Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 58 минути, Śūnyatā написа:

Какво прозрение! Не сякаш, а наистина го няма. Но изглежда сякаш го има. Щом "нещото" само по себе си няма същност, а дължи проявлението си на други фактори, които щом изчезнат - изчезва и "нещото", то "нещото" няма значение само по себе си и никога не е имало. Само илюзорно има, разбира се, поради невежеството. 

Хайде най-после изясни дали "нещото" изобщо няма значение или няма значение единствено само по себе си. Щото като те чете човек - веднъж едно, друг път - друго, и май сам не знаеш какво пишеш. Аз поне съм наясно точна каква позиция поддържам (дали е правилната е отделен въпрос). За мен, да се твърди, че нещо изобщо няма никакво значвние е крайност и погрешно. Всяко едно нещо си има някакво място и роля, и съответно значение. 

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 43 минути, Shiniasu написа:

Хайде най-после изясни дали "нещото" изобщо няма значение или няма значение единствено само по себе си. Щото като те чете човек - веднъж едно, друг път - друго, и май сам не знаеш какво пишеш. Аз поне съм наясно точна каква позиция поддържам (дали е правилната е отделен въпрос). За мен, да се твърди, че нещо изобщо няма никакво значвние е крайност и погрешно. Всяко едно нещо си има някакво място и роля, и съответно значение. 

За крайна и относителна истини чувал ли си, за да знам дали има смисъл да продължавам? И какво си чувал? 

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

За абсолютна и относителна истини чувал ли си, за да знам дали има смисъл да продължавам. И какво си чувал? 

"Интересен" въпрос. Всъщност, ако беше наистина въпрос, а не просто да се чудиш какво да напишеш, щеше да забележиш, че  имаш отговора в предходнито ми мнение. 

преди 58 минути, Shiniasu написа:

"Интересен" въпрос. Всъщност, ако беше наистина въпрос, а не просто да се чудиш какво да напишеш, щеше да забележиш, че  имаш отговора в предходнито ми мнение. 

Затова написах крайна, а не абсолютна. Но отговор няма. 

преди 22 часа, Sleda написа:

още по-малко да се развие хардуер. Което не може, не може.

:) - не може... щото не може.

За мозъка прочете ли нещо... или само на "не може" ще си останем" :) нещичко така - за "невронни процесори"... ? 

И не си наясно въобще с микрочиповете, дори с "основите". Учила си нещо, някога си... и така си е останало. Защо поне не зачетете някои от разделите в тоя форум, вместо да мъдрувате по "не може"то? Със софтуер  се реализират повишения на тактовите честоти, (овърклокинг) които  се основават на 'други честоти". С манипулация на едните, рефлектира и върху "другите"... Това е само елементарно и общо, но така или иначе времената на х386 отдавна са отминали...

Колкото до мозъка - развитието му се основава комбинирана обратна връзка между невронни връзки... проявления (примерно МИСЛЕНЕ) но чрез проявлението се оказва въздействие и върху "връзките". Точно това се следва като модел в "невронните процесори", но е още в твърде ранни етапи, а и много от мозъчните процеси още не са ясни... Все пак това е най-изменчивата "материя" сред вселената и живота...

Иначе за духовни летежи може да се рови в нета, ама за научните реалности и постижения - нъц.

преди 11 часа, Shiniasu написа:

То е ясно, че софтуерът трябва да е на материален носител.

едно и също, в същия припев.

На кого е ясно, като сте толкова неграмотни по тая част? :) Код може и да не се напише въобще, "носителят" идва само като медиатор, толкова си е точна думата (пре)"НОСИТЕЛ", защото не е задължителен. Защо въобще се пънете като само подозирате кое какво е? 

Кодът е просто математика - символно-абстрактно описание на нещо, по строги (или не толкова) правила. Преди него е идеята за целта, средствата. Идеята има ли "носител"... ? Нужно ли е да се напише на лист, или на монитор? Намерението - има ли "носител". А без субект - възможно ли е да възникне?

Светът се моделира и после симулира чрез алгоритми. Те са символни описания, от които възникват идеята за инструкции на нещо за да работи и да "произвежда" друго нещо. Точно така го прави и мозъка сред всеки от нас. Някои от неговите "инструкции" са записани още "в ДНК", други - идват по линията на опитомяването и социализацията, трети - се съставят в хода на битието.

Някои алгоритми в мозъка са записани в "животинските етажи", някои са като "БИОС" - системорегулиращи с контролни функции, но за разлика от други животни, човешкия мозък има зони в които може да се "изработят" алгоритми - заради нови условия в средата, заради цели, задачи...

Възникването на "новите дялове' предполага вече качествено нова работа по "цялостност" на възприятие, обработка и отражение... и това се определя именно от "новите, външни дялове в невронната част". Те са най-млади, но като такива те са и "най-пластични"... и т.н.

Ей така сте и с духовните си фантазии - обикновени напъни, заради обикновени празни приказки, с псевдофилософски отенък. А иначе - папагалщини.

Толкова безсмисленост и толкова губене на житейско време - само заради фантазии и психични чесалки. :)

Значи ,всичко е хардуер - дори софтуера е изграден от електрони ( материал) подредени по определен начин - това по спомени. 

Принципно моята теория е че всичко е материя подредена по определен начин със своите свойства и предназначение . Ние като хора си имаме ,всеки своето предназначение . Както някои велики умове са разговаряли с предмети или с въображаем събеседник ,така Господ за да има събеседник е създал човека .След смъртта си някои се превръщат в ангели или богини примерно. Със своите проекции се изпълняват различни дейности като ,създаване ,помагане , живот с Бога ,живот с други създания но главната цел е събеседничество ,защото преди да се породи нещо в умът на човека то Господ - Бог го е създал и просто го дава на хората чрез някого. Нашата роля е да се забавляваме - това е смисъла на живота да си доставяме радости ( сами на себе си , от нас към други ,от нас към Господа - Бога ). ... Затова Господ - Бог радва някои ,защото те успяват да зарадват не само себе си но и други. Животът е прекрасен през доста голяма част от него.

преди 7 часа, _ramus_ написа:

Със софтуер  се реализират повишения на тактовите честоти, (овърклокинг) които  се основават на 'други честоти".

Ако си имал предвид овърклокинг, то е друго, повишаването на тактовата честота е заложено в архитектурата на хардуера, не че софтуер реализира повишаване на честотата. Чрез фърмуер се “избира” по-висока честота. А захранващото напрежение човекът може да го промени, в зависимост от спецификацията, до колко е допустимо да се увеличи и т.н.

преди 14 часа, kipen написа:

.... не си се сблъсквал с идеята за "информирания избор"!....

Благодаря за отзива ! ...дава надежда за смислен разговор....

.................

Първо да отбележа , че Информацията не е Истина . Истина е само част от нея .Тези две понятия твърде често се бъркат

отъждествявайки ги ......:nono:(това теоретично)

И като така не ставай наивен с горното си твърдение , макар да е присъщо на младостта.....! :) (това на практика)

Тук сравнявайки теория с практика , следва да проявиш разбиране и да направиш съответни изводи , без да се поддаваш на емоции повече от колкото е необходимо....:nono:

................

Тогава ще можеш да видиш , че аз се връщам от там , на където ти отиваш (както се казва) . Това не е обидно , а е естествено ! :nono:

Иначе казано мен са ме лъгали , лъгали .......не е имало тогава мен кой да ме учи на Нещата от Живота.....:nono: 

При това Нещата от Живота са си все такива от както хора ходят по Земята...

Единствената разлика е , че все повече и повече се знае ! Но Знанието не е разбиране ! :nono:

Вярвай ми , ако не го разбираш :nono:

преди 10 часа, _ramus_ написа:

За мозъка прочете ли нещо... или

За мозъка, ти знаеш. Чета тук каквото си писал, не е малко. За повече, съжалявам, нямам време. Предпочитам астрологията  😁.

преди 9 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

....всичко е материяидея - бел.а.) подредена по определен начин със своите свойства и предназначение . Ние като хора си имаме ,всеки своето предназначение .....

Това до някъде е така !  НО е твърде ограничено !:nono: .....И в същност нищо ново под слънцето...:)

Дадено ти е , Можеш сам и/или с чужда помощ , да променяш и/или пренареждаш нещата в себе си , и в средата която обитаваш  .....:nono:

...............

- Пари за ракия няма , тя овцата , хляб и мляко купила ! :devil2:

Материалното само по себе си е пасивно. То не би моголо да се движи и променя. Всъщност само по себе си то не може и да съществува в каквато и да е структура. Духът, активният принцип, движението е необходимият допълващ фактор, силата която поддържа, задвижва и променя материята. Някаква бегла аналогия може да се направи с двата полюса на магнита. Само взаимодействайки си двете могат да породят съзнание. 

Хардуерът може да се уподоби на материалното. Той е пасивен. Може да изпълнява функции и без софтуер, примерно мелница, която се върти от вятъра. Тя изпълнява една чисто механично пасивна функция, благодарение на особеностите на формата и структурата си. Но хардуеърът сам по себе си не може да излезе от тези си ограничения, т.е. от това, което вече е заложено в него. Софтуеърът също може да променя хардуеърът само, ако това е предварително заложено в последния като възможност. Софтуеърат може да се уподоби на съзнанието. Силата е еквивалентна на духа.

на 18.02.2021 г. в 22:19, _ramus_ написа:

алооо - Логѝка. Пак снасяш миризмите си. :lol6:

Виж си бе - само две изречения... Само две изречения и си в тъча за пореден път. Поне си за пример докъде може да докара самотното идеалистично бълнуване.

Примерът са самота си ти, приятелю. Аз не съм самотен, имам семейство и не живея сам. 

Не ме разбирайте погрешно. Интелигентността е един от най-великите дарове за човека. Но прекалено често стремежът към познание измества любовта. Това е още нещо, което открих за себе си в последно време. Излагам го пред вас като хипотеза: интелигентност, лишена от способност да отдаде и приеме обич води до умствени и морални разстройства, до неврози, а може би и до психози. Твърдя, че егоцентричният мозък, затворен и прекалено ангажиран със себе си до степен, отричаща човешките взаимоотношения, довежда до насилие и страдание.

Даниел Кийс

преди 23 минути, Shiniasu написа:

Материалното само по себе си е пасивно. То не би моголо да се движи и променя. Всъщност само по себе си то не може и да съществува в каквато и да е структура. Духът, активният принцип, движението е необходимият допълващ фактор, силата която поддържа, задвижва и променя материята. Някаква бегла аналогия може да се направи с двата полюса на магнита. Само взаимодействайки си двете могат да породят съзнание. 

Хардуерът може да се уподоби на материалното. Той е пасивен. Може да изпълнява функции и без софтуер, примерно мелница, която се върти от вятъра.

Имам някои възражения. 

Аз го разбирам така:

Материалното е инертно. То се съпротивлява чрез масата  и структурата на промяната и от своя страна въздейства на въздействащото нещо (по Нютон) т.е. не е пасивно. Материалното тяло се движи и променя, взаимодействайки с другите материални тела или обобщено- материалното се движи и променя взаимодействайки си.

Духът не е идентично с движението. И най- ранното разделяне в мисленето- на одушевени и неодушевени предмети смята, че духът се отнася само за одушевените. Движението на газообразните, водните и твърди тела не се осъществява чрез "дух", а чрез взаимодействие.

Съзнанието, не се поражда от дух, а от функционирането на висшата нервна дейност на мозъка. Няма достоверни факти за съществуване на дух. Той е бил удобна концепция в обяснението преди, а за някои и до сега. Хардуерът на компютрите може да се разглежда като материално тяло в съответните механични практики- може да чукаш с него орехи, но функцията му е да обработва информация. В т.см. не може без софтуер. Някои с глава забиват пирони, но не това й е предназначението.

преди 47 минути, Търсещ истини написа:

Имам някои възражения. 

Аз го разбирам така:

Материалното е инертно. То се съпротивлява чрез масата  и структурата на промяната и от своя страна въздейства на въздействащото нещо (по Нютон) т.е. не е пасивно. Материалното тяло се движи и променя, взаимодействайки с другите материални тела или обобщено- материалното се движи и променя взаимодействайки си.

Виждам, че смесваш материалното, разглеждано като абстрактен принцип, и материалната форма. При формата обаче нямаме проявление на принципа в чист вид. Там присъства и активното начало, примерно чрез четирите известни на науката силови взаимодействия - ел. магнетизъм, силни и слаби взаимодействия и гравитация. 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Съзнанието, не се поражда от дух, а от функционирането на висшата нервна дейност на мозъка. Няма достоверни факти за съществуване на дух. Той е бил удобна концепция в обяснението преди, а за някои и до сега.

Под здравым смыслом также понимают способность принимать правильные решения и делать правильные предположения, основываясь на логическом мышлении и накопленном опыте. В этом значении термин зачастую акцентирует внимание на способности человеческого разума противостоять предрассудкам, заблуждениям, мистификациям.

Трактат Декарта «Рассуждение о методе» (1637) начинается известным утверждением о том, что здравомыслие (le bon sens) или разум (la raison) есть способность правильно рассуждать (la puissance de bien juger) и отличать истину от лжи. 

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Здравый_смысл

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Духът не е идентично с движението. И най- ранното разделяне в мисленето- на одушевени и неодушевени предмети смята, че духът се отнася само за одушевените. Движението на газообразните, водните и твърди тела не се осъществява чрез "дух", а чрез взаимодействие.

Написаното, че духът се отнася само до одушевените предмети не е задължително вярно, защото има възгледи според които всичко притежава някаква степен на съзнателност - елементалите например, ако използваме терминологията на алхимиците. Последните, някои ще отнесат към "неживата" природа, но други - към живата. А движението е проява на активност, но наистина двете понятия не са идентични. И пак напомням, че в предходното разглеждах движението като абстрактен принцип. Не смесвай принципа с проявите на движение, които наблюдаваме. В примерите, които даваш принципът вече се проявява не в чист вид, а смесен с проявлението на други принципи.  

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Съзнанието, не се поражда от дух, а от функционирането на висшата нервна дейност на мозъка. Няма достоверни факти за съществуване на дух. Той е бил удобна концепция в обяснението преди, а за някои и до сега. Хардуерът на компютрите може да се разглежда като материално тяло в съответните механични практики- може да чукаш с него орехи, но функцията му е да обработва информация. В т.см. не може без софтуер. Някои с глава забиват пирони, но не това й е предназначението.

На всички е ясно, че си с материалистични възгледи. Не е нужно всеки път да го напомняш. За хардуеъра не си прав. Дадох пример с вятърната мелница. Тя е хардуеър работещ без софтуеър. Структурата й е така направена, че да може да използва определени естествени процеси в природата и така да изпълнява конкретна цел. Когато си миеш зъбите с четка за обувки, ти не използваш четката точно по предназначение, но в случая с мелницата, тя си работи съвсем по план.

А съзнанието се поражда от взаимодействието на материалното и духовното. Няма доказателства, че мозъкът е в състояние да генерира и най-елементарните наченки на съзнание. Няма и да има.

преди 8 часа, Sleda написа:

повишаването на тактовата честота е заложено в архитектурата на хардуера

фиксирана крайна тактовата честота отдавна не се залага в процесорите от високо ниво на сложност. Но дори и фърмуер - това е пак софтуер. А тенденцията сред хардуера е - от статичен и зададен, да върви към все по-изменчив, с променливи характеристики, които да бъдат управлявани динамично. Това е тенденция която неумолимо ще приближава "хардуера" все по-близо до "софтуера" който работи с него. Не е невъзможно да се екстраполира че това ще понижава контрастната разлика между хардуера и софтуера - на която наблягат тук консервативните отворковци, с представата си колко "обективни и вечни закони" знаят.

Нямах предвид овърклокинга специално, ползвах го само за аналогия, защото вметките ти са кратки... и нищо не значат. Предпазлива си винаги, когато не си подготвена :)

Ако си със самочувствието че разбираш от тази материя - виж нещо повече... защото всичко в сред това поле се развива непрекъснато, при това ускорително. Виж "изкуствен разум", Мислеща машина, невронни процесори, алгоритмизиране на "разума", понятия за "логика на хаоса" и приложенията й... и т.н.

Продължаваш да подминаваш акцента на текста ми - който касае именно особеностите на невронната човешка "машина" и способността й да изменя връзките си ( а това значи и възможностите си) според определени условия в "софтуера" (който уж е зависим от мозъка). Горните псевдофилософски изцепки на някои невежи участници показват чудесно нивото им на (не)осведоменост по теми, в които много се напрягат да изглежда обратното... даже и с вметки и иронични закачки... които папагалени до откат не променят с нищо папагалщината и невежеството, от което бликат.

Празните приказки тук се обменят между хора, които гледат да са на сходно ниво, за да е налице свободно и произволно плямпане, което само между тях си наричат "общуване". Това вече се е превърнало в норма, пък и в чисто емоционално отношение именно това се цели.

Но емоционалните цели са съвсем егоистични... и сложени като самоцел и основен приоритет издават незрелост и мисловен мързел. Все по-трудно е да се крият мързела и менталната нищета отвътре, с разни оправдания и обяснения... след като вече информацията е общодостъпна и отдавна тя не е определящ фактор. Определящото е винаги самия човек - в условия и на по-малко информационно насищане, с неговите качества, внимание, интереси, възможности и дадености - би ги впрегнал за да съпоставя, преценя, извежда, обмисля... И всичко това после се "представя" и става израз на пишещия.

В сравнение с това - се вижда с лекота какво е нивото на същите "пишещи" - с детинските си изцепки, некомпетентност и неопитност, прикривани зад евтини реторики, емоционални изблици и импулсивни реакции... Голямо "криене"... :) като да скриеш слон сред двор с кокошки.

преди 19 часа, Shiniasu написа:

. За мен, да се твърди, че нещо изобщо няма никакво значвние е крайност и погрешно. Всяко едно нещо си има някакво място и роля, и съответно значение. 

Споделям мнението ти .

преди 20 часа, Shiniasu написа:

За мен, да се твърди, че нещо изобщо няма никакво значвние е крайност и погрешно. Всяко едно нещо си има някакво място и роля, и съответно значение. 

Никакво значение няма за чучулигата стомашните гъргорения на застаряващ  алигатор.

Няма значение за мен и отклоненията на нивото на Мисисипи в милиметри, преди 60 века... В този ми момент, именно тия "факти" за мен с без всякакво значение. 

И отрицанието на горния цитат - е същия сърбеж към общи приказки, които точно те са без всякакво значение, за всеки от Имитиращите че ги "разискват".

Заради подобни примери изказвания като цитираното, са глупост и изразяват невежество, заради пропускането на условността на формулировката, спрямо субекта и обстоятелствата сред което тя е валидна. Съгласяването с него - е същото ниво на некомптентеност, потънало в мъглите на общи клишета и припознаването им за "лични истини".

За да има някакво съответствие - последното изречение условно би завършвало по следния начин -

преди 20 часа, Shiniasu написа:

Всяко едно нещо си има някакво място и роля, и съответно значение, спрямо даден субект и неговия спектър и когнитивен хоризонт, както и според сходство в пространството и свързаност по 'време'.

за същите Плямпащи общите си фрази, няма никакво значение дали някъде в Андромеда се е развалило времето в тъмната част на една от квинтилионите планети в мъглявината. Без да се включи "субекта" сред формулировката на изказа - всичко отпада като стойност и смисъл. Защото "извън субекта" или колективната илюзия според нещо си, понятията "значение, място и роля" са безсмислени.

преди 5 часа, Shiniasu написа:

То не би моголо да се движи и променя.

това е само според представите на изразяващия се с тия изречения. няма разделение на "материално" и "сила", освен за нуждаещия се от понятийния им пълнеж, за свои цели, според своите си възможности.

Представите на някого за "хардуер" и "софтуер" нямат особено значение за същото извън него. Нямат значение дали той може да схване собствените си ограничения и чак тогава да поеме път към преодоляването им... Това си е до субекта и степента му на зрелост.

Понятийните пълнежи на "софтуер" и "хардуер" се задават по този контрастен дуален начин само при ниво "първолаци". В зората на техниката така е започнало - както и спрямо всичко останало сред човешките творения. От простите първоначално зададени положения, после се надгражда, като се ползват валидациите на експериментирането, пробите и грешките.

Показах вече примери че това отдавна е надмогнато и преодоляно и се върви постепенно към изменение на тия "първоначални условни пълнежи на двете понятия". Но когато не е продължен пътят на развитие, на вникване, на практика и валидационни проверки - е налице консервативен подход и оставане в "първоначално" положение. И... развитие просто няма - ползва се онова, до което всеки си е позволил, работил, развил. Като не е налице - си стои и си повтаря каквото е докопал и на което си е останал...

НО ПЪК СТАВА ЗА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ, които са без всякакво значение... защото са повторяеми и целите им е само запълване на празно - време, фантазии и представни форми.

Когда ты открываешь рот, то просто выставляешь свои иллюзии напоказ. Ты говоришь на основе своей кармы и своих иллюзий. Ум идиота — его рот, рот мудреца его ум.

Кодо Саваки

Когато умните хора говорят, папагалите спират да повтарят звуци, дето приличат на думички.

Папагала не знае кога и какво повтаря - той просто кара по зова на дивото в него.

Колкото и мъдри да са нечии думи, повторени от папагал - те са просто папагалщини.

преди 5 часа, _ramus_ написа:

... се развива непрекъснато, при това ускорително. Виж "изкуствен разум", Мислеща машина, невронни процесори, алгоритмизиране на "разума", понятия за "логика на хаоса" и приложенията й... и т.н. ....

(Рамусе , не е лично)

Представих си :

" Умна" ракета фрашкана с "акъл" (вече има такива !) , дето й го няма в софтуера "да реши" , да си изсипе товара там от където е тръгнала ....:(

Брррр ! Добре , че поне такова нещо няма ! :)

Виж ! За човеците никак не е сигурно , кога , къде и каква съчма ще ги фрасне у главата....Тук могат да се наблюдават следствия.... :lol6:

..............

А бе , тук стана дума . Някой да е виждал компютър , ей тъй както си работи , сам да си направи овърклок ? Аз не съм...допускам и да съм безхаберен по въпроса . Виж , да си спре вентилатора когато няма нужда съм виждал.....при човеците е почти невъзможно ! :lol6:

преди 57 минути, by_chechi написа:

Някой да е виждал компютър , ей тъй както си работи , сам да си направи овърклок

това се случва през цялото време сред всички компютри със електроника последно поколение. Процесорите непрекъснато променят честотата си, като софтуера следи натоварването и нуждата.  Да, в този случай оверклока е регламентиран и ограничен, но отново е чрез софтуер. И отново чрез софтуер и други манипулации може да се заобиколи ограничението и защитите от прегряване, до отказ.

Колкото до "представи си ракета....." нима така не правят 'човешките ракети". Дори - с колективна подкрепа. Какво ги прави "толкова опасни компютърните такива?

Ааааа - ами защото щели да излезнат от контрол... А хората дето излизат от контрол - тях кой ги контролира. А ако са на върха на управлението в матрицата - контролират те, а не някой тях.

Лудостите човешки ще си останат проблем на самите хора, защото хората сме отговорни за тях. Изкуственият разум (мислеща машина) няма да прилича на човешката, защото няма да е изминала големият път - от Ирационалност към Рацио. Няма да се страхува, няма комплекси, няма надежди и разочарования, няма негативизми и блянове, желания и ... заблуди...

НЯМА ЗАБЛУДИ... - това ще е най-отличителната й разлика с "човешката мислеща машина", на която природата лекичко е объркала като й е предложила "лесни начини" чрез самолъжа. От бързите ползи, както е при всяко дете - веднага, сега да е "приятното, радостта"... Да си направим кеф, да се защитим в кутийка, да намерим уют някъде сред поредната версия на "пещера"... и ако може отново шамана да играе около огъня докато шаманката гледа на боб дали ще има дъжд тая седмица.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Когато умните хора говорят, папагалите спират да повтарят звуци, дето приличат на думички.

Папагала не знае кога и какво повтаря - той просто кара по зова на дивото в него.

Колкото и мъдри да са нечии думи, повторени от папагал - те са просто папагалщини.

Каква е разликата между "чуждите" и "своите" илюзии? 

преди 6 часа, Shiniasu написа:

има възгледи според които всичко притежава някаква степен на съзнателност - елементалите например, ако използваме терминологията на алхимиците.

Споделяш ли този възглед? Ако не, не се оправдавай с него, ако да- това е по- честно, но го заяви. Не намирам за диалогично те- така, ама може и онака, пък и не винаги.

преди 6 часа, Shiniasu написа:

Дадох пример с вятърната мелница. Тя е хардуеър работещ без софтуеър.

Под хардуер в българския се разбират механичните и електронни части от системното обезпечаване на изчислителните машини, казано в груб превод- машинарията. Вятърната мелница е окончателна машина и може да се рече, че тя има хардуер (машинария), но не и в български. Погледни как мислят за хардуера  като за железария англоговорящите ТУК Дори според тях вятърната мелница не е това, което е при теб.

преди 7 часа, Shiniasu написа:

Няма доказателства, че мозъкът е в състояние да генерира и най-елементарните наченки на съзнание. Няма и да има.

Не е вярно което пишеш, само вметка- травма на мозъка води до загуба на съзнание. Ампутация :)  на главата съвсем изключва съзнание, а при спиране на сърцето, съзнанието може да продължи за кратко. Съзнанието се генерира единствено и само от мозъка.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.