Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Източни религии и учения, учители и пътища

Featured Replies

Aми, темата беше за йога...

Не казвам, че йога е за всеки. Всъщност опитвам се да не насърчавам хората да се занимават с нещо подобно. Ако някой наистина има афинитет към това няма изобщо да задава въпроси в този форум. Просто ще отиде да си потърси някой, който е наистина компетентен, за да му изясни нещата. Опитвам да поясня на колежката, че това все още не е за нея. Дадох прост и забавен пример. Йога е сериозно нещо. Подобно обсъждане е опошляване. Затова и всички последни постове са вятър и мъгла.

• Отговори 398
  • Прегледи 24,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Писанке мила, никой няма да убива никого тук с камъни.

Вместо да пишеш щуротии вземи и сериозно се замисли.

Реакцията ти, че щяла си да правиш кафе на изневерилия съпруг е точно крайно неадекватна.

Съвсем сериозно:

Ако мислиш по този начин брака ти няма да просъществува дълго.Изтървеш ли мъжа си да ходи по нощите, а ти да му правиш кафе след авантюрите ще означава, че не ти пука особено, а това ще е поощрение това да продължи.

А ти ще си спомняш девствените години и ще пишеш по десетина поста в няколко форума сутрин рано вместо да се протягаш доволно в леглото. 

Брадърчо, безусловна любов, означава да обичаш без условия. :)

Не казвам, че йога е за всеки. Всъщност опитвам се да не насърчавам хората да се занимават с нещо подобно. Ако някой наистина има афинитет към това няма изобщо да задава въпроси в този форум. Просто ще отиде да си потърси някой, който е наистина компетентен, за да му изясни нещата. Опитвам да поясня на колежката, че това все още не е за нея. Дадох прост и забавен пример. Йога е сериозно нещо. Подобно обсъждане е опошляване. Затова и всички последни постове са вятър и мъгла.

Явно йога не е и за теб. Както и другите учения, след като и ти пишеш по форуми, а не медитираш по цял ден. :)

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

ти си кринолинено изтънчена.аз си имам сабя за такива случаи.обаче,честно казано ..просто е невероятно да ме застигне такава ситуация..прекалено съм обичана,гледана  и глезена.... :shy11:

Едното няма връзка с другото. Мъжете, които изневеряват, най-много си гледат жените... точно заради угризенията. А и точно, защото изневеряват и знаят какво е, са луди хранители на личното си пространство. Неговото семейство и неговата жена са си негови... Чуждата кокъл няма... Но това пък е съвсем друга тема.

Скепс, не мисля, че бих писала, ако допусках, че е опошляване. В смисъл - тук темите са за любопитни, а и отдавна вече нивото в религиите отиде по дяволите и бе изпратено там точно от радетелите за ниво. Така, че не се чувствай отговорен да крепиш само на своите плещи целия будизъм. Който е по пътя - и без това е недосегаем за подобни неща. Който не е - и без това не би разбрал.

Можеш ли цял живот да приемаш света през погледа на будист и обикновен човек. Да правиш разлика как ще те възприеме един будист и как един обикновен човек. И питам с оглед на това, че наистина ми е любопитно - това непременно пазене на определени ценности, не влиза ли в противоречие с изповядваната необходимост от спокойно приемане на нещата и премерена реакция, в контекста на вървяния път. Не знам. Питам.

Това е интересно съждение.Изневярата е достатъчно  често срещано явление и не виждам защо да е опошляване.

Какво е отношението на йога към изневярата? А на Будизма?

Явно йога не е и за теб. Както и другите учения, след като и ти пишеш по форуми, а не медитираш по цял ден. :)

Аз пиша само тук. В други форуми не пиша. Също така, скоро ще имам пауза от шест месеца, през които няма да пиша. Дали ще пиша после все още не знам.

Ауми, йога, както и всеки друг духовен път, започва тогава, когато напълно се освободиш от всякаква суета и превземки. Ти си на светлинни години от това, засега. Най-разумно на този етап е да опиташ да подредиш нещата около себе си. Да водиш един прост, смислен и недуховен живот. Другото няма да избяга, но не му е сега времето. На този етап всички тези учения само те объркват още повече.

––––––––––––––––––––

Предполагам каква ще е реакцията на горното, но това е без значение. Трябва все някой да ти го каже и да ти даде някакъв шанс да го разбереш. Повече не мога да сторя.

А на Будизма?

Негативно... Попада в едно от 3-те отрицателни действия на тялото. Създава лоши кармични отпечатъци в ума, които водят до съответстващ резултат в следващи животи - липса на достойни приятели, както и свадливи партньори.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Аз пиша само тук. В други форуми не пиша. Също така, скоро ще имам пауза от шест месеца, през които няма да пиша. Дали ще пиша после все още не знам.

Ауми, йога, както и всеки друг духовен път, започва тогава, когато напълно се освободиш от всякаква суета и превземки. Ти си на светлинни години от това, засега. Най-разумно на този етап е да опиташ да подредиш нещата около себе си. Да водиш един прост, смислен и недуховен живот. Другото няма да избяга, но не му е сега времето. На този етап всички тези учения само те объркват още повече.

––––––––––––––––––––

Предполагам каква ще е реакцията на горното, но това е без значение. Трябва все някой да ти го каже и да ти даде някакъв шанс да го разбереш. Повече не мога да сторя.

Негативно... Попада в едно от 3-те отрицателни действия на тялото. Създава лоши кармични отпечатъци в ума, които водят до съответстващ резултат в следващи животи - липса на достойни приятели, както и свадливи партньори.

Да, както винаги имаш предварителни нагласи....предполагаш каква би била моята реакция предварително. :clown:

Скепс, ти да не би да следиш къде пиша ?

И какво те интересува теб това?

Нима нямаш други занимания? :)

Ако аз пиша, го правя за забавление и за релакс.Не твърдя нито че съм йога, нито че съм будист, нито че следвам някакви практики.

Но пък духовното развитие, не огрничва никого да се интересува от духовни учения и да търси и споделя истината с други хора.

Ти за разлика от мен, твърдиш, че си будист и че практикуваш някакви духовни практики, но пък по цял ден висиш във форума.

Дали ще пишеш в един или в пет, едва ли някой тук го интересува.

Така че, Скепсис, гледай си твоя живот и път, и не се бъркай в живота на другите....особено в моя. :)

И най-вече - не бъди егоист!

Духовните учения и мъдростта на духовните учители е оставена на поколенията и никой няма право да се мисли за единствен упълномощен да ги следва и да забранява на други да се интересуват от тях! ;)

И да ти напомня какви са Правилните стремежи в Будизма:

- да не се поддаваме на спонтанното желание за отрицание на всичко, което не ни е изгодно;

- да не се поддаваме на гняв и омраза;

- да сме добродетелни

Надявам се този път да не искаш линк и за тях. ;)

Това е интересно съждение.Изневярата е достатъчно  често срещано явление и не виждам защо да е опошляване.

Да, изневярата е доста често срещано явление...особено от страна на мъжете. А мъжете пък изневеряват  /предимно/  с жени.

Но въпросът тук е : защо ние хората сме такива егоисти? Да обичаш някого, означава ли че трябва да го ограничаваш?

Защо ние винаги искаме да притежаваме?

Нито ти си притежание на твоята съпруга, нито тя е твое притежание.

Ако обичаш някого - дай му свобода. Само така ще разбереш дали и той те обича. :)

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Че е породена от авидя - невежество.

Мъдрецът Яджнявалкя обяснява това на съпругата си Майтри в Брихадараняка-упанишада (2.4.5): 

„… Съпругът бива обичан, не защото е съпруг, драга, а заради неговия Атман; съпругата е обичана, не защото е съпруга, а заради нейния Атман; синовете са обичани, не защото са синове, а заради техния Атман; Брахмана (член на кастата на жреците) е обичан не защото е брахман, а заради неговия Атман; Кшатрия (член на кастата на войните) е обичан не защото е кшатрия, а заради неговия Атман; световете са обичани не защото са светове, драга, а заради техния Атман; Боговете са обичани, не защото са богове, а заради техния Атман; живите същества са обичани не защото са живи същества, а заради техния Атман; тоталността се обича не защото е тоталност, а заради нейният Атман; Атман, драга Майтри, трябва да се опознае – трябва да се чуе за него, трябва да се размишлява върху чутото, трябва да се медитира върху него. Чрез познанието на Атман, драга, посредством Шравана, Манана, Нидидхясана, всичко се разбира…”

Редактирано от мохини (преглед на промените)

Негативно? Как така негативно? :ohmy:  Правилното отношение е безпристастното, което е в резултат на правилното различаване.

Негативно? Как така негативно? :ohmy:  Правилното отношение е безпристастното, което е в резултат на правилното различаване.

На относително (конвенционално) ниво има причинно-следствена връзка между физическите, вербалните и менталните действия, които оставят следи (кармични семена - карма-биджа) в осмото съзнание (алая-виджняна). С други думи, основният принцип е, че щастието е резултат от добродетелни действия, а страданието - от недобродетелни. От 10-те недобродетелни действия три се отнасят до тялото. четири до речта и три до ума. Тези свързани с тялото са: убийство, вземане на това, което не ти е дадено и непристойно сексуално поведение (напр. изнасилване или изневяра). На речта са: лъжа, клевета (внасяща разногласия реч), обиди и лекомислени, празни приказки (спам). На ума са: алчност, омраза и погрешни възгледи (напр. да не вярваш в карма). Обикновените добродетелни действия са въздържане от недобродетелните, а необичайните добродетелни са да правиш нещо повече от простото въздържане - напр. не просто да не крадеш, а да си щедър.

–––––––––––––––––––––––

Най-общо се счита, че въздържането от сексуална разпуснатост дава привлекателна външност и най-вече добри интимни връзки, както и обратно. Разбира се, винаги определяща е най-вече мотивацията, която стои зад действието, както и възгледа. Но понеже обикновени хора като мен често могат да се подведат относно истинската си мотивация или да нямат достатъчно пречистен възглед, то е добре да бъдат внимателни. Затова и Гуру Ринпоче (Падмасамбхава) казва: "Дори възгледът ви да е обширен като небето, действията ви трябва да са така внимателни както, когато пресявате фино брашно."

–––––––––––––––––––––––

Пустотата на ума и явленията е отвъд крайностите на съществуване и несъществуване. Казано по друг начин, тя се постига чрез осъзнаването на двете истини: относителната (самврити сат) и крайната (парамартха сат). Когато, все още, нямаме директно и стабилно преживяване на пустотата, а само разбиране, което е родено от аналитично изследване, то има опасност да отречем конвенционалната, относителна истина, т.е. причина и резултат, добродетелни и негативни действия. Това още се нарича "Пустота, която се проявява под формата на враг". Казва се, че макар и да трябва да избягваме и двете крайности (тази на съществуването или етернализма и тази на несъществуването или нихилизма), то ако трябва да избираме, то е по-добре да изберем първото. Както в примера със змия - ако кажеш просто, че е пуста и не отчетеш относителната и природа (проявление), то тя може да те ухапе и да умреш. Затова Тилопа казва, че този, който вярва, че нещата съществуват (на крайно ниво, т.е. като самостойни, независими или необусловени обекти) е глупав като крава, но този, който отрича тяхното съществуване (на относително ниво като взаимозависими феномени) е още по глупав.

–––––––––––––––––––––––––

Това имах предвид. Да си безпристрастен не значи да правиш каквото, където и когато ти дойде.

Цял ферман излезе и дано да е долу-горе ясно, щото трябва да хапна нещо, гладен съм и така нататък.

Това имах предвид. Да си безпристрастен не значи да правиш каквото, където и когато ти дойде.

Цял ферман излезе и дано да е долу-горе ясно, щото трябва да хапна нещо, гладен съм и така нататък.

Така е, цял ферман, който повече обърква, отколкото внася яснота.

Да си безпристрастен значи да си успокоил читта-вритите, а ти непрекъснато говориш за действия в света, които действия не са йога!

Самадхи е йога.

Ниродха е йога. 

Всичко останало, което си написал, прилича повече на правила за регулиране на движението по пътищата, отколкото на йога. Правила за живот в света на самсара, като е загатното, че ако ги следваш, ще има и наградка от торбата на дядо ти Мраз - добри интимни връзки, добро благосъстояние и прочие дъвки за ума, упс, исках да кажа "подаръци". Когато целта е свободата. И единственото, което има значение, са вивека и екаграта. Без тях наистина може да се окаже, че държиш в ръцете си змия, която е впила отровните си зъби в ръцете ти, а ти си мислиш, че по тях те целува любимата жена.

Това книжле може да помогне, ако не си го чел: http://www.clubpatanjali.net/Images/OurBooks/duhovnost_bez_vikalpi_1.pdf

Редактирано от мохини (преглед на промените)

Така е, цял ферман, който повече обърква, отколкото внася яснота.

Да си безпристрастен значи да си успокоил читта-вритите, а ти непрекъснато говориш за действия в света, които действия не са йога!

Обяснявам това, което е преподал Буда Шакямуни и което обяснява всеки будистки учител от всяка будистка традиция. От Тхеравада или Дзен до Махаяна. Ако някой не различава относителна и абсолютна истина, ако няма доверие в кармичния резултат, то той няма да стигне до никъде. Ако някой претендира да е на нивото на Ария-бодхисатвите или архатите, когато очеизвадно НЕ Е, както личи от всичките му действия, опити или да "води", или да се "слага", или нещо друго подобно, то това е смешно. Човек може да се самозалъгва до безкрайност, но другите може да подвежда само до един момент. Нямам какво друго да кажа.

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Всеки участник, при регистрирането си в Калдейта, се запознава и съгласява с условията и правилата  на участие. Припомням ти едно, от тях.

3.5 Администрацията на форума по никакъв начин не се ангажира със заличаването на профили, теми и постове по желание на собствениците/авторите им. Всякакви теми с подобни молби и съдържание ще бъдат третирани като нарушение .

Благодаря за пояснението!

• 2 седмици по-късно...

Духовни учители са просветлените хора. Които са осъзнали, че свободата е над всичко. Както в природата, така и в обществото. Това са смели хора, тъй като свободата плаши и това пречи на слабите да я разберат.

Е ,няма да пише естественно .Само библията е слово на всемогъщият Бог.И за какви вярващи говориш.Вярват в какво ?Вярват в езически обичай и богове ,във   вампири и таласъми ,измислени врачки и астролози.Няма я вярата в Бог.Това се отнася за целият свят.Дори и църквата ,пък и при другите религии се вижда деградация.Медиите промиха мозъците на хората и те си имат други богове.Иначе Бог е един и сътворението е едно , както и еврейският народ ,който ни е даден за пример е един.Напоследък рядко се включвам , ставам в 4 часа.

Публикувано изображение

така е,не съм го отричала никъде....ама аз на хора приели целибата,хич не вярвам ... :tongue2: противоестествено и противочовешко е...

Е, да, за хората на материята, сексът е по-важен от духовността. :tongue2:

Обяснявам това, което е преподал Буда Шакямуни и което обяснява всеки будистки учител от всяка будистка традиция. От Тхеравада или Дзен до Махаяна. Ако някой не различава относителна и абсолютна истина, ако няма доверие в кармичния резултат, то той няма да стигне до никъде. Ако някой претендира да е на нивото на Ария-бодхисатвите или архатите, когато очеизвадно НЕ Е, както личи от всичките му действия, опити или да "води", или да се "слага", или нещо друго подобно, то това е смешно. Човек може да се самозалъгва до безкрайност, но другите може да подвежда само до един момент. Нямам какво друго да кажа.

Нито в Будизма, нито в Дзен Будизма се говори за абсолютна истина. Това са субективистични учения. Истината е относителна. Каква е тази абсолютна истина, когато говориш за Буда и Дзен. Ами в тези учения се говори за върховенство на свободата. Върховенството на свободата едно към едно означава липса на абсолютна истина. 

"Същества, същества Субхути. Татхагата говореше за тях като за несъщества. За това им викат същества."

Това горното означава, че живо и неживо е едно и също. Няма как човек вярващ в съществуването на обективната истина и използващ дуална логика да каже такова нещо. Това ясно говори, че Буда не вярва в съществуването на обективна истина еднаква за всички.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

За тези, които са на Божието ниво.

За тях говорим.

Духовни учители са просветлените хора. Които са осъзнали, че свободата е над всичко. Както в природата, така и в обществото. Това са смели хора, тъй като свободата плаши и това пречи на слабите да я разберат.

!!

Отдавна не бях срещала мнение, което напълно да разделям и след прочитането на което да се усмихна блажено.

• Автор

За  какви  учители  говорим  -  от  ирационалното  или  за  някой  гуру?

Казано е ясно - за духовните учители !А какво разбираш под "ирационално"?

Гурутата също са духовни учители. Но питането ми е, как да разберем кои са истински духовни учители. Как да ги познаем, какви трябва да бъдат те, какви качества трябва да притежават, за да се нарекат духовни учители ?

Гурутата също са духовни учители. Но питането ми е, как да разберем кои са истински духовни учители. Как да ги познаем, какви трябва да бъдат те, какви качества трябва да притежават, за да се нарекат духовни учители ?

Мисля че по това, което ти смяташ за най-правилно, най-добро за теб.

За един може да е едно - за друг друго.

Дето се вика за всеки влак си има пътници - и с духовните учители е така.

Вероизповеданието също има значение.

А за качества - най-напред това трябва да е мисията им - приета безусловно.

Казано е ясно - за духовните учители !А какво разбираш под "ирационално"?

Всеки  с  практика  в  езотеричните  техники  може  да  помогне  със  съвет.  Но  да  бъдеш  учител  е  призвание.  По  какво  да  го  познаем? 

1/  Споделя  практичен  опит!

2/  Следва  ученика  си  по  пътя  и  му  помага  да  върви  по  него!

3/ Не  създава  последователи,  кето  ще  рече  на  зависими  от  него  хора

Ирационалното  е  светът  на  душите!

Колкото  повече  знаем,  толкова  по-малко  сме  свободни!!!  За  знание  се  плаща  със  свобода!

Редактирано от октим (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.