Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 18 минути, Śūnyatā написа:

Става истинно, когато достигнеш целта. Преди това не се знае "истинно" ли е или просто лапаш мухи. 

Човек се учи и от грешките си. По-рано обърнах внимание на това, но казано с малко по-различни думи. А и някой беше построил доста кули, които са се срутили, преди да успее. Така че това толкова страшно лапане на мухи, всъщност не е ли бягство именно от това да изпиташ една или друга възможност в живота си? Нали будистите все претендират, че истинността се проверява в опита? Ами тогава трябва да приемат, че ще им се наложи да излапат доста мухи.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 9 минути, Shiniasu написа:

Това, което ме спира обаче е, притеснението, че ще изляза доста извън границите на допустимото за много хора. А при твърде голямо разминаване, комуникацията е невъзможна.

Когато се "преминат" "границите на допустимото за много хора", то те спират да ти обръщат внимание...."слагат си те на оня работа"....това е "закон"...

Не знам за кво толко държиш "комуникацията да е възможна"....да не би да прикриваш "страх от провал" или критика?!?

https://bg.wikiquote.org/wiki/Плутарх#За_приятелите_и_беседите

• Не ми е нужен приятел, който във всичко се съгласява с мен и, кимайки с глава, си сменя възгледите с моите, тъй като това много по-добре го прави сянката ми.
(Популярен съкратен вариант: Не ми трябва приятел, който повтаря всеки мой жест: това много по-добре го прави моята сянка.)
  • Взаимното послушание и благожелателство, достигнато без предварителна борба, е проявление на бездейност и страхливост, и несправедливо носи името "единомислие".
преди 3 минути, Shiniasu написа:

Човек се учи и от грешките си. По-рано обърнах внимание на това, но казано с малко по-различни думи. А и някой беше построил доста кули, които са се срутили, преди да успее. Така че това толкова страшно лапане на мухи, всъщност не е ли бягство именно от това да изпиташ една или друга възможност в живота си? Нали будистите все претендират, че истинността се проверява в опита? Ами тогава трябва да приемат, че ще им се наложи да излапат доста мухи.

Благодарение на будизма постигнах много цели и се освободих се от много замърсявания. А ти какво си постигнал - си е твоя работа. Ако станеш безсмъртен - пиши как става. Успех! 

преди 9 минути, kipen написа:

Майкооооо! Бахти потъвнето!!! Алооо детската градина!!!!!!!

Ми имам нужди я! Как па реши, че нямам, еле па че това е посланието ми към Вас двамцата в поста ми?!?!?! 

Слабоумието, дето ти го написа Дон Цеци се дължи на Афекти

Неграмотнико, ти нямаш ли афекти? Я си прочети началото на поста :D

_________

Тия селтаци са навсякъде вече. Нема София, нема нета... Афектирах се  :D

преди 10 минути, kipen написа:

Когато се "преминат" "границите на допустимото за много хора", то те спират да ти обръщат внимание...."слагат си те на оня работа"....това е "закон"...

Не знам за кво толко държиш "комуникацията да е възможна"....да не би да прикриваш "страх от провал" или критика?!?

Ами не, просто не виждам смисъл. За провал и дума не може да става, защото не съм тук с някаква мисия. 

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Неграмотнико, ти нямаш ли афекти? Я си прочети началото на поста :D

Пий си чайчето, слабоумник! Кво се занимаваш с мен! Аман от пубертетски изцепки! "Духовнико", издухал си...

Ако искаш да излезнем извън дискотеката да си дърпаме сутиените, а?!?! Или чат-боевете ... от типа "дай ми асл и идвам да те спукам от бой"

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Ами не, просто не виждам смисъл. За провал и дума не може да става, защото не съм тук с някаква мисия. 

Има толкова "неща", които не "виждаме"! Просто "кръгозора" ни е на 180 градуса...за тва сме хора! И в това е съвършенството...в несъвършеното...

преди 2 минути, kipen написа:

Пий си чайчето, слабоумник! Кво се занимаваш с мен! Аман от пубертетски изцепки! "Духовнико", издухал си...

Ако искаш да излезнем извън дискотеката да си дърпаме сутиените, а?!?! Или чат-боевете ... от типа "дай ми асл и идвам да те спукам от бой"

Афекти, афекти... Немат спирачки селтаците, ама има стълбове :D

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Благодарение на будизма постигнах много цели и се освободих се от много замърсявания. А ти какво си постигнал - си е твоя работа. Ако станеш безсмъртен - пиши как става. Успех! 

Забелязваш ли, че аз и думичка не споменавам за безсмъртие, но ти колко пъти вече го засягаш в мненията си, като го противопоставяш по някакъв начин на будизма?

Не съм от хората, които използват за мярка постигнатото. Мисля, че съм се изписал достатъчно в това отношение в мненията си. Аз съм от типа хора, които се водят по идеалите си. 

преди 25 минути, Shiniasu написа:

Забелязваш ли, че аз и думичка не споменавам за безсмъртие... 

За какво са ти душа и Бог тогава? Милиарди съществуваме и без тях :)

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

За какво са ти душа и Бог тогава? Милиарди съществуваме и без тях :)

Има ли значение на мен за какво са ми? Посочих ти нещо, над което да помислиш Но за теб по-важно е да отговориш по някакъв начин, дори и да няма никаква логическа връзка с написаното от мен. Този синдром във форума: "който се изкаже последен, печели", важи в пълна сила в случая. 

преди 19 минути, Shiniasu написа:

... дори и да няма никаква логическа връзка с написаното от мен. 

По слаб аргумент едва ли ще намериш, дори да го търсиш с години  ;)

преди 9 часа, by_chechi написа:

повторението е майка на знанието

значи папагалите са най-големите многознайковци. Вероятно гугъл е скрит в интернета, папагал.

Повторителите в темите... :) , особено настойчивите повторители с повторенията си, вероятно се смятат за интелигентни и многознаещи.

Чудесно би било клишетата сред народната повторилня непрекъснато да се повтарят... така говорителите им си присвояват ролята да се изживеят на важни и нужни народни будители. Пък иначе - просто папагали.

преди 4 часа, kipen написа:

единомислие"

Как стоят нещата с "единоверието"?

Или пък - с толкова любимите игри сред форума - на антагонизъм?

А Единочувствието?

А какво ще кажеш за любимите съвети на "Просветителите" сред форума - от типа "прочети ми написаното и ако можеш да помислиш по него"... защото личното усещане за пределна мъдрост и толкова житейски опит и вселенска валидираност - направо раздират темата като светкавици насред тропически циклон.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Благодарение на будизма постигнах много цели и се освободих се от много замърсявания.

:lol6:тва гражданите-интелигенти... много умни бре... Малииии - спокойни, щастливи, изчистени... щото се освободили от замърсяванията, пък и толкова много 'цели"... А за целите на изтрещяването как точно се освобождавате от ... производните на метаболизма си ( който някак си напира силно към идеализъм), демек в кенефа върви "идеално" освобождение ли? :lol6:

Браво, а насред форума - каква е версията? Освободител ли си, Освободен ли си ... че много замърсявания, много нещо... докато идеалистите се търкалят по идеалните си кошари...

Велика фраза е - "аз си вярвам, щото само аз си знам защо, аз си познавам бог, много добре ми е ясно кой е, какво е, каква му е ролята...". Ама то това си е само за мен си и толкова години по форуми и религиозния раздел... защо въобще тогава се хвърлят толкова напъни, че и реагирания, че и "разстройства"...

И отново - едни и същи  папагалски повторения, между едни и същи хора, дори всеки сам за себе си - пак едно и също. Ама Многознайци, брееееее..... :)

преди 8 часа, kipen написа:

да се съпоставя наука с религия е нецелесъобразно,

Нито една наука досега не е доказала отсъствието или несъществуването на Бог!

преди 8 часа, kipen написа:

Все пак, ако нямаш намерение да "доказваш" вярванията си, то защо ги заявяваш едва ли не като контра-аргумент на тезата, че "Няма Бог""?!

Неведнъж съм се опитвала аргументирано да доказвам съществуването на Бог.

Много философи също са се опитвали аргументирано да доказват съществуването на Бог.

Но тези, които са си изградили предварителни нагласи и не приемат съществуването на нещо, което е създало всичко което виждат очите им, не очаквам да приемат каквито и да е доказателства. Те са поставили маска на очите си и тапи на ушите си и не искат да видят и да чуят нищо освен собствение им инатливи мнения ... така че, е само загуба на време да се спори по тези въпроси, но пък понякога е забавно да го правиш когато си почиваш. ;)

Вярата в бог днес много успешно се заменя от доверие към психологията. Това има и добри, и лоши страни, но поне се опира на ясното съзнание, че психологът е човек, който прави естествени неща.

Сбогом Бог, остани при бабите!

преди 6 минути, Търсещ истини написа:

Вярата в бог днес много успешно се заменя от доверие към психологията. Това има и добри, и лоши страни, но поне се опира на ясното съзнание, че психологът е човек, който прави естествени неща.

Ама те нормалните психолози вярват в Бог. И повече от клиентите си даже. А за неестествените неща е казано, че чудесата не противоречат на природата, а само на това, което знаем за природата. 

преди 9 минути, Shiniasu написа:

Ама те нормалните психолози вярват в Бог.

Доста смело обобщение. Колко психолози познаваш? Колко от тях вярват в Бог? От тези, които аз познавам- 1, но по- скоро изживява нещо херменевтично, медиумско, като да посредничи между свръхестественото, което и сама не разбира с хората.

преди 2 часа, Aumi написа:

Неведнъж съм се опитвала аргументирано да доказвам съществуването на Бог.

Много философи също са се опитвали аргументирано да доказват съществуването на Бог.

:lol6:

Нито ти, нито философите са в състояние да доказват нещо си - без значение какво.

Философията по принцип нищо "не доказва".

Самото понятие "доказателство" не е като глупостите по народните форуми, по виртуални седянки и раздумки, където "всеки се опитва да имитира аргументи" и да си играе на 'доказателства". А и на раздумките всичко опира до светски и народни приказки и игри на убеждаване и убеждения.

Когато е налице остър ръб или метално заточено острие - не се налага никакво 'доказателство", нито раздумки по казуса - минава всеки по острието - вижда се резултата.

Но сред идейните простори е чудесно язденето на еднорози, божествени летежи... Сред сънищата и свободните приказки не са налице влиянията на обратните връзки, на валидациите, на физиката или гравитацията, триенето или ТД... правилата или изискванията за последователност, точност, условности и прецизност...

Въобще ...

Заради това глупости като поредните изхвърляния нямат никаква стойност, освен за детски приказки. Ама колко силно се опитваш да имитираш философски думички, даже и цели пасажи. Но какво да се прави, като имитацията не предполага да се разбира значението, смисъла, а опира само до личния или груповия спектакъл.

Е - и смешно си е, но някак... с тия детинщини... :)

преди 2 часа, Aumi написа:

Нито една наука досега не е доказала отсъствието или несъществуването на Бог!

ми да - тва науките са гола вода. Има версия че не са доказали и дядо Коледа и баба Яга, както и Крачун и Малчо, Пепеляшка, Жан Валжан и Червената шапчица - нито една наука, егати. Е затова на науки да не вярва никой.

Не може така - за какво въобще се напрягат някакви скормушени многознайковци, ами не се занимаят с нещо наистина сериозно - като да докажат някакво си отсъствие или несъществуване... Ама няма нищо по-реално от бог... как въобще може да не се занимава сериозната наука с нещо толкова очевидно, толкова реално, истинско... :)

Човека-паяк си беше съвсем реален - ако щете ми вервайте. Нито една наука досега не е доказала че не съществува. Не карам такси, но много често сънувам че летя. Повторяемо през годините, дори нещо като "развитие'. Събуждам се - аха да литна - не става и още чакам науката да го докаже...

преди 18 минути, _ramus_ написа:

смисъла, а опира само до личния или груповия спектакъл.

Е и?!

Ти какво се опитваш да докажеш с твоите вечни брътвежи, не разбрах ... а и  едва ли някой друг е разбрал, или го интересува въобще твоето мнение?

Защото ти нямаш мнение. Ти винаги търсиш терен, където да почнеш да правиш словесните си гимнастики и да изнасяш твоя банален спектакъл.

Моля те, не ме занимавай, защото вече не ми е интересно и не те чета изобщо. Просто те прескачам. :weather2:

преди 1 час, Търсещ истини написа:

А ти не забравяй да си запалиш свещичка пред иконата и да изпълниш поредните ритуали...

преди 9 часа, ncl написа:

Да, но Юда след като е предал Христос се е обесил, та кел файда от сребърниците...

Иначе кола може, стига да не е Дачия. Като е кола, да е кола. А и жена може, разбира се. Лично аз харесвам миньончета. Такива от Рубенсов тип не са ми много присърце...

Не знаех за самоубиството на Юда, ако въобще е вярно де, ама карай да е весело.
Добре бе, германски SUV ще ти купя. Мацка няма от къде да ти изровя, щото брачната агенция я закрих още преди да наближи 2007г.
А ти не беше ли на по 2 христови възрасти ?
Щото те мацките от моята брачна агенция не искаха по-дърти от 50 лета, щяли да има след няколко години спад на интереса към креватната гимнастига вечер преди сън.
То било имало сини хапчета, ама не знам дали не са вредни нещо я за черен дроб, я за бъбреци или сърце.

преди 1 час, Aumi написа:

Ти какво се опитваш да докажеш с твоите вечни брътвежи, ...

Просто те прескачам. 

Той не може да се спре, наскоро пак прерових едни учебници и там е описана тази странна склонност към философстване. За съжаление това е един от симптомите на едно неприятно разстройство на поведението. 
И съответно сложих мишката над ника му и се отвори прозорче с опцията "Блокирай".
С напредването на възраста става става все по-зле ситуацията, няма надежда за оправяне, ако е вярно писаното по дебелите книги. 
Най-тъпото е, че ако не е наясно човек с проблемчето му, на моменти изглежда смислено това което пише. Не рядко даже и е вярно. Но от момента в който разпознах проблема му, желанието ми да го чета се изпари моментално. Та блокирай и си свиркай. 

преди 17 часа, kipen написа:

Майкооооо! Бахти потъвнето!!!

Не мисля, че е потъване, а гмуркане. Някои хора са така ... издържат повечко време под вода. :) 

Принципно атеистите са привърженици на земните неща. За тях духовността е море. В нея се "къпят". 

Реално са бедни хора. Да, разбират от автомобили и лодки, но не и от самолети. ;) 

Малцина са тези които имат умение да пилотират. Други пък дори в космоса отиват. ;) Да имаш собствен самолет е трудно, а космически кораб, то определено ти трябва екип. ;) 

преди 15 часа, _ramus_ написа:

значи папагалите са най-големите многознайковци.

Е , да де ! Това едва ли е откритие някакво ! :lol6:

Знанието е , да кажем база данни и памет - от това се започва . Ама обикновено и това го няма....(виж последния ред на поста !)

Необходимо , но не е достатъчно ! :nono:

Какво обаче от там нататък ? 

................

Винаги не е достатъчно - Лакомия ! (....но за това съм писал в други теми...- изход от цикъла в поста)

Дразнещо е когато се правят на разбирачи , а пък рядко се среща....., а след това и още много има...:)

.....От там нататък пък - няма ! Т.е. има , но не се знае....и така , пак от ново знание.....:nono:(върни се на втория ред от поста !)

преди 21 часа, kipen написа:

бая си самотен.....

Определено не те бива в психоанализите. Изказваш повърхностни знания. Подхождай спрямо даден вярващ, че има проблем с обществото в което живее. Да, за определени религиозни и набожни хора може да си прав, че се чувстват самотни, но по-горното ти схващане за моя образ тук показва твоето невежество на база ограничена информация споделена от мен. 

Да, повечето в днешно време са в "мрежата", защото в действителността се чувстват самотни, но твоята логика е следната:

Всеки педер@ има аквариум и следователно всеки с аквариум е педърт ... ;) Основна грешка правиш!!! 

Твоята религия (психологията) доволно е ограничена. Тя има стойност само и единствено по отношение на конкретен субект в светското общество. Да правиш изводи само и единствено на вербалното е признак, че определено си бая невеж по отношение на не само Бог, а и спрямо хората които вярват в него. Да не говорим за хората които вярват, че негов син е бил тук сред нас. Факта е налице = имаме дата по тази хронология сега. ;) 

Някога запитвал ли си се защо един час е равен на 60 минути, а не на 100?! Защо в миналото човек е живял около 40 години, а сега достиженията му са над 60?! Защо между 11 и 13 години започва половото съзряване?! Все едни числа взети наготово. Те подлагат ли се на психологията?! Кое кара по-ранното полово съзряване?! Коя психологическа характеристика?! 

Божа работа е кой кога е полово съзрял се, но да считаш човек над 60, че е педърт дърт е смешно ... ;) 

Бил съм самотен ... :) ... Пич, за теб ако е важно да си сред някои и т.н., за да се чувстваш жив, това не означава, че аз не мога да се чувствам жив макар и да съм извън активната си възраст ... :) 

Запомни: Не всичко се върти около половия нагон, за да изкажеш, че някой е самотен ... :) 

Май в повечко вярваш в богините на любовта ... :) 

преди 14 часа, _ramus_ написа:

значи папагалите са най-големите многознайковци.

Твоето поведение също е папагалско ... :) 

Да, много тук повтарят определени неща! Ти какво си очаквал?! 

Форумите са за това: Да се обсъждат различните повторения, за да може да се състави начин с който да се управляват въпросните повторения в полза на всичките, а не в полза на Рамус великолепни ... :)  

преди 1 час, by_chechi написа:

Знанието е , да кажем база данни и памет - от това се започва

Нищичко не панимаеш, Стефчо. Представите ти относно тия работи са на ниво колкото ги е имал Маркс, насред младежките си пориви.

Знанието НЕ Е нито база данни, нито памет. Тия са само условия за да се структурира информацията и данните, според подбрани критерии някакви. Но това е само откъм информационната част - на "ЗНАНИЕТО" му предстои и изпит по "валидация", условия, обстоятелства, динамика, валидни контексти,... Всичко това е като обратна връзка към "базата данни"... Освен това - ЗНАНИЕТО в най-общ смисъл представлява проверена валидирана информация, подредена и систематизирана за използване  сред човешкия социален контекст.

Твоето цитирано изречение може да вземе антинобел, просто. :)

Повторението не е никаква гаранция за знания. Ти просто се напъваш да повтаряш своите си рецитации... това вече тече години сред форума - едно и също, една и съща схема, емотикони, болдинг, изказ и израз... Не си само ти така и схемата чудесно опримерява какво, кое и според какво е нужно на народното свободно говорене.

преди 12 часа, Aumi написа:

не разбрах

:) естествено че не разбра. За разбирането са нужни други условия - почти колкото и за "доказателствата"... (които условия не са налице)

Добре че си играеш на "разбиране" на глупостите които си списваш. Вкл и за бог...

преди 1 час, by_chechi написа:

изход от цикъла

няма. Този... "цикъл" е сякаш вечен. Но той е израз на онова, което тече сред "Зацикления". Може би е от падането от кайсията.

Психологията постулира че някои травми са такива, защото се 'зациклят' сред несъзнаваното. Но... аз не бих изпадал да слушам психологии някакви. Все пак хора падат... има драма, която резултира до... цикли някакви - живот, ей! :)

освен  това  не си оригинален - с падането от някъде си. Още библейските легенди разказват за някакъв си, дето е паднал не от дърво... а направо от бая високи "небеса". Голееееееемо падане е паднало. Може да се предполага за каква драма пък при него, става въпрос.  :)

преди 17 часа, _ramus_ написа:
преди 21 часа, kipen написа:

единомислие"

Как стоят нещата с "единоверието"?

Или пък - с толкова любимите игри сред форума - на антагонизъм?

Ами както с всичко в проявеното. Според мен, де! Дори смятам, че степента на наличие на "единоверие" сред различни социални групи в обществото е предпоставката за проява на антагонизъм. Така в обществото сами(колективно) си създаваме "ниши" за индивидуални "изживявания", в които всеки да може да си "изиграва" някаква социална "роля"....на "борец срещу..." или "защитник на.."... и всичко това на мизансцена в постановката на "игри" на "тронове"...

А Единочувствието?

Те тва "чудо", според мен, е предпоставката за комуникирането. Само че често не сме съзнателни, че точно това правим в контактите си - споделяме си едно чувство, чиято проявена форма от двата възможни дихотомни аспекта, в същност е в пряка зависимост от "зрелостта" на комуникиращите.

Горе-доле тва е най-краткото, което успях да синтезирам като мнение! ....Че за 1 час доста "позациклих"...

А какво ще кажеш за любимите съвети на "Просветителите" сред форума - от типа "прочети ми написаното и ако можеш да помислиш по него"...

Ами и аз май често влизам в тая категория изживяващи се -"просветители"?!?... ама гледам да не прекалявам в изказванията си, особено на непроверими твърдения...

...доколкото успявам да се самоизследвам безпристрастно, най-"тънкия" момент, като допускана грешка в подреждането на съжденията ми, оформящи мирогледа, на който се базира вярата, че "написаното е ценно и за това препоръчвам да се помисли по него" е в малките детайли в началото.

В тази връзка, често си припомням на себе си един пример, който "давам" на други.

Хипотетично имаме една ролка от скъп плат, от който трябва да разкроим елемент за дреха(примерно шлейф на рокля дълъг 50м). Започваме да разчертаваме от начална точка, от която трябва да построим линия с дължина 50м. Още в началото - на 10ия см от дължината, ако "мръднем" с 1 мм отклонение, то на 50ия метър ще се получи 50 см отклонение!!! А тва вече не е незначителна "подробност"! (5000см/10см=500×0,1см=50см).

Искам да кажа, че понякога съвсем дребните недомислици обуславят огромни заблуди!

Таман както изказа допълнението към изказването на Дон Цеци, че "знание и памет" не е единственото в "уравнението", ами началното условие е по-скоро начина на "сглобяване" на познанието до някаква форма на знание.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Този... "цикъл" е сякаш вечен.

Вечен ти е цикълът на теб по две причини :

Първата е , че са ти ограничени знанията , а и не ги разбираш за да получиш нови знания .:nono:

Втората е , че не намираш изхода от цикъла дори когато ти го посочват , за да си попълниш знанията с други , нови знания....:nono:

То пък за какво ли са ти , като не знаеш какво и как да ги правиш ? :)

Нищо необичайно . Папагал !  :lol6:

На другите го казваш , но себе си не поглеждаш.... ! Защото си....Нарцис , хайде така да го кажа . :nono:

А в "драмата" на "просветителя" често откривам и друга "тънка" подробност. Както най-вече у другия, така и "болезнено"(за това - рядко :lol6:), но напълно естествено и у мен.

Самочувствието, ама основано на нереалистичната самооценка на способностите. И проекцията на това - надменна вяра, че другия "не знае".

Под давлението на горното, съм изпадал в ситуация да обяснявам нещо на човек, за което той има достатъчно познание...верно така съм предизвиквал снизхождение, ама пък и после съм "изстисквал" знание от човека, поне колкото може да му "изстискам"(съответно е преценил, че бих могъл да разбера, :), от това което той вярва, че знае, ;))

Пример: някой смята, че знае защо часът е "съставен" от 60 мин! Ама не знае, че 3,4,5 и резонирането до 6×10 може да се "постига" поне по два различни "метода"(1/4=15 и 1/5=12)....но пък решава да "просветлява", без реалистично да се е погледнал, че е невежа, сипещ необосновани оценки, които описват самия него.

Реципрочно! Аз пък имам доста познание, което съм си систематизирал до някакво знание, но има толкова ситуации, които се решават просто, а аз ги усложнявам. Т.е. наместо да помагам, каквото ми е искреното желание, по-скоро обърквам човека, с който комуникирам. И така "драмата на просветителя" сам я превръщам в "трагедията на неразбирането", осъзнаването на което е чак след доста задълбочен анализ на случилото се...и сам си "доставям удоволствието" да се чувствам като глупак.

Общо взето в "Пази Боже, сляпо да прогледа" има доста "слоеве от смисли" и възможни интерпретации.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.