Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

на 22.01.2017 г. в 13:32, дръндю написа:

права е, 45-та страница се бъгва именно заради това

Дрън... просто не ползвате читави браузъри-113 отворени прозорци имам в момента,4 пъти връщах до 45 страница.Всичко си е 6

Редактирано от _nib_ (преглед на промените)

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 263,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

преди 14 минути, _nib_ написа:

Дрън... просто не ползвате читави браузъри-113 отворени прозорци имам в момента,4 пъти връщах до 45 страница.Всичко си е 6

ето защо съм горд, взели са мерки:giggle1:

на 22.1.2017 в 10:36, Aliya написа:

Древнобългарският връх Мусала - Връх на Богинята Майка на Светлината МаЛа

Връх Мусала е Древнобългарско име, посветено на Богинята майка на дедите ни. Мусала идва от корена Ма Съ Ла и означвва Богинята на Светлината. Нашият народ е кръстен на тази Богиня, която освен майка, е известна и като Прамайката на човечеството, като Дедите ни са я наричали в древността и Ба (Бабата Създателката на живота). Бал / Бъл е именно тази Богиня на Светлината и тя е кръстница на Българите, и на техните древни племена Балите, Мизите и др.

Не знам ,от къде си измисляш толкова не истински неща, във википедия пишат лъжи

Името на върха е останало от времето на Османското владичество. Предишно наименование на върха не е запазено.[3] Според някои схващания сегашното име произлиза от арабското „мусалла“ – „пътят към Бога“ или „място близо до Бога“, „място за молитва“, „молитвен връх“. „Мусалла“ също се нарича и камъкът, върху който се полагат покойниците в джамията. Според други виждания произходът на името е от арабското „Мусалат“, означаващо „доминиращ“, „господстващ“.[4] От 21 декември 1949 до 1962 г. заедно с високопланинската метеорологична наблюдателница се казва Сталин[5], на името на съветския диктатор Йосиф Сталин.

преди 3 часа, balki65 написа:

във википедия пишат лъжи

По-точно цитират лъжи.

Когато става дума за история източниците са често плачено ненадеждни. Царските летописци винаги драматично преувеличават и украсяват успехите на господарите си (политиката не е изобретена вчера). Съвсем нормално е било дадена битка да бъде описвана като "победа" и от двете страни.

Писанията на разни монаси из манастирите, които преразказват чутото от разни пътници е още по-ненадеждно. Какво е видял, какво е разбрал, как го е описал, как после е преразказано....

Един типичен пример са жертвите на Априлското възстание според Уикипедия - 30'000. Точка. Естествено нито се знае броят на избягалите и укрилите се, нито е водено централизирано преброяване на труповете. Има поне 3 известни източника за вероятния (!!!!) брой на жертвите, но българските историци обичат да цитират най-щедрия, тотално игнорирайки останалите.

на 22/01/2017 в 6:28, valkiria1 написа:

Върху една легенда за пръчките на Кубрат лежи гордоста на половината от историята на България. Хайде ,моля те , изобщо не ми се разправя с не-горди българи.:getout:

Легендата за тези пръчки/стрели/тръстики ги има в историята на АБСОЛЮТНО всяка една държава.

Георги Раковски, който е бил страстен изследовател на нашата древна история, ни разказва, че в древността дедите ни са наричали първия ден от Новата година Ден на Бог Сива, а едва при християнството този ден се налага като Ден на Василий.
Богинята Сива е Древнобългарска Богиня на Трансформацията чрез смърт и Ново раждане, каквото Ново раждане наблюдаваме именно при Слънцето след деня на Зимното Слънцестоене. Сива (днес запазена в Хиндизма като Бог Шива) при Дедите ни Древните българи, е била част от Божествената Троица на Богинята на Съзиданието Ба Ра, ПраМайката. Тази Света Троица е имала три лица: Богинята БраМа, бременна с нов живот. Богинята Виснъ (днес Бог Вишну) родила и навесила плод, и Богинята Сива (отмиране на Стария плод и прераждане за Нов Живот). За тази Света Троица се пее в древните български народни песни, събрани във Веда Словена.
И до днес в някои райони на България по стария Юлиански календар се празнуват Новогодишните празници със сурвакари и техните танци. Сурва е и най-старият религиозен празник на човечеството в чест на Новозараждащото се слънце Бог Сурва.
А Кукерите са прототип на най-древните духовници на човечеството - Древнобългарските жреци, които са почитали Бог СебеАзи / Себази като са се обличали с маски на птици и животни и са изпълнявали духовни ритуали на скалистите върхове на българските планини като Перперик, Белънташ и така нат.

От Кукерите са тръгнали и Боговете на Древен Египет, Предколумбийска МезоАмерика, Близкоизточната древна цивилизация.

-

Името Мусала е типично българско име, както и името Мурсалево на селото в подножието на върха. Тези имена са свързани с най-древната Богиня на Светлината МаЛа , Бал на Древните българи. И са живи и до днес. Както знаем турското робство не е успяло да промени нищо в бита, духовността и езика на народа ни. И това е световно признат факт.

И няма как да бъде иначе: самите турци са наследници на Древните българи и до днес пазят много български основни думи в езика си.

Турците са наследници на Древните българи. Първите заселници на Турските земи са Българите, нарекли себе си Назилите, т.е. Хората на Аз или Азковците, както са наричани древните българи. Ази / СебАзи е основен Бог на дедите ни - той е Бог Син и Бог на Човешката душа.
Освен СебАзи Древните българи са наричали Бога син и Слънцето, като са го зовяли Бал / БалАз със значение Бог на Светилото.
Дори и днешната некоронована "столица" на Турция град Истанбул е кръстена на Бога Бал - И СтанБал, Изправи се Бал.
Днес Язидите на Бога Ази са последните останали пазители на така наречените езически вярвания, а всъщност Древнобългарската Слънчева духовност. Това е и причината над тях в последните години да се осъществявава масов геноцид от Ислямистката държава на международните терористи.

Древните българи Назилите са наречени по-късно Хетите. От тяхно време са ненадминатите исторически паметници от древността - Гьобекли тепе, Планината Немрут и така нат. На тях могат да се видят сцени от Древнобългарските духовни мистерии, изпълнявани от жреци с кукерски животински маски на главите си.

Турците също имат българско наименование - турци, както и траки, етруски, туареги, кюрди и др. са кръстени на основната Богиня ПраМайката на Древните българи Богинята ТаРа (Тази Ра).
http://aliya.blog.bg/history/2017/01/21/drevnobylgarskiiat-vryh-musala-vryh-na-boginiata-maika-na-sv.1504906

Първата яБЪЛка която е изял Адам , изкушен от змията, е също с БЪЛгарски произход. Произлиза от Ям и Бъл-гарск-А

на 23.01.2017 г. в 1:06, язе написа:

Абе мани ги тия франсета!... "Ла мер дю мер е томбе дан ла мер."...    :)

La mère du maire est tombée dans la mer. 

Редактирано от ISTORIK (преглед на промените)

преди 1 час, miro20 написа:

Първата яБЪЛка която е изял Адам , изкушен от змията, е също с БЪЛгарски произход. Произлиза от Ям и Бъл-гарск-А

Митът за ябълката, змията и изобщо за падението на човека е Древнобългарски.

Древните българи са били просветлени мъдреци, мистици и това свое знание са предали на всички възникнали от тях народи по света.

-

Нали!?! Да не забравиш да изтипосаш за неразбираемата плоча , която уж била призната от ЮНЕСКО за най-древния и верен календар в свеета!

преди 3 часа, ISTORIK написа:

La mère du maire est tombée dans la mer. 

Точно. Много мер, много нещо... :)  То и на английски имаше едно със суичез, уичез и уачез, суоч уоч и т.н. ма съм го забравил деа...

преди 29 минути, язе написа:

Точно. Много мер, много нещо...  То и на английски имаше едно със суичез, уичез и уачез, суоч уоч и т.н. ма съм го забравил деа...

Three witches watch three Swatch watches. Which witch watches which Swatch watch? Tри вещици разглеждат три швейцарски часовника. Коя вещица кой швейцарски часовник разглежда? 

Има доста варианти за напреднали в англисйкия:

Three switched witches watch three Swatch watch switches. Which switched witch watch which Swatch watch switch?

Three Swedish switched witch-bitches watch three Swiss Swatch watch switches. Which Swedish switched witch-bitches watch which Swiss Swatch watch switch?

В трудните варианти иде реч за три швейцарски вещици кучки, които са транссексуални. 

Има и едно друго - за проблемите...

Don't truble the truble, until the truble trubles you.

switched = транссексуални ли е? Па и шведки...

Пичове,

La mère du maire est tombée dans la mer произнесено от френскоговоряш си звучи съвсем разбираемо. Те са свикнали и нямат проблем да различат видовете Е.

И не е само това. Аз например имам големи проблеми с произнасянето на името на средната си дъщеря, защото разликата между мъжкото и женското име Симон е непосилна за моето чейне (Simone = f, Simon = m).

преди 1 час, язе написа:

switched = транссексуални ли е? Па и шведки...

Оказва се, че това е едно от значенията на тази дума.

преди 1 час, zemonti написа:

Пичове,

La mère du maire est tombée dans la mer произнесено от френскоговоряш си звучи съвсем разбираемо. Те са свикнали и нямат проблем да различат видовете Е.

И не е само това. Аз например имам големи проблеми с произнасянето на името на средната си дъщеря, защото разликата между мъжкото и женското име Симон е непосилна за моето чейне (Simone = f, Simon = m).

За това (нямам предвид теб), кръщавайте децата си с български имена. Че една позната кръсти дъщеря си Изабел и сега в училище и викат Изи...

преди 1 час, язе написа:

За това (нямам предвид теб), кръщавайте децата си с български имена. Че една позната кръсти дъщеря си Изабел и сега в училище и викат Изи...

Е, и?  За заядливите подигравачи и винаги има начин да се подиграят нечие име. Аз бях Емил -крокодил.

Още повече Изи е достатъчно популярно име за да се обърка с ийзи (easy).

Понеже някои тук се опитват да спамят темата и да я пълнят с глупости, ще Ви върна към българското ;)

Три бали е древно българско племе и името му е свързано с Богинята на Светлината БаЛ / Бъл, Кръстница на Българите и Нейния син Бога Слънце на Древните българи БалАз /Ба Ален / Бог Ален.
Три в случая означава Три Божие или Светата троица на Древните българи - Бог РаАз Отецът и Бог На Първичното съзнание РаАз / ПраАз-а, Бог СебАзи Синът, олицетворен още и от Слънцето Бал Аз, и Богинята Майка на Материята и Природата Ма / МаРа / Мадара / Майка / Макя.
ТриБожието е проявление на Древнобългарската Прамайка Създтелка на Видимия и Невидимия свят, която Дедите ни са наричали почтително Ба / БаТа със значение Бабата. Освен в своето триединство като Богиня майка на Материята, Бог Отец на Божественото съзнание и Бог Син на Човешката душа, Бабата Древнобългарската Богиня се е проявявала и в своето триединство на:
- БраМа / Прамайка носителка и бременна с живота;
- Виснъ (Вишну) Богинята на навесения плод и Плодородието;
- Сива (Шива) Богинята на Божествената същност и потока на живота, носеща преходност, трансформация, живот, смърт и ново раждане. Ето защо на Богинята Сива (по-късно преименувана поради неразбиране в Бог Сива) е посветен първият Ден от Новата година, който в Древността е бил Денят на Слънчевия възход непосредствено след деня на Зимното слънцестоене. Според Георги С. Раковски народът ни поради неразбирането си на древнобългарската духовност, постепенно е наименовал този ден Свети Васил, но в първоначалния си оригинал празник първият ден на Новата година е отразявал Раждането на Бога Слънце за нов живот и нова годишна обиколка по небосклона. На запад този ден на Сива се чевства впоследствие като ден на Св. Силвестър, Ден на Божествената светлинна същност (името на Силвестър означава точно това - СъЛаВа е Древнобългарският му корен).
Именно на ТриБожието е кръстено и древнобългарското племе от Северозападния Балкан, нарекло себе си Три Бали.

Олицетворение на Три Бали са еленските глави от преисторическата епоха, които могат да бъдат видяни в Историческия музей на град Враца.

Така или иначе, всички световни религии са възникнали от Древнобългарската духовност на почитание на Светлината на първите човеци на земята - Древните българи. В Северозападна България все още се пазят следи от тази духовност и нейната света Троица. На тази Света Троица са кръстени освен Древнобългарските племена Три Бали, също и Мизи (Ма Азите Хората на Богинята Ма), Балазги / Пелазги (Хората на Слънцето БалАз).
Богът Син Същността на Човешките същества, наричан СебАз / Аз/ Яз.
Бог СебАзи е наричан още и Богът на Светлината Ба Ал(ен), откъдето е произлязло и името Алла на мюсюлманския бог.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Според теб , глупостите ,които пишеш стават ли за дискусия?

На това, което прави тя, се казва "ангелогласен анализ". Започваш с думата "пън", въртиш, сучеш, добавяш и премахваш гласни и съгласни както ти изнася и достигаш до "Дървото на живота". Какво мислят околните няма значение.

Барон Хенри ван дер Кроон: България има всички основания да има огромно самочувствие. Традициите ви са уникални, маскарадът в Перник няма аналог в света

http://pik.bg/само-в-пик-барон-хенри-ван-дер-кроон-българия-има-всички-основания-да-има-огромно-самочувс-news627671.html

преди 11 часа, M.Николов написа:

Барон Хенри ван дер Кроон: България има всички основания да има огромно самочувствие. Традициите ви са уникални, маскарадът в Перник няма аналог в света

http://pik.bg/само-в-пик-барон-хенри-ван-дер-кроон-българия-има-всички-основания-да-има-огромно-самочувс-news627671.html

ама как да няма - ся ще дойдат да ти обясняват как по цялото земно кълбо и у целия Всемир го имало туй нещо

Кукерите са свидетелството за първоначалието на Древния, най-древния от всички народи, българският народ.
И не случайно кукерите са наричани и старци в древността - кукерите са били онези мъдри Божии жреци на българите, които са жарели семена в огъня и са изливали вино в скалните дупки и ниши на Белънташ и Перперикон в чест на Светата Троица на Древните Българи - Бог Ра Аз / ПраАзът Отец, Бог СебеАзи Син Бог на Човешката душа и Богинята Майка Ма: Мадара-Мара-Макя. А самата Света Троица на Древните българи е израз на Единобожието на Богинята Ба - Бабата, Прамайката и Създателката на видимия и невидимия свят.

-

сега и за кукерите ще търсят корени у Израел мани

:P

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.