Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 5 часа, Търсещ истини написа:

Преди години идеалът за израстване бе за "трите ключа“- къща, кола, вила (има примери във форума), сега същите говорят за идеал- бог.

Това е неизбежно. Огромно множество от хора ориентират екзистенцията си именно според привидените идеали - като примери, цел, припознат смисъл и привидени очаквания за "наградата".

В този смисъл - всяка религиозна приказка включва в себе си всички възможни форми за да се припознаят и привидят нуждаещия се от това човешки материал. Все пак този "материал" все с нещо му е нужно да живее. Освен всичко, това се използва за "групови форми на привиждане" и през това  се реализира чудесна социализация. Стадна, но... все пак е нещо.

Лично аз се радвам че времената на погромите и изстъпленията от Александрия през времето на Кирил... както и Инквизицията... вече са отминали. Разбира се - изстъпленията си имат в днешно време и други оправдания и проекции... Но това е мат'ряла... и не проекциите са му виновни.

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 19 часа, by_chechi написа:

Допустима - добре ми изглежда ! :)

Психологически е вярна. ;)  Все пак не покрива цялата страна на душевността, защото включва очакване на нещо да ти се случи в тоя живот и в тоя свят при спазване на някаква религия. Кой в днешно време е каноничен?! Кой в днешно време не се поддава на съблазняване?! 

Старото клише: "Бог дава, но в кошара не вкарва. ;) Изисква се да се движиш по каноните на религията която изповядваш, а не да сменяш въпросните. 

По-добре грешник, а не мъченик в тоя свят. И, ще ползвам друго клише: "Човек се учи докато е жив."

п.п. Не забравяй, че разглеждам психологията като религия на 20-ти век и средство за управление на социума. Тя обаче не може да се справи с фанатиците. Същата ги разглежда само и единствено като маниаци, а последните или са сгодни за определена общност или не. ;) 

преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Преди години идеалът за израстване бе за "трите ключа“- къща, кола, вила (има примери във форума), сега същите говорят за идеал- бог.

Идеалите са принципи, които нямат нищо общо с материализма.

Преследването на материален стандарт, е различно от стремежът към постигане на висши идеали - като съвършенство в отношенията между хората и заобикалящият ни свят.

Материалното благосъстояние може да няма общо с принципите на идеализма, но пък когато бъде постигнато, това е само плюс. 

Когато си постигнал материално благосъстояние, съвсем спокойно можеш да се отдадеш на духовния идеализъм.

преди 13 часа, Търсещ истини написа:

Това, според мен е един аспект на представата бог: идеалът. В будизма той се реализира в това, че човек може да стане буда (идеала) както Гаутама, т.е. така става ясно, че можем да минем и без божество.

Това, че в будизма представата за Бог се разглежда само в ограничения й, достижим от човека аспект, не е основание да се правят изводи, че навсякъде е така. Хората някак си имат твърде едностранчива представа за Бог. Това е нормално всъщност, защото отделните религии наблягат на един или друг негов аспект, но липсва синтезът. В политеистичните учения боговете представят ограничени същности олицитворение на един или друг аспект от живота и в частност от човека. На универсалното, на абсолюта, на безграничното и непроявеното, не се обръща особено внимание. Боговете там са представени в една достижима за повечето съзнания форма. В други религии обаче освен множеството индивидуализирани богове се разглежда и Абсолюта. Т.е. прави се разграничение между достижимото и недостижимото. Будизмът отново поставя акцента върху достижимото от практикуващия. Божествеността в човека се заменя с природата на буда. Боговете там се разглеждат по-малко по различен начин - като клас същества обитаващи други по-малко материални сфери. За абсолюта не се говори, до Нагарджуна. Но последният също не използва думата Бог. Християнството набляга на този аспект на Бог, който е недостижим от човека - съвършеното и безграничното. 

Идеалът може също да се раздели на достижим и недостижим, на конкретен и абстрактен. Последният е важен, защото след постигането на конкретната цел, човек трябва да е наясно, че пред него ще се разкрият нови необходимости и перспективи. Той ще си постави нови цели за следване. Но в някои религии нещата се представят само частично, до един етап. В будизма това е постигането на нирвана. Това е конкретната цел - човек уж става съвършен, но това всъщност не е постигането на абсолюта, което е невъзможно. В християнството ада и рая също се представят като някакви окончателни състояния. Това са все частични представи. Всъщност представите други и не могат да бъдат. Можем да ги наречем "цялостни", но те пак ще представят само една ограничена, позната и разбираема от човека част от цялото. 

преди 2 часа, Aumi написа:

Идеалите са принципи, които нямат нищо общо с материализма. 

Когато си постигнал материално благосъстояние, съвсем спокойно можеш да се отдадеш на духовния идеализъм.

Двете твърдения са противоположни . Кое от тях е вярно ?  :nono:

Имат ли общо или нямат ? Може би трябва да помислиш още....

преди 30 минути, Shiniasu написа:

...."цялостни", но те пак ще представят само една ограничена, позната и разбираема от човека част от цялото. 

Тук е мястото да добавиш Вярата , и Религията която я обяснява .

А по-нататък е самият Бог - т.е. това което не знаем , за което (още) не можем да мислим , безкраят....

А това означава , че Бог е познаваем (извечен спор в религията) !.....е , малко по малко е познаваем....

Казано с други думи системата е отворена.......и така обхваща цялото:nono:

Знание , незнание , немислимо ! 

От знание , към овладяване на незнанието чрез придобиване на ново знание . Така пък най-близкото ни немислимо става незнание , за което вече можем да мислим ! :nono:

И т.н. до безкрай....!

преди 15 часа, sound написа:

Според имагинерната представа, която вярващия поддържа, което не м/у другото е превратното разбиране на християнството - може да се каже, че от тук започва голямото объркване, макар че все пак Началото си е именно Бог, щото е най- първата лъжа, от която следват всички останали.

По законите на логиката не може да поставиш в началото това, което ще доказва накрая. Представата е идея фикс, която превзема личността и разума на безумеца, заличава ги и остава само фикс идеята или хипервалентната идея. 

преди 27 минути, Śūnyatā написа:

Представата е идея фикс, която превзема личността и разума на безумеца, заличава ги и остава само фикс идеята или хипервалентната идея. 

В такъв случай по законите на същата тази логика или си безумец , или нямаш представи.....! :)

Голяма смехория си написал , ако се приеме 1:1.....или описваш болестно състояние ................

Хайде да се уточниш какво точно ! :nono:

В същност задачата е следната :

Дадено : Човекът с неговото мислене .

Да се докаже : Има или няма Бог .

Доказателство :.................опитват се по пътя на логиката , да докажат без дадено .....

Ами то като няма нещо дадено , нищо няма ! :lol6:....по пътя на логиката ! :nono:

" ...И Човекът създаде бог по собствен образ и подобие , бог да му служи и осветява пътищата му неведоми..."

Т.е. Бог съществува само като Идея в главите на хората . Доказано е ! Никъде другаде го няма ! :nono:

преди 2 часа, Aumi написа:

А той духовният идеализъм е просто разновидност на налудностите, но в по-лека форма за повечето практикуващи го. Ако има и друга налудност много лесно се превъща в радикален интегризъм.

преди 1 час, by_chechi написа:

Хайде да се уточниш какво точно ! :nono: 

Представата за бог. Подразбира се от темата в която пишем. 

преди 2 часа, by_chechi написа:

А по-нататък е самият Бог - т.е. това което не знаем , за което (още) не можем да мислим , безкраят....

А това означава , че Бог е познаваем (извечен спор в религията) !.....е , малко по малко е познаваем....

Е какво толкова не можем да мислим за безкрая? - умираш ,всъщност се преселваш в друг свят ,където живееш вечно.

Да ,Бог е познаваем ,основното - правиш добро - ще живееш вечно безгрижно и перфектно ,правиш лошо - ще живееш вечно посредствено и с някои грижи . Какво му е сложното ?

Или чакай малко ,то трябва да се медитира за да умилостивиш Бог ,или да се затвориш в манастир и да търсиш дарения някой да ти плати сметките ,или там всяка религия по нещо си е измислила да печели ,я ритуали ,я някакви консултации на тема това прави ,онова прави за да може Господ да те благослови ,или пък чети това онова ( в повечето случаи биографии на хора ,и кой какво казал) ,карти ,гадаене ( различни видове ) астрология ( различни видове ) - ВСЕ СПЕКУЛИ С ДУХОВНОТО .   В последните години отделих и време да изучавам тези СПЕКУЛИ ,и всичко е една спекула с вярата в Господ Бог ,после защо тоя оня мразят Господ Бог.      Една религия с колкото повече работници на заплата към религията е - толкова по- голяма е спекулата .

Е затова е Анжелизъма - запознава ви с Господ Бог без да ви търси пари ,защото отплатата се трупа за вечността и Господ  Бог лично ще плати на Анжелистите и ще плаща и то за цяла вечност , а най - великото нещо изобщо в познанието съм сигурен ,че ще плати и ще плаща прекрасно. Даже лично за мен имаше и предплата.

С този интернет нито храмове ни трябват ,нито нищо . Ако трябва да се молите на Господ - Бог за нещо си - набирате изображение на Господ - Бог на екрана ( дал съм вече близко изображение) ,поисквате си нещо от Господ Бог ( накратко ) примерно ,,Господи дай ми здраве ,любов и пари" и за да ви чува молитвите - нахранете гладни ,облечете голи ,обуйте боси  ,изобщо правете добро. Е това е Анжелист - прави добро за да живее вечно добре а някакви си там около 70-8 0 годинки .

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

По законите на логиката не може да поставиш в началото това, което ще доказва накрая

"Законите на логиката" също е представа. .... за множество от типове отношения между идеи, опосредствани в Ума под някакви форми.

Само дето в множеството на "обвързани" мисловни "обекти", има и "закони на логиката", при които може "края" да "се постави" в "началото" (в ума ни, защото "логиката" е характеристика за "подредеждане" на познание, присъщо действие за умът ни).

И този "похват на ума ни" е основан не на Причинно-следствения принцип("прибутващият фактор"), ами на Телеологичния("придърпващия фактор"). Когато всичко, случващо се, е обусловено от крайната цел. 

Явно всеки си "модифицира" както му изнася...то така се "ражда" и Лъжата...когато не можем да видим.

Когато човек твърди "че не може", или "не иска" или "не знае"!

Таман както, когато не знаеш и ползваш готовите (стадни)еталончета за оценки на психичното здраве. ...удобно е да стоиш отстрани и да сочиш..сякаш няма отражения... "цял живот минавам между капките", каза "тариката", останал "на сухо"...

преди 9 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Ако трябва да се молите на Господ - Бог за нещо си - набирате изображение на Господ - Бог на екрана ( дал съм вече близко изображение) ,поисквате си нещо от Господ Бог ( накратко )

Ако си поискам такси до Централна гара, дали ше ми излезне само едно?!

преди 15 минути, kipen написа:

Ако си поискам такси до Централна гара, дали ше ми излезне само едно?!

Важното е ,да е на ,,Йелоу"

По-практично е да се научиш сам да шофираш, а не да те возят с коли на лизинг, дето друг прибира парсата. 😉

преди 3 минути, kipen написа:

По-практично е да се научиш сам да шофираш, а не да те возят с коли на лизинг, дето друг прибира парсата. 😉

Те в Йелоу са под аренда

Даммм! Бая шофьори! И секи уж знае картата на България, а не знае къде е Горно Нанадолнище!

Кът ше е "Йелоу" па и "Състезание"(за "правота"), поне да е "есенциално жълто"!!!

По-важно е да разбереш, че гоненето на фусти с цръвени роклета е адренализирано...и таксито ти се по некъв начин крашва...а ключове не се намират лесно :lol6:

преди 7 часа, by_chechi написа:

Имат ли общо или нямат ? Може би трябва да помислиш още...

Дори и да нямат общо, могат да си съществуват паралелно.

Не е нужно да ставаш аскет, за да бъдеш духовен идеалист.

преди 10 часа, by_chechi написа:

Т.е. Бог съществува само като Идея в главите на хората .

Няма и един атеист, който да се противопоставя на това, както няма и една теистична религия, която да не го отрича.

преди 3 часа, Aumi написа:

Не е нужно да ставаш аскет, за да бъдеш духовен идеалист.

а как тълкувате в християнството притчата за камилата през иглените уши?

Цитат

18. И някой си началник Го попита: Учителю благий, какво да сторя, за да
наследя живот вечен?
19. А Иисус му рече: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един
Бог;
20. знаеш заповедите: не прелюбодействувай, не убивай, не кради, не
лъжесвидетелствувай, почитай баща си и майка си.
21. А той рече: всичко това съм опазил от младини.
22. Като чу това, Иисус му каза: още едно ти не достига: всичко, що имаш,
продай и раздай на сиромаси, и ще имаш съкровище на небето, па дойди и
върви след Мене.
23. А той, като чу това, натъжи се, защото беше твърде богат.
24. Като видя, че той се натъжи, Иисус рече: колко мъчно ще влязат в
царството Божие ония, които имат богатство!
25. Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да
влезе в царството Божие.
26. Които чуха това, рекоха: а кой може да се спаси?
27. Но Той рече: невъзможното за човеците е възможно за Бога.

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

Лъжа. И богатите ще са в Рая и доста добре ,стига да са правили добро.

преди 50 минути, Търсещ истини написа:

Ако все още не си разбрал, аз не следвам религии и техните писания ме вълнуват само като литературни и исторически произведения, въру които може да се разсъждава и прави анализ въз основа на представата за Бог в различните религии и техните писания.

преди 27 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:
преди 31 минути, Търсещ истини написа:

Лъжа. И богатите ще са в Рая и доста добре ,стига да са правили добро.

То като се почне още в началото с "обърквацията" и по некое време се стига до тотално разминаване в смислите, които влага всеки в темата.

За кво пък сега се започна припокриването до едва ли не - еквивалентност, на две понятия?!?! 

Материализъм - идеализъм, не е идентично на меркантилизъм-безкористност, еле пък егоизъм-алтруизъм! 

П.п. а пък алегорията за "камилския товар и процепа на иглата" я има във всякакви форми навсякъде в живота като принцип.

преди 4 минути, Aumi написа:

Ако все още не си разбрал, аз не следвам религии и техните писания ме вълнуват само като литературни и исторически произведения, въру които може да се направи анализ.

Ще го имам предвид и няма да се издънвам повече, извинете. Последен въпрос: "Защо няма бог за вас"?

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

Ще го имам предвид и няма да се издънвам повече, извинете. Последен въпрос: "Защо няма бог за вас"?

Изглежда не четеш постовете на пишещите, а само своите.

Този въпрос е тъп, защото никога и никъде не съм казвала, че няма Бог за мен!

Всичко което виждат очите ни, е Божие творение.

Според мен, това което пише в писанията, чи богат трудно ще влезе в Божието царство е пълна демагогия .

Аскетите се лишават сами, доброволно, от удобствата на света. 

След като Бог е създал цялото това изобилие, следва, че хората трябва да се възползват максимално от благата, а не да се лишават доброволно от тях. Да не цениш създаденото от Бога, и да не се възхищаваш на цялото това богатство дадено от Природата, е много по-грешно, защото по-този начин омаловажаваш Божието творение, това означава, че не цениш това което Бог е създал за теб!

преди 10 часа, Śūnyatā написа:

Представата за бог. Подразбира се от темата в която пишем. 

:)

Представата за Бог не е фикция . Има я , съществува в главите ни.......! Тук всеки представя своята идея за Бог.... :nono:

При това тази представа се поражда от практическата дейност на човека...:nono:

Може да се проследи развитието й не само исторически , ами и археологически :nono:......още от пещерите като започнеш ...:lol6:

........или не разбираш понятието що е то фикция :

Значение на думата фикция

мн. фикции, ж. Нещо измислено; недействителност, нереалност, илюзия, измислица.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.