Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съзнание и(ли) неосъзнатост?

Featured Replies

За всеки един индивид от рода на Homo sapiens.

ааа - да.

В твое лице - всички хора, навсякъде и винаги... Тва е от серията "НИЕ".

Кофтито е, че има и "други", но споко. Може и само да се правят... Още не сме разбрали че всички сме "едно" и няма какво друго да сме - нещо като недоосъзнати. Можеш да минеш и да преразкажеш така "есенциално" и по други места... Така и така имаше такива призиви - някои искат да им се поднесе опростено, с малко думи... И по техния начин.

• Отговори 958
  • Прегледи 61,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

За всеки един индивид от рода на Homo sapiens.

Не знам, но моите впечатления са, че мнозинството индивиди от вида Homo sapiens, имат съвсем други интереси.

Аз, примерно, както вече споделих, в момента развивам една виртуална ферма с три кокошки и една крава. И проблемът ми е как да се сдобия с повече продукция да я пласирам, за да си вдигна level-a. Това напълно е обсебило съзнанието ми. Тъй че "самоосъзнаването" е останало на заден план за тогава, когато ще имам повече време. :D

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

ааа - да.

Кофтито е, че има и "други", но споко. Може и само да се правят... Още не сме разбрали че всички сме "едно" и няма какво друго да сме - нещо като недоосъзнати. Можеш да минеш и да преразкажеш така "есенциално" и по други места... Така и така имаше такива призиви - някои искат да им се поднесе опростено, с малко думи... И по техния начин.

Това е една от основните идентификации - човек. После са пол, сексуална ориентация, национална принадлежност, групова принадлежност и т.н.

Но можеш да се идентифицираш и с черешка, нали си румен, т.е. червен, а може и с доматче. Кво толку? Принципът е един и същ.  ;)

ааа - да.

Това да поднесеш нещата в дълги и непрекъснато повтарящи се словоизлияния, които поради дължината им никой не иска да чете и вникне в тях, не ги прави по никакъв начин мъдри или пишещият ги мъдър и осъзнат човек. Престани да поставяш другите / ТЕ  и НИЕ /, в някакво стадо, а себе си в небесата.

Защото това не е признак на осъзнатост, а признак на егоцентризъм и егоизъм. Ти, те, ние - всички сме от един и същи биологичен вид. Но всеки от нас е отделен индивид и има отделно съзнание и от там, тъй-като сме отделни индивидуалности, имаме отделни мозъци и съзнания , и затова сме различни и на различно ниво на осъзнаване.  

Не знам, но моите впечатления са, че мнозинството индивиди от вида Homo sapiens, имат съвсем други интереси.

Аз, примерно, както вече споделих в момента развивам една виртуална ферма с три кокошки и една крава. И проблемът ми е как да се сдобия с повече продукция да я пласира, за да си вдигна level-a. Това напълно е обсебило съзнанието ми. Тъй че "самоосъзнаването" е останало на заден план за тогава, когато ще имам повече време. :D

Да, и моето е такова. Но казах, че според мен осъзнаването е най-важното нещо за един разумен индивид.

ааа - да.

Пак пишеш с подигравателна нотка, така ...отгоре-отгоре, сякаш ти си повече от другите!

Още не сме разбрали че всички сме "едно", а пишеш сякаш не сме! Ти определено си "повече". Май-май, нищо не си осъзнал. ;)

Пак пишеш с подигравателна нотка, така ...отгоре-отгоре, сякаш ти си повече от другите!

Още не сме разбрали че всички сме "едно", а пишеш сякаш не сме! Ти определено си "повече". Май-май, нищо не си осъзнал. ;)

Аз предлагам, Рамус, като нещо повече от всички НАС, да каже, какво е направил в живота си. С какво е повече от НАС, простосмъртните.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Предлагам следната кратка формулировка :

Подсъзнанието определя входящите параметри , а Съзнанието решава задачата .Волята осъществява решението в практиката.

Никак не държа , че това е истина от последна инстанция....това е просто което мисля аз .

....с празното чесане на езиците , струва ми се стигнахте до "кръв" ...а всеки отговор започва с въпроса "Защо?"....тук въпросът е риторичен и не търся неговия отговор....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Аз предлагам, Рамус, като нещо повече от всички НАС, да каже, какво е направил в живота си. С какво е повече от НАС, простосмъртните.

Води със сигурност с една неправилна самскара или идентификаия - тази за "по":  по-умен, по-начетен, по-разбиращ, по-осъзнат...  ;)

Затова не може да се спре да говори от високо. Няма как. Защото е избрал да робува на това свое убеждение. 

Неосъзнатият човек е винаги това, с което се идентифицира. Не прави разлика. Не може да се разграничи.  :)

Осъзнатост обаче не може да се постигне без будност. В раджа йога има цели осем нива на осъзнаване, като дхяна - dhyāna е предпоследното. Рамус все още не е додрапал дотам и го потвърждава с всеки написан постинг. Препоръчвам му искрено по-сериозна практика и по-малко киснене по форуми.

Редактирано от мохини (преглед на промените)

Това е една от основните идентификации - човек. После са пол, сексуална ориентация, национална принадлежност, групова принадлежност и т.н.

Но можеш да се идентифицираш и с черешка, нали си румен, т.е. червен, а може и с доматче. Кво толку? Принципът е един и същ.  ;)

Хм. Тези, които се идентифицират с черешки и други плодове и зеленчуци, обикновено обитават едни сгради с решетки по прозорците и за тях се грижат едни мили хора, облечени в бяло.

Хм. Тези, които се идентифицират с черешки и други плодове и зеленчуци, обикновено обитават едни сгради с решетки по прозорците и за тях се грижат едни мили хора, облечени в бяло.

Йеп. И не само. Светът на нагласите, като цяло, може да се каже, че е една малка "лудница", различията идват от вида идентификации, интензитета на идентифициране и спосбността за различаването им с буддхи - интелекта. 

Затова в писанията е казано, че има правилни и неправилни нагласи. Хората реагират по начина, по който реагират на Рамус - заради нереалните му /погрешни/ представи.

ЙС І.42: Там, където контактното познание е смесено с нереални представи за думата, обекта и знанието, то предизвиква съмнения.

Редактирано от мохини (преглед на промените)

Дам. Пламен винаги превежда интересно, макар че понякога прекалява.

Понеже и всички ние имаме превратни представи, а не само Рамус, то понякога се получава нещо доста абсурдно. Всеки си пише и изразява своята гледна точка и не си дава сметка, че това е просто "гледна точка", която с нищо не е по-малко или повече валидна от тази на другия.

Дам. Пламен винаги превежда интересно, макар че понякога прекалява.

Понеже и всички ние имаме превратни представи, а не само Рамус, то понякога се получава нещо доста абсурдно. Всеки си пише и изразява своята гледна точка и не си дава сметка, че това е просто "гледна точка", която с нищо не е по-малко или повече валидна от тази на другия.

Да, имаме, но едни се осъзнават по-лесно, а други по-трудно. Само по това се различават хората - дали действат осъзнато или неосъзнато.

От практиката си съм забелязала, че някои превратни представи е много трудно да бъдат разграничени веднага, но по-добре късно, отколкото никога. 

Да, имаме, но едни се осъзнават по-лесно, а други по-трудно. Само по това се различават хората - дали действат осъзнато или неосъзнато.

От практиката си съм забелязала, че някои превратни представи е много трудно да бъдат разграничени веднага, но по-добре късно, отколкото никога. 

Класическият пример е с водата, която хората виждат като вода, рибите - като дом, гладните духове - като кръв, асурите - като оръжие, девите - като нектар, а съществата от сферите на параноя - не помня като какво. Ние можем да общуваме, защото имаме приблизително сходно възприятие и начин на интерпретация. Когато, обаче, започнем да абсолютизираме нашия начин на възприятие, то изгубваме разбиране, че има и други възможности. С други думи, ако някой описва водата от гледна точка на риба той има склонността да забравя, че тази гледна точка е само частично вярна. Не че е напълно погрешна. Вярна е, но само в конкретната консенсуална реалност - тази на рибата. Нещо такова...

Класическият пример е с водата, която хората виждат като вода, рибите - като дом, гладните духове - като кръв, асурите - като оръжие, девите - като нектар, а съществата от сферите на параноя - не помня като какво. Ние можем да общуваме, защото имаме приблизително сходно възприятие и начин на интерпретация. Когато, обаче, започнем да абсолютизираме нашия начин на възприятие, то изгубваме разбиране, че има и други възможности. С други думи, ако някой описва водата от гледна точка на риба той има склонността да забравя, че тази гледна точка е само частично вярна. Не че е напълно погрешна. Вярна е, но само в конкретната консенсуална реалност - тази на рибата. Нещо такова...

Някак си пропускаш факта , че водата си е вода без никакво значение дали ти я възприемаш като нещо за пиене , пък аз като нещо за миене , до колкото за рибата това е нейният роден дом..... :)

Така , че опитай да не изпадаш в краен релативизъм , неопределеност сама по себе си - такова нещо има само в мисленето на хората (някои от тях).

Към *_ramus_

Всичко това добре, но едно нещо не ми е ясно.

Как жевееш със себе си в подобна самота и изолираност?

Залитането в посока някакви или нечии теории, не е ли просто опит, да се опиташ да пребориш самотата и нещастието си?

Не ми излизай с коментари от типа на колко жизнерадостно същество си, защото и двамата знаем, че не си.

Дълбоко в себе си страдаш от най-елементарната нужда за поне вербална съпричастност с още някого поне на твоето ниво.

Ползата от подобни дълбокомислия в един такъв форум клони към нула, нещо повече, най-много да подхлъзнеш нечии незрял ум.

Не вярвам да имаш вопиющата нужда да променяш хората, това е много, ама много грешно.

Остави ги, нека всеки сам да намери пътя си, на който до където му стигнат силите.

В превод или иначе казано: дай им сламка, а не прът.

Това да поднесеш нещата в дълги и непрекъснато повтарящи се словоизлияния, които поради дължината им никой не иска да чете и вникне в тях, не ги прави по никакъв начин мъдри или пишещият ги мъдър и осъзнат човек.

Аз като си ползвам шестото ми чувство и виждам, че човекът си има вътрешни проблеми които мира не му дават, та дългите му писания са вик за помощ, някой да му обърне внимание. Той си търси някой който да е вещ по неговите заплетени проблеми, та заради това нарочно пише неразбрано, та само "специалист" да може да прочете между редовете какви са му неговите проблеми.

Човека се оптива да си провежда терапия тука на наш гръб.

Вероятно му върши някаква работа, де да знам.

водата си е вода

Mхм. Нещо не ме разбра, май. "Водата си е вода". Дали има такова нещо като "вода", извън и независимо от безбройните частни възприятия, е въпрос твърде спорен и практически неразрешим, драги ми колега. Демек, дали зад феномена има ноуменална същност е нещо, което няма как да установим.

Mхм. Нещо не ме разбра, май. "Водата си е вода". Дали има такова нещо като "вода", извън и независимо от безбройните частни възприятия, е въпрос твърде спорен и практически неразрешим, драги ми колега. Демек, дали зад феномена има ноуменална същност е нещо, което няма как да установим.

Навярно ти няма как да установиш.....има ли вода на Марс или няма....Това никак не значи , че на Марс има или няма вода   :)

Навярно ти няма как да установиш..... :)

Определено. Ти имаш ли? Може да получиш някоя Нобелова награда. :tongue2:

Определено. Ти имаш ли? Може да получиш някоя Нобелова награда. :tongue2:

Приемам че току що , преди да се ръкуваш с мен , си "изми с вода ръцете" като един Пилат Понтийски .....Благодаря ! :)

Приемам че току що , преди да се ръкуваш с мен , си "изми с вода ръцете" като един Пилат Понтийски .....Благодаря ! :)

Moля. Значи, то трябва да си прочел "Критика на практическия разум" на Кант, да речем, за да си наясно, че по дефиниция ноуменът не може да бъде схванат. Както и да е. Не е важно. Щом казваш, че "водата е вода", "овцата - овца", "белотата - белота", "красотата - красота", "облаците - облаци", "атомите - атоми" и изобщо "нещата - неща", независимо от субекта, който ги възприема, кой съм аз, че да споря с теб? Пък и за какво ми е.

Moля. Значи, то трябва да си прочел "Критика на практическия разум" на Кант, да речем, за да си наясно, че по дефиниция ноуменът не може да бъде схванат. Както и да е. Не е важно. Щом казваш, че "водата е вода", "овцата - овца", "белотата - белота", "красотата - красота", "облаците - облаци", "атомите - атоми" и изобщо "нещата - неща", независимо от субекта, който ги възприема, кой съм аз, че да споря с теб? Пък и за какво ми е.

Според казаното от тебе излиза , че ти си зависим от това как аз те възприемам ! :)

Твърде амбициозно ми изглужда както от моя , така и от твоя гледна точка.Може и да ти влияе , ама чак пък да си зависим...?!!! :no-no:

Колкото и да е вярно (според теб и Кант) , не ти го препоръчвам , че хабер нямаш какво си мисля.....! :)

Пък и за какво ти е ?! :)

Гледам , че и Нел ти приглася ! :)

Според казаното от тебе излиза , че ти си зависим от това как аз те възприемам ! :)

Е, това ли казах горе... Бе, днес май не си във форма нещо.

Колкото и да е вярно (според теб и Кант) , не ти го препоръчвам , че хабер нямаш какво си мисля.....! :)

Пък и за какво ти е ?! :)

Е защо той да е зависим?

Ти си зависим от това, което възприемаш. Не е ли това съзнанието?

А осъзнаването е нещо съвсем различно...

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Е защо той да е зависим?

Може пък и да съм, ако бай Чеци изповядва някакви солипсистки възгледи. :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.