Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Консервацията на едно тяло не е непозната практика в Египет, Китай, Япония и на много места. Непозната практика са някои свойства на само това тяло на Итигелов, което доказва, че има неща отвъд нашия материален свят, всъщност света на това, което наричаме енергия, от който материята е само най-елемнтарната форма на проявление.

-----------------------

Не съм писал никъде горе за консервация /предполагам, че този термин използваш за мумифициране/ - то е имитация на нетленните мощи на трансфигурантите от безмощници, които са се правили, или дори са били със статут на царе-свещеници, без да са такива.

Горките.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 185,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Да, мумифицирането е ритуал, който египтяните са "имитирали" заради състоянията, в което са оставали телата на едни хора, които по принцип са малко по-различни хора и са живеели по хиляди години.

-------------------

Какво му е невероятното - да погледнем най-близо, при православието - нали и в Бг има нетленни мощи на светии, и при католиците има, но най-късните им са от преди Великата схизма - 1054 г. В Япония има цял храм със "заспали" в нишите от преди столетия, и т.н. и т.н.... ;)

:) Разбира се,че навсякъде ги има,това го знам и аз,но ми е чудно.

Марушке, дори не си в дъното на хората, с които имам какво да обменям като информация. Твоите неща са просто хаотично поднесени и с такава доза инфантилно тщестлавие, че само главните букви ти липсваха. Никакъв личен принос, само цитати, цитати... само за да си част от темата по принцип.

------------------------

Модераторска забележка

За последен път Ви предупреждавам да спазвате учтив тон в този форум.

Следва наказание.

:angry: Че ти не ми ли прочете информацията от по - предните постове за моите разглеждания

на хората за миналите животи -за един човек,астролог няма да му кажа името. Прати ми писмо с

молба да му разгледам двете снимки,които ми изпрати. Аз му бях съобщила чрез моят духовен

учител ИЕОВА за неговите минали животи,че бил римски император и други съобщих. Тези две снимки бяха едната неговата,а другата на римския император,за когото казах,че е бил - и двете толкова много си приличаха,че не може да бъде. А името на римския император казах

чрез моят духовен учител ИЕОВА,преди да ми изпрати снимките. Този човек ми каза още миналата година да публикувам неговия случай,тъй че имам неговото разрешение,но не искам все пак да

съобщавам името му,защото не искам да злепоставям хората. Още за това,че бил от скандинавска-

та митология бог,но ОДИН ли беше или някой друг не си спомням точно кой беше. Но той съобщи,

че направо е било странно попадение,защото винаги се е интересувал преди и е искал да изучава

скандинавските руни,но кой знае защо не го е направил досега.

[

:P:rap: РОЗЕНКРОЙЦЕРИ -КРИСТИАН РОЗЕНКРОЙЦ,германец - ордена на Розата и Кръста -

род. 1378 г. и живял 106 год. - до 1486 год.

:) Имайки предвид това,сме на мнение,че е напълно възможно водачът на Протестантския

съюз ФРИДРИХ V да е бил нарочно подготвен от розенкроцейрски и херметически мислители да играе ключова роля в големия им план за ЕВРОПА - същата роля,която може би са имали за АНРИ ІV преди убийството му през 1610 г.

Най-довереният приближен и главен съветник на ФРИДРИХ в Хайделберг бил принц КРИСТИАН

АНХАЛТ - страстен познавач на езотеричните и мистичните феномени,особено в областта на алхимията, Кабала и окултизма. Тойбил патрон на немския алхимик ОСВАЛД КРОЛ,който бил негов личен лекар, както и близък приятел на ПЕТЕР РОЗЕНБЕРГ - богат земевладелец с имения около

Требона. По време на престоя си там няколко години ДЖОН ДИЙ бил гост на брат му ВИЛХЕЛМ

РОЗЕНБЕРГ. Още по-поразителен е фактът,че един от най-близките роднини на КРИСТИАН АНХАЛТ,

принц АВГУСТ АНХАЛТ, се сочи като автор на най-ранното известно сведение за БРАТСТВОТО НА

РОЗАТА И КРЪСТА, публикувано пре 1605 г. - 9 години преди излизането на "Славата".

Под влиянието на АНХАЛТ дворът в Хайделберг,както и по-късният двор на ФРИДРИХ И ЕЛИ-

ЗАБЕТ В ПРАГА,често се посещавал от редица добре известни симпатизанти на розенкройцерите,

сред които бил прочутият английски херметически философ и ученик на ДЖОН ДИЙ РОБЪРТ ФЛУД,

както и немският алхимик МИХАЕЛ МАЙЕР. Интересно е да се отбележи,че АНХАЛТ е поддържал и тес

ни връзки с големия италиански реформатор ПАОЛО САРПИ - италиански теолог и държавник,който наред със силните си антикатолически настроения възнамерявал да превърне Венеция в протестан

тска република. САРПИ на свой ред бил близък приятел с ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ и често се сочи като

първия човек,започнал великия астроном с примитивните оптически средства за виждане на раз-

стояние,които се разработвали по онова време в ХОЛАНДИЯ.

... Известно е,че АНХАЛТ дори хранел надеждата че с високия си престиж протежето му

може да стане първия император на една бъдеща Протестантска свещена Римска империя след

победата над Хабсбургите...

Историците често се питат защо при всички тези неблагоприятни политически и военни

условия /за които несъмнено си е давал сметка/ ФРИДРИХ V изобщо е приел короната на БОХЕМИЯ.

Какво го е подтикнало към такъв огромен риск? Обяснявайки именно този въпрос на чичо си,са-

мият ФРИДРИХ заявява в едно писмо,че смята предложението за свое "божествено призвание,на

което не може да не се подчини... негов единствен дълг е да служи на БОГ и неговата църква."

Предполага се,че под божията "църква" ФРИДРИХ е имал предвид Бохемската,или Калвинист-

ката реформистка църква. Нищо чудно обаче идеята за "божественото призвание" да обхваща нещо

много повече от Бохемия,Германия и дори калвинизма. Възможно е чрез АНХАЛТ розенкройцерските и херметическите идеи да са оказали своето влияние върху младия курфюрст и да са го заразили

с всеобщата мечта за велика и неизбежна религиозна и културна реформация на света - хермети

ческият златен век за човечеството,който щял да настъпи в най-скоро време. Разпространителите

на тези идеи смятали,че това може да се постигне чрез преоткритото неотдавна древно и тайно

познание - познание,което те разбирали и което се намирало в херметическите писания,в каба-

листичните текстове и в древните науки за алхимията и естествената магия.

Всички,които защитавали подобни идеи - с огромен риск за свободата и живота си - търсели и просветен монарх,който да осъществи голямата всеобща реформа. Очаквало се,че той ще

направи това от сърцето на някаква утопчна република или "град",наричан Civitas Solis /Кампа

нела/,Кристианополис /Андреа/, Новата Атлантида,Нови Йерусалим и т.н. Всички са го представя

ли като прекрасна и вълшебна херметическо-християнска държава в центъра на познатия свят,

начело с "КРАЛ-СЛЪНЦЕ" и управлявана от мъдри и вещи жреци- учени,жреци-философи или магове.

Може ли да те върна за малко "горе" ? Как изглеждат останалите от духовното семейство, ако не е тайна. Не цветовете, а формата. Поглеждал ли си се ти отстрани ?

Ако не ти се споделя, не е проблем. Любопитно ми е, дали по подобен (еднакъв начин) виждаме душите.

Нямаш грешка! А Дарвин или да речем Торквемада? :rolleyes:

Попитах моят духовен учител ИЕОВА и той ми каза,че ХИТЛЕР е бил ТОРКВЕМАДА. :rolleyes:

А ХИТЛЕР ако пиша кой е бил направо ще се разсмеете,аз бях писала във форума "Дневен

труд" и може би затова са изключили темата - 2006 г.беше. Сега пак да не я изключите и затова

няма да пиша кой е бил,ако искате на лични ще пиша.

Попитах моят духовен учител ИЕОВА и той ми каза,че ХИТЛЕР е бил ТОРКВЕМАДА. :yanim:

А ХИТЛЕР ако пиша кой е бил направо ще се разсмеете,аз бях писала във форума "Дневен

труд" и може би затова са изключили темата - 2006 г.беше. Сега пак да не я изключите и затова

няма да пиша кой е бил,ако искате на лични ще пиша.

--------------

Напиши ни тук, в темата, уважаема Марушка, не се притеснявай, вече сме добре претръпнали /аз направо пък съм изтръпнал/, тъй че мноооого още можем да понесем.

:biggrin:

Радвам се, че с твоят учител сме на едно мнение. ;) Имаш предвид, Марушке, Хитлер след като е бил Хитлер е бил още някой нам познат диктатор ? Примерно Саддам Хюсеин ?

"По пътят към Рая се върви трудно, но ако се наложи да се върнеш става с лекота, докато пътят към Ада е лек, а върщането е трудно понякога невъзможно"

В този смисъл аз си избирам ада (:

а ти?

За да се напиеш от извора на реката наречена живот трябва да плуваш срещу течението или да се катериш нагоре по планината! Това съм избирал аз!!!!!!!

Редактирано от октим (преглед на промените)

Радвам се, че с твоят учител сме на едно мнение. :)

Имаш предвид, Марушке, Хитлер след като е бил Хитлер е бил още някой нам познат диктатор ? Примерно Саддам Хюсеин ?

:) Не е Саддам Хюсеин,защото са живели почти в едно и също време с ХИТЛЕР.

--------------

Напиши ни тук, в темата, уважаема Марушка, не се притеснявай, вече сме добре претръпнали /аз направо пък съм изтръпнал/, тъй че мноооого още можем да понесем.

:wors:

:cool: Написах на лични,защото обясних причините поради които не мога да кажа пред всички.

Може ли да те върна за малко "горе" ? Как изглеждат останалите от духовното семейство, ако не е тайна. Не цветовете, а формата. Поглеждал ли си се ти отстрани ?

Ако не ти се споделя, не е проблем. Любопитно ми е, дали по подобен (еднакъв начин) виждаме душите.

Ако наблюдявам душите отстрани винаги ги виждам във форма на топка за ръгби, какъвто и цвят да са, общото е, че в центъра е най-наситен, докато към края изсветлява. Достатъчно е обаче да концентрирам вниманието си (да проявя интерес) душата винаги приема човешки образ, обикновано от последната инкарнация, не знам как, но винаги знам с кого разговарям. Например с дядо ми сме живяли заедно първите ми 8 месеца, но когата го срещнах знаех, че това е дядо ми.

Ти как ги виждаш, на мен също ми е интересно?

Редактирано от октим (преглед на промените)

Ти как ги виждаш, на мен също ми е интересно?

Топка от сгъстен облак. Т.е. няма твърди граници на сферата и прилича на сгъстена мъгла. Цветът наистина сякаш се излъчва отвътре. Най-външната част от сферата остава да изглежда като бяла мъглица, но от вътре се излъчва основния цвят (бил той сивкав/мърляв за младите души) или син, зелен за останалите от семейството ми.

При разговор, онзи с когото говорех, приемаше форма. Не мога да кажа, дали е точно от предишна инкарнация или моментното им физическо тяло, както са в момента родени/живеещи. Освен "децата". Предполагам, че за тях беше по-лесно да остават в сферичната форма.

Не знам, дали беше условно състояние или с времето енергията ни расте като количество, но младите души ми се сториха като по-малки топки, отколкото всички останали, с които разговарях...

Интересно, виждаш ги като изтеглени сфери (ръгби топки). Това го чувам за първи път.

Имах възможността да се погледна себе си и се оказа, че за мен най-удобната (предпочитаната) форма е на андрогин в златист цвят. И наистина казах точно това "не, че съм това, но ми харесва така да изглеждам".

Суета ;)

Ще използвам тази стара тема за Индуизма, за да си задам въпроса.

"Вярата в много рай-ове и адове

Обаче понятието за прераждането на човешките същества била чужда за ранните ведически хора. В Ригведа няма споменати прераждането или реинкарнацията. Веднъж след като душите са напуснали този свят, те живеят или в света на предците или в този на боговете за винаги. Техните тела (танус) се възстановяват (претворяват) в по-високите светове според заслугите, които са придобили чрез жертвоприношенията, които са правели, докато са били живи. Ведическата традиция за жертвоприношения за нечии предци поддържа ведическата вяра, че предците или ще останат в света на предците или ще се възнесат в райския свят, чрез жертвоприношенията на техните наследници, но няма да се върнат отново на земята. Ако престоят им би бил временен (там), въпросът за правенето на годишни приношения от няколко последващи генерации от/спрямо отпътувалата душа, не биха имали много смисъл.

Но с интегрирането на нови традиции във ведическата религия, Индуиската космология се усложнила, съответно теологическите обяснения за живота след смъртта и прераждането също. Пураните и по-късни ведическа литература говорят не само за един ад и един рай, но за много слънчеви светове и много лунни светове."

http://www.hinduwebsite.com/hinduism/h_death.asp

Скепсис, имаш ли идея от къде е дошла идеята за прераждането ? Предполагам, че в последствие тя е била наследена в будизма и в по-късно се е разпространила по света. Доколкото ми е известно, древните гърци не са я поддържали, египтяните също не. Но някъде някой брамин е стигнал до тази идея и тя е станала толкова силна, че е влязла в религиозните книги и се предава и до днес.

Редактирано от El. (преглед на промените)

Топка от сгъстен облак. Т.е. няма твърди граници на сферата и прилича на сгъстена мъгла. Цветът наистина сякаш се излъчва отвътре. Най-външната част от сферата остава да изглежда като бяла мъглица, но от вътре се излъчва основния цвят (бил той сивкав/мърляв за младите души) или син, зелен за останалите от семейството ми.

При разговор, онзи с когото говорех, приемаше форма. Не мога да кажа, дали е точно от предишна инкарнация или моментното им физическо тяло, както са в момента родени/живеещи. Освен "децата". Предполагам, че за тях беше по-лесно да остават в сферичната форма.

Не знам, дали беше условно състояние или с времето енергията ни расте като количество, но младите души ми се сториха като по-малки топки, отколкото всички останали, с които разговарях...

Интересно, виждаш ги като изтеглени сфери (ръгби топки). Това го чувам за първи път.

Имах възможността да се погледна себе си и се оказа, че за мен най-удобната (предпочитаната) форма е на андрогин в златист цвят. И наистина казах точно това "не, че съм това, но ми харесва така да изглеждам".

Суета :baby:

Топка от сгъстен облак. Така е!

Няма твърди граници на сферата и прилича на сгъстена мъгла. Няма твърди граници (очертания) нито вътре нито отвън. Така е, но при стрес очертанията стават по-контрастни.

При разговор, онзи с когото говорех, приемаше форма. Така е! Формата е задължително позната за мен, и това е персонаж от предишната ми инкарнация, сега кои са от семейството не знам, намам достъп до тази информация.

Не знам, дали беше условно състояние или с времето енергията ни расте като количество, Енергията (духът) ни нараства право пропорционално на нарастването на информацията с която борави същинското ни съзнание. Интересното е, че икарнационният АЗ не разполага с информацията на постоянният АЗ, но разполага с целият енергиен потенциал на душата.

Интересно, виждаш ги като изтеглени сфери (ръгби топки). Това го чувам за първи път. И мен ме е учудвало, но движението е по леко в моят случай.

Това е информация от два независими източника, нали няма да кажете, че сме се наговорили?

Скепсис, имаш ли идея от къде е дошла идеята за прераждането ?

Не мога да ти дам кратък отговор Еl, но с две думи тази идея е позната на египтяните, на гърците (питагорейците), както и на неортодоксалните христянски и ислямски учения (катари, албигойци, суфи). Само че сходството е повърхностно, т.е. концепциите са твърде различни.

Хванах ме ви, вие сте се наговорили :) П.П. За El. съм сигурен, че не се е наговорила с теб, но че ти си се наговорил с нея, това е повече от ясно...

:) ХЕРМЕТИКЪТ БЕЙКЪН - ФРАНСИС БЕЙКЪН /1561-1626/ - бил син на Главния пазител на печата на Елизабет І. В началото на кариерата си бил посрещнат с неприязън от висшестоящите и от самата кралица,но след смъртта й през 1603 г. си спечелил благоволението на Джеймс І. С подкрепата на краля БЕЙКЪН бързо станал прочут и богат - първо като председател на Камарата на лордовете и министър на правосъдието,след това като барон ВЕРУЛАМ през 1618 г. и накрая като виконт на "Сейнт Олбанс" през 1621 г. ,блестящата му кариера на политик обаче щяла да завърши със срам и позор,след като бил обвинен във взимане на подкуп. Прекарал остатъка от живота си в писане. В посвещението на книгата си към ДЖЕЙМС І той предлага организирането на "братство на науката и просвещението" , в което учени и ерудити от всички страни ще могат да обменят познания и идеи в полза на човечеството: "Както Природата е създала братство в семействата,както занаятите пораждат братства сред майсторите,както миропомазването води до братство сред крале и епископи,така и обучението не може да бъде друго освен братство в науката и просветлението,идващо от Бог,когото наричаме отец на просветлението или светлината." .... Мечтаното от БЕЙКЪН "братство в науката и просветлението" е точно онова /макар и невиди мо/, което твърдят, че са розенкройцерите. С интерес отбелязваме също,че БЕЙКЪН говори за БОГ като за "отец на просветлението и светлината". ОТ 13-та глава помним , че същата фраза - "Отец на светлината" се появява в "Химическата сватба на КРИСТИАН РОЗЕНКРОЙЦ" /публикувана през 1616 г./. Тази фраза не може да открием никъде в християнската БИБЛИЯ, но е била често използвана в първите векове на християнската ера от манихеите и гностиците като епитет на ДОБРИЯ БОГ. В херметическите текстове от онзи период също откриваме чести споменавания на духовния,нематериален,изначален и най-велик бог като БОГ НА СВЕТЛИНАТА. В "ПИМАНДЕР" например /самото име е производно от Peime-n-Ra, което означава "познанието на РА/ ще прочетем след- ното: "Светлината... съм аз,както и Разумът,първият Бог,който бе преди водната маса,появила се от Тъмата". Този пасаж прави асоциация не само между светлината и изначалния бог,но и между тях и разума. Освен това става ясно в чисти дуалистични рамки,че и трите /СВЕТЛИНА/РА- ЗУМ/БОГ/ са духовни,нематериални същности,различни и предшестващи "водната маса" или материя та, "появила се от тъмата". Тези връзки се потвърждават в "АСКЛЕПИЙ": "Материята... е материал на телата, а духът - на душите. Но освен тях съществува и разум,който е бог от небето и с когото са благословени единствено хората... Човешката душа е просветлена чрез светлината на разума." Розенкройцерите твърдят,че са се посветили именно на това просветление на човешката душа от светлината на разума. Именно него се опитва да постигне и БЕЙКЪН чрез предложеното всеобщо "братство в науката и просветлението".Нещо повече - изборът на точно тези думи в посвещението на ДЖЕЙМС І трябва да се разбират в по-широк контекст в оглед на епохата. Значи щом се ползват с подкрепата и на крале,тези крале също вярват в прераждането. Информацията е от "ТАЛИСМАН". МОЙ КОМЕНТАР: Според мен щом се ползват с подкрепата на крале като херметикът БЕЙКЪН, ДЖОРДАНО БРУНО,КАМПАНЕЛА и т.н. значи и тези крале също вярват в прераждането. :)

Благодаря! При гърците и римляните не е било повсеместно приета концепция/вярване, доколкото ми е известно (намирам в интернет-литературите). Определени философски школи са преподавали тази концепция (че душата се преражда /взима ново тяло за живот на земята/). При индуистите и таоистите разпространението на идеята за прераждането е повсеместно, така да се каже.

Стана ми интересно да прочета в коя година , на кой събор, християните са обявили прераждането за ерес. :wors:

За египтяните ми е сложно да отговоря. Попадам на разнопосочни текстове по въпроса, но последният е този:

http://www.ccel.us/reincarnation.chap3.html

Ancient Egypt

Many people have claimed that the ancient Egyptians taught reincarnation. This erroneous conclusion is based on references to Egyptian theories of transmigration of the soul made by ancient Greek writers. The Egyptian Book of the Dead speaks of the soul being able to change itself into various life forms after death. But this change is best understood as a sort of spiritual evolution in the heavenly realms, not a bodily return to this earth. James Henry

Page 26

Breasted, professor of Egyptology at the University of Chicago, summed up the opinion of most Egyptologists when he said, "It was this notion which led Herodotus to conclude that the Egyptians believed in what we now call transmigration of souls, but this was a mistaken impression on his part."1

The ancient Egyptians certainly believed in an afterlife in another realm or world, but references to reincarnation in the traditional understanding are simply absent. The practice of mummification and the filling of the burial chamber with practical items and symbolic trinkets was intended to prepare the deceased for the next world, not a return to this one.

И общо взето както е написано в последния пасаж, така го разбрах и аз при първото прочитане на египетските вярвания за живота след смъртта.

Моят извод до момента е, че към 600-500 г.пр.н.е. се появява идеята за прераждането на душата - една душа, която пътува от тяло в тяло. Приблизително едновременно за Гърция, Индия и Китай.

А въпросът ми тръгна от там, че исках да преценя, дали концепцията за прераждането, не е резултат от медитативните техники, прекрасно развити в индуизма :)

А , наговорила съм се била ! Аз като се наговоря, вие вече отдавна ще сте се наслушали :wors:

Така е, но при стрес очертанията стават по-контрастни.

Така е! Формата е задължително позната за мен, и това е персонаж от предишната ми инкарнация, сега кои са от семейството не знам, намам достъп до тази информация.

Енергията (духът) ни нараства право пропорционално на нарастването на информацията с която борави същинското ни съзнание. Интересното е, че икарнационният АЗ не разполага с информацията на постоянният АЗ, но разполага с целият енергиен потенциал на душата.

И мен ме е учудвало, но движението е по леко в моят случай.

Октим, най-много да ни мислят за луди. Ама, аз май вече започвам да му претръпвам на това.

Забелязала съм, че всеки човек си има неща, които приема за истинни и вярва в тях, а за останалото казва "е, как може да вярваш на такива глупости?"

Какво имаш предвид "при стрес очертанията стават по-ясни"? Не разбирам какво искаш да кажеш с думата "стрес".

Енергията нараства спрямо информацията или спрямо духовното развитие (прогрес) ? За мен информация е количествено измерение на преживяванията, докато духовното развитие е качествено измерение на същите преживявания. За цветът е ясно - той отговаря на духовния напредък и "професионалната" специализация.

Какво имаш предвид под "движението е по-леко" ?

"Вярата в много рай-ове и адове

Обаче понятието за прераждането на човешките същества била чужда за ранните ведически хора. В Ригведа няма споменати прераждането или реинкарнацията. Веднъж след като душите са напуснали този свят, те живеят или в света на предците или в този на боговете за винаги. Техните тела (танус) се възстановяват (претворяват) в по-високите светове според заслугите, които са придобили чрез жертвоприношенията, които са правели, докато са били живи. Ведическата традиция за жертвоприношения за нечии предци поддържа ведическата вяра, че предците или ще останат в света на предците или ще се възнесат в райския свят, чрез жертвоприношенията на техните наследници, но няма да се върнат отново на земята. Ако престоят им би бил временен (там), въпросът за правенето на годишни приношения от няколко последващи генерации от/спрямо отпътувалата душа, не биха имали много смисъл.

Но с интегрирането на нови традиции във ведическата религия, Индуиската космология се усложнила, съответно теологическите обяснения за живота след смъртта и прераждането също. Пураните и по-късни ведическа литература говорят не само за един ад и един рай, но за много слънчеви светове и много лунни светове."

http://www.hinduwebsite.com/hinduism/h_death.asp

Скепсис, имаш ли идея от къде е дошла идеята за прераждането ? Предполагам, че в последствие тя е била наследена в будизма и в по-късно се е разпространила по света. Доколкото ми е известно, древните гърци не са я поддържали, египтяните също не. Но някъде някой брамин е стигнал до тази идея и тя е станала толкова силна, че е влязла в религиозните книги и се предава и до днес.

Спокойно можеше да прелистиш тези теми :

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=7291&st=45

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=162600&st=90

Тъй като там има вече отговор на въпроса ти :

MELL, до шести век християнството е приемало прераждането. През 553 година на Петия Вселенски Християнски църковен събор в Никея от църковния канон е премахната идеята, че има карма и прераждане.

За всички, които наистина се интересуват от темата, предлагам този линк към едно научно изследване на професора от Университета във Вирджиния Стивънсън, което е признато за коректно и от най-скептичните учени. Можете да го четете в превод на руски и на английски. Има и снимков материал. Понеже темите донякъде се припокриват съм оставила този линк и в темата за живот след смъртта.

http://www.sinor.ru/~che/stevenson.htm

и моя отговор на поста :

Значи-християнството никога не приемало прераждането!

на Петият вселенски събор е осъдено учението на Ориген,за предсъществуването на душата.

В първия канон на този събор е казано:

От тези думи на вселенския събор се вижда, че учението на църквата за произхода на душата е креационистично, т. е. че душата се създава (creatio) от Бога и не преди да съществува нейното тяло, а заедно с него. С това църквата отхвърлила както Оригеновото заблуждение за предсъществуването на душата, така и учението за непосредствения произход или раждане на душите от душите на родителите.

Против това учение се изказали най-бележитите отци и учители на църквата, както на изток, така и на запад. На изток против учението за предсъществуването на душите били като се почне от св. Ириней Лионски, Григорий Нисийски, Григорий Назианзин (Богослов), Епифаний Кипърски, Кирил Александрийски, Теодорит Кирски, Йоан Дамаскин и други, а на запад против него се изказали: Тертулиан, Лактанций, Иероним, Августин, Лъв Велики и други.

Като “доказателство”, че в Евангелието се било говорело за прераждане най-често се цитира случаят с изцеляването на слепородения (Иоан 9 гл.). Учениците попитали Иисус: “Рави, кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп?” И адептите на идеята за прераждането “тълкуват”, че щом се допуска възможността самият слепороден да е съгрешил, то това е възможно да е станало само в предишен негов живот. Иисус отговаря на учениците Си: “Нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му”. Спасителят отхвърля двете хипотези на Своите ученици и им казва нещо коренно различно. Казва им, че не трябва да търсим причинно-следствена връзка между греха и слепотата на този човек. Не трябва да търсим пряка причинно-следствена връзка между греха и болестта по принцип. А защитниците на идеята за прераждането твърдят, че такава връзка съществува. Нещо повече – точно тази причинно-следствена връзка обуславя според тях необходимостта от прераждане.

В християнството няма и не може да има прераждане, именно защото няма необходимост от такова. “Необходимостта” от прераждане (сансарата, трансмиграцията, метемпсихозата) се обяснява с кармата: чрез верига от прераждания, човекът се освобождавал от грехове, натрупани в “предишен” живот, докато достигне нирвана.

Ние сме освободени от греха чрез кръстната смърт на Спасителя Христос. Той понесе върху Себе Си греха на цялото човечество и на всеки човек и чрез Собствената Си смърт го унищожи. В това се състои делото на изкуплението и спасението. Тук ще използвам един метафоричен израз: в Църквата има еднократно прераждане – Светото кръщение, наречено новорождение. Кръщението изобразява умирането на стария, плътския човек при потапянето под водата и раждането на новия, духовния човек при изваждането от водата. Затова св. апостол Павел пише: “Или не знаете, че всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса, в Неговата смърт се кръстихме? И тъй, ние се погребахме с Него чрез кръщението в смъртта, та, както Христос възкръсна от мъртвите чрез славата на Отца, тъй и ние да ходим в обновен живот. Защото, ако сме сраснати с подобието на смъртта Му, то ще бъдем съучастници и на възкресението” (Рим. 6:3-5).

като източник съм ползвал материали от туки тук

баси....

4 години от тогава и още помня кое къде съм писал :wors:

p.s. виж там и дискусията ни с Вало по темата за християнството и прераждането.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Спокойно можеше да прелистиш тези теми :

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=7291&st=45

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=162600&st=90

Тъй като там има вече отговор на въпроса ти :

и моя отговор на поста :

баси....

4 години от тогава и още помня кое къде съм писал :yanim:

А постът, който цяла сутрин писах видя ли? Той на мястото ли си е ? Надявам се, че не си го изтрил.

Въобще не питам за християнството. Твоят отговор е за него.

Въобще, сърдита съм ти!

Не, наистина съм яката ядосана! Знаеш ли колко време ги търсех нещата за индуизма, таоизма, египетските вярвания и т.н. ? ААААААААААААААААААААА ?

Хубаво е да си помниш предишните постове, но сега ми затри 2 дена работа. Благодаря ти!

Редактирано от El. (преглед на промените)

А постът, който цяла сутрин писах видя ли? Той на мястото ли си е ? Надявам се, че не си го изтрил.

Въобще не питам за християнството. Твоят отговор е за него.

Въобще, сърдита съм ти!

е, как да съм го трил бре :yanim: тук си е, ама малко-понагоре :hush:

Аз те започнах първо за християнството, а сега се чудя как приемливо да ти отговоря и на другите въпроси

.....

за Индия не съм толкова сигурен....

Във "Ведите" не се споменава за прераждане.Идеята се вмъква в по-късните "Упанишади".

Преди питагорейците и тяхната метемпсихоза обаче, идеята за прераждането е застъпена в орфизма - който пък кога е възникнал по нашите краища - едва ли някой може да ти отговори.

А , наговорила съм се била ! Аз като се наговоря, вие вече отдавна ще сте се наслушали :yanim:

Октим, най-много да ни мислят за луди. Ама, аз май вече започвам да му претръпвам на това.

Забелязала съм, че всеки човек си има неща, които приема за истинни и вярва в тях, а за останалото казва "е, как може да вярваш на такива глупости?"

Какво имаш предвид "при стрес очертанията стават по-ясни"? Не разбирам какво искаш да кажеш с думата "стрес".

Енергията нараства спрямо информацията или спрямо духовното развитие (прогрес) ? За мен информация е количествено измерение на преживяванията, докато духовното развитие е качествено измерение на същите преживявания. За цветът е ясно - той отговаря на духовния напредък и "професионалната" специализация.

Какво имаш предвид под "движението е по-леко" ?

О, че съм луд няма съмнение! Ако иска някой да ме обиди нека ме сложи в графа нормални!! Виж сега - ЕЛ, аз не съм се занимавал с този проблем, това ми е наложено отгоре! Натресоха ми го в началото на 70те години без да ги интересува дали вярвам или не и понеже тогава нямаше литература по тематиката можеш ли да си представиш какво ми е било, още повече, че бях на нивото на някои скептици от тук пишещите. Така, че няма значение дали вярвам или не нещата се случват! Достатъчно е да се концентрирам върху някаква мисъл и получавам отговор, а мога да питам за всичко що касае личноста ми, от тази рамка не ми е позволено да излизам и знам защо! Е не отговорите на всички въпроси ми допадат, но гълтам жаби!

Под стрес разбирам съшото както тук на земята с изключение на чувството страх - концентрация на вниманието, решаване на някакъв проблем. Например прибера ли си мъглицата и забия ли се в някой ъгъл никой не ме закача, и там характера ми е доста ръбест.

"Енергията нараства спрямо информацията или спрямо духовното развитие (прогрес) ? За мен информация е количествено измерение на преживяванията, докато духовното развитие е качествено измерение на същите преживявания."

Много се пише за вредата от емоциите, но една информация не е ли изживяна, тоест не е ли минала през пламъците на емоциите, тя е загубена информация защото ние си отиваме само с придобитата опитност (преживявания), а не със някакви си знания! Целта на инкарнирането е да придобием практически умения в реално трудната дуална реалност тук на земята, а теоретични знания там горе има колкото си искаш. Това е количественото измерение и от него зависи енергииният ни капацитет, а правилно решените житейски и кармични проблеми водят не само до духовно развитие, но променят и диапазона на вибрациите (аурата на душата) което е едно и също.

За движението - аеродинамична форма!

е, как да съм го трил бре :) тук си е, ама малко-понагоре :baby:

Аз те започнах първо за християнството, а сега се чудя как приемливо да ти отговоря и на другите въпроси

за Индия не съм толкова сигурен....

Във "Ведите" не се споменава за прераждане.Идеята се вмъква в по-късните "Упанишади".

Преди питагорейците и тяхната метемпсихоза обаче, идеята за прераждането е застъпена в орфизма - който пък кога е възникнал по нашите краища - едва ли някой може да ти отговори.

Видях. Чак сега . Извинявам се, че избухнах ! Наистина ми стана криво.

Да, това го спомена Скепсис и за това Не сметнах нужно да го повтарям. Обобщих го под Гърция (орфей и орфизма, преди римските философски школи на питагор и платон) ; Китай (даоизма/таоизма, Но застъпено по-широко Едва от ученик на Лао Дзъ) и Индия (упанишадите).

И трите са от приблизително Един и същи период - 600-500 г. Пр.н.е.

Въпросът е кой от кого е учил Или отново имаме синхронно събитие в развитието на съзнанието.

А държа на предния пост, защото смятам, че египтяните от периода преди споменатите 5-6 в. Пр.н.е. , старо и средно царства, Не са вярвали в прераждането (прескачането на душата в земни тела).

Скепсис твърди друго.

... Логично е като последваща религия християнството да е заело / наследило тази концепция от вероятно Рим.

Ти обаче продължаваш да казваш "християнството", а то никога не е било единно по тези въпроси. Сектата на Ориген е учела така, и съответно е осъдена на 5-тия вселенски събор. иначе -другият въпрос според мен едва ли би могъл да получи точен и конкретен отговор -кой именно и кога е решил, че има прераждане.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.