Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съзнание и(ли) неосъзнатост?

Featured Replies

Мхм.

Няма как да съдиш за моите емоции и нагласи без да ме познаваш.

Чудно ти е как аз претендирам да съдя за твоите, нали? Не е трудно като взема под внимание fast-food духовността, с която ни заливаш.

Ауми, не се сърди, но ти наистина нямаш понятие за какво става дума. Пак казвам, че вината не е твоя.

Ха ха...тук достатъчно се опознахме.Не ми трябва да познавам твоята личност, след като говорим за същности.

• Отговори 958
  • Прегледи 61,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Извинявай, че съм толкова пряма, но това е в природата ми. :shy11:  :mark:

Радвай се, че аз не съм чак толкова прям. ;)

О, ти не само си прям. А си позволяваш да обиждаш, което хич не е духовно.

Просто си много подвластен на емоциите и нагласите си и това личи от всеки твой пост.

Всички западни гурута, казват това което е казал Ошо, но по различни начини.

Бог ще ти помогне, само ако знаеш как сама да си помогнеш. Но ние не винаги знаем как да го направим, а тези учители ни посочват начините.

Сори още веднъж - но аз по коловози не минавам.

Скучни са ми някак си, не са ми присърце.

Ходя си по моите си чукари, те са ми учителите.

И белезите си и раните си мои са и си ги нося с гордост - че съм научила нещо.

.....................

Публикувано изображение

Лека нощ и вълшебни сънища на всички:

:withballoon2:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WALx_IowRKQ

Мдам... предлагаш да разглеждам психиката си, от там и съзнанието си от гледната точка на автомобил. :D

Няма лошо, но автомобилът не се саморазглобява, т.е. субектът е различен от обекта... за какво говорим нататък?

Освен това осъзнаването е дълъг и сложен процес, за който понякога един живот не стига. Така че "разглабянето" е бавно и е зависимо от опитностите ни, от заобикалящата ни среда, най-вече зависи от желанието ни да вървим в тази посока. Този процес не е задължителен, Байко, и става на етапи.

И какви са тези "висш" и "нисш свят", не помня да съм употребила такива термини. Употребих "фини" светове.

И нямах предвид електричеството или радио-вълните, нито магнитното поле. :D

А (например) емоционалният свят на човека...

Нямам нищо против казаното тук от тебе.

Автомобилът тук служи само за илюстрация на процесите , на тяхната същност.

Имам против да се правят изводи от половин свършена работа и вземането им за "чиста монета" , тяхното абсолютизиране (превъзнасяне , казано по друг начин) . Отсъства събирането на цялото от неговите съставни части и възстановяване връзките на взаимодействие между тях , тези връзки които самите ние сме разрушили за да можем да изследваме отделните части.

Що се отнася до емоциите и съзнанието изобщо , сигурно е че те имат своята материална основа , и това съзнание никак не съществува самостоятелно , отделно , независимо от тази основа.

Т.е. фините неща на които толкова много настояваш , принципно не се различават от тези случващи са на по-грубо ниво.

Примерно когато с чук си удариш пръста на ръката , по същия начин го усещаш като болка и по същия начин получаваш чувство , емоция за това ....и като следствие от това пък разсъждаваш как може да съм толкова глупав , че да си халосам пръста по този тъп начин ! :)

Е , ако си и умна , ще можеш да намериш начин това да не се повтаря ! Буда например изобщо не би се занимавал с разни там чукове , защото най-добрият начин нищо да не стане е нищо да не се прави ! Според Христос пък примерно , като си си ударил единия пръст - удари си другия.А пък според Мохамед ако си си ударил пръста - удари и този на противника си...Шегувам се в определен смисъл , разбира се .....и т.н.най-различни начини на мислене и действие....     :)

Та въпросът в крайна сметка е , как да бъдем в максимална степен адекватни на заобикалящата ни действителност , а не да се мотаеме в ефира на разни измислени светове , без да знаем в същност къде сме и какво търсим там. . Това е смисълът на която и да е тя теория , учение , вярване и т.н. на осъзнаването изобщо !

А това , че някой си буда-ла си подрязал езика за да може да достигне с него определен рецептор в носа си и дразнейки го по ненормален начин да получава халюцинации разни (бил се срещнал с бога или друга някаква си там дивотия) с риск от задушаване си е чиста простотия.При този начин на мислене и действие ще стигнеш до "Бога" не само , ами и оттатък него !....четох го през сълзи от смях някъде в "индийските" учения и с известна степен на тревога към евентуалните му последователи....

Та тук - същото...!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ха ха...тук достатъчно се опознахме.Не ми трябва да познавам твоята личност, след като говорим за същности.

Не си го опознала, а и той себе си не е опознал.

Всеки път всички сме различни- веднъж сме малко ревниви, друг път сме доста раздразнени и гневни, понякога сме горди или силно желаем ...

Това не е състояние, което можеш да преживееш без да си правила нещо подобно на споменатото по-горе. Няма еквивалент в твоите преживявания. Тази думичка е избрана, за да бъде назовано и обозначено. Това, в този контекст, не е нещо особено и значимо, а просто знак, който те ориентира, за да минеш нататък.

С определени практики стигаш до блаженство.  :P

Имаш добра възможност да практикуваш търпение. ;)

Баси, подкрепата...

Ма, що не каза всичко това, което каза като изчете постовете на колежката?

Утре, ще ти го върна. :D:P

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Баси, подкрепата...

Тя е като топка, колкото по силно я удряш в земята, толкова по нависоко отскача.

Всеки път всички сме различни- веднъж сме малко ревниви, друг път сме доста раздразнени и гневни, понякога сме горди или силно желаем ...

С определени практики стигаш до блаженство.  :P

Да, добре си ме разбрала какво искам да му кажа.

И ако той е достатъчно прозорлив и разбере какво ти искаш да му кажеш, ще е ОК. ;)

Публикувано изображение

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Да, добре си ме разбрала какво искам да му кажа. И ако той е достатъчно прозорлив и разбере какво ти искаш да му кажеш, ще е ОК. ;)

Е, не Ауми, ти си уникална. Просто думи нямам. Онемявам.

Е, не Ауми, ти си уникална. Просто думи нямам. Онемявам.

Не аз, а приятелката ти е уникална и умна.

Не аз, а приятелката ти е уникална и умна.

Така е, но ти всъщност не разбираш защо. Ще поясня.

–––––––––––––––––

Има практика наречена на тиб. ло джонг или тренировка на ума. Това е поредица от методи, които позволяват интегрирането на медитативното преживяване в ежедневието. Една от целите на тази практика е пълното прерязване на всякаква суета, надменност, арогантност и егоцентризъм. Традиционно това се обяснява като 8 светски реакции/грижи - (1) стремеж към печалба и избягване на загуба (от материален или психически характер); (2) стремеж към популярност и избягване на обратното; (3) стремеж към похвала и избягване на критика; (4) стремеж към удоволствие и избягване на болка. С други думи, тези реакции са вид конформизъм и егоцентризъм, стремеж да се харесваме и непрекъснато да нагласяме поведението си към това на другите, за да защитим и разширим територията на егото.

–––––––––––––––––

Един от методите за промяна на тези реакции е публичната критика. Още по-добре е, ако тази критика е напълно несправедлива и неистинна. В ученията се казва, че ако някой, който ни е много близък ни критикува публично по този начин, той всъщност проявява голяма доброта към нас, защото ни дава възможност да осъзнаваме доколко можем да запазим ведростта и безпристрастността си. Понеже Гладиола е умна, както казваш и учим едни и същи неща, тя веднага се възползва от случая, за да ми даде възможност да практикувам. Това е пример за т.нар. умели методи, които се пораждат от дълбоко състрадание. Това е и ползата да имаш спътници по пътя, защото е по-лесно някой да го направи за теб, отколкото да се мъчиш да го правиш сам. В последния случай има риск да се самозаблудиш, самоподведеш и да изгубиш вкуса на истинската Дхарма.  

––––––––––––––––––

Обяснявам ти тези неща, защото могат да са от полза за теб или друг някой, евентуално. Тя и затова го направи най-вече.

Та въпросът в крайна сметка е , как да бъдем в максимална степен адекватни на заобикалящата ни действителност , а не да се мотаеме в ефира на разни измислени светове , без да знаем в същност къде сме и какво търсим там. . Това е смисълът на която и да е тя теория , учение , вярване и т.н. на осъзнаването изобщо !...!

Е как знаеш какъв е смисълът, като не познаваш нито една теория, учение, религия и т.н?

Но пък за сметка на това познаваш собствената си представа за тях и на тази база, вадиш генерални заключения, макар в същият този момент да си противник на такива заключения. :)

Това е полвинчатост, Байко. Нещо повече е...

Много ми е любопитно така, четейки и пишейки в тази тема, кое точно ти се стори неадекватно на заобикалящата ни "действителност"?

Но моля не ме пращай в Индия, при йогите и йогините :)

Автомобилът тук служи само за илюстрация на процесите , на тяхната същност.

Не, Байко. Човекът не е автомобил и не бива да илюстрираме по този начин. Подавам ти лична информация за себе си - машинен инженер съм и най-вероятно съм твърде наясно с детайлирането :D  но пък нямам нищо против и ти да ми обясниш.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Е как знаеш какъв е смисълът, като не познаваш нито една теория, учение, религия и т.н?

Обръщаш причинно следствените връзки , а това е обичайно за "просветлените" !

Не теорията прави същността , а същността определя теорията...за това теории изсмукани от пръстите , колкото искаш.

За тяхното познаване от мен - то си пише...

Но пък за сметка на това познаваш собствената си представа за тях и на тази база, вадиш генерални заключения, макар в същият този момент да си противник на такива заключения. :)

Това е полвинчатост, Байко. Нещо повече е...

Без примерче , това си е празни приказки....

Много ми е любопитно така, четейки и пишейки в тази тема, кое точно ти се стори неадекватно на заобикалящата ни "действителност"?

Но моля не ме пращай в Индия, при йогите и йогините :)

Първото ти твърдение и вече го коментирах...

Не, Байко. Човекът не е автомобил и не бива да илюстрираме по този начин. Подавам ти лична информация за себе си - машинен инженер съм и най-вероятно съм твърде наясно с детайлирането :D  но пък нямам нищо против и ти да ми обясниш.

Че човекът не е автомобил - то е ясно , но разбирането на нещата започва от по-простичките за разбиране неща. Защото ако не разбираш простото , как да разбереш сложното ?! Не го твърдя за тебе  , но често явление е пишман инженер .....познавам лично множество от такива! :)

И не само ! Има и осъзнати такива  :" Как да отида на доктор , като се знам какъв инженер съм ?"  :)

Викаш, такова животно като "жена-инженер", няма. :eek:

Много сексистко твърдение.

Хайде сега и ти !!!

Къде прочете "жена - инженер"...?

Що за плоска пързалка ?

От тебе поне се очаква нещо по-качествено.... :)

От тебе поне се очаква нещо по-качествено.... :)

Tи писа "пишман-инженер" и предположих, че в тази категория попадат всички жени-инженери, според теб. Както и много мъже. ОК, значи не си сексист. Все пак, как прецени професионалните качества на колежката-инженерка? Да не би и ти да имаш ясновидски способности като Белж? Понеже уж казваш, че не го твърдиш за нея, но всъщност това излиза, ако се прегледа внимателно целия ти пост.

Пишман, пишман... колко да е пишман?! :) Особено пък ако го преценява някой, който няма никаква идея от материята.

Това беше основното в поста ми, Байко. Не можем да коментираме нещо, което не познаваме и да смятаме, че формата, образувана в собственото ни съзнание е безпогрешна.

Примерче ти дадох и то със самият теб. Дори шегата ти е крайно неуместна(за Буда, Христос и Мохамед), защото знаенето ти(не казвам знание) е на база чуто-недочуто(не казвам четено-неразбрано). И това е видно от постовете ти.

Tи писа "пишман-инженер" и предположих, че в тази категория попадат всички жени-инженери, според теб. Както и много мъже. ОК, значи не си сексист. Все пак, как прецени професионалните качества на колежката-инженерка? Да не би и ти да имаш ясновидски способности като Белж? Понеже уж казваш, че не го твърдиш за нея, но всъщност това излиза, ако се прегледа внимателно целия ти пост.

:D Аз трябаше да подчертая, че съм прост(о) инженер. Вината си е моя, като не съм обстоятелствена.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Така е, но ти всъщност не разбираш защо. Ще поясня.

–––––––––––––––––

Има практика наречена на тиб. ло джонг или тренировка на ума. Това е поредица от методи, които позволяват интегрирането на медитативното преживяване в ежедневието. Една от целите на тази практика е пълното прерязване на всякаква суета, надменност, арогантност и егоцентризъм. Традиционно това се обяснява като 8 светски реакции/грижи - (1) стремеж към печалба и избягване на загуба (от материален или психически характер); (2) стремеж към популярност и избягване на обратното; (3) стремеж към похвала и избягване на критика; (4) стремеж към удоволствие и избягване на болка. С други думи, тези реакции са вид конформизъм и егоцентризъм, стремеж да се харесваме и непрекъснато да нагласяме поведението си към това на другите, за да защитим и разширим територията на егото.

–––––––––––––––––

Един от методите за промяна на тези реакции е публичната критика. Още по-добре е, ако тази критика е напълно несправедлива и неистинна. В ученията се казва, че ако някой, който ни е много близък ни критикува публично по този начин, той всъщност проявява голяма доброта към нас, защото ни дава възможност да осъзнаваме доколко можем да запазим ведростта и безпристрастността си. Понеже Гладиола е умна, както казваш и учим едни и същи неща, тя веднага се възползва от случая, за да ми даде възможност да практикувам. Това е пример за т.нар. умели методи, които се пораждат от дълбоко състрадание. Това е и ползата да имаш спътници по пътя, защото е по-лесно някой да го направи за теб, отколкото да се мъчиш да го правиш сам. В последния случай има риск да се самозаблудиш, самоподведеш и да изгубиш вкуса на истинската Дхарма.

––––––––––––––––––

Обяснявам ти тези неща, защото могат да са от полза за теб или друг някой, евентуално. Тя и затова го направи най-вече.

Доколкото разбирам, Гладиола е прекалено умна и добросъвестна, за да НЕ критикува някого несправедливо.

И тя ти подсказа, че имаш прекрасна възможност да практикуваш всичко научено тук, в отношенията си с другите,, за да докажеш какво си разбрал и осъзнал от всички тези учения.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Доколкото разбирам, Гладиола е прекалено умна и добросъвестна, за да НЕ критикува някого несправедливо. И тя ти даде прекрасна възможност да практикуваш всичко научено тук, в отношенията си с другите,, за да докажеш какво си разбрал от всички тези учения.

Идеята е имено да го критикуваш несправедливо, ако е възможно. Тогава усилваш възможната реакция. Инак, тя знае какво съм разбрал, тъй че целта не беше да ме тестува.

––––––––––––––––––––

Вторият и пост, който игнорира беше специално за теб. Не бива да си като гумена топка, Ауми, която да подскача всеки път, когато някой я тупне, независмо дали посредством критика или одобрение/ласкаене. Трябва да си като тежка метална топка, която никой не може да подбутва насам-натам. Това е смисъла на практиката или по-точно едно от най-важните неща в нея.

Когато въз основа на фактите някой си прави съответните изводи - това не е моя работа !

Като при това никак не е сигурно , че тези изводи са вярни....Създаваният тук образ е виртуален и той може никак да не съответства на действителността. Моят също !  :)

Всеки тук може да се прави на "ударен с парцала у главата" с цел извличане на полезна за него информация .

В един друг сайт примерно , от това общуване един си беше направил цяла книга ползвайки чужди мисли и идеи.... :)

Моите са предоставени за общо ползване и съвсем безплатни , ако ли пък за това става въпрос.Иначе изобщо не бих ги споделял тук....Всъщност всеки на който му се харесват и могат да го ползват , нека "граби" колкото си иска ......и колкото може !  :)

А това , че са безплатни също има своята цена - приятно изкараното свободно време . Защото няма такова нещо като "безплатен обяд" !.... в икономически смисъл е казано :"Времето е пари!" - обратното твърдение е вярно само в много ограничени , частни случаи!!! :)

хехе... Скеп, тва много ме развесели...

Различни, различни... колко да сме различни всеки път. Както се вижда някои не мръдват, като в консерва. едно и също...

както се вижда и от коментара по-надолу - всеки път се пуска една и съща топка, по същия начин отскача, с един и същ наклон и посока. колко да е различно - едни и същи думи, една и съща реакция на колкото и стимули да се задават - въпросната ги свежда до един единствен и повторението в реакцията е "готово".

Баси, подкрепата...

Голям смях, Скеп... А натресоха ли те сега - да се упражняваш в търпение...

Но и да влезнем в мъжка коалиция - то вече така и така излезна "име":

Gladiola, не може едно да се говори по един начин, на едно място, а друго нещо, на друго място, а пък да е относно едно и също.

Не е будистки подход - а честността веднага отива някъде в мазето. Така... някак си стават сякаш две лица, два свята, две роли - едната за пред една публика, другата - за пред груповата пиеса. В това следва да се зададе въпроса - коя от двете позиции е истинската... и дори - има ли истинска от гледна точка на т.н. "радикална честност".

както се вижда от въпросните размени на реплики, топката няма проблеми да си отскача - няма значение откровеността или честността.

Въпросната "топка" е развила чудесни защитни възможности, и то това не е от сега. В годините участия е оттренирала чудесно всички подходящи възможности за отскачане. Но това като цяло е чудесна отработена защитна реакция. И няма нищо какво да се променя в това. Не съм съгласен за "желязната топка". Тук въпросната топка е с чудесен подход, който не е гъвкав. Просто лесно свежда всичко спрямо себе си на принципа на ЧЕРНО и БЯЛО. Няма значение какво и защо стига до нея - топката си има топкане и няма никакъв смисъл да се променя траекторията, тежестта, цвета или силата с която отскача. Тия неща ще си станат като им дойде времето.

За мен лично, това е явление, което ми беше интересно и се радвам че го срещнах в тази форма. Обаче с течение на времето се вижда лесно схемата на реакциите и по тях картата на стимулите която може да се начертае дори няма никакъв смисъл да съдържа варианти - просто всички се свеждат до два типа с леки нюанси в различните моменти. В замяна на това , в простотата на схемата тук чистотата е чудесна за извеждане и дори обучение. Именно - заради чистата си форма, която не търпи никакви изменения и разновидности и очевидния и просто образуван контраст в дуалността си. Докато при другите участници от това ниво, нещата са доста различни... Доста..

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Да, разкрия малко от "кухнята". Търся подход и пробвам различни варианти.

Първият пост на Гладиола беше в духа на традиционния подход "казвам ти дъще, сещай се снахо". Казах и че това няма да проработи, а ще бъде схванато напълно превратно, защото обекта е изпълнен с подтисната агресия и интерпретира всичко в категориите съюзник-противник, както и защото има затруднения с улавянето на иронията. Затова и дойде втория пост за топката, който беше напълно игнориран. Това беше максималното, което Гладиола прецени да напише, защото останалото беше нецензурно. Обаче, както и казах, това е недостатъчно и просто ще бъде пропуснато, за да се избегне емоционалния и когнитивен дисонас, както и стана. Затова се наложи да обърна специално внимание върху него.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ситуацията беше поучителна за всеки, който може да я схване, а тук със сигурност има такива хора. Освен това, за разлика от теб, съм оптимист и мисля, че винаги има някакъв минимален шанс да се мине през въпросния защитен механизъм. Малко вероятно е, почти никак, но не е напълно невъзможно. Твоят последен пост също може да допринесе за това.

ПП Асемблиращата точка в конкретния случай е много силно фиксирана в една позиция. Но природата и е да се движи, тъй че фокуса да се променя. Следователно, няма безнадежни случаи.

Да допълня горното. Всичко това може да изглежда отстрани като някаква игра и да пробуди нечие чувство за справедливост. Не е това, обаче. Не правя подобни неща самоцелно или за да се доказвам. Всеки участник има свободата да участва или да не участва. Има избор. Не карам никой насила да се включва и да пише.

И е точно по темата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.