Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво означава да си "добър човек"?

Featured Replies

Така е. Поздрав! Хегел е съвсем различна бира от Маркс.

След Хегел е полезно да се прочете Хайдегер, примерно. Но преди това е добре да се обърне внимание и на Кант.

Хусерл е за десерт, ако имаш ищах да стигнеш до там.

хаххаах. Е, кво друго да каже?

Никакви забележки , освен че там е друга част от територията на философията  -   обект-субект. т.е. следва да се влезе в територията на познанието.....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 276
  • Прегледи 44,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

:) Това , че е шахматист (имам познати майстори в тази игра с които често обсъждаме разни неща от игрите въобще) може да обясни статичните му позиции в неговите постове - професионално деформиран да работи САМО в условията на пълна информация .В условия на непълна информация (какъвто е светът около нас и играта бридж също) е безпомощен и съм сигурен , че ако не го разбира , то поне го усеща.... :)

Ах Дон Чечи! Дон Чечи! Ще ти подскажа малко.

Преди време разговарях с професор, най-известния хирург лекуващ рак на матката в България, световно известен експерт е, лекар на годината и т,н.

Единствено той се наема,  и най-често успява, да острани към 20 разсейки.

Това  ме направи точно толкова хирург,  колкото ти си разбрал от шахмата  и от ТД.

Да наречеш шахмата обяснение за действие при пълна информация(каквото и да значи това), при положение, че основното в шахмата е интуицията, а тя е метод за вземане на решенията именно при липсваща информация, означава просто че си нямаш дори елементарна представа  за шахмата.

Същото е при ТД.Ти от разговорите си с мен си решил, че разбираш и от ТД.Не стига това ами претендираш да я разбираш по-добре от мен, макар за втори път да бъркаш елементарните и понятия, и то след като съм ти ги обяснил подобаващо.Разбрал си я точно толкова, колкото аз хирургията

Остава да ти призная, че си най-добрия.Така е!Това е вън от всяко съмнение!Ти си най-добрият измежду добрите!Поклон :).

Ето че съм и по темата - разкривайки какво е да си добър. :tongue2: .Мда

Остава да ти призная, че си най-добрия.Така е!Това е вън от всяко съмнение!Ти си най-добрият измежду добрите!Поклон :).

Прав си. Анализът му е много добър. Аз без да се замислям бих назначил 3 без коз за без колкото вляза, макар да си мисля, че съм ДОБЪР играч. Но и ЛОШ играч да съм, пак съм по темата, диалектически погледнато.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Това  ме направи точно толкова хирург,  колкото ти си разбрал от шахмата  и от ТД.

Това ми напомни арменския виц:

– Тоя Карерас не е добър певец! Знам, щото Гарабед ми показа как пеел.

И аз съм по темата – теза, антитеза, синтез, но това ще го обясни дон Чеци, ако благоволи...

Ах Дон Чечи! Дон Чечи! Ще ти подскажа малко.

Преди време разговарях с професор, най-известния хирург лекуващ рак на матката в България, световно известен експерт е, лекар на годината и т,н.

Единствено той се наема,  и най-често успява, да острани към 20 разсейки.

Да наречеш шахмата обяснение за действие при пълна информация(каквото и да значи това), при положение, че основното в шахмата е интуицията, а тя е метод за вземане на решенията именно при липсваща информация, означава просто че си нямаш дори елементарна представа  за шахмата.

Същото е при ТД.Ти от разговорите си с мен си решил, че разбираш и от ТД.Не стига това ами претендираш да я разбираш по-добре от мен, макар за втори път да бъркаш елементарните и понятия, и то след като съм ти ги обяснил подобаващо.Разбрал си я точно толкова, колкото аз хирургията

Ето че съм и по темата - разкривайки какво е да си добър. :tongue2: .Мда

Аз не знам колко си добър в играта шах-мат (т.е. в случая "играя" в условия на непълна информация - ако питаш що е това ) , но е ясно че в областта на игрите въобще (всички игри взети заедно , с основни видови представители шах , бридж и покер по отношение на термодинамиката) разбираш точно толкова , колкото и от ТД . То няма как да бъде по друг начин !. 

ФАКТ ! Когато още през `97-ма година (!!!) Гари Каспаров губи мача срещу Deep Blue(компютър) , в края на мача той в екстаз възкликва :"Аз видях Бог !"....ставаше дума за интуиция де , и други подобни качества присъщи на човека , но не и на компютрите (за сега)! 

http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue_versus_Garry_Kasparov

ФАКТ ! За играта бридж все още няма такъв компютър , а скоро няма и да има такъв играещ на шампионско ниво !Дори не и на експертно ниво , макар да има задоволително успешни опити за играчи от средна ръка....!

Пък за компютъризация в покера и дума не отварям...... :)

Това имах предвид когато писах "професионално деформиран".Казано с други думи - ограничен в собствената си област на изследване. Това никак не значи , че в собствената си област на изследване не може да си ведущ специалист , експерт ...по-скоро ДА , но само там ! Така , че това може да се възприема и като комплимент....

Може да се мисли върху тези факти ! А когато няма факти , другото е празнословие.....т.е. произволни измислици !

Въпрос на съвсем отделен разговор е защо имаш желание да споделяш нещата, които споделяш..

Не е въпрос на никакво желание, нито мое, нито чуждо.

Не споделям нищо... защото няма на кого, няма как... и въобще споделянето отново си е чисто "социално" виждане. Може би мотивацията зад всичко това е съвсем друга... И не че не съм писал дори това, но всеки си има "таван" който е неговото "небе" и... дотам...

Друг е въпроса на кого как му изглежда и че това също е въпрос на стъкмистика за Стъкмизиращия я. Колкото до автографите, много добре личи кой как се пише и как върви менталната и емоционалната му "крива" от конкретните "точки", от които тя се "изгражда". Дори в рамките на един и същ коментар (ако не е само седно изречение от 5 думи) се вижда "движението" и състоянието... и въобще много елементи на "вътрешната картинка" - такава каквато се рисува за Субекта... и по-общия й контекст - зад завесата, декора и кадъра.

, че ние имаме много ограничено възприятие. Изкривено и деформирано.

Ако виждаме всички аспекти и възможности, обаче, е съвсем различно. Тогава може да видим, че ...

Затова просто трябва да сме внимателни и почтенни в най-обичайния смисъл. Демек, да не убиваме, лъжем и крадем. Това е общо взето... 

Никой не може "да види" тия неща, защото наркомана може и да не убие за следващата доза. Може... толкова много други варианти. И не е въпроса те да се "пред-видят"Предвиждането и предполагането не са мотив и не могат да бъдат, дори и за обяснение във форуми. Друго е основното... И ти го усещаш ... най-малкото че не е това и че не може да бъде... щото е плитко и не се държи дори логично...

А иначе - "да не убиваме", лъжем и крадем... е точно като да си "добър" - е нищо само по себе си и освен на езика на едно дете, простовато и елементаризирано, няма как да обясниш кое точно е УБИВАНЕТО ЛЪЖАТА и КРАЖБАТА...

Не е зле да се говорят социалните идеали заради ролята им на социални регулатори, но както и ДОБРОТО, извадено от социалния контекст, придобива образа на елементарна понятийна  и смислова гротеска. Нито може да не се УБИВА, нито е възможно да НЕ СЕ ЛЪЖЕ, нито да не се КРАДЕ. Т.н. :"Заповеди" са просто (пред)писания на езика на народа. Те са направени за народа. И който се опита дори да ги потърси и на друго място, ще срещне там едно голямо нищо... Защото ги няма другаде.

За хора, които имат съвсем друго съдържание, съвсем други вътрешни измерения и нагласи, на тях не им трябват нито заповеди, нито поучения, нито "не правете това и това"... Просто като няма потребността и всичко това си самоотпада. А сред "народа" все ще има някой който да се опитва обикновените "народни" идоли, да ги превъзнася в духовни или божествени. Просто защото е една от обикновените "народни" потребности. И така както и "споделянето"... само до "народния контекст", до народното "небе", което иначе е важно да изглежда "божествено" за тия, дето дори това им изглежда "небе" и го гледат някъде "далеч отдолу"...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Не е въпрос на никакво желание, нито мое, нито чуждо.

Не споделям нищо...

Не се хващай за думата.

Колкото до автографите, много добре личи кой как се пише и как върви менталната и емоционалната му "крива" от конкретните "точки", от които тя се "изгражда". Дори в рамките на един и същ коментар (ако не е само седно изречение от 5 думи) се вижда "движението" и състоянието... и въобще много елементи на "вътрешната картинка" - такава каквато се рисува за Субекта... и по-общия й контекст - зад завесата, декора и кадъра.

Според мен не е толкова просто. Хората понякога грешат и излизат от рамките поставени от "точките". Тези грешки може да са и умишлени. Може да са след осъзнаване, което не рядко се случва и в рамките на един пост. "Да се греши е човешко", многопластова мисъл, зависи какъв смисъл ще се вложи в думите.  

Според мен не е толкова просто. Хората понякога грешат и излизат от рамките поставени от "точките". Тези грешки може да са и умишлени. Може да са след осъзнаване, което не рядко се случва и в рамките на един пост. "Да се греши е човешко", многопластова мисъл, зависи какъв смисъл ще се вложи в думите.  

Да се греши не е само човешко , какъвто и смисъл да слагаме в това ! То е и неизбежно !

Там където има решения , винаги има по-голяма или по-малка грешка (дори и в математиката с най-висока степен на абстракция , там където има степен на приближеност) .

Въпросът се свежда до това да се греши по-малко !

Ако се греши съзнателно , следва да има условия грешката да се превърне в предимство при възникване и решаване на следващи проблеми .В този смисъл компромисът е съзнателна грешка ( хем вълкът сит - хем агнето цяло)!

Никак не са малко случаите когато каквото и да направите може (ще) да сгрешите . Тогава въпросът опира до това какво и как да изберем . Тогава са нужни критерии за ефективност .В този случай е възможно да се окаже , че единственото правилно решение е да не се взема каквото и да е решение до промяна на обстоятелствата ( да се топа топката)! :)

.....А тези със "свободната воля" нека хубавичко да поразмислят върху горния текст.Иначе излиза , че те са най-големите грешници...!  :)

Кое е многопластовото на "тази мисъл"? Много пластовото е в този, който я интерпретира, а не в "мисълта" сама по себе си. Разбира се, както се вижда има и интерпретатори, за които всяко нещо е "очевидно", ясно и недвисмислено... Но така или иначе понятието ГРЕШКА е от контекста и обусловния периметър на понятието ДОБРО... Да не говорим пък за "по-малко" или "по-много", но това е друга бира...

Колкото до "простото" - и според мен не е просто. Разбира се, че го представям схематично и опростено, защото само го ползвам за целта на изказа.

"Осъзнаването" за което говориш е повече концептуалност "дори в рамките на един пост". Защото във всички случаи "небето" на субекта остава същото. И няма как това да се промени, защото това небе... е всъщност самия Аз, на субекта, неговата идентичност. Това е неговия представител в света - думичката АЗ, заедно със "СЪМ", защото едно без друго те не могат. Поредицата от микро-промени в психичните проекции, са просто вид "наместване". Много често личностите наричат "осъзнаване" възможността да "наместят" по-добре вътрешните си елементи през дисонансите на множеството им несъответствия. Защото в дълбокото несъзнавано (откъдето се дирижира този процес) всяко "донаместване" дава доза сигурност. А сигурността... е просто един от дериватите на СТРАХУВАНЕТО... в най, най-най-широк смисъл. А най-общ смисъл - това донаместване е магнита, който мнозина търсят по форумите в сблъсъка с други търсещи сигурност чрез "мненията си", в съгласието с тия, дето са го нагласили като неговото... И всъщност всеки отстоявайки своята си картина, е зает в играта си на самоутввърждаване. А дали разбираш защо на образен психичен "АЗ", му е нужно непрекъснато да се самозатвърждава и самоутвърждава?...

Не се хващай за думата.

Думичките са единственото нещо, с което разполагаме на това виртуално място. Думичките - имат своето значение, роля, носейки смисъла  който влагаме през тях. 

Така или иначе - всяко средство, инструмент, има своето ограничение, заради своята относителност спрямо контекста и условията сред които то е валидно.

А дали разбираш защо на образен психичен "АЗ", му е нужно непрекъснато да се самозатвърждава и самоутвърждава?...

Ами, това с нуждата от самоутвърждаване са детските години на аза, според мен. 

Нужно му е сам да се харесва.  Иначе, излишни пари за психоаналитици.

Моят отговор би бил съвсем друг...

Еее, айде сега, нали по-горе написа за "опростяването" - и АЗ-а е многопластов по съответствие за един "многопластов" интерпретатор.

В най-общи линии, макар отново да се налага да го опростявам максимално... че АЗ-а на човека в социалния му реал, е една форма на изкуствена конструкция, която в същия този реал, се нарича ЛИЧНОСТ. Като изкуствено-създадена конструкция, тя всъщност е родена в нещо като "магия". И сред "магия" съществува. А "магията" в някакъв смисъл е лепилото и конструктора на изкуствения реал.

И още - особеност на този реал е, че понеже той носи "вторичен" характер, в него непрекъснато трябва да се "налива енергия". Лишаването от "енергия" води до разпадане на "магията" и с нея - изкуствено създадения (най-често астрален) реал.

Тази е основната причина човечеството и неговия частен дериват - ЛИЧНОСТТА - да й е потребно непрекъснато да се самодоказва и самоутвърждава. По този начин това е нейната форма на самосъхранение. Иначе оставено без "съпорт" не се държи... и ще самоотпадне.

Въпроса и хитростта на "магията" е именно тази - че тя се крепи на това, че вече е внедрена в "мощни генератори на енергия". Хитрия номер, който се скроява на тия "генератори" е, чрез подмяна на идентичността им, те да се вкопчат в магията и по този начин става двустранен обмена - хем създадената с енергията магия да е изкуствена, но и едновременно в средата на тази изкуственост се генерират изкуствени форми на битие за тия "генератори". Те се вкопчват в тази форма на битие и чрез заложения в тях начин да се самосъхраняват, те всъщност съхраняват магията, чрез която напълно изкуствено се създава форма на изкуствен живот, битие. Така магията ги поражда, а те пораждат магията, наливайки непрекъснато енергия в нея...

На нещо като "микрониво", вече във всяка отделна личност, тече същото - по съответствие (между "малкото и голямото)... Личността е вторично, изкуствено-създадена конструкция. Тя осъществява битие, но заради своя вторично създаден реал, тя също носи проблемите и особеностите му. Всеки миг е важно да се налива енергия в тази форма на реал... защото той е полето, средата, сред която функционират изкуствено създадени ЛИЧНОСТИ. Проявата на това тук във форума е непрекъснатия импулс за самоутвърждаване на всеки пишещ. И е толкова просто да се набклюдава. И не е само тук. Всъщност най-неустойчивите личности, усещат някъде далеч, несъзнателно своя преходен характер и това ужасни им задейства "вълни" от защитни реакции. Има други ... генератори, които са с повече сила. Има единици, разбирайки всичко това през серия от проблясъци, започват да използват и да контролират "магията'. Но дори и по този начин, те остават в нейния плен и тя за тях е НЕБЕТО им, крайната граница, хоризонт...

Света на ИЗКУСТВЕНИЯ реал е само частен случай. Вътре в една форма на реал, непрекъснато има множество "под-реали". Както и всеки изкуствен реал, е част на някакъв по-общ от него. Така или иначе - крайната "граница" е самата идея за изкуствеността на всички форми на РЕАЛ... И оттам - за всички типове и форми на ИДЕНТИЧНОСТ. Но пък без идентичност не може да има БИТИЕ, защото на битието му е нужно да има СУБЕКТ, който да се реализира и проявява през него.

Заради това всички форми на РЕАЛ в концептуалните описания се наричат "СВЕТА НА ПРОЯВЕНОТО" там е движението, там са промените. Сред тия описания са и СУБЕКТИТЕ - в някои реали - личности, други реали - индивидуалисти. Така или иначе всяка "ДЕТСКА" фаза, е защото поредицата от "етапи" е в посока към израстване, много аналогично с "децата" в нашата форма на "реал".

Но проявения свят непрекъснато е в "нещо друго" и това оказва влияние в него, защото взаимодействията са неизбежни. Винаги, в някакъв миг, някъде в основната тъкан на проявения свят, се прониква от нещо от... това "ДРУГО". То в концептуалностите се нарича най-общо АБСОЛЮТНОТО. В известен смисъл качествата  които му се прилагат е в съответствие спрямо кой реал се описват, за да се запази винаги съответствието по ниво, което е нещо като "задължително" условие.

Едно от "най-първите" и ниски етажи" на проявените реали... е дуалния и идентификациите, свързани и родени от този "етаж" са проникнати от това качество... Именно от това качество и сред тия условия съществува КАЛДАТА с всичките си подфоруми и дори тази тема... както и коментарите в нея... Модела на "виртуалния" свят на интернет всъщност е сходен по модел с общия принцип на създаването на РЕАЛИ. И който и да е РЕАЛ предполага да подаде възможност да поеме и даде "живот" на съответните на този реал идентичности. И тъй, като виртуалния интернет е нещо като "подмножество" на дуалния свят - той в себе си носи всички качества на "създаделите си"... Именно на това ниво на РЕАЛ са и съществата, които го населяват и за които той е нещо като почвата за растенията, въздуха, водата, слънцето... И именно в тази тема, едно от важните неща за тях е  начина по който те са се организирали да "живеят" в илюзия за общ реал. А общността е само ехо и следствие на специфична неврална програма, една от многото за оцеляване. Но в условия на групово конструиране, се налагат форми на "групово договорен реал". И на фона на един реал - дуалния, се създава негов виртуален дериват - наречен ГРУПОВ ПОД-РЕАЛ, нещо като подмножество. 

-------------------------

В някакъв смисъл това е схематично образен микс и повече прилича на "приказка", обаче ти си таргета на тия думи и съм ги подготвил като за теб. Друг е въпроса доколко добре се справям. Но и това не зависи само от мен, нали? :) Правя, каквото и както го виждам - пък нека за някои други да е "грешка" и да е "човешка"...

За първи път чета подобна интерпретация. Интересно виждане. Дали го разбирам достатъчно добре не мога да съм сигурен. Не съм ги поглеждал много сериозно нещата от такъв ъгъл и нямам много голям собствен (мисловен) опит на който да се опра, за да разбера отвъд думите. Мислене се иска за подобно разбиране и време. А понякога ми просветва внезапно. Сигурно и при другите е така.

За грешката, всъщност тя създава многопластовостта, когато аз интерпретирам, става въпрос за мисълта в кавички. Така е. Тази дума я употребявам и я разбирам по много различни начини, защото съм забелязал, че различни хора влагат много различни смисли в нея. И няма как да е иначе. Свобода и грешка са най натоварените с различни смисли думи. В много от случаите са синоними.

Дали го разбирам достатъчно добре не мога да съм сигурен. Не съм ги поглеждал много сериозно нещата от такъв ъгъл и нямам много голям собствен (мисловен) опит на който да се опра, за да разбера отвъд думите. 

А понякога ми просветва внезапно.

За грешката, 

Свобода и грешка ...

СИГУРНОСТ... ГРЕШКА, СВОБОДА, са точно сред същия дуален РЕАЛ, сред който е и ДОБРО, ПРАВИЛНО, ИСТИНА, ВРЕМЕ. Извън него не съществуват, защото няма за КОГО (няма кой да ги конструира, за да съществуват и проявят)...

Но това не е логика, нито философия... Не са и концепции. Но нямам друг начин как да представя, освен чрез подобие на понятийна система и да ги подредя във взаимовръзки и аналогии... Затова прилича на философия, и на концепция... :) Ако е налице интелигентен човек - доближавам схемата според възможностите му на възприятие - и тя придобива белези на концептуалност. Ако е с други характеристики,,, по друг начин - къде алегоричен, къде притчов... Във форум - толкова... :)

Разбира се... имам и други... мотиви. За мен е и форма на упражнение... защото импровизирано изразявах и се пораждаха аналогиите. По този начин ги пиша за първи път. Породи се в самия ход на описанието.

Много пъти я прочетох, и от моята переспектива на отразяване, виждам в нея както проблемни моменти, така и породени от опростяването неизбежни неточности.

В моят вътрешен свят всичко това не е с думи, дори с понятия не е.,.. а където е, те са с различни значения от общоприетите. Така, че се налага да "опростявам", в нещо като "превод", трансформирайки комплексна система в линейно-последователни вериги, които да са и логично свързани...

Пиша ти всичко това с цел да допълня и евентуално да улесня разбирането, като предпоставя съвсем друга переспектива на разглеждане - в частност в конкретиката на темата. Лесно е да се разбере защо всички пишещи се хванаха за ДОБРО, а не за ЧОВЕК... но Мерил го написа - темата е такава, какъвто е "мат'ряла", който пише в нея.

Е... според теб - КОЕ Е "ДОБРОТО" насред всичко това...

СИГУРНОСТ... ГРЕШКА, СВОБОДА, са точно сред същия дуален РЕАЛ, сред който е и ДОБРО, ПРАВИЛНО, ИСТИНА, ВРЕМЕ. Извън него не съществуват, защото няма за КОГО (няма кой да ги конструира, за да съществуват и проявят)...

Но това не е логика, нито философия... Не са и упражнения по концепции. Но нямам друг начин как да представя, освен чрез подобие на понятийна система и да ги подредя във взаимовръзки и аналогии... Затова прилича на философия, и на концепция... :) Ако е налице интелигентен човек - доближавам схемата според възможностите му на възприятие - и тя придобива белези на концептуалност. Ако е с други характеристики,,, по друг начин - къде алегоричен, къде притчов... Във форум - толкова... :)

Разбира се... имам и други... мотиви. За мен е и форма на упражнение... защото импровизирано изразявах и се пораждаха аналогиите. По този начин ги пиша за първи път. Породи се в самия ход на описанието.

Много пъти я прочетох, и от моята переспектива на отразяване, виждам в нея както проблемни моменти, така и породени от опростяването неизбежни неточности.

В моят вътрешен свят всичко това не е с думи, дори с понятия не е.,.. а където е, те са с различни значения от общоприетите. Така, че се налага да "опростявам", в нещо като "превод", трансформирайки комплексна система в линейно-последователни вериги, които да са и логично свързани... Пиша ти всичко това с цел да допълня и евентуално да улесня разбирането, като предпоставя съвсем друга переспектива на разглеждане - в частност в конкретиката на темата. Лесно е да се разбере защо всички пишещи се хванаха за ДОБРО, а не за ЧОВЕК... но Мерил го написа - темата е такава, какъвто е "мат'ряла", който пише в нея.

Е... според теб - КОЕ Е "ДОБРОТО" сред всичко това...

Това за темата го разбрах. Но явно то е насочване. Знаеш и искаш да обясниш защо така тръгна да върви темата. За мен това, което ми казваш е "виж сега какво представляват хората, страхуват се да се вгледат в себе си безпристрастно, страхуват се и затова бягат от ЧОВЕК и се насочват към ДОБРО".

Ако е това, значи съм разбрал. Ако не е, ще го мъча за домашно.

Интроспекцията е мощно оръжие на познанието.  Не само на себепознанието. Независимо от философските възгледи. Моето хоби е да следя мисленето си и да се опитвам да разбера как мисля. След това естествено предполагам, че и другите са като мен. Нормално е да са ми интересни "размишленията" на Декарт. Те са най ценни с това, че са ОТКРОВЕНИЕ. Човекът не само, че не се е страхувал да се вгледа в мисленето си, но и откровено е написал, какво е открил. За мен е изключително честно написано и в това е ползата от трактатите му. 

Сега, има най различни философски и религиозни концепции за това какви са вселената и човека. Най ценното от всичко обаче произлиза от вглеждането на човек в себе си. Това, познание, което открива там е единственото познание със здрав и непоклатим фундамент. Да, аз съществувам и това е сигурно. Това, което възприемам, не е съвсем сигурно. Дотук добре. Но идва и ценното. Започвам все по добре и по добре да разбирам как възприемам, как мисля. Как мога умозрително да контролирам възприеманото. И това е според мен нещото, което се учи цял живот.

Човекът не само, че не се е страхувал да се вгледа в мисленето си, но и откровено е написал, какво е открил.

Или си е мислил, че е открил... Открил е трансценденталната аперцепция (cogito), Аз или душа и от нея е извел емпиричната (ergo sum) по пътя на епохето (εποχη). Само дето, точно това му се е искало да намери от самото начало, за да докаже битието на Бог. А че е искрен - искрен е.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не, Декарт е осъзнат. Той не доказва битието на Бог. Той вярва в Бог. Той осъзнава това. Написал го е.

"Вярата е акт на волята."

Декарт - става дума и за неговата собствена вяра в Бог

Може би някои от  критиците му са възприели обясненията му на причините поради които вярва в Бог, като опит за доказателство, или като същинско доказателство за битието на Бог.

Не може да се е опитвал да доказва вярата си. От трактатите му ясно си личи, че той поставя вярата за вярна по подразбиране. Вярата за него е причина създадена от волята му. Следствията от така създадената от волята му причина, той слага наравно с познанието на така наречените от него сигурни възприятия и следствията от тях.

Садист е бил този който първи е изрекъл :"В началото бе словото . И словото беше Бог....!"...... :D

...ако съдим по писаното тук. То не , че и аз падам много по-долу де ! Ама ще се корегирам.... :)

Той не доказва битието на Бог.

Тъй де. То няма как да се докаже.

Той вярва в Бог.

Да де. Декарт използва съдната способност, за да оправдае вярата си. Нищо чудновато, в което.

От трактатите му ясно си личи, че той поставя вярата за вярна по подразбиране.

Имено. Какво по-различно казах, всъщност?

Не съм те разбрал правилно.

Съжалявам

За нищо. И на мен често ми се случва.

• 2 седмици по-късно...

Какво е добър човек - човек, който задоволява очакванията на другите. Играе по техните правила. Другите са доволни и го считат за добър.

Какво е лош човек - човек, който задоволява само своите собствени желания без да се съобразява с чуждите очаквания. Играе по собствени правила. Примира неговото лично задоволство и не му е до чуждото.

Какво е добър човек - човек, който задоволява очакванията на другите. Играе по техните правила. Другите са доволни и го считат за добър.

Какво е лош човек - човек, който задоволява само своите собствени желания без да се съобразява с чуждите очаквания. Играе по собствени правила. Примира неговото лично задоволство и не му е до чуждото.

Значи какво излиза - златната среда а

• 4 години по-късно...

Добрият човек знае кога да говори и кога да замълчи

Не завижда

Търси своето щастие

Бори се със собствени средства да постигне хармония и баланс

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.