Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво стана с цифровата ефирна ТВ.?

Featured Replies

Телевизорите с кинескоп си работят безупречно с кристална картина и звук - жал ми е да ги изхвърля, а и купуване на три нови телевизора не е по силите....

Та затова  питам и ще съм благодарна за всяко мнение. :*

Вече станах разногледа  :no-no:от хилядите страници - ваши и чуждестранни, които изчетох.

Скарт кабела е за предпочитане и желателно да е екраниран и "позлатен" - ...

Тези телевизорчета с кинескопите не ги изхвърляй, щото ония плоските ще предават по-лошо от тях.

Кабелите са "екранирани" с едно алуминиево фолио и е добре така.

А за позлатяването, питай някой златар да ти каже или си ползвай с най-евтиното бяло тенеке, то вътре няма да ръждася.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

• Отговори 503
  • Прегледи 135,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е, не, от устройство за 50-60 лева не може да очакваш такива чидеса. Даже в поста си по-горе споменаваш един приемник HD 9011E с LAN карта, но тоя приемник даже няма плеър до колкото знам. Така че наличието на LAN порт нищо не значи в тоя ценови клас. За около 200 лева се намират мултимедийни плеъри с вграден тунер за цифрова ефирна. Те вече си имат Андроид примерно и всички други екстри, но по ред причини не са удачни за телевизор с кинескоп (цената им е повече от на телевизора и възможностите им не могат да се ползват на малък екран).

Към изхода на RF модулатора включваш обикновен антенен коаксиален кабел, който прекарваш до антенния вход на другия телевизор. И там вече с аналоговия му тунер търсиш канала на който излъчва модулатора (38-ми по подразбиране, може да се сменя). Да речем, ако щъкаш между хола и кухнята докато готвиш нещо, мисля ще е даже удобно телевизорите на двете места да показват едно и също нещо. Стига да имаш възможност да прекараш кабела. Все пак, има възможност да купиш някакъв усилвател, предполагам някой от тия за кабелна телевизия ще свърши работа и като свържеш входа на усилвателя с RF модулатора на 8113, а на изхода на усилвателя сложиш някаква ПАСИВНА антена ще можеш да излъчваш тоя сигнал ефирно в рамките на апартамента и да се лови със стайна антена от друг телевизор. Може даже и съседите да намажат. Но с кабел мисля главоболията ще са по-малко и картината ще е перфектна.

Да добавя нещо за "плоските" телевизори и цифровата ефирна. Не се очертава скоро да има безплатни HD канали, освен BNT1, който в момента е "разпънат" до HD, SD канал. Така че към момента ако ще се гледа ефирно, няма особен смисъл от купуването на нов телевизор. И говоря не за месеци, а за години. Даже нови SD канали май скоро няма да видим. Пускат се разни слухове само, но мултиплексите искат много пари на телевизиите и те отказват да се излъчват ефирно. Даже и в далечното бъдеще, след години, безплатните ефирни ще са 11-16 най-много.

Относно кабелите, дано си случила с твоя. Кабелите от 2-3 лева са откровени боклуци. Всички жила вървят в ОБЩА и то алуминиева, не медна екранировка. В звука се чува бръмчене, има и леки смущения в композитното видео - лични наблюдения. Аз хубав SCART кабел под 15-16 лева не съм виждал, та за това си направих сам. 4.70лв. мисля ми излязоха материалите.

Редактирано от cashregister (преглед на промените)

Скарт кабела е за предпочитане и желателно да е екраниран и "позлатен"

Това жълтото по евтините кабели често е доста далеч от златото,

виждал съм подобен "позлатен" SCART в Конрад почнал да ръждясва.

Да добавя нещо за "плоските" телевизори и цифровата ефирна. Не се очертава скоро да има безплатни HD канали, освен BNT1, който в момента е "разпънат" до HD, SD канал. Така че към момента ако ще се гледа ефирно, няма особен смисъл от купуването на нов телевизор. И говоря не за месеци, а за години

На теория в края на 2015г. в ЕС трябва да се премине на HD ефирна телевизия. Гледам при мен че в платените им абонаменти по кабел предават на HD, та може и да се окаже вярно за тук. Ама в бг не се знае кога ще стане тази работа с HD ефирната телевизия. Така че да живеят кинескопите другарки и другари !

На теория в края на 2015г. в ЕС трябва да се премине на HD ефирна телевизия. Гледам при мен че в платените им абонаменти по кабел предават на HD, та може и да се окаже вярно за тук. Ама в бг не се знае кога ще стане тази работа с HD ефирната телевизия. Така че да живеят кинескопите другарки и другари !

То телевизори с кинескопи не останаха бре. Сега плъзнаха Нео-та по 300лв за 71 см диагонал с вграден DVB-T/C/S тунер.

И какво трябваше да е общото между кабелната в Белгия и ефирната в България?

То ако става въпрос за кабелна и тука ми е с 240 канала от които повече от 60 са HD.

И какво трябваше да е общото между кабелната в Белгия и ефирната в България?

То ако става въпрос за кабелна и тука ми е с 240 канала от които повече от 60 са HD.

Еми не съм го дообяснил, самите им телевизионни предавания ги снимат вече на HD , а на безплатно ни ги пускат на SD по ефирната. Та в края на 2015г. само ще трябва да почнат и да ни ги пускат безплатно на HD да си ги ловим с антена. Французите са ни пуснали няколко безплатни на HD още от 2 - 3 години. 

Та не се знае кога ще ги похарчат парите по бг телевизиите, за да започнат всичката им продукция да е снимана на HD.

Та спокойно може да не се купуват нови телевизори, докато старите си работят.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2213008
колко забавна "новина" ! 

"бабите плачат за сериалите"
" "Бабите пощуряха, след като не могат да гледат турските сериали. Дано по-бързо да пуснат сигнала", каза кметът шести пореден мандат на Драговищица Драголюб Стоянов (БСП).
Че не могат да гледат "Огледален свят", "Цветовете на любовта", "Щастливи заедно" и "Пепел от рози", разгневило и хората в Шишковци, каза кметът Климент Терзийски (БСП)."

:lol6:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2213008 колко забавна "новина" ! ...

Не виждам кое е толкова смешно, сякаш само турски сериали вървят. 

Има социални служби и кметове по тези места  които вместо да си бъркат в носа да вземат  и да направят организация на селцата дето са по 100-200 жители и да  подсигурят на хората тунери. То е  ма много трудо да се  палне една кола и да се закупят  тунерчетата на едро от  някой магазин  и след това в кметството да се раздадат.Ясно е ,че  ще трябва време да се сменят стотици антени и предаватели ,че да може да се лови и на  последната планинска и задънена керемидка.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

...сякаш само турски сериали вървят.

Да.

Да.

Твърдиш го, макар да знаеш, че не е така - справка

Но дори и само турски сериали да вървяха, това не е причина значителна част от населението да остане в информационно затъмнение, не мислиш ли? Или "забавянето" е в резултат на нечии други интереси, например на единствените два сателитни оператори...

Твърдиш го, макар да знаеш, че не е така - справка Но дори и само турски сериали да вървяха, това не е причина значителна част от населението да остане в информационно затъмнение, не мислиш ли? Или "забавянето" е в резултат на нечии други интереси, например на единствените два сателитни оператори...

Справката е Биг Брадър, турски сапунки и някакви други сапунки основно. Нищо интересно, всичко блудкаво. Тия профилираните BTV-та ги няма извън София. Това го разбирай като критика, че няма нищо свястно по телевизиите ни. Виж, ако вземеш например хамериканските телевизии, там излъчват кинопродукции нови постоянно. Забавянето не знам защо е, но каквито сме мудни, дезорганизирани и ни мързи толкова, че ще умрем - не съм учуден. Лично аз където се намирам съм нямал толкова сериозни проблеми, макар да е имало прекъсване от 8-10 часа на ефирното излъчване. Телевизия гледам много малко и като видя тъпотия като Биг Брадър направо го гася. Като гледам обаче от тия ефирните канали повечето гледат основно помията, наречена турски сапунки.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Има и купища американски сериали, които едва ли са по-малко блудкави от турските, макар че не мога да го твърдя, защото не гледам нито едните, нито другите. Но пък със сигурност бих го правил, ако нямах 200+ канала вкъщи по кабела. По моему въпросът не опира до програмни схеми, а до интереси.

Що се отнася до конкретната статия, която на мен не ми е никак смешна, каква ли ще е следващата, която ще е посветена на проблема с цифровизацията през идния юни (налице са всички предпоставки за съществуване на проблема и тогава,) когато ще има Световно първенство по футбол - "Старците реват, че не могат да гледат мачовете - ха-ха-ха" ли?

Колкото и да ми е неприятна BTV - факт е. че вече повече от две години са на HD, докато NOVA, и BNT нямат такова...

Като за без пари - толкова :) Ще гледат протести , турски сериали и баш бай брадър :)

За повече - паницата :D

06.30 Тази сутрин” - информационно предаване
09.30 Преди обед” токшоу
11.30 Кухнята на Звездев” кулинарно шоу
12.00 bTV Новините обедна емисия
12.30 Шоуто на Слави” /п./
13.30 Опасни улици” сериал, еп. 311
15.00 Цветовете на любовта” сериал, еп. 108, 109
16.00 Пепел от рози” сериал, еп. 22
17.00 bTV Новините
17.30 Лице в лице” публицистично предаване
19.00 bTV Новините - централна емисия
20.00 Огледален свят” сериал, с. 2, еп. 53, 54
22.00 bTV Новините късна емисия
22.30 Шоуто на Слави” вечерно токшоу
23.30 Голата истина” комедийно предаване
00.00 Монк” сериал, с. 8, еп. 1
01.00 Безсрамници” сериал, еп. 1
02.00 Преди обед” /п./
03.40 bTV Новините /п./
04.10 Кухнята на Звездев” /п./
04.40 Пепел от рози” /п./ сериал, еп. 22
05.30 Комиците” /п./

Редактирано от jonov (преглед на промените)

Гледах днес едно показно на БНТ и от него научих, че "Според статистиката около 1/5 от домакинствата в страната от тук нататък ще разчитат само на цифровия сигнал, тъй като в селището им няма кабелен или сателитен оператор." Също при демонстрацията, видях, че ще трябва да си насоча антената нагоре, поне човечеца който демонстрираше я държеше насочена към тавана. И също, разбрах, че каналите ще трябва да ги търся на телевизора, а не на приемника. И други полезни неща сигурно щях да разбера, ако в същото време не джътках из интернет :)

Кой гледал аналогово - гледал. Вече дръпнаха шалтера. За 11:30 има царемония по спирането на аналоговата телевизия - старата кула в парка / гората (София).

Така че телевизорите вече за монитори, тунери трябват само за аналоговите по кабеларките. При мен поне освободиха поне няколко от аналоговите канали за повече цифрови/HD. 

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Така че телевизорите вече за монитори, тунери трябват само за аналоговите по кабеларките. При мен поне освободиха поне няколко от аналоговите канали за повече цифрови/HD.

Наистина ли сериозно мислиш, че ще пуснат повече канали, отколкото в момента?

Наистина ли сериозно мислиш, че ще пуснат повече канали, отколкото в момента?

Е, поне такава е директивата, а дали ще се реализира, това е друг въпрос. А и в досадната реклама за цифровизацията всеки път се говореше и за "бъдещи допълнителни услуги", пък каквото и да означава това, може и да е само реклама. 

Споменаваха се в разни интервюта дори 20-30-40 канала, но за "по-нататък".

Предполагам, че във вечерните новини ще има многозначителни отзиви за първия ден без телевизия в значителна част от страната. 

Виваком и Булсатком вероятно отдавна са готови с промоционалните си оферти с минимум двугодишни договори.

В Русе вече са доста канали. БНТ1, bTV, Нова, ТВ7, News7, БНТ2, Bulgaria On Air, Ринг, bTV lady и Diema family, като последните три излизат в списъка с програмите с "+1" зад името си - предполагам, че са тестови, защото долу вляво на family пише тест, освен +1.

Редактирано от Туинг-off (преглед на промените)

В по отдалечените села от предавателите СИГНАЛ НЯМА - НИКАКЪВ!!!

Това, ако е повод за радост на някого - мисля, че в сериозен форум като този трябва да се предлагат някакви решения, а не да се пишат празни приказки...

Да не говорим, че тези 'хорица' (както ги наричате) имат също право на информация, колкото и ВИЕ. Мисля, че един сигнал до БРЮКСЕЛ за ПРОБЛЕМА би ускорил нещата с монтирането на новите предаватели за цялостно покритие на страната с цифров сигнал...

Редактирано от krassleto (преглед на промените)

...Мисля, че един сигнал до БРЮКСЕЛ за ПРОБЛЕМА би ускорил нещата с монтирането на новите предаватели за цялостно покритие на страната с цифров сигнал...

Напротив, никъде не е заложено 100% покритие на страната, имаше доста подробни обяснения преди 2-3 дни по въпроса от "компетентен гост в студиото", чието име не си направих труда да запомня. Двете фирми, които са ангажирани с покриването на страната, са достигнали съответно 90% и 85% от териотрията, както било заложено в договорите. Тъй че няма кой и с какво да ги притисне, още по-малко пред Брюксел.

Проблемите вероятно ще бъдат решени едва когато наближат избори, защото без телевизия няма как да се прави качествена агитация.

В Русе вече са доста канали...

Има ли HD сред тях? Поне BNT1 и bTV отдавна вървят и двете резолюции.

Едва ли от Брюксел са им казали да покрият 85% или 90% от страната - това пак е някаква бюрократична измислица на някой 'местен' абориген отговарящ за цифровизацията...

И защо трябваше да изключват аналоговия сигнал, щом населението не може да гледа цифров на някой места?

Това граничи с безумие и безхаберност... както и с дискриминация на една част населението спрямо друга...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.