Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Прошката и психичното здраве

Featured Replies

• Автор

Хубаво стихотворение!

• Отговори 249
  • Прегледи 18,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 5 минути, Росица Копукова написа:

Радвам се, че Вие допаднало.

Преместихме се в темата за Петър Дънов.

• Автор
Току що, Росица Копукова написа:

Желая Ви приятни дебати.

Няма да са особено приятни, но не е грях, мнозина да не харесват Петър Дънов.

Простено им е!

преди 55 минути, Мойра написа:

Няма да са особено приятни, но не е грях, мнозина да не харесват Петър Дънов.

Простено им е!

то пък и ти не харесваш Силвия Браун та

това доказателствата нещо не ви изнасят, ясно

• Автор
преди 10 минути, haidukpikaso написа:

то пък и ти не харесваш Силвия Браун та

това доказателствата нещо не ви изнасят, ясно

Защото не ги приемам за доказателства, затова. :P

За другите не знам.

преди 2 часа, Росица Копукова написа:

Забелязвате, че не си импонирам с Вашите безсмислени текстове и не желая да Ви отговарям. Моля, не ме притеснявайте повече.

Чувствата ни са взаимни душа.
Да си простим, за да сме психично здрави.

• Автор
на 12/12/2011 at 20:03, Белгиеца написа:

Не си спомням да съм прощавал на някого, за някакво негово сериозно прегрешение спрямо мен. Даже и след 50 години де е, ако ми изпадне изгоден случай, ще си му го върна тъпкано. Не знам що така, ама няколко грешници взеха то умряха преждевременно, двама утрепани някъде и другите от болест. Пък аз в магии и клетви не вярвам, атеист съм.

Не всичко може да се прощава, но не бива да се отмъщава.

Отмъстителността и омразата вървят ръка за ръка, а омразата нанася най-големите поражения върху здравето на човека.

Така мисля.

И не отмъщавам.

преди 10 часа, Мойра написа:

Не всичко може да се прощава, но не бива да се отмъщава.

Отмъстителността и омразата вървят ръка за ръка, а омразата нанася най-големите поражения върху здравето на човека.

Така мисля.

И не отмъщавам.

Ти си замесена от специално тесто, аз с теб не мога да се меря.
Отмъщението върши работа за психичното ми здраве.
Като бях по-млад се случи веднъж да си отмъстя на една кака ( малко по-дърта от мен) заради това че тя се опитваше да си играе с мен. И се скарахме достатъчно яко, така че да ми е мирна главата и да не съм зависим по никакъв начин от нея. Тя е разбрала за отмъщението, което беше всъщност неуспешен опит от моя страна, в смисъл че не проработи така както си го представях. Но пък факта че беше разбрала как съм подходил, беше достатъчен за да се скараме. Което все пак ми свърши работа.
Добро си е то, да можеш да си позволиш да отмъстиш.

• Автор
преди 40 минути, Белгиеца написа:

Ти си замесена от специално тесто, аз с теб не мога да се меря.
Отмъщението върши работа за психичното ми здраве.
Като бях по-млад се случи веднъж да си отмъстя на една кака ( малко по-дърта от мен) заради това че тя се опитваше да си играе с мен. И се скарахме достатъчно яко, така че да ми е мирна главата и да не съм зависим по никакъв начин от нея. Тя е разбрала за отмъщението, което беше всъщност неуспешен опит от моя страна, в смисъл че не проработи така както си го представях. Но пък факта че беше разбрала как съм подходил, беше достатъчен за да се скараме. Което все пак ми свърши работа.
Добро си е то, да можеш да си позволиш да отмъстиш.

Не е до тесто, а до възпитание.

Ако случайно нараня някого, се чувствам виновна, а чувството за вина не влияе добре върху ничия психика.

Това ме кара да живея така, че да не се самонаранявам чрез собствените си постъпки.

Е, не винаги се получава, но се старая. ;)

Но най-важното е, че се въздържам от отмъщение, въпреки че понякога през главата ми минават и такива мисли.

преди 4 часа, Мойра написа:

Не е до тесто, а до възпитание.

Еми значи не съм имал късмет да ме възпитат като теб.
Аз от 2 клас съм живял в една къща на близнак, половината на родителите ми и другата половина на чичо ми. Значи между майка ми и стринка ми си беше постоянна омраза.
По едно време чичо ми направи една непредвидена гадост, като си продаде неговия дял на общината, чрез разни подкупи на чиновници. Та по-късно на баща ми му се наложи да изкупи от общината другата половина на къщата. Това става малко след смъртта на чичо ми.
Значи 20 години по-късно, след смъртта на майка ми, стринка ми ми разправя че майка ми била казала пред съседки, че много го е била клела чичо ми, заради гадостта която е направил и че когато е умрял й се е напълнила душата от радост на майка ми.
Значи виждаш каква майка и стринка са ме „възпитавали“.
Сега, в интерес на истината не знам дали майка ми ги е разправяла точно така пред съседки тези работи, но знам че го мразеше яко чичо ми и стринка ми също. Понеже все им е било мерак нещо да прекарат баща ми.
Та като си израснал на бойното поле и си бил свидетел на престрелки, ти гледаш как се оцелява в такава обстановка.

• Автор
преди 8 часа, Белгиеца написа:

...

И аз не съм расла в обстановка много по-различна от тази, в която си расъл ти, но майка ми беше човек, който сякаш живееше за да прави добро на другите, без да мисли как това ще се отрази на мен и на самата нея.

Казваше ми, че човек е на тази земя за да прави добро и че никога не бива да се отвръща на злото със зло.

Така я беше възпитала баба ми - атеист, комунист и активен борец против фашизма.

Така ме възпита и майка ми, но когато се разболя тежко, отношението на всички тези, за които беше направила толкова много я шокира и разочарова.

Преди края си все ми повтаряше: "Не прави никому нито добро, нито лошо, просто живей живота си така, както го разбираш."

п.п. Майка ми беше разочарована най-много от родния си брат.

на 29.03.2016 г. at 18:48, Мойра написа:

Тези, за които спорим - терористите от ИД, се подлагат от 2-3 годишна възраст на ужасна психообработка и на около 10 годишна възраст вече са безмилостни главорези.

Те не са хора с нормална психика и нищо и никога не е в състояние да ги промени.

Самоубийствено е такива хора да бъдат оставяни на свобода и да им се прощава заради тежкото детство, което са имали, въпреки че нямат вина.

Спрямо тях трябва да се прилага законът с цялата му строгост.

Разбира се, че закона трябва да се прилага с цялата му строгост, но ако това са хора с нарушено психично здраве, то тогава те са невменяеми.Казваш, че нямат вина, а в такъв случай няма и за какво да им се прощава. Очевидно тази хипотеза има съществени недостатъци, а и как може да се говори за възпитаване на терористите от ИД от 2-3годишна възраст, когато самата ИД е на 4-5г.

на 30.03.2016 г. at 19:46, sound написа:

Както и е факт, че сред хората живеещи в среда със силно ограничена свобода, процента е най- висок. Което си е съвсем естествено и закономерно - когато не ти решаваш, а само изпълняваш, то нямаш нужда от кой знае каква съзнателност, за да се развива интелекта, то трябва да го използваш, все пак, а за да го използваш то значи нещо трябва да зависи и от теб, а за да зависи то по необходимост трябва и свобода.  Това дето западния свят се разви толкова много и същевременно е, и най- свободомислещия, и свободно живеещия към днешна дата, съвсем не е случайно съвпадение. Ти живей в подтисничество пък чекай развитие и ниски нива на престъпност. Ето онзи ден един човек ми разправя - в Холандия закриват затвори - защо ли не се изненадвам и за какво ли е показателно това?! Холандия - държавата, която именно прояви по- неконвенционално отношение и към наркотиците, и към проституцията, което дава да разбере, за колко още много неща е взела нестандартни и необичайни решения. Ами ще затварят затворите, защото хората живеят добре, живеят свободно, живеят интелигентно - кой ще ти върши престъпления, за какво.

Там е работата, че тук няма нищо даже напомнящо на факти.В така наречения  западен свят престъпността е най-висока.В света най-голям абсолютен брой затворници има в САЩ, а по население те са поне 3-пъти по-малко от Китай.Ето това се казва факт.И няма какво да се чака - отново статистически потърден факт е, че при авторитарни управления престъпността енай-ниска..      

• Автор
преди 1 минута, badr написа:

Разбира се, че закона трябва да се прилага с цялата му строгост, но ако това са хора с нарушено психично здраве, то тогава те са невменяеми.Казваш, че нямат вина, а в такъв случай няма и за какво да им се прощава. Очевидно тази хипотеза има съществени недостатъци, а и как може да се говори за възпитаване на терористите от ИД от 2-3годишна възраст, когато самата ИД е на 4-5г.

Явно не съм се изразила достатъчно ясно.

Има достатъчно клипове в нета, които показват как се обучават бъдещите главорези.

Децата са под 5 годишна възраст, а вече са готови да убиват хора и да умрат в името на Аллах.

Нима тези деца са със здрава психика?!

А тези, които обучават деца да сеят смърт са престъпници!

Толкова за децата.

Сега за пълнолетните главорези.

Една част от действащите сега терористи са възпитавани в семейства, изповядващи радикален ислям, а друга част съвсем съзнателно са приели тази религия.

Приема се, че тези убийци са с нормална психика, защото извършват злодеянията си съвсем съзнателно и носят отговорност за тях.

Моето лично мнение е, че хора, които изпитват гордост от това, че се гаврят сексуално с невинни жени, деца и мъже, че режат глави или отнемат човешки животи чрез атентати или по друг начин не са с нормална психика.

п.п. Религиозният фанатизъм, независимо за коя религия става въпрос, говори за проблеми в психиката на фанатика.

И понеже темата е за прошката, ще завърша поста си с това, че който оправдава и прощава действията на главорезите от ИД, има проблем с психичното здраве.

Прошката е за разкаялия се !

Без разкаяние , без осъзнаване на вината , без поне опит за поправяне на допуснатата грешка - няма прошка ! А по някога е непоправимо.

Като краен случай - някой ви убива . Как да му простите ? "От горе" ли ? Прощавам ти , че ме претрепа !....:)

А в същност що е то прошка ?

Примерно някой ми е въздействал преднамерено негативно , а аз му прощавам че го е сторил ?(двама бойци в бой по между си нямат какво да си прощават)

Т.е. е акт на съзнателен отказ от ответна реакция . (на всяко действие има противодействие - Вселенски закон ! Око за око , зъб за зъб....)

Прошката е и за потърпевшия , т.е. е двупосочен акт !

За това казват , че прошката е "божествена" , овладяване на Вселенските сили !!!

Овладяването на възможността за ответна реакция . Ако тази възможност отсъства - това не е никаква прошка , а е безсилие , слабоволие , невъзможност за съпротива....!.....

Във всеки случай е психологически акт на освобождение от натрупана негативна енергия без други последствиея  . При всички случаи е психологическа потребност .....иначе - в лудницата (или фитнеса :)) .

А той , днес светът си е една лудница.....! :)

П.П. Отмъщението - признак за психологическа слабост , незрялост....укрепва стремежът към следващо натрупване на негативна енергия....

Редактирано от by_chechi
допълнение (преглед на промените)

на 29.03.2016 г. at 18:02, Мойра написа:

Темата е в Психология и Психотерапия, а не в Религия, Мистика и Езотерика!

И дали има смисъл от напомнянето на това, дори и няколко пъти. Пишещите нямат никаква идея от психология, а приемането на скалъпени версии на готови социални описания, е отдавна типична форма на "народопсихология". Друг въпроса доколко ти, като авторка на темата, наричайки се "психолог" (дори и да го практикуваш социално ), си човек на познанието (макар това все пак е твой си личен въпрос).

А типичен пример стана в темата, че пишеща тук се декларира с няколко образования, кое от кое по-образовани... но самата тя няма нищо общо нито с наука, нито с познание и от научено до вникнато... разликата е като между небето и земята... Религията, мистиката и езотериката са навсякъде из пишещите. Това за тях е маята в битието им... това е спасението, отговорите, смисъла и целите...

Не е нито тъжно, нито необичайно, че малцина от учещите каквото и да е, вникват в наученото... и самостоятелно го "продължават" някъде нататък - дето вече не става с учене. Но човешките тясно-ограничени хора, които по народному им казват "глупци" е без всякакво значение какво им е "декларираното и защитеното образование"... Всъщност там, където няма мислене, няма и потенциал за него - се ширят митовете, съставени от простите мисли, с простите и елементарни отговори, на прости и елементарни въпроси... за съответните на същото това "скроени" потребители...

Не пиша за "прости" или "глупави" с негативен смисъл. Пиша без каквато и да е чернобяла вметка, съвсем условно, само за целите на изказа си. Но е много показателно от психологична гледна точка как всеки си напира със самопретенции и самодекларации кой е и какъв е - според него си. Само дето... нито в написаното, нито в изразеното, е налично каквото и да е от декларираното и заявеното.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 6 минути, _ramus_ написа:

И дали има смисъл от напомнянето на това, дори и няколко пъти. Пишещите нямат никаква идея от психология, друг е въпроса доколко ти, като авторка на темата, наричайки се "психолог" (дори и да го практикуваш социално ) си човек на познанието. А типичен пример стана в темата, че пишеща тук се декларира с няколко образования, кое от кое по-образовани... но самата тя няма нищо общо нито с наука, нито с познание и от научено до вникнато... разликата е като между небето и земята...

Не е нито тъжно, нито необичайно, че малцина от учещите каквото и да е, вникват в наученото... и самостоятелно го "продължават" някъде нататък - дето вече не става с учене. Но човешките тясно-ограничени хора, които по народному им казват "глупци" е без всякакво значение какво им е "декларираното и защитеното образование"... Всъщност там, където няма мислене, няма и потенциал за него - се ширят митовете, съставени от простите мисли, с простите и елементарни отговори, на прости и елементарни въпроси... за съответните на същото това "скроени" потребители...

Не пиша за "прости" или "глупави" с негативен смисъл. Пиша без каквато и да е чернобяла вметка, съвсем условно, само за целите на изказа си. Но е много показателно от психологична гледна точка как всеки си напира със самопретенции и самодекларации кой е и какъв е - според него си. Само дето... нито в написаното, нито в изразеното, е налично каквото и да е от декларираното и заявеното.

Нещо много Ви дразнят моите образования, обикновено това е с човек, който ги няма. Пиша по малко, а зная много, а то е защото приоритетно не ми се задълбава по тази тема. Има претенции с покритие, има и без покритие, в моя случай е от първите. Какво конкретно вие сте написали, освен злоба, та да съдя за Вас като познание? Абсолютно нищо. Така че приключвам коментарите с Вас. Има интелигентни хора тук, те са ми интересни. Вие - не, ама никак. С поздрав.

Не ме интересуват нечии образования, каквито и да са. Вие очевидно не прочетохте че ползвам образованията (ви) за контекст на съвсем различен смисъл...

която и да сте, каквато и да сте, вие сте точно това, което сте изписали тук, сега... Това е вашия профил - съвсем ясен и обикновен. Структура на изречения, семантичен и прагматичен анализи, понятиен подбор, динамика на пълнежа му, съставност и насоки на убежденията, ... толкова е характерно че  би могло да е като по учебник (ако имаше такива учебници)...

И няма никакво значение кой съм аз във вашите очи... Вие съвсем ясно се заявявате коя сте - сред собствените си думи. Същото правим всички пишещи, включително и аз. Нямате никакъв шанс да не оставите себе си - и в образа "коя се мисля че съм", през "коя искам да съм", до "коя всъщност съм". Образованията за някои хора са само извор на научености и на форма на социални признания, чрез сертификати и дипломи... За същите хора, от същите хора се прави "науката" - това е нейното социално лице. Но няма нищо общо с ПОЗНАНИЕТО.

преди 1 минута, _ramus_ написа:

Не ме интересуват нечии образования, каквито и да са. Вие очевидно не прочетохте че ползвам образованията (ви) за контекст на съвсем различен смисъл...

която и да сте, каквато и да сте, вие сте точно това, което сте изписали тук, сега... Това е вашия профил - съвсем ясен и обикновен. Структура на изречения, семантичен и прагматичен анализи, понятиен подбор, динамика на пълнежа му, съставност и насоки на убежденията, ... толкова е характерно че  би могло да е като по учебник (ако имаше такива учебници)...

И няма никакво значение кой съм аз във вашите очи... Вие съвсем ясно се заявявате коя сте - сред собствените си думи. Същото правим всички пишещи, включително и аз. Нямате никакъв шанс да не оставите себе си - и в образа "коя се мисля че съм", през "коя искам да съм", до "коя всъщност съм". Образованията за някои хора са само извор на научености и на форма на социални признания, чрез сертификати и дипломи... За същите хора, от същите хора се прави "науката" - това е нейното социално лице. Но няма нищо общо с ПОЗНАНИЕТО.

Науката нямала общо с познанието? Браво.

преди 24 минути, Росица Копукова написа:

Науката нямала общо с познанието? Браво.

Благодаря! :) 

Пример, след пример... точно това написах - колкото повече (се пише), толкова по-ясно става че е все същото...

Самата идея - да се интерпретират думите ми като "злоба" е меко казано смехотворна и достатъчно ясно позиционира към кои "етажи" е центриран вътрешния ви свят. И изцяло компрометира декларациите за образованията.... Също и тия думички:

преди 37 минути, Росица Копукова написа:

Така че приключвам коментарите с Вас. Има интелигентни хора тук, те са ми интересни. Вие - не, ама никак

Не че вероятно ги няма - образованията или дипломите. Но освен социалното признание, което предположително е на първо място, няма никакъв друг пълнеж.

Само да напомня, че като носителка на "образование", не ви ли направиха статистическите изводи относно "защо искам да стана психолог"? И че според същите статистики, 8-9 на всеки 10 човека "психолози" са мотивирани към този клон на социални науки като израз на лични вътрешни травми. И въпросния "избор" е техен психичен начин на компенсация и защита...

Това е обикновена форма на условни заключения от няколко формални анализа, през написан текст... Това също не е ПОЗНАНИЕ, а е само форма на когнитивни аналитични и статистически техники (включително и относно снимката на аватара)...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 6 часа, badr написа:

.....     

А така - няма какво да се чака, с диктатурата напред, към светлото бъдеще и аллаха, че севернокорейците хептем ни изпревариха. :Д

• Автор
преди 3 часа, _ramus_ написа:

И дали има смисъл от напомнянето на това, дори и няколко пъти. Пишещите нямат никаква идея от психология, а приемането на скалъпени версии на готови социални описания, е отдавна типична форма на "народопсихология". Друг въпроса доколко ти, като авторка на темата, наричайки се "психолог" (дори и да го практикуваш социално ), си човек на познанието (макар това все пак е твой си личен въпрос).

А типичен пример стана в темата, че пишеща тук се декларира с няколко образования, кое от кое по-образовани... но самата тя няма нищо общо нито с наука, нито с познание и от научено до вникнато... разликата е като между небето и земята... Религията, мистиката и езотериката са навсякъде из пишещите. Това за тях е маята в битието им... това е спасението, отговорите, смисъла и целите...

Моля, без манипулации!

Никога не съм се наричала психолог, защото това, че се интересувам от психология не ме прави такъв.

И...става ми много неприятно, когато в темите се обсъждат качествата на пишещите, вместо да се пише по същество.

Тероризмът няма нищо общо с Божията подредба на вселената. Тероризмът е липсата на Бога в терористите - тези хора до такава степен са престанали да бъдат хора, че са се превърнали в тумори. Терористите са или дрогирани до неузнаваемост и полуда хора, или алчни до лудост хора, или и двете.

Не са хора, те са подвижни касички.... За такива хора само парите имат значение... Алчността човешка породи днешния ни свят на ужаси.

А алчността е присъща както на напредналите западни общества, така и на изостаналите общества. Алчността, било то за пари, било то за слава, било то за място в Рая, е първопричината на тероризма и на цялото зло.

преди 5 часа, sound написа:

А така - няма какво да се чака, с диктатурата напред, към светлото бъдеще и аллаха, че севернокорейците хептем ни изпревариха. :Д

Къде си тръгнал  е само твой проблем. Ако искаш нека бъде напред, ако искаш назад.Въобще твоя работа..С диктатура към Аллах не става.В Исляма  няма диктатура, а  формулата на държавно управление  е шура(събрание) + халиф.Както и да е, очаквах по-смислени възражения, но очевидно съм те надценил.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.