Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнство и Ислям

Featured Replies

• Автор

Сподели информацията от извора с нас. Колко от мюсюлманите в света са мирни и колко са размирни - като бройка. След това посочи източниците си.

Мирните мюсюлмани са много малко.Според мен това са само суфите.

• Отговори 208
  • Прегледи 18,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

От кой тарикат?

От Божествения! :)

Защо след като можем да имаме директна връзка с Бог, винаги трябва да търсим посредници и водачи, все едно сме овце ?!

Исус не казва ли, че Божият храм е вътре в нас ?

Аз питах, защото има тарикат със суфи побойници :)П.П. "Много малко" не е факт, защото е носител на относителна, а не на абсолютна стойност. А източникът "Според мен" не допринася за достоверността на изложеното твърдение.П.П.П. В нас е. Но, не всеки знае къде е табернакула.

• Автор

Аз питах, защото има тарикат със суфи побойници :)П.П. "Много малко" не е факт, защото е носител на относителна, а не на абсолютна стойност. А източникът "Според мен" не допринася за достоверността на изложеното твърдение.П.П.П. В нас е. Но, не всеки знае къде е табернакула.

Няма как да ти дам точна информация, защото и ти не можеш да ми дадеш точна информация за цифрата на тези които изповядват Ислям.

Мирните мюсюлмани са много малко.Според мен това са само суфите.

Пък суфите не са точно мусулмани.

Другите викаш са или терористи, или сексисти, или садисти. :ohmy:

Ауми, преди да натиснеш "публикувай" си давай по няколко минути да обмислиш твърденията си, че това не е раздел "Бисери от форума".

• Автор

Пък суфите не са точно мусулмани.

Другите викаш са или терористи, или сексисти, или садисти. :ohmy:

Ауми, преди да натиснеш "публикувай" си давай по няколко минути да обмислиш твърденията си, че това не е раздел "Бисери от форума".

Да, те са и не са. :) "Суфият гледа на целия живот като на един живот, на всички религии като на своя религия. Наречете го християнин и той ще каже, че е такъв, наречете го мюсюлманин и той ще се окаже такъв, наречете го индус и той ще отговори, че се чувства такъв. Наречете го както желаете, той няма да започне да спори. Кой го е нарекъл суфи? Не и самият той. Но ако не се нарече някак, определено някой друг ще му намери име."

Х. И. Хан

Да, те са и не са. :) "Суфият гледа на целия живот като на един живот, на всички религии като на своя религия. Наречете го християнин и той ще каже, че е такъв, наречете го мюсюлманин и той ще се окаже такъв, наречете го индус и той ще отговори, че се чувства такъв. Наречете го както желаете, той няма да започне да спори. Кой го е нарекъл суфи? Не и самият той. Но ако не се нарече някак, определено някой друг ще му намери име."

Х. И. Хан

Много ми хареса този цитат! Особено последното изречение.  :go ahead:

П.П.П. В нас е. Но, не всеки знае къде е табернакула.

А пък който знае - не казва. :D

Нека, ако има знаещи, все пак да не ни държат на тъмно и в неведение… :rolleyes:

Аз, скъпи ми Дарко, познавам толкова много мюсюлмани, колкото не си и сънувал.

Черпя информация от извора.

Ти не познаваш дори елементарните положения в Исляма.Ако познаваше толкова мюсулмани, колкото други дори не са сънували, това  представя в твърде интересна светлина възможностите ти за аналитично мислене.

Разбира се ти черпиш от извора информация от извора.Ти, която не знаеш и една арабска дума, черпиш информация от извора, който е на арабски.

Доколкото разбрах си потомка на турчеещи се роми, но от това не далеч следва, че имаш нещо общо с изворите на Исляма. 

Аз  твърдя  това  и  добавям,  че  и  еврейската  е  такава!!  И  никой  не  може  да  отрече  това  ако  не  е  фанатик!

Това, че ти твърдиш нещо далеч не го прави вярно, както и заклинанията, които използваш вместо аргументи.

• Автор

Ти не познаваш дори елементарните положения в Исляма.Ако познаваше толкова мюсулмани, колкото други дори не са сънували, това  представя в твърде интересна светлина възможностите ти за аналитично мислене.

Разбира се ти черпиш от извора информация от извора.Ти, която не знаеш и една арабска дума, черпиш информация от извора, който е на арабски.

Доколкото разбрах си потомка на турчеещи се роми, но от това не далеч следва, че имаш нещо общо с изворите на Исляма. 

Това, че ти твърдиш нещо далеч не го прави вярно, както и заклинанията, които използваш вместо аргументи.

1.Тази долна клевета която си изрекъл, или трябва публично да я докажеш, или публично да се извиниш ако е лъжа !!!

2. Колко мюсюлмани в света знаят арабски език и колко от изповядващите ислям разбират какво се казва в молитвите, които са на арабски ?

3. Нито един нормален българин не би се отказал от Християнството, за да приеме Исляма доброволно ...като теб !!!

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

1.Тази клевета която си изрекъл, или трябва публично да я докажеш, или публично да се извиниш ако е лъжа !!!

2. Колко мюсюлмани в света знаят арабски език и колко от изповядващите ислям разбират какво се казва в молитвите, които са на арабски ?

3. Нито един нормален българин не би се отказал от Християнството, за да приеме Исляма доброволно ...като теб !!!

Кое е клевета?Ако посоча за някого, че е ром по произход как го клеветя?

Дори  ако информацията е погрешна, в което дълбоко се съмнявам, то по какъв начин тази грешка е клевета?

Не е интересно колко мюсулмани знаят арабски език.Ноторно известен факт е че Курана е на арабски, както и останалата канонична литература.За да черпиш информацията от този извор трябва да знаеш арабски.

А третата точка е особено интересна.Трябва обаче да те разочаровам.Християнин аз никога не съм бил, тъй като никога не съм вярвал в тр.догмат.Абсолютно никога.

Но за разлика от теб, аз намирам съчиняването на небивалици и съзнателна употреба на лъжи по адрес на други чужди за мен религии, за изключително аморално и долнопробно.Ето защо, когато изразявам несъгласие с дадена доктрина, аз критикувам именно доктрината изложена от авторитетни източници за самата деноминация.

Никой досега не може да посочи случай, в който позоваването ми да е некоректно, нещо което далеч не може да се каже за теб.

А по интересно е ти, която не си българка, да казваш кое е нормално за българин.       

• Автор

Кое е клевета?Ако посоча за някого, че е ром по произход как го клеветя?

Дори  ако информацията е погрешна, в което дълбоко се съмнявам, то по какъв начин тази грешка е клевета?

Не е интересно колко мюсулмани знаят арабски език.Ноторно известен факт е че Курана е на арабски, както и останалата канонична литература.За да черпиш информацията от този извор трябва да знаеш арабски.

А третата точка е особено интересна.Трябва обаче да те разочаровам.Християнин аз никога не съм бил, тъй като никога не съм вярвал в тр.догмат.Абсолютно никога.

Но за разлика от теб, аз намирам съчиняването на небивалици и съзнателна употреба на лъжи по адрес на други чужди за мен религии, за изключително аморално и долнопробно.Ето защо, когато изразявам несъгласие с дадена доктрина, аз критикувам именно доктрината изложена от авторитетни източници за самата деноминация.

Никой досега не може да посочи случай, в който позоваването ми да е некоректно, нещо което далеч не може да се каже за теб.

А по интересно е ти, която не си българка, да казваш кое е нормално за българин.       

Първото което е, ти не знаеш дали аз съм българка или не. Второто което е - ти непрекъснато използваш долнопробни клевети и нападки по адрес на човек, когото не познаваш лично.

Третото което е, когато говоря за религия, аз не посочвам персонално теб , че ти си най-лошият мюсюлманин, а говоря за религията Ислям и за нейните слаби страни.

Като човек със свободна воля имам право да критикувам всичко което не одобрявам.Защото тази свободна воля ми е дадена от Създателя, и нито една религия няма монопол над Него !

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

В темата за свободата казваш, че тя е най-голямата отговорност. Е, след като е така, защо трябва да я ограничаваш със забрана на религията /която сама по себе си не вреди/. Защо не правиш разлика между това да се забрани самата религия и да се носи отговорност за незаконни, неморални, неетични действия, породени от тълкуванието и/или практическото приложение на религията /не знам точно каква дума да използвам, защото не съм наясно с материята/ от човеците, които я изповядват...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Първото което е, ти не знаеш дали аз съм българка или не. Второто което е - ти непрекъснато използваш долнопробни клевети и нападки по адрес на човек, когото не познаваш лично.

Третото което е, когато говоря за религия, аз не посочвам персонално теб , че ти си най-лошият мюсюлманин, а говоря за религията Ислям и за нейните слаби страни.

Като човек със свободна воля имам право да критикувам всичко което не одобрявам.Защото тази свободна воля ми е дадена от Създателя, и нито една религия няма монопол над Него !

Въпросът не е дали си българка, а доколко родословието ти е свързано с арабския език, но ти твърдиш че произхождаш от мюсулманско семейство, а според теб нормален българин не можело да бъде мюсулманин.

То хубаво отправяш обвинения, че използвам клевети, но това трябва да се докаже.

Проблема при теб е друг.Ти намираш  твърдението за ромски произход, за нападка или пък клевета.

Ето това вече е проблем, но отново у теб.Това че някой е с ромски произход в никой случай не го прави по-долен.За теб обаче, човек с ромски произход очевидно е втора класа.

Мен са ме бъркали със сърбин,македонец, но какво от това?

Редактирано от badr (преглед на промените)

Ноторно известен факт е че Курана е на арабски, както и останалата канонична литература.За да черпиш информацията от този извор трябва да знаеш арабски.

А още по-интересен е факта как така думи със санскритски корен се намират в Курана, който, както ти твърдиш, си е чисто арабски? Може би защото за да черпиш информация, за която и да било аврамическа религия, би било добре да владееш санскрит - това е единственият език, който ни дава директна връзка към първоизточника?

Интересно е, че толерирайки свободата до някаква абсолютна степен, не толерираш никакъв порядък на съществуване, а в същото време с желанието си да забраниш каквото и да е, всъщност радееш за най-голямото ограничение... да ограничиш вярата на хората...

Само толкова ще ти отговоря, Шагане !

А това малоумие със Шагане-то не знам дори какво е, но каквото и да е - се изтърка още след втората му употреба...

п.п. Аз въобще не искам и толкова да ми отговаряш... Искам да осмислиш прочетеното, а не да си пляскаш по клавиатурата за ритъм в тихата ти вечер...

Постовете ти, Мерил, все повече се отдалечават от поставената тема и се концентрират върху личността на потребител. Би било добре и ти да се замислиш, а не да държиш нравоучителен тон с пълно модераторско позволение и съгласие.

След като някой ме нарича по определен начин, на който аз принципно не отговарям, се чувствам длъжна да дам отговор и е много елементарен опита ти да насочваш отново въпроса към личностни дразни, защото такива няма. Поста е точно за исляма и желанието на Ауми да бъде забранен! По-спокойна съм, отколкото въобще предполагаш.

Ясно...след като обичаш забрадките - значи обичаш ограниченията.Разбира се, аз нямам нищо против това,...Шагане !Просто ми приличаш на една стара приятелка от един друг форум, която също обичаше забрадките. Също и  по стил на писане, и по аватар ! ;)

Е, това ще го подмина, защото няма как да ме поставиш в позиция да се оправдавам за нещо, което е под достойнството ми дори да го допусна, камо ли да го правя...

Може да си пишете помежду си и да си се харесвате... Така със сигурност никой нищо няма да научи, но поне няма да има и умишлено предизвикани дразги.

Постовете ти, Мерил, все повече се отдалечават от поставената тема и се концентрират върху личността на потребител. Би било добре и ти да се замислиш, а не да държиш нравоучителен тон с пълно модераторско позволение и съгласие.

Ясно...след като обичаш забрадките - значи обичаш ограниченията.

Разбира се, аз нямам нищо против това,...Шагане !

Просто ми приличаш на една стара приятелка от един друг форум, която също обичаше забрадките. Също и  по стил на писане, и по аватар ! ;)

Не казвам нищо! :) Няма и нужда!

Просто да ги хвана двата поста, преди да си ги редактирате!

Бадр, гледай си работата и не спамИ повече темата..Тя не е за теб, за мен, за твоето родословие или за моето, нито за ромите, а за Християнството и Исляма и няма защо тук да намесваме личности и етноси.Аз съм космополит, но това също не е по темата.

Да, за мен, Ислямът е насилническа религия и за това има безброй факти.

Та така...имаш ли да кажеш нещо в защита на Исляма или не ?

Темата наистина не е за мен или теб, но ти реши, че може да добавиш недостигащата тежест на своите думи. придавайки им уж характера на сведения от източника.И  претендираш, че познаваш повече мюсулмани от мен, заради своя произход.

Какво е за теб Исляма е друга работа.

Всеки може да претендира за солидност на мнението, но едва ли може да се говори за такава, при положение че претендиращия не знае елементарни неща за коментираната материя.

Всъщност, темата е за Християнство и Ислам. Дали Мерил има някакви познания в тази връзка и ако има, защо не ги сподели?

Не. Нямам. И в предния си пост много ясно и директно съм го написала. Разглеждам поставените въпроси от гледна точка на морал, етика, свобода и желание за забрана... Не съм казала, не казвам и никога няма да кажа каквото и да е за религията сама по себе си, която и да е тя... Проблем?!

В това ли е удоволствието ти, Мохи... Наистина ли чувстваш удовлетворение, когато изопачаваш всеки пост на хората, които по някакъв начин си класифицирала като врагове?! Да, формално и тези две изречения нямат общо с темата, но всъщност имат и то повече, отколкото допускаме. На мен специално не ми е нужно да изповядвам определена религия или да се кланям на определен Бог, за да имам коректива да живея достойно...

А още по-интересен е факта как така думи със санскритски корен се намират в Курана, който, както ти твърдиш, си е чисто арабски? Може би защото за да черпиш информация, за която и да било аврамическа религия, би било добре да владееш санскрит - това е единственият език, който ни дава директна връзка към първоизточника?

У всеки по-грамотен не буди учудване взаимно влияние м/у езиците.

Думи със санскритски корен в арабския език са изключително малко.Може би няколко.Това, че Ура пише някакви нещица от  за корени на дума "ар-аб" и подобни , без да знае завалийката, че гласна не може да участва в корен на дума написана на арабски, едва ли е нещо съществено.В арабския език, а това езика с най-много словоформи в света, чуждиците са малко, но така или иначе ги има

Санскрит е мъртъв език.Да го знаеш би било от полза само за теологични цели в някои религии.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Това няма нищо общо с никакъв произход, а  истината е, че живея сред такива хора. Отделно, че имам и връзка с такива хора от чужбина. Така че имам връзка с първоизточника - хора изповядващи тази религия.Не си мисли, че ти си единственият истински мюсюлманин на света.

На пръв поглед тези хора са мирни. Но всеки един от по-вярващите от тях, е готов да се бие за вярата си !

Първоизточника на религията Ислям е Курана , а след него и Сунната, сиреч думите и действията на Мухаммад(С.А.С) а не хората изповядващи Ислям.

Самият факт, че се налага да ти пояснявам подобни неща говори достатъчно.

Аз нямам претенции да съм единствения мюсулманин на света.

А точно ти се опитваш да подстрекаваш омраза към мюсулманите, нормално е да срещаш отпор.

У всеки по-грамотен не буди учудване взаимно влияние м/у езиците.

Думи със санскритски корен в арабския език са изключително малко.Може би няколко.Това, че Ура пише някакви нещица от  за корени на дума "ар-аб" и подобни , без да знае завалийката, че гласна не може да участва в корен на дума написана на арабски, едва ли е нещо съществено.В арабския език, а това езика с най-много словоформи в света, чуждиците са малко, но така или иначе ги има

Санскрит е мъртъв език.Да го знаеш би било от полза само за теологични цели в някои религии.

Бадр, Адам ли е пъврият мюсулманин?

Няма как да ти дам точна информация, защото и ти не можеш да ми дадеш точна информация за цифрата на тези които изповядват Ислям.

За статистиката и приблизителни проценти ще свършат работа... Примерно - около 75% са размирни, около 20% са мирни, останалите са въздържали се :)

А точно ти се опитваш да подстрекаваш омраза към мюсулманите, нормално е да срещаш отпор.

При това от немюсулмани - по принципни съображения.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.