Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съзнание и(ли) неосъзнатост?

Featured Replies

.....

А , бе хубаво , вярно , ама много сложно и витиевато ! А може и по-простичко ! Нека да опитам !

Просто трябва да приемем в себе си , че освен Знание , съществува и Незнание в неизмерими мащаби ! И към Незнанието следва да се отнасяме със същото внимание и уважение както към Знанието .

И сега следва всеки да оцени къде точно се намира....Ми , това е !

Как да стори това ? Това вече е друг и твърде личен , дискретен въпрос . Никой не е Бог в собственото си село - това не трябва да се забравя ! Защото само Бог има правото да съди.....

Като невярващ "в таласъми" , това (за Бога) разбира се го казвам съвсем условно , по-скоро като закон на обществено развитие и изменение!

Е , който му се ходи срещу законите на гравитацията да кажем (че по-лесно се разбира , свързано и с предния пост!) , моля да заповяда !  :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 958
  • Прегледи 61,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

А , бе хубаво , вярно , ама много сложно и витиевато ! А може и по-простичко ! Нека да опитам !

Просто трябва да приемем в себе си , че освен Знание , съществува и Незнание в неизмерими мащаби ! И към Незнанието следва да се отнасяме със същото внимание и уважение както към Знанието .

И сега следва всеки да оцени къде точно се намира....Ми , това е !

Как да стори това ? Това вече е друг и твърде личен , дискретен въпрос . Никой не е Бог в собственото си село - това не трябва да се забравя ! Защото само Бог има правото да съди.....

Като невярващ "в таласъми" , това (за Бога) разбира се го казвам съвсем условно , по-скоро като закон на обществено развитие и изменение!

Да, но някои са богове в собствените си умове.

Нека ги оставим да се мислят за такива и да не им пречим да се наслаждават на тези си мисли.

Да, но някои са богове в собствените си умове.

Нека ги оставим да се мислят за такива и да не им пречим да се наслаждават на тези си мисли.

Вътре , в границите на собственото си Съзнание , всеки е Бог сам за себе си ! Аз също !

Ако обаче това "сам за себе си" не се разбира , това е често допускана заблуда , че е Бог изобщо !

"Мъка изпитва душата , когато се отделя от тялото " - това няма да се уморя да го повтарям !  :)

Пък вие , по този повод си мислете за мен каквото си искате ..

Нека да не допускаме "Войната на Боговете" , че става страшно за човеците тогава ! Дори тези "богове" да са от ранга на Малтус или Ницше и техните последователи в практиката като д-р Менгеле примерно..... :)

Стесняваш и сгъваш понятията точно толкова, колкото Рамус ги разгъва и разпъва… Не е нужно…

Кой знае защо си мисля , че е тъкмо обратното ! :)

Просто ги употребявам когато и колкото трябва .....

Ама свърши си домашната работа ! Аз също . Светът не свършва днес.... :)

Съ-чувствие - е свързано с чувствата. Това е в Е-моционалната сфера с център астрален свят, астрални взаимодействия. Всички психични явления, предизвикващи, генериращи или генерирани от емоции, чувства, изживявания, състоянията генерирани от тях. Всички състояния, които приоритетния им заряд е именно астралния. Това е приоритет на цялото настоящо човечество. Целия свят е направен от и за такива хора. Основния канал на който резонират вътре в себе си - е този. Същия канал, на който резонират между тях си - е този. Груповото явление за резонанс около емоционално чув2ствените канали е прието да се нарича ЕМПАТИЯ. Отделно от това, неврално е предпоставено с "огледалните неврони", линк, към които пуснах в дългия си пост по-горе.

И на първо, и на второ четене бях провокирана от това, че поставяш емпатията като предходяща на разбирането. Та емпатията не е огледален образ, тя е образа до огледалния образ(фигуративно казано). Затова смятам, че преди нея е разбирането-на ситуацията, на обстоятелствата, включая и добро познаване на човешката психика и то не само на ниво "теория". Точно това казах в преден пост. Един емпат усеща(това е най-подходящата дума) кога и как да реагира. Защото в живота често има привидно приличащи си ситуации, в които е необходима различна реакция.

Смея да твърдя и, че съ-чувствието не е емпатия. Емпатията е съ-участие(по-скоро).

Второто е крайна форма на неосъзнатост . Води до различни форми и степени на неадекватност.....

Да ти имам заземяването пък на теб, Байко! Кефиш! Много!

Затова и теб, и всички от темата поздравявам с музиката на един неадекватен(така я, може ли глух да пише музика :)), изпълнено от един друг неадекватен, който пък владее струните и ги кара да говорят...

п.п. И... Байко, множественото число на "магия" е "магии", а болдването, писането с големи букви и подчертаването във виртуалното простронство(във форумите, ако трябва да съм точна) се приемат като истеричен крясък... :P

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Кво стана бе, още ли не сте се осъзнали , след толкова писане ?

Леле ако не бях атеист, как щеше да ми отива да съм бог във вашите съзнания, леле леле ...

Абе интересно пишете, ама е много по обем и не може да ви догони човек, ако не виси постоянно пред компютъра.

Тичай по-бързо ! Че ще изтървеш иначе !  :)

Да ти имам заземяването пък на теб, Байко! Кефиш! Много!

`ми тогава спирай Земята ! Да те видим до колко ги можеш науките ! :)

Пък аз утре сутринта , специално за тебе , ще накарам слънцето да изгрее ! ВЕрвай ми !

Ако ли пък не ми вЕрваш , вземи провери на ранина ! :)

Да видим тогава кой е по-майстор в "магиите"! :D

И ако случайно е облачно да знаеш , че това не е моя работа.... :)

Що се отнася до "ИЙ" това е стара и правилна за времето си граматическа форма , пък аз съм възрастен човек и навиците трудно се избиват.

"Болдването" и подчертаването е необходимо когато се иска да се подчертае важността на нещото - колкото повече , толкова повече .Ама пък чак крясък ! То на мен глас не ми остана.... Е , вярно е ,че малко прекалявам , ама пък ти не се стягай толкова ! Да не ти се свиди мастилото?..... :)

Пък ако не трябваше да се "крещи" тук , или пък някой така си го възприема и мисли , то нямаше да го има като инструмент тук !

Така , че СПОКО ! Всичко си е в реда на нещата ! Просто не си слагай "волумето на мах" , че да не ти се спукат слушалките....т.е. търси причините първо в себе си !  :)

П.П. А , да ! Да си глух (или друго такова) , това никак не значи че си неадекватен ! Това значи само че си глух ! Аз като не виждам електрическия ток да не би да съм неадекватен ? Неадекватен ще бъда ако предизвикам късо съединенение в електрическия контакт примерно - не е да не ми се е случвало!.....Адекватно е обаче да предизвикам късо съединение между електрода и детайла когато заварям с електрожен....  :)

Неадекватност означава да си зрящ и да гледаш , пък да не виждаш нещата такива каквито са те . Казано по друг начин , когато "огледалото" е криво !Тогава обикновено има и други , несвойствени въздействия , материални , и/или идеални !

Леле, ама двамата сте толкова извън психологичната тема, която обсъждаме тук, че от десет минути се смея. Здрав смях! :D За което много благодаря!

Опростяването е оправдано до момента, в който не променя същността на понятията и не ги профанизира.

Съгласна съм с това. 

Но няма как да го обясниш на човек, за който фините светове не съществуват, само защото не се виждат. 

...................
Един ОШО съвет:

В живота няма умозаключения. Той все продължава и продължава без никакви изводи, той е без начало и край, винаги е по средата, винаги е в настоящето, той е един непрекъсващ процес.

По този начин логичният ум постепенно се умъртвява; това е начинът, по който логиката се превръща в собственото си падение.

Недей да правиш изводи. Живей без изводи. Това е единственият начин да живееш, защото само тогава ще живееш по средата, а средата е равновесието.

Животът е равновесие между противоположностите, той никога не достига до някакъв край. Равновесието се поддържа непрекъснато, то е вечно. Човекът на познанието никога не достига до някакъв извод, той и не може.

Когато животът сам по себе си е без заключения, как може мъдрият да прави заключения? Ако попиташ Лао Дзъ за някакво заключение, като отговор той ще се разсмее. Ще ти каже, че си глупак. Той живее съобразно живота, и най-важното нещо, ако живееш съобразно живота, е равновесието. Никога не отивай в едната противоположност, не се привързвай към единия полюс, защото ще изгубиш равновесието.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

оле тоя Ошотимошоти много зле честно

:no-no:

не достигал до никакво познание, и кво - стоим си под крушата ли

оле тоя Ошотимошоти много зле честно

:no-no:

не достигал до никакво познание, и кво - стоим си под крушата ли

Разбираш ли изобщо нещо от това което казва тоя ошотимошоти, за да го критикуваш? ;)

Един ОШО съвет:

В живота няма умозаключения....

Ами то това само по себе си е умозаключение !

Нещо не ми се вързва....Навярно защото нямам достъп до висшите ....а , извинявайте фините светове на Нел....

Примерчета , моля ! От живота ! Иначе , живейте си в измислици от висши светове.....те така или иначе са си ваши.

.....Била се смяла ! Ами ще се смееш ! Нали за това ги пиша по този начин ! Така се разбира и от тези с "висшите светове" ! Къде ще ми ходиш , че няма да се смееш ! Няма къде другаде да мърдаш ! :)

Ами то това само по себе си е умозаключение !

Нещо не ми се вързва....Навярно защото нямам достъп до висшите ....а , извинявайте фините светове на Нел....

Примерчета , моля ! От живота ! Иначе , живейте си в измислици.....те така или иначе са си ваши.

Съгласна съм, че всичко което казваме, няма да има никаква стойност, ако не го прилагаме на практика...в живота.

Това което казва Ошо, не са измислици. Той дава посоката по която трябва да вървиш, и ако осъзнаеш това което казва и го прилагаш на практика, бъди сигурен, че ще се чувстваш много по-добре.

Казвам го от личен опит. :)

Съгласна съм, че всичко което казваме, няма да има никаква стойност, ако не го прилагаме на практика...в живота.

Това което казва Ошо, не са измислици. Той дава посоката по която трябва да вървиш, и ако осъзнаеш това което казва и го прилагаш на практика, бъди сигурен, че ще се чувстваш много по-добре.

Казвам го от личен опит. :)

Ошовото не е измислица !

То е спекулация и то на много високо ниво !

Изразява се в поставяне в основата на дадена теза на заблуждаващи постулати , градейки върху това останалите си вече "вярни" умозаключения .

В това се състои Ошовата измама в лова на души ! За това и е трудно доловимо !

А попаденията му се отразяват най-силно на такива от висшите (или фините - все тая) светове..... 

Ошовото не е измислица !

Изразява се в поставяне в основата на дадена теза на заблуждаващи постулати , градейки върху това останалите си вече "вярни" умозаключения .

В това се състои Ошовата измама в лова на души ! За това и е трудно доловимо !

А попаденията му се отразяват най-силно на такива от висшите (или фините - все тая) светове..... 

Колко книги си прочел от Ошо, за да твърдиш, че това което казва той е измама?!

Или дай пример с някакъв цитат, който считаш че е измама и не е истина.

Колко книги си прочел от Ошо, за да твърдиш, че това което казва той е измама?!

Или дай пример с някакъв цитат, който считаш че е измама и не е истина.

:) Ами нали по-горе ти дадох пример . То от там нататък няма какво различно да видиш...механизмът е един и същ.

И в предни постове и на други теми съм му правил анализ и синтез ....май и ти присъстваш там, не помня вече...

:) Ами нали по-горе ти дадох пример . То от там нататък няма какво различно да видиш...

И в предни постове и на други теми съм му правил анализ и синтез ....май и ти присъстваш там, не помня вече...

И кое в цитата, който съм дала, е заблуждаващо?

Ошовото не е измислица !

Изразява се в поставяне в основата на дадена теза на заблуждаващи постулати

Сега ще ти цитирам нещо друго...

Бъди мечтател - всички велики ценности на живота - любовта, тишината, блаженството, екстазът, божествеността - те правят осъзнат за едно огромно единство. Освен теб няма никой друг -всички ние сме различни прояви на една реалност, различни песни на един певец, различни танци на един танцьор, различни картини - но художникът е един. Разнообразието прави живота по-богат - една част от нас е в Хималаите. друга част е в звездите, трета част в розите. Една част от нас е в летящата птица, друга част е в зеленината на дърветата. Ние се разпростираме навсякъде. Да преживееш това като реалност означава трансформация на целия ти подход към живота, трансформация на всяко твое действие, трансформация на самото ти същество. Означава да се изпълниш с любов, да се изпълниш с благоговение към живота.

Може би и тук ще видиш заблуда...?!

Ошо, казва много верни, но напълно безполезни неща.

Това е като да се даде инструкция от типа на Махамудра/Дзог чен (най-висшите учения в будизма), която да звучи напр. така: "Просто установи ума в естественото състояние, не следвай нищо, което възниква, а просто го пускай. После пусни и този, който пуска (наблюдателят)."

–––––––––––––––––––––––

Принципно това е вярно, но за начинаещ, т.е. за някой, който не е практикувал, това е напълно утопично. Той дори не може да схване истинското значение на инструкцията, защото за това трябва да е получил т.нар. директно въведение в природата на ума, да речем. Какво да говорим пък да може да го направи. Такъв човек ще прави нещо, което ще бъде някаква бледа и изкривена имитация на това, за което става дума.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Я-я, Сърдитко Петко! :) Очаквана реакция, но мисля, че не си куче(примерно) и след като знаеш правилата за множествено число, можеш да се постараеш. Това също е съзнание, Байко-наличието и ролята на езика. Когато човек говори и пише, той преценява, съзнава и осъзнава. Способността на човека да си дава отчет за постъпващата в него информация е форма на изява на съзнанието. Не ли?

Друга особеност на съзнанието е, че то се характеризира с отделяне на субекта от обекта. За да може да протече съзнанието, нужно е субектът да се отдели от обекта, да види собственото си аз, да прецени и осмисли себе си, поведението и постъпките си.

Съзнанието се характеризира и с определено отношение. Отношението от своя страна съдържа оценъчно-волев и емоционален момент, които активизират съзнанието.

Така че... очаквах реакцията ти. Но би трябвало човек, който непрекъснато размахма пръстче, да е наясно, че и на него има за какво да му бъде размахано. Не ли?

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Ошо, казва много верни, но напълно безполезни неща.

Това е като да се даде инструкция от типа на Махамудра/Дзог чен (най-висшите учения в будизма), която да звучи напр. така: "Просто установи ума в естественото състояние, не следвай нищо, което възниква, а просто го пускай. После пусни и този, който пуска (наблюдателят)."

–––––––––––––––––––––––

Принципно това е вярно, но за начинаещ, т.е. за някой, който не е практикувал, това е напълно утопично. Той дори не може да схване истинското значение на инструкцията, защото за това трябва да е получил т.нар. директно въведение в природата на ума, да речем. Какво да говорим пък да може да го направи. Такъв човек ще прави нещо, което ще бъде някаква бледа и изкривена имитация на това, за което става дума.

:ohmy:

Да, и затова има милиони последователи.

Защото това което казва, работи!!!

Той освен учител е и един много добър психотерапевт и лечител на човешката Душа.

И кое в цитата, който съм дала, е заблуждаващо?

Сега ще ти цитирам нещо друго...

Бъди мечтател - всички велики ценности на живота - любовта, тишината, блаженството, екстазът, божествеността - те правят осъзнат за едно огромно единство. Освен теб няма никой друг -всички ние сме различни прояви на една реалност, различни песни на един певец, различни танци на един танцьор, различни картини - но художникът е един. Разнообразието прави живота по-богат - една част от нас е в Хималаите. друга част е в звездите, трета част в розите. Една част от нас е в летящата птица, друга част е в зеленината на дърветата. Ние се разпростираме навсякъде. Да преживееш това като реалност означава трансформация на целия ти подход към живота, трансформация на всяко твое действие, трансформация на самото ти същество. Означава да се изпълниш с любов, да се изпълниш с благоговение към живота.

Може би и тук ще видиш заблуда...?!

Това е откъс , а не цялата тема . Това е само надстройката , без основата - т.е. спекулацията я има в предните редове , които тук ги няма . Поради това тук само за себе си , няма буквална измама , освен в абсолютизирането на собственото Аз.Трябва да е ясно , че никой не живее абсолютно сам и в много неща е зависим от всички и всичко останало около него....От тук нататък пък , в следващите редове , които тук също ги няма , най-вероятно ще последват различни други умозаключения внушаващи погрешни изводи...

Това е откъс , а не цялата тема . Това е само надстройката , без основата - т.е. спекулацията я има в предните редове , които тук ги няма . Поради това тук само за себе си , няма буквална измама , освен в абсолютизирането на собственото Аз.Трябва да е ясно , че никой не живее абсолютно сам и в много неща е зависим от всички и всичко останало около него....От тук нататък пък , в следващите редове , които тук също ги няма , най-вероятно ще последват различни други умозаключения внушаващи погрешни изводи...

О, веднага ще ти отговоря, защо казва така. :)

Пак с негов цитат:

“ Ако не обичаш себе си, никога няма да можеш да обичаш някой друг. Ако не си мил към себе си, не можеш да си мил към някой друг. Твоите така наречени светци, които са толкова сурови към самите себе си, само се преструват, че са мили към другите. Това не е възможно. Психологически не е възможно. Ако не можеш да си мил към себе си, как можеш да си мил към другите?

Какъвто си със себе си, такъв си с другите. Нека това да бъде основното. Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите – а ти си бил обучаван да мразиш себе си. Никой никога не ти е казал „Обичай себе си!“ … Ние винаги сме свикнали да мислим, че за да обичаме се нуждаем от някой друг. Но ако не го научиш със себе си, за теб няма да е възможно да го практикуваш с другите.

Изглежда, че всичката тази поезия е само за компенсация. Тъй като ние не можем да обичаме, ние по някакъв начин трябва да вярваме чрез поезията, пеенето, че ние обичаме. Това което ни липсва в живота, го слагаме в поезията… Това, което ни липсва в живота, го слагаме във филма, в романа. Любовта е напълно отсъстваща, защото първата стъпка все още не е направена.

Първата стъпка е: приеми себе си такъв, какъвто си; пусни всичките трябва. Не носи никакви трябва в своето сърце. Ти не си, за да си някой друг; от теб не се очаква да направиш нещо, което не ти принадлежи. Ти си просто да бъдеш себе си. Отпусни се и просто бъди себе си. Уважавай своята индивидуалност и имай смелостта да се подписваш със своя собствен подпис. Не имитирай подписите на другите.

Когато не се опитваш да бъдеш някой друг, тогава просто се отпускаш; тогава идва и милостта. Тогава си пълен с величие, с изобилие, с хармония… защото няма конфликт! Няма накъде да отиваш, няма за какво да се биеш, да насилваш себе си… Ставаш невинен.

И в тази невинност, ти ще изпиташ състрадание към самия себе си. Ще се почувстваш толкова щастлив със себе си, че дори и божественото да дойде и да почука на вратата ти и да каже: „Би ли искал да станеш някой друг?“, ти ще кажеш „Да не си полудял? Аз съм съвършен! Много ти благодаря, но никога повече не прави това – аз съм съвършен такъв, какъвто съм.“

Няма как да разбереш Ошо от един два цитата. :)

Да, и затова има милиони последователи.

Хитлер също е имал милиони последователи. Това не е критерий.

Не казвам, че Ошо не може да бъде полезен на определен етап. Той е много подходящ за разчупване на някои концепции и догми. В този смисъл е ОК и преподаденото от него е полезно.

––––––––––––––––––––––

Казвам, че ако става дума за сериозна практика, Ошо е безполезен. Пътищата и в будизма, и в индуистките системи от типа на тази на Патанджали или Шанкара са много систематично изградени. Не става дума за някакви общи приказки. Прави се конкретна практика до появата на определени знаци/резултат, които са описани съвсем дефинитивно. След това се минава към следващата.

Друга особеност на съзнанието е, че то се характеризира с отделяне на субекта от обекта. За да може да протече съзнанието, нужно е субектът да се отдели от обекта, да види собственото си аз, да прецени и осмисли себе си, поведението и постъпките си.

Съзнанието се характеризира и с определено отношение. Отношението съдържа оценъчно-волев и емоционален момент, които активизират съзнанието.

Това е така !

НО !

"Забравя се" , че това отделяне се прави мисленно с цел изучаване на отделното . После пък "се забравя" , че отново следва да се възстановят връзките в цялото - тези връзки които самите ние сме разрушили за да изследваме отделното.....

Посочих ти механизма !

Надявам се не очакваш от мен да седна да правя подробна разработка на Ошовизмите....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.