Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 21 минути, dioib написа:

Основната грешка е бъркането между да си набожен и вярващ. ;)

Набожният е вярващ. 

Заглавието на темата е безсмислено, защото какъв смисъл има да се пита дали е истина това, което не съществува?

Смисълът е дотолкова, доколкото може да се анализира, по какъв начин това, което не съществува, може да управлява това, което съществува? Или как хората се превръщат в марионетки на една или друга идея, която не съществува емпирично и губят разума си. Анализ на безумието. 

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 42 минути, dioib написа:

Основната грешка е бъркането между да си набожен и вярващ. ;)

Да си набожен е частен случай на вярващ ! :nono:

Всички са вярващи .....в нещо си , каквото и да е то , включително Бог .

Примерно вярвам , че на Слънцето няма Живот (не е доказано - може да има някакви енергийни форми) . Това не е набожност , а вяра !  

Знам , че биологичен живот със сигурност няма (доказано е). Това пък е знание !  :nono:

Знание и Вяра - като най-висша форма на проявление , в Съзнанието друго такова няма ! :nono:

преди 56 минути, Śūnyatā написа:

На кой му трябват мислещи хора? Нужни са глупавите и вярващите. 

Лековерните, а не вярващите. Защото лековерните можеш да манипулираш да ти се доверят.

преди 10 минути, Shiniasu написа:

Лековерните, а не вярващите....

Това твърдение не е вярно ! И двете категории са еднакво манипулируеми ...В същност И знаещите .....:nono:

Манипулация , в лошия смисъл на думата , означава спекулиране с границите . А всички без изключение , са ограничени....

По-трудно се манипулират тези които повече знаят ! :nono:

преди 27 минути, Śūnyatā написа:

Набожният е вярващ. 

Но вярващият не е задължително набожен. 

преди 28 минути, Śūnyatā написа:

Заглавието на темата е безсмислено, защото какъв смисъл има да се пита дали е истина това, което не съществува?

Всъщност не се пита дали е истина, а се търсят аргументи, че не е истина. Или че е - зависи от гледната точка. Темата не е: има ли Бог? или: вярно ли е, че има Бог?

преди 32 минути, Śūnyatā написа:

Смисълът е дотолкова, доколкото може да се анализира, по какъв начин това, което не съществува, може да управлява това, което съществува?

Това, което не съществува, не може да бъде назовано. Нататък си продължи сам с разсъжденията.

преди 15 минути, Shiniasu написа:

Това, което не съществува, не може да бъде назовано. Нататък си продължи сам с разсъжденията.

След този бисер "нататък" не може да има.

От него следва, че всичко назовано има аналог в действителността и с глупаците е невъзможно да се спори. 

Хубав ден. 

преди 23 часа, Shiniasu написа:

Как такова същество ще създаде светочувствителен елемент, след като си няма представа за светлината?

Яйцето , като го опече Слънцето , става яйце на очи ... .:lol6:

Баси тъпизмите дето ми идат от вътре , когато на такива въпроси трябва да се отговаря....просто .:) Това е което ме забавлява ! :nono:

Променя само себе си , запомня няколко пъти , сравнява и придобива представа....То за това е Живо .:nono:

Усещаш ли (ако не го разбираш) , че "твоето" , кой знае от къде копирано , е умряло , не е Живо ? :) И такова има - примерно компютър...! :nono:

преди 1 час, by_chechi написа:

По-трудно се манипулират тези които повече знаят ! 

Не. 

За таргет групи да си чувал ?

Освен туй знание и знание не е едно и също. Но това не ти е достъпно за мислене.

Това твърдение не е вярно ! И двете категории са еднакво манипулируеми ...В същност И знаещите .....:nono:

Голо твърдение. Самата дума "лековерен" си показва, че човекът се доверява лесно, без значение дали и в какво вярва. Затова и е правилната в случая, а не "вярващ". Но не, важното е опозицията да върви.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

След този бисер "нататък" не може да има.

Не демонстрирай невежество, когато не можеш да кажеш нищо смислено. И опитай първо да помислиш.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

От него следва, че всичко назовано има аналог в действителността и с глупаците е невъзможно да се спори. 

Хубав ден. 

Не мислиш правилно.

Яйцето , като го опече Слънцето , става яйце на очи ... .:lol6:

Отново демонстрираш простащина. Сети се какъв си.

Баси тъпизмите дето ми идат от вътре , когато на такива въпроси трябва да се отговаря....просто .:) Това е което ме забавлява ! :nono:

Ти не можеш да отговориш. Затова и даваш само малоумни оценки, без реално да ги подкрепиш с нищо. Ама иначе забавлявай си се. Поне за забавлението не е нужно мислене.

преди 3 часа, by_chechi написа:

В действителност нищо квантово няма ! Има "не се знае" !

Има: Не се знае как става, а не какво има. ;) Не се знае, към конкретният случай (тематика), как атеист (Всеки се е родил без вяра в Бог или не е така?!) става вярващ. Да, знае се как става набожен, но не и вярващ. ;) Да, няма квантово. Ти или знаеш как се става вярващ или не. Друго не те интересува. По-лесно се става невярващ. ;) Мнозина не знаят за какво им е да са вярващи в Бог. За сметка на това рекламират липсата му. :) По-сгодно било за човек. :)

Вярващият се стреми към Бог, а другите към какво се стремят?! Неговият стремеж е да покаже подобието си на Бог. Да твори. Взема нещо материално от този свят и го прави на друго. Същото е полезно само на избрани или на всички.

Ставаш "проводник" на тези които им е изгодно да не се знае. :) доооблееее ... :) Определено знам, че е тайнство. :)

п.п. Далеч съм от мисълта, че аз съм човекът който може да мотивира някой да стане вярващ в Бог. Само зная, че безверниците са до време. Реално се знае, че вярването в Бог датира от колко време в тоя свят?! Друг е въпроса дали се признава неговият син. ;)

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Смисълът е дотолкова, доколкото може да се анализира

За да се анализира нещо трябват данни.

Казваш, че темата е безсмислена, хм .... не е от типа: Имам МФУ, не съм изливал вода под него, а бюрото се е надуло от влага, защо?!

В случая смисълът е: Имам живот, нужно ли ми е вярата в Бог?! Събираш данни, а дали може да ги анализираш е друг въпрос. Дали автора на темата ще стане вярващ?! След анализа ... Мъ?! За него е по важно, че неговата тема се посещава, а не темата "Защо има Бог" ... ;) Казва си = аз предизвиках интерес ... :) Това за автора на темата е по-важно, а не дали има Бог или не.

преди 3 часа, Shiniasu написа:

Лековерните, а не вярващите. Защото лековерните можеш да манипулираш да ти се доверят.

Излиза така: Лековерните манипулират наивните. Интересна гледна точка.

Благодаря!

на 17.03.2021 г. в 21:22, Реджеп Иведик написа:

На кой човек ?

Пиян трезвен, буден спящ, дрогиран чист, нормален луд, болен здрав, мъж жена, дете възрастен...

В  библията  е  казано: „ И  той  стана  един  от нас“

на 18.03.2021 г. в 11:08, by_chechi написа:

Аз съм спирал , а даже и съм се връщал , и после пак напред  , може и по друг път в друга посока  .....говоря за Съзнание !:)

Иначе обективните препятствия са си обективни....Но все пак много редки са случаите да не може . Такива не се вземат за мислене , освен при крайна необходимост .

Както тук в Калдата някой беше казал : " Няма начин да няма начин ! " :nono:

Можеш  ли  да  се  върнеш  във  времето  когато  не  си  знел  таблицата  за  умножение?  За посоката  съм  съгласен.

преди 57 минути, октим написа:

Можеш  ли  да  се  върнеш  във  времето  когато  не  си  знел  таблицата  за  умножение?  За посоката  съм  съгласен.

:) Разбира се , че не мога да върна времето буквално . Условно - мога . :)

Но 100% е сигурно , че мога да се спра и/или върна по прътя си , и по нов път да поема , или даже да започна на ново от начало - правил съм го . За което и става дума , а не за времето:nono:

Ще ме разбереш напълно когато паднеш от кайсия..... :lol6:

Сега ! Ако ти не можеш или не искаш да разбереш какво пиша , аз с нищо не мога да помогна .

Казано е : " На сила можеш да вземеш , не можеш да дадеш ! " .

Път и време са много различни неща , както надявам се добре знаеш .

А това , че подменяш нещата  , две неща може да означава .

Едното е , че се мислиш за повече от колкото ти се полага , което е широка практика - нищо необикновено , забележително или екзотично няма . При мен този номер не минава ! :nono:

А ако е другото , много е тъжно за теб....сещай се кое му е тъжното .

преди 2 часа, октим написа:

Можеш ли да разговаряш с Него? 

преди 25 минути, Śūnyatā написа:

Ама дори и да може, няма как да е сигурен, че е Той.

То е същото, като да разговаря със съседа си, или като погледне към масата да види маса. Чудо и не чудо е едно и също.

"Когато съм гладен ям, когато ми се пие пия, когато ми се спи спя"

Учителят Банкей

на 17.03.2021 г. в 22:07, badr написа:

Изпаднал си в огромно заблуждение.Именно Папите са утвърждавали решенията на вселенските събори на които са приети тринитарните догми.

Разминаването на православието с римокатолизма е, че второто приема, че Светият Дух изхожда не само от Бог Отец, но и от Бог Син. По-късно критиката от страна на православието обвинява католицизма в субординация, в случая – принизяване на божественото достойнство на Светия Дух, от своя страна католицизмът отвръща, че Православието принизява ролята на Бог Син.

Изобщо и сред себе си не могат да се разберат. Те и отделните вярващи уж в едно и също и под едно и също име, влагат различен смисъл, спазват различен морален кодекс. Ако трябва да сме прецизни 99,999999999999 от откровено вярващите, религиозни, набожни хорица са еретици спрямо писаните им свещени книги и са еретици спрямо останалите вярващи.

Хората, които разчитат на знание, вместо на вярване, няма да видите да спорят помежду си. Водата е все тъй мокра, Слънцето изгрява все от изток.

преди 2 часа, Myanmar написа:

Изобщо и сред себе си не могат да се разберат.

Естествен резултат, когато обекта, за който трябва да се разберат не подлежи нито на наблюдение, нито на някакъв емпиричен опит и изобщо на каквато и да е било форма на проверка - в кратце казано е измислица. В цялата философия на вярващите, де факто Бог няма думата, той горкия въобще не участва, никой не го пита за мнението му, никой не му оставя правото сам да си каже, каквото иска да си каже - тъй че доказателството за Бог е от просто по- просто: самия Бог.

Аз в момента говоря с набожни хора в темата за хомосексуализма. Знанията им за собствената им природа, за света, за природните процеси, е кръгла нула. Толкова невежи хора, е как няма да налапат въдицата на приказка, която им обещава да са нещо повече от неграмотници безделници, че и вечен живот, пък разумните ще горят в казана с олиото вечно. Тщеславието им е покъртително.

преди 39 минути, Myanmar написа:

, пък разумните ще горят в казана с олиото вечно. Тщеславието им е покъртително.

Кой го е казал ,че разумните ще горят вечно ? И зависи какво имаш предвид под разумен - обоснови се  ? ,защото ако живееш с мисълта че съзнанието ,разума и ума се затриват в момента на констатираната смърт - не е разумно ,а неразумно.

На кого тщеславието е покъртително ? Дай примери .

преди 1 минута, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Кой го е казал ,че разумните ще горят вечно ?

Разумните като си опекат филийка в тостера не виждат божието провидение в изгорялото петно, което неразумните определят като образа на майката на Христос.

Излиза, че да вярваш на очите си и разумните обяснения отрича божествената намеса и ти носи адски мъки за това "неблагоразумие" и смелост да се мисли рационално.

преди 1 минута, Myanmar написа:

Разумните като си опекат филийка в тостера не виждат божието провидение в изгорялото петно, което неразумните определят като образа на майката на Христос.

Е то и на мен ми се привиждаше бившата в непознати . Разбери ги ,че търсят знамение ,че са обичани и че Висша Сила им обръща по специално внимание ....

преди 15 часа, Реджеп Иведик написа:

Ама дори и да може, няма как да е сигурен, че е Той.

То е същото, като да разговаря със съседа си, или като погледне към масата да види маса. Чудо и не чудо е едно и също.

"Когато съм гладен ям, когато ми се пие пия, когато ми се спи спя"

Учителят Банкей

Каквото и да си дърдориш , не е едно и също дали в лабораторията пиеш " Шуменско" или конска проба донесена за изследване.....:lol6:

Учителят Банкей не е знаел какво е то "Шуменско" ! :nono:

преди 12 часа, Myanmar написа:

Разминаването на православието с римокатолизма е, че второто приема, че Светият Дух изхожда не само от Бог Отец, но и от Бог Син. По-късно критиката от страна на православието обвинява католицизма в субординация, в случая – принизяване на божественото достойнство на Светия Дух, от своя страна католицизмът отвръща, че Православието принизява ролята на Бог Син.

Изобщо и сред себе си не могат да се разберат. Те и отделните вярващи уж в едно и също и под едно и също име, влагат различен смисъл, спазват различен морален кодекс. Ако трябва да сме прецизни 99,999999999999 от откровено вярващите, религиозни, набожни хорица са еретици спрямо писаните им свещени книги и са еретици спрямо останалите вярващи.

Хората, които разчитат на знание, вместо на вярване, няма да видите да спорят помежду си. Водата е все тъй мокра, Слънцето изгрява все от изток.

Сравнявайки между Душа -Ум (син) , Разум-Дух (отца) и Съзнание (светия дух) , всяко нещо си идва на мястото . Его (нищите духом)..... :nono:

Ако искаш почти същото , по по-различен начин - Его (несъзнаваното , Не-аз) .  Душа , Ум , Дух и Разум (АЗ) . Съзнание (Свръх Аз) .

Всички са "еретици" не разбирайки цялото .....! :nono:

преди 7 часа, Mediterranean написа:

Цъ цъ леле колко сте глупави. Искате да сте велики мислители.

преди 16 часа, Реджеп Иведик написа:

....Учителят Банкей

......продължение....

На кратко искам да кажа , пък кой каквото разбере :

Ако е друга бира , не е ли "Шуменско" - конят ти е болен ! :lol6:

.............

Как да се разпознаят гъби от ягоди? 

- Варим ги.

Ако стане супа - гъби са!

Ако стане компот - ягоди са!   :)

преди 17 часа, Śūnyatā написа:

Колкото си искаш ! :nono:

Друг е въпросът дали те чува.....:lol6:.....и ти дали го чуваш . :nono:

Като чета тук , толкова силно го чувам , та направо оглушавам....:lol6:Дума по дума чутото пиша тук.....:nono:

Не си измислям ! Вярвай ми (ако не разбираш) ! :nono:

преди 10 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

...защото ако живееш с мисълта че съзнанието ,разума и ума се затриват в момента на констатираната смърт - не е разумно ,а неразумно.

Какво е Разум (респ. разумно) ? 

Може би от тук трябва да започнеш...

https://bg.wikipedia.org/wiki/Разум

А "материала" за усвояване е много....:nono:

...пък после да се изживяваш и пишеш...

преди 14 часа, Myanmar написа:

Спрямо японците, САЩ са на изток. ;) НО, спрямо американците Япония не е на запад, а на изток. :)

Знание има при положение, че има стандарт приет от всички. При положение, че няма стандарт, то в тоя случай кой определя колко е мокра водата при положение, че агрегатното ѝ състояние е пара?! (Пак е същата материя = химично съединение).

Бих казал, че спорове има именно сред хора с различни научни знания, а не сред вярващите. При вярващите в Бог е следното: Те вярват в едно и също, но го описват и/или талкуват по различен начин. Чрез съответната религия се набляга на важното във вярата в Бог.

Пак да попитам онези които считат, че няма Бог: Те в какво вярват?! В науката ли?!

Която към днешно време не дава отговори на много неща. (О, да има много хипотези, но определено въпросните се нуждаят от доказването им). Едно от тях е какво е съзнание при липса на спомени?! О, да, има наука психология, но тя точна наука ли е?! В много случаи психолозите изостават по отношение на психическото развитие на човек. О, да, за въпросната има решение: Този е в норма, а този е луд и/или ненормален. Стига индивида да не пречи на обществото, то същият не се изолира и закона позволява съществуването на "тиха лудост" (С която някои се присмиват и ползват въпросните да управляват "нормалните") = Правото на всяко човешко същество да живее по свои правила, стига да не вреди на друг индивид или група от индивиди.

Ако направим аналогия между човек и водата, то до колко един човек е добър (мокър), при положение, че водата в него е в повечко?!

Излиза, че всеки който е съсухрен е лош. :) За това наблягайте на напитките (особено по-леките), а не на храната. :) Наздраве!!!

п.п. Това обяснява покръстването във водата: Ако изплува човек = значи е добър, ако ли не, то явно не трябва да съществува, защото няма земно живо същество което не може да плува ... дори и слоновете ... :) 

п.п.2. Извода е елементарен: Който не може да плува е лош!!! :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.