Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

------------------

Бай Октим, множествеността и движението са иманентни само на диалектиката /пространство-временният свят на промените/, която, може би, е само една част от Универсума.

А Той, нащият Отец, по дифиниция е извън Универсума, що Го слагаш подвластен на еволюцията?

И какъв е този закон за еволюцията, с претенции, доколкото схващам, за универсалност?

:hush:

Имам безброй въпроси към теб, много уважаеми, но ме възпира задаването им по простата причина, че се измъкваш от конкретен отговор иронизирайки опонента си. Пример - Още не си ми отговорил на въпроса: С какво е постлан пътя към Рая? Пространствено-времевият континуум, в който съществуваме, е отделно от Абсолюта, нали универсума е негово творение. Та да попитам: Понеже всичко еволюира с изключение на Отец ни, значи ли, че рано или късно ние развиващите се ще стигнем нивото на Отца ни?? Аз и ти сме две различни личности, това значи ли, че се подчиняваме на различни закони?

Всичко спряло развитието си е нещо умиращо! Да еволюцията е задължителен фактор за съществуване, но не е универсална!

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 185,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Имам безброй въпроси към теб, много уважаеми, но ме възпира задаването им по простата причина, че се измъкваш от конкретен отговор иронизирайки опонента си. Пример - Още не си ми отговорил на въпроса: С какво е постлан пътя към Рая? Пространствено-времевият континуум, в който съществуваме, е отделно от Абсолюта, нали универсума е негово творение. Та да попитам: Понеже всичко еволюира с изключение на Отец ни, значи ли, че рано или късно ние развиващите се ще стигнем нивото на Отца ни?? Аз и ти сме две различни личности, това значи ли, че се подчиняваме на различни закони?

Всичко спряло развитието си е нещо умиращо! Да еволюцията е задължителен фактор за съществуване, но не е универсална!

----------------

Уважаеми Октим, приеми извиненията ми, щом си с впечатление, че се измъквам от въпроси иронизирайки.

Ще се опитам вече да не правя така.

----------------

За да отговора на въпроса "С какво е постлан пътя към Рая" е необходима дефиниция за "рай", за което те моля.

Премислих, с горния ми въпрос става доста протяжен разговора. ------------ Октим, за мен раят е огледалното отражение на ада. Сиреч - все тая. Който и да е ад и който и да е рай са един дол дренки. Щото тройки ад/чистилище/рай - колкото хора - толкова. За мен са области в планетарния астрал /локи на санкр./, място за временно пребиваване на микрокосмосите ни с остатъцете от телесните ни системи след физическата смърт до пълното им разграждане, след което микрокосмосите са готови да приемат нова телесна система със съответната и личност - поредната инкарнация. Та индивидуалният ни път към рая /както и към ада/ си е постлан само с добри намерения, нали? :baby:

Предполагам че Октим под "рай" има предвид освобождението, но не знае как да го нарече. За много "рай" е крайния пункт където всичко приключва при едно добро старание. На мен също ми е интересно обаче с какво е постлан пътя към освобождението (не към рая) :eek:

Та да попитам: Понеже всичко еволюира с изключение на Отец ни, значи ли, че рано или късно ние развиващите се ще стигнем нивото на Отца ни?? Аз и ти сме две различни личности, това значи ли, че се подчиняваме на различни закони?

Що е Рай? - Състояние на спокойствие постигнато чрез обективност. Тук възниква един много ръбест въпрос: Възможно ли е да достигнем това състояние на умиротвореност щом в нас е заложено да бъдем търсачи, да бъдем творчески личности? Според мен Раят е химера. Рай и личност са несъвместими!

Цитат:

"Щото тройки ад/чистилище/рай - колкото хора - толкова. За мен са области в планетарния астрал /локи на санкр./, място за временно пребиваване на микрокосмосите ни с остатъцете от телесните ни системи след физическата смърт до пълното им разграждане, след което микрокосмосите са готови да приемат нова телесна система със съответната и личност - поредната инкарнация.

Та индивидуалният ни път към рая /както и към ада/ си е постлан само с добри намерения, нали?"

Уважаеми, много ме допадна отговора!! Моята информация обаче е, че не е разграждане (унищожение), а редуциране и концентрация на информацията със съответното кодиране, така при необходимост може да се ползва отново - спомени от минали инкарнации, които някои ги наричат склонност, талант дори.

Въпросът за пътя към Рая или Ада се припокрива с въпроса кой път е правилен - верен? "По пътят към Рая се върви трудно, но ако се наложи да се върнеш става с лекота, докато пътят към Ада е лек, а върщането е трудно понякога невъзможно"

"По пътят към Рая се върви трудно, но ако се наложи да се върнеш става с лекота, докато пътят към Ада е лек, а върщането е трудно понякога невъзможно" В този смисъл аз си избирам ада (: а ти?

Вотан, Уоден, Один - различна транскрипция на името на един и същи персонаж - нищо общо с многоликите божества.

Виж, връзката между Волох с чертозите му волохалски и скандинавската Валхала е много интересна, но както казахме около книгата на Велес, все още неразвенчан, витае духа на фалшификацията.

Друг интересен паралел между скандинавската и славянската митология са епичните борби на боговете гръмовержци от двата пантеона със змиеподобните същества. Тор (Тур, Донер) се бори не на шега със световната змия Митгард - също като борбите на Перун със змейовете.

Отново обаче, нищо общо с прераждането!

Как така нищо общо с прераждането?

А ето някои имена на ОДИН:

VIDRIR - А името на ОДИН

SVIDUR - а името на ОДИН

SVIPOL - А името на ОДИН

SVOLNE - а името на ОДИН

THEK,Джудже - също е името на ОДИН

THRIDE - А името на ОДИН

Гърло,Джудже - Също е името на ОДИН

THROR - А името на ОДИН

THUND - а името на ОДИН

Уд - а името на ОДИН

VAFUD - - " - - " -

VAK - - " - - " -

VALFATHER - - " -

VEGTAM - " -

VERATYR - " -

VIDRER - " -

VIDUR - " -

WODAN - " - :P

VIDRIR - А името на ОДИН

SVIDUR - а името на ОДИН

SVIPOL - А името на ОДИН

SVOLNE - а името на ОДИН

THRIDE - А името на ОДИН

THROR - А името на ОДИН

THUND - а името на ОДИН

Уд - а името на ОДИН

VAFUD - - " - - " -

VAK - - " - - " -

VALFATHER - - " -

VEGTAM - " -

VERATYR - " -

VIDRER - " -

VIDUR - " -

WODAN - " - :clap:

Тия имена ги взех от самата Еда,а ги няма написани в "Тайната доктрина"на Ел.Блаватска.

VIDRIR - А името на ОДИН

SVIDUR - а името на ОДИН

SVIPOL - А името на ОДИН

SVOLNE - а името на ОДИН

THRIDE - А името на ОДИН

THROR - А името на ОДИН

THUND - а името на ОДИН

Уд - а името на ОДИН

VAFUD - - " - - " -

VAK - - " - - " -

VALFATHER - - " -

VEGTAM - " -

VERATYR - " -

VIDRER - " -

VIDUR - " -

WODAN - " - :clap:

Тия имена ги взех от самата Еда,а ги няма написани в "Тайната доктрина"на Ел.Блаватска.

Много имена на боговете,а има и други имена на другите богове,не само на ОДИН,

според мен това не е ли доказателство за прераждането? :P

Ти четеш ньорск? Надали! Щеше да да знаеш че Пътешественика, Измамника, Хитрия, Крадеца и т.н. са само епитети прикрепени към името Один, които изявяват определени черти от характера му! Това разбира се го прави сложен и многопластов персонаж, но никъде няма и думичка за прераждане и защо по дяволите намеси Блаватска?

Дарк, не е ли твърде нелогично да идваме тук, да се ядем, пием и накрая да умираме без никакъв смисъл... да няма прераждане и просто така, по веднъж. За какво да е тогава... Нима е възможно... А дежа-вю? а спомените? а привлич1ането към нещо, някого, толкова необяснимите ситуации когато се разпознаваш в някоя индианска песен или в... все едно в какво, но на всеки се е случвало, което разбира се не е доказателство за прераждане, такива има предостатъчно при Ринпочетата например, а просто знаци. Навсякъде знаци, които не разпознаваме. Особено тъгата...

Незнам secret_rose, хубави мисли, но нямам информация. Но дори и да я имах, нямаше да я почерпя от арийските пантеони - те не носят такова послание!

Незнам secret_rose, хубави мисли, но нямам информация. Но дори и да я имах, нямаше да я почерпя от арийските пантеони - те не носят такова послание!

И Библията казва на един едно, на друг друго...

Къде намираш застъпени идеите за прераждането в Нордическия Епос?

Дарк, не е ли твърде нелогично да идваме тук, да се ядем, пием и накрая да умираме без никакъв смисъл...

По този ти въпрос, ще цитирам badr.

Ако смъртта е край то всичко духовно ще загуби смисъл.

Един камък,скала,сграда,парче метал ще бъдат по-ценни от човешкия живот тъй като са по-дълготрайни.

Кой от нас помни името на прадядо си? А дори и да се намери,някой който го знае,то този някой знае ли името на прапрадядо си? - Едва ли.Но си камъкът стои същия както и по времето на прадедите ни.

И ако смъртта е край то тогава не биха ли били оправдани войните,грабежите и изобщо всякаква мерзост стига тя донесе богатство.Ще струва ли в такъв случай човешкия живот дори колкото прост дувар или декар нива?

Историята е пълна с подобни мрачни събития.Именно схващането,че смъртта е края на живота е първопричината за подобен тип взаимоотношения.

"Искам всичко сега,в този момент,с пълни шепи докато съм жив,защото идва края,а аз не съм се наживял и за да постигна това съм готов на всичко" -- Това е мисленето до което води подобно отношение към живота.

За мислещия човек не е трудно да съзре уродливостта,идейната безпътица на всичко това.

Съвсем друг смисъл придобиват нещата ако кажем:

Да.Човек се ражда за да живее вечно и смъртта е само един преход,преди окончателното състояние на вечния живот.

Тогава камъка си е просто камък,нищо повече,макар и за хиляди години и той се руши.

А какво са хиляда години в сравнение с вечността.

Тогава и човешкият живот придобива неимоверна стойност.Стойността на нещо непреходно.

И отношенията м/у хората се издигат на друга основа.Отношение на принц към принца на стойност към стойност.

Важното е да разберем,че не сме се появили на този свят само за да запълним някаква дупка 2 на 1 метра

Блестящ анализ

Да, блестящ анализ... Аз апелирам да се научим на мълчание от камъка, за да достигнем вечността.

А трябва ли? За какво ми е дадена устата? За да се науча да не ползвам? П.П. Видя ли какво съм те питал? (Това не е по темата...)

А трябва ли? За какво ми е дадена устата? За да се науча да не ползвам?

П.П. Видя ли какво съм те питал? (Това не е по темата...)

Вътрешно мълчание бе, не това на устата ;)

Не? Къде?

Лично аз не знам да вярвам или да не вярвам в преражданията, може би, защото досега не съм чула за научна теория, която да ги потвърждава или за такава, която да ги отрича.

Редактирано от kaloia (преглед на промените)

Вътрешно мълчание бе, не това на устата ;)

Ми нали съм си проз и да попитам, щото и аз като оная маймунка си падам отявлен словоблудец и гледам първо устата да използвам...

Не? Къде?

Там където си ми дала линката...

Ми нали съм си проз и да попитам, щото и аз като оная маймунка си падам отявлен словоблудец и гледам първо устата да използвам...

Там където си ми дала линката...

Ти чудесно разбираш, мъ съ прайш нъ...

Отивам да гледам при линката.

Лично аз не знам да вярвам или да не вярвам в преражданията, може би, защото досега не съм чула за научна теория, която да ги потвърждава или за такава, която да ги отрича.

Прочети "Пътят на Буда" от Калу Ринпоче, а може и някой филм за Далай Лама. Те са документи.

Не, сериозно не разбирам! Що ме черпиш с тази песен. Харесвам я, но трябва да съм бая почерпен, че да си я слушам така. И за това ми стана интересно - каква ли асоциация си направила...

Знам историята на прапрапра дядо от едната линия и други истории за други прадядовци. Знам кой е онзи, който е дал име на фамилията ми. Съвсем нормално е човек да знае своя род !!! А дори и по-назад да се отиде е лесно. Малко слюнка, днк и пари за теста, разбира се :) тези неща са свързани с тялото, те евентуално дават отпечатък на душата сега и Остават за в бъдеще. Те Обаче Не дават отговор на това , Какво Или кой е била душата ни преди. Спомних си, че когато се прибрах след първия си урок по езда казах, че "сякаш винаги съм го правила " Сякаш винаги съм знаела как се езди кон. ... Всъщност и сега Не мога да ездя, Но усещането тогава беше толкова силно, че още го помня. А са минали 15тина години :))) Мисля, че е трудно човек да определи по сегашните си таланти способностите придобити в минал живот. Тези неща зависят и от биологичните възможности на сегашното тяло. Дежа-вю Не е задължително да идва от спомен в миналото. Може да е от сън (пророчески, поради липсата на по-добре дума), Или сходно преживяване, което мозъкът Не обработва дoбре. :) Дежвютата са предварително заложени спомени. Аз ги "ползевам" ,за да съм сигурна , че съм на правилнотомясто в точното време. А може Просто двете половини на мозъка ми да работят с различна скорост :)

Аз принципно считам, че абсолютно нищо не може да се помни от предишни инкарнации, понеже пътят след физичната смърт е тотално разпадане на всички тела и чак след това следва ново въплъщение, та - спомени не се пазят в новата личност а в липиката само, но те не са такива образни спомени които да изяснят предишни съществувания. Просто кармичните закони го изискват, някакво инфо се пази и според него се "чертае" бъдещия живот. И толкова. А тук за приказка само...

Имаме различно вярване за отвъдното или пътят на душата. Или на атомчето, както го наричаш ти ;) В смисъл, че приемаме вътрешно различни неща за верни. Аз не успявам да се съглася с това, което твърдите ти, Вало и Скепсис, но това не ми пречи да търся общото между това, което твърди вие и това, което моята интуиция ми подсказва за вярно. За това го и наричам "вяра", макар да не е свързано с религия.

А тук говорим точно заради това, защото темата е зададена с любопитство. Кой знае, може един ден да се появи и научно доказателство. Някое което да отхвърли една, всичките или част от множеството теории за Пътя.

Което ме присеща - чела ли си Тао Те Чинг (Дао Де Дзин, зависи от транскрипцията)? Интересна е и описва абсолюта. Интересното е, че за да го направи, Лао Дзъ използва отрицание. Той казва какво НЕ Е Дао.

ЕДНО

Дао, което може да бъде изказано,

не е вечното Дао.

Име, което може да се назове,

не е вечното име.

Безименното е начало на небето и земята.

Назованото е майката на десетте хиляди неща.

Когато е лишен от желания,

човек може да съзре тайното.

Когато е изпълнен с желания,

човек може да съзре проявеното.

И първото, и второто,

избликват от един и същи източник,

но се различават по име;

това се проявява като тъмнина.

Тъмнина сред тъмнина.

Портата към всички тайни.

от тук

не ми допада особено този превод. мисля, че има и по-добри. може би на английски?

Интересно. Какво да разбираме под научни доказателства за прераждането? има много изследвания. Ненаучно е да не се признават, според мен. Оттам нататък, разбира се, трябва да уточним какво се преражда. Но това е втори въпрос,както се казва в един известен виц за един заядлив професори един находчив студент.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Интересно. Какво да разбираме под научни доказателства за прераждането?

има много изследвания. Ненаучно е да не се признават, според мен. ....

Изследвания има много да.

Даже знам едни "антинобелови награди", които се раздават за най-безсмилени открития.

В науката си има стандарти, според които едно изследване може да се приеме за правилно проведено, и кои резултати да се отчетат като репрезентативни.

Тези, които са свързани с преражданията обаче не са от тях.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.