Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да открием общото между водещите религии

Featured Replies

Мисля че долната гатха може да се приложи и към всички религии.

Гуй Уей прочел Мадхямика Шастра и съчинил следната гатха:

Всички неща, сътворени причинно,
са празни, казвам аз.
Те са само лъжливи Имена,
които сочат също Средата.

какво иска да каже тоя човек?за какви неща говори ?

• Отговори 517
  • Прегледи 35,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

какво иска да каже тоя човек?за какви неща говори ?

Говори за пустотата, Средата или Средния път(от учението на Буда), говори за това че се намираме между битието и небитието, това е реалността в нашата Вселена. Не се прави разлика между живи, неживи и каквито и да било представи(включително религиозните), това е учението на Нагарджуна за зависимият произход, за това че всички явления имат причина за възникването си и следователно няма не пусти такива, изчезне ли причината, изчезва и явлението.

Вие трябва да освободите своя ум от мнения, тогава ще виждате. Нашата практика излиза отвъд пределите на интелектуалността и глупостта. Ако ви се мислите: "Аз съм умен, богат, значителен, аз разбирам целия будизъм", то вие не виждате истината, че няма същност. Всичко, което виждате, ще бъде същност, "аз". Но будизма е освобождение от същност. Той е Пустота, Простор, Нирвана. - Аджан Ча 

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Публикувано изображение лелее,то няма други мнения за общото освен на будисти! Публикувано изображение

ми като им заключена темата нема де да пишуват горките

Публикувано изображение

Говори за ............

100 пъти го прочетох и повече се обьрках!вероятно дума по дума трябва да питам,но едва ли някой ще има нерви да обяснява!

но открих,че това също е обшо,защото и вие сигурно нищо не разбирате когато говоря за Бог,битие,възкресение от мъртвите!

100 пъти го прочетох и повече се обьрках!вероятно дума по дума трябва да питам,но едва ли някой ще има нерви да обяснява!

но открих,че това също е обшо,защото и вие сигурно нищо не разбирате когато говоря за Бог,битие,възкресение от мъртвите!

Оди горе у будизма чЕти просвещавай се

Публикувано изображение

Оди горе у будизма чЕти просвещавай се

Публикувано изображение

наистина чак ме притеснява че не разбирам!много неша ме преръват,а най много това че хем има,хем няма,съществува/несъществува,че се стремят към небитие,хаос,пустота!с какво трябва тия неща да ме привличат и мн(др! :)

наистина чак ме притеснява че не разбирам!много неша ме преръват,а най много това че хем има,хем няма,съществува/несъществува,че се стремят към небитие,хаос,пустота!с какво трябва тия неща да ме привличат и мн(др! Публикувано изображение

да си гледаме живота викам

то и те толкоз са наясно та... оправиха света

Напротив бил съм вярващ християнин, кръстен съм даже два пъти. Първо протестант, след това това православен няколко години, пял съм във църквата Свети Дух в София, мога да чета църковнославянски, макар че оттогава са минали 20 години и може да съм позабравил. Запознат съм със всички основни концепции в християнството и основните им философи от блажени Августин до Лев Шестов, изчел съм огромно количество литература и още имам доста книги, тогава нямаше интернет, правил съм броеници, после съм правил свещи при един радикален свещеник не признаващ БПЦ . Мога да говоря много на тема християнство, просто вече го считам за неоснователно... Това е дълга история от тинейджърските ми години. После открих учението на Буда Шакямуни и го пробвах как се държи в действителността :)

При християнството е лесно от 2000 години я има библията, докато при будизма се пишат много текстове по късно които се признават за канонични от дадени традиции, омешани са с други религии и става пълна каша, нормално е да се объркваш.

и в християнството тогава ти сам зваеш че никак не е лесно-

възлюби ближния,прощавай,дълготърпение,дай милост,не осъждай брата си!и християни не се става от днеска за утре! :)

възлюби ближния,прощавай,дълготърпение,дай милост,не осъждай брата си!и християни не се става от днеска за утре! :)

Основното както и в другите религии е да си искрен в намеренията си и да не те мързи, да учиш, да практикуваш. Следва трансформация на съзнанието, приемане на Божията благодат и тогава няма как да не постъпваш правилно, не е и трудно. Проблема идва когато целият този мироглед се сблъска с реалността, лицемерието на божиите служители, липсата на искреност за която казах в началото, тя се вижда много добре, получава се една огромна дисхармония, допълнена от ненужното и несправедливо страдание на много божии създания...

Основното както и в другите религии е да си искрен в намеренията си и да не те мързи, да учиш, да практикуваш. Следва трансформация на съзнанието, приемане на Божията благодат и тогава няма как да не постъпваш правилно, не е и трудно. Проблема идва когато целият този мироглед се сблъска с реалността, лицемерието на божиите служители, липсата на искреност за която казах в началото, тя се вижда много добре, получава се една огромна дисхармония, допълнена от ненужното и несправедливо страдание на много божии създания...

Добре казано. И при будизма има такъв проблем, когато се сблъскаш с непочтени и корумпирани учители, със сектанство, със скандали... Всичко това по никакъв начин не обезценява тези учения. Не може да се съди за христянството по някой впиянчил се поп, който разпродава имотите на църквата или за будизма по някой лицемерен монах, който накрая се оказва, че имал няколко любовници, примерно.

гордост,скъперничество,чревоугодие,гняв,леност,завист са неща срещукоито и вие се стремите да отхвърлите!най-вече пишете за гордостта!според християните най-страшното нещо е гордостта. майка на гордостта е невежеството.същност на гордостта е лъжата.гордостта е коренът на всички грехове.пребивава с нас до смъртта ни основа на борбата с гордостта е познанието на самия себе си всветлината на съвестта и само Господ я лекува.Ако Господ не бе дал на човека смърттанай-великото благодеяние, което дава възможност за покаяние, човек би достигналв гордостта си гордостта на сатаната.тук има прилика според писаното от будистите,само че вие смятате сами да се справитеа ние молиме Бога за помощ!

Точно така. Нищо не става от днес за утре, но ние сме култура, в която се търсят бързи резултати – заведения за бързо хранене, бързо забогатяване, бърза популярност и издигане в кариерата... Това прави съвременните хора крайно невротични, стресирани и блуждаещи като слепци в търсене на удовлетворение. Няма бързо просветление, нито бърз път към Бог.

При християнството е лесно от 2000 години я има библията, докато при будизма се пишат много текстове по късно които се признават за канонични от дадени традиции, омешани са с други религии и става пълна каша, нормално е да се объркваш.

то каква каша е и в библийките - ум да ти зайде

да не говорим за глупостите дето не знам си кои си са ги измислили с някаква цел

И парадоксът е, че сред претендиращите да следват някакви духовни учения често се срещат най-големите горделивци.

да не говорим за глупостите дето не знам си кои си са ги измислили с някаква цел

Бе, Хайди, ти кат някаква черна станция се включваш у всяка тема в този раздел само, за да кажеш, че всички, които не четат книжките дето ни ги предлагаш са глупци вярващи в глупости. Признавам те за експерт по котки и високо ценя загрижеността ти за всички домашни любимци и за животните като цяло. Ма, нито от христянство имаш понятие, нито от будизъм, за да даваш оценки.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

знаеш ли и аз мислех така!три пъти почвах да я чета и я захвърлях,мислех че по тъпа книга не съм виждал,и добрече ми беше подарък та не я изхвърлих!но не е така,няма празна дума,това е извор на премъдрост!ако не вярваш дай ми едно изречение,което смяташ че е пълна глупост и ще видиш че не е така!само че в темата за библията да не ни бият тука!!! :)

знаеш ли и аз мислех така!три пъти почвах да я чета и я захвърлях,мислех че по тъпа книга не съм виждал,и добрече ми беше подарък та не я изхвърлих!но не е така,няма празна дума,това е извор на премъдрост!ако не вярваш дай ми едно изречение,което смяташ че е пълна глупост и ще видиш че не е така!само че в темата за библията да не ни бият тука!!! :)

Определено трябва да се прочете, аз го направих с вяра от кора до кора, Новият завет няколко пъти. Ако искаш да се опиташ да осмислиш донякъде пустота прочети пак Книга на Еклисиаста или Проповедника от Стария завет, също и книга на Йов. Там има паралели.

Керваните, като следват по криволиченията им,
пристигат в пустота и се губят;  Йов 6:18

И парадоксът е, че сред претендиращите да следват някакви духовни учения често се срещат най-големите горделивци.

Бе, Хайди, ти кат някаква черна станция се включваш у всяка тема в този раздел само, за да кажеш, че всички, които не четат книжките дето ни ги предлагаш са глупци вярващи в глупости. Признавам те за експерт по котки и високо ценя загрижеността ти за всички домашни любимци и за животните като цяло. Ма, нито от христянство имаш понятие, нито от будизъм, за да даваш оценки.

не знам аз кой черна станция

мъчно ви е за заключената тема ли

Cogito ergo sum.

Фактът, че се съмняваш, че има, каквато и да било основа, е напълно достатъчен като доказателство за съществуване.

--------------------------------------

Мога ли да попитам каква е мотивацията на всеки един от вас да се интересува от източни учения?

Моят мотив да започна бе познание и стремеж към тотална свобода. Бях се фрийкнала на тема свобода.

Интелектуалните дейности са ми хоби. Основно изследване на мисленето и логика. В логиката има едно положение, когато стигнеш до върховната причинност и виждаш, че има нещо гнило. Разбира се от математическата логика ми стана ясно още на млади години, че причинноследствената верига си има начало и край, които съответно възникват и изчезват по някакъв начин, който може да е всякакъв, но в никакъв случай не е причинноследствен. Естествено оттам ми стана ясна и относителността и ограничеността на причинноследственото мислене. Оттам, докато ми просветне, че има изход от задънената улица и на върха вместо истина има свобода, минаха още 20 години. Но не е само това. За да разбереш върховната свобода е необходимо да осмислиш последствията от върховната свобода. Бяха ми казали познати, че мисленето ми прилича на това на дзен будистите. От тогава почнах да се интересувам и да чета за дзен. Най доброто, което съм чел до сега са проповедите на Бодхидхарма. Те са логически най чисти не само в будизма, но и от всичко философско и теологическо, което съм чел до сега. От коаните най силно впечатление ми е направил този за учителя Банкей и чудесата.

знаеш ли и аз мислех така!три пъти почвах да я чета и я захвърлях,мислех че по тъпа книга не съм виждал,и добрече ми беше подарък та не я изхвърлих!но не е така,няма празна дума,това е извор на премъдрост!ако не вярваш дай ми едно изречение,което смяташ че е пълна глупост и ще видиш че не е така!само че в темата за библията да не ни бият тука!!! Публикувано изображение

тука за общото говорим - давай да го видим къде й тоз страшен съд

Хе, за мен логически и езиково най-изчистеният текст е Йога сутра.

не знам аз кой черна станция

мъчно ви е за заключената тема ли

Напротив. Изпитвам облекчение.

Ами, Хайди, само щото сме приятелчета не мога да не ти кажа, че да наричаш чуждите възгледи "глупости" без дори да ги познаваш е най-малкото проява на лош вкус.

Хе, за мен логически и езиково най-изчистеният текст е Йога сутра.

Това е класика. Отличен текст, но имай предвид и че преводът на Пламен е много прецизен. А преводът на Нагарджуна напр. на български е меко казано странен на места, да не казвам по-силна дума.

Определено трябва да се прочете, аз го направих с вяра от кора до кора, Новият завет няколко пъти. Ако искаш да се опиташ да осмислиш донякъде пустота прочети пак Книга на Еклисиаста или Проповедника от Стария завет, също и книга на Йов. Там има паралели.

Керваните, като следват по криволиченията им,
пристигат в пустота и се губят;  Йов 6:18

и аз ще препоръчам една книга на светителя Теофан Затворник-КАКВО Е ДУХОВЕН ЖИВОТ И КАК ДА СЕ НАСТРОИМ КЪМ НЕГО,ако разбира се не сте я чели и мисля че ще предизвика интерес и за будисти!може да се прегледа от тука-http://tavor.hit.bg/chitalnia/knigi/teofan1.htm

и аз ще препоръчам една книга на светителя Теофан Затворник-КАКВО Е ДУХОВЕН ЖИВОТ И КАК ДА СЕ НАСТРОИМ КЪМ НЕГО,ако разбира се не сте я чели и мисля че ще предизвика интерес и за будисти!може да се прегледа от тука-http://tavor.hit.bg/chitalnia/knigi/teofan1.htm

Благодаря. За мен поне това ще е много интересно.  

И аз си позволявам да препоръчам нещо на същата тематика, но в будистка перспектива – http://skydharma.com/OUR_FILES/Cutting_Through_Spiritual_Materialism_BG1.pdf

Това е класика. Отличен текст, но имай предвид и че преводът на Пламен е много прецизен. А преводът на Нагарджуна напр. на български е меко казано странен на места, да не казвам по-силна дума.

Вярно е, че преводът е много добър на български.

Понеже знам колко е важен превода и винаги чета един и същи текст и на руски, и на английски, при възможност с различни коментари. На български нямам навик да чета, а май и няма достатъчно добре преведени текстове, като изключим книгите на Евразия или греша? 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.