Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учени дават 200 000 евро на екстрасенс, ако докаже способностите си

Featured Replies

• Автор

Ма, ти в кой свят живееш? Ми, дай и чалгата да забраним. Аз съм "за", но кой ме пита? Ако т. нар. обуславящи явлението условия изчезнат, ще изчезне и самото явление. Но не виждам как ще стане, когато толкова много медии разчитат точно на тези неща, за да печелят.

Аз не казвам, че ще стане, не вярвам, че ще стане и бих си заложил цялото имане, че няма да стане. 

Просто говоря хипотетично. 

• Отговори 306
  • Прегледи 16,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

За псевдо лечителите обаче (биоенергии, аури) трябва сериозна строгост защото правят големи бели на хората. 

Това да, но пак нещата трябва да се прецизират. Не можеш да поставиш в една категория разни псевдо-лечители със специалистите по акупунктура или хомеопатия, да речем.  

Ти си "за", ма не ти стиска да напишеш лозунга и да излезеш на площада

Къде и кога?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Чак малко, че ме заинтригува. Може ли малко инфо на аванта? Значи от десетките хиляди открития, които не са от древността, няма нито едно велико. Тия Нобелови награди просто така си ги подаряват помежду си  :D

Мани мани, тогава хората още не можеха да пишат...Как ли са изчислявали планетарните разположения. Да не говорим,  че дори не са знаели за някои планети, които са открити доста по-късно...

,,Попол Вух,

Намерия в  нета ,тази книга .Тогава са били прости ,но са открили много тайни на битието на земята и космоса.

• Автор

Това да, но пак нещата трябва да се прецизират. Не можеш да поставиш в една категория разни псевдо-лечители със специалистите по акупунктура или хомеопатия, да речем.  

Къде и кога?

О моля те ти и в хомеопатията ли вярваш? А в ония ванички/ лепеники за прочистване от токсини вярваш ли?

Стига бе човек. 

Къде и кога?

Искрено и лично ли? Ами изтърва го. Ако искаш да е сега, ще се наложи да се проявиш като лидер, не като подчинен. Докато чакаме някой да ни каже и направо да ни хване и да ни издърпа ушите, че да направим нещо....Все ще ни оправят други.

П.П. Но ще ти дам още един мотив!

Тогава са били прости

До тук съм изключително съгласен. Но все пак са имали някакъв житейски опит хората. Това, че науките не са били на днешното ниво го отдавам на периода, през който са живели.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

О моля те ти и в хомеопатията ли вярваш?

Хм... Да ти кажа не съм ползвал услугите на хомеопат. Нямам нужда. Но бъркаш като подценяваш хомеопатията. Има квалифицирани лекари, които я ползват доста успешно.

Но бъркаш като подценяваш хомеопатията. Има квалифицирани лекари, които я ползват доста успешно.

Предполагам, че и те са добри психолози...

Искрено и лично ли? Ами изтърва го. .

Верно Теди Москов... Не нямам амбиции за лидер в тази посока. Нито в друга някоя. Но ако става дума за нещо смислено и сериозно бих се включил. И съм го правил. Имам предвид екология и други подобни неща.

Верно Теди Москов... Не нямам амбиции за лидер в тази посока. Нито в друга някоя. Но ако става дума за нещо смислено и сериозно бих се включил. И съм го правил. Имам предвид екология и други подобни неща.

Не! Твърдо не! Като знам колко перверзия(и с, и без, кавички - все е вярно) навлезе сред "еко"-активистите...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Предполагам, че и те са добри психолози...

Не. Мисля, че не сте добре информирани. Нека Док или друг някой лекар си каже мнението. Имам близка приятелка (не интимна - да не си помислиш нещо), която е лекар и се занимава с хомеопатия. Познавам и други.  

Като знам колко перверзия(и с, и без, кавички - все е вярно) навлезе сред "еко"-активистите...

Това също е вярно. Не го отричам. Но стига обобщава и генерализира. Не всички са такива.

Не. Мисля, че не сте добре информирани. Нека Док или друг някой лекар си каже мнението. Имам близка приятелка (не интимна - да не си помислиш нещо), която е лекар и се занимава с хомеопатия. Познавам и други.  

Това също е вярно. Не го отричам. Но стига обобщава и генерализира. Не всички са такива.

Да, направо наШТе са грийнпийса на столичните псета. Не обобщавам. Виждам това което ми се показва. Ония свестните еколози, като се крият толкова добре в сенките, как да ги позная?

• Автор

Хомеопатията е тотален scam Мога да ти излопам на живо два буркана с хапечета (хомеопатични) и нищо няма да ми стане (нито положително, нито негативно) Плацебо му викат по запознатите. А за ваничките за детоксикация  те са на същия принцип - слагаш си краката вътре и водата става черна/кафява (уж от твоите токсини ) обаче има една подробност - ако не си сложиш краката във ваничката, водата пак си става черна/кафява хахаха :) Ама балъците не го знаят това и ходят да си правят процедури за по 20-30 лв. и викат "ей голям ефект, много добре се чувствам" хахаСъс детоксикиращите лепенки същия фасон.  Разлепяш слагаш си я и на сутринта кафява. Разлепяш не си я слагаш и на сутринта пак кафява. хахаха Имаше един дето продаваше стабилизиращи гривни направи милиони - оказа се че стабилизиращите гривни дори и създателят не знае да помагат за нещо, но уж така бил чул, че май били полезни и почнал да ги произвежда - едни луди хипно релками и народа купува. . Един друг находчив хамериканец продаваше енергизирана вода за пари и късмет - и той доста забогатя. 

Редактирано от ivanxii (преглед на промените)

Да, направо наШТе са грийнпийса на столичните псета. Не обобщавам. Виждам това което ми се показва. Ония свестните еколози, като се крият толкова добре в сенките, как да ги позная?

Ами, прав си, що се отнася до нашата мила родина. Повечето ми приятели, които участваха в подобни начинания (в т.ч. и в едната от двете Зелени партии - по-читавата), тотално се разочароваха. Има няколко международни организации, които са свестни. "Грийнпийз" не е от тях.  

Оправи си шрифта, че е много ситен. Бъркаш. Повтарям се, но пак казвам, че има квалифицирани лекари, които практикуват хомеопатия и в никакъв случай не са шарлатани. Наблюдавал съм и ефект от приемане на хомеопатични лекарства върху познати. Нито е плацебо, нито е измислица. Ще ми се наистина някой лекар да си каже мнението. Би било интересно.

• Автор

Ами, прав си, що се отнася до нашата мила родина. Повечето ми приятели, които участваха в подобни начинания (в т.ч. и в едната от двете Зелени партии - по-читавата), тотално се разочароваха. Има няколко международни организации, които са свестни. "Грийнпийз" не е от тях.

Оправи си шрифта, че е много ситен. Бъркаш. Повтарям се, но пак казвам, че има квалифицирани лекари, които практикуват хомеопатия и в никакъв случай не са шарлатани. Наблюдавал съм и ефект от приемане на хомеопатични лекарства върху познати. Нито е плацебо, нито е измислица. Ще ми се наистина някой лекар да си каже мнението. Би било интересно.

Аз ли бъркам?? Ти идея си нямаш за каква схема става въпрос, ама грам идея си нямаш.  Имам приятели лекари, които са ми разказвали какви луди хонорори се взимат ако сключиш договор с някой представител на хомеопатична компания, че да предписваш това плацебо. . В Америка отдавна са наясно за каква игра става въпрос, но ние тука докато се усетим пак ще направят милиони на наш гръб. Не ми пука да ти кажа пийте талк и си мислете, че се лекувате. 

Ти отварял ли си описанието на хомеопатичен продукт. Виж за какво заболяване се преписва продуктът след това погледни кои са съдържащите се основни активни компоненти и ги прасни в гугала. 

Аз ли бъркам?? Ти идея си нямаш за каква схема става въпрос, ама грам идея си нямаш.  Имам приятели лекари, които са ми разказвали какви луди хонорори се взимат ако сключиш договор с някой представител на хомеопатична компания, че да предписваш това плацебо. . 

БМХО е член на БЛС. Това за играта си мисля, че ми е по-ясно отколкото на теб. Дори съм сигурен. "Боарон" и прочие... Ако става дума за схеми, то най-голямата е тази, в която участва СЗО и фармацевтичните компании. Пример - масовото ваксиниране.

Отклонихме се от темата съвсем.

• Автор

БМХО е член на БЛС. Това за играта си мисля, че ми е по-ясно отколкото на теб. Дори съм сигурен. Ако става дума за схеми, то най-голямата е тази, в която участва СЗО и фармацевтичните компании. Пример - масовото ваксиниране.

Още по-добре щом си по наясно. Имаш боклук и искаш да го продадеш - събираш си лекари палщаш им да го преписват на пациенти, като те гледат да го преписват на пациенти с хронични заболявания - които трудно се лекуват или не се лекуват и чиито симптоми са циклични - едни дни ги има, други не. Ти чувал ли си сериозни заболявания да се лекуват с хомеопатия ? Няма и да чуеш.

Ти чувал ли си сериозни заболявания да се лекуват с хомеопатия ?

Сериозните заболявания не се лекуват.

Приятел, виж Закона за Здравеопазването от 2010 - хомеопатичното лечение е официално регламентирано. Извършва се само от квалифицирани лекари, а не от лаици. Да се повторя, но за мен това, което правят СЗО и фармацевтичните компании е много по-опасно и вредно.

• Автор

Сериозните заболявания не се лекуват.

Приятел, виж Закона за Здравеопазването от 2010 - хомеопатичното лечение е официално регламентирано. Извършва се само от квалифицирани лекари, а не от лаици. Да се повторя, но за мен това, което правят СЗО и фармацевтичните компании е много по-опасно и вредно.

Абе приятел това е проблема, че е официално регламентирано и се вербуват масово джипита да предписват хомеопатия- огромни бонуси и хонорари получават за това.Тя тая схема да не мислиш, че се бори да види светлина от оня ден. Проблема е много сериозен, а ти сега научваш. 

Продават талк на болни хора и това го направиха легално. В щатите има не една организация, лекари, общественици застанали против тази схема ама....

се вербуват масово джипита да предписват хомеопатия

Изобщо нямам предвид джипитата, а лекари, които са занимават основно с това. ОК. Няма смисъл да спорим. Нека се изкаже някой лекар. Инак ще спорим до утре, щото и двамата не сме специалисти. Но пак казвам, че имам наблюдения или наречи ги "впечатления" върху действията и ефекта на хомеопатията. Не е плацебо-ефект повече, отколкото мнозинството други лекарства. Разбирам защо го отричаш - защото, ако го признаеш ще попаднеш в уязвима позиция да трябва да започнеш да признаваш и много други неща. Но така е в науката - и да не ти харесва нещо, щом се докаже трябва да го приемеш. ;)  

огромни бонуси и хонорари получават за това.Тя тая схема да не мислиш, че се бори да види светлина от оня ден. Проблема е много сериозен,

Тая логика и приложи, както казах, и към масовото ваксиниране и към цялата фармацевтика. Накрая ще стигнеш до парадоксалния извод, че цялата медицина е пропита от корупция. Това също е много крайно и погрешно, според мен. Но бъди последователен, все пак.

• Автор

Изобщо нямам предвид джипитата, а лекари, които са занимават основно с това. ОК. Няма смисъл да спорим. Нека се изкаже някой лекар. Инак ще спорим до утре, щото и двамата не сме специалисти. Но пак казвам, че имам наблюдения или наречи ги "впечатления" върху действията и ефекта на хомеопатията. Не е плацебо-ефект повече, отколкото мнозинството други лекарства. Разбирам защо го отричаш - защото, ако го признаеш ще попаднеш в уязвима позиция да трябва да започнеш да признаваш и много други неща. Но така е в науката - и да не ти харесва нещо, щом се докаже трябва да го приемеш. ;)  

Тая логика и приложи, както казах, и към масовото ваксиниране и към цялата фармацевтика. Накрая ще стигнеш до парадоксалния извод, че цялата медицина е пропита от корупция. Това също е много крайно и погрешно, според мен. Но бъди последователен, все пак.

Хахахахахахахахах ама грам не разбираш защо го отричам Какви други неща си мислиш, че ще започна да признавам ???? Ама изключително трудно ще ме хванеш мене в уязвима позиция дето да почна да признавам разни други неща, защото всичко което съм писал е твърдата грозна истина и дори и аз да я отрека тя ще си остане истина, а и не очаквай точно аз да отричам истината.

Та разбира се, че ще има "специалисти" дето работят само с хомеопатия и въобще не четеш какво пиша май. 

Ти си много тежък случай мой човек ама много тежък случай и грам не ти завиждам. Вярваш в извън земни, богове, ясновидци, астролози, че как няма да вярваш и в хомеопатията. В дядо мраз вярваш ли? Или викаш  няма доказателства, че НЕ съществува?  Виж какво ще ти кажа, пий хомеопатия, топи си крачетата във ванички за детоксикиране, ходи по врачки и астролози не ми пука, оправия нямате.. Една приказка ми беше казал един скептик и от ден на ден разбирам колко е бил прав - На силно вярващия и господ не може да помогне!!

Ама изключително трудно ще ме хванеш мене в уязвима позиция

Aми през цялото време си в такава. Никога не даваш конкретни и смислени отговори на въпросите, които ти задаваме аз, Валкирия и други някои. Постоянно се издънваш като даваш мнения за неща, които непознаваш - от еволюцията до въпросната хомеопатия. Пишеш за ползването на талк и други подобни, което показва, че дори не си си направил труда да се информираш за какво иде реч. Наистина си от най-невежите в този форум, но пък самочувствието ти е в излъшък.

Пак да кажа, че хомеопатията е официално признат лечебен метод, който е регламентиран в ЗЗ. БМХО е член на БЛС. Хората, които имат право да се занимават с хомеопатия трябва да имат медицинско образование и да са завършили съответните курсове в медицински ВУЗ у нас. Сега, аз не съм специалист по всичко, какъвто си ти. Както казах, не съм ползвал услугите на лекар-хомеопат, но съм виждал как това въздейства върху други хора. Мнението ми е, че не всичко може да се обясни с плацебо-ефекта. Освен това, както казах, много от не-хомеопатичните лекарства също са плацебо. Други от тях са просто вредни, както много от ваксините.

И така, аз пиша по същество или поне се опитвам дотолкова, доколкото стигат знанията ми в тази област, а те са съвсем повърхностни. Ти, обаче, просто разтягаш локуми. Ми, постарай се малко повече, ако искаш някой да приема мненията ти сериозно.  

Виж какво ще ти кажа, пий хомеопатия, топи си крачетата във ванички за детоксикиране, ходи по врачки и астролози

А това вече си е откровенна клевета и наглост от твоя страна, защото никъде в този форум не съм казвал, че съм правил някое от изброените от теб неща. Нито, че възнамерявам да го правя. Тъй че стига с подобни плоски номера.

• Автор

Aми през цялото време си в такава. Никога не даваш конкретни и смислени отговори на въпросите, които ти задаваме аз, Валкирия и други някои. Постоянно се издънваш като даваш мнения за неща, които непознаваш - от еволюцията до въпросната хомеопатия. Пишеш за ползването на талк и други подобни, което показва, че дори не си си направил труда да се информираш за какво иде реч. Наистина си от най-невежите в този форум, но пък самочувствието ти е в излъшък.

Пак да кажа, че хомеопатията е официално признат лечебен метод, който е регламентиран в ЗЗ. БМХО е член на БЛС. Хората, които имат право да се занимават с хомеопатия трябва да имат медицинско образование и да са завършили съответните курсове в медицински ВУЗ у нас. Сега, аз не съм специалист по всичко, какъвто си ти. Както казах, не съм ползвал услугите на лекар-хомеопат, но съм виждал как това въздейства върху други хора. Мнението ми е, че не всичко може да се обясни с плацебо-ефекта. Освен това, както казах, много от не-хомеопатичните лекарства също са плацебо. Други от тях са просто вредни, както много от ваксините.

И така, аз пиша по същество или поне се опитвам дотолкова, доколкото стигат знанията ми в тази област, а те са съвсем повърхностни. Ти, обаче, просто разтягаш локуми. Ми, постарай се малко повече, ако искаш някой да приема мненията ти сериозно.

А това вече си е откровенна клевета и наглост от твоя страна, защото никъде в този форум не съм казвал, че съм правил някое от изброените от теб неща. Нито, че възнамерявам да го правя. Тъй че стига с подобни плоски номера.

Какви конкретни и смислени отговори да дам на двама човека, които имат нужда не от отговори а от помощ? 

Да ти кажа по тежък случаи от твоя не съм виждал никога до сега.  Единствената тема в която ми липсваха аргументи и повторих 40-50 пъти , че не съм специалист  е темата за еволюцията и ти пак сега искаш там да ме вкараш, ама няма да ти направя това удоволствие Не ме интересува вашия БОГ дълбоките ви заблуди и вашите философии и теории 

Хомеопатията е тотален scam давам ти изключително полезен съвет, да стоиш на страна от тази измама ама ти си т наивно човече дето незнам и аз как може да му се помогне и  ще вземеш точно обратното да направиш. То си е за теб. Много, малко знаеш за хомеопатия и то си го научил най-вероятно вчера вечерта.Сега няма да си правя, труда да ти отварям и по този въпрос очите щото такива заблудени човечета като теб, май наистина си заслужават съдбата и да им бъдат вземани парите от разни псевдо лечители и окултисти

Една врачка ми каза веднъж мнение на което тогава реагирах с голяма погнуса - "ми как няма да им взема парите - та са толкоз глупави, че не съм ли аз друг ще им ги вземе"  ех колко истина виждам в това мнение от ден на ден.  Цокай хомеопатия щом желаеш все ми е тая. Ти гледаш добро да им правиш то ти спори и ти вика, че нищо не разбираш.

Ти хабер имаш ли си, че няма човек на тая планета който може да докаже, че хомеопатията действа? Науката няма никакви сведения след сума ти и изследвания, че този вид медикаменти оказват влияние върху хората било положително или негативно ( в тоя смисъл ти казах, че мога да ти изям 2-3 буркана с хомеопатични таблети и нищо няма да ми стане - това е правено вече не от един ентусиаст) - ако нямаш хабер попрочети мненията не експертите по този въпрос. Самите производители, са толкова нагли, че дори не си правят труда да крия този факт.

КАТО КАЗАХ ТАЛК го казах образно -в  хапа има само пълнеж( вода, захар, кой знае какво.) а ако има активни компоненти те са разредени в съотношение 1 към 1000000000000000. Контролът и регистрацията на този вид медикаменти е смешно слаб Почваш ли постепенно да загряваш и да виждаш общата картина?

В същото време хомеопатите съветват своите пациенти да изхвърлят инхалаторите и хапчетата за сърце, да се откажат от ваксините... Защо тогава толкова много здравомислещи хора се кълнат, че хомеопатията им е помогнала? Защо самите хомеопати твърдят, че против тях се води поредната кампания?

...........................

Днес ви предлагаме статия от английския учен д-р Бен Голдакър, който се е потопил в света на “измислена” статистика, на недостоверните изследвания и на опитите желаното да се представи за действително. 

Редакцията ни не си позволява да взема страна по този популярен спор - помага или лъже хомеопатията. Като една уважаваща себе си медия, ние просто ви предлагаме гледната точка на един учен по този казус.

“Понякога шарлатанството изглежда наивно и дори по детски. За съжаление, ситуацията може да бъде и по-сериозна. Известен хомеопат се зае горещо да ми доказва научността на хомеопатията и дори си позволи да предположи, че с хомеопатични средства Африка може да се избави от СПИН. И се възмути как така аз призовавам лекарите да казват на своите пациенти, че хомеопатичните “лекарства” са безполезни...

Цялата доказателствена база на хомеопатията е ясна и разбираема, ако се обясни достъпно с простички думи.

Ето една пречка 

Въпросният хомеопат фанатик се опитва да ни убеди, че по някаква мистична причина (каква точно, никой не може ясно да обясни) хомеопатичните препарати действат по специален начин и затова те не можели да се тестират достоверно като всякакво друго лекарство. А на производителите до такава степен им е внушена тази идея в главата, че някои лекари започнаха да я приемат за истина. А те, производителите, имат една цел - да привлекат потребителя. Това вече е прекалено. Доказателствената медицина е красива, изящна, остроумна, и, най-важното - без нея няма да минем. Благодарение на нея ние знаем какво убива човека и какво го лекува. Чудно тогава защо не я преподават още в училище? 

Ефектът плацебо е отражение на очакванията на пациента

Нека си представим как може да протече един разговор с привърженик на хомеопатията - разумен и мислещ индивид. Ето какво би казал той. “Разбираш ли, аз съм твърдо уверен, че когато приема хомеопатично средство, се чувствам по-добре”. Отлично, съгласявате се вие. Никой не може да отнеме правото на този човек да се чувства добре. Но дали това не е ефектът плацебо? Вероятно вие и двамата си мислите, че знаете що е то ефектът плацебо, но и двамата бъркате. Тялото и разумът на човека си взаимодействат по един тайнствен, сложен начин. Но в примитивния, механичен, опростен свят на хомеопатията няма място за такива сложности, там целият ефект произтича изключително от “лекарството”. 

Ефектът плацебо - това е не просто реакция на някаква таблетка без лечебно вещество. Това е съществуващото в дадена култура възприятие за лечението и лекарствата, това е отражение на очакванията на пациента и много други неща. Известно е, че четири такива хапчета на ден лекуват язвата по-бързо, отколкото две. Инжекциите с физиологичен разтвор намаляват болката по-добре от таблетките. Зелените хапченца са по-ефикасни при тревожни състояния от червените. Фирмената опаковка засилва действието на болкоуспокояващите. 

Детето реагира на очакванията и поведението на родителите, затова ефектът плацебо възниква и у децата, и у животните. Средствата, които не съдържат действащите ингредиенти, могат дори да предизвикат изменения в биохимичните показатели при хората и животните, ако съществува устойчива асоциация между таблетките и действащото вещество, т.е. ако двете хапченца си приличат по всичко. Това, несъмнено, е интересна област в медицината. 

“Аз се лекувам с хомеопатични хапчета и се чувствам добре”

“Може и да е така, - отговаря вашият честен, разумен привърженик на хомеопатията. - Но няма как да сме сигурни. И аз мисля така. Затова знам, че се лекувам с хомеопатия и се чувствам добре”. 

Дали някой си е задавал въпроса какво значи подобрение? Това в общи линии означава “възвръщане към средното значение”. Ето как изглежда обяснен по-простичко този феномен. Всичко се подчинява на природни цикли, както сега е прието да се говори. Болките в гърба се засилват и намаляват през деня, през седмица, през месеца или годината. Настроението спада и се повишава. Странно израстъче се появява на китката, но и то изчезва. Човек се простудява, а след това простудата преминава. Ако човек вземе таблетка плацебо в пика на болестта, съществуват шансове да настъпи подобрение след това. Все едно да хвърлите заровете и да ви се паднат две шестици, но на следващото хвърляне резултатът ще бъде по-слаб. Ето това е възвръщане към средното значение. 

“Може и да е така” - продължава вашият събеседник, същият този привърженик на хомеопатията. - Но аз смятам, че причината не е в това. На мен хомеопатията ми помага”.

И така вашите преговори попадат в задънена улица.

За щастие, хомеопатите са формулирали едно простичко разбираемо твърдение: ако приемате предписаните хомеопатични лекарства, вие ще се почувствате по-добре.

Нека всички разберат, че може да се проведе т.нар. рондомизирано контролирано изследване на всичко, каквото си помислите: могат да се сравнят два метода за преподаване; две форми на психотерапия и какво ли не. Първото изследване е описано дори в Библията - то сравнявало влиянието на две диети върху бойния дух на воините. Това не е някаква нова и много сложна идея и материя. А таблетките - те се тестват най-лесно от всичко. Вижте как може да се тестват хомеопатичните средства. 

Избират се 200 души на случаен признак и се делят на две групи по 100 души. Всички отиват на прием при своите хомеопати, получават рецепти за хомеопатични препарати - не е тайна, че хомеопатите изписват повече лекарства от лекарите. Нека те предпишат всякакви препарати, каквито смятат за нужно. Всеки пациент може да получи колкото желае индивидуални лекарства, това в случая няма значение.

Хитрото е това, че едната група получава истински хомеопатични средства по рецепта, другата - плацебо. Но пациентите не знаят кой към коя група принадлежи.

Такива изследвания са правени нееднократно. А резултатът е ясен: хората, получаващи плацебо, показват същите реакции, както и тези, които получават “истинските”, шикарни, скъпи, “автентични”, “вълшебни” хомеопатични лекарства.

Голямата измама

Да, в отделни изследвания хомеопатията показва по-добри резултати. Това е така, защото много от тях са просто недостоверни. Например в списанията по алтернативна медицина са публикувани резултатите от много изследвания, в които пациентите знаели какво получават - истинско лекарство или плацебо. По очевидни причини резултатите от тези тестове са доста по-благоприятни за техните организатори. 

Има и по-изящен вариант. Когато пациентите в изпитанията не са избрани на случаен признак. Така се повлиява върху резултатите - може несъзнателно, но май е умишлено. 

Затова, когато лекарите казват, че изследването е недостоверно и не съответства на стандартите, това не значи, че официалната медицина иска да запази господство или да прокара нечии интереси. Смисълът е простичък: изследването не е показало как в крайна сметка работи лекарството. Глупаво е да се провежда изследване по некоректен начин. Или да се изопачават резултатите в полза на хомеопатията. 

Вярно е, че не всички медицински изследвания се провеждат коректно, но в медицинските среди съществува критичен подход. Лекарите се учат да разпознават недостоверните тестове и лошите лекарства. Британско медицинско списание наскоро публикува трите най-често цитирани изследвания - за нежелателните ефекти от противовъзпалителен препарат, за проблеми с някакъв антидепресант, за рисковете, свързани с използването на някои инхибитори. Това е нормална практика.

С алтернативната медицина нещата стоят по друг начин

Когато човек им посочи слабото място, те веднага скачат като ужилени. Не се съгласяват на обсъждане, а се нахвърлят с гневни обвинения. Отказват да отговарят на писма и на обаждания по телефона. Заплашват със съд. Когато ги канят на конференции, те изнасят доклади за нашия непрофесионализъм. Всичко това съм го изпитал върху себе си и възнамерявам да го публикувам с реални факти. 

Да се върнем на сериозните въпроси. Откъде се вземат толкова изследвания с позитивни резултати? Отговорът е следният: публикуват се само изследванията с добри резултати. В официалната медицина това не може да се случи - там не може да се скрие отрицателният резултат.

Това, че резултатите от изследванията се публикуват избирателно, може да се види от всеки. Така например през 1995 г. само един процент от публикациите в изданията по алтернативна медицина изследвания са имали отрицателен резултат.

Може да се направи един извод. Очевидно е, че ако изследването даде отрицателен резултат, представителите на алтернативната медицина, хомеопатите или компаниите-производители просто го скриват в бюрото. Някъде се крият куфари, кутии, файлове, дори цели офиси с документация за изпитания на хомеопатични средства, които не са дали резултата, подходящ за техните организатори. Поне минимум един хомеопат, който чете тези редове, държи в шкафа си някъде дълбоко незадоволителни данни в папки и няма намерение да ги покаже на света. 

И така, може да се публикуват само положителните резултати от изследванията, както постъпват хомеопатите. Това е стар и нечестен трик, изкривяващ реалната картина. Съществува специален математически инструмент, наречен мета-анализ. Ако той бъде приложен в хомеопатията, ще стане ясно, че хомеопатията не е по-ефикасна от плацебото.

Лъжата понякога е полезна

Ще ви разкажа за един истински заговор на медиците против алтернативната медицина. През 19-и век, по време на епидемията от холера, смъртността в лондонския хомеопатичен хоспитал била три пъти по-ниска, отколкото в специализираната болница. Разбира се, хомеопатичните захарни топчета не могат да помогнат при холера. Истинската причина за успеха в хомеопатията по време на тази епидемия дори е по-интересна от ефекта плацебо. По това време въобще не е имало средства и методи за борба с холерата. 

И в днешно време в много ситуации медицината също не може да предложи почти нищо. Болки в гърба, стрес в работата, необяснима от медицината причина за хроничната умора, простуди и други подобни състояния. При такива неразположения захарните топчета са по-разумният избор, отколкото смяната на един фармакологичен препарат с друг, който в крайна сметка дава и странични ефекти. В този смисъл хомеопатията е полезна. 

На пръв поглед, какво толкова лошо - изписали са някакво лекарство. Обаче сам по себе си този факт е притеснителен - щом човекът приема лекарство, това вече е медицински проблем. Това може да засили вярата на пациента, че той е болен или че дори може да реши социалните си проблеми, като изпие една таблетка. Или че при всякаква болест, дори и лека простуда - трябва задължително да приеме лекарство.

Освен това съществуват въпроси и от етичен характер. Само допреди 50 години в медицинските институти в курса “навици на общуване с пациентите” имаше един такъв пункт - как да скрием от болния, че той има нелечим рак. В днешно време се смята, че пациентът има право на пълна и достоверна информация за своето състояние. Ако медицинското лице разбира, че лекарството е ефикасно не повече от плацебото, но не казва на пациента за това, така той нарушава изискванията на съвременната медицинска етика. Лекарят е длъжен да обясни какви мерки възнамерява да предприеме и защо. Така пациентът може съвсем осъзнато да се съгласи с предложения план на лечение.

А може би понякога лъжата е полезна? 

Аргументът е интересен, но по тази тема може да се дискутира. Най-малкото трябва да се осъзнае, че това е остарял подход. В крайна сметка ако лекарят лъже пациента, това подкопава техните отношения, които трябва да се основават на честност и доверие. 

От друга страна, ако вие предписвате хомеопатични лекарства и нямате представа, че те са просто плацебо, то тогава нямате представа за тази медицинска материя и не сте достатъчно компетентни, за да назначите лечение.

Интересен етичен проблем, но аз не познавам нито един случай или факт от този род да се обсъждат в хомеопатичните кръгове.

Хомеопатите могат да пропуснат сериозни болести

А какво да кажем за тези, които се опитаха да сринат програмата по ваксинации? Или за онези, които съветвали хората да се откажат от медикаментозната профилактика против малария?

Нещата не се ограничават само с етиката. Хомеопатите са склонни да отричат възможностите на официалната медицина. Те имат изгода от такава позиция. Както показват резултатите от много анкети, именно разочарованието от съвременната медицина кара хората да изберат алтернативната терапия. Това обяснява действията на хомеопатите, но не ги оправдава. И “действия” означава не само абстрактни разговори. Едно изследване показало, че повече от половината участващи в него хомеопати съветвали родителите да не ваксинират своите деца със сборната ваксина против варицела-рубеола-паротит. 

А как реагира светът на алтернативната терапия на факта, че толкова много техни представители работеха над това да се срине програмата по ваксинациите? Дори канцеларията на принц Чарлз се опита да уволни водещия изследовател.

Разследване на една телевизионна програма в ВВС показа, че почти всички хомеопати, към които са се обръщали за препоръки по защита от малария, съветвали хората да се откажат от медикаментозната профилактика, т.е. от лекарствата, и дори не си направили труда да обяснят на хората как да се защитят от ухапванията на москитите - знаем, че те причиняват тази болест. Издържан подход, нали, всестранен. Какви мерки се вземат срещу тези хомеопати? Никакви! Хомеопатте без медицинска квалификация могат да пропуснат сериозни болести.

И не само. Те дори ги игнорират, и то активно. Те скланят пациентите да изхвърлят своите инхалатори и таблетките за сърце. Обществото на хомеопатите проведе симпозиум по въпросите на лечението на СПИН. Една от обсъжданите разработки принадлежи на Питър Чапел, който твърди, че е открил хомеопатично средство за борба с тази епидемия. А ние трябва да се надсмеем над техните фантазии, а не да се прекланяме пред небивалиците - успехи на тяхната “наука”. 

Може и да ви се стори поразително, но положителните отзиви на клиентите за хомеопатичното лечение широко се рекламират в средствата са масова информация. Сякаш това да удовлетвориш желанието на пациента е по-силен аргумент от резултатите от едни истински клинични изследвания. 

Внимание!

Не е за учудване тогава, че широката публика трудно разбира какво е това медицинско изследване. Ако случайно прочетете за някакво изследване във вестника, бъдете сигурни, че това е по-скоро някакво псевдо-изследване на достойнствата на рибеното масло. Или някой хомеопат, който красноречиво показва собствените си успехи. А защо е така? Защото истинското, придирчивото, скрупулозното, скучното медицинско изследване - това е просто тъжно в сравнение с цветистото откровение на поредния шарлатанин. 

Как се приготвят „вълшебните“ лекарства

Вижте кое е най-странното. Всички въпроси, които зададох, могат да се решат в честна и открита дискусия. Обаче хомеопатите незнайно защо избягват подобни обсъждания, които по принцип са приети в академичната медицина. 

На обоснованата критика често отговарят с пристъпи на злоба, крещейки, че ги преследваме. Или просто отказват обсъждане на въпроса. Тяхното общество отказва да предостави учебната си програма. 

Всъщност, да не ви занимавам със себе си. Ще кажа само, че моето отношение към хомеопатията зависи до голяма степен само от самите тях - хомеопатите. 

Но това още не е всичко... Вижте какво е “научното обоснование” за хомеопатията

Хомеопатичните лекарства се приготвят така: взема се активната съставка, например арсеник и се разрежда дотогава, докато в разтвора не остане нито една молекула от изходното вещество. Ингредиентите се подбират на принципа “подобното лекува подобното”. Например, веществото, което в нормални дози заставя човека да се изпотява, е подходящо за борба с потоотделянето. Много хора бъркат хомеопатията с фитотерапия и не осъзнават колко силно разредени са хомеопатичните лекарства. Няма да се впускам в подробности за молекули, капки, изходно вещество и прочее. Помислете сами: как може безкрайно разредено вещество да лекува от каквото и да било? Повечето хомеопати твърдят, че водата има “памет”. 

Обаче никой не обяснява как точно работи тя, не може да го обясни. А експериментите, потвърждаващи този факт, биха изглеждали, меко казано, странно. Джеймс Ранди, американски фокусник и разобличител на чудеса, преди много години обяви, че ще плати един милион долара на този, който му демонстрира паранормални способности, а именно - да може надеждно и точно да различи хомеопатичния разтвор от обикновената вода. Призът остана неизползван. 

Факт!

Питър Чапел, същият този, чиято разработка беше представена на конференцията на Обществото на хомеопатите, сензационно заяви, че може да победи епидемията от СПИН в Африка чрез разработено от него хомеопатично лекарство, в което има специално кодирана музика. Цитирам думите на Чапел: “ситуацията със СПИН-а в Африка може да се подобри много бързо, ако започнат да пускат по радиото простичка мелодия”.

Хомеопатичните средства широко се прилагат за лечение и профилактика на острите респираторни заболявания. В същото време много родители, използващи хомеопатичните препарати, не знаят нищо за хомеопатията и по принцип я смятат за разновидност на фитотерапията.

ПОЧНА ЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ЗАГРЯВАШ КОЛКО СИ ЗАБЛУДЕН???????????  ПОЧНА ЛИ ДА СХВАЩАШ КОЙ СЕ ИЗЛАГА И КОЙ НЕ Е ПОДГОТВЕН?????

Нека почнем с фактите:

Наредба № 7 от 1 март 2005 г. за изискванията към дейността на лицата, които упражняват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве (Наредба № 7)
......................................................
Целта на изложението е да укаже условията, предпоставките и реда за издаване на удостоверение за регистрация на лицата практикуващи неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве.

Неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве са методите, чието изучаване не е включено в учебните програми на висшите медицински училища. Тези методи не трябва да предизвикват влошаване на здравословното състояние на гражданите и се прилагат единствено с цел постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве. Неконвенционалните методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве са:

- използване на нелекарствени продукти от органичен произход;

- използване на нелекарствени продукти от минерален произход;

- използване на нетрадиционни физикални методи;

- хомеопатия;

- акупунктура и акупресура;

- ирисови, пулсови и аурикуларни методи на изследване;

- диетика и лечебно гладуване.

Нормата на чл. 166, ал. 2 от Закона за здравето изрично забранява използването на други неконвенционални методи, извън изброените по-горе.
...........................................................
Право да практикуват хомеопатия имат български граждани и граждани на държава членка на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които притежават образователно-квалификационна степен "магистър" по професионално направление "Медицина" или "Дентална медицина".

Ти ми цитираш статия от някакъв д-р, който е неизвестен не само на мен, но и на теб. Мога да ти цитирам стотици статии от лекари, които твърдят обратното, но предпочитам да се придържам към факти, а не мнения. А фактите са, че хомеопатията е призната за лечебен метод у нас, както и в ЕС и САЩ. У нас, както и на други места се практикува от квалифицирани лекари. 

Излагаш се за пореден път, сори.

Какви конкретни и смислени отговори да дам на двама човека, които имат нужда не от отговори а от помощ? 

Да ти кажа по тежък случаи от твоя не съм виждал никога до сега.

Овладей си малко емоциите. Излез, разходи се и дишай дълбоко, че започвам да се притеснявам за теб. И мисли преди да "изпляскаш" някое мнение.

• Автор

Нека почнем с фактите:

Наредба № 7 от 1 март 2005 г. за изискванията към дейността на лицата, които упражняват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве (Наредба № 7)

Тарифа за таксата, която се събира за регистриране на лицата, които упражняват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве

Характеристика

Целта на изложението е да укаже условията, предпоставките и реда за издаване на удостоверение за регистрация на лицата практикуващи неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве.

Неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве са методите, чието изучаване не е включено в учебните програми на висшите медицински училища. Тези методи не трябва да предизвикват влошаване на здравословното състояние на гражданите и се прилагат единствено с цел постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве. Неконвенционалните методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве са:

- използване на нелекарствени продукти от органичен произход;

- използване на нелекарствени продукти от минерален произход;

- използване на нетрадиционни физикални методи;

- хомеопатия;

- акупунктура и акупресура;

- ирисови, пулсови и аурикуларни методи на изследване;

- диетика и лечебно гладуване.

Нормата на чл. 166, ал. 2 от Закона за здравето изрично забранява използването на други неконвенционални методи, извън изброените по-горе.

Процедура по извършване на административната услугаПроцедура по извършване на административната услуга  

1. Компетентен орган

Компетентен огран, който издава удостоверение за регистрация на лицата практикуващи неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, е директорът на съответния регионален център по здравеопазване в областта, където практикуват.

2. Заявител

Право да практикуват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, с изключение на хомеопатия, имат български граждани и граждани на държава членка на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които са психически здрави, не са осъждани за престъпление от общ характер и отговарят на едно от следните условия:

- притежават образователно-квалификационна степен "магистър" по професионални направления "Медицина", "Дентална медицина" или "Фармация";

- притежават образователно-квалификационна степен "специалист" или "бакалавър" по професионално направление "Здравни грижи";

- притежават диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище при условия и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката.

Право да практикуват хомеопатия имат български граждани и граждани на държава членка на Европейския съюз, другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които притежават образователно-квалификационна степен "магистър" по професионално направление "Медицина" или "Дентална медицина".

Ти ми цитираш статия от някакъв д-р, който е неизвестен не само на мен, но и на теб. Мога да ти цитирам стосици статии от лекари, които твърдят обратното, но предпочитам да се придържам към факти, а не мнения. А фактите са, че хомеопатията е призната за лечебен метод у нас, както и в ЕС и САЩ. У нас, както и на други места се практикува от квалифицирани лекари. 

Излагаш се за пореден път, сори.  

Хахахах нека почнем с фактите хах.  От къде я изкопа тая наредба. Някой каза ли ти , че е забранена хомеопатията в Бг???

Сори пич ама не знаеш какъв смях ти смеем тука. Ти освен, че си яко заблуден ами и искаш да си останеш такъв. Даже не прочете какво съм писал. Мога да ти цитирам мненията на още 200 лекари, и учени- НЯМА ДОКЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ХОМЕОПАТИЯ ДЕЙСТВА!!! И това е проблема, че въпреки, че няма доказателства се практикува.И най-големия малоумник щеше да разбере какво искам да кажа.

Излагаш се моя, смеем ти се тука със глас. ;) жив и здрав Ти оправия нямаш. Прочети написано от мен още 15-20 пъти те белким разбереш какво съм ти написал в предния пост.

ЕеехеЕ , ама много си убедителен. С това копи - пейст от чичко Гугъл май се опитваш себе си да убедиш , че не вярваш в друго-алтернативно лечение щадящо организма , освен широко разспространеното класическо лечение с отрови (антибиотици,ваксини и .... т.н.)

Явно не си чувал за фармацевтичната МАФИЯ !? Всеки знае , че това е най-големия бизнес в света . Ето ти едно копи-пейст и от мен (моля те прочети го преди да отговориш). :)

Фармацевтичният бизнес диктува какво да се изучава в университетите и с какво да се лекуваИлюстрация: Хелт туризм През последните десетилетия сме свидетели, а и потърпевши, на един световен парадокс. От една страна световната наука, и в частност световната медицина, бележат невиждан досега прогрес. От друга страна – хората стават все по-болни, снижава се възрастовата граница н...а диабета, инфаркта, раковите заболявания… Защо става така? Всеки ще отговори – стрес, напрегнат ритъм на живот, обездвижване, непълноценно хранене… Така е. Но има и още един фактор, който подценяваме:химическите съединения, които наричаме лекарства!Даже и един прост аспирин да си купим, когато разгърнем листовката ще се ужасим какво може да ни се случи ако го изпием. Така е, за съжаление с всички лекарства, създадени по изкуствен път! Тогава по-мислещите от нас носят листовката на доктора и питат загрижено: „Докторе, да няма някаква грешка? Виж какви страхотии пише тук…” Но докторът те потупва по рамото: „Спокойно! Аз съм преценил. Това не се отнася за теб.” Истината всъщност е точно обратната. Написаното е истина и то със сигурност ще ни се случи макар и не веднага и не толкова забележимо! Например всички мъже, които пият лекарства за хипертония, особено пък в комбинация , имат проблеми с потентността! Но понеже хипертонията е характерна за по-напредналата възраст, се успокояват – това е от годините. Нищо подобно!Добре, в такъв случай възниква логичният въпрос – осъзнават ли лекарите, че от една страна лекуват болния, но от друга страна го увреждат често и невъзвратимо? Разбира се, че го осъзнават. Защо тогава лекувайки пациента, ние всъщност го убиваме?Причините са комплексни, както се казва. От една страна лекарите това са учили, това знаят – това и правят. От друга – години наред им е втълпявано в главите, че това е официалната, научната, конвенционалната медицина. Всичко останало – билколечение, иглолечение, йога, хомеопатия, холистична медицина – са ненаучни, емпирични и следователно незаконни и несериозни методи! Но трябва ли да отричаш това, което не познаваш?В медицината все още битуват остарели догми от преди сто години, които не са се променили и до днес. Такава догма, още от времето на Пастьор е, че виновни за простудните и инфекциозни болести са болестотворните микроби и разни там бацили…Нека поразсъждаваме върху следния факт: Някой болен кашля срещу нас. След няколко часа и ние се разболяваме. Но ето втори пример – никой не кашля срещу нас. Но ходим цял ден с мокри чорапи. Вечерта се разболяваме по същия начин, сякаш някой е кашлял срещу ни. Какъв е изводът? Виновни за нашите проблеми са не микробите, които си живеят покрай нас и в нас, и от които не можем да се отървем. Виновни са нашите слаби защитни сили и неефективна имунна система. Как например са живели хората по Адамово време без антобиотици? И тогава сигурно е имало микроби. И са живели по 900 години, според Библията. Значи имунната им система е била ефективна.Други остарели догми са, че високата температура е нещо лошо и вредно и трябва по най-бързия начин да се смъкне. А всъщност тя е адекватна защитна реакция на организма, целяща „да сварú” микробът-нашественик! Високата температура е показател за добра имунна система.Друга, особено вредна, но модерна догма е, че единственият ефикасен унищожител на микробите са антибиотиците. Но те не подбират – наред с болестотворните микроорганизми убиват и тези, без които не можем, и което е още по-лошо – увреждат черния ни дроб, така че „заради бълхата изгаряме юргана”, че май дори и къщата!В края на краищата след като осъзнаваме всичко това, логично е да се запитамесъществува ли алтернатива на химичните лекарства?Отговорът е да. И той е много прост и логичен! Господ, или Вселенският разум или… както и да го наречем, сътворявайки човека, се е погрижил и да му осигури оптимални условия за живот. Създал му е безкрайно разнообразие от вкусни плодове, зеленчуци и морски дарове, но и различни лековити растения. И за да може да се възползва от всичко това му е дал перфектна храносмилателна система и най-съвършената химична лаборатория в света – черния дроб, със задачата да разпознае кое е естествен, родствен по природа продукт, и кое е изкуствено, съмнително вещество – и да го унищожи. Ние обаче се опитваме да надхитрим Природата като вкарваме по венозен път химичните съединения, заобикаляйки черния дроб. Вярно – моментално си решаваме проблема – бъбречна, чернодробна или нервна криза, без да мислим како става после с това химично съединение…Пословицата „За всяка болка си има и билка” се оказва много точна и нещо повече – оказва се, че с лечебни растения и хранителни добавки могат да се лекуват много болести, дори и такива, които конвенционалната медицина смята за нелечими. И забележете – без никакви странични действия и без опасност от предозиране – направо на принципа на Мечо Пух – „Колкото повече – толкова повече”! Ето един пример, а такива мога да дам стотици. Все още официалната медицина е убедена, че мозъчните клетки на човека не могат да се регенерират. Открито е обаче едно водорасло, което, приемано в подходящи количества може да стимулира костния мозък от плоските кости на човека да започне да си произвежда достатъчно количество собствени стволови клетки. Това са универсални, недиференцирани клетки, които, попадайки в даден орган придобиват неговите качества и характеристики. Например – настанявайки се в мозъка те стават мозъчни клетки, отивайки в сърцето те стават истински миокардни клетки! Ето ви ново, ефикасно лечение на инфаркта и инсулта, каквото официалната медицина за съжаление не предлага! Без да е необходимо пролежаване в клиника и скъпи трансплантации, всеки може сам да си произведе колкото му трябват такива клетки, пиейки тази добавка!Разбира се, тук ще се намери един Тома Неврни, който да запита: „Добре де, ако това е таказащо химическата медицина не се замени с природна?Отговорът на този въпрос най-ясно е формулиран в книгата „Световният заговор срещу здравето” на д-р Атанас Гълъбов (виж тук интервю с него), която излезе преди няколко години. Основната идея в тази книга е, че както военната индустрия има интерес от световни военни конфликти, за да си продава оръжията, така и световната фармацевтична индустрия има интерес да произвежда неефикасни медикаменти, които едно лекуват, а друго увреждат; лекарства, които изискват приемане цял живот и поставят пациента в постоянна зависимост! За съжаление фармацевтичният бизнес диктува какво да се изучава в университетите и какво да се продава в аптеките.В потвърждение на това ще ви кажа, че официалната медицина днес е съсредоточена не върху първопричините на болестите, а върху симптомите! Никой кардиолог днес например не търси причините за хипертонията, а „лекува” самия симптом високо кръвно налягане като с медикаменти блокира рецепторите. Когато действието им изтече, тези рецептори се разблокират, кръвното ни налягане отново се повишава и ние отново сме принудени да пием бета-блокери… Които освен бета-рецепторите блокират и цялата ни мъжественост… И така – цял живот!Най-масовото лекарство за главоболие – аналгинът - всъщност не отстранява причините за главоболието, а повишава прага на възприемане на болка…Мога да дам и десетки примери за лекарства, които бяха спрени от производство и внос не за друго, а защото наистина вършеха някаква работа – такива са симпраминът, който пресичаше всякакви хреми; кодтерпинът, най-доброто средство за успокояване на всякаква кашлица; алкозинът, който купираше за минути всякакви бъбречни, жлъчни и стомашни кризи, ацетазоламидът – мощен диуретик на мозъка, който сега получавам нелегално от Турция, но с помощта на който майка ми живее вече трета година с мозъчен тумор…Ерата на химическите съединения, наречени лекарства отминава. Мислещите хора по света все повече осъзнават, че фитнесът, позитивната нагласа, пълноценната почивка и хранителните добавки могат да ни гарантират перфектно здраве и дълголетие. Още в древността Хипократ е изрекъл една мъдра мисъл,която днес преоткриваме: „Храната трябва да бъде вашето лекарство, а вашето лекарство нека бъде вашата храна!”Основната теза на холистичната медицина, която лекува чрез хранене, е следната: Ако осигурим на всяка клетка от нашия организъм това от което се нуждае, а именно – да извадим от нея всички натрупани през годините отрови, лекарства, радиоактивни частици; ако и дадем всичко, от което се нуждае, витамини, микроелементи, ензими в лесноусвоим вид; ако я заредим с нужното количество енергия; ако заздравим клетъчната и мембрана и я направим непропусклива към нежелани агенти като вируси и свободни радикали; ако освободим червата си от патогенни и гнилостни микроорганизми и на тяхно място заселим полезните киселомлечни бактерии, ако се погрижим за имунната си система – ние ще постигнем перфектно здраве и дълголетие и няма да се налага да пием дори аспирин. Всичко това е възможно! Има много фирми, които предлагат наистина качествени патентовани хранителни добавки.

И един линк да не пълня темата -

Истини и заблуди за хомеопатията

Редактирано от mititaki (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.