Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религия и духовност

Featured Replies

току-що, Търсещ истини написа:

.или не са духовни?

Да си религиозен, съвсем не означава, че си духовен.

преди 6 минути, bioid написа:

Добре че си вярваш... Сега, на обяд, като изям една шкембе-чорба и пия една бира, и това ме прави недуховен...

След като ядеш стомаха на убито животно - няма как да си духовен! :lol6:

• Отговори 4,5k
  • Прегледи 256,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По-точно: Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

• В правото сте си!  За мен не е проблем времето за размисли.  Докато обаче по някакъв "културен" начин засягат българите, то моето наказание не ще промени моя мироглед.  Да, бях рязък. Д

• Учени заснемат “Божествената искра” при зачеването на човека Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния

Публикувани изображения

преди 1 час, Търсещ истини написа:

в противоречие с естествения подбор

e и възможността субекти с психични отклонения да реализират екзистенция, да имат поколение... - в "естествени условия" просто не биха оцелели.

Същото е и относно хората с генетични и физиологични отклонения, сакатите... или в общ смисъл " хората в неравностойно положение".

Разбира се - същото се съотнася и относно храненето. Физиологията на човешката храносмилателна система към "всеядство" му е дала еволюционно предимство, в комбинация с начините за намиране на храна, способността да се адаптира и живота в групи...

Разбира се - физиологично човекът е с елементи и особености на хищниците. Лицето и разположението на очите са типични за тях. Тревопасните имат странично разположени очи, за да реализират широк кръгозор. Докато хищниците, заради дебненето и преследването имат предноразположени очи, които могат да фокусират в една точка. Така се реализира и триизмерното виждане - от обработката на изображението на двете очи едновременно, за да се постигне прецизност на позиционирането в пространството.

Въобще - измеренията за веганството нямат физиологична обосновка. Вече беше написано че аргументите са само етични, а не рационални или логични.

Колкото до отказът от месо и духовността - това са просто митове.

преди 24 минути, _Aumi_ написа:

Така че духовността, изглежда е свързана с храненето

Не!!! Казано е: Възрастни, деца и бременни не трябва да спазват постите!!! = Позволено им е да не спазват този обред!!!

Ауми, след като не си наясно какво е духовен живот къде се понасяш бе море моме ненагледно!!! :) Или не до тъ .... до нехранено ... :)  

преди 1 минута, dioib написа:

Не!!! Казано е: Възрастни, деца и бременни не трябва да спазват постите!!! = Позволено им е да не спазват този обред!!!

Ауми, след като не си наясно какво е духовен живот къде се понасяш бе море моме ненагледно!!! :) Или не до тъ .... до хранено ... :)  

на възрастните мъже не им пречи да плюскат и да пият, но за пости били възрастни!

преди 1 минута, _Aumi_ написа:

на възрастните мъже не им пречи да плюскат и да пият, но за пости били възрастни!

Знаеш ли на каква възраст е въпросния възрастен??? 

п.п. За разлика от децата, то сам възрастен може да определи кога е стар, и че не трябва да извършва този обряд. ;) 

преди 2 минути, bioid написа:

А правенето на секс дали е духовно?

В съседния подфорум съм цитирала какво казва Ошо за секса.

Там можеш да прочетеш кой секс е духовен и кой не.

Ако сексът е животински и се прави без любов - не е духовен.

преди 1 минута, dioib написа:

Знаеш ли на каква възраст е въпросния възрастен??? 

Човек е възрастен тогава, когато сам се определи като възрастен!

преди 7 минути, _Aumi_ написа:

Цъ!!! Децата не го умеят това. ;) След определена възраст обаче възрастен може да се определи като дете или стар човек. ;) Определено пък бременната жена дали е възрастна??? Или се смята, че е по-умна от старите възрастни??? И после потеклото = с аномалии!!! 

п.п. Дано поне мляко пиеш, т.е. не си тотална "откачалка"!!! 

преди 12 минути, _Aumi_ написа:

Ако сексът е животински и се прави без любов - не е духовен.

айде нека не сваляме нивото до селски моабет. Поне нека опитаме, това са толкова елементарни изцепки че ми се отщява дори да чета.

преди 26 минути, bioid написа:

Стига да не е юнашко...

Усмихнах се, за да не се засмея. -> Това първо!!!

Изглежда, че някоя или някой или сам точи ти/(си точиш) въпросното. ОК, но тя не прави впечатление, че се занимава с такава перверзия или по-друг начин грехопадения. Отделно, че този който дава въпросното не е праведен. Ако пък тя го съблазни и той се подаде, то тя ще съгреши спрямо Ошо или обществото на веганите. 

Не е споделила дали яде яйца!!! Затова не би следвало да консумира и въпросното. ;) Някои жени по-предпочитат да го мажат по лицето си, т.е. за да им опъва кожата и т.н. Е, да дали е от бик или човек .... то няма разлика, но го ползват за тоалетно мляко, а не хранителна добавка!

преди 15 минути, bioid написа:

Някъде бях чел, май в Блиц, че пиенето му прави жените по-умни, но дали е вярно...

В БЛИЦ също съм чел и че някои хора ги избива на простотия по две причини - или са в криза, или по принцип са си така. Учените го били казали...

Пингвините не летят, но се води че имат "крила". Доста хора са така, с "акъла".

преди 1 час, bioid написа:

Добре че си вярваш... Сега, на обяд, като изям една шкембе-чорба и пия една бира, и това ме прави недуховен...

Това те прави по-груб, определено. Т.е. ако искаш да развиеш висша чувствителност, а също и неегоистичност, абстрактно мислене, месото пречи. Проблем е, че консумираните животни са индивидуализирани в голяма степен. Риба, птици и други нисши видове се смилат по-лесно (не само физически), както и смляното и топлинно обработено месо (то затова и обикновено не го ядем сурово). Но пак е прекалено грубо като храна. Сега, ако кажа, че в месото има и емоционален заряд, който също асимилираме, ще прозвучи смешно и непонятно за повечето.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

ако искаш да развиеш висша чувствителност, а също и неегоистичност, абстрактно мислене, месото пречи.

Това са просто митове. Познавам твърде много хора, които са пълни вегани... нито са по-умни, нито по-чувствителни, нито пък повече "абстрактномислещи".

Няма нито една фактическа, нито статистичесна обосновка сред обективните факти, за да се направят такива обобщения. Уверения, митове мистика... нямат такава роля.

преди 3 минути, _ramus_ написа:

Това са просто митове. Познавам твърде много хора, които са пълни вегани... нито са по-умни, нито по-чувствителни, нито пък повече "абстрактномислещи".

Няма нито една фактическа, нито статистичесна обосновка сред обективните факти, за да се направят такива обобщения. Уверения, митове мистика... нямат такава роля.

Това е само един фактор. Как правиш подобни крайни заключения? Може някой да консумира месо и да е с духовни интереси и обратно, но това не променя факта, че за подобни стремежи месото е отризателен фактор.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Сега, ако кажа, че в месото има и емоционален заряд, който също асимилираме, ще прозвучи смешно

свикнали сме - вече толкова години. Дори и да прозвучи... вече няма кой да се смее - от повторенията и смешно не е.

Ако... "месото има емоционален заряд" изглежда доста хора са си похапнали от него прекалено и са се "презаредили" емоционално. Просто измишльотините в които вярваш са нелепи от призма извън твоите самозаблуди, нищо че са сборен и свободен микс от нагодени заемки.

преди 10 минути, Just a Stranger написа:

не променя факта, че за подобни стремежи месото е отризателен фактор.

няма такива факти - ако ти разполагаш с друга обосновка освен уверения, то - тук е мястото и момента.

Ако нямаш - сме свикнали на повярванките на кой ли не. Но да говориш за 'факти' ... не е до вяра, щото понятието не ги включва по н икакъв начин.

преди 10 минути, Just a Stranger написа:

Как правиш подобни крайни заключения

оо, според теб ли тия "заключения са крайни"? :) Да, но пристрастните не могат да са фактор, който да определя кое било факт. Личното усещане относно понятието няма стойност извън личната игра с такива.

Друга е конвенцията и като ползваш дадена думичка, то ползваш и конвенционалното й значение. Ако не - коректността изисква да конкретизираш и поясниш, ако не - просто си празнословец.

преди 36 минути, _ramus_ написа:

няма такива факти - ако ти разполагаш с друга обосновка освен уверения, то - тук е мястото и момента

Не съм длъжен да предоставям научни факти. Аз съм си изпитал нещата лично и за вен тона е факт. Сигурен съм, че има и проведени изследвания. Намери си ги. На мен ми е все едно кой какво яде.

преди 17 минути, Just a Stranger написа:

Сигурен съм, че има и проведени изследвания.

празнословец, значи. "Сигурен съм", всъщност значи 'вярвам' - така изречението придобива смислова адекватност ( и извън фантазиите ти)

Всъщност изследвания са правени, правят се... именно това и визирам. ако ти се търсят същински 'факти', то тогава сам си ги потърси. И двамата знаем че няма да го направиш :) Тази имитация на "дебат", със всеки фантазно-вкопчен имат един и същ сценарий.

А колкото до конкретния казус - по него се дискутира от твърде отдавна. Естествено че въпросът за храненето с месо има множество измерения, но религиозния и фантазния, са само част от народните митове.

Освен това - ти самият си пример че такива "факти" няма, дори нещо повече - опровергава ги именно твоите когнитивни възможности и емоционални реакции, които вече над десетилетие сред калдата не са мръднали и всички характерни особености и характеристики си продължават зациклени от система от повярвани от теб твои заблуди.

преди 3 часа, _ramus_ написа:

В БЛИЦ също съм чел и че някои хора ги избива на простотия по две причини - или са в криза, или по принцип са си така. Учените го били казали...

Чел си - дръжки...Защо жените трябва да правят орална любов

преди 21 минути, bioid написа:

Чел си - дръжки

да, варианта е ясен - по принцип си си така.

преди 3 часа, bioid написа:

Някъде бях чел, май в Блиц, че пиенето му прави жените по-умни, но дали е вярно...

Не! Стават агресивни като мъжете. Само това! (Разликата е, че е от по-малко количество става това.)

преди 20 минути, dioib написа:

Не! Стават агресивни като мъжете. Само това! (Разликата е, че е от по-малко количество става това.)

Агресивната по мъжки жена е съвременното срутване на цивилизацията, щото жената не го може, а само ѝ подлагат еврейчетата, за да срутят хората.

И женичката тъпа им вярва, че е мъж, защото не е имала истински хора за родители.

Както и сегашните пед-ски мъжленца – в децката градина от началото до края си.

преди 7 минути, rado_svet написа:

Агресивната по мъжки жена е съвременното срутване на цивилизацията, щото жената не го може, а само ѝ подлагат еврейчетата, за да срутят хората.

И женичката им вярва, че е мъж.

Остави алегориите моля. 

Принципно в чут, чут количество се хили, т.е. става, но мини ли "границата", то или изпада в депресия (трябва да я утешаваш) или си избива негатива от първата ѝ среща с члена на мъжа. 

За твоите намеци, то не ще коментирам, защото явно не уважаваш жените!!!

преди 54 минути, dioib написа:

Остави алегориите моля. 

Принципно в чут, чут количество се хили, т.е. става, но мини ли "границата", то или изпада в депресия (трябва да я утешаваш) или си избива негатива от първата ѝ среща с члена на мъжа. 

За твоите намеци, то не ще коментирам, защото явно не уважаваш жените!!!

Уважавам себе си, мъж, и съответно уважавам жените, жени.

Но няма вече жени, груби и тъпи отдавна, а и мъжленцата, нежнички и тъпи, ставащи само да ги ръгат вгъзъ – не са хора за мен, просто ги подминавам всичките с погнуса.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.