "затънал тежко" (на два пъти) и същия му разказал че всички религиозници са грешни и са обърнали "превода на свещените си слова".

Какво ли не се обяви за "свидетелство" или "доказателство" сред темата, в опит всеки да си изиграе отбраната на личните си възгледи. Пък и е важно де - все пак за личното си битие, чрез личната си приказка... - все "лични неща". :)

Къде е "кака ви" сега - да ви дръпне една вселенска поучителна форма... да ви каже и тя колко е "вселенски свидетел" от нулево лице... Да ви обърне внимание на подробностите с характерните си "трели"...

Упоритостта на няколко човека, да си играят на отбрана "като на всяка цена", относно вярванията си (в нещо си, дето те си го наричат "бог" )... в тема, която въобще не касае този казус. Но не - на тях пък им е кеф - ще си играят където си искат, както си сметнат за кефско... Нали затова е форума - да угажда на детинщините сред всякакви възрасти.

Хора, този цирк не е човешко производно. И маймуните играят и се вживяват, но добре че още не са почнали и с псевдофилософските или религиозни изтрещявания. "венеца на природата" и "подобията на бог" направо са изтрещели отвсякъде и са основното "доказателство" че бог няма как да ги е създал "такива". Не и тоя бог, в който те си вярват. Но и "друг бог да е" - изтрещяването пак е налице.

преди 32 минути, _ramus_ написа:

...ако не го отбелязваше, няма как да имаш оправдание...

...Малко наивен, но... то на фона на останалото се вписва чудесно.

Просвещението не се нуждае от оправдание .

То е според "материала" . А даже и да е така , пак не се разбира....

Язък за "материала" .:lol6:

преди 3 минути, by_chechi написа:

Просвещението не се нуждае от оправдание .

То е според "материала".......колкото и "обидно" да звучи , но е Истина .

:lol6:А така - по дедовски... Какво друго да е - Просветител, ама разбира се. И най-вече е "истина". :lol6:

То всяка сценка тук, на всеки изтрещял самотник - е вече "истина". Даже вече личните въжделения и изживявания - са вече "факти" и "доказателства".

преди 19 минути, _ramus_ написа:

И маймуните играят и се вживяват... 

Намират клонче и започват да подскачат върху него, сочейки с пръст и обиждайки другите, че са маймуни, а те не могат да се видят в огледалото, понеже са заети да се трупат по гърдите, колко човечни били. После скачат на друго клонче и така над 6000 поста... Маймуни :D

преди 7 минути, _ramus_ написа:

:lol6:А така - по дедовски... Какво друго да е - просветител, ама разбира се. И най-вече е "истина".

Започваш да правиш открития , направени преди хилядолетия .......и уважавани .:nono:

Защото са близо до и/или магьосничество . :)

Само глупаците не проявяват уважение , а тъпаците не го познават....:lol6:

уваженията не се крепят на изтрещяването, Стефчо. Не се крепят и на "възрастта" на някого, според слънчевите цикли. Не се крепят на това някой си да се играе на "уважителен" докато папагали социални клишета от на Вазов времето.

Уважението се основава на респект, а той не идва с нищо наготово, както е било когато си бил малък. Респектът, Стефчо... е сложна работа :) и за него се иска "гънки и работа по тях", а не отдалеченост на егн, от сегашната дата.

Смешното идва, защото в сценката ти участва някакво "правило", което да е важно само според теб си. Търсиш си го като по дифоулт, дори се изживяваш според същото... А такова нещо просто няма. Ти си думичките, които редиш тук... и голяма част от тях не са на умен човек... И това е най-малкото...

Палячовщините не са само дедовски, разбира се, но дедовските са си специфични. Мумифицираните останали сред времето и младостта им изрази, форми, представности... и опита всеки един да наложи колко му е бил "правилен живота"... щото... така повеляват някои съвсем маймунски движения в сигналите в дълбокото под гънките.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

уваженията не се крепят на изтрещяването, Стефчо. Не се крепят и на "възрастта" на някого, според слънчевите цикли. Не се крепят на това някой си да се играе на "уважителен" докато папагали социални клишета от на Вазов времето.

Уважението се основава на респект, а той не идва с нищо наготово, както е било когато си бил малък. Респектът, Стефчо... е сложна работа :) и за него се иска "гънки и работа по тях", а не отдалеченост на егн, от сегашната дата.

Смешното идва, защото в сценката ти участва някакво "правило", което да е важно само според теб си. Търсиш си го като по дифоулт, дори се изживяваш според същото... А такова нещо просто няма. Ти си думичките, които редиш тук... и голяма част от тях не са на умен човек... И това е най-малкото...

Кой колкото може . Ти - толкова . И не един ти го е казвал . :nono:

Когато всички са "наопъки" , а пък ти си на терсене , със сигурност нещо не е наред у главата ти ! От един "изтрещял" да го знаеш . :lol6:

преди 3 минути, by_chechi написа:

И не един ти го е казвал .

А сигурен ли си че никой на теб не ти е "казвал" нещо си...? :)  И щото ти си ги послушал ли - изтрещелите... Особено когато са неудобни и не се хващат на дедовското театро - са... всякакви, но "шоу маст гоу он". Все пак нали затова е антистрес и антисамота-хапче.

Но не ти върви театрото, Стефчо. Да - "кой колкото може", но именно това е въпроса - за толкова години тук с нищо не показа че 'можеш нещо друго'. А това, дето се повтаря е точно играта на картинката от аватара ти. Смяташ че е 'достойно ли', байдъуей... :) 

преди 6 минути, _ramus_ написа:

а сигурен ли си че никой на теб не ти е "казвал" нещо си...

Двама-трима сте тук на терсене . Мнението ви не струва.....

Другите са "наопаки" - имат Ум и Разум да преценяват. В същност мен те ме интересуват . Вие сте само подложка...

преди 8 минути, by_chechi написа:

Мнението ви не струва.....

искаш да кажеш че нечие мнение тук "струва нещо ли"? :) Ничие мнение - не струва. Особено хората - без респект. Стадните инстинкти диктуват този цирк, а в тях респекта се "надушва" и той е от типа отношение "към водача". И всеки напира за тая роля. Ако нечие мнение струваше... то тук щеше да са налице доста "обеднели" - от изтрещелите.

Именно заради това го играете театрото си - защото "нищо не струва"... за никого, освен за играещите (се). Именно заради това е и форума - защото се привижда да е място и мегдан от типа "ми нали нищо не ми струва, освен да си търся ползите". Отгоре на всичкото сте и лицемерни... защото без лицемерие театрото от този тип просто не е възможно.

обаче... вместо нужната за театрото публика, е наличен матрял от "сходни". И това е проблем - щото хем си знаете номерата, хем и не ставате за ролята на публика помежду си. Една взаимна търпимост, обаче - е налице, защото все пак самотните монолози не са част от мизансцена.

преди 8 минути, _ramus_ написа:

искаш да кажеш че нечие мнение тук "струва нещо ли"? :)

Това ти писано решава позицията ти - твоята неадекватност , граничеща с .....! :nono:

Едно от малкото неща , които знаеш какво щях да напиша .....:lol6:

преди 10 минути, by_chechi написа:

решава позицията ти - твоята неадекватност

Това се опитвам да ти кажа, Стефчо. Театрото е фалш... обикновен фалш. Носи ти ползи, но е обикновена игра, която самия ти си играеш.

Не само за теб е така, но понеже нуждата от фалш е като "удобната и спасителна... лъжа", това вече отдавна е престанало да има значение.

И мизерията е, че именно хората дето живеете с "удобните си лъжи" най-много напирате за "истината" (си), защото без нейното основно участие самото театро няма как да има нужната полза за Играещия го.

Именно така е и с бог, така е и с Маркс, така е и с "понятията" дето липсвали и дежурните рецитации със "знането и там дето не се знае, се вярва". какви понятия и какви просветителства бълнуваш, като самия "просветител" живее някъде сред "просвещението" си.

НУЖНИТЕ ЛЪЖИ и фантазни измислици са в основата на участието на театралите в целия форум. Нужната и удобна лъжа... е психично явление, част от защитните психични механизми, достъпно и работещо още при децата. И оттогава - не спират с него.

Темата, раздела, както и останалите сред целия форум - са манифестация на обикновен и банален конфликт - между удобната лъжа и лична измислица, от една страна. И неудобните истини и сложното нещо, наречено "ЧЕСТНОСТ", от друга. А Изтрещелите - сте най-ясния и очевиден таргет, относно нуждата от личната измислица и ролята й да е последна защита от шубето да се живее без патеричката на лъжата.

преди 3 часа, Shiniasu написа:

А и както казах, това не са малко хора във времето. Всичик ли са с отклонения в психиката?

Вярата в Бог и преживяването на халюцинации след пост и молитва не се води психично отклонение. Когато е налице хипервалентната идея поразила съзнанието, индивида си функционира нормално: къпе се, ходи на работа, изхвърля си боклука и т. н. 

Природата е неизчерпаем източник на илюзии и миражи. Да, безумие е да вярваш в нещо невъзможно, съществуващо само като идея, породена от страх, отчаяние, жажда, търсене на изход, дори такъв да няма. Но пък става интересна дискусия :)

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

Да, безумие е да вярваш

... че си мадхямик, че тестваш убеждения, че познаваш будизма, че си нравствен защитник и просветител, че си разумен, логичен и "разбрал за илюзиите", изчистен от замърсявания и слабости... и още хиляди от ролите, тъй любими в твое лично изпълнение. Ти, който си заместил бог, библия и христос, само с нови подходящи форми на лични заблуди.

Не че нещо са по-различни... оправдано само с "но пък става интересна дискусия". За кого е интересна, каква е ролята й, целите, смисъла... Та вие дори не се четете внимателно - как въобще този театър може да мине за "дискусия"? И какво толкова си "дискутирахте", след като това тече едно и също, с години.

Как ще оправдаете личните си измислици, облечени в идейни шарении, ушити и забрани който откъдето свари - чрез "дискусии"... ? 

преди 17 минути, _ramus_ написа:

... че си мадхямик, че тестваш убеждения, че познаваш будизма, че си нравствен защитник и просветител, че си разумен, логичен и "разбрал за илюзиите", изчистен от замърсявания и слабости... и още хиляди от ролите, тъй любими в твое лично изпълнение. Ти, който си заместил бог, библия и христос, само с нови подходящи форми на лични заблуди.

Не че нещо са по-различни... оправдано само с "но пък става интересна дискусия". За кого е интересна, каква е ролята й, целите, смисъла... Та вие дори не се четете внимателно - как въобще този театър може да мине за "дискусия"? И какво толкова си "дискутирахте", след като това тече едно и също, с години.

Как ще оправдаете личните си измислици, облечени в идейни шарении, ушити и забрани който откъдето свари - чрез "дискусии"... ? 

Не се напъвай толкова, за да не стане беля. Или то положението отдавна е... качествено. 

Много е 'интересно', ей! Браво! :)

:) Дискусионист, та реторик отсякъде -  благи съвети, игри на въпроси, но ми липсват повторяемите будистките залитания и проповеди в сценария... От повторенията човек привиква. Чак когато липсват, ги забелязвам, егати...

Не съм спал тая нощ - поради острото усещане за липса. Особено при благите "интересни дискусии"... Щях да помоля будите да ми изпратят знак, насън. Не ме отразиха, но добре че с Буда все пак сме приятели и обеща че ще притисне по подходящ начин основния негов проводник в сегашно време, сред калдата. Проблема бил че много повтарял илюзиите си... но все пак - "тва е матряла" - каза Буда.

В тая връзка - добре че не карам таксѝ, щото с тия ми разговори с въпросния Буда щеше да има нова секта. :) Може би защото не съм пропадал (на два пъти) и не ми е трябвало особено да налитам стръвно към "спасенията". А и , ДА - така и не се запалих особено по гейминга, но пък страстите по шофирането ми бяха на млади години... но въобще не съм се сещал че ми бил нужен "буда" - да си говорим по въпроса за спасенията.

Тук местната флора и фауна налита на спасенията и идейните летежи, като че ли са се нареждали на опашка за "спасения и истини". И жужат разсърдено да  пазят тяхното си "прешъс" - както пчелите пазят меда в кошера (си).

преди 4 часа, _ramus_ написа:

самотните монолози не са част от мизансцена.

Стига, бе! Такава хубаво оформена мисъл и да я отречеш. Направо се кефя на откритието, че всъщност "самотните монолози са част от мизансцена" пред който се разиграват диалозите. Спокойно мога да викна ГРЕШИШ _ramus_!

преди 12 минути, Търсещ истини написа:

Спокойно мога да викна

ееее, най после някой 'спокойно да се провикне'... :lol6:ха честито!

Мизансцена всъщност е подреден като за диалози, даже се пледира и за 'дискусия'... Пък монолозите са в ход - на царя пред монитора, през който "голата маймунка" вижда дори и пажове, публика, клакьори, цветни фантазии - във вид на идеи, на вътрешни бълбукания...

Освен това - няколкото монолозници сред форума се използват едни на други - монолога на един, изглежда на другия "диалог" и той някак си привижда в него основание за нова порция личен монолог. И въобще - играта на идеите и образите, сред които потъналите се изживяват са чисто колегиални и са взаимно-използващи се в начинанието си пред монитора.

преди 17 часа, kipen написа:

Не знам що на мозъка толко им се нрави на материалистите да му придават личностните действия? Просто щото така "излиза" уравнението....

Ся, при цялото ми уважение към теб, ама май пропусна че тезата, зад която застанах клони към идеалистическата позиция, че Аз-съзнанието определя активносттите в мозъка. И доколкото има съзнателност за мотивацията за проява на дадено поведение, дотолкова можем да имаме и контрол над функционирането на мозъка ни като орган от тялото ни и част от организма ни.

Ами защото органът- мозък, функционира, създавайки връзки между възприятията, а и генерира информация за образи и понятия, които можем да приемем за Аз, Его, Себе си, Свое, Свят, Време и всичко мислимо. Отношението между Аз-ът и което и да е, е отношения на сигнали между групи неврони, а последните са формирани от работата на мозъка по усвояване и обработка на информацията на света- вън и вътре в нас.

преди 17 минути, Търсещ истини написа:

вън и вътре в нас.

Именно - проблемите по разпознаването кое е "вън" и кое е "отвътре"... са голям проблем. Голям, защото с тях настъпват сериозни бъркотии - от заблудите. От друга страна - имат и позитивна роля - по защитаването и генерирането на "спасителна капсула" за психично оцеляване. И толкова хора от зор и шубе - така и не излизат никога от капсулата (си). И именно - дори и това "мозъка" не го подава на съзнанието - отвътре ли е, отвън ли е, има ли, или няма капсула... кое е "хоризонта"...

Преди хилядолетия - нещата са били доста ясни, при това по "грубия начин" - маймуната не се пита дали сънува леопарда. Нещата с "различаването' се решават директно и съвсем просто. :)

"Сънувам че съм умрял и бог ме спасява, той ме обича, той ми предлага защита, той ми открива истината, дава ми опора, сигурност, даже и от умирането - щото "оттатък смъртта" имало мнооооооого друг(и) живот(и), имало безкрайност и вечност и аз там ще съм... ".

Генерирането на изживявания, като компенсации и контра на заливащото отвътре... си е човешки начин за психично оцеляване. Все пак - за някаква форма на баланс отвътре.

Ако навремето се е налагало такъв тип генериране на нужни изживявания, то сега вече за мен същото е просто "лентяйство"... Може би - и инерция и магнита на "по-леснодостъпното".

Едно време хората са казвали "Лекарю, излекувай себе си". Та и сега някои хора се опитват да дават диагнози и да лекуват...

преди 16 минути, ncl написа:

Едно време хората са казвали

Интересно - смяташ ли че с реденето на готови социални клишета се води някаква дискусия? Няколко човека направо сте влюбени в този похват - какво точно си представяте, като го правите това?

Цитираната летяща народна фраза е когнитивен фейк. Сред църквата, килийното или селското училище, до някъде 5-6 клас... може би да хваща дикиш. Оттам нататък е греда. А пък  сред интелигентни хора никой вече не го ползва, за нищо.

Обаче някои реторики така са "запечатани' сред определено поколение. Запечатани - защото с такива се прокарваше чудесно една или друга идеология. И са неразривна част от т.н. "народно говорене", което сега му казват "популизъм". И като се вживеят че са сред народни седянки (дори и виртуални) и им се включва "народната говорилня", в едно със усвоеното.

И понеже си вървят с усвоените "записи" си избиват при имитациите и подражанията на това, с което е (из)останало когнитивното развитие.

Популизма няма нищо общо с " народното говорене". Популизма е политически похват, лъжлива загриженост за социалния статус на популито, съчетана с неизпълними намерения за повдигането му.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.