Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съзнание и(ли) неосъзнатост?

Featured Replies

За да се включиш в тази "партия" или съсловие, трябва да си духовно осъзнат.

Често казано ме побиват тръпки като чуя за "духовно осъзнати"!

Ако наистина го знаеш, тогава не си в негов плен, Нел. :cool:

Ти го каза-а-а!

Но не е точно така. Понякога успявам да се измъкна, но за съжаление и засега е само понякога. :D

Редактирано от Нел (преглед на промените)

• Отговори 958
  • Прегледи 61,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Защо ? Аз се радвам, когато срещам хора, които са тръгнали по пътя на осъзнаването. Бъдещето на човечеството е в осъзнатостта и всички хора трябва да се стремят да стават все по-осъзнати.

Ето пример с един много осъзнат човек, който е вече на едно  много високо ниво на съзнателност:..за което ние можем само да си мечтаем.

http://www.renemey.org/

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Мен пък ме напушва на смях. Щото и това е суета. :lol6:

"Vanity... definitely my favorite sin!"

Да си чувал (прочел) за нещо , това не значи че го знаеш .

Да знаеш нещо (да можеш да го кажеш със свои думи) , това не значи че си го разбрал .

Да разбираш нещо , това означава да можеш да го прилагаш в практиката в цялото негово многообразие .

Мъдрост е когато го разбираш - да го правиш !

Осъзнатостта е висша форма на мъдрост.

Малко действителни примери от живота се дават тука и това в голяма степен обяснява нещата (и това подлежи на разбиране също)......другото е бля-бля....защото практиката е критерият!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Мен пък ме напушва на смях. Щото и това е суета. :lol6:

"Vanity... definitely my favorite sin!"

Чистотата и добротата, когато са естествено състояние на човека, не са суета.

Суета е, когато някой се опитва да се прави на такъв какъвто не е.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Чистотата и добротата са естествено състояние и не са суета.

Суета е, когато някой се опитва да се прави на такъв какъвто не е.

Мила, чистото съзнание е онова, което е необусловено. То е недеятелно. Тогава кой е онзи, който се изживява като "духовно осъзнат"? 

Това е поредната фина заблуда на ахамкара. Заблуда, мила, заблуда за суетни шарани. Но колко кинти се правят от тези заблуди...ехааа

Рамус да не се прави на ощипана мома, а да се включва в партията Love&Peace!

тц, тц... ниииееее. Само ако ще ме ухажват достатъчно... Излезе ми име, възпяват ме, ще се дърпам пък. Все пак магаре съм. Когато хората ме знаят толкова добре, кво друго ми остава, освен да се правя на интересен...

Колко се заблуждаваш само...

Защото ние всички, включително и ти , сме част от това най-голямо съсловие.

Но, моите мисли са си мои.Твоите са си твои. Моята същност си е моя, и няма нищо общо с твоята или с която и да е същност.

Много се заблуждавам, много съм заблуден. Тва е - надувам се, щот друго кво ми остава.

Всеки пост е като по учебник. Само в тия постове могат да се забележат дълбоките пропасти между прочетеното и недомисленото... Дори думичката "СЪ-Словие". Дори тя няма кой да я помисли и се взима наготово и шаблонно. пък е толкова показателна, както е написана - СЪ - СЛОВИЕ.

Отгоре на всичко - хем сме едно, хем сме заедно, но и в същността си сме били различни... Пък според някои други... е обратното. Може би те не членуват в партията "НИЕ", а в друга партия.

Ти вече беше оценен като "шудра", която се мъчи да се представи за "брахман". Критерия е, че имаш (цитирам) "уевче и 68 стинки в джобето". Следователно, тук се опитваш да контактуваш с не просто духовни аристократки, а с такива, които са аристократки по произход и начин на живот... Бе, къде се буташ изобщо - не знам.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Мда..."Пази, Боже, сляпо да прогледа!"

ще пазя, сестро, ще пазя...

Може и да ми казваш рамус, че тва "боже" понякога се изтърква и почвам да не му обръщам внимание. Всъщност съм толкова велик, силен и красив... бог ми е само едно от имената. :)

Но колко кинти се правят от тези заблуди...ехааа

много кинти - по-точно 1.68 лева. "В джоб-че-то ми дрънкат семки и бонбонки" и тук там, стотинки

Следователно, тук се опитваш да контактуваш с не просто духовни аристократки, а с такива, които са аристократки по произход и начин на живот...

Къде тук?! :D

Къде тук?! :D

Във форума... Къде е уловката във въпроса?

Във форума... Къде е уловката във въпроса?

Къде си видял духовни аристократки?!

Ауми, с риск да кривнем от баш темата, дали можеш да ми обясниш какво точно означава "доброта"? 

Всъщност е по темата, тъй като разбиранията ни за доброта са също форма на съзнанието и понякога се случва да си мислим, че правим нещо добро, пък то вземе, че ни "помете" с ужасните си последици. Не мисля, че има човек, който да не е стигал до "под кривата круша" с "добротата" си.

Често става и обратното-вторачени в "злото", пропускаме добрия му ефект.

Байко, какви примери искаш? Вгледай се в себе си и ще разбереш каква съкровищница си. Такива съкровища сме и останалите впрочем. :D

Ти вече беше оценен като "шудра", която се мъчи да се представи за "брахман". Критерия е, че имаш (цитирам) "уевче и 68 стинки в джобето". Следователно, тук се опитваш да контактуваш с не просто духовни аристократки, а с такива, които са аристократки по произход и начин на живот... Бе, къде се буташ изобщо - не знам.

Така де, да си знае гьола на собствените си погрешни нагласи. Шъ говори за съсловия. От позицията на какъв лепи етикети? Помагам му да си види нагласите. :tongue2: Пък той дори и едно "тенк ю" не може да каже, толкова е суетен. :(

Докато човек раздава "етикети", за него няма начин да постигне висшето знание. Не може човек да мисли за своето АЗ или Азът на някой друг, като за "осъзнат" или "неосъзнат", като за стадо, като за нещо посредствено и т.н... Аз или Атман е отвъд всяка дефиниция, отвъд всякакво качество. В момента, в който се каже, че човек е постигнал "осъзнаване", означава противоречие, защото се дава характеристика.

А когато се махнат "етикетите", когато се махнат думите, зад които стоят самскарите – “духовно осъзнат” и “неосъзнат”, "умен" и "посредствен", тогава този въпрос - "кой е осъзнат?" не може да възникне изобщо!

Но! Докато ни залива, моята любов ненагледна, с претенции за осъзнатост, ще си говоря така с ПО- /Рамус/.  :) 

Ми, "висшето" - НИЕ може да разбере "низшето" - Аз, но обратното е невъзможно. ;)

Ауми, с риск да кривнем от баш темата, дали можеш да ми обясниш какво точно означава "доброта"? 

Присъединявам се към питането. И ако може с простички думи, по човешки, както се казва, за да разбера.

Къде си видял духовни аристократки?!

Е, аз по логически път стигам до това заключение. Не мога да ги въприема директно, защото от по-ниския връх не можеш да видиш по-високия.

Е, аз по логически път стигам до това заключение. Не мога да ги въприема директно, защото от по-ниския връх не можеш да видиш по-високия.

Стигаш до някакво заключение, защото се вкопчваш в определена нагласа.  ;) 

"освободеният ум /читта/, който повече не се вкопчва, означава нирвана"

"'the liberated mind (citta) that no longer clings' means nibbāna" (Majjhima Nikaya 2-Att. 4.68).

http://metta.lk/tipitaka/2Sutta-Pitaka/2Majjhima-Nikaya/

Съзнателността, съзнателният принцип, онова С КОЕТО се осъзнава, а не което се осъзнава - няма форма, а е поле, но повече, като понятие от физиката, от колкото от земеделието.  <ahttps://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_cool.gif' alt=':cool:'>

Редактирано от мохини (преглед на промените)

Съзнателността, съзнателният принцип, онова С КОЕТО се осъзнава, а не което се осъзнава - няма форма, а е поле, но повече, като понятие от физиката, от колкото от земеделието.  :cool:

:ohmy:  Поле... Това за сефте го чувам.

Почвам да се плаша вече, щото досега си мислех, че да си осъзнат означава да не си в безсъзнание. Мисълта ми е, че като праснат някой по главата и той изпадне в безсъзнание, то какво става с въпросното поле ? Може би е като примера с магнитите, който даде бай Чеци. Като те праснат по главата и невронните вериги дават на късо. Хоп и няма поле. Но после (като се задействат пак) и хоп полето пак възниква. Мхм. Знам ли? Ако продължа да мисля още малко и току виж съм дал на късо и полето е угаснало. Затова ще гледам повече да перцептирам сетивно. Тъй де, стигам до извода, че осъзнаването, което нищим тук, е вредно за здравето.

Докато човек раздава "етикети", за него няма начин да постигне висшето знание. Не може човек да мисли за своето АЗ или Азът на някой друг, като за "осъзнат" или "неосъзнат", като за стадо, като за нещо посредствено и т.н... Аз или Атман е отвъд всяка дефиниция, отвъд всякакво качество. В момента, в който се каже, че човек е постигнал "осъзнаване", означава противоречие, защото се дава характеристика.

А когато се махнат "етикетите", когато се махнат думите, зад които стоят самскарите – “духовно осъзнат” и “неосъзнат”, "умен" и "посредствен", тогава този въпрос - "кой е осъзнат?" не може да възникне изобщо!

Ми, "висшето" - НИЕ може да разбере "низшето" - Аз, но обратното е невъзможно. ;)

Сестро, съкровище на чуждите думи... Не е ли иронично как човек, който претендира да слага хората дето са им местата, да определя местата на всичко в света. Леле сестро, колко много знаеш. какъв аристократизъм... зашеметяващо. :)

Иронично е да си с претенциите да обясниш и знаеш как, кой, кога и дали е осъзнат. А то това няма нищо общо с твоите качества. На кого, какво обясняваш и редиш тия заучени думички? Няма кой да ги взима вече сериозно, сестро. Празните балони ги има навсякъде. И да сменяш шаренията им отгоре, те пак си остават празни отвътре.

Стигаш до някакво заключение, защото се вкопчваш в определена нагласа.  ;) 

"освободеният ум /читта/, който повече не се вкопчва, означава нирвана"

"'the liberated mind (citta) that no longer clings' means nibbāna" (Majjhima Nikaya 2-Att. 4.68).

http://metta.lk/tipitaka/2Sutta-Pitaka/2Majjhima-Nikaya/

Съзнателността, съзнателният принцип, онова С КОЕТО се осъзнава, а не което се осъзнава - няма форма, а е поле, но повече, като понятие от физиката, от колкото от земеделието.  :cool:

То са бисер, след бисер. Цитат, след цитат - безкрайна партийна реч, оцветена като духовна и толкова компетентна... ама толкова...

мъка, мъкааааа.

Скеп как ти се занимава, не знам. Тренираш се в търпение, може би.

Мисълта ми е, че като праснат някой по главата и той изпадне в безсъзнание, то какво става с въпросното поле ?

Стига му да будува осъзнат/о/... ;-)

:ohmy:  Поле... Това за сефте го чувам.

Почвам да се плаша вече, щото досега си мислех, че да си осъзнат означава да не си в безсъзнание. Мисълта ми е, че като праснат някой по главата и той изпадне в безсъзнание, то какво става с въпросното поле ? Може би е като примера с магнитите, който даде бай Чеци. Като те праснат по главата и невронните вериги дават на късо. Хоп и няма поле. Но после (като се задействат пак) и хоп полето пак възниква. Мхм. Знам ли? Ако продължа да мисля още малко и току виж съм дал на късо и полето е угаснало. Затова ще гледам повече да перцептирам сетивно. Тъй де, стигам до извода, че осъзнаването, което нищим тук, е вредно за здравето.

Хубаво е човек да се интересува и от други гледни точки, както и да не прибързва с изказванията си, за да не му се смеят.

Ето един физик, който обяснява полето на съзнанието - чайтаня /да не се бърка с читта/! Ако не знаеш каква е разликата между чайтаня и читта - попитай.

Hagelin's linkage of quantum mechanics and unified field theory with consciousness:

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Hagelin

То са бисер, след бисер. Цитат, след цитат - безкрайна партийна реч, оцветена като духовна и толкова компетентна... ама толкова...

мъка, мъкааааа.

Ми, не си ми никакъв авторитет ти. Сори!

На Изток се казва, че възрастта на човек се определя по това колко време се занимава с йога. По тази класификация, братле, дори не си и на една годинка. Не знаеш основни неща, но дуеш сладко бузки. Малко повечко смирение е нужно, бро, и по-малко суета.  ;)

Хубаво е човек да се интересува и от други гледни точки, както и да не прибързва с изказванията си, за да не му се смеят.

Ето един физик, който обяснява полето на съзнанието - чайтаня /да не се бърка с читта/! Ако не знаеш каква е разликата между чайтаня и читта - попитай.

Hagelin's linkage of quantum mechanics and unified field theory with consciousness:

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Hagelin

няма спирка, ей. Бисер, след бисер. Сестро, слез малко от преподавателската катедра, можеш ли? До хапчета ли е, ПМС ли е нещо... Набереш скорост и не можеш да спреш.

Това ли е "физика", с който нещо "искаш да докажеш". Ти с четене няма как да разбереш що е "поле" сестро. Бай чеци беше написал по-горе прости неща - за четенето и разбирането.

Та - доказателството за "поле" май се оказва физик... който съчетавал медитация с ...квантова механика. Леле... кви прозрения написал човека. Е... иди ги провери, щото те са в медитация.

Та въпросния бил директор на "института" на Махариши. Бил и три пъти кандидат за президент на САЩ. Каква възвишеност,  И този... гениал е достатъчен, за да може форумната учителка по духовни науки и тя да се изживее като академик. И да обяснява за "полето" (ама не в селскостопанския смисъл).

Скеп, будистите сте още незрели деца пред размаха на тези "просветители" - медитацията ще става навсякъде, даже и в тоалетната ще се медитира... Като отидеш в Индия, направи предложения на съответните отговорни хора там, направете нещо по въпроса... Мале колко духовност се излива по света... На талази. Някои бъркат епохата на водолея, със заливането с духовна чалга.

няма спирка, ей. Бисер, след бисер. Сестро, слез малко от преподавателската катедра, можеш ли? До хапчета ли е, ПМС ли е нещо... Набереш скорост и не можеш да спреш.

Това ли е "физика", с който нещо "искаш да докажеш". Ти с четене няма как да разбереш що е "поле" сестро. Бай чеци беше написал по-горе прости неща - за четенето и разбирането.

Та - доказателството за "поле" май се оказва физик... който съчетавал медитация с ...квантова механика. Леле... кви прозрения написал човека. Е... иди ги провери, щото те са в медитация.

Та въпросния бил директор на "института" на Махариши. Бил и три пъти кандидат за президент на САЩ. Каква възвишеност,  И този... гениал е достатъчен, за да може форумната учителка по духовни науки и тя да се изживее като академик. И да обяснява за "полето" (ама не в селскостопанския смисъл).

Скеп, будистите сте още незрели деца пред размаха на тези "просветители" - медитацията ще става навсякъде, даже и в тоалетната ще се медитира... Като отидеш в Индия, направи предложения на съответните отговорни хора там, направете нещо по въпроса... Мале колко духовност се излива по света... На талази. Някои бъркат епохата на водолея, със заливането с духовна чалга.

С този ти пост селският ти произход и простотия блеснаха ослепително. 

I rest my case. :)

Мохини, ай малко по да се усещаш като се бъзикам. Туй за "полето" и малките деца са го чували.

––––––––––––––––––––––––

Сега, понеже горе цитираш Буда, викам и аз да го цитирам с нещо практично. Инак, до безкрайност ще разтегляме локуми за това какво е осъзнатост и кой е по-осъзнат. Ето едно конкретно упражнение от Сатипаттхана-сутта (Мадждхима-никая 10):

"Как монахът, обаче, установява (познанието си) при тялото и бди над тялото? Представете си,че монахът се намира в гората, до дънера на някое дърво или в някоя празна колиба, седи там с кръстосани крака и изправено тяло и упражнява там своята бдителност. Бдително той вдишва и издишва. когато вдишва дълбоко, той си казва: "Аз вдишвам дълбоко." Когато издишва дълбоко, той си казва: "Аз издишвам дълбоко." Когато издишва рязко, той си казва: "Аз издишвам рязко." Когато вдишва рязко, той си казва: "Аз вдишвам рязко". Упражнявайки се във вдишване и издишване той (съзнателно) възприема цялото тяло. Както един резбар осъзнава желанието си да резбова по-дълбоко или по-плитко и постъпва в съответствие с това осъзнато желание, така и монахът напълно осъзнава желанието си за дълбоко вдишване и издишване и придружава всяко вдишване и издишване със съответната мисъл.

(...)

По-нататък, когато върви, когато стои, когато седи, когато лежи монахът знае, че върви, стои, седи или лежи. И в каквото и положение да се намира неговото тяло, той осъзнава това.

(...)

По-нататък, монахът напълно осъзнава кога идва и кога си отива, когато гледа в определена посока или когато се оглежда, когато тъпче на място или когато се придвижва бързо напред, когато носи купата за храна или монашеските одежди, той осъзнава напълно, когато яде и пие, когато дъвче или вкусва нещо, когато се освобождава от изпражненията и урината, когато върви, стои, седи, спи или будува, когато говори или когато мълчи."

––––––––––––––––––––––––––––––––

Спирам дотук. Подчертавам, че това е само упражнение, а не осъзнаване в будисткия смисъл на думата. Но без човек да упражнява неща от този тип, т.е. без да е развил внимание и съзнателност дори за тялото си, всякакви възвишени лафове за освобождаване от нагласите, необусловеност, полета на съзнанието и други подобни са просто празни, кухи фрази.

Кухи фрази!!!... оооо, я стигаааа, Скеп. Какви ги дрънкаш - тия фрази не може да са кухи. Тях са ги изричали велики духовни учители, велики мъдреци, написани са в постановени за мъдри книги. Това са мъдрости на всички времена, за истинската истина. За тия думички някои са посветили живота си, в името да се просвещават децата на истинската истина, която е истинската истина на просветителите. Само просветителите разбират истинската истина. Няма как да не бъде разбрана тя от духовни и просветлени люде като тях.

Тук хората имат мисия бе човек. Световна мисия - от белгия, до франция, през англия... По 14 часа дневно да бачкаш, да си специален, да си издигнат до пиедестала да си просветител - знаеш ли колко е кефско да знаеш всичко и да го виждаш в очите на децата, докато им говориш за едната истинска истина. При тва толкова очевидна, щото е написана и просветителите им е толкова ясно. Просто трябва да го сведат до аудиторията.

Когато човек е некомпетентен за друго - става за рийпитър, повторител. Мултиплицира заученото, точно както го прави всяка детска учителка до университетски пре-по-дава-тели в социалното образование. Навсякъде това е развито в модел...

Но пък за "учителката" - знаеш ли кво е суперско - изживяваш се на всичко онова, което няма как сред живота, сред можещите, сред познаващите, сред разбиращите. Все пак тя също има право на изживяване на величие, на усещане че е важна, че е значима, че живее достойно. Както всеки, както всички. Защо да няма поприще и за нея? Има, разбира се. Толкова страдащи дечица има за играта на помощ, на просветителство, на съпричастности.

Били празни думите - глупости. Защо не попиташ форумното дете. Не му пиша ника, че често го сменя. Така, че имаме форумна учителка по духовност и веданта, имаме и форумно дете - също духовно. Те ролите се самонагласят несъзнателно, но отчетливо.

Тва сичкото е с дълбоки корени, имат си мисия хората. Махариши ще залее с медитациите си дет що свари. Такава организация мощна, вече имат планове, вече имат хора, подготвят се за просветителство. В америка са от десетилетия. Има клонове навсякъде, защото са поредните които спасяват света.  Виж им сайта, виж им страницата - хората цял социален нов строй вече са планирали. Той - и махариши е просветлен, да няма тва-онова. Това е нова форма на веданстки БУДА, който ще направи един просветлен свят, изнасяйки голямата единствена истина навсякъде по света. Модернизирана веданта, социално модифицирана, за да става за нов поглед към "новия ред".

Ти къде си тръгнал да праскаш тия ... упражнения някви си. Размах нямаш, размаааах. Хората виждат мащабно, напред във времето, планират, измислят, решават проблемите на човечеството...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Спирам дотук. Подчертавам, че това е само упражнение, а не осъзнаване в будисткия смисъл на думата. Но без човек да упражнява неща от този тип, т.е. без да е развил внимание и съзнателност дори за тялото си, всякакви възвишени лафове за освобождаване от нагласите, необусловеност, полета на съзнанието и други подобни са просто празни, кухи фрази.

Именно - кухи фрази, когато човек не е стигнал сам до пълното им осъзнаване. Ако имаше всеки един собствено разбиране, пожънато от практиката, то за нещата, които говоря, щеше да има диалог, а не опити някои потребители сами да се изкарат по-разбиращи от други. На такива трябва да им се показва къде им е мястото, щото са се позабравили. ;)

Съжалявам, но не е моя вината, че някои хора не са там, където претендират, че са. Но да се изкривяват нещата в писанията, да се сипят подигравателни определения към вековна мъдрост, израждащи смисъла на термините и знанието, простотии, замърсяващи ефира с лъжите си - това няма как да толерирам. 

Рамус не би издържал и един ден във форума на Имаго. Щяха да го изравнят със земята от присмех. :lol6:

Редактирано от мохини (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.