Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избори 2013: изгледи за старите и новите играчи

Featured Replies

Заплатите са важни и всеки трябва да взима според образованието и труда,който влага!

Трябва това да се гледа,за това избягаха ядрените ни физици в чужбина,други специалисти/Българи/ работят дори и в ''CERN''.

В коя нормална страна не се гледа образованието и труда? Германия? Около 3000 евро заплата месечно на лекарите/ср. заплата/,3000-4000 евро на химиците и т.н. НО има и още нещо,УВАЖЕНИЕТО от хората... :X

Ако взимаше 400 лева заплата ,тогава щеше да ти пука и щеше да караш не 15 ,а 25 годишен таралясник.

Не ми се обиждай,целта ми изобщо не е такава.

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

• Отговори 983
  • Прегледи 43,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не може да се сравнява заплатата на човек,който е учил над 5 години,който си е скъсал **** от учене,изхабил сумати нерви и пари за образование с заплатата на една сервитьорка . Някой хора извършват работа от която зависят човешки животи.Една грешка и може да убиеш някого.

Не говорим за тия с купените дипломи некадърниците, е те убиват

Огромна част от т. нар. работодатели (което е безсмислена думичка, но при желание от ваша страна мога да обясня защо мисля така) са от поколението родено преди 1975 г.! Това са хора с комплекси по "западното", по мерцедеси и само са слушали и чували, че можело да имаш частен бизнес, да определяш ти колко пари ще получава някой, който не е равен по акъл и имане с теб... и подобни.

Аз съм от това поколение (преди 75-а), но....не страдам и никога не съм страдал от този комплекс! В началото на демокрацията 89-90-а даже бях с десни убеждения и съм гласувал за едно от ния СДС-та с тирета, които имаше тогава. Но 97-а коренно ми се пречупиха възгледите, когато видях истинското лице на "демокрацията"- вандалщината пред Парламента, тия озверели хора, след това тая тотална разпродажба на всичко, което беше строено, масовата безработица от 25%, уволненията, арогантността и надменноста на Костов (също както сега на Боко), виждах как хора "с 2 пръста чело" стават милионери не от честен труд.....всичко това ме отврати! Истината е, че честните и почтени хора бяха смазани от демокрацията, прехода просто ги декласира и ги постави в положение да се борят за оцеляването си- своето, на децата и семейството. Това е истината!

Заплатите са важни и всеки трябва да взима според образованието и труда,който влага!

Трябва това да се гледа,за това избягаха ядрените ни физици в чужбина,други специалисти/Българи/ работят дори и в ''CERN''.

В коя нормална страна не се гледа образованието и труда? Германия? Около 3000 евро заплата месечно на лекарите/ср. заплата/,3000-4000 евро на химиците и т.н. НО има и още нещо,УВАЖЕНИЕТО от хората... :X

Ако взимаше 400 лева заплата ,тогава щеше да ти пука и щеше да караш не 15 ,а 25 годишен таралясник.

Не ми се обиждай,целта ми изобщо не е такава.

Напълно съм съгласен :) Само нека не отиваме в другата крайност - аз учех двайсет и пет години, сега мога да почивам и да си вземам минималните парички за моето образование. Но за пети път ще кажа. Не обичам хора, дето биха живяли с 400 лева ( защото може и с толкова да се живее, че и с по-малко), но не биха направили нищо, за да вземат 1000. Тук няма значение образованието. А за войната на поколенията ще кажа...че точно тия поколения отпреди 1975 година и началото на седемдесетте, попаднахме във вакуум през 1989 година. На практика сме най-ощетени, защото завършихме по комунистически правила, а след казармата вече бяхме в дивия капитализъм :) Изведнъж се оказва, че всичко, което си учил, няма никакво значение. А тия, дето все пак са направили някакъв бизнес, го направиха по два начина - тате даде и айде стига сме учили, да направим далаверите. Ако има нещо, за което ме е яд на ония години то е, че отидох пак да уча, а не се захванах с далавери. 

Кога ли на (..нелицеприятен епитет..) българин ще му просветне под шапката , че и при 400лв (ако има от къде да ги заработи) , и при 1000лв (изработени с много труд и усилия) заплата , докато не започне да прави разлика мужду причина и следствие , винаги и еднакво ще бъде ощетен , онеправдан и безправен...? Каква е разликата , ако у нас получавате 400лв срещу 1200евро в чужбина , или пък 1000лв срещу 3000 евро за една и съща работа.....когато и на двете места цените са еднакви (без да се заяждаме в подробностите). Имаше време когато всички бяхме "милионери" , ако си спомняте.....и какво от това? По темата в същност :"По делата ще ги познаете !" , не по приказките и пушилките които вдигат.... Това което се случи с изборите и се случва след тях , по никакъв начин не променя нещата за редовия българин . Какво се е променило?....ако не смятаме още по-гадните последствия.... Примерно новото 25% очаквано поскъпване на тока....този с 1000-та лева по-"богат" ли ще стане ?

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Каква е разликата , ако у нас получавате 400лв срещу 1200евро в чужбина , или пък 1000лв срещу 3000 евро за една и съща работа.....когато и на двете места цените са еднакви (без да се заяждаме в подробностите)

Това не е вярно! Изобщо бил ли си в чужбина,че да пишеш това?  Няма как да не напиша подробности при положение,че това не е вярно.

Колите,който се продават в Германия,и същите у нас,цените у нас са много по-скъпи!

Даже знам и за случай ,покупка на две коли и ти дават трета безплатно.Третата се продаде тук в България за над 2000 лева,кола пр. след 2000г.

В Лондон храната не е скъпа,цигарите и алкохола са.  ДА ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ЗАПЛАТА ОТ 1000 ЛЕВА ТУК И 3000-4000 Евро в чужбина!

Колите са по-евтини,електроника,храна и т.н и т.н.

Ама нали на такива като мене не може да им ''просветне'' ,отказвам се да пиша повече в темата.

Пак ще им сърбате попарата на поредните ид*оти влезли в парламента,самозалъгвайте се че заплата от 1000 лева тук е все едно да взимаш 3000-4000 евро в чужбина. Огромна е разликата!

Нека се самозалъгваме,че е все тая,нали средно статистическия  чужденец си кара хубава кола ,има дом,има пари да заведе семейството си на почивка,дори и извън страната си.Има пари да изхрани семейството си.Пък нашите тук мизерстват и се чудят с какво да си платят разходите,с какво да си купят хляб.

Пенсиите и те са едни и същи? Дали 150 лева тук или 1000 евро там,все тая? Е с 1000 евро поне може да си плащаш разходите и храната...

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Напълно съм съгласен :) Само нека не отиваме в другата крайност - аз учех двайсет и пет години, сега мога да почивам и да си вземам минималните парички за моето образование. Но за пети път ще кажа. Не обичам хора, дето биха живяли с 400 лева ( защото може и с толкова да се живее, че и с по-малко), но не биха направили нищо, за да вземат 1000. Тук няма значение образованието. А за войната на поколенията ще кажа...че точно тия поколения отпреди 1975 година и началото на седемдесетте, попаднахме във вакуум през 1989 година. На практика сме най-ощетени, защото завършихме по комунистически правила, а след казармата вече бяхме в дивия капитализъм :) Изведнъж се оказва, че всичко, което си учил, няма никакво значение. А тия, дето все пак са направили някакъв бизнес, го направиха по два начина - тате даде и айде стига сме учили, да направим далаверите. Ако има нещо, за което ме е яд на ония години то е, че отидох пак да уча, а не се захванах с далавери. 

25 години учел, 35 работел, 45 тренирал, взима кола която е с 10К по-скъпа от предишната и ааа, сега ще кажеш че си имал  време и за съпружеските задължения. Всеки с неговите си комплекси. Малко ако се прочетеш какво си писал, накрая ще излезе че си невъзможен.

Много си чудя защо вярвате на Болен Сидеров като твърди, че нямал нищо общо със станалото в България, и е против олигарсите ? 

Ето една снимчица с която да си припомните преди време с кого се движеше и какво разправяше :

Публикувано изображение

Ето една снимчица с която да си припомните преди време с кого се движеше и какво разправяше :

Всички знаем, че беше гл.редактор на Демокрация и после в Монитор. Това, че си се срещал и контактувал с различни мафиози и олигарси, не значи нищо. В крайна сметка за него няма никакви данни да е облагодетелстван от тези си контакти по някакъв начин. В крайна сметка- ако си олигарх или облагодетелстван по някакъв начин от т.н. "преход", едва ли ще напишеш книгите, разбиващи мита на т.н. "демокрация":  

[*]"Основи на българизма",

[*]"Моята битка за България",

[*]"Бумерангът на злото",

[*]"Властта на Мамона.Кой и как ни ограбва"!

[*]"Българофобия"

...

[*]"Българофобия"

то пък все едно тези "писания" са много стойностни ?  :lol6:

Боже Господи  - нима  памфлетите и графоманските изцепки на Волен вече се представят за някакв актив ? :no-no:

Всички знаем, че беше гл.редактор на Демокрация и после в Монитор. Това, че си се срещал и контактувал с различни мафиози и олигарси, не значи нищо. В крайна сметка за него няма никакви данни да е облагодетелстван от тези си контакти по някакъв начин. В крайна сметка- ако си олигарх или облагодетелстван по някакъв начин от т.н. "преход", едва ли ще напишеш книгите, разбиващи мита на т.н. "демокрация":  

[*]"Българофобия"

Боже! Може ли да бъдеш толкова елементарен. Това,че бе чучнат като главен редактор на вестник Демокрация показва и доказва,че отдавна е вързан за службите. Това показва и доказва как партията майка БКП е градила своята опозиция, за да няма никаква опозиция и да бъде винаги на власт със  своите си фалшиви лица като СДС тогава. Колкото до приписването, а не написването, на  тез изброени от вас неща, това е просто за да му изградят образ, легенда пред хората за да може подобни наивници като теб да се хващат на тази въдица. С парите на олигарха Валентин Златев, бяха закупини цигански гласове за да може АТАКА да влезне в театъра на мечтите. И бъди сигурен,че АТАКА ще подкрепи правителство на БСП с ДПС, защото партията е само една БКП и нейните фалшиви други лица като СДС,НДСВ,ГЕРБ,АТАКА,ВМРО......

Знаете ли защо така открито ви манипулираше с подобни неща като 500лв минимална пенсия и 1000 лева минимална заплата. Защото много добре знае ,че кукловодите никога няма да допуснат АТАКА да има мнозинство, та ако ще 100% от гласуващите да гласуват само за АТАКА. Нима сте толкова наивни и вярвате,че Атака без фалшивикации и копуване на гласове може да хване 7%? Та тя едвам стига до 1,5%. Нима наистина вярвате,че 51,33 от имащите право на глас са гласували? Това са глупости единствено за наивници. Проучете кой изработва отпечатва протоколите, от тук тръгват нещата и стигат до софтуеръ в който вкарват гласовете

Как да се оправи България като има толкова наивни хора които ползват главата си само и единствено за носене на шапка. Има толкова белези, които го издават, не думите са важни, а делата. Ако си направите труда, да отворите сайта на Народното Събрание и проверите как е гласувала АТАКА какви закони е подкрепила, от самото и влизане в парламента,ще се оскубите косите. Но те на това разчитат на вашият мързел и вашата наивност. Ако погледнете кои депутати най много са отсъствали от театъра, ще видите,че това са Ахмет Доган, Делян Пеевски и любовницата на Долен Сидеров - Гаджева.....

Редактирано от Myhito (преглед на промените)

...

Въпреки всичко аз считам, че именно Атака е нужна на хората, като присъствие в парламента, за да може да има някой който да изрича на глас това, което хората реално си мислят за това, което става във и с България! Няма разумен човек, който да отрече, че 100% това което говори Волен е ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА! Това, че го казва, знаейки, че практически няма да може да промени нищо е ясно, но....има нужда някой да го казва, защото и 10% от това ,което казва Волен да се промени- пак е нещо!

Нещо им го нямаше вчера присъствието.Как ще обясниш подкрепата за герб в предния парламент и цирковете, които разиграват сега? България няма нужда от шизофреника Волен да и казва каквото и да е било, още повече да решава човешки съдби. Как може нормално мислещ човек да му повярва, че ще направи заплатите 1000 лева, глупост, с която ни залъгваха политиците още около влизането в ЕС. И аз искам да са такива заплатите, но никой от този парламент не би направил подобно нещо. И този план, дето го размахва, мислиш ли, че ще се изпълни? Защо не постави условия на герб да работят по идеите му срещу подкрепата в предния парламент? Реторични въпроси са това май.

Как може нормално мислещ човек да му повярва, че ще направи заплатите 1000 лева, глупост, с която ни залъгваха политиците още около влизането в ЕС. И аз искам да са такива заплатите, но никой от този парламент не би направил подобно нещо. И този план, дето го размахва, мислиш ли, че ще се изпълни? Защо не постави условия на герб да работят по идеите му срещу подкрепата в предния парламент? Реторични въпроси са това май.

Ти чете ли внимателно какво писах по-горе? защо мислиш, че със 7% може да изпълни намеренията си? И защо мислиш, че аз не мисля? Защо първосигнално са отрича- "това не може да стане", а не се мисли и действа- как това да стане? Ами дай да видим както това може да стане (защото може), а не да казваме, че не може, защо та им изнася именно на всички тия олигархични кръгове и "чуждестранни инвеститори"? Що се касае до ГЕРБ, явно не си живял последните 4 години, защото Волен подкрепяше Буда 2 години именно защото Буда беше дал сигнали, че ще работи в посока с монополите, но не го направи! Пак те питам защо не вземам да мислим как минималната заплата да стане 1000 лв, а не да казваме, че не може да стане? Значи в Гърция, страна която е със стотици милиарди дългове и е напрактика икономически фалирала, минималната заплата е 1100 лв. Ни е по-некъдърни ли сме от тях? Да давам ли и други примери, че има доста африкански държави, в които доходите са по-големи от нашите? вече бях казал, че пари в България има,но са концентрирани в 10% от хората. Ако те се преразпределят, чрез законови механизми, минималната заплата веднага ще скочи! Тези, които изкарват парите в тази държава, трябва да бъдат доста по-добре платени за това! Така, че плана Сидеров е доста по-мек от това, което реално може да се направи (което аз бих направил)!

По-горя някой ме нарече елементарен, защото Атака щяла да подкрепи БСП и ДПС. А защо да не ги подкрепи, ако предлагат положителни неща! Много плоска е позицията за или против БСП, за или против БСП, за или против Герб. Истинската позиция е ЗА или ПРОТИВ хората, ЗА или ПРОТИВ справедливостта....конкретни партии нямат никакво значение! В момента единствено АТАКА, поне на думи и реторика, се доближава до тази позиция!

Редактирано от SS-23 (преглед на промените)

Ти чете ли внимателно какво писах по-горе? защо мислиш, че със 7% може да изпълни намеренията си? И защо мислиш, че аз не мисля? Защо първосигнално са отрича- "това не може да стане", а не се мисли и действа- как това да стане? Ами дай да видим както това може да стане (защото може), а не да казваме, че не може, защо та им изнася именно на всички тия олигархични кръгове и "чуждестранни инвеститори"? Що се касае до ГЕРБ, явно не си живял последните 4 години, защото Волен подкрепяше Буда 2 години именно защото Буда беше дал сигнали, че ще работи в посока с монополите, но не го направи! Пак те питам защо не вземам да мислим как минималната заплата да стане 1000 лв, а не да казваме, че не може да стане? 

...

Можеше да има промяна, ако след протестите бях изметени всички досегашни партии. Да, ама това не стана. Продължавай да си вярваш, че сегашните партии ще направят нещо за хората, по-скоро ти не си живял тук, за да мислиш така. Такава ни е орисията - първо турско робство, после комунизъм, сега и мутренско управление. Заплатите може и да станат толкова, но няма да е защото Волен или Станишев са го написали в програмата си. 

Има, има... и ставаме все повече. ;)

Бедата ви е, че мислите всички, за които се каже, че са имали картончета в ДС, за измекяри. Е, не е така. Имало е и има много почтени хора, не всички са еднакви. Както и в момента е така в ДАНС, в полицията в НСС.

Има хора и хора.

Много ми хареса как след речта на Волен всички скочиха срещу него. Волен не е безгрешен, но си е поставил задача, която е от историческо значение. Нямат значение постове, пари, коли, жени...

Ето 8 г. можеше да го купят, но не стана, разбиха му групата, семейството, покушения на магистрали му спретваха, тепърва ще има още такива... няма да спрат.

Страната се управляваше от тарикати в лицето на БСП, ДПС и най-вече на ГЕРБ. Да не говорим за брокерите от НДСВ, чийто кадър е Борисов.

http://www.bnews.bg/article-77080 - вчера пак не си беше пил хапчетата. Все още се чудя, как има хора, които му вярват на тоя...

Гледах го директно. Е, и? Тоя мушморок беше дошъл да го провокира. Какво поска от него Волен? поиска да се извини от името на Скат, за обидата която нанесе ген. Валери Симеонов на избирателите на Атака, наричайки ги лумпени и  идиоти. Как трябваше да постъпи Волен? Що се касае до полицайчето- то беше повикано от тоя репортер.

Мале, мале, мале....като гледам каква атака се очертава срещу Волен, все повече се убеждавам, че е на прав път! Ако беше в "матрицата" даже американската посланичка щеше да го приеме!  Аз прогнозирам, че за следващите избори той ще вземе най-малко 400 хил гласа.

Бедата ви е, че мислите всички, за които се каже, че са имали картончета в ДС, за измекяри.

Аз изобщо не се вълнувам от дъвката "ДС"! На времето в ДС влизаха най-интелигетните хора,...случаен човек не можеше да влезе. Друг е въпроса, че далеч не всичка са били почтени.

Мисля, че темата трябва да се промени."Новите" играчи, ги нема...кой взел субсидия-взел, кой не взел-ближе рани :) Останаха само "Старите" мастии, и сякат нов бардак да правят, ама народа е казал: Със стари курви, нов бардак, нема как да стане.... Да сме живи и здрави, че близките години, само на тва ще се радваме:)

Въпросът не е какво, а КАК е поискал. Спомням си един скорошен такъв случай, когато изкърти, пак в пряко предаване, една врата. Ако смяташ, че това е нормално поведение на някой, който сам за себе си твърди, че е зрял политик, добре. Като добавим и постоянното въртене като ветропоказател (последният пример беше вчера, когато пак направи трик в полза на БСП) и плюенето по всички и всичко, махленския тип разправии с НФСБ (двете страни се плюят денонощно), сценката в самолета на "Луфтханза" преди време и т.н., картинката не е хич лицеприятна. Тук не говорим за сценарий, той сам се вкарва в тия филми. Магистралата беше съвсем отделен случай, тя вероятно наистина е.

Ако на Волен му бъде дадена власт, той няма да е много по-различен от Бойко, т.е. много празни приказки и хвалби, и накрая нищо освен... лидерство (да си го кажем - авторитаризъм) - дори сега говоренето му почти винаги е в първо лице единствено число. Това, разбира се, си е мое лично мнение.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Гледах го директно. Е, и? Тоя мушморок беше дошъл да го провокира. Какво поска от него Волен? поиска да се извини от името на Скат, за обидата която нанесе ген. Валери Симеонов на избирателите на Атака, наричайки ги лумпени и  идиоти. Как трябваше да постъпи Волен? Що се касае до полицайчето- то беше повикано от тоя репортер.

....

Лумпен (от на немски: Lumpen – парцали, дрипи) е лице, което не притежава собственост и преживява от случайни доходи.

Терминът лу́мпен-пролетариа́т е въведен от Карл Маркс в книгата му „Германската идеология“ за да обозначи низшите слоеве на пролетариата, който не може да достигне до класово съзнание. По-късно в „Единадесет брумера“ на Луй Наполеон Маркс определя тази класа като отхвърлена от всички други класи.

По-късно разговорно като лумпени започват да се означават всички декласирани слоеве на обществото – бездомници, престъпници и други.

А като лумпенизация на обществото се означава провеждането на политика, която води до увеличаване на дела на тези слоеве от населението, както и разпространението на техния модел на поведение, и светоглед, в условията на обществена криза.“

Уикипедия. 

Думата редовно се употребява от различни политици, журналисти и други за политически опоненти : 

Кулезич нарече избирателите, които не гласуват за ГЕРБ  идиоти и промити мозъци

Цигани, лумпени и МВР спасяват ГЕРБ ( туй пък е с обратен знак и е от форума на Българските националисти) 

Борисов: Синдикатите дърпат дявола за опашката, има много лумпени в България

Божидар Димитров: С пари много лумпени в България могат да станат македонци

Жан Виденов: Протестиращите са лумпени. Три пъти ще има избори до края на 2013 г.

Иво Сиромахов: “ ”Жълтата Медия” е за лумпени и няма място в едно развито общество

и .тн, и т.н., и т.н. 

въобще думата се употребява толчкова често в медиите, при речи и различни изказвания, че вече е станала като "добро утро" едва ли не.

Баш Волен да се обижда от дума, същият Волен, който наричаше  Бойко Борисов "Мухобойко" в

хаххахах

Между другото, докато се ровех в помията на заглавията на медиите и речите на Волен Сидеров , попадна на   едно професионално изследване на обидите в официални изказвания в медиите  : 

Плебеи се оказаха професорите, доцентите, даскалите, военните и всички служители извън трите най-важни сфери на държавата – митници, приватизация и данъчна служба” (Н/24.08.01). В един от случаите, тематично свързан с положението в Ню Йорк преди управлението на кмета Рудолф Джулиани, заемащите социалното дъно са определени като антиелит, срв.: “Агресивни просяци и всякакви отрепки властваха на улицата… антикултурният елит на Ню Йорк се бореше да защити правата на антисоциалните елементи” (Д/21.05.07). Еднократно е регистрирано разширяване на опозицията до вида “Истински хора, а не лумпени” (Д/11.11.06).

Квалификациите лумпен, отрепка, плебей и др. могат да се отнасят до конкретно лице или до конкретизирана група хора, например “Волен Сидеров налетя на протестиращ гражданин, който го нарекъл лумпен” (С/7.12.06); “Рекорд по счупени седалки постави лумпенизираната ‘червена’ агитка…” (ММ/12.08.07); “отрепките от ОМО ‘Илинден’ ” (Ст/13.10.03); “Никола Саркози, който нарече протестиращите младежи ‘измет’ ” (Д/24.10.06) и т. н. В една публикация с автор Александър Литвиненко е визиран дори руският президент във връзка с изказването му “И ние всички му завиждаме” по адрес на обвинения в изнасилвания и сексуален тормоз президент на Израел Моше Кацав, срв.: “Кремълският Чикатило-2 /з/, Кремълската измет вече не смята за необходимо да се прикрива и да спазва дори елементарни норми на приличие” (Н/24.11.06). В други случаи обаче негативните квалификации се отнасят до целия български народ, срв.: “Вътрешно май [Симеон Сакскобургготски] презираше всички. Смяташе ни за плебеи” (Д/15.07.05) или “Българският народ е народ от отрепки” (Н/31.12.04) – из интервю с художника Генко Генков. Но нетолерантната квалификация може да се адресира и към анонимни хора или общности, например: “Да не забравяме, че социалната опора на всеки тираничен режим е лумпенът!” (ШП/12.04.07) или “Публичността се преселва в тези анонимни пространства, ‘стоплена’ от физиологическите разсъждения, сексуалните догадки и примитивната параноя на електронния лумпен” (Дн/27.11.07).

В редица публикации се наблюдава струпване на негативни названия, бележещи елементи на социалното (интелектуалното) дъно, срв.: “психопати, алкохолици, наркомани, лумпени и пачаври” (Д/26.02.07); “интелектуални примати и лумпени” (Н/17.12.04) – за участници в риалити шоуто “Биг Брадър”; “неудачници, т. е. плебеи, червеи, измет” (Д/1.06.05) – за бедните в България според определението на “платените шамани”. Много обичайно е групирането на две или повече отрицателни названия, когато се активира темата “избори”, срв.: “маргинали, аутсайдери или лумпени са гласували за ‘Атака’ ” (Д/29.06.05); “гласувалите за коалицията бяха определени като ‘аутсайдери’, ‘маргинали’, ‘лумпени’ ” (Д/4.07.05); “гласовете на цигани и лумпени” (С/6.11.07); “Педерастите, лесбийките и другите отрепки не трябва да имат право на глас” (Н/3.11.04). Наред със съчинителните конструкции за струпването на негативни характеристики се използват и други начини, например корефериране към един и същ обект с различни обозначения: “Това не са фенове, това са мърши… Ще смачкаме тези отрепки” (С/4.08.06) – закана на шефа на МВР срещу футболни хулигани.

Метафори с основа “социално дъно” са много активни в зона “политика”, срв. например израза “българският политически лумпен” (Н/4.10.04) или “Левицата обаче предпочете силата на нравствената чистота… и се опази неопетнена пред моментната метежност на озверели и насъскани от политическите лешояди лумпени” (Д/08.06.05). С отношение към политиката и спорта е регистриран и оказионализмът лумпениада: “Лумпениадата е една и съща в спорта и в политиката /з/” и вътре в изложението “лумпениадата в спорта и лумпениадата в политиката” (ДТ/4.04.07) (вж. и други примери в раздел 2.7.1).

Негативният полюс на опозицията елит – лумпени може да се комбинира с негативния полюс на противопоставянето град – село, както е например в следното изказване на Христо Стоичков в интервю пред списание “Мах” по адрес на българските журналисти: “Защото много от нашите лумпени, когато аз съм играл, са стъргали, събирали орехи някъде по селата” (ММ/27.07.07). Регистрирана е и още по-сложна комбинация, в която се включва и опозицията център – периферия: “Според някои анализатори, в това число социалния антрополог Харалан Александров, за ген. Бойко Борисов са гласували ‘най-прецаканите, най-онеправданите хора от периферията на столицата, онова полугето-полусело, което ражда футболни хулигани и омраза към социалните върхове’. Коментатори от района на жълтите софийски павета питат: нима и у нас стана като в Америка – ‘червените вратове’ да ни налагат избора и ценностната си система? Да ни диктуват правилата в политиката и местната власт? ‘Лумпени’ от периферията им отвръщат: С какво всъщност тези ‘полуселяни-полуграждани’ са по-лоши от дебелите, градски вратове?” (Ст/8.11.05). 

Та Волен в момента прави циркове, обижда се от думи, които сам той е употребявал за свои политически опоненти,  докато подкрепя де факто искането на ГЕРБ да се касират изборите, защото какво друго прави с напускането на залата и останалите номера ? Говори, че е против ГЕРБ, а върши точно обратното - налива вода в тяхната мелница. преди малко от трибуната Пеевски настоява да се гласува да се задължи служебният премиер да му се яви до 30 минути. Сидеров взема думата след него и настоява, ако служебният премиер не дойде, депутатите да се вдигнат и да отидат в Министерски съвет.

Митинг на депутати пред Министерски съвет би бил топ новина в целия свят , баси.

И за пореден път гласът на разума проговори през Лютви Местан.

Баси държавата... щом един турчин се оказва най-разумният от всички делегати на обществото

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Та Волен в момента прави циркове, обижда се от думи, които сам той е употребявал за свои политически опоненти,  докато подкрепя де факто искането на ГЕРБ да се касират изборите, защото какво друго прави с напускането на залата и останалите номера ? Говори, че е против ГЕРБ, а върши точно обратното - налива вода в тяхната мелница. преди малко от трибуната Пеевски настоява да се гласува да се задължи служебният премиер да му се яви до 30 минути. Сидеров взема думата след него и настоява, ако служебният премиер не дойде, депутатите да се вдигнат и да отидат в Министерски съвет.

Митинг на депутати пред Министерски съвет би бил топ новина в целия свят , баси. И за пореден път гласът на разума проговори през Лютви Местан. Баси държавата... щом един турчин се оказва най-разумният от всички делегати на обществото

Волен още вчера в изказването си на откриването, обеща на Герб и служебното правителство, че няма да видят мира. Абе не си ли даваш сметка, че имаме нужда от такъв човек, с който постоянно да ръчка статуквото, и да държи в напрежение "матрицата". Само тако може да почне малко от малка да се върши нещо практично. Всички много философстват, много разтягат локуми, много общи и празни приказки говорят, ама малко практически неща вършат. Ей за това ми харесва Волен, ако и да знам, че блъфира, защото е извън системен и нестандартен и никой не може да е спокоен с него! 

Местан е много, много интелигентен, но е като по калъп, и още като каже първото изречение, знам какво иска да каже на финала! 

Ситуацията от доста време напомня епизода с маймуните в "Обреченият град" на братя Стругацки. Щуращи се хора по бели гащи, павиани, полицаи, отряди от доброволци, които не знаят накъде са тръгнали и така нататък.

"Той понечи да тръгне, но се спря. — Кажете… ако не е тайна, разбира се… Защо е всичко това? Тези маймуни! Откъде се ваеха? Какво трябва да докажат?

Наставника въздъхна и слезе от перваза.........................

- А ето че сега свикнахте и тези въпроси вече дори и през ум не ви минават. Нали това е едно от условията на Експеримента. Експериментът си е Експеримент, какво друго мога да добавя? — Той се усмихна. — Е, вървете, вървете, Андрей. Вашето място е там. Най-важното е да се действува. Всеки на своето място и всеки да дава всичко, каквото може!"

25 години учел, 35 работел, 45 тренирал, взима кола която е с 10К по-скъпа от предишната и ааа, сега ще кажеш че си имал  време и за съпружеските задължения. Всеки с неговите си комплекси. Малко ако се прочетеш какво си писал, накрая ще излезе че си невъзможен.

Да, имах и такъв ник. 

Ситуацията от доста време напомня епизода с маймуните в "Обреченият град" на братя Стругацки. Щуращи се хора по бели гащи, павиани, полицаи, отряди от доброволци, които не знаят накъде са тръгнали и така нататък.

"Той понечи да тръгне, но се спря. — Кажете… ако не е тайна, разбира се… Защо е всичко това? Тези маймуни! Откъде се ваеха? Какво трябва да докажат?

Наставника въздъхна и слезе от перваза.........................

- А ето че сега свикнахте и тези въпроси вече дори и през ум не ви минават. Нали това е едно от условията на Експеримента. Експериментът си е Експеримент, какво друго мога да добавя? — Той се усмихна. — Е, вървете, вървете, Андрей. Вашето място е там. Най-важното е да се действува. Всеки на своето място и всеки да дава всичко, каквото може!"

Прехвърли няколко глави напред и стигни до момента, в който Гайер взема властта - ще откриеш много общо между речите на Волен и Бойко и Гайеровите ;)  

стигни и до момента в който Андрей е главен редактор на вестника - как се пишат статии, как се обгрижва властта.

Единствената разлика е, че не сме въоръжени в момента, та да стигнем до кръвопролитие.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.