Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съзнание и(ли) неосъзнатост?

Featured Replies

Това е така !

НО !

"Забравя се" , че това отделяне се прави мисленно с цел изучаване на отделното . После пък "се забравя" , че отново следва да се възстанови връзките в цялото - тези връзки които самите ние сме разрушили за да изследваме отделното.....

Нещо не те разбрах. Когато сами сме си субект и обект, за какво разделяне иде реч? Например откривайки в себе си същото онова, което ме е подразнило у друг човек, би трябвало да си дам ясната сметка, че вече не би трябвало този човек да ми е дразнител. Това е голяма емоционална помощ за самата мен. Много елементарен пример дадох, но надявам се да е разбираем.

Това е една от същностите на осъзнаването.

• Отговори 958
  • Прегледи 61,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Друга особеност на съзнанието е, че то се характеризира с отделяне на субекта от обекта.

Точна, даже съвсем прецизирана и сбита дефиниция на виджняна, т.е. обусловеното, дуално съзнание, което винаги е интенционално.

Хитлер също е имал милиони последователи. Това не е критерий.

Не казвам, че Ошо не може да бъде полезен на определен етап. Той е много подходящ за разчупване на някои концепции и догми. В този смисъл е ОК и преподаденото от него е полезно.

––––––––––––––––––––––

Казвам, че ако става дума за сериозна практика, Ошо е безполезен. Пътищата и в будизма, и в индуистките системи от типа на тази на Патанджали или Шанкара са много систематично изградени. Не става дума за някакви общи приказки. Прави се конкретна практика до появата на определени знаци/резултат, които са описани съвсем дефинитивно. След това се минава към следващата.

Ошо е взел есенцията от всички тези учения и ни учи на същественото от тях.

Учи ни как да живеем осъзнато и щастливо, без да сме слепи привърженици и последователи на религиозни учения.

Единствените резултати от осъзнатостта, могат да се видат само в живеенето на Живота.

Ако ти не прилагаш натрупаните знания на практика в живота, или ако това знание не се превърне в лично познание, значи то е само едно безполезно натрупване в ума ти.

Надявам се не очакваш от мен да седна да правя подробна разработка на Ошовизмите....

Не, единственото ми желание е, да ги осъзнаеш и приложиш на практика в живота си. :)

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Ошо е взел есенцията от всички тези учения и ни учи на същественото от тях.

Ошо, Ауми, не ти дава метода, който е като ключа, който отваря вратата. Той ти описва това, което е зад вратата, но не ти казва как да я отвориш. Затова ти казвам, че от един етап нататък е безполезен, т.е. не върши работа.

Нещо не те разбрах. Когато сами сме си субект и обект, за какво разделяне иде реч? Например откривайки в себе си същото онова, което ме е подразнило у друг човек, би трябвало да си дам ясната сметка, че вече не би трябвало този човек да ми е дразнител. Това е голяма емоционална помощ за самата мен. Много елементарен пример дадох, но надявам се да е разбираем.

Това е една от същностите на осъзнаването.

Ще ти дам пример от "нисшия" свят....

Имаш автомобил примерно .

Много ти е интересно да знаеш какво е това автомобил.

Разглобяваш го на части и изследваш всяка негова част по отделно .

Но това вече не е никакъв автомобил , а купчина от отделни джаджи в насипно състояние .

За да стане отново автомобил следва да го сглобиш отново .

При това на много майстори задължително им остават купчина "резервни" части , макар сглобеният автомобил вече да може да върши работа до някъде....

Тук разбира се става въпрос само за материалната част !

В разглеждания от тебе случай става дума да "разглобиш" , а после отново да "сглобиш" самата себе си.

Такъв е процесът при анализ/синтез на релацията обект-субект като цяло . Дори отново да го събереш като цяло , често остават "резервни" части....

Някои от висшия свят дори не се и опитват да направят синтез , стигайки до "съвършенството" на отделния болт или гайка.... 

Ошо, Ауми, не ти дава метода, който е като ключа, който отваря вратата. Той ти описва това, което е зад вратата, но не ти казва как да я отвориш. Затова ти казвам, че от един етап нататък е безполезен, т.е. не върши работа.

Даже по-често съвсем съзнателно , за да се харесва спекулирайки с надеждите и мечтите на хората , им дава грешните ключове за вратата.... :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ошо, дава ключа само на тези, които осъзнават това което казва. Неговите последователи са били и са, само интелегентни хора с новаторско извънстереотипно мислене.

Да срявняваш един хуманист и брилянтен лечител на човешката Душа с Хитлер, е просто неадекватно и несериозно.

„Всички мои усилия са насочени към това да поставя едно свежо начало. То е обречено да породи осъждане от страна на целия свят. Но това няма значение – кой го е грижа.

.............

Сега ще кажа нещо, което пазя в тайна цял живот. Винаги съм искал да не бъда учител на никого… Да си учител е много странна работа. Трябва да убеждаваш хората за неща, свързани със сърцето, като прибягваш до аргументи, логика, рационалност, философия; трябва да използваш ума като слуга на сърцето. Работата на учителя е да ти отнеме ума, така че цялата енергия да се придвижи в сърцето. Сега разбираш ли? Думата учител внушава идеята за ученик, последовател. Как може да има учител без ученик, без последовател? Но в духовния смисъл думата учител – master – означава такъв, който е постигнал себеовладяване. Това няма никаква връзка с последователи, не зависи от други хора. Постигналият себе си може да си бъде сам. Новият човек, за когото говоря, ще бъде такъв.“

ОШО

Да срявняваш един хуманист и брилянтен лечител на човешката Душа с Хитлер, е просто неадекватно и несериозно

Ти, не си ли чувала, че една от причините да изритат Ошо от САЩ е, че прави публично изказване, в което обявява Хитлер за "свят човек" или нещо такова? Не си явно...

Неговите последователи са били и са, само интелегентни хора с новаторско извънстереотипно мислене.

Е, нали ти казах, че познавах една от личните му ученички - холандка, която преподаваше у нас. Била е в Ашрама му и е учила лично от него. Когато гаджето и я заряза изпадна в нервна криза.

Ошо, дава ключа само на тези, които осъзнават това което казва.

Изобщо ли не разбираш какво казвам? Май не... Пуста работа. Вината не е в теб. Нямаш представа за какво говоря и затова спориш.

Ти, не си ли чувала, че една от причините да изритат Ошо от САЩ е, че прави публично изказване, в което обявява Хитлер за "свят човек" или нещо такова? Не си явно...

Е, нали ти казах, че познавах една от личните му ученички - холандка, която преподаваше у нас. Била е в Ашрама му и е учила лично от него. Когато гаджето и я заряза изпадна в нервна криза.

Изобщо ли не разбираш какво казвам? Май не... Пуста работа. Вината не е в теб. Нямаш представа за какво говоря и затова спориш.

Да, разбрах, ти предпочиташ да вярваш на клюки, на неща разказани от трети и четвърти лица, а не да се осланяш на личното познание. Един мой приятел професор казваше, че писаното говори за човека повече, отколкото това което пише. Никога не забравям това.  

Даже по-често съвсем съзнателно , за да се харесва спекулирайки с надеждите и мечтите на хората , им дава грешните ключове за вратата.... :)

Ми, да. Той е просто човек, който има силен търговски нюх и харизма. Бил е образован във Веаданта, но е опшлил всичко в името на това да има много ученици, лукс и влияние.

Имало е и полза от неговите учения, все пак.

Ми, да. Той е просто човек, който има силен търговски нюх и харизма. Бил е образован във Веаданта, но е опшлил всичко в името на това да има много ученици, лукс и влияние.

Имало е и полза от неговите учения, все пак.

Това от книгите му ли го разбра...?

Защото това което казваш, ме убеждава, че не си чел абсолютно нищо от него.

Да, разбрах, ти предпочиташ да вярваш на клюки, на неща разказани от трети и четвърти хора, а не да се осланяш на личното познание.

Факти, а не клюки...

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Виж сега, както казах пътят е систематичен. Започва с някаква форма на шамата, т.е. медитативна практика, която създава дистанция от емоциите и вътрешния диалог. В книжките (не в неговите, щото там даже и това няма) има описани подобни практики, но съвсем общо и повърхностно, както тази за наблюдаването/осъзнаването на дишането, за която ти разказах. Дори само по книжка да я правиш, то ще има някакъв положителен ефект. Но там са пропуснати много неща, които се преподават само устно. Без тези неща трите "знака" - яснота, неконцептуалност и блаженство, просто не възникват. И това е само основата.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Факти, а не клюки...

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Виж сега, както казах пътят е систематичен. Започва с някаква форма на шамата, т.е. медитаивна практика, която създава дистанция от емоциите и вътрешния диалог. В книжките (не в неговите, щото там даже и това няма) има описани подобни практики, но съвсем общо и повърхностно, както тази за наблюдаването/осъзнаването на дишането, за която ти разказах. Дори само по книжка да я правиш, то ще има някакъв положителен ефект. Но там са пропуснати много неща, които се преподават само устно. Без тези неща трите "знака" - яснота, неконцептуалност и блаженство, просто не възникват. И това е само основата.

Значи според теб, единствено практикуващият разни практики, може да постигне блаженство в Душата и съзнанието си. И само чрез някакви практики, може да стигне до осъзнаване...?! :bubblegum:  :party4:  :lol6:

Значи според теб, единствено практикуващият разни практики, може да постигне блаженство в Душата и съзнанието си. И само чрез някакви практики, може да стигне до осъзнаване...?! :bubblegum:  :party4:  :lol6:

Не бе, Ауми.

Може и с цитиране на Ошо и постове в Калдата.

Просто тези методи по-рано ги е нямало, но сега са вече известни.

блаженство

Това е технически термин, който е прието да се превежда така. Нищо общо няма с това, което можеш да си представиш или което си изпитвала.

Не бе, Ауми.

Човек е свободен да цитира всичко, което го е впечатлило - и това което му харесва и това което не му харесва

Но ако не ги осъзнава, няма как да проумее и разбере нещата, които му цитират, ако за него са по-важни клюките, а не същността на това което му се цитира.

Не бе, Ауми.

Това е технически термин, който е прието да се превежда така. Нищо общо няма с това, което можеш да си представиш или което си изпитвала.

Значи блаженството е технически термин?А може би за теб, и цялото учене на Буда, е само техническо знание, информация...

Значи блаженството е технически термин?

Това не е състояние, което можеш да преживееш без да си правила нещо подобно на споменатото по-горе. Няма еквивалент в твоите преживявания. Тази думичка е избрана, за да бъде назовано и обозначено. Това, в този контекст, не е нещо особено и значимо, а просто знак, който те ориентира, за да минеш нататък.

Това не е състояние, което можеш да преживееш без да си правила нещо подобно на споменатото по-горе. Няма еквивалент в твоите преживявания. Тази думичка е избрана, за да бъде назовано и обозначено. Това, в този контекст, не е нещо особено и значимо, а просто знак, който те ориентира, за да минеш нататък.

А ти защо след толкова практики, не си постигнал това състояние?!

Понеже пространството е безгранично, то изразява себе си като любов. Това не означава доброта, поради която, като западняк от интелигентно, високо развито общество, човек трябва да помага на съществата в гетата и в другите бедни части на света. Това, разбира се, е много добро, особено ако се направи всичко възможно да имат по-малко деца. То обаче е само сянка на безграничното преживяване, където любовта се появява от чувството да си едно. Когато субект, обект и преживяване са една цялост и не можем да отделим собствените си желания за щастие от желанията на другите, тогава сме в абсолютното състояние.

Пространството и блаженството се възприемат като едно. Това, което вижда през очите ни и чува чрез ушите ни, е ясна светлина. То не е нищо външно. Нито е блестяща светлина от прожектор. Това е постоянно състояние на свежест, вълнуващо тук и сега, и миговете на прозрение се появяват в пряка връзка със самото преживяване. Когато едно постоянно възклицание “аха” се свързва с всяко преживяване, това е истинската радост и цел.

Такова трайно състояние, обаче, може да бъде напълно реализирано чрез изследването на това, кои сме в същност.

Три вида медитация водят съществата до това състояние.

Първият успокоява и задържа ума. Той може да се сравни с чаша кафе, която повече не се разклаща – тогава нещата естествено се отразяват в нея.

Второто ниво работи с мотивацията ни. Тук съчувствието и мъдростта подхранват нашата задълбоченост и участва по-голяма част от нашата цялост. На третата и най-висшата фаза на идентификация нищо не е отвъд нашия стремеж. С възгледа и методите, разбирането, силата и дълбокото доверие водят присъщите качества на ума до пълна зрялост. Тук първо ставаме еднонасочени, защото умът е богат и не се нуждае от нищо откъдето и да е другаде. Той може да бъде щастлив там, където е. На второ място, човек става неизкуствен, защото сияйността на това, което е тук и сега надминава всичко, което можем дори да си представим.

Трето, умът започва да осъзнава себе си чрез всичко, което се случва и непоклатимият преживяващ се чувства чрез всяко преживяване. Огледалото е по-сияйно от образите и е по-важно да осъзнаваме, отколкото да наблюдаваме дали приятни или неприятни неща ще се случи да минат покрай нас.

Накрая, на четвърто ниво, вече нямаме нужда от никакво съзнателно усилие. Без съмнение или разделение между субект, обект и действие, автоматично изпълняваме това, което прави съществата по-зрели в дългосрочна перспектива.

Накрая има само още една точка, която трябва да е освобождаваща за психолози и терапевти: че колективната истина на.относително ниво е илюзорна. Повечето мислят, че между розовите висини и сиво-черните падини трябва да съществува нещо истинско, едно благонадеждно ниво на истината. Това никога не е било открито на обусловено ниво. Но ако човек потърси нещо наистина присъстващо и неразрушимо, открива само пространство. Само от пространството се появява всичко. Чрез неговата яснота всички неща са познати и всичко външно и вътрешно се връща в своята безгранична същност. В съвършеното си пространство, най-висшите радост, любов, сила, смелост, енергия, мъдрост и прозрение се усъвършенстват едно друго. С други думи, ние имаме истинско уверение. Най-висшето ниво на функциониране е най-висшето ниво на истина. Колкото по-добре се чувстваме, толкова по-гладко върви всичко, толкова по-вълнуващи страни на ума се появяват, толкова повече се доближаваме до състоянието на Буда.

Разликата между Буда и другите е само една – той е развил всички качества на тяло, реч и ум. Всеки може да направи същото. Както вече споменах няколко пъти, и пътят, и целта са добри.

http://www.diamondway.bg/bg/teachings/happiness-lama-ole-nydahl.html

ама може ли ти у всяка тема да ни го буташ тоя Ошо ли мошо ли

има си тема за него що ни го ръгаш навсякъде пфууу

:fly1:

ама може ли ти у всяка тема да ни го буташ тоя Ошо ли мошо ли

има си тема за него що ни го ръгаш навсякъде пфууу

:fly1:

Първо виж линка и автора...тогава говори! :huh:

Не те карам да четеш нищо насила.Има тоооолкова много други теми и постове. :)

А ти защо след толкова практики, не си постигнал това състояние?!

Ауми, стига, спри се... Лама Оле, ми беше първия учител, при който учих години наред. Учител, на който дължа много. Завърших всичко, което той дава като практика (Ньондро за около 5 г , което значи по 3-4 часа практика на ден, както и това по-нататък, което няма да споменавам, защото няма да ти говори нищо) и започнах да уча при неговите учители.

––––––––––––––––––––

Аз, нямам осъзнаване и съм най-обикновен човек като теб. Но, все пак, ми е любопитно как точно "измерваш" моето осъзнаване?

Първо виж линка и автора...тогава говори! :huh:

Не те карам да четеш нищо насила.Има тоооолкова много други теми и постове. :)

то и не мога да прочета - дори и да искам

само кат мерна Ошо и бягам надалеч

ако ще и да има нещо смислено и стойностно по темата, сори на авторите им ама вече ме страх да си надигна и капака на тенджерата да не е и там

Ауми, стига, спри се... Лама Оле, ми беше първия учител, при който учих години наред. Учител, на който дължа много. Завърших всичко, което той дава като практика (Ньондро за около 5 г , което значи по 3-4 часа практика на ден, както и това по-нататък, което няма да споменавам, защото няма да ти говори нищо) и започнах да уча при неговите учители.

––––––––––––––––––––

Аз, нямам осъзнаване и съм най-обикновен човек като теб. Но, все пак, ми е любопитно как точно "измерваш" моето осъзнаване?

От писаното и от емоциите и нагласите ти.

Казвам ти го като на приятел. Извинявай, че съм толкова пряма, но това е в природата ми. :shy11:  :mark:

то и не мога да прочета - дори и да искам

само кат мерна Ошо и бягам надалеч

ако ще и да има нещо смислено и стойностно по темата, сори на авторите им ама вече ме страх да си надигна и капака на тенджерата да не е и там

Защо се струхуваш от ОШО ? Не се бой, той нищо лошо не може да ти стори. Може само да ти помогне! ;)   

Защо се струхуваш от ОШО ? Не се бой, той нищо лошо не може да ти стори. Може само да ти помогне! ;)   

шарлатанин като Джон Кехоу същия

помогни си сам за да ти помогне и Бог - аз съм на този принцип

всеки да си вярва в каквото си иска

:P

В разглеждания от тебе случай става дума да "разглобиш" , а после отново да "сглобиш" самата себе си.

Такъв е процесът при анализ/синтез на релацията обект-субект като цяло . Дори отново да го събереш като цяло , често остават "резервни" части....

Някои от висшия свят дори не се и опитват да направят синтез , стигайки до "съвършенството" на отделния болт или гайка.... 

Мдам... предлагаш да разглеждам психиката си, от там и съзнанието си от гледната точка на автомобил. :D 

Няма лошо, но автомобилът не се саморазглобява, т.е. субектът е различен от обекта... за какво говорим нататък?

Освен това осъзнаването е дълъг и сложен процес, за който понякога един живот не стига. Така че "разглабянето" е бавно и е зависимо от опитностите ни, от заобикалящата ни среда, най-вече зависи от желанието ни да вървим в тази посока. Този процес не е задължителен, Байко, и става на етапи.

И какви са тези "висш" и "нисш свят", не помня да съм употребила такива термини. Употребих "фини" светове.

И нямах предвид електричеството или радио-вълните, нито магнитното поле. :D 

А (например) емоционалният свят на човека...

шарлатанин като Джон Кехоу същия

помогни си сам за да ти помогне и Бог - аз съм на този принцип

всеки да си вярва в каквото си иска

:P

Всички западни гурута, казват това което е казал Ошо, но по различни начини.

Бог ще ти помогне, само ако знаеш как сама да си помогнеш. Но ние не винаги знаем как да го направим, а тези учители ни посочват начините.

От писаното и от емоциите и нагласите ти.

Мхм.

Няма как да съдиш за моите емоции и нагласи без да ме познаваш.

Чудно ти е как аз претендирам да съдя за твоите, нали? Не е трудно като взема под внимание fast-food духовността, с която ни заливаш.

Ауми, не се сърди, но ти наистина нямаш понятие за какво става дума. Пак казвам, че вината не е твоя.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.