Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 7 часа, kipen написа:

...как се формират и променят връзките при синапсите между невроните в неокортекса и на каква психична промяна или устойчиво във времето съзнателно действие (да, повторение) съответства това събитие.

Тъкмо пък Рамус да питам ..... е , такъв майтап няма ! :lol6:

.....................

Както се очаква - не си разбрал ! :nono:

(това е копи от моя пост) : "....не се изразява в биологично въздействие върху мозъка...":nono:

Въздейства информативно ! :nono:

Мозъкът сам си се променя биологично , създавайки нови невронни връзки ......:nono:

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 2 часа, Sleda написа:

Или използваш неправилно думичката “хардуер” или ...

или... ? :) какво? Още колко версии има някакви обяснения че не "пасва" на паничката с готови клишета. В оная книжка с "истините" дето ти е падалка - там май няма за хардуер и софтуер, нали? Висшия учител от белите йерархии "още не ги е поназнайвал тия нещица". Или пък 'посредника'... :)

Та... налице са три въпроса - не, не са за техническите теми. Точно за този контекст става въпрос, както и че аналогията на тия въпроси касае и заглавието на самата тема и защо на света въобще не му е нужен бог, за да го има и за да продължава да се развива... Нито на вселената, нито на света. Бог е нужен на някои човешки типологии за да закърпят лесната готова обяснителна картина с която са "заквасили" личната си идентификация.

Ако се подаваше идеология - без бог в нея, тя ще е (имаше много такива, че и сега ги има ), само да е лесна и да внушава и привижда че носи полза. Но пък версиите с бог - са си наследство, те си вървят с някои стадни тенденции, по инерция...

Едни - с бог, други - без бог... а всъщност няма никаква разлика в обекта за вярване.  Каквито и да са обектите и приказните сюжети, ВЯРВАНЕТО е общото кратно. 

току-що, by_chechi написа:

Мозъкът сам си се променя биологично ,

Почнал си с алкохола твърде раном, Стефчо...

Иначе е смешно, да. Всеки се смее на нещо свое си... :) Иначе голям просветител го раздаваш, че "трябвало", че било важно, нужно... ама само за твоя театър, щото носи изживявания дето са блянове на отминалото...

Разбира се, че уникалния пример за влиянието на "софтуера" върху "хардуера" ви хвърли в смут. Но това сега се прилага и в модерните насоки на ИИ. Модерните положения не са известни на някои "ментални мумии", които тепърва сънуват как са още живи и си карат сънищата си с материал от "тяхното време".

Чрез софтуера може да се повлияе на хардуера. Още в зората на първите вируси (т.н. "чернобил") научиха чрез код да правят точно това - да съботират системата на която работи вируса - до тотален срив. Има софтуери, които вкарват процесорите в безкраен цикъл и така ги правят неработоспособни за каквото и да е друго.

Има софтуер, който може да изпържи процесора или паметта, чрез намеса в напреженията и тоците на захранването, като допълнително вдигат тактовата честота до краен предел...

Но това са само най-елементарните примери. Точно в последни години се създава принципно нова типология от система "софтуер-хардуер" с пълна обратна връзка на всяко с другото. Моделът е заимстван именно от човешкия мозък. Популярно се наричат "невронни процесори", защото са по модела на човешките неврони и познанието ни за работата и функционирането им. Именно този модел е подложен на експерименти, защото посоката им води към напълно нови хоризонти на познанието, на възможностите...

Качествата на мозъчните неврони, наречени "пластичност" са уникални сред останалата (жива) материя. Висшата когниция и съзнанието, абстрактното мислене, са висшата степен на комплексно задействане на връзки. Усвояването на умения образува нови връзки, но и новите връзки създават предпоставки за нови умения, въображение, дават нова рефлексия или переспектива в мисленето и отражението. Измененията на връзките в мозъка може да се направи напълно съзнателно и системно. Нужни са качества, които всички много добре знаят - последователност, търпение, системност, внимание, редовност...

Клишетата с които подозирате как информацията взаимодейства с материята са напълно компрометирани, защото са едностранни и 'чернобели". Но пък... стават за общи приказки на народни седянки.

Иначе - на интелигентни образи всеки го докарва. Но май - само пред монитора. Света върви, а някои са изостанали, но пледират колко "знаят". :)

преди 24 минути, _ramus_ написа:

...........

И ти не си разбрал какво съм написал , както и да го подчертавам и начерням....ама карай ! Нали трябва да има дрънчене на празни тенджери . :lol6:

Не си ми интересен ! :nono:

преди 3 минути, by_chechi написа:

Не си ми интересен !

това е вече повторяема песен - пак някой не те е разбрал по мъдростите ти... Кофти е за света това, ей. :) Вероятно си изпреварил времето и човешкия си контекст с гениалността и мъдростта, която оставяш сред форума.

И не ми пука въобще кое, какво и кой ти е интересен. Нито е важно да занимаваш някого с детинщините си. Добре че поне Маркс не го е правил... :)

Спрете с тоя алкохол, или най-много червено вино, по малко... че .... пак ще го играете на "неразбрани"... :) пред монитора, който има ролята на "огледало". 

преди 6 часа, _ramus_ написа:

Програмен код се пише без никакъв оглед на хардуер, който е без всякакво значение, защото след това компилатори "превеждат" същия код на различен подходящ хардуер

Е и...:laughing5: какво е хардуер? Не това което си мислиш...:emoji_smiley-01:

преди 16 минути, Sleda написа:

Не това което си мислиш...

тук стана клише поредната защитна реакция - в едно изречение, с някаква летяща вметка и много емотикони...

Ти прочете ли внимателно онова... което си мисля, или караш по твоята инерция? Ама според същата - ти на боб по пода ли го видя, или вече мина курсовете за ясновидство - какво "мисля"? :)

Не че написа "ти какво мислиш", байдъуей. Но пък важното са емотиконите... голям смях пада, но мен вече не ми е смешно, а досадно.

Един единствен човек който е религиозен и е със сносно научно образование, вникване и качества. Само един, евала му, макар че при това ниво ми е интересно как поддържа личната си падалка по светото писание...

Но хора и съдби - всякакви, живот голям и широк... има място и за интелигентни хора, а не само за конфекция и ширпотребата, където нивото е потресаващо ниско и плоско. Как въобще си фантазирате за бог някакъв, като същия да е толкова "елементарен"... ?  Но той и "бог" е според "фантазьора" си - по съответствие. Именно така се пишете - по съответствията се разкрива Съответния.

Още някой ще емотиконира ли - какво не е разбрал рамус?

преди 6 часа, _ramus_ написа:

Е ли е възможно самоопционирането на софтуера и това да довежда до опциониране (изменение и развитие) на хардуера?

След това ти написа: “Чрез софтуера може да се повлияе на хардуера. Още в зората на първите вируси (т.н. "чернобил") научиха чрез код да правят точно това - да съботират системата на която работи вируса - до тотален срив. Има софтуери, които вкарват процесорите в безкраен цикъл и така ги правят неработоспособни за каквото и да е друго. “Има софтуер, който може да изпържи процесора или паметта, чрез намеса в напреженията и тоците на захранването, като допълнително вдигат тактовата честота до краен предел...”

Научил си вече какво е хардуер.. Чрез софтуер не може да се измени, още по-малко да се развие хардуер. Което не може, не може.

Това, второто, ми се струва невъзможно, тактовата честота не може да промени захранващото напрежение, а и тя зависи от бързодействието на процесора, което се определя от структурата на процесора. Казах “струва ми се”, не твърдя със сигурност.

преди 18 часа, ncl написа:

С какво се пише кода?

И на какво, и за какво. То е ясно, че софтуерът трябва да е на материален носител. По-важното за мен обаче е, че софтуерът е софтуеър, защото е създаден за да направлява хардуера. Сам по себе си софтуерът е просто един безсмислен алгоритъм, докато не послужи за регулирането на реални процеси (функции, които хардуерът трябва да изпълни).

преди 11 часа, Sleda написа:

...Научил си вече какво е хардуер.. Чрез софтуер не може да се измени, още по-малко да се развие хардуер. Което не може, не може....

Не може при компютрите(не живото) .:nono:

При човека (живото) тъкмо това се случва - под влияние на обратна връзка от информация , мозъкът установява нови връзки на взаимодействие с невроните , които до сега не ги е имало .:nono:(казват , човекът бил "10 нулев" - едновременно ! :))

пояснение : ....това би било все едно хардуерът на компютъра сам да си прави софтуера (програмите)...А нищо такова няма (поне за сега) . :)

преди 14 часа, _ramus_ написа:

Ти прочете ли внимателно онова... което си мисля?

Няколко човека ти казаха, че пишеш глупости и че подобни утвърждения са семантично безсмислени. 

преди 14 часа, Sleda написа:

Чрез софтуер не може да се измени, още по-малко да се развие хардуер.

Само строго технически, защото производителността на този хардуер все пак зависи И от софтуера.

п.п. по въпроса за съществуванията обаче е направо филм на ужасите, та не смея да се обаждам: душата+ компоти+ съществувания, мамата си трака братче, само свободната воля липсва; за сега!

преди 20 часа, Shiniasu написа:

Т.е. проблемът е в личното ти отношение към "малоумниците занимаващи се с метафизика". И всъщност как написаното от мен отговаря на въпроса: от тази сфера (Земята) ли е постигнал просветление Гаутама или от друга? "Отговорът" ти в случая цели единствено да обиди опонента (мен) и това недвусмислено показва какъв си. Не и будист, разбира се. 

Питай Гаутама. 

Не е мой проблем, че се слагаш при "малоумниците занимаващи се с метафизика".

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Питай Гаутама. 

Не се стърпя да не изръсиш поредната глупост. Щото някой будистки идиот казал някаква простотия за метафизиката и хайде да пишем за метафизиката. Ама защо го е казал, какво е разбирал под "метафизика" - няма значение. Важното е, че така е написано някъде. И не се прави на идиот, защото на всеки е ясно, че написаното се отнасяше за мен. Поне имай достойнството, да не бягаш от думите си. 

преди 8 минути, Shiniasu написа:

Не се стърпя да не изръсиш поредната глупост. Щото някой будистки идиот казал някаква простотия за метафизиката и хайде да пишем за метафизиката. Ама защо го е казал, какво е разбирал под "метафизика" - няма значение. Важното е, че така е написано някъде. И не се прави на идиот, защото на всеки е ясно, че написаното се отнасяше за мен. Поне имай достойнството, да не бягаш от думите си. 

Много насериозно се вземаш за илюзия без собствено съществуване. Достойнството, думите и будистките идиоти и те са илюзия, нямат своя същност, а имат значение само съотнасяйки се към нещо друго. Метафизиката не се разбира, само глупак може да твърди, че я разбира. Затова Буда не се е занимавал с нея. Буда също е илюзия, но не и глупак. 

преди 17 часа, by_chechi написа:

Както се очаква - не си разбрал ! :nono:

(това е копи от моя пост) : "....не се изразява в биологично въздействие върху мозъка...":nono:

Еййй, писнало ми е да оборвам дърти перкиши в тоя живот....запънали се като магаре на мост, и с безкрайният потенциал да разиграват във времето его-игричките на "ама не ме разбра", а всъщност не си направили труда да прочетат другия какво е написал.... скапана надменност, прикриваща страха да бъдат уличени в пристрастност и вървящите задължително с това опити за изместване на фокуса на разговора .... еле па кат е пред "публика", па макар и виртуална......

В "информационно въздействие"?!?!? Ама не било "биологично" .... напротив и ти го написах на кое ниво от биологичното въздействие е!!! На ниво клетъчна структура!!!!

Ако ще поддържаш мракобесните тенденции ЛИЧНОТО НАМЕРЕНИЕ да го прикриваш евфемистично като "информационно въздействие", което си е чист провокативен опит за заблуда, то поне прояви доблест да го наречеш с точната дума. Говориш точно като "колективист"! ......религиозен фанатик или кът партиен секретар на симпозиум на нАучните кадри в ешелоните на БКП... това така, онова онака, ама НИКОЙ не го е казал, просто така ТРЯБВА....не задавай излишни въпроси, да не дойде милицията...аууууу, рррр стадо овци, бащичковците ви знаят вие не требе да мислите....

Всъщност НЕ МОЖЕШ да излезнеш извън рамките на материализма!!! От толкова повторения през десетилетията, "лакмусът" на разумния анализ се е "разтворил" .......и "БИОЛОГИЧНО АКТИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА" доказващи някакво наличие, вече просто не са активни...

.....и разумът се е ограничил в повтярящите се трактати....затворил си се в рамките на познатото и каквато и да е промяна би я приемал на нож....ама не ти, нооо ясно че Мозъка ти...хихихх...кво тук значи някаква си личност....сичко изниква от МАТЕРИяТА и деалектическия материализъм, нали?! Съзнанието е ЕПИФЕНОМЕН на биологичните процеси.... Индивидът няма "собствена природа" извън Партията.... или криворазбрания "будизъм"....тотално потъване в Социалното....символиката на жертвеното агне, което не може да си позволи да разбере, че и от него зависи нещо, а не само от вълка...или ловеца....

аман от Червени шапчици, каращи го на "гъбки", ама

не от ония холандските....а "информационните" дето се пускат като "опорни точки" за коригиране на мисленето  в предварително избраните рамки.

преди 20 минути, kipen написа:

.....

Каквито и опорни точки да имаш , с каквито и лостове да ръчкаш , само с "голи мисли" не можеш да мръднеш земята ! Архимед само малко се е поизсилил , а "умниците" го вземат за чиста монета , буквално ! Непрекъснато се случва . :lol6:

Практиката го доказва - правени са психологични , медицински и други експерименти .:nono:

преди 2 минути, by_chechi написа:

Каквито и опорни точки да имаш , с каквито и лостове да ръчкаш , само с "голи мисли" не можеш да мръднеш земята ! :nono:

:lol6:

Можеш! Ако "мръднеш" в главата! 

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

Много насериозно се вземаш за илюзия без собствено съществуване.

Не, не се вземам насериозно,, но ти това няма как да го видиш, защото си прекалено зает с рециталите си. Повтаряш си думичката "илюзия", сякаш по този начин произнасяш едва ли не най-възвишената мъдрост, която може да съществува някога. И какво като нещо е илюзия? На този въпрос не можеш да отговориш. Какво като нещо съществува зависимо? Какво като се променя? Какво толкова? - Просто думи, които показват, че нещата съществуват зависимо и се променят. Нищо повече от това и нищо по-малко. Ама е много по-лесно е да кажеш, че нещо няма значение само по себе си и да спреш да се занимаваш със значението му изобщо. Сякаш щом значението на нещо е зависимо от друго нещо, него го няма. Да, ама тогава ще трябва да излезеш от мантрите в сутрите и коментарите към тях. Защото конкретиката не е като общите положения и с повтаряне нещата не се получават. Трябва и адаптиране, а това предполага не само наизустяване, но и разбиране.

преди 5 минути, kipen написа:

......религиозен фанатик или кът партиен секретар на симпозиум на нАучните кадри в ешелоните на БКП...

Е все пак Чичи освен Маркс друг не признава.

преди 38 минути, Shiniasu написа:
преди 46 минути, Śūnyatā написа:

Питай Гаутама. 

Всъщност много правилно се е изразило келешчето! Шиниацу, така и нема да вденеш посредствената му его-игричка!

Изобщо оценката му за "занимаващите се с метафизика" не се отнасяше за теб!

Просто в задушаващата го посредственост, от която всячески се опитва да избяга в изолирането от социума, се ражда страстта, която му замъглява съзнанието! Така му се поражда и злобата и завистта, с която "зарежда" нефелните си оценки! "Живее" си в собствения си фантазен свят, с толкова редуциран откъм качество инфопоток с реалността, колкото са посредствените му възможности да се изяви в соиума.... личноста му е почти безнадежно откъм оздравяване травмирана, че егото му зорлем успява да сглоби нещо като присъствие....поне тук във форума....па може и да има неква "компанийка" от идентично травмирани, с който да си споделят болките.....то с кифли, кроасани, мармаладени "духовници", изкуфяващи старчета и самобичуващи се жертви е пълно вече, но това е нормално при нивата на стрес, в които живеем социалния си живот....

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

Можеш! Ако "мръднеш" в главата! 

Е , аз нали това казвам ! :nono:

Хайде да повторя - има нужда ! :)

Информацията , по обратна връзка , въздейства върху мозъка и той сам себе си променя , се развива.....:nono: 

На къде се развива е друга тема на разговор....разговор за практика . :nono:

преди 20 минути, by_chechi написа:

Каквито и опорни точки да имаш , с каквито и лостове да ръчкаш , само с "голи мисли" не можеш да мръднеш земята !

Мислите, особено продиктуваните от разум, пораждат адекватни действия! Стремежът да "мръднем земята", поне към момента е останал във времето в диапазон от +- 40 г. около Карибската криза...вече е модерно и да се опитва да се разбере защо има свят, а не единствено как да го променяме....па ти ако искаш и на Хрушчов се изживей....и на Кенеди...па ако искаш и на илюзията "Буда",

даже може да "мръднеш в главата" и малоумно да си основаваш твърденията на "илюзията Буда", и да "няма нищо", но пък толкова твърдо възприемаемо да пишеш във форум, а па сичко било "илюзия"....ми че ти що пишеш бре?!? Лалугер! Какво те мотивира да "излизаш от дупката ти".....то не е само мания за величие, ами и месиански комплекс....наглец....той ще ми пише за "нравственост", "болен Мозък"!!!

Хубаво го заиграхте "тангото за двама"!!! Браво театрали!!!

преди 17 минути, kipen написа:

Мислите, особено продиктуваните от разум, пораждат адекватни действия! Стремежът да "мръднем земята", поне към момента е останал във времето в диапазон от +- 40 г. около Карибската криза...вече е модерно и да се опитва да се разбере защо има свят, а не единствено как да го променяме....па ти ако искаш и на Хрушчов се изживей....и на Кенеди...па ако искаш и на илюзията "Буда",

даже може да "мръднеш в главата" и малоумно да си основаваш твърденията на "илюзията Буда", и да "няма нищо", но пък толкова твърдо възприемаемо да пиеш във форум, а па сичко било "илюзия"....ми че ти що пишеш бре?!? Лалугер! Какво те мотивира да "излизаш от дупката ти".....то не е само мания за величие, ами и месиански комплекс....наглец....той ще ми пише за "нравственост"!!!

Размърдай си ушите и мозъка ! В същност какво си писал ? Нищо ли ? :lol6:

"Психоанализи" прави на себе си ....Рамус няма да е сам , ако това те вдъхновява...:nono:

.........................  :)

Искаш да цитирам и Енгелс ли ? Добре де , на :

"...Един Призрак броди из Калдата , а даже и по света - Призракът на Дебилизма...." :lol6:

"....Дебили от цял свят - съединявайте се !...." :lol6:

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Сякаш щом значението на нещо е зависимо от друго нещо, него го няма.

Какво прозрение! Не сякаш, а наистина го няма. Но изглежда сякаш го има. Щом "нещото" само по себе си няма същност, а дължи проявлението си на други фактори, които щом изчезнат - изчезва и "нещото", то "нещото" няма значение само по себе си и никога не е имало. Само илюзорно има, разбира се, поради невежеството. 

преди 2 часа, by_chechi написа:

Размърдай си ушите и мозъка ! В същност какво си писал ? Нищо ли ? :lol6:

"Психоанализи" прави на себе си ....Рамус няма да е сам , ако това те вдъхновява...:nono:

.........................  :)

Искаш да цитирам и Енгелс ли ? Добре де , на :

"...Един Призрак броди из Калдата , а даже и по света - Призракът на Дебилизма...." :lol6:

"....Дебили от цял свят - съединявайте се !...." :lol6:

Чичо Стефчо, прощавай за фамилиарността!

Правя го от голяма доза корист, щото в "заформилият" се съвсем естествен "сблъсък между поколенията" ми "излиза нещо", което имам възможност и мога да си "отработя"!

Бях решил да ти поднеса извиненията ми за неуважителния ми тон, и въпреки поста ти ще го направя!

Съчувствам ти, щото имам познание как се чувства човек в твоето положение! Не ме питай от къде ми е тази опитност - твърде лично е, за да го споделям!

Просто ми прости, че се държах неуважително, но твоите лични драми в етапа от живота, в който се намираш, не могат да бъдат оправдание за някои "еднопосочности", които полусъзнателно, но пък патетично опитваш да налагаш като напълно достоверни. Ами не са НАПЪЛНО достоверни, бре човек! Но пък хората се подвеждат, особено пък малоумниците дето като "разпознаят" две-три стъпки в логическата конструкция, която защитаваш като хипотеза и "приключват" с мисленето и вече са като "отворени каци" за несъзнавано от самите тях "програмиране". 

Не може в целият ти досегашен интелектуален път на развитие да не си се сблъсквал с идеята за "информирания избор"! Аз съм за това!!!

Ако искаш продължавай с истерясалите защитни реакции, обуславящи его-стратегиите за защитаване на "социалното позициониране", чрез всичките 37 от 38 начина за водене на спор по Шопенхауер - атакуване на личността на опонента, но не и градивни коментари на споделените му идеи(38-ия)! Твоя си работа, мога да го понеса (щото просто не ме познаваш и не знаеш в колко и какви обществени ситуации, наситени с подобни его-игрички съм си натрупал опитността)! Това няма почти никакво значение за мен, но пък много държа да ме разбереш, че искрено желая да ми простиш тонът, с който се обръщах към теб в предните ми постове!

П.п. "тангото за двама" си го танцивайте ако искаш с "мадхямика", но "психоанализата" беше конкретно за "будистчето"...ти, в очите ми си доста "по-зрял" и в същност пишеш ценни за мен неща, макар и с малко остаряла реторика.

Един път в капанчето до сградата на горското четях брой на ежедневния вестник "Струма" излезнал няколко дни преди това. Колкото и горски да минаха все ме питаха: "Шефе, що четеш старата "Струма"? А пък аз си им отговарях - "За Вас мое да е стара, ама аз сега я чета за първи път!"

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.