Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 5 минути, Aumi написа:

Този въпрос е тъп, защото никога и никъде не съм казвала, че няма Бог за мен!

преди 15 минути, Aumi написа:

Ако все още не си разбрал, аз не следвам религии и техните писания ме вълнуват само като литературни и исторически произведения, въру които може да се направи анализ.

Няма проблем. Този път четох внимателно. Имате Бог, но не и религия. Не го разбирам, но го приемам. :mark: Будистите имат религия, но нямат бог, но при вас е по- сложно. Може би вярвате в Бог, но не посещавате църква? 

... а вашия бог прилича ли на някой от познатите или е съвсем различен?

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 11 минути, Aumi написа:

Изглежда не четеш постовете на пишещите, а само своите.

Този въпрос е тъп, защото никога и никъде не съм казвала, че няма Бог за мен!

Всичко което виждат очите ни, е Божие творение.

Според мен, това което пише в писанията, чи богат трудно ще влезе в Божието царство е пълна демагогия .

Аскетите се лишават сами, доброволно, от удобствата на света. 

След като Бог е създал цялото това изобилие, следва, че хората трябва да се възползват максимално от благата, а не да се лишават доброволно от тях. Да не цениш създаденото от Бога, и да не се възхищаваш на цялото това богатство дадено от Природата, е много по-грешно, защото по-този начин омаловажаваш Божието творение, това означава, че не цениш това което Бог е създал за теб!

Браво - умница .

преди 38 минути, Търсещ истини написа:

а как тълкувате в християнството притчата за камилата през иглените уши?

Става въпрос за привързанистта към богатството, но всъщност и за всяка друга привързаност е вярно. Не може да живееш в духовния свят, докато желаанията ти те придържат към земнното. Самото действие не е важно. Може да раздадеш всичко от страх примерно, но пак да си останеш зависим и да съжаляваш, че не разполагаш с богатството си. А може и да разполагаш с него, но да не си привързан. 

В пасажа по-трудни за тълкуване са последните думи: 

"26. Които чуха това, рекоха: а кой може да се спаси?
27. Но Той рече: невъзможното за човеците е възможно за Бога." 

Те са свързани с разграничаването на божественото (духовното) от земното в човека. 

„Хората от Изтока винаги са заклеймявали тялото, материята, наричали са материята „илюзорна“, майа, тоест нещо, което не съществува, само изглежда, че съществува, нещо, което е направено от субстанцията, която изгражда и сънищата. Те винаги са отричали света и това е причината Изтокът да е останал беден, болен и гладуващ.
Едната половина от човечеството приема вътрешния свят, но отрича външния. Другата половина приема материалния свят, а отрича вътрешния. И двете са половинчати, а човек, който е наполовина, не може да изпитва удовлетворение. Трябва да бъдеш цяло – богат на физически усещания, богат на познания, богат на медитация, богат на съзнание. За мен само цялостният човек е свят човек.
Аз искам Зорба и Буда да се срещнат. Само Зорба е недостатъчен. Неговият танц няма връзка с вечното, той е моментно удоволствие и скоро ще му омръзне. Ако нямаш неизчерпаеми източници от самия космос… ако не станеш екзистенциален, не можеш да станеш цял. Това е моят принос към човечеството – цялостният човек.“                          

- ОШО

преди 3 минути, Търсещ истини написа:

Няма проблем. Този път четох внимателно. Имате Бог, но не и религия. Не го разбирам, но го приемам. :mark: Будистите имат религия, но нямат бог, но при вас е по- сложно. Може би вярвате в Бог, но не посещавате църква? 

Това е интересно . Как ли ще отговори на последния въпрос .

преди 14 минути, Търсещ истини написа:

....Будистите имат религия, но нямат бог...

Имат върховен бог - Брахман (или там както се казва) и множество други второстепенни . 

Но не им е предмет на изследване и занимание .

Будизмът е първообраз на древна психология.....друг е въпросът , че и тяхното е станало религия...

преди 20 минути, Търсещ истини написа:

Кое е странното?!

Според вас, хората, за да вярват в Бог, трябва непременно да ходят на църква, на джамия или да посещават някакви храмове?

Хората, за да вярват в Бог, според вас, е необходимо да бъдат запознати с писанията за Бога. 

Когато прочетеш писанията - можеш да станеш  или фанатик, или атеист. Но може пък да станеш по-осъзнат. Да се пробудиш и да осъзнаеш, че нямаш нужда от писания. Че Бог не е нито будист, нито християнин, нито юдеин, нито мюсюлманин... 

Когато осъзнаеш това, ще видиш цялата картина ясно все едно си на върха на някоя планина. Погледнато от Горе, се вижда колко е нелепо всичко ...

А Бог гледа от Горе ... през гъстия дим, тих ...невъзмутим ... И може би се смее на хорското невежество, което Го дели на парчета и религии!

преди 15 минути, Aumi написа:

- ОШО

Тоя пък информационна връзка с Космоса имал . И аз я имам , а антена ми е косата....:lol6:

преди 3 минути, by_chechi написа:

Тоя пък информационна връзка с Космоса имал . И аз я имам , а антена ми е косата....:lol6:

Кое е трудното да разбереш какво казва той?

Но вие сте толкова предубедени, всеки оплел се в собствената си илюзия, че дори истината казана толкова ясно, не можете да видите и осъзнаете!

Нещо пак елементарно, но трудно за разбиране от предубедените ви умове:

https://energetika-bg.com/2020/02/04/osho-vsichki-religii-sa-protiv-tova-vie-da-stanete-bogati/

преди 1 минута, Aumi написа:

Но вие сте толкова предубедени, всеки оплел се в собствената си илюзия, че дори истината казана толкова ясно, не можете да видите!

И кое е истина ,че не можеш да станеш цял ако не медитираш. А какво е да си цял ? - Празни философии повлияни от будистки притчи.

преди 25 минути, Aumi написа:

Но вие сте толкова предубедени, всеки оплел се в собствената си илюзия, че дори истината казана толкова ясно, не можете да видите и осъзнаете!

Виж сега ! Сериозно и възможно най-кратко :

Същността на ОШО-визмите е , че подтиква хората да удовлетворяват собственото си " АЗ Искам ! " (и това безкритично се харесва !) , без оглед на средата която обитават - дали Трябва , дали Може ....

Такова поведение най-често води до неадекватност . 

Като примерно добре известното : Нямали хляб да ядат ! Ами да ядат пасти ! 

И на мен повече ми харесва да ям пасти вместо хляб ! :lol6:

преди 2 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

И кое е истина ,че не можеш да станеш цял ако не медитираш. А какво е да си цял ? - Празни философии повлияни от будистки притчи.

Цитат

Едната половина от човечеството приема вътрешния свят, но отрича външния. Другата половина приема материалния свят, а отрича вътрешния. И двете са половинчати, а човек, който е наполовина, не може да изпитва удовлетворение. Трябва да бъдеш цяло – богат на физически усещания, богат на познания, богат на медитация, богат на съзнание. За мен само цялостният човек е свят човек.

преди 12 минути, Aumi написа:

И светите хора се оказват само тези ,които са били в ашрама му( на Ошо).Ето пак будистки работи за вътрешен и външен свят ,той самият Ошо не е разбрал нищо за света ,тръгнал да обяснява на другите .

преди 42 минути, Aumi написа:
преди 53 минути, Търсещ истини написа:

Кое е странното?!

Според вас, хората, за да вярват в Бог, трябва непременно да ходят на църква, на джамия или да посещават някакви храмове?

Моля, обърната внимание на точката след "по- сложно". Точката означава, че изречението е свършило и започва ново, въпросително изречение, което гласи "Може би вярвате в Бог, но не посещавате църква?" . Вие косвено отговаряте, че не посещавате църква, но може би нямате предвид, че църква е място където се срещате с други вярващи- може да е дом, дори интернет контакт с вярващи в същото божество. Няма нищо необичайно да сте и сама със своя бог. Но от мен да знаете, че щом вярвате в свръхестествено същество- бог, то имате религия, па макар и персонална, частно ваша, несподеляна от никого

преди 2 часа, Aumi написа:

Хората, за да вярват в Бог, според вас, е необходимо да бъдат запознати с писанията за Бога.

Ако не бяха същите тези писания, нямаше и да са чували за Бог, камоли да вярват в него.

преди 6 часа, sound написа:

Ако не бяха същите тези писания, нямаше и да са чували за Бог, камоли да вярват в него.

Някои деца вярват в Бог и без да са чували за писания и да са чели нещо от тях!

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Няма нищо необичайно да сте и сама със своя бог. Но от мен да знаете, че щом вярвате в свръхестествено същество- бог, то имате религия, па макар и персонална, частно ваша, несподеляна от никого

Как ще го определим, не е толкова важно.

Хората са свикнали да търсят и намират определения на всичко. Да обличат всичко с думи и да прикачват етикети към тях.

Бог не е свръхестествено същество, а е Първоизточникът на всичко в този свят.

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

И светите хора се оказват само тези ,които са били в ашрама му

Нищо подобно!
Този който разбира какво говори Ошо, не свързва думите му с ашрами, а осъзнава същността на казаното.

преди 8 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

той самият Ошо не е разбрал нищо за света ,тръгнал да обяснява на другите .

Толкова колкото е разбрал Ошо за живота и света, хората и за хиляда живота, не могат да разберат ... за съжаление.

преди 18 часа, kipen написа:

По-практично е да се научиш сам да шофираш, а не да те возят с коли на лизинг, дето друг прибира парсата. 😉

На времето го наричаха да си всестранно развита личност.

Само където някои има афинитет към шофирането, но други не.

ОК, за теб лично по-прагматично е да се научиш сам да шофираш, но ти трябва да имаш превозно средство. ;) Иначе за какво ти са въпросните умения?! = Изпадаме в Параграф 22 ... Кое е първичното: Твоя автомобил или твоите умения?!

Какво те интересува дали "таксито" е на лизинг?!

Има и друго: За какво ти е да се движиш от т.А до т.Б с автомобил?! Има и велосипеди. ;) И други превозни средства, а така и обществен транспорт. ...

Може да се нарече, че религията е "обществен транспорт" с който достигаш до Бог или "друга дестинация". :)

Да, Бог може да е "крайната дестинация". ;) Някои това избират, а други да са си само в тоя свят (Множество крайни дестинации. Туристи де ...) . :)

Реално чак като напуснем този свят ще разберем има или няма Бог. До тогава някои ще се стремят да са подобни на него, а други ще отричат съществуването му и ще се задоволяват с нисшите си страсти. Трети пък ще го подменят с нещо лъжовно.

п.п. Избора е елементарен: Ти или се стремиш да си подобие на Бог (Творец) или не.

преди 24 минути, dioib написа:

религията е "обществен транспорт" с който достигаш до Бог

Собственият транспорт е много по-удобен от обществения! :cheers:

преди 1 час, Aumi написа:

Принципно е така! ;)

НО, може и "служебен" да е. :)

Така сме някои при положение, че Бог ни е шеф. :)

Друг е въпроса дали имаме щатен шофьор ... :) Или сами си носим "кръста" (отговорността) ...

И, друго е важно: Дали сме сред обществото (ползваме обществени пътища) или сме някъде къде няма катаджии .. :) Там даже не ни е необходимо свидетелство за управление или пък дали сме трезви или не ... :)

Наздраве! :beer:

преди 1 час, Aumi написа:

Обаче изисква повече грижи - гараж , поддръжка , разходи , много внимание при шофиране и .......вечни разправии с жената ,че обичаш колата повече от нея .....да не говорим когато "приятно" те изненада - жената : " Ами тя сама се блъсна у дървото....".....:lol6:

Иначе , има даже етикет , реклама : " Вие пиете , ние караме " :lol6:...същото е и с религиите .:)

П.П. Виж с парите е друго : " Вашите добри пари , в нашите добри ръце ! " . :lol6:Но това е друга тема.....

преди 11 часа, by_chechi написа:

:)

Представата за Бог не е фикция . Има я , съществува в главите ни.......! Тук всеки представя своята идея за Бог.... :nono:

Защо да не е фикция? Нима идеята за бог е подкрепена с фактическа информация от възприятието? 

преди 14 минути, Śūnyatā написа:

Защо да не е фикция? Нима идеята за бог е подкрепена с фактическа информация от възприятието? 

Защото не си разбрал написаното ....което се и очакваше .:nono:

Фикцията е нещо измислено , нещо дето го няма .

Идеята за Бог живее и в твоята глава даже....защото ако я няма , няма тук да плещиш глупости...

Ха , дано сега разбереш ! :lol6:

току-що, by_chechi написа:

Защото не си разбрал написаното ....което се и очакваше .

По нищо не личи, че и ти си разбрал. Караш си на стари записи още от соца. Бог е фикция, не можеш да имаш представа за него - тук бъркаш. Бог е неизвестен фактор. Представа от косвени свидетелства не е представа - ти не си го видял, Бог. 

преди 5 минути, Śūnyatā написа:

По нищо не личи, че и ти си разбрал. Караш си на стари записи още от соца. Бог е фикция, не можеш да имаш представа за него - тук бъркаш. Бог е неизвестен фактор. Представа от косвени свидетелства не е представа - ти не си го видял, Бог. 

....без повече коментар ....

Защото веднага ще се появява клеветата , че те обиждам....а то си е Истина , това което бих казал .:nono:

преди 3 минути, by_chechi написа:

....без повече коментар ....

Защото веднага се появява клеветата , че те обиждам....а то си е Истина , това което бих казал .:nono:

Обидата не е аргумент в спора. Още повече, че Рамус ни е натренирал да не му се обиждаме :D

Безсилието и отслбналия разум си личат. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.