Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Доразвий де...

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 185,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Доразвий де...

-----------

Не мога.

Понякога се опитвам, но излиза някаква гадна каша, с която и без друго е пълно и в книжарниците, и в нета.

Няма думи, нито музика, нито картини, които да го предадат на разбираем език.

А най-тъпото е, че и аз нищо не вдявам с маймунския си акъл - на нивото на интелекта ми не достига нищо, ама наистина нищо.

Освен сенки, оттенъци и бегли, мимолетни проблясъци - като отражение на далечни светкавици в тъмното облачно нощно небе...

-----------

Знаеш ли как е възникнала философията?

Успешни кандидати от мистерийните школи са се опитвали да обяснят необяснимото на другите.

Те пък, схванали-несхванали, малко докоснати, малко доизмислили, пригодили, интерпретирали, наложили в прокурстовото ложе на собствената си когнитивна реалност и ... ето ти философска доктрина.

И ставали Мъдреци пред тълпата. И мълвата за тях като ехо кънти през хилядолетията...

Тъжно.

-------------------------

Никъде в западните /разбирай - арийските и семитските/ вярвания не се акцентира на идеята за прераждане.

Защото няма прераждане в източния смисъл - Аза не се преражда. Не ми се дефинира какво е Аз, какво е Его, какво е Себе и т.н. - там моя приятел Скептика може добре и точно да обясни. Но важното е че това, в което се осъзнаваме и самоопределяме, няма да се прероди. В този аспект източното, теософското и Ню-ейдж прераждане си е само едно утешение и спекулация. Няма да живеем нов живот - ще си пукнем и ще се разтворим тук, в тази реалност.

Много вярно. Само една малка корекция. Представата за безсмъртна душа, която се преражда съхранявайки своята субстанционална цялост не е източна, а принадлежи именно на теософските и ню-ейдж интерпретациите. За будизма е ясно. Но дори и в шестте ортодоксални ведически школи никой не му минава през ум да постулира подобно нещо. При тях наистина има нещо, което се нарича висш Аз или трансцендентална личност (Атман, Пудгала), но той е (най-общо) неделим от Брахман (грубо казано бог), не умира и не се преражда. Той е така да се каже безличностен и надиндивидуален, и няма нищо общо с Егото. В представите на Марушка и много западни хора, които не познават автентичните учения обаче прераждането е нещо като втори шанс и наистина служи за утешение. Но и аз спирам дотук, че ще започна да пиша глупости. :mad:

ПП По отношение на възникването на философията наистина има и такова нещо. Питагорейците, Платон, Августин...

Много вярно. Само една малка корекция. Представата за безсмъртна душа, която се преражда съхранявайки своята субстанционална цялост не е източна, а принадлежи именно на теософските и ню-ейдж интерпретациите. За будизма е ясно. Но дори и в шестте ортодоксални ведически школи никой не му минава през ум да постулира подобно нещо. При тях наистина има нещо, което се нарича висш Аз или трансцендентална личност (Атман, Пудгала), но той е (най-общо) неделим от Брахман (грубо казано бог), не умира и не се преражда. Той е така да се каже безличностен и надиндивидуален, и няма нищо общо с Егото. В представите на Марушка и много западни хора, които не познават автентичните учения обаче прераждането е нещо като втори шанс и наистина служи за утешение. Но и аз спирам дотук, че ще започна да пиша глупости. :blink:

ПП По отношение на възникването на философията наистина има и такова нещо. Питагорейците, Платон, Августин...

---------------

Прав си, естествено, че "източни учения" е твърде разтегливо понятие и поле за безкрайни спекулации.

Убеден съм, че и в сериозната източна езотерика прераждането се разглежда по подобен на нашия начин - Едното /монадата, примерно/ еманира сенки, които всеки път си "умират"... :blink:

---------------

Прав си, естествено, че "източни учения" е твърде разтегливо понятие и поле за безкрайни спекулации.

Убеден съм, че и в сериозната източна езотерика прераждането се разглежда по подобен на нашия начин - Едното /монадата, примерно/ еманира сенки, които всеки път си "умират"... :wors:

Да, особенно в Адвайта Веданта. Терминологията е различна, разбира се. Но ако някой иска да си представя, че е нещо като "шотландския боец", какво може да се направи. Проблемът с неприемането на смъртта е, че човек става безотговорен. Един безсмъртен човек може да взема решения просто така, после да ги отменя, да съжалява и да обвинява семейството, обществото, природата, бог и всичко което му хрумне за положението си. И всъщност мнозинството правят точно това, макар че не вярват в прераждането или задгробния живот. Това, в което вярват е, че ще умрат, но някога в необозримото бъдеще, а не днес. :whist:

Какво означава "субстанционална цялост"? Какво е "атомът" за мистиците и той ли е онзи, който се преражда? Какво е онова, което се преражда, според мистиците? Защото от предните няколко поста оставам с въпроса Какво е онова , което се преражда, върху което пада изплащането на кармата? Ако няма нещо постоянно през всички прераждания, то Какво се върти върху самсара-та ? А орангутаните се оказа, че са повече човек , отколкото шимпанзетата :cool:

Какво означава "субстанционална цялост"?

Същото като субстанция. Това е неизменната същност или първооснова на битието, която се запазва неизменна при всички трансформации за разлика от променливия свят на феномените. Тя е самодостатъчна и има причина в самата себе си, а не в нещо друго. Да речем според идеализма това е бог, световния разум, ейдосите, според пантеизма - бог, който е тъждествен с природата, според материализма - материята, според дуализма - материята и съзнанието и така нататък. В контекста на разговора става дума, че няма някаква индивидуална душа, която да преминава от живот в живот като все повече се усъвършенстава и изкачва нагоре по някаква еволюционна стълбичка, както твърдят последователите на ню-ейдж. Всъщност подобна идея е вътрешно противоречива, защото ако тази душа е безсмъртна тя би била и неизменна, а ако се усъвършенстава, то тя се променя, а всичко, което се променя е крайно и не би могло да е безсмъртно.

Какво е онова , което се преражда, върху което пада изплащането на кармата? Ако няма нещо постоянно през всички прераждания, то Какво се върти върху самсара-та ?

Отчасти ти отговорих, но зная, че не съм задоволил любопитството ти. За съжаление не може да се обясни с две думи. Ако го направя това ще породи още въпроси. Формата на форума не е подходяща за навлизане в дълбочина по тази тема. Също така има повече или по-малко различни обяснения... Валентинус, ако иска да опита, но се съмнявам да го направи. Съжалявам, повечето неща не могат да се научат по "мързеливия" начин. :cool:

Нц. Тази идея (за принципа на прераждане на душата) е привнесена в "ню-ейджа" или майка му - езотериката (на Блаватска и теософите около нея) от сикхизма.

Връзката на Блаватска със сикхизма можеш да откриеш, ако те интересува :cool: То е една мода по онова време на миналия век. Свързано е с освободителното движение в Индия и борбите на Сикхите в частност.

реинкарнацията, според сикхите

за душата, според сикхизма

Не на всякъде в ню-ейджа се счита, че душата е със свойствата на монада ("самодостатъчна и има причина в самата себе си, а не в нещо друго") Поне в познатите ми съвременни интерпретации, душите са възникнали от Твореца и усъвършенстването им има за цел връщане/сливане в/с Твореца.... е, да , някои (хора) целят превръщане в някакво божество, но това си е техен проблем :P

Монадичността е концепция от теософията, но теософията е само един от вариантите на "ню-ейджа". В ню-ейджа влизат и нео-шаманизма, и вика, и какво ли още не. Всеки от тях си има някакви особености в интерпретацията на що е душа. Единственото, което ги обединява е, че вярват, че ерата на Водолея ще промени нещо на Земята (предимно в позитивни социално-културни промени).

Дживатма се ражда и умира, нали?

Съжалявам и се извинявам Ел. Не биваше изобщо да започвам. :P

Шегаджия :whist: Аз знам твърде малко, а ти - твърде много. Лесно е да влезем в дисонанс При разговор :ph34r:.

El, не оставай с погрешни впечатления. Аз не знам почти нищо. Но наистина тук навлизаме в област, която не е подходящо да се обсъжда в този формат. Ти си в етапа на духовно дирене и аз не искам да повлиявам върху преценките и избора ти. Рано или късно ще започнеш да откриваш отговори, ако продължиш да ги търсиш и не се задоволяваш с повърхностни източници. Ако позволиш един съвет - търси автентични духовни традиции. Ако прецениш, че някоя от тях ти допада установи контакт с хора, които я следват и навлез в дълбочина. И много внимавай, щото псевдоучения и фалшиви учители има под път и над път. Желая ти успех!!!

А, ако позволите да се включа в разговора ви, какво означава :

автентични духовни традиции

при положение, че няма как да сме напълно сигурно за автентичността на това, което е достигнало до нас ?

Знаеш Док, че няма нищо, в което да сме АБСОЛЮТНО СИГУРНИ. Дори и в това, че ще поемем следващата глътка въздух. Но все пак, ако сме внимателни можем да отличим зърното от плявата. У нас например действа сектата на сахаджите, които твърдят, че тяхната учителка е Вселенска Майка, Богиня и не знам си още какво. И че ако се молиш пред портрета всеки ден за няколко месеца ще постигнеш нирвана. Мисля, че всеки малко от малко разумен човек ще разбере за какво става дума. Но тук си има цяла отделна тема за сектите. Та за мен "автентичните духовни традиции" са тези, които най-общо казано са преминали през изпитанието на времето. Ако някой иска да се превръща в първоапостол на някой нов Спасител, рискът си е негов. Инак, от чисто историческа гледна точка е ясно, че повечето свещенни книги са били редактирани повече или по-малко. Все пак, все още има жива традиция и в христянството, и в исляма, и в юдаизма, и в западния гносиз, и в индуизма, и в будизма, и в даоизма. Но е на изчезване. Това е моето мнение.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

El, не оставай с погрешни впечатления. Аз не знам почти нищо. Но наистина тук навлизаме в област, която не е подходящо да се обсъжда в този формат. Ти си в етапа на духовно дирене и аз не искам да повлиявам върху преценките и избора ти. Рано или късно ще започнеш да откриваш отговори, ако продължиш да ги търсиш и не се задоволяваш с повърхностни източници. Ако позволиш един съвет - търси автентични духовни традиции. Ако прецениш, че някоя от тях ти допада установи контакт с хора, които я следват и навлез в дълбочина. И много внимавай, щото псевдоучения и фалшиви учители има под път и над път. Желая ти успех!!!

-------------------

точно така - всички сме различни и всеки си има уникален път.

Успех! :rolleyes:

Къде мила, в скандинавската митология видя прераждане? Там всичко трае до Рагнарок! Едни едни юнаци са осъдени да поркат медовина, да барат валкириите по задниците и си режат кратуните, докато дойде последната битка срещу йотуните, която им е писано да загубят! И как няма да я загубят, след като са се напили като прасета и коленете са им омекнали от медовина и секс? Няма прераждане. Само смърт! Това е митологията на обречените...

П.П. В Младата Еда се прокрадва малко надежда за бъдещето на Земята, но това е под въздействието на проникващото християнство. То обещава вечен живот, а уиката само смърт. Трябвало е да спечелят малко привърженици, явно не много успешно...

П.П.П. Славянската митология пък въобще не я пробутвай, там докато не се разбере дали Книгата на Велес е фалшифицирана, не са валидни концепциите за Яв, Нав и Прав. А без тях какво прераждане?

За славянската митология - от Александър Гейшор -

Независимо от тези съмнения в случая с Прокопий,ние сме за ПЕРУН и неговите въплъщения.

Многоликият ПЕРУН: Свентовит,Руевит и неговите другари,Яровит-Ярило. За Свентовит пише,че е

още една маска на ПЕРУН,макар че учените да са го отъждествявали също със Сварог-Сварожиц,

вероятно използвайки обяснението на хипостазите. Независимо от мнението на БРЮКНЕР, че "зем-

ният и небесният огън имат едно общо божество", не можем да не видим в статуята от Аркона бога на небето и мълниите.

За Руевит - и двамата му другари - Много високата,тъмна,дъбова статуя,унищожена от

епископ Абсалон от Роскиле през 1168 г.,вероятно е имала глава със 7 лица,7 истински меча на

пояса,а към ръката й бил здраво привързан осми. Под устните на статуята имало лястовиче гнездо, което разсмивало датчаните - както се вижда,те не са знаели нищо за култа на тези

"божи птички, смятани почти от всички славяни за предвестници на пролетта и за превъплътени

души.... Най-съществен в това въплъщение на ПЕРУН е като че ли военният облик, което се подчертава от контрастта между Руевит и Поревит, забелязан от датчаните,унищожили светилището

в Гардж. Интерес представляват броят на лицата на Руевит - 7,който има далечно съответствие

в мита на източноугро-финската група за 7-те братя, които се превръщали в орли и други птици......

Поревит имал в съседното светилище статуя с 5 глави,но без оръжие. ...

Третото божество е Поренут .... неговата статуя имала 4 лица и пето на гърдите,придържано от божеството с лявата ръка за челото, а с дясната - за брадичката. :biggrin:

Това пък, от къде го постна? И какво общо има с прераждането? Мила, що не си пишеш в наУчния форум, където се отнасят с разбиране към твоите прозрения. Ние тук сме невежи и ни е трудно да те оценим.

Това пък, от къде го постна? И какво общо има с прераждането? Мила, що не си пишеш в наУчния форум, където се отнасят с разбиране към твоите прозрения. Ние тук сме невежи и ни е трудно да те оценим.

:whist: Нали написах източника - МИТОЛОГИЯ НА СЛАВЯНИТЕ - ОТ АЛЕКСАНДЪР ГЕЙШОР.

Нали написах много ясно и точно въплъщенията на ПЕРУН - ПРЕПИСВАМ ОТ ИЗТОЧНИК,

А НЕ Е ФАЛШИФИКАЦИЯ.

:clap: Нали написах източника - МИТОЛОГИЯ НА СЛАВЯНИТЕ - ОТ АЛЕКСАНДЪР ГЕЙШОР.

Нали написах много ясно и точно въплъщенията на ПЕРУН - ПРЕПИСВАМ ОТ ИЗТОЧНИК,

А НЕ Е ФАЛШИФИКАЦИЯ.

:clap: Ако приемем версията "ПЬОРУНИЦ", това би било ТРЕТО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ НА СЪЩИЯ ТОЗИ

ПЕРУН, веднъж представен като въоръжена фигура /РУЕВИТ/,втори път като ВЪПЛЪЩЕНИЕ НА СИЛАТА

/ПОРЕВИТ/. Второто име е деформирано; малка е вероятността то да е било свързано с финското

божество на име ТАРАПИТА, или да е било нещо като ТОРОПЕЦ-ТРОПЕЦ от "trepati" - разтърсвам,

удрям,бързам". Загадъчна е и фигурата на ПИЗАМАР от същата сага /раздел 122/,почитан на рюген-

ския Асмундски полуостров. Най-доброто в езиково отношение хрумване за разчитане на това име

като ВИШОМИР не изяснява нищо, но и другите версии като БЕЗМЯР или по-скоро БЕЗМИР - което се

свързва с война - са несигурни; БЕЗМИР би могъл да има марсовия облик на божество от ПЕРУНОВ ТИП. :wors:

Ма то вместо да цитираш, първо прочети какво пише. Това са различни проявления (аспекти) на Перун, които изразяват неговите качества (атрибути) и нямат нищо общо с темата за прераждането.

Същото като субстанция. Това е неизменната същност или първооснова на битието, която се запазва неизменна при всички трансформации за разлика от променливия свят на феномените. Тя е самодостатъчна и има причина в самата себе си, а не в нещо друго. Да речем според идеализма това е бог, световния разум, ейдосите, според пантеизма - бог, който е тъждествен с природата, според материализма - материята, според дуализма - материята и съзнанието и така нататък. В контекста на разговора става дума, че няма някаква индивидуална душа, която да преминава от живот в живот като все повече се усъвършенстава и изкачва нагоре по някаква еволюционна стълбичка, както твърдят последователите на ню-ейдж. Всъщност подобна идея е вътрешно противоречива, защото ако тази душа е безсмъртна тя би била и неизменна, а ако се усъвършенстава, то тя се променя, а всичко, което се променя е крайно и не би могло да е безсмъртно.

Е тука се уля! Субстанцията остава неизменната същност, при трансформация, а какво се променя? Няма никаква индивидуална душа, а какво отива в Рая или евентуално в Ада? Какво е това душа щом отричаш индивидуалноста като фактор определящ ни масто в битието? Последното изречение много ми харесва, ще го цитирам често. Дай пример за нещо непроменливо!

Scepsis, всичко се променя и се развива, даже Бог е подвластен на закона за еволюцията. Натрупването на информация никога не може да е достатъчно.

Е тука се уля! Субстанцията остава неизменната същност, при трансформация, а какво се променя? Няма никаква индивидуална душа, а какво отива в Рая или евентуално в Ада? Какво е това душа щом отричаш индивидуалноста като фактор определящ ни масто в битието? Последното изречение много ми харесва, ще го цитирам често. Дай пример за нещо непроменливо!

Scepsis, всичко се променя и се развива, даже Бог е подвластен на закона за еволюцията. Натрупването на информация никога не може да е достатъчно.

------------------

Бай Октим, множествеността и движението са иманентни само на диалектиката /пространство-временният свят на промените/, която, може би, е само една част от Универсума.

А Той, нащият Отец, по дифиниция е извън Универсума, що Го слагаш подвластен на еволюцията?

И какъв е този закон за еволюцията, с претенции, доколкото схващам, за универсалност?

:)

Ма то вместо да цитираш, първо прочети какво пише. Това са различни проявления (аспекти) на Перун, които изразяват неговите качества (атрибути) и нямат нищо общо с темата за прераждането.

Как да няма нищо общо с прераждането? Ти толкова ли си безочлив,че не виждаш,че пише превъплъщения на ПЕРУН?

:nono:

Как да няма нищо общо с прераждането? Ти толкова ли си безочлив,че не виждаш,че пише превъплъщения на ПЕРУН?

:nono:

Само да ти споделя, нещо, което явно ти се е изгубило при разсъжденията и да те върна в темата : ВЪПЛЪЩЕНИЕ не е равно на ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ въпреки еднаквия корен .....

Само да ти споделя, нещо, което явно ти се е изгубило при разсъжденията и да те върна в темата : ВЪПЛЪЩЕНИЕ не е равно на ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ въпреки еднаквия корен .....

:ph34r: Там е работата,че пише,че е едно и също и въплъщение и превъплъщение и прераждане.

:speak: Там е работата,че пише,че е едно и също и въплъщение и превъплъщение и прераждане.

ТРИГЛАВ - бог с три глави се смятало за превъплъщение на бог ВЕЛЕС - друг славянски бог.

:speak: Там е работата,че пише,че е едно и също и въплъщение и превъплъщение и прераждане.

ТРИГЛАВ - бог с три глави се смятало за превъплъщение на бог ВЕЛЕС - друг славянски бог.

ТРОЯН - "триглав водач на душите" - пак за превъплъщение на бог ВЕЛЕС.

От многобройни скулптурни съображения познаваме триглавото хетско божество,идентифицирано

макар и не навсякъде,с ХЕРМЕС-МЕРКУРИЙ. Тази характеристика подхожда и на космично-магичното

божество от германския пантеон - ВОДАН. :speak:

От многобройни скулптурни съображения познаваме триглавото хетско божество,идентифицирано

макар и не навсякъде,с ХЕРМЕС-МЕРКУРИЙ. Тази характеристика подхожда и на космично-магичното

божество от германския пантеон - ВОДАН. :speak:

Чешкият РАРОХ ИЛИ РАРАХ е малък демон - колкото отмъстителен,подвижен,превъплъщаваш се в птица и змия,близък на огъня,с тяло и коса от пламъци, излита през комина като огнено кълбо или като вихър. :cool:

божество от германския пантеон - ВОДАН.

ДАДЖБОГ - другото име на слънчевия син на СВАРОГ, БОГ КОЙТО ДАВА,КОЙТО ТРЯБВА ДА

ДАДЕ БОГАТСТВО.

Чешкият РАРОХ ИЛИ РАРАХ е малък демон - колкото отмъстителен,подвижен,превъплъщаваш се в птица и змия,близък на огъня,с тяло и коса от пламъци, излита през комина като огнено кълбо или като вихър.

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Вотан, Уоден, Один - различна транскрипция на името на един и същи персонаж - нищо общо с многоликите божества. Виж, връзката между Волох с чертозите му волохалски и скандинавската Валхала е много интересна, но както казахме около книгата на Велес, все още неразвенчан, витае духа на фалшификацията. Друг интересен паралел между скандинавската и славянската митология са епичните борби на боговете гръмовержци от двата пантеона със змиеподобните същества. Тор (Тур, Донер) се бори не на шега със световната змия Митгард - също като борбите на Перун със змейовете. Отново обаче, нищо общо с прераждането!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.