Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избори 2013: изгледи за старите и новите играчи

Featured Replies

Буквализмът не е най-добрия съветник, но нямам против и буквално да ме разбираш. Това, че твоята марка чай я няма в "Била", не е показателно, че асортименът е по-малък от кварталното ти магазинче.

Но то не е една марка - липсват повече от 10 марки продукти, които аз търся - просто ги няма. Същите тези се намират в далеч по-малки магазини. Значи може в кварталният магазин, в селце, в магазин в провинциално градче около 10,000души да има неща, които по големите вериги ги няма и това се нарича богат асортимент? Да ти кажа - отивам в Била и виждам същите салами, които ги има на кварталният магазин - разликата е минимална, освен тук-таме в цената. Разбираш ли - то да е единичен случай, ами то половината от нещата, които ги търся, просто ги няма. Не виждам смисъл да отивам в големите вериги, освен да пазаря стек със захар или стек с олио с отстъпка в цената за количество или някоя промоция. За останалото - казвам, че тук дори и квалифицираният труд не се цени и се опитват работодателите да минат тънко, дори в техен ущърб да е впоследствие. В действителност всеки се опитва да плаща възможно по-малко и да експлоатира работника повече и много малко работодатели действително ценят кадрите си.
  • Отговори 983
  • Прегледи 44,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Абе жена, ама че заключения извади :) Искаш да ти издам тайната, как се пестят пари за това, което иска да има човек и как това ставеа без риск да ти вземат това, което си придобил?

Заключенията ми са на база това, което пишеш тук. Хем за половин година работодателят ти дължи заплата, хем я бил увеличил наскоро...хем плащаш кредити, хем ги плащаш от спестявания... абсурди! Но не ме учудва, все пак живеем в страната на абсурдите :)

За останалото - казвам, че тук дори и квалифицираният труд не се цени и се опитват работодателите да минат тънко, дори в техен ущърб да е впоследствие. В действителност всеки се опитва да плаща възможно по-малко и да експлоатира работника повече и много малко работодатели действително ценят кадрите си.

Съгласна съм. Едно от грозните наследства на развития ни социализъм е именно неуважението към квалификацията на работника, не толкова на база образование, колкото до факта, че колкото и да си приличат производствата(и всички останали сфери на икономиката), всяко има своите тънкости и за да се стигне до пълноценно изпълнение на задълженията на един работник му трябва време. Разбира се за различните сфери е различно. В нашата мила, родна страна няма ясни граници между квалифициран и неквалифициран труд, между труд изискващ знания и труд, изискващ умения.

Ще ви разкажа нещо да се посмеете: Имахме една чистачка-леля Зинка. Не знам какво чистеше, но истината е, че компютрите и бюрата си триехме сами, хубаво! няма срамна работа... ама за паяжините като нямаме шансов инструмент :) Веднъж и казвам с усмивка: Лельо Зинке, ай да свалиш тази паяжина от тавана, че ще ме обеси... Как зина тази жена, не можеш да и затвориш устата - лесно ми било на мен да си чукам на компютъра, той да ми върши работата, а аз да взимам само парите... тирадата завърши с: На, ма, на ти метлата, па си свали паяжината, да са научите и вий да работите... :)

Мога и още смехории да разказвам, но истината е... че не е смешно.

Особено ако и работодателят е от "класата" на леля Зинка...

Хубаво е, че наистина в България има безнесмени и бизнесдами, които са напълно наясно с персонала, квалификацията, задълженията и разбира се с достойното заплащане на труда. И го правят. Дай Боже да се множат!

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Офтопик: Ей сега ми дрънкат от една банка и искат да ми дават кредитна карта за 3000 лева. От друга банка преди време пък се скъпяха и ми предложиха само 500 лева. На вас звънят ли?

Ройтерс:

България e на път да преодолее политическата криза

Публикувано изображение

Лидерът на ГЕРБ заяви, че е убеден, че неговите противници ще са в състояние да съставят правителство.

Това е свидетелство, че политическата криза, която може да подкопае икономиката в най-бедната страна-членка на ЕС, вероятно ще бъде преодоляна скоро, пише Ройтерс в кореспонденция от София.

Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че макар неговата ГЕРБ да не подкрепи опитите на социалистите да съставят коалиция, те ще дадат подкрепата си на следващия кабинет за прокарването на важните икономически и социални мерки.

България се намира в задънена улица след предсрочните парламентарни избори на 12 май, което прави трудно справянето с безработицата, достигнала своя осемгодишен връх, както и с ниските доходи, които са по-малко от половината от средните за ЕС.

Ройтерс припомня протестите срещу ниския жизнен стандарт по-рано тази година.

Партията на Борисов ГЕРБ, която беше свалена от власт по време на протестите през февруари, остава най-голямата в новия парламент, но не можа да си върне подкрепата и да има мнозинство.

На БСП и техните съюзници от ДПС не им достига един мандат в 240-местния парламент, за да имат мнозинство. Социалистите предлагат правителство от експерти, което според тях ще спечели подкрепата и на протестиращите, които не са представени в парламента. Те обещават да създадат работни места, да разплатят забавените плащания и да увеличат подкрепата за най-бедните, посочва агенцията.

Ройтерс отбелязва, че Борисов често променя мнението си и отбелязва, че само ден преди да се оттегли като премиер беше заявил, че няма да подаде оставка. Коментарите му не са гаранция, че България ще бъде в състояние да формира стабилно правителство, посочва агенцията.

В кореспонденцията от София се казва още, че депутати от "Атака" са отказали да станат на крака при изпълнението на химна на ЕС при откриването на парламента.

vesti.bg

Само и единствено Атака се осмели да каже истината в очите на чужденците.

http://novanews.bg/news/view/2013/05/21/50586/%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=accent

Интересно изказване,подобно на изказванията и изискванията за който предирате вие,тук във форума.

След 10-11 мин.,става интересно.

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Силата на Сидеров не е в политиката.Неговата сила е в перото, колкото по бързо го осъзнае толкова по добре.

Не знам къде е силата на Сидеров, но определено неговата партия работи първосигнално. Сега има да го одумват...За 57 години трябваше да е разбрал, че с викане и ярост не става. Така може да уплашиш някое бездомно куче, ама срещу вълците в парламента все едно им казваш - ела Кумчо изяж ме. 

Мда,а онези другите стават? Когато говореше Сидеров за пенсиите,колко са ниски,едни се подхилкваха.Е те стават за политици,нали?

Човека предложи да се намалят заплатите на депутатите,да станат колкото минималната и тогава да разберат,как се живее с 300 лева на месец.

Когато една сервитьорка взима повече от служител в БАН,лекари,учители,то тогава има нещо много сбъркано в тази държава!!

Поради това ще бягат част от специалистите ни,а другата част,която остане,ще бъде оплювана и не от кой да не,не от политиците,а от съгражданите си...

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

А па Бойко си мисли за неговите институции :mad:  :mad: .... за политика, институции, власт... гррррррр, направо не мога да повярвам с какъв срам се изправя и говори тоя смотан бивш полицай ! И чете, чете..дали разбира какво чета от оня лист хартийка? 

Станишев само коментира ситуацията и гледа тъжно, тъжно....долен двуличник! 

Местан .. все едно чете ЛИС на тема политика...навива локуми, навива...нищо не каза! и плюе ли. плюе..  :mad:

Не знам какво да коментирам за Сидеров, но много ми хареса идеята за заплатите...

абе не може да обърне гръб на света това е ясно... не по този начин..

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

А сега да видим Делян Пеевски колко пъти, ще влезе в парламента.В миналия влезе само да се закълне. Сидеров очакваше оферта , но не я получи и беше бесен .Иначе и малките деца могат да ти кажат за заплатите.Пиша за Пеевски ,защото тои е главния играч, тои е пешката скоято си играят хода кукловодите.

Редактирано от родина (преглед на промените)

.Иначе и малките деца могат да ти кажат за заплатите.

Ами защо не е на дневен ред тогава, защо не е факт? Като е толкова елементарно, колкото го казваш ? 

Защо другите политици не го предлагат...щото е елементарно нали..

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Аз се изненадвам от нещо. Българският манталитет е не да гледаме нашата хубава заплата, а да гледаме същата, че и по-висока заплата на "мързеливия" колега.  Моля другарко, защо Иванчо взема 1000 лева, а аз 800? Намали му и неговата на 800, че не работи повече от мен! А трябва да бъде обратното. Нека всеки си гледа в чинийката, да мисли какво той иска за себе си и да се задоволява или не с това, което е получил за труда си. В противен случай да вземем да изравним заплатите на всички с минималната, че да мирясаме. Иначе това, да се намалят заплатите на парламентаристите е отлично решение. Така ще си проличат още по-добре подкупните депутати. Обаче мен ми се струва друго. Сидеров от сега е започнал политическата си кампания за следващите избори, на които трябва да отнесе ДПС  и да отнеме от гласовете на конкуренцията или да привлече негласувалите.  Следващите предсрочни избори вече ще е ясно, че много партии няма да влязат в парламента и тогава няма да има толкова разпилени гласове. А и една кампания - дай гласа си, за да не те управлява Турция, би спечелила много повече, отколкото всички мръсни и подли номерца на родните ни политически субекти.  

Това не е просто манталитет, а самата ситуация в България, която изгражда някъв манталитет. Когато всеки взима пари според труда си, тогава няма да има недоволни. Повече от половината българи, да не кажа почти всички - не са "оценявани" достатъчно добре "парично" за труда си. 

Ма да ви дам за пример себе си - работех за 300 лв преди две години - длъжностите ми бяха -> барман, сервитьор, рецепционист , влизах в кухнята и търчах по магазините за стока ..

12-15 часа всеки ден, без определено работно време... и почивен ден. 

Аз се изненадвам от нещо. Българският манталитет е не да гледаме нашата хубава заплата, а да гледаме същата, че и по-висока заплата на "мързеливия" колега.  Моля другарко, защо Иванчо взема 1000 лева, а аз 800? Намали му и неговата на 800, че не работи повече от мен! А трябва да бъде обратното. Нека всеки си гледа в чинийката, да мисли какво той иска за себе си и да се задоволява или не с това, което е получил за труда си.

Това нещо общо с моя пост ли има?

Не може да се сравнява заплатата на човек,който е учил над 5 години,който си е скъсал **** от учене,изхабил сумати нерви и пари за образование с заплатата на една сервитьорка . Някой хора извършват работа от която зависят човешки животи.Една грешка и може да убиеш някого.

Или може би аз те разбрах грешно.

Това не е просто манталитет, а самата ситуация в България, която изгражда някъв манталитет. Когато всеки взима пари според труда си, тогава няма да има недоволни. Повече от половината българи, да не кажа почти всички - не са "оценявани" достатъчно добре "парично" за труда си. 

Ма да ви дам за пример себе си - работех за 300 лв преди две години - длъжностите ми бяха -> барман, сервитьор, рецепционист , влизах в кухнята и търчах по магазините за стока ..

12-15 часа всеки ден, без определено работно време... и почивен ден. 

Аз бих казал, че реално никой не е оценяван добре за труда си, след като нашите заплати са 7-8 пъти по-ниски от тия в Западна Европа. Значи ако си направим сметката, българина трябва или да работи един час на ден или да се труди неуморно 8 часа един път в седмицата. Е, някои наистина така правят, но това ще го правят ден, два, после ще го изгонят от работа. 

Ами защо не е на дневен ред тогава, защо не е факт? Като е толкова елементарно, колкото го казваш ? 

Защо другите политици не го предлагат...щото е елементарно нали..

На никой ,не му пука за нашите заплати, дори и на Сидеров.

На никой ,не му пука за нашите заплати, дори и на Сидеров.

Все на някой ще му запука, споко. Като ги подпалят някой ден по време на заседание... :D

Както е тръгнало.. 

Това нещо общо с моя пост ли има?

Не може да се сравнява заплатата на човек,който е учил над 5 години,който си е скъсал **** от учене,изхабил сумати нерви и пари за образование с заплатата на една сервитьорка . Някой хора извършват работа от която зависят човешки животи.Една грешка и може да убиеш някого.

Или може би аз те разбрах грешно.

Аз 11 години работя работа, от която зависят и човешки животи или в най-добрия случай откъснати крайници. Освен това съм си тровил живота 25 години в учене и накрая на най-ниското стъпало - общ работник и след това безработен по времето на Костов. Е, обикновено гледам само в моята чинийка и не искам да чувам за заплатите на моите колеги с много по-ниско образование, работещи по-лесна работа (разбирай, няма мислене). Та според мен, какъвто ще да е човек, най-напред трябва да се стреми да оправи себе си ( за заплата и служба имам предвид), а чак след това да става съдник на другите.  Ако това по някакъв начин успее да се промени в мисленето на българина, ще тръгнем нагоре. Значи, аз вземам 400 лева, но не трябва да съм доволен от това, макар да пазарувам от магазини за дрехи втора употреба, евтини китайски стоки и 15 годишни автомобили. Ако мисленето ми е, че аз не мога да нося дрехи втора употреба, защото имам достойнство и ако аз не мога да карам 15 годишен автомобил, защото застрашавам своето здраве, здравето на другите и ако съм на мнение, че трябва да купувам само български стоки, ако има такава алтернатива, то нещата ще тръгнат не полека, а с огромни крачки! Един амбициран човек да направи нещо е много по-добър вариант, отколкото ревящ и крещящ пред парламента и площадите. 

Огромна част от т. нар. работодатели (което е безсмислена думичка, но при желание от ваша страна мога да обясня защо мисля така) са от поколението родено преди 1975 г.! Това са хора с комплекси по "западното", по мерцедеси и само са слушали и чували, че можело да имаш частен бизнес, да определяш ти колко пари ще получава някой, който не е равен по акъл и имане с теб... и подобни.

Това е поколението на жадуваната свобода, която могат да превърнат в свободия. И така и става след 1990 г.!

От баща ми знам, че японци (ако не ме лъже паметта Toyota или Mazda) са предлагали заплати в България през 1992 г. поне 1000 лв. на работници за техни заводи (за стъпване на Източно–Европейския пазар преди Германците и Французите). Обаче... тарикатите, които са искали да внасят коли от Германия и Франция, съвсем нормално нямало да могат да се оправят с японските коли, чиито работници – българи взимат по 1000 лв. заплата! Това би повлякло и другите индустрии да дават по-големи заплати и бизнеса със колите втора употреба (каквито бълват силните Европейски държави) да пропадне. Така японците получават отказ, защото не се съгласили да предложат по–малки заплати, ако направят рушвет на съответните чиновници, които да забогатеят в милиони от разликата за дни.

Затова и в момента фирмите които вадят златото дават на чуждите работници по няколко хиляди евро, а на българите се плащат по 500-600 лв. на месец! Затова и при строежа на магистралите и метрото, турските работници получават по €2000 (евро), а българските работници по 450-500 лв.! Справка: фирма "Мапа джингиз", автомагистрала люлин! Разликата в заплащането е в пъти!!! За една и съща работа, за едно и също отработено време и една и съща категория труд.

Който не се е преборил за свободата си, той не я и заслужава.

Без атака няма победа, е казал народът!

Според мен, днес само двама души казаха нещо смислено в НС - Сидеров и Данаилов(когато попита депутатите какво им става като излязат на трибуната). Останалите - дрън, дрън та пляс.

Обаче мен ми се струва друго. Сидеров от сега е започнал политическата си кампания за следващите избори, на които трябва да отнесе ДПС  и да отнеме от гласовете на конкуренцията или да привлече негласувалите.  

Днес доста обстойно следих и откриването и реакциите и коментарите след това по телевии, вестници, инетрнет, форуми и т.н...

Забелязах, че се заформя или по-точно има сиптоми да се заформи мощна атака срещу Атака, при това по всички фронтове- и от ляво и от дясно. Боко-тиквата, чрез Касим Дал (и неговата партия финансирана директно от Ердоган) и  чрез НФСБ (Национален Фронт за Спасение на Бойко- ментето на Скат), и чрез паталогичният случай "Янка- кеша" (РЗС) ще се опитат да дискредитират и разбият Атака. Към това ще се присъедини в последствие и БСП. И за това ще натиснат и САЩ и ЕС. В цялата тази ситуаци, колкото и парадоксално и абсурдно да звучи единствената "патерица" на Атака ще бъде.......ДПС! И то не за друго, а за да се съхрани самата ДПС, тъй като Касим Дал и диша във врата! ДПС и Атака взаимно ще се плюят и обиждат публично, но това ще бъде само театър за настървяване на електората! 

Въпреки всичко аз считам, че именно Атака е нужна на хората, като присъствие в парламента, за да може да има някой който да изрича на глас това, което хората реално си мислят за това, което става във и с България! Няма разумен човек, който да отрече, че 100% това което говори Волен е ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА! Това, че го казва, знаейки, че практически няма да може да промени нищо е ясно, но....има нужда някой да го казва, защото и 10% от това ,което казва Волен да се промени- пак е нещо!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.