Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шериатът - ислямско право, или...криво е?

Featured Replies

какви ? 

Тук има инфо, но много неща са спестени...

• Отговори 457
  • Прегледи 32,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

в интерес на истината не съм чувала за това.дай ми пълното име

Abdal-Aziz ibn Baz

Абдал-Азис ибн Бац, което е някаква форма на  Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz  Това "бин", не беше ли "щерка" :D

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

не.значи син на ..

иначе,излиза ,че бадр  е прав за твърдението си за този ислямски водач.

Мислех си че нещо съм изтървал в тази тема, ама после се усетих, че си го цитирала от друго място.

Abdal-Aziz ibn Baz

Абдал-Азис ибн Бац, което е някаква форма на  Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz  Това "бин", не беше ли "щерка" :D

Дам. Там пише:

In his 1966 article, ibn Baz did claim that the sun orbited the earth and that "the earth is fixed and stable, spread out by God for mankind and made a bed and cradle for them, fixed down by mountains lest it shake".

"I only deemed it lawful to kill whoever claims that the sun is static (thābita la jāriya) and refuses to repent of this after clarification. This is because denying the circulation of the sun constitutes a denial of Allah (Glorified be He), His Great Book, and His Honorable Messenger. It is well established in the Din (religion of Islam) by way of decisive evidence and Ijma` (consensus) of scholars that whoever denies Allah, His Messenger or His Book is a Kafir (disbeliever) and their blood and wealth become violable. It is the duty of the responsible authority to ask them to repent of this; either they repent or be executed. Thanks to Allah that this issue is not debatable among scholars."

Без коментар, както се казва.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Дам. Там пише: In his 1966 article, ibn Baz did claim that the sun orbited the earth and that "the earth is fixed and stable, spread out by God for mankind and made a bed and cradle for them, fixed down by mountains lest it shake".

Може ли само да го преведеш на български...Да не би да е игра на думи. Една много дълга, изостанала даже много зад средновековието, игра на думи...

П.П. Може пък просто, да си е бил хахо.

Може ли само да го преведеш на български...Да не би да е игра на думи. Една много дълга, изостанала даже много зад средновековието, игра на думи...

П.П. Може пък просто, да си е бил хахо.

Ами, игра на думи... Човекът в прав текст си казва, че би убил всеки, който не е съгласен, че Слънцето обикаля около Земята.

Дам. Там пише:

In his 1966 article, ibn Baz did claim that the sun orbited the earth and that "the earth is fixed and stable, spread out by God for mankind and made a bed and cradle for them, fixed down by mountains lest it shake".

"I only deemed it lawful to kill whoever claims that the sun is static (thābita la jāriya) and refuses to repent of this after clarification. This is because denying the circulation of the sun constitutes a denial of Allah (Glorified be He), His Great Book, and His Honorable Messenger. It is well established in the Din (religion of Islam) by way of decisive evidence and Ijma` (consensus) of scholars that whoever denies Allah, His Messenger or His Book is a Kafir (disbeliever) and their blood and wealth become violable. It is the duty of the responsible authority to ask them to repent of this; either they repent or be executed. Thanks to Allah that this issue is not debatable among scholars."

Със коментар както се казва.

Обясни тази своя позиция.Това ли е твоята обективност.

Вопрос: Правда ли, что шайх Ибн Баз и шайх Усаймин, да смиластивится над ними Аллаh, сказали, что земля не вращается, и что солнце вращается вокруг земли, и что тот, кто так не считает, является кафиром? И если это так, то как такие большие шайхи, как Ибн Баз и Усаймин, которых слушают во всем мире, наводят сомнения вокруг Курана, который не противоречит науке? Ответ: Хвала Аллаhу, мир и благословение посланнику Аллаhа, его семье, его сподвижникам, а затем: Ибн Баз и Усаймин - это большие ученые нашего времени, да смилуется над ними Аллаh, которые стремились к победе истины и уничтожению лжи, бид’а и заблуждения. Они распространяли акиду праведных предков. А то что они выносили такфир тем, кто не верил, что земля стоит на месте, то это ложь, сочиненная против них. Ибн Баз опроверг того кто это говорил, сказав: “А то, что распространил про меня журнал Политика, что я отрицаю посадку человека на луну, и что я выношу такфир тому, кто скажет это, или тому, кто скажет, что земля круглая или она крутится, то это безосновательная ложь, тем более что я уже приводил слова Ибн Каййима, подтверждающие шарообразность земли. А то, что земля крутится, то это я отрицаю… Но я не выношу такфира тому, кто это утверждает, я выношу такфир тому, кто утверждает, что солнце стоит наместе, потому, что это противоречит ясным рассказам из Курана и пречистой Сунны”. Шайх Усаймин тоже отрицал вращение земли вокруг своей оси, но не выносил такфира тем, кто считал это таковым. Причина, по которой они отрицали это в том, что они не видят ясного шариатского далила на это, т.е. на то, что земля крутится, и потому что положение вращения земли не защищено от опровержения. Но нет сомнения в том, что земля крутится вокруг своей оси и вокруг солнца, и это положение доказано наукой. И знай, что ученый не защищен от ошибок и мы не можем проявлять чрезмерность в них и говорить, что они совершенны в знаниях так же, как не можем слепо следовать за их ошибками, от которых не защищен ни один ученый. Слово любого человека может быть взято или отвергнуто, кроме слова посланника Аллаhа, да благословит его Аллаh и приветствует, но каждый муджтахид имеет награду, как сказал это посланник Аллаhа, да благословит его Аллаh и приветствует, в хадисе, который привел Амру ибн Аас в сборниках Бухари и Муслима: «Если судья усердствовал в вынесении решения и вынес его правильно, то для него две награды, а если он усердствовал и вынес решение неправильно, то для него одна награда». И Аллаh знает лучше.

Със коментар както се казва.

Обясни тази своя позиция.Това ли е твоята обективност.

Mи, какво да обяснявам? После човекът е разбрал, че нещата стоят малко по-различно и си е сменил позицията. Просто цитирах и не коментирах. Пак цитирам: I only deemed it lawful to kill whoever claims that the sun is static (thābita la jāriya) and refuses to repent of this after clarification.

Това чии думи са? Мой? Или са му ги приписали? Обясни, моля, за да се изчистят всички съмнения.

–––––––––––––––––––––––

Инак, знам че Земята не обикаля около Слънцето. Не е там въпросът, обаче. ТУК

А то, что земля крутится, то это я отрицаю… Но я не выношу такфира тому, кто это утверждает, я выношу такфир тому, кто утверждает, что солнце стоит наместе, потому, что это противоречит ясным рассказам из Курана и пречистой Сунны”.

e, не, :lol6: 

Mи, какво да обяснявам? После човекът е разбрал, че нещата стоят малко по-различно и си е сменил позицията. Просто цитирах и не коментирах. Пак цитирам: I only deemed it lawful to kill whoever claims that the sun is static (thābita la jāriya) and refuses to repent of this after clarification.

Това чии думи са? Мой? Или са му ги приписали? Обясни, моля, за да се изчистят всички съмнения.

–––––––––––––––––––––––

Инак, знам че Земята не обикаля около Слънцето. Не е там въпросът, обаче. ТУК

Няма такова нещо като разбрал.Такова нещо човека не е казвал, но ти реши че е казвал това,

Твоите думи са тези.

Ами, игра на думи... Човекът в прав текст си казва, че би убил всеки, който не е съгласен, че Слънцето обикаля около Земята.

Оказва се, че човека не е казал нищо подобно.

Какво смешно видя тук не можах да разбера?

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Автор

Какво не, нали и доктора клонеше да става мюслим по едно време, или поне с такова впечатление останах(дано да е погрешно). Ако се подхилваш на такива неща, ще те обявят за персона за отстрелване, също като оня датския карикатурист, драскотил по отношение на пророка някои нещица и екипа холандци, снимал каквото там беше(?) клип или филм..

Оказва се, че човека не е казал нищо подобно.

Цитатът в УИКИ, в който казва, че счита за законно да бъде убит всеки, който твърди, че Слънцето е статично, не е ли негов? Значи, в случая е без значение какво е твърдението. Ако някой твърди, че Земята е плоска, той трябва ли да бъде убит? Може да греша и затова ти давам възможност да покажеш, че е така. Обясни, моля, ако искаш, разбира се.

Ей на това се вика  "обективност." "Обективност" уж произтичаща от правилата на форума. Хайде сега да видим хронологията.

И така потребителя  Profruit в 22.59 е написъл поста в отговор на който съм употребил тези изрази

Но видно е, че ти си одобрил това изказване по мой адрес.Много интересно е как не се сети за модераторските си правомощия при поста инициращ този разговор.Да кажем не си бил известен, но не, ти си го прочел и харесъл.

Или когато не можем да му запушим устата с факти да му я запушим иначе.

Иначе аз трябва да съм смирен, когато по мой адрес се използват подобни реплики и не мога да се чувствам засегнат.

Добре, напълно правилно и коректно  е че си редактирал поста ми, но си забравил да редактираш тези с обидни епитети по мой адрес.

Тях ти просто ги одобряваш.

Брех че интересно чувство за справедливост.

В поста на Profruit не видях преки обидни квалификации. Нещо за някакви си сребърници и прочее. Всеки може да го разбира както иска. Ти обаче използваш думи, които са недвусмислено обидни. Дотук с разискването на модераторските ми функции. В темата пише и глобален модератор, ако той прецени, може да коригира моите действия. Иначе е ясно, че с теб не може да се намери общ език по тази тема. Ти отказваш дори за миг да допуснеш, че е възможно нещо в исляма да не е съвсем правилно. Мразя да използвам думата фанатизъм, но в изказванията ти намирисва точно на това.

Цитатът в УИКИ, в който казва, че счита за законно да бъде убит всеки, който твърди, че Слънцето е статично, не е ли негов? Значи, в случая е без значение какво е твърдението. Ако някой твърди, че Земята е плоска, той трябва ли да бъде убит? Може да греша и затова ти давам възможност да покажеш, че е така. Обясни, моля, ако искаш, разбира се.

Кой казва, че някой трябва да бъде убит?Къде четеш такива фантастики?Ами не четеш ли, че човека отрича да е казвал подобно нещо.

Човекът твърди, че не е мюсулманин, онзи който твърди, че Слънцето стои на едно място, защото Курана твърди че Слънцето и Луната следват своя ход предопределен.Човек който твърди това отрича Курана.Това е.

Ако някой твърди, че земята е плоска, то той е заблуден , но няма текст в Курана, който изрично да твърди че земята се върти.

Така този човек не може да се счита за немюсулманин.

• Автор

За закат-а възмутен..., за убийствата и мъченията на жени - не...Двуличие от всякъде. То като става на въпрос за пари и ти би се възмутила.

абеее ,не може да се каже точно...може да стане  и евреин след това.като гледам...замислил се е :tongue2:

здравей,

бадр,има предвид курана.......куран е директно низпослан от аллах..неговата дума е свещенна .

що се отнася до исляма като цяло,то бадр е критикувал лицемерието на някои духовни водачи..спомням си ,мисля беше за парите които се отпускат на бедните..нещо такова ми се върти в главата.той дори каза,че е възмутен и омерзен от постъпката им. ставаше въпрос за саудитски духовни водачи.не адвокатствам, но мисля,че човек трябва да бъде справедлив.

поздрави

Ок, не съм следил всички негови изказвания, може и така да е. Спирам да пиша в тази тема, смятам, че оттук нататък само можем да се дразним един друг с тези религиозни заяжданици, а няма смисъл. Интелигентни хора сме.

Поздрави и на теб :)

2.8 Не са желателни безсъдържателните мнения ("Хахахахахахаха", "Жестоко е!", "Много яко", "Харесва ми!", емотиконки и т.н.) и теми. Нека подобни мнения бъдат придружавани с обосновка.

Редактирано от WhiteHart
т.2.8 (преглед на промените)

адр,има предвид курана.......куран е директно низпослан от аллах..неговата дума е свещенна .

Да де. В Курана пише едно към едно следното: А който на този свят е сляп, той ще бъде сляп и в отвъдния, и ще бъде най-заблудения за пътя. Мхм. Това се не се ли отнася за въпросният Ибн Баз? Или той е изключение? Бадр, ме пита къде съм чел, че той казва, че тези които не вярват в нещо си трябва да бъдат убити. Пак цитирам неговите думи, според УИКИ и питам това негови думи ли са или не: I only deemed it lawful to kill whoever claims that the sun is static (thābita la jāriya) and refuses to repent of this after clarification.

В поста на Profruit не видях преки обидни квалификации. Нещо за някакви си сребърници и прочее. Всеки може да го разбира както иска. Ти обаче използваш думи, които са недвусмислено обидни. Дотук с разискването на модераторските ми функции. В темата пише и глобален модератор, ако той прецени, може да коригира моите действия. Иначе е ясно, че с теб не може да се намери общ език по тази тема. Ти отказваш дори за миг да допуснеш, че е възможно нещо в исляма да не е съвсем правилно. Мразя да използвам думата фанатизъм, но в изказванията ти намирисва точно на това.

Израза е следния"Чудя се колко сребърника чини ренегат, за да си окастри мандалото."Ти не виждаш обидни квалификации в думата "ренегат' и колко сребърни струва той. Думи изречени по мой адрес и ти си ги харесъл.????

Също тъй "окастрил мандалото" е може би е поетичен изказ относно образването. 

Не разисквам модераторските ти функции, а факта че ти знаеш за съществуващо нарушение на правилата на форума, нещо повече ти си го харесъл това нарушение, а изведнъж, ти, харесалият нарушението решаваш, че аз съм нарушил правилата.

Добре нарушил съм ги, но ако моето е нарушение вследствие на емоция, то при теб, който не участваш в този конфликт, но одобряваш същото нарушение,  проявено от друг потребител, като одобреното нарушение е предизвикало моето.Това ако не е явна дискриминация какво е? 

Аз разбира се отказвам да допусна, че в исляма нещо не е правилно.Може да го наречеш фанатизъм.

Затова избягвам да използвам подобни термини, те имат размита семантика.Както радикален означава краен, тъй може да ме смяташ за краен.Тя всяка истина е радикална.Тя не допуска твърдения, които и противоречат.

абеее ,не може да се каже точно...може да стане  и евреин след това.като гледам...замислил се е :tongue2:

здравей,

бадр,има предвид курана.......куран е директно низпослан от аллах..неговата дума е свещенна .

що се отнася до исляма като цяло,то бадр е критикувал лицемерието на някои духовни водачи..спомням си ,мисля беше за парите които се отпускат на бедните..нещо такова ми се върти в главата.той дори каза,че е възмутен и омерзен от постъпката им. ставаше въпрос за саудитски духовни водачи.не адвокатствам, но мисля,че човек трябва да бъде справедлив.

поздрави

Ставаше въпрос, че отпуснаха 800 млн. при бедстващи  най малко 15 млн човека , при земетресение.

Хора които нямаха храна, вода и вследствие на това починаха деца. А тия си купиха самолети за 70милярда долара.

• Автор

Ставаше въпрос, че отпуснаха 800 млн.  на бедстващи  най малко 1,5 млн, при земетресение, а си купиха самолети за 70милярда долара.

Купиха си ги откъде...Нали се сещаш, че евреин е спечелил от сделката в крайна сметка. Може за това да се възмущаваш, а не заради размера. Разбира се, купувачите са си взели съответните "комисионни", които може да са били повече и от въпросните 800 милиона, дадени за бедстващите.

Израза е следния

И аз харесах този пост, но не заради тези изрази. Тях ги считам за груби, вулгарни и некоректни.

Купиха си ги откъде...Нали се сещаш, че евреин е спечелил от сделката в крайна сметка. Може за това да се възмущаваш, а не заради размера. Разбира се, купувачите са си взели съответните "комисионни", които може да са били повече и от въпросните 800 милиона, дадени за бедстващите.

Може би при теб това да е мотив за възмущение, при мен не е.

Няма как да е друго освен безочливо лицемерие да умират деца и ти да пратиш искрените си молитви.

На децата в смъртна опасност да пратиш 100 пъти по-малко отколкото да си въртиш мазни игрички.

Тези пари трябваше да идат там, а не за фърчащи патлаци.

Аллах сигурно се гнуси от молитвите на такива.

И да!! Евреите ми харесват много за тяхната взаимопомощ.

Намери евреин по света да проси. Намери го, после ще ти кажа какво ми казаха те по отношение на просяка.

И аз харесах този пост, но не заради тези изрази. Тях ги считам за груби, вулгарни и некоректни.

Не съм и мислил, че си го харесъл заради тях, нито белия петел.

Не мога да твърдя такова нещо, казвам го защото е така, и справедливостта наистина изисква това уточнение.

• Автор

Е, хубаво, ама няма как всички да сме евреи и задружни. Това не отърва на самите евреи и главно на богатите сред тях. Всъщност не отърва на никой богаташ и/или политик, щото няма да е толкова валиден принципа "Разделяй и владей".

добре де, аз не мога да разбера докога ще пренебрегвате очевидното - че този свят има нужда от точно 4 атомни бомби. Една за Рияд. Една за Техеран. Една за Тел Авив. И една за Ватикана... Тогава и само тогава може да се каже, че Живеем...

Редактирано от rvp (преглед на промените)

Е, хубаво, ама няма как всички да сме евреи и задружни. Това не отърва на самите евреи и главно на богатите сред тях. Всъщност не отърва на никой богаташ и/или политик, щото няма да е толкова валиден принципа "Разделяй и владей".

Аз и не искам да съм евреин, отлично съм си така.Но това не ми пречи да харесвам, онова което е по реда си.

ще ти кажа какво ми казаха за отношението си към просяка.

Вашият просяк си е ваш просяк, щом проси ще му даваме, на наш няма да дадем да проси и няма да му дадем просия.Наш ли е седем пъти ще го създадем отново примерно като търговец, ще му купим стока , ще му дадем магазин и пари в банката.И ще работи, а не да проси.

До седем пъти ако трябва ще го създаваме отново, това ни е задължение.Ако фалира и след това, ще го вземем да работи при нас.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.