Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво Не е създал господ от Библията?

Featured Replies

аз пък ти казвам,че бог е създал дявола

и от какъв зор ще го създава да си прави излишни проблеми с тоя а

• Отговори 227
  • Прегледи 25,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

и от какъв зор ще го създава да си прави излишни проблеми с тоя а

За да има с кого да воюва ;)

Аз не вярвам, а знам. Знанието и вярата, не са еквивалентни от моята гледна точка.

Те и от моя гледна точка не са еквиваленти и затова се учудвам, че не правиш разлика.

Вярата е качество на човешкия дух, знанието е резултат от познавателната ни дейност.

С едното се раждаме, другото придобиваме именно на базата на вродените ни качества.

Като толкова знаеш, научи се да правиш разлика между "вяра", "религиозност", "фанатизъм"...

Религиозността и фанатизма са също знания.

За ада и рая... Вярвам, че съществуват тук, сега и във всеки от нас. ;)

ясно, да си имаме изкушения и да съгрешаваме

Малко странен въпрос и, не знам дали не си заслужава и отделна тема, макар че може да се развие и тук...Накратко Райска(Едемска) градина и Рай(съответно и Ад) Създадени ли са от Бог? Кога, къде? 

Е, след като Райската градина на Земята вече не съществува, значи ли че Рай е именно Небесното царство и, то кога и от кой е създадено. Поне в Библията (битие) няма описание на създаването на въпросното Небесо царство.

А дали Ад е създаден заедно с Небесното царство(единственият наличен към момента Рай) или в последствие, за да се пращат там пандалите ангели и в последствие грешните души(на хората)(знаем че ангелите са започнали да падат, в следствие на завистта им към любовта на Отец-а към хората, т.е. преди това е имало ангели, ама не и паднали ангели и от Ад е нямало нужда, обаче как едно нещо може да се нарече Рай, като няма нищо(поне първоначално), с което да се сравнява по местни условия и удобства) ?

Някакси не поставяш правилно въпросите към този въпрос, защото не може да се подходи към него с конкретни (от позицията на онова, което наричаме реалност) "кога", "къде" и т.н. Трудността е в безсилието на езика и недоразвитостта на възможностите ни да си го представим, но са правени опити - чрез метафори естествено, защото няма друг начин. Ето какво открих по случайност вчера в шкафа и днес в нета, може пък да се ориентираме приблизително, много приблизително... В първото изречение особено ме заинтригува, че

"всичко видимо явява чрез себе си образа на това, което в човека е невидимо" <ahttps://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_ohmy.gif' alt=':ohmy:'> )))

От един исихаст от XIV век е, основател на Роженския манастир.

Преп. Калист Ангеликуд (Мелнишки) „Лъжата е съвършено чужда на мира и тишината” http://dveri.bg/xqfyk

1. За това, че и така нареченият Рай е образ на вътрешния човек

Подобно на това, как всичко видимо явява чрез себе си образа на това, което в човека е невидимо, точно така и превъзхождащият всичко по красотата си Рай, премъдро поставен от Бога на Изток в Едем, е образ (отпечатан) във вътрешния човек, за който земята е неговото собствено сърце, а растенията са това, което може да посади, ако пожелае, сътвореният по образ Божи човешки ум, тоест представите на човека за Бога, божествените размишления и особено боголепните образи, многочислени и разнообразни, имащи различен вид и духовен аромат и ще добавя, храна, наслаждение и сладост. Защото за придобиващите Едем се открива това, с което сърцето (на човека) се подхранва, като свойствено нему по природа и очевидно имащо своята сладост и наслада в Божественото.

2. За духовния дар

Виж благодатта на неизменящия Се и даровете на непреодолимия Бог и се радвай с истинско удивление в Господа, като размисляш за това, какво Бог е сътворил в първо-създадения Адам и следователно, колко по-възвишени (неща Той твори) в нас. Той е вдъхнал в Адам живот, (тоест) благодатта на животворящия Дух Свети и така Адам станал съвършен човек: той станал „(в) жива душа”, а не просто „душа”. Защото Божият Дух не е душа на човека, но (се превръща) в „жива душа” духовно. По такъв начин, животворящият Свят Дух Божи действително става душа за душите, които живеят така, както и трябва да живее разумната и богоподобна душа. Ако Духът Божи не съпребивава с душата (на човека) или, за нещастие е отлетял (от нея), то и богоподобието (на душата) се изгубва и подобаващото за живота на разумната душа състояние по ужасен начин напълно се заменя от звероподобно или даже зверообразно. Защото без Бога (тоест не пребивавайки в Духа) и (без) Христа, както е казал Спасителят, не можем да вършим нищо от необходимото. Затова и първият съвършен човек, тоест цялостно Адам е наречен не просто „душа”, но „жива душа”, защото Бог е вдъхнал в него дихание, което е и живота за разумните души. По този начин това дихание, което Бог вдъхнал на Адама, както е казано, докато пребивавало в него (в Адам) го правело причастен към голяма слава и богоподобна чест, тъй като той прозорливо и пророчески виждал нещата и бил действително (нов) творец след Бога и втори Бог по благодат. Затова и на премъдрия Създател на всички неща били угодни неговите светозарни видения и пророчества. Когато Адам пада на колене и окаяно се поддал на злите внушения и, уви, от него отлетял животворящият и просвещаващият (душата) Дух Свети, тогава, като не съумял да съхрани величието на тази висока чест, той наистина се оказал причастен на неразумните скотове и във всичко им се уподобил, и въобще ниско и безумно той се отдалечил от Божествения замисъл (за него), и се оказал във всеужасяващия мрак, като не е в състояние дори да си повдигне главата по причина на това, че се е лишил от Божествения и свръхестествен дар – това дихание, което е вдъхнал в него Бог.

.............................

Ужас, значи раят си е фантазията и всеки си изфантазирва собствена версия. Ако това е така, като опъна петалата ще си влезна в моята си фантазия, която ще е представимия за мен образ, който не е видим за останалите. Къде в уравнението остава Бог и нужен ли е след като една душа сама си сътворява Рая. А че може, това е предпоставено, защото е съставна от дух Божи, вдъхнат на човека(Адам) при сътворението му. За да "изгони" Бог Адам и Ева от Рая, просто е било достатъчно да им направи малка мозъчна интервенция, че да ореже способността им да фантазират толкова силно, че да живеят в собственият си Рай още приживе.

E, това си е твоята версия. Донякъде, поне за нашата така наречена реалност и още повече за "отвъдното" трябва да е така, но не и за рая. Бог е извън уравнението, или Е уравнението, или и двете. Демек дали между Цялото и частите има количествена или качествена разлика, след като първото не подлежи на определения и не важи нищо, отнасящо се за частите и т.н..

Ах! Сега остава да вдигна ръце, да повярвам и ако искам приживе, докато съм още в телесната си форма да видя Рая(при положение че Потоп-а, не го е извадил от строя), да се надявам Апокалипсиса да е в близките години, докато съм млад и юбав, или поне да не съм ритнал камбаната.

Опс, ама както го чета става въпрос просто за някаква насадена градина. Къде пише, че поне в началото е била Рай? При всички случаи не знам месопотамски, който се е говорил по онези земи в онези времена, но едва ли "ган еден", значи "Райска градина" на този език. Вече съм тотално объркан. Повече ми харесва версията, че мога да си фантазирам собствена версия/ревизия на Рая и да си вляза в нея кат` фърля куфара. Обаче, да ми се не види и атеизЪма, аз го мъча - той не дава! Вика ми: "Пич, ти не можеш да вярваш". Лош атеизЪм, лош, лош! :)

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Не ставам за оФца, то е видно. Не съм лош човек, но предпочитам сам да избирам къде да ида. Тези само две възможности - Рай vs Ад, не ме задоволяват.

а така,кажи  мила уит..кажи,че става дума за исихасти,та да разберем,че духовните блейки :tongue2: катерещи се по сефиротите , :tongue2: никога няма да разберат бога,защото искат да стигнат до него само чрез страдание..ей да му се не види това християнско садо мазо

Къде ти се привидя садо-мазо в текста, там и по-нататък все за природни и божествени енергии се говори, за единство на молитвата и съзерцанието и т.н. Това впрочем са нещо като специални термини, означаващи съвсем практически, реални неща и преживявания, макар не за всички, разбира се. За ценители :tongue2: Доколкото чувам, и досега една част от "познавачите" в православната църква ги смятат за секта.

За мен садо-мазо пък може да е вярата в буквализми и изпълнението на стотици закони, в ползата и значението на повечето от които май никой не може да се оправи. Ти как успяваш и в какво точно вярваш, така и не разбрах. Ако е в буквалния смисъл на писанията, наистина не проумявам - та те имат на места по 3,7, 40 значения!

Според твоята логика , горе на небето има много богове...

Според моята логика няма нито един бог, точно така както има всички богове. Историята съм я разказвал вече.Всъщност не ми е известно, че в човешкото тяло има повече клетки, отколкото обекти има във Вселената. Ние едвам мерваме вселената с крайчеца на окото си от нашето далечно ъгълче на същата. Само можем да спекулираме.Всичко останало е ирелевантно. Вярата не е факти. Говорено е и за видовете подходи. За да ти спестя терзанията ще кажа, че по логически методи спадам към групата на позитивистите. А любим ми е "чайникът на Ръсел" или по-скоро моята адаптация на посоченият.

Къде видя заплахи .Ти се нещо си недоволен и си много обидчив.

Аз съм си добре, просто тонът в тип "Да нямаш друг бог освен мене или ще те убия" звучи някак много авторитарно.пф...сега докато си припомня думичките и начина, по който съм говорел...

Не ставам за оФца, то е видно. Не съм лош човек, но предпочитам сам да избирам къде да ида. Тези само две възможности - Рай vs Ад, не ме задоволяват.

Хм... има и трета възможност, но ето че не я знаеш :D - божието царство.

А уж си бил знаещ...

Но това с ада, рая и божието царство важи за всички хора, не само за религиозните. Наш избор е да изберем как да живеем. Това са метафори, Слай - ада, рая и царството божие. Метафори на емоционалните еуфории, драми и спокойното преминаване през житейските ни дни от друга страна.

няма такава божия заповед...това е твоя интерпретация.

Аха, а онова за до четвърто коляно сипещ проклятия? Не се опитвай да въртиш, много добре знаеш за какво става въпрос, по-рано в мненията ми дори съм го цитирал. А да нямаш това, да нямаш онова - звучи като ограничаване на свободното мислене.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

ти пък ,къде прочете,че пиша за садо -мазо в текста? :tongue2: кажи сега,с какво по точно са допринесли исихастите за православната църква?

А, значи е редовната асоциация, като стане въпрос за каквото и да е християнско. За приноса не знам, не съм се замисляла. Зависи какво точно разбираш под "принос" и какво под "православна църква" - конкретни хора, всички вкупом с ангелите и миряните до последния кръстен в невръстна възраст... Възможно е според твоята гледна точка "блейките" да са напълно излишни и дори вредни, защото самото им съществуване отвлича тружениците данъкоплатци от земните им дела... само допускам.

няма никаква асоциация драга ми уит,съвсем реално самобичуване ,лежане върху пирони,обвиване на тялото с коприва  под расото,отказ от всичко земно,нормално и човешко.

При исихастите? Сигурна ли си? Ще взема да проверя дали Теорията и Праксиса им включват самоизтезания точно от този род.

Всъщност, ще почакам да разбера, като ни дадат една книга, сега какво да ровя в сайтовете.

..от тях файда за религията ,никаква..те са удовлетворявали собствените си лудости :tongue2:

Е, щом казваш. Религиозни лудости всякакви.

Мирна събота.

14 Прочее, да пазите съботата, защото ви е света: който я оскверни непременно да се умъртви; защото всеки, който работи в нея, тоя човек да се изтреби изсред людете си.

15 Шест дена да се работи, а седмият ден е събота за света почивка, света Господу; всеки, който работи в съботния ден, непременно да се умъртви.

Изход, 31  ;) 

никой не ограничава никой в нищо...означава информиран избор.

да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,

Защо гърците и римляните са заменили политеизма? По политически причини, за да бъде религията обобщаваща хората.

Но това с ада, рая и божието царство важи за всички хора, не само за религиозните. Наш избор е да изберем как да живеем. Това са метафори, Слай - ада, рая и царството божие. Метафори на емоционалните еуфории, драми и спокойното преминаване през житейските ни дни от друга страна.

разбрахте ли сега - колко пъти да ви се казва че Библията е измислица

Не разбирам какво ти разбираш под измислица, Хайдуче.

Библията е историята на един народ, разказана от различни хора, които са предали в писмен вид това, което са знаели, включително и мъдростта си. Във Вехтия завет има толкова интересни неща, че наистина който не се е опитал да го прочете, греши. Новият завет е също история-историята на Иисус и неговите ученици, изпълнена с притчи и отново мъдрост, която е непроменима и до ден днешен. Има и няколко допълнения, разбира се, не са само Евангелиетата.

Всички знаят, че разказите в Библията подлежат на тълкуване. Разни хора, разни тълкувания. Избор.

Отдавна не сме във вековете, в които е било задължително приемането на точно определено тълкувание и всяко отклонение се е смятало за ерес и се е наказвало със смърт.

По този повод:

да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,

Сим, явно древните мъдреци много добре са знаели  за причинно-следствената връзка(карма)и това е начина, по който са се опитали да го обяснят на неуките защо не бива да прекаляват с емоциите, както с положителните, така и с отрицателните(еднакво пагубни са). Затова един от методите е страхът. Той ни е вроден, за да ни пази. Не забравяй все пак, че това са го писали хора и са вложили своето виждане в думите си. Нито е трудно да се разбере, нито е страшно.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Не разбирам какво ти разбираш под измислица, Хайдуче.

Библията е историята на един народ, разказана от различни хора, които са предали в писмен вид това, което са знаели, включително и мъдростта си. Във Вехтия завет има толкова интересни неща, че наистина който не се е опитал да го прочете, греши. Новият завет е също история-историята на Иисус и неговите ученици, изпълнена с притчи и отново мъдрост, която е непроменима и до ден днешен

притчи и тълкувания какво е а

не е документалистика нали

интерпретирайте си я както щете

толкова противоречия има с това, което наистина е Бог, та...

• Автор

ами не,Кабала изобщо не ми е интересна.имам възможност и мога да следя еврейски кабалисти..но само при мисълта за личността на Лайтман и ми се повдига.най голямата грешка е да се обяснява ,кабала през призмата на иудаизма и обратното.

хмм ,какво да ти кажа ,драга Хени..оттук от там си клъвнала по малко и го правиш  единствена истина. :tongue2: в юдаизма не съществува доктринална власт ,способна да създаде условия за истинска ортодоксалност и следователно съществуване на ереси.има различно тълкуване на един и същи закон-Тора и това е ясно видно в упрека на Иешуа, към прослойката на свещениците.amei-ha-aretz, "хората на страната",чиито отличителни белези трудно могат да бъдат установени,но които са обвинени в липса на благочестие и нищо друго.защото Иеошуа си е чиста проба иудейски равин ,според както е писано "лъвът от племето на Иуда".самият термин  "ортодоксалност" ще се използва едва през 19 век,по време на вътрешното разделение на иудаизма и като противодействие на реформаторското движение .авторитетът на всички мъдреци и прочее ,се гради единствено и само върху изучаването на Тора-която е носещата основа на иудаизма и тълкувателите и ще станат най-важните гаранти за нейната дълговечност...защото дори и бляскавата  александрийска еврейска диаспора,винаги е била обърната към Иерушалаим и към храма.другите пишман мистици ала-бала-кабалисти се опитват да отнемат Тора от Адонай,и неговото слово да перефразират както им е угодно.

предлагам ти да прочетеш библията..това което твърдиш,съвсем не е вярно...джоукерче..виж за гнева на Мойсей и създаването на златния телец

хорското невежество в голяма степен да..но не и библията .там историята е свързана с писаното в бабилонския талмуд - gittin6 а.." във Вавилон ,създадохме наш Ерец Исраел"..и нещата са дълги за обясняване..не те подценявам като слушател ,но ми се иска да имаш по задълбочено знание ,за основите на едно съперничество,станало възможно след смутовете в Палестина,за да можем да коментираме.

аз пак да попитам какво те е дерт за бога на евреите ?

Очаквах много по-голям размах,като продължение по таз тема от твоя страна,Валкирия!..Смея да твърдя,че познанията ти,както до тук ги вписваш са сякаш писани от човек,който иска да бъде много знаещ,но де факто НЕ ти е ясна КАБАЛАТА,нито онези напъни към-то археологията, които ти самата искаше да убеждаваш и до тук на думи само!/Не си все още отговорила за емблематиката намерена в Хорив!?/..разбира се,че свързано с плановете на Мошето и сие и абсолютно касае темата!..На мен също,Кабалата не ми е ясна още!..нооо,затова и ровя и не я приемам само като единствен и неповторим източник,същото казано и за въпросната библия в този и вид!Адонай го спрягахме ,а Йехова-Йеова,Иш-КУр още, като бог от библията си остава горчилката на верно "скопец,жесток и екцентричен ревнивец"!Божее,какво сходство с човешкото поведение,мммм?! :tongue2: Библията още е факт безпорен,че е преписвачество от мнооого по древни източници и също Факт е още,че не са се намерили изследователи световни ако щеш,които да оспорят тази наличност на съвкупност от данни!И затова смея да твърдя,както съм споделяла тук - Историята на Човечеството един ден ще се пренапише и религия нова ще блесне,но какво това ще срути или извиси само Времето ще покаже!?Питаш ме ,като цитатът ти е:"аз пак да попитам какво те е дерт за бога на евреите ?"- Истината,драга Валкирия..Истината за тоз бог от въпросната ЧКнига на който явно му ближат джапанкитете онез,дето се вричат и вменяват за христиени..????!!!За мен и не само за мен - това е садистична игла с която Контролът проверява чувствителността!П.п...направи завой на ракурса си и погледни за месианството, кореспондира с темата,както кореспондира със смутовете Палестински,набрали скорост особено в началото на I-ви век и след смъртта на Ирод..виж "Откровение на Гавраил"Това писание е гравирано върху камък на арамейски и който е в час,няма да го бърка с гръцки изпълнения!...Писано е преди въпросния Джизъс и в стелата-камък не се визира, изобщо Иисус Христос като месията-спасител,единствен и неповторим!...Гавраил говори на друг..Поради детайлите и спецификата на този артефакт е признат за автентичен или както заявява Моше Бар-Ашер и президент на Израелската Академия по древноеврейски езици,специалист по иврит и арамейски също подтвърждава ,че Кумранският артефакт е истински

Не , Бог не вътре в нас.Ако ,беше така нямаше да живеем в грях.За какво му е на Бог да се занимава с нашите слабости.Той ни е дал закона и пътя по който да се спасим .Това че човек се е възгордял  не е негов проблем.А ,наш проблем.И стига с тези богове .Бог е един и всички религии са негово дело.Има едно начало .Един ден всички религии ще се обединят и ще се разтворят тайните на църквата.И ще разберем повече за възкресението , за съня на мъртвите и за духа който може да се преражда.Душата е смъртна ,но духът е вечен .Духът е личност, Но , докато това стане ,ще има много да страдаме и да се дърляме по форумите ,кой е по велик Бог.

...стига,ама не стииига,нито за съня на мъртвите-живи,нито на баш мъртвите,а пък за Църквата и покварата й, алчността й за власт и контрол НЕ е дърляне,а фундамент!Писах за еклесията и пак ще я припомня,а ако пък някой иска поради пристрастия религиозни нека си позволи да я игнорира,но определено може и да се впише като извършване на грях..!Та припомням..:Значението и думата която Йешуа използва по негово време за еклесия, Не е религиозен термин,нито по съдържание,нито по смисъл!Целта на това Събрание от не случайни люде е да защитават жителите ,гласували им доверие ,както и да взимат важни решения в името на общата полза..Това е "църква-та" на човекът Исус в оригинал и никак не вписваща се в измислената впоследствие Църква и наложила се Самоназванно,последвано от същото такова "правилно" учение употребено,както от римските папи,така и от Константинополските патриарси..!Католическата и православната църква трудно ще си делят 1-то място и така - схизма..разкол!Православното учение почива върху основата на Свещеното писание, но основно се е подчинило на решенията на Вселенските събори (за такива то признава първите седем), при тълкуването на чиито постулати се взема предвид учението на т. нар. „Свети отци” и на учителите на Църквата,а за Основен "вероучителен" документ приема Никейско-Цариградския символ на вярата...За отбелязване е и че Католическата църква, както и всяка една от древните църкви, също определя себе си като „православна“, съответно Православната църква нарича себе си „вселенска“, т. е. католическа..оттук, като самоназвание възникват понятията Католицизъм и Православие, а от тях, с цел допълнително уточняване - произлизат „Римокатолицизъм“ и „Източно православие“..Това са фактите, а дърлянено-то което визираш си остава за онез,дето не могат без "клякания"- унаследени вековни подчинения към-то единствен "бог"

числото на звяра - 666

това знам аз че пише в Библията

и той рогатия и той си има много имена - но е само един

пп. както искаш ме наричай, няма проблеми

:cool:

кой точно баш е "рогатия"...Луцифер,Сатан ли или накой друг?! 

Всъщност дори и християнството не е особено единна концепция, ако се погледне светата троица. Не, в началото е бил политеизъм и това е доказуемо, използвайки исторически методи. А твоите цитати като гледам са заплахи от съвсем не идеално божество, което е решило да прикрие собствените си грешки, като издави творенията си."Щото така" isn't good enough for me!

..споделям мнението ти ,че от  самото ни  Начало е размахът на политеизъм и само Неграмотници и религиозни фанатици към определена религия се вкопават да оспорват този факт!Абсолютно всички народности по Света са имали Богове,някои от тях са живели с тях при това съвсем прилично,дори повече от прилично!За каквито и спорове даже не може да иде реч,защото Космогонията на различните народи са  Факт и който НЕ е оспорен до ден-днешен!Все едно да се твърди безапелационно,че Йешуа-Иисус е бил християнин????!!!...Голяма и тъжна смешка,всъщност!

Ужас, значи раят си е фантазията и всеки си изфантазирва собствена версия. Ако това е така, като опъна петалата ще си влезна в моята си фантазия, която ще е представимия за мен образ, който не е видим за останалите. Къде в уравнението остава Бог и нужен ли е след като една душа сама си сътворява Рая. А че може, това е предпоставено, защото е съставна от дух Божи, вдъхнат на човека(Адам) при сътворението му. За да "изгони" Бог Адам и Ева от Рая, просто е било достатъчно да им направи малка мозъчна интервенция, че да ореже способността им да фантазират толкова силно, че да живеят в собственият си Рай още приживе.

sliderum..следвай мечтите си и ги съобразявай с потенциалът си за да са в максимален обхват на качественост и от тези действия да си в кондиция за намиране на онзи баланс,който спрямо твоята същност да те задоволи!....Това е Раят,както и Адът за всеки от нас, живеещ на тази земя и даже силата персонална на Човека,постигнал я извън обхвата на "бога"Какво би споделил в тази насока на размисъл?

кой точно баш е "рогатия"...Луцифер,Сатан ли или накой друг?! 

ама че въпрос - и той има много имена, но е само един

Според моята логика няма нито един бог, точно така както има всички богове. Историята съм я разказвал вече.Всъщност не ми е известно, че в човешкото тяло има повече клетки, отколкото обекти има във Вселената. Ние едвам мерваме вселената с крайчеца на окото си от нашето далечно ъгълче на същата. Само можем да спекулираме.Всичко останало е ирелевантно. Вярата не е факти.

Защо , си мислиш ,че вярващите не се занимават с наука и с факти.Автор на тази статия е Олег Петренко .http://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100796/catid,68/id,10135/view,article/                   Иначе ,за човешкото тяло има достатъчно факти.100 трилиона клетки .Хромозома 1 е най голямата и съдържа 10 милиарда атома.Един възрастен човек съдържа 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 или 7 окталиона атома.Кой , ако не самият Творец може да създаде това творение.А иначе за библията и по скоро за старият завет , вземи прочети мненията на изкустоведите.За самата конструкция на библията  и според учените тя е като холграма.И  че човек не може да измисли тази конструкция.668 пророчества от библията са докзано ,че са изпълнени и не са фалшификат.

20 И това да знаете преди всичко, че никое пророчество в писанието не е частно |на пророка| обяснение |на Божията воля;|

21 защото никога не е идвало пророчество от човешка воля, но [светите] човеци са говорили от Бога; движими от Светия Дух.

2 Петрово гл.1

така,че нямам нищо против,даже приветствувам думи,които указват ,че един ден в седмицата е денят на човека,на спокойствието,на почивката му,на внимание към семейството ,........свещен мързел,както го наричам аз .и както виждаш,адонай указва на подопечния си народ,да дарят почивка на  абсолютно всички от дома...и слуги и добитък и пр....има дори и шабатна година,в която на земята е отреден покой и възстановяване и тя не се насажда с нищо.

:whist:

За Мишна можеш да благодариш на Рамбам, колкото и да не го харесваш. Знаеш ли, че като малък бил толкова тъп, че баща му, рав Маймон, от отвращение и отчаяние го изгонил една нощ и Моше пренощувал в синагогата. Бил малко момче, и бил толкова потресен и ужасен нея нощ, че се променил и станал това, което знаем. Малко прекалено рационален. Както и да е, четох го някъде.

На въпроса за шабата и смъртното наказание, какво да ти кажа - равините през всички тези хилядолетия почти с нищо друго не са се занимавали, освен да си измислят тълкувания и заобиколки около законите, така че не се съмнявах, че имаш готов отговор. Обаче в Шемот написаното си стои и много-много не се коментира, вярно или не като превод. Защо не са го премахнали оттам, щом е така?

(вероятно, защото има събития, свързани с тази наредба още от това време, та до Втория храм:

32 Когато израилтяните бяха в пустинята, намериха един човек, който събираше дърва в съботен ден. Публикувано изображение 33 И ония, които го намериха като събираше дърва, доведоха го при Моисея и Аарона и при цялото общество. Публикувано изображение 34 И туриха го под стража, понеже не беше още изявено що трябваше да сторят с него. Публикувано изображение 35 И Господ каза на Моисея: Човекът непременно трябва да се умъртви; цялото общество да го убие с камъни вън от стана. Публикувано изображение 36 И тъй, цялото общество го изведе вън от стана и го уби с камъни, та умря, според както Господ заповяда на Моисея.

Числа 15

Според теб, буквално ли трябва да се възприема - и предаването на смърт, и спазването на седмия ден?

Моето обяснение за лична употреба е, че не трябва да се чете буквално. Един ден почивка е добро нещо, но има и нещо друго... А то, предполагам, изобщо не те интересува. Както и цялото това преминало хилядолетно море от души, с някои изключения. Обезателно с тях.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.