Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Източни религии и учения, учители и пътища

Featured Replies

Супер. Завиждам ти най-благородно. Това е нещо, което не съм правил. Само парашут и малко с делтаплан. Но това е яко!!!

Мен ми стига че летя насън. Наяве не мога да си го позволя материално. РАзглеждам всяка година сайтовете за курсове. Аз лично имам влечение към въртолетите, но там нещата са още по-взискателни и материални.

Затва пък  насън - това е най-честото ми сънуване. Летя аз самия, управлявам го, но понякога не се получава. Не летя много високо, но е странно, понякога просто тръгвам с подскок, сякаш земното притегляне спира и ставам много лек... въобще шантави неща на шантав сънуващ.

Колкото до гребната база на Пловдив - това е най-хубавото място за тичане. Асфалта около водата. Вечерите дори и да не се тича са прекрасни. Винаги - без изключение, без влияние на метео-то.

По този асфалт по време на тичане, през сняг и лед, бос и гол, в дъжд и пек или вятър или мъгла... съм направил най-ударните си пробиви, изучавал съм походката на човека при вървене и тичане, работил съм по управлението на хилядите аспекти на движението, оформял съм виждането си по управлението на тялото, дишането позата, начина на поставяне на крака, таза, движението на цялото тяло. Различни тренировки на вниманието. Една вечер ме застигна там алергичен пристъп с неустановен произход, идващ неизвестно защо и как и обикновено ме хващащ неподготвен. Но на чертвъртия път там ме завари и реших да пробвам някои хрумнали ми проби. Изучих явлението точно там, направих почти 110 мин тичане - почти 15 км - 3 обиколки.  .... Мога да пиша за всичко това часове, но едва ли някой го интересува. И все пак, предполагам че би било интересно поне на СКЕП... пък ако има и други които да имат интереса - http://www.izvorite.com/smf/index.php?topic=2206.msg19562#msg19562

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 398
  • Прегледи 25k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Рейки, Йога, Медитация

Как древните практики лекуват душата и тялото и влияят позитивно върху всички аспекти на живота.

Когато лекарствата на съвременната медицина се оказват безсилни, много хора се обръщат към духовното лечение като начин да подобрят здравето и живота си. Като оставим настрана баячки, врачки и гледачки, истинското духовно лечение използва енергията и силата на (под)съзнанието и духа, за постигане на дълбок и забележим положителен ефект във всички аспекти на живота на даден човек. Някои от най-древните форми на духовно лечение включват медитация, йога и рейки. Приемането на тези духовни практики в живота може да доведе до по-щастливо съществуване, в по-добро здраве.

Какво е духовно лечение?
В същността си, духовното лечение е един различен поглед върху процеса на лечение. Вместо да използват външни средства, като медикаменти, за лечение, духовните практици използват собствените енергии като присъща на тялото способност да се самолекува. Духовното лечение като терапия се използва от векове ефективно за лечението на тялото и душата. Най-доброто в него е обаче това, че то може да се използва и като съпътстваща конвенционалното лечение терапия, за повишаване на нейния ефект.

Медитацията: намереният фокус

Една от най-популярните и лесна за прилагане форма на духовно лечение е медитацията. Тази практика, която включва изчистване на съзнанието и фокусиране върху дишането (най-често), е използвана векове в много различни култури. Въпреки че няма много писмени източници за корените й, учени смятат, че те могат да бъдат открити още сред древните племена, които е възможно да са открили медитацията, докато са се взирали в пламъците на огъня.

Като практика, медитацията попада в две големи категории: съзнателна медитация и медитация с концентриране. Въпреки че и двата метода водят до дълбока релаксация и успокояване, тези два метода леко се различават.

В съзнателната медитация, медитиращият осъзнава всички свои чувства и мисли, но ги вижда като отдалечени – без емоция или реакция.

При медитацията с концентрация, практикуващият се фокусира върху дума...

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=3953

...........

Защо древните практики като Йога и Медитация са много по-ефективни отколкото днешните западни методи за лечение на Душата и Тялото, и защо те водят до едно по-осъзнато приемане на живота?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

В съзнателната медитация, медитиращият осъзнава всички свои чувства и мисли, но ги вижда като отдалечени – без емоция или реакция.

При медитацията с концентрация, практикуващият се фокусира върху дума...

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=3953

...........

Защо древните практики като Йога и Медитация са много по-ефективни отколкото днешните западни методи за лечение на Душата и Тялото, и защо те водят до едно по-осъзнато приемане на живота?

По-скоро се фокусира върху обект - това е обектната медитация.

Вече висша йога е безобектната медитация - асампраджнята-йога http://www.svter.ru/yogamenu/yoga-sutra-patandzhali/56-yoga-sutra-patandzhali-glava-pervaya-sutry-18-22.html

Не знам дали са по-ефективни тези техники и дали наистина водят до по-осъзнато състояние на съзнанието, но със сигурност тяхната практика не вреди. Умът ни така, както и тялото, има нужда от грижа и почивка.

• Автор

По-скоро се фокусира върху обект - това е обектната медитация.

Вече висша йога е безобектната медитация - асампраджнята-йога http://www.svter.ru/yogamenu/yoga-sutra-patandzhali/56-yoga-sutra-patandzhali-glava-pervaya-sutry-18-22.html

Не знам дали са по-ефективни тези техники и дали наистина водят до по-осъзнато състояние на съзнанието, но със сигурност тяхната практика не вреди. Умът ни така, както и тялото, има нужда от грижа и почивка.

Мохи, ти като по-запозната с източните учения и практики, би ли обяснила какво е Йога ?

Защото повечето незапознати, си мислят, че Йога се състои само от физически упражнения.

Мохи, ти като по-запозната с източните учения и практики, би ли обяснила какво е Йога ?

Защото повечето незапознати, си мислят, че Йога се състои само от физически упражнения.

Казвай ми Мо, че е по-кратко. ;)

Едва ли повечето хора си мислят това, не и в този форум. Тук определено има хора, които и практикуват активно.

Отделно, че има много видове йога, което е чудесно. Въпрос на лично предпочитание и нагласи е към коя йога-практика би се насочил човек и би ли се насочил.

На теб коя йога най-много ти допада?

Може би, все пак, да цитираме ЙС, I, 2-4, за да дадем на Ауми някаква дефиниция:

Йога е възпиране

на модификациите на съзнанитето (читта-вритти).

Тогава свидетелят остава

в собствената си форма.

В останалитч случаи е налице

идентификация с модификациите.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Може би, все пак, да цитираме ЙС, I, 2-4, за да дадем на Ауми някаква дефиниция:

Йога е възпиране

Тогава свидетелят остава

в собствената си форма.

С уговорката, че в случая става дума за раджа йога.

С уговорката, че в случая става дума за раджа йога.

Да. Корекцията се приема. Мерси.

• Автор

Казвай ми Мо, че е по-кратко. ;)

Едва ли повечето хора си мислят това, не и в този форум. Тук определено има хора, които и практикуват активно.

Отделно, че има много видове йога, което е чудесно. Въпрос на лично предпочитание и нагласи е към коя йога-практика би се насочил човек и би ли се насочил.

На теб коя йога най-много ти допада?

За мен терминът Йога означава духовен Път.

Пътуване към нашата божестевна същност, Път към себепознание, Път към осъзнато съществуване.

От Йога можем да научим как да живеем по-щастливо, по-осъзнато, как да избягваме негативните, а да развиваме положителните черти в нашия характер, как да владеем емоциите си.

На мен лично, ми допада мъдростта в източните учения, защото проповядват ненасилие и посочват правилния път към един по-щастлив, по-смислен, по-уравновесен и по-осъзнат живот.

По принцип се казва, че Йога е само една, но има различни нюанси.

Мантра Йога - Йога на формулите. "Мантра" означава заклинание, словестна формула.

Хата (хатха) Йога - физическа Йога

Лая Йога- Йога на медитацията.

Раджа Йога –или наричана още царска Йога -, защото тя съдържа техниките за навлизане в Самадхи.

Бхакти Йога - Йога на любовта

Джнана Йога - Йога на знанието

Карма Йога - Йога на действието

Янтра Йога- Йога на фигурите.Със съзерцаване на различни фигури се постигат конкретни състояния на съзнанието.

Кундалини Йога - разглежда различните видове енергии и техния контрол в човека и т.н.

Бих искала да се спра на тези две разновидности на йога, които най-много ми допадат:

В Раджа Йога има осем стъпки.

• Ямауравновесява човек по отношение на другите. Съблюдават се следните морални норми:
  • 1) ненасилиетова е висша добродетел; любов и състрадание към другите в мислите, думите и делата;
  • 2) истинностчовек трябва да открие себе си и да е верен на себе си, да осъзнае истинските си вътрешни намерения и да ги изразява чрез мисли, думи и дела;
  • 3) неприсвояване да не се отнемат чуждите мисли, емоции, идеи, време, вещи и т.н.;
  • 4) въздържание целомъдрието води до пренасочване  и трансформиране на вътрешната енергия; човек трябва да открие мярата за нещата и да не я прехвърля;
  • 5) ненатрупване на вещи да не се събират излишни неща; да се лишим от привързаността си към вещите, т.е. да се чувстваме добре, както “с” така и “без” тях.
  • Нияма съблюдаване пет принципа за вътрешно равновесие:
  • 1) чистотавътрешна и външна; човек трябва да се грижи за чистотата на мислите си;
  • 2) доволствоумът може да бъде манипулиран и човек трябва да се научи как да укроти собствения си ум, за да бъде той доволен и спокоен и да не пречи на духовното израстване;
  • 3) ограничаванепремахване на излишното; човек започва да овладява ума си и да му слага спирачки; става въпрос за уравновесеност във всички ситуации;
  • 4) запознаване с текстове на мъдреци и разучаването им;
  • 5) осъзнаване на неизменната човешка същност.

Джнана (Гяна) Йога

Йога на мъдростта; еволюиране на знанието в мъдрост, идваща отвътре. Този тип йога се занимава със силата на ума и обръщането на интелекта в интуиция. Необходима е могъща воля за практикуването на Джнана Йога.

А също така разбира се и към Бхакти йога

Бхакти йога най-често се определя, като йогата на преданата отдаденост и любовта към висшата реалност или Божественото в каквато и да била форма.

http://yogashantibg.com/content.php?id=3

• Автор

..............

Очаквам от вас, знаещите, да обяснят какво е Йога.

Аз съм обяснила за мен, какво е Йога.

За мен терминът Йога означава духовен Път.

Пътуване към нашата божестевна същност, Път към себепознание, Път към осъзнато съществуване. От Йога можем да научим как да живеем по-щастливо, по-осъзнато, как да избягваме негативните, а да развиваме положителните черти в нашия характер, как да владеем емоциите си.

На мен лично, ми допада мъдростта в източните учения, защото проповядват ненасилие и посочват правилния път към един по-щастлив, по-смислен, по-уравновесен и по-осъзнат живот.

А за теб, Скепсис?

..............

Очаквам от вас, знаещите, да обяснят какво е Йога.

Можем да опитаме да кажем какво не е йога - това също е начин за обяснение.

Да имаш очаквания, например, не е йога.  ;)

Какво за теб не е йога?

• Автор

Можем да опитаме да кажем какво не е йога - това също е начин за обяснение.

Да имаш очаквания, например, не е йога.  ;)

Какво за теб не е йога?

Противоположното на Яма и Нияма.

• Автор

Аз така разбирам йога.

Как...?!

Как...?!

Примерно, гаджето ми се прибира в 5:00 сутринта и очевидно се е заиграла с някой, някъде. И аз и правя кафе, щото трябва да ходи на работа. Това е йога.

Гаджето ми се прибира в 5:00 сутринта и очевидно се е заиграла с някой, някъде. Вдигам и скандал. Това не е йога.

• Автор

Примерно, гаджето ми се прибира в 5:00 сутринта и очевидно се е заиграла с някой, някъде. И аз и правя кафе, щото трябва да ходи на работа. Това е йога.

Гаджето ми се прибира в 5:00 сутринта и очевидно се е заиграла с някой, някъде. Вдигам и скандал. Това не е йога.

Чудесно би било, ако си постигнал това състояние.

Ако това е Йога - не искам и да чувам за нея.

Съкровището ще ходи по чуждо, а аз като деградирал педал, ще и правя кафе, за да и е пълен кефа.

Това е твърде шантава работа.

Чудесно би било, ако си постигнал това състояние.

Я ела при мен, да си прекараме добре заедно и се прибери сутринта.

Тогава ще видиш мъжа ти  дали разбира от Йога.

Да не се случи обаче, че той да има някои  други схващания по тия въпроси и ти изядеш един прекрасен лобут. 

Редактирано от badr (преглед на промените)

Очаквана реакция. Обаче, нали, горе цитирах Патанджали (ЙС, I, 4-2):

Йога е възпиране

Тогава свидетелят остава

в собствената си форма.

Това е малко странен превод, каквито са и повечето преводи на проф. Градинаров.

Нека, тогава някой каже каква би била правилната реакция в подобна ситуация. Примерно, може да теглите на половинката си един бой. Това също е вариант. Може и да я изхвърлите заедно с парцалките и на улицата, ако апартамента е ваш... При подобна ситуация един тип пробва да свърши със себе си, но (слава богу) неуспешно.

–––––––––––––––

Примерът с кафето беше пресилен, разбира се, но и за това го дадох. Идеята на йога е да постъпваме напълно адекватно на ситуацията, без да се идентифицираме със смущаващите емоции и нагласи. В този смисъл, няма рецепта, защото всяка ситуация, в която попадаме е уникална. Разбира се, неща като предишен опит и някои общи принципи са валидни. Идеята е т.нар. осъзнаване, което в много от темите в този форум напълно се опошли и девалвира като понятие. Идеята е да не реагираме първосигнално, както реагира някой бик, пред който размахват червен парцал (макар че биковете, май не виждаха цветно, но това е друга тема).

Това не е мъж и йога, а мъж с "йога" или май друга буквичка беше "р"? :lol6:

:yanim:

Това си е направо за отделна тема - как постъпват йогите и как се чувстват, когато хванат половинката си в "крачка"?

За мен си знам, че със сигурност ще ми се вдигне яко Кундалинито. :lol6:

Примерът с кафето беше пресилен, разбира се, но и за това го дадох. Идеята на йога е да постъпваме напълно адекватно на ситуацията, без да се идентифицираме със смущаващите емоции и нагласи. В този смисъл, няма рецепта, защото всяка ситуация, в която попадаме е уникална. Разбира се, неща като предишен опит и някои общи принципи са валидни. Идеята е т.нар. осъзнаване, което в много от темите в този форум напълно се опошли и девалвира като понятие. Идеята е да не реагираме първосигнално, както реагира някой бик, пред който размахват червен парцал (макар че биковете, май не виждаха цветно, но това е друга тема).

Различното разбиране за адекватна реакция в ситуацията може би много би усложнил живота на човек, тръгнал по този път, ако не споделя живота си с човек, поел по същия път. Но... Може би пък тогава въобще не би възникнала подобна ситуация... И ако се замисли човек - наистина, какво е ревността... Всичко друго, но не любов. Та нали е нормално да искаме човекът, когото обичаме, да е щастлив. Но... Там пък идват различните разбирания за щастие... Явно е трудно.

Очаквана реакция. Обаче, нали, горе цитирах Патанджали (ЙС, I, 4-2):

..

Че примерът не го бива е видно, но и той достатъчно ясно показва недостатъците на тези йогистки еквилибристики.

Защо пък първосигналната реакция да не е правилната?

Ако искаш се дистанцирай от всякакви смущаващи емоции и чак след 3 дни ни дай отговор как ще постъпиш, ако хубавката  Гладиола вземе че една сутрин те сюрпризира с такъв фокус.

Ако искаш и седмица мисли, да видим какво ще измислиш?

Защо пък първосигналната реакция да не е правилната?

Защото е автоматична, социално детерминирана и обикновено неадекватна.

Защото е автоматична, социално детерминирана и обикновено неадекватна

Автоматична не значи неадекватна.Напротив точно социално детерминираните реакции към крайности са почти винаги адекватни и имат добре отработен  механизъм.

• Автор

Автоматична не значи неадекватна.Напротив точно социално детерминираните реакции към крайности са почти винаги адекватни и имат добре отработен  механизъм.

Това не означава, че първичните реакции са правилни.

абе мила,хайде стига моля те,...той щастлив,а ти какво...не ми казвай,че ще бъдеш щастлива в такава ситуация.

Ами честно казано - не искам да ми се случва, за да се пробвам. Но самата истина е /можеш да вярваш, можеш да не/, че не веднъж съм казвала на любимия мъж, ако има ситуация, в която той да прецени, че си заслужава, да не се спира само заради мисълта за мен. Сигурно звучи наивно... И едва ли един мъж би обсъждал подобни неща с любимата си, нито пък е толкова вързан, че да иска позволение. На светлинни години съм от тази мисъл. Просто с оглед евентуалните и неизбежни угризения съм го казвала в пространството, за да се има предвид. Просто информативно.

Едва ли ще я убие с камъни...  

Писанке мила, никой няма да убива никого тук с камъни.

Вместо да пишеш щуротии вземи и сериозно се замисли.

Реакцията ти, че щяла си да правиш кафе на изневерилия съпруг е точно крайно неадекватна.

Съвсем сериозно:

Ако мислиш по този начин брака ти няма да просъществува дълго.Изтървеш ли мъжа си да ходи по нощите, а ти да му правиш кафе след авантюрите ще означава, че не ти пука особено, а това ще е поощрение това да продължи.

А ти ще си спомняш девствените години и ще пишеш по десетина поста в няколко форума сутрин рано вместо да се протягаш доволно в леглото. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.