Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Източни религии и учения, учители и пътища

Featured Replies

Благодаря за труда, който си положила при превода на този текст, мила. Може ли само да вметна, че "слог" на български е "сричка".

Сричката ОМ. :withballoon2:

• Отговори 398
  • Прегледи 24,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Формулите, които извежда не само физиката, не отразяват нечие мнение. Не отразяват и обективните свойства и процеси. Кои са обективни (процеси, закони, истини) - тия, които ние, хората наричаме така.

Какво отразяват обективните свойства и процеси - онова, което всички субекти са приели да наричат ОБЕКТИВНА ИСТИНА. И какво се получава - СУБЕКТИТЕ приемат помежду си, в своята колективна СУБЕКТИВНА ИСТИНА кое ще наричат ОБЕКТИВНА ИСТИНА.

Не правиш разлика между субективно и обективно. Формулите на физиката, а и на природните науки описват положения, които са валидни без наличието на хора. Като те няма теб, пак ще има гравитация, нали :)

Не правиш разлика между субективно и обективно. Формулите на физиката, а и на природните науки описват положения, които са валидни без наличието на хора. Като те няма теб, пак ще има гравитация, нали :)

Ама, разбира се... как ще правя разлика. Аз дори не съм чувал за тия думички (обективно, субективно) - даже не знам какво означават :)

там е въпроса - когато някой приема живота и описанията за даденост, се стига до там, че дори не се сещаш за нещо просто - ами какво се нарича гравитация - тя за човека ли е това, човека ли има нужда от това да я нарече, да я изведе, да я отдели, да я изучи, да я овладява...? Вероятно природата извежда формули и на нея й трябват. На вселената й трябва наука и описания... даже ли валидности. Толкова става незабелязан чисто човешкия фактор именно заради това - защото се приема за даденост, приема се за света. Като че човешките очи, сегашните, тия на множеството са единствените, те виждат само истината, понеже я "знаят".

Ако ти живееше на самотен остров, или в други епохи, в други култури или на различни географски ширини, дали щеше да те интересува що е това "гравитация".

Ама тя "работила" и без човека - ами да, сигурно работи... ама преди човека да се е заинтересувал от нея, тя гравитация ли е била? Или просто даденост, който всеки я приема за такава. Случая в този момент е точно същия.

Лесно е да се учи, лесно е да се заимства, лесно е да се възприеме нещо наготово - като понятието гравитация например. То не е само - още милиони други описания, идващи наготово с възпитанието и ученето и после по форуми се защитават сякаш са истина - и то обективна. Интересна думичка също е тая - истина. Ама внимание - тя истината всички я знаят, всички я разбират...  Нищо че дори не разбират какво има зад думичката, ама важно е, че има конвенс и той е напълно достатъчен за повечето. Дручко си е да ме ограмотиш, да ми се напише коя ми е диагнозата, кое не разбирам, между кое и кое не правя разлика. Благодаря! :)

И да - разбира се, че дори не съм чувал за тия думички - аз все още съм някъде в мезозоя ... и съм на Марс. И затва си плющя с клавиатуртата тия неразбираеми за повечето графични знаци - може би щото още не съм си пил хапчетата и делириума ме превъзнася... :)

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

там е въпроса - когато някой приема живота и описанията за даденост, се стига до там, че дори не се сещаш за нещо просто - ами какво се нарича гравитация - тя за човека ли е това, човека ли има нужда от това да я нарече, да я изведе, да я отдели, да я изучи, да я овладява...?

Толкова става незабелязан чисто човешкия фактор именно заради това - защото се приема за даденост, приема се за света.

Не е там въпроса. Това което си написал е неуместно и няма връзка с моя пост. Не говориш по същество, а тръгна едно към гьотере :tongue2:

Напротив. Човек не е света, нито е даденост :) Даденост е гравитацията :)   

Редактирано от gif4e (преглед на промените)

Проявяване на  ОМ

Съгласно индийските духовни науки Бог отначало е създал звукът, и от тези звукови вибрации се е създал целият феноменален свят. 

Ама ти знаеш ли всъщност какво е звук ?

И знаеш ли че на звуците им трябва материална среда за да могат да се разпространяват.

А между планетите и звездите е вакум, няма непрекъснат газ, значи и звук не може да мине от Земята до Луната например.

------------------

Виж кво сега, тия първобитни мозъци дето са ги писали тези неща, просто не са знаели какво е звукът. По тяхното време може да са били извинени че не знаят как се разпространяват звуците, ама ти в днешно време не си извинена.

Ама вярвай си де, като ти е кеф.

Не е там въпроса. Това което си написал е неуместно и няма връзка с моя пост. Не говориш по същество, а тръгна едно към гьотере :tongue2:

И да - разбира се, че дори не съм чувал за тия думички - аз все още съм някъде в мезозоя ... и съм на Марс. И затва си плющя с клавиатуртата тия неразбираеми за повечето графични знаци - може би щото още не съм си пил хапчетата и делириума ме превъзнася... :)

Споко, всичко е ясно. Версията че "не знам и не правя разлики, че не разбирам", е удобна за всички. И я приемаме единодушно. Дори и аз.

Ако има някой който да чете форумите, дали някога се е запитвал при разлики в комуникацията някой да е казал - "тук има нещо което не го разбирам", вместо "ти пишеш глупости, те нямат връзка в думите ми, не разбираш, не забелязваш, не виждаш...". Никой не различава "прочит" от "съдържание" и да си каже - тук това го виждам така, тук друго ми изглежда друго... Не - всички напират че четат именно това, което "другия е написал". И при проблем, явно "думите, знаците" на другия, са проблема. Това е елементарен отражателен примитивизъм, обаче така здраво е залегнал, сякаш е вечен, истина и нещо естествено.

И знаеш ли че на звуците им трябва материална среда за да могат да се разпространяват.

А между планетите и звездите е вакум, няма непрекъснат газ, значи и звук не може да мине от Земята до Луната например.

Звука е само частен случай на взаимодействие и процеси, свързани с вибрация, трептене, вълни. Въпрос на конкретика е "това, което трепти" и средата, която ще пренесе трептенето. Разбира се че е задължителна връзка между средата и трептенето. Понякога се наблюдава трансформация - една вибрация, от една среда, се пренася като импулс във вибрация в друга среда - пример за това е "тонколоната" и "микрофона".

Съвсем друг е въпроса, че в горния цитат, свързан с обяснението на една единствена буква на санскрит са налице доста проблеми от всякакво естество, но те са видими само при поглед отстрани. Вътре във всяка система, е направено всичко да е според системата. Така, че отвътре изглежда че всичко е наред. Но когато се погледне през призмата на друга гледна точка... и вече настъпват несъответствия. С науката е същото, с религията... въобще в която и да е идеологична система, погледната от друга такава.

Разбира се, внимателния критичен анализ, свързан с някаква форма на изследване, веднага би извадил редицата несъответствия. Обаче такъв анализ никой не го интересува, защото това е голямо задълбочаване. И на това ниво така или иначе са малцина, които ги интересува и са способни да вникнат.

От друга страна - ако цитиращата всички тия... изречения на някой си, от еди-къде си, от еди-кога си... разбира значението на това, което цитира. Защото тя ако го разбираше, нямаше да й се налага да пише думите на някой по същото. Не само това - по този начин на "социален развален телефон" се раждат редица недоразумения... Но пък - важното е всеки да начеше каквото го сърби.

В това е въпроса - целите на повечето хора тук са съвсем повърхностни и нивото на комуникацията им ясно ги постановява. Всеки запълва неговото си с участието си тук и много ясно се пише кое, как и защо, както и Докъде и Доколко. Бъбрене и лесни приказки... да върви времето, да има тръпчица, ако няма - да се създаде и да се чеше сърбежа на мераци, желания или импулси и доказвания заради самодоказване.

там е въпроса - когато някой приема живота и описанията за даденост, се стига до там, че дори не се сещаш за нещо просто - ами какво се нарича гравитация - тя за човека ли е това, човека ли има нужда от това да я нарече, да я изведе, да я отдели, да я изучи, да я овладява...? Вероятно природата извежда формули и на нея й трябват. На вселената й трябва наука и описания... даже ли валидности. Толкова става незабелязан чисто човешкия фактор именно заради това - защото се приема за даденост, приема се за света. Като че човешките очи, сегашните, тия на множеството са единствените, те виждат само истината, понеже я "знаят".

Ако ти живееше на самотен остров, или в други епохи, в други култури или на различни географски ширини, дали щеше да те интересува що е това "гравитация".

Ама тя "работила" и без човека - ами да, сигурно работи... ама преди човека да се е заинтересувал от нея, тя гравитация ли е била? Или просто даденост, който всеки я приема за такава. Случая в този момент е точно същия.

Логично е,че на нас хората ни нужно научно познание. Ако ти си на самотен остров, и ти ще "усетиш" гравитацията след като ти падне кокосов орех върху главата. :ph34r:;)

И стига с това, дали на "вселената" и е нужна науката, на нас ни е нужно познанието от науката! Да не разтегляме локумите и до това, дали съществуваме... дали съществува материя, и най-тъпия въпрос дали материята е носител на информация. Отговорите може да се открият лесно, и то опитно, засилва се невярващия към една врата... :)

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Споко, всичко е ясно. Версията че "не знам и не правя разлики, че не разбирам", е удобна за всички. И я приемаме единодушно. Дори и аз.

Ако има някой който да чете форумите, дали някога се е запитвал при разлики в комуникацията някой да е казал - "тук има нещо което не го разбирам", вместо "ти пишеш глупости, те нямат връзка в думите ми, не разбираш, не забелязваш, не виждаш...".

Никъде не съм казала, че пишеш глупости. Просто изразявам несъгласие с твоето мнение. Въобще не ми пука кое на кого е удобно. Твори си колкото искаш на воля. 

Звука е само частен случай на взаимодействие и процеси, свързани с вибрация, трептене, вълни.

При мен ( на френски ) търсещите по-модерни форми на религиозни заблуди, наблягат на думичката вибрация, ама в множествено число.

То като има множество глави да мислят кое как да го натамънят и уцелват по някоя хитринка.

Логично е,че на нас хората ни нужно научно познание. Ако ти си на самотен остров, и ти ще "усетиш" гравитацията след като ти падне кокосов орех върху главата. :ph34r:;)

И стига с това, дали на "вселената" и е нужна науката, на нас ни е нужно познанието от науката! Да не разтегляме локумите и до това, дали съществуваме... дали съществува материя, и най-тъпия въпрос дали материята е носител на информация. Отговорите може да се открият лесно, и то опитно, засилва се невярващия към една врата... :)

Оф, остай, че ей ся ще почнат едни обяснения кво е тва врата и кому е нужна тя :help wanted4:

Твори си колкото искаш на воля. 

благодаря - ще се възполвам от съвета.

Че с тия криви огледала нещо... аз пиша едно, друг го чете и той ми пише какво съм написал, а аз виждам какво той е "прочел"... Нещо не върви така... Поне за мен.

Болднал съм някои думички, които показват лесно, че пишещия ги е с идеята че е говорител на "хората", говори в първо лице, мн.ч.. А на мен - второ лице, единствено число.

"Той" не е той - той всъщност е "ние". Друго си е да сте "ВИЕ" - всичко ВИ е лесно, НА ВАС ХОРАТА (цитат)!!! :)  - и логиката, и материите, и информацията и това кои въпроса са тъпи, кое ВИ е нужно, чудесно е да се съветва кое какво и какво да не се разтегля. Лесно откривате и то не как да е - опитно... Възхитен съм... и респектиран. Бреййййй - какви сте били ВИЕ, хората...!!! :)

Въобще раят и говорителите на райското "множество" вече е открит... и явно още не съм дорасъл и ще си остана с единственото число... :)

Няма да правя анализ, на тия меко казано некомпетентни мисли, само и само да се каже нещо с тях. Лайкванията са видни и ясни. Просто ме няма в тия игри.

• Автор

------------------

Виж кво сега, тия първобитни мозъци дето са ги писали тези неща, просто не са знаели какво е звукът. По тяхното време може да са били извинени че не знаят как се разпространяват звуците, ама ти в днешно време не си извинена.

Ама вярвай си де, като ти е кеф.

Явно древните са стигнали до някои истини, които днес се препотвърждават от хората на науката.

За звуковия поток на Бога се говори и в учението на Кирпал Сингх, един друг източен духовен учител, както и в книгите на Хазрат Инаят Хан - суфи мистик, има Йога на звука и т.н.

........

А ето какво са установили учените:

През 2001г. Креймър написал статия, в която описал предполагаемия звук от началото на Вселената. Няколко години след това, майката на петокласник, правещ проект за Големия взрив, попитала физика дали този звук е записан по някакъв начин. Креймър казал, че не е, но започнал да мисли как може да бъде постигнато.

Той използвал данните от космическото микровълново фоново лъчение, които показват миниатюрните разлики в температурата на много ранната Вселена. Тази информация Креймър подал на програмата Mathematica и след това я конвертирал в звук. 100-секундната версия на записа покрива диапазона от 380 000 до 760 000 години след Големия взрив.

„Оригиналните звукови вълни обаче на са били вариации в температурата, а истински звукови вълни разпространяващи се във Вселената“, казва Креймър.

Ученият отбелязва, че в данните от 2003г. липсвал високочестотния диапазон. С информацията от сателита Планк – чийто детектори могат да открият вариации в температурата на ранната Вселена от порядъка на няколко милионни от градуса – Креймър е успял да направи „записа“ на Големия взрив по-изчистен и по-богат в звуково отношение.

Физикът обяснява как с разширението и изстиването на Вселената вълните били „разтеглени“, така че се получил по-басов тон. Звукът бил толкова басов, че се наложило Креймър да усили честотата 100 септилиона пъти (числото 100 следвано от 24 нули), за да направи записа достъпен за човешкия слух.

(Източник: University of Washington)

http://www.nauteka.bg/sciences/astronomy/zvukut-na-golemiya-vzriv/

................

Ние мислим за космоса като за тихо място. Но физика Джана Левин твърди, че Вселената има саундтрак -- композиция от звуци, която записва някои от най-драматичните събития в далечния космос. (Черните дупки, например, удрят по космическото време като барабан). Една достъпна и отваряща съзнанието звукова разходка през Вселената.

http://www.ted.com/talks/lang/bg/janna_levin_the_sound_the_universe_makes.html

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Въобще раят и говорителите на райското "множество" вече е открит... и явно още не съм дорасъл и ще си остана с единственото число... :)

Няма да правя анализ, на тия меко казано некомпетентни мисли, само и само да се каже нещо с тях. Лайкванията са видни и ясни. Просто ме няма в тия игри.

Бравоооо :yanim:

РАМус - корективът за "компетентност" на мислите. :lol6:

• Автор

При мен ( на френски ) търсещите по-модерни форми на религиозни заблуди, наблягат на думичката вибрация, ама в множествено число.

То като има множество глави да мислят кое как да го натамънят и уцелват по някоя хитринка.

Заблудите могат да бъдат както религиозни, така и нерелигиозни. А дали и ноетиката според теб също е форма на религиозна заблуда?

.........

През следващите три десетилетия Институтът по ноетика, разположен на площ от около 800 декара северно от Сан Франциско, работи с висококвалифицирани изследователи от цял свят и изследва същността на съзнанието от най-различни новаторски гледни точки. Организацията е свързана с някои от първите проучвания във връзка с „виждане от разстояние”, проведени от Ръсел Тарг и Харолд Путоф от Станфордския изследователски институт, впоследствие превърнали се в програма „Старгейт” на американската армия (спомената от Дан Браун в „Изгубеният символ”).

Институтът по ноетика си сътрудничи и с изследователи от Принстънския университет в областта на аномалните взаимодействия между съзнание и материя и във връзка с програма, изследваща ефикасността на терапията чрез визуализация при нелечимо болни от рак, а освен това предлага стипендии на изследователи, проучващи въздействието на молитвата и на решителността върху лечението.

Институтът по ноетика ще бъде връзка и умело ще демонстрира как промяната на светогледа може да осигури по-добро здраве, творчески способности и мир за всички човешки същества.

За мнозина изследванията и целите на Института по ноетика вероятно изглеждат по-скоро в духа на ню ейдж и доста спекулативни.

Само че преди да отхвърлите тези идеи, поразсъждавайте над следните бележки на един изтъкнат учен:

„Посредством прилагането на стандартните средства на всички останали науки е направено заключението, че психичните функции са добре проучени. Статистическите резултати от разгледаните изследвания значително надхвърлят онова, което се очаква по случайност… Няма почти никаква полза да се продължава с експерименти, конструирани така, че да предлагат доказателства, тъй като почти нищо повече не може да се предложи на някого, който не приема досега събраните данни.”

Това е изключително обобщение на статистичката от Калифорнийския университет професор Джесика Атс. Мнението е от нейния обзор на класифицираното и финансирано от правителството изследване на т.нар. „пси” феномени, екстрасензорни способности, и по-конкретно на способността за „виждане от разстояние” (ясновидство)

http://e-vestnik.bg/7918

Явно древните са стигнали до някои истини, които днес се препотвърждават от хората на науката.

Цитатника е в ход, мисли на всякакви, мисли на умни, мисли на мъдри, мисли микс от тия и други. Мисли на кой ли не, мисли на мислещите се за мислещи.

Всякакви мисли - пълен развален телефон от цитиращи и мислещи, които на свой ред цитират мисли на мислещи преди тях. Едни мисли се обявяват за мъдри, други - за истини. После изговарящи ги стават мъдреци, а повторителите - цитиращи мъдрите слова на мъдреците.

Когато един материал започне със формално със следното "учените установиха... " - това са популярни материали за учените и науката. Нито това е наука, нито това са цитати. Просто плява, удобна за някой, който иска да замести липсата на знания, на познания и мислене с готови мисли на някой друг, или да си сложи спасителния пояс на вдъхновителните и мечтателните си идеали и да ги скрие зад "наукоподобни" истино-подобия.

Това е популизма и поп-културата във всичко. Това е чалгата на науката и познанието. Това е и чалгата в духовността. Чалгарията е навсякъде и чалгарите са мнозинството. Това ги изразява, това искат, това им трябва...

Те са най-крещящите, най-настойчивите, най-активните... защото имат да защитават, да доказват... и цитират и доказват, после отново цитират и отново доказват - само и само да се защити правотата им зад която прозира един сякаш вечен дефицит. Масов, пропиващ всичко.

Ето това е вибрация - с идеята колко е извисена, тя пропива всичко и всеки защото ниската вибрация винаги е обща. В една система ниските вибрации, винаги са общи, защото всеки елемент от системата е минал през тях и независимо, че всеки елемент от тази система е някъде по своя път, повечето или всички елементи са минали или са в ниската вибрация - тя носи силата, тя носи общото, тя носи спомена за пътя.

Има клон на познанието начерен Системология... както и Теория на системите. Според него, най-общо и опростено - нивото на енергия в цялата система, винаги се определя от елементите с най-нисък потенциал. Това е като в една вървяща група, да има такива с един крак или да ги носят останалите. А какво ли е ако всички са куци и слепи? Или поне 99 %?

Общото се използва за основа на социума. Най-общото в една група е най-ниското ниво, на елемента с най-нисък потенциал. Всички увисват заради него. Заради това колкото е по-голяма групата, толкова повече нейното ниво тегли все по-надолу всеки от нейните участници. И колкото повече вибрират за да резонират, толкова повече се събират именно около ниската вибрация.  Колкото е по-многобройна групата, толкова повече инертна, тромава и е толкова повече ниско общото ниво. Това е основната причина, която довежда до явлението човешкото общество хиляди години да не се е променило нищо отвътре - по същество. Всички основни човешки проблеми и дефицити са налице - изменя се с времето само обектите на тия дефицити.

-----------------

Има една ниска вибрация в психическия свят на всички - и хора и животни. Тя е обединяваща всички на ниското ниво - и хора и животни, дори растения. Нейното трептене е мощно, силно и всепроникващо. Това толкова просто обобщение се използва от познавачите му - хиляди години сред човечеството и сред животните. Целия социален живот е устроен върху него - именно заради това - че е естествено и универсално общо трептене и свойството му е да поражда синхроничност - като всяка вибрация, пораждаща явлението резонанс.

Познайте кое е израза на тази вибрация - най-ниската, най-универсалната, следователно в качествата й е и голямата амплитуда и голяма енергия и сила. Тази, която всеки има в себе си и винаги и навсякъде е готов да резонира на нея. Без значение кой е, какъв е и къде е. Тук википедия не помага, не помагат чалга-духовните книжки. Няма откъде да се цитира, няма откъде да се заучи или зазубри... Няма готови мисли, дето само се наричат така.

-----------------

ГОТОВИТЕ МИСЛИ са като откъснати цветя - те са трупове, макар и ментални. Те са лишени от автор, от среда, от живот - място и момент на възникването им у автора им. Заради това са "МЪРТВИ", а цитиращите ги - са като да подаряват откъснати цветя - подаряват трупове. Хранят се с мъртви ментални "тела", които са само следи от живота им. Обикновени мумифицирани трупове, както е в мавзолеите - кланяте се на мъртъвци, само защото ви трябват идоли и идеали и за това ви трябват обекти през които да се привидят и сътворят. Огледайте се - един свят от готови - храни, мисли, животи, идеи, идеологии, вярвания... всичко наготово... Поле от готови... трупове. И вие сред него. Не го казвам с негативизъм, така или иначе това е народния реал. А иначе на фона на това някои имат претенциите че месото било от трупове и не било духовно да се яде... Няма никой кой да се замисли - защото и тия глупости са лишени от живот - защото са откъснати от средата - мястото, времето и хората, заради които са измислени. Но така е - ваше си е мястото, ваше си е правото, ваше са си мерките - всичко си е ваше... ДА, и вашето е важно колкото всичко останало. И вашето е безсмислено, колкото и всичко останало - който каквато проекция му е нужна - си я прави, дори и на групово - като на "паша".

------------------

Когато на някой нещо му липсва си го наваксва с популярно и наготово, вместо да вникне в сериозните и дълбоки дебри на познанието. Обикновен мързел, съчетан с леност, но и готов на всичко за да се изяви. Разбира се - форумите са чудесна и мечтана територия да се позира и да се излага ниското ниво. Още повече, когато автора му е с претенции за знаещ. Най-ниското ниво в познанието, е това - примитивното. Едно обикновено лицемерие, примесено с обикновена или повишена гордост, всичко това покрито с претенции за много знаене. Обикновен дефицит, обикновени проблеми срещащи се навсякъде.

------------------

И да, Мохини, когато думите липсват, идват емотиконите. Всякакви. Написаното затова е полезно. Всеки оставя автографа и състоянието си в него.

Лесно е, момичета да се цитира и поучава, да се дават съвети, да се дават прилагателни... Това го могат всички. И маската на много компетентност няма как да скрие липсата на личен път на познание. И остават само общи думи, все едно че някои от вас не са слизали от преподавателските си роли и че са учителки цял живот. Но на децата.

А... децата са само до възрасти. Какви ли не думи се изговориха за да се симулира и познание и много знаене - къде от книжки, къде през уики, къде през думички от близо и далеч или от тоя или от оня. Сигурно това е мярката за компетентност. Може би - така да е. 

Сигурно това е нивото. Може би това е разбирането. Сигурно - така да е.

Това са просто мисли на някой си - дето нито е мъдър, дето не разбира, дето не прави разлики, дето не чете, дето се прави на едно или друго и всеки недоволен си го рисува както са му символите в психичните му проекции. Иначе радвам се, че чета във форум с "много разбиращи", много цитиращи, Всичко друго, но не и мислещи хора - дето да имат свои мисли и свое мислене... Мисли за себе си, мисли за собствения си живот, мисли и разсъждения за всичко до което се докосват и през което минават. Въобще свят на потребители - на готовото, изработеното, измисленото, съставеното, сглобеното, съчиненото, изтвореното... Една потребителска нишка, толкова характерна за цялото човечество сега. И именно тя дори и сред поп-културата се посочва като онова, което води човечеството към блатото и гибелта. НО тя е просмукала всичко надълбоко, навътре...

Момичета... и момчета. Колкото и приказки да се пишат, да си дете е едно, да почваш да учиш - е друго. Празните и думички и сборниците от цитатници с цветни текстове - като за първолаци, са навсякъде. Защото потребителите им са там/тук - навсякъде.

Така да е! - ваше си е. Написах си нещо, ей така, между другото. Мои си мисли някакви, може да е наглост, може да са всякакви... Но ако можете прочетете първо думите. А пък аз, кой съм и какъв съм... Всъщност мен ме няма и никога не съм съществувал, а това са само някакви си графични готови знаци, излизащи вероятно от компютърен бот.

• Автор

Цитатника е в ход, мисли на всякакви, мисли на умни, мисли на мъдри, мисли микс от тия и други. Мисли на кой ли не, мисли на мислещите се за мислещи.

Всякакви мисли - пълен развален телефон от цитиращи и мислещи, които на свой ред цитират мисли на мислещи преди тях. Едни мисли се обявяват за мъдри, други - за истини. После изговарящи ги стават мъдреци, а повторителите - цитиращи мъдрите слова на мъдреците.

Да, по-добре е да цитираме нещо разбираемо, установено от други хора преди нас, отколкото да четем дълги еднообразни повтарящи се монолози на някой, който се мисли за бог.

Мъдрите хора, казват истините до които са достигнали ясно и разбираемо. Затова хората ги цитират.

Ако ти се мислиш, че си с нещо над другите, че и ти имаш някаква мъдрост, която заслужава да се цитира, каквай нещата така, че и теб да те цитират след време. Но аз лично, не виждам нищо от твоите думи, което мога да цитирам. Защото в по-голямата си част те се основават на нападки към другите или опит да ги поставяш в някакви твои рамки. Останалата част от тях са взети от разсъжденията на други хора, които могат да се намерят в нета. А днес нета е пълен с информация, която е не малко ценна от книгите, които ги няма там. Така че не може да се каже, че цялата огромна информация в интернет пространството е булшит.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Да, по-добре е да цитираме нещо разбираемо, установено от други хора преди нас, отколкото да четем дълги еднообразни повтарящи се монолози на някой, който се мисли за бог.

Мъдрите хора, казват истините до които са достигнали ясно и разбираемо. Затова хората ги цитират.

Ако ти се мислиш, че си с нещо над другите, че и ти имаш някаква мъдрост, която заслужава да се цитира, каквай нещата така, че и теб да те цитират след време.

Благодаря за чудесния пример на някои от условните ми извеждания!

---------------------

Ами например се зачети - виж си множественото число в болда - и в първо лице (ние) и в трето лице (те). (1,2,3 изречение)

Отново теб никъде те няма - слагаш ме мен в единствено число, а не си написала думичката АЗ никъде. Щото не ти стиска, нямаш нито самочувствие, нямаш елементарно самоуважение да имаш собствена независима позиция, изведена през твоя живот, и през него направен екстракт. Просто такава няма нито на едно място в твоите думи. Нито за себе си си писала, нито за собствен живот, нито за собствени мисли.

Питам се - ти всъщност коя си. Кой ще намери някой ден твои думи, къде ще останат, ще види ли някой нещо в себе си през тях... Цитираш - това може всеки да го прави. Мъртвите души, се хранят с мъртва материя, в която вече "живота липсва". Няма го "живия живот" на движението и развитието. Няма го СУБЕКТА и ИНДИВИДА откривател на живота и себе си. Само готови мъртви думички поднесени като мъдри мисли. Един труп, може и да е на БУДА, може да е нагримиран и да симулира аха... да отвори очи. И димитров е бил така в мавзолея - направен. И всички минават и му се кланят. И цитатниците сте така - кланяте се на образи и обекти, минаващи през разваления телефон по канала за "бърза информация" за мързеливците и потребителите на готовото. Всичко смляно, всичко подадено, всичко направено - вие само да го повтаряте. Как е възможно това да е достатъчно някому?????????

Та горния цитат ти беше от "е-вестник" - това ли са учените и науката. Това ли е ноетиката? - рекламна брошура на една обикновена книга и опит за нейно резюме.

Ама това можеш да го разбереш - то е написано за такива като теб. За целта хората учат и тренират години - ПР отдели, РЕКЛАМНИ СТРАТЕГИИ, социални изследвания и статистически социални психоанализи. А ти взимаш това за мъдрост, а то е обикновен практически и теоретично изведен прийом - за такива като теб, да ги направят таргет група. Затова и можеш да се подпреш на него. Ако е научно четиво, дето е сериозно, ти нямаш шанс дори да го прочетеш, още повече пък - да го разбереш и да породи в теб дълбочината на която е написано. После - още повече - да размислиш по него, да го разглобиш на инфо, на факти, на предположения, на ниво... за да можеш да го използваш при себе си - отсято. После тепърва да го проверяваш, да го тестваш за полето му на валидност, за условията в които е избрано.... и т.н. и т.н. Да - ей такива са чалга-цитатите - защото стават за масова употреба. Не е проблема че някой не знае нещо. Проблема е когато крещи със всички сили колко много знае... пък дори не е учил това, дето го крещи. Така ако дебатираш сериозни неща, ти направо ги компрометираш и никой няма да те взима насериозно. И олекваш - думите ти нямат тежестта на опита, на задълбоченост. Просто хвърчат като пчеличката мая от цвят на цвят, от тема на тема. Тук там лайквания и съгласявания, тук-там дразнежи или реакции, тук там емотикони от всякакъв порядък. А претендираш да отваряш теми в дял РЕЛИГИЯ, МИСТИКА и ЕЗОТЕРИКА. И след всяко заглавие, пишеш съвсем елементарно встъпление и това провокира неустойчивите и го повлича надолу - към отношения, към страсти, към дракане, към доказване. Защото на това резонират всички. ... по-горе написах защо и как става...

И така - излиза, че ти си никоя - ти си ВИЕ - от името на тия дето говориш. Виж колко е очевидно - ама докато си го писала дори идея си нямала че се пишеш. Просто такива са ти мислите в главата и такива са тия - тук на бялото поле на форума. Мисли - в които ти си нищо и никоя, защото отсъстваш като СУБЕКТ, като индивид. И нямаш нищо - нито думи, нито дела... нито думи, които да произлизат от делата.

И понеже си стрелец, поне си откровена и неподправена в реакции в прочит и интерпретация. И е лесно да се вижда и определя. Има къде по-хитри и маскирани на благи и духовни души, разбиращи много начетени и деклариращи можене. Поне според думите им.

Виж само колко е матрично. Това е повече от 80% от постовете в целия форум - не са само твоите. По-горе имаше толкова подобно "четиво" със същите изразни средства в него, пак към мен, пак със същите обръщения и отношение, същата употреба, същата насока, почти същия изказ...

Заради това са го нарекли явлението МАТРИЦА - като по калъп - мислене, писане, говорене... и битие.

Поздрав за теб с това парче и дано те разведри:

Дано... ама неще.

личи ли ми? Страдам :sobbing:, гневен съм, според колежката с променящите се никове, съм агресивен :beat:, а просто съм едно самотно и негативно дете, което иска някой да го обича и да го погали и закриля... Мамчеееее, къде сииииПубликувано изображение

Публикувано изображение

Потънал съм в дупката на депресията и сега ми е пристъпа. Хапчетата още не са подействали.

Ама благодаря - напъвам се да се разведря нещо... Напъвам се... (дано да не се изпусна :) )

• Автор

Благодаря за чудесния пример на някои от условните ми извеждания!

---------------------

====================

И сега отново за пореден път обсъждаш другите... :(  ;)

Цитати се ползват, когато човек иска да изрази нещо, но знае, че друг по-добре го е казал от него, и когато знае че хората на които цитира, биха приели по-лесно казаното от други, а не нашите собствени разсъждения.

Когато говорим за религия, за духовни учения, няма как да не цитираме обясненията на понятията в тези учения.

Защото не ние сме техни основатели. Ние следваме думите на един или друг учител или мъдрец, защото те са близки до нашите духовни потребности, до нашата същност.

Всеки цитира или това с което не е съгласен, или това с което се отъждествява.

Дори и тези които са слепи и върли последователи на религии и секти, те пак имат своя индивидуалност, но тя се крие зад вече установени рамки и идеали, които всеки за себе си приема като най - достоверни или най - близки до неговото съзнание.

И така. Всеки по един или друг начин е повлиян или от някои философи, или от някои религиозни писания, или от някои автори на някаква литература, или от теориите на различни учени.

Аз дълго време съм обяснявала моите вярвания, и знам, че хората трудно приемат нещо, което е вън от общоприетите рамки.

Но ти също се опитваш да ме вкараш мен или Мохини, или който и да е друг, в някаква рамка.

Но въпреки това, всеки има своите рамки, колкото и да се мисли че е свободен.Свободата на съзнанието е може би свобода да не се рамкираш само в едно учение, само в една религия, само в една идеология. Свободата е да можеш свободно да приемеш всичко нужно, и свободно да отхвърлиш всичко ненужно от всички учения и идеологии, като осъзнаеш и откриеш своята собствена същност и индивидуалност, изчистена от обусловености и ненужни наслагвания.

Дано... ама неще.

личи ли ми? Страдам :sobbing:, гневен съм, според колежката с променящите се никове, съм агресивен :beat:, а просто съм едно самотно и негативно дете, което иска някой да го обича и да го погали и закриля... Мамчеееее, къде сииииПубликувано изображение

Публикувано изображение

Потънал съм в дупката на депресията и сега ми е пристъпа. Хапчетата още не са подействали.

Ама благодаря - напъвам се да се разведря нещо... Напъвам се... (дано да не се изпусна :) )

Този път наистина беше искрен.

:mail1:

Дано... ама неще.

Публикувано изображение

Не се прай и ти носиш една гола душа, като всеки от нас. ;)

Рам, от толкова много мислене и игра с ума, остава ли ти време просто да обичаш хората... такива, каквито са?

Не се прай и ти носиш една гола душа, като всеки от нас. ;)

Рам, от толкова много мислене и игра с ума, остава ли ти време просто да обичаш хората... такива, каквито са?

АААААА - това ме разчувства... Разстройва и депресира... Гола душа - да, да, дааааа - съвсем гола, както бог я е направил.

Нямам време да обичам, мога само да мразя, сърдя и нападам... Нека ви

Не съм гушкан достатъчно и сега ми е криво... ама криво... Шъ съ разплача... ( от смях :) ).

Между другото ВИТИЗ ми е в кърпа вързан, ма на младини съ засилих към разни музики... Толкова години така и не си намерих мястото. Ама се намериха да ме сложат на място... Пада ми се - кат много плямпам. :)

АААААА - това ме разчувства... Разстройва и депресира... Гола душа - да, да, дааааа - съвсем гола, както бог я е направил.

Нямам време да обичам, мога само да мразя, сърдя и нападам... Нека ви

Не съм гушкан достатъчно и сега ми е криво... ама криво... Шъ съ разплача... ( от смях :) ).

Между другото ВИТИЗ ми е в кърпа вързан, ма на младини съ засилих към разни музики... Толкова години така и не си намерих мястото. Ама се намериха да ме сложат на място... Пада ми се - кат много плямпам. :)

Радвам се, че се смееш. Така те искам - нахилен!

Смехът е здраве. :)

Гледам, че не ти е хич безразлично какво ти казват шаблонните кратуни, въпреки че го раздаваш привидно куул.

Иначе нямаше дори да си направиш труда да изкоментираш. :cool:

Няма как да ме накараш да яхна коня, който предлагаш и да се юрна да препускам в безсмислени дискусии с теб.

Вече ти знам програмата и номерата. :dancing18: 

споко - само се правя ( че сте ми безразлични... с тая гола душа. Спуках се от смях на тая хрумка).

Ти ме знаеш толкова добре, че просто няма как да ти убегне нищо от всевиждащите очи. Радвам се че намерих истинско място с истински разбиращи и виждащи ме коментиращи, всички изключително проникновени и.,.. разбира се - приоритетно, жени (ама, разбира се, толкова съм прозрачен, че и затова ми се виждат отдолу голите атрибути, ако ще и душевни да са :) )

.

Както вече по-горе написах - намерих си майсторките, ей!

---------------------

Както вече по-горе написах - намерих си майсторките, ей!

---------------------

Мнее, по-скоро те чувствам като "една от нас". Определено женското начало преобладава при теб. :tongue2:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.