Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Драмата на религиозния перфекционизъм

Featured Replies

Извинявам се, че се отклонявам от темата, но ми стана интересно. Като колегата и аз мисля, че конституционния модел е сбъркан, защото не гарантира истинско разделение, баланс и контрол между трите власти. Затова ще си позволя само да попитам и се връщам на темата.

Chechi пишеш:

Какво точно си решил да променяш в чл. 1? Формата на управление ли или нещо друго? За улеснение ще го цитирам:

Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.  

Навярно не си забелязал , че част от текста е поставен в кавички , а останалото или не си прочел , или въобще не си разбрал....нещо което мен лично вече не може да ме изненада и свари неподготвен.... :)

Добре ! :)

Членовете които (както обикновено) си цитирал не отразяват механизма като цяло , а само очертават неговите външни граници ! А какво е вътре ? Как работи ? Какво следва от това.....?

Тези които ни пързалят вече 23 години и не се знае още колко , не са чак толкова глупави колкото си мислим или както се опитваме да ги изкараме....Но простено да ни е ! Амин !  :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 282
  • Прегледи 18,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Навярно не си забелязал , че част от текста е поставен в кавички , а останалото или не си прочел , или въобще не си разбрал....нещо което мен лично вече не може да ме изненада и свари неподготвен.... :)

Видях, че си го поставил в кавички. Писал си:

Докато "чл.1-ви от Конституцията за ръководната роля на Мафията" , ловко подменил чл.1-ви от старата Конституция за ръководната роля на Партията не бъде изтрит със закон .

Конституцията не се променя със закон, защото е на върха на нормативната йерархия, но това не е важно в случая. ОК приемам, че не съм те разбрал. Все пак казваш следното:

Казано по друг начин , необходима е поправка в Конституцията въвеждаща обратна връзка в системата (такава сега няма - кранчето е отворено и няма как да бъдат спряни тези които го държат отворено), а именно - установяване на контрол от управляваните над управляващите .

Каква точно поправка? Нещо конкретно ли имаш предвид или си пишеш просто така, за спорта?

Видях, че си го поставил в кавички. Писал си:

Конституцията не се променя със закон, защото е на върха на нормативната йерархия, но това не е важно в случая. ОК приемам, че не съм те разбрал. Все пак казваш следното:

Каква точно поправка? Нещо конкретно ли имаш предвид или си пишеш просто така, за спорта?

Ами не е само за спорта , макар че го има и този елемент ! :)

По конкретиката разбира се не мога да кажа нищо , както и всеки друг незапознат в подробности с тази материя - това е работа на конституционалистите !

Общият анализ и синтез на системата обаче е на лице........пък и миналите не само последни 23 години са неоспорим факт ! ФАКТ е , че няма никаква реална възможност за горе-споменатия контрол , поради самото му отсъствие като такъв....

При социализма , някаква форма на самоконтрол на управляващото устройство представляваше идеологията (във възпиращ смисъл) . Сега дори и това малко го няма !.....Закономерно следва безконтролен  ГРАБЕЖ !

Общият анализ и синтез на системата обаче е на лице........пък и миналите не само последни 23 години са неоспорим факт ! ФАКТ е , че няма никаква реална възможност за горе-споменатия контрол , поради самото му отсъствие като такъв....

Дам. Анализ и синтез. Диалектика. Абстрактно и конкретно. :D

––––––––––––––––––––––––––––––––

ОК. Да се върнем на темата.

И към Скепсис :

Четейки моя коментар , може би ще разбереш къде е слабостта в твоя начин на мислене .....твърде ограничен в собствените си метафизични граници.... :)

Кои са тези "метафизични граници"? По-конкретно, може ли? Приложи един аналитико-синтетичен диалектико-материалистически подход, че вече се чувствам съвсем lost в твоята светогледна вселена. :no-no:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Дам. Анализ и синтез. Диалектика. Абстрактно и конкретно. :D

––––––––––––––––––––––––––––––––

ОК. Да се върнем на темата.

Кои са тези "метафизични граници"? По-конкретно, може ли? Приложи един аналитико-синтетичен диалектико-материалистически подход, че вече се чувствам съвсем lost в твоята светогледна вселена. :no-no:

Например :

Така си мисля , че според теб (и изобщо не само !) протестиращите сега трябва да продължат (или не - и двете решения са грешни !) със своите протести . Това е метафизичното мислене - промяна заради самата промяна , съпроводена с напразни мечти и надежди , и дори "религиозни" заблуди !......Вярното решение е друго !

Протестите трябва да продължат , но с искането само и единствено (за да не се разсейва обществената енергия !) незабавна промяна в конституцята в посочения по-горе план на разглеждане.

Иначе - все тая ! Статуквото се запазва ! И след нови не знам колко си години (пък даже и да са месеци) - хайде пак на пързалката ....!

....без да обръщам внимание на проявения "скептицизъм"....естествено , че и в този случай имам какво да кажа...  :)

Както и разбирането, че никой човек не е само "теоретик" или само "практик". ;)

Първите хора на Света, надали са имали познание под формата на теория, учебници, книги и всичко са го учили в движение: от опит, от практика. Дори и сега в 21 век, когато попитам някой от моите приятели завършили висше, всички признават, че теорията им е помогнала, но определено на практика нещата са по-различни. Няма по-добър учител от практическия опит. Дори и в моята професия е така (но няма да я коментирам). Теорията и образованието са необходими, но не са достатъчни условия за да си добър специалист в областта си.

Редактирано от angel* (преглед на промените)

Протестите трябва да продължат , но с искането само и единствено (за да не се разсейва обществената енергия !) незабавна промяна в конституцята в посочения по-горе план на разглеждане.

Аха... Диалога между управлявани и управляващи ще протече примерно така:

"Искаме проямяна на Конституцията, тъй че да можем да контролираме управляващите!"

"И какво конкретно искате да промените?"

"Ми, не знаем. Вие, които ни управлявате, сте специалисти и законодатели. Вие решете!"

"Ми, добре. Няма проблем. Ще променим Конституцията, така че да бъдем под контрола на гражданското общество, т.е. на Вас."

"Мерси!"

:lol6:

Това е метафизичното мислене - промяна заради самата промяна , съпроводена с напразни мечти и надежди , и дори "религиозни" заблуди !

В това се изразявал значи "метафизичния подход". Човек, да не си слънчасал?

Буквално "метафизика" означава "това, което идва след физиката". В систематиката на Аристотел това е т.нар. "Първа философия", която изследва онтологичните проблеми, т.е. въпросите на битието. Хегел придава на термина негативна конотация, въпреки че по-голям метафизик от него едва ли има. По-нататък имаме "трансцеденталната онтология" на Хусерл, "критическата онтология" на Хартман, "фундаменталната онтология" на Хайдегер и така нататък. Метафизика и онтология са близки, ако не и напълно припокриващи се термини. Пък това дето си написал (в червеното) няма нищо общо с нищо. Сори.

Първите хора на Света, надали са има ли познание под формата на теория, учебници, книги и всичко са го учили в движение: от опит, от практика. Дори и сега в 21 век, когато попитам някой от моите приятели завършили висше, всички признават, че теорията им е помогнала, но определено на практика нещата са по-различни. Няма по-добър учител от практическия опит. Дори и в моята професия е така (но няма да я коментирам). Теорията и образованието са необходими, но не са достатъчни условия за да си добър специалист в областта си.

Ти сам го каза: "Теорията и образованието са необходими, но не са достатъчни условия за да си добър специалист в областта си."

Другите области, където не си "тесен специалист", не ги изключваш като несъществуващи и неподлежащи на познание, въпреки че нямаш опит в тях, нали?

Това за първите хора и техните източници на познание - дали са били предимно почерпени от практиката, е материалистичният мироглед - кое е първичното - кокошката или яйцето, духът или материята. За мен и двете, не мога да дам предпочитание на нито едно от двете. И двете са базисните ингридиенти на живота.

Но както и ти самият каза по-горе - златната среда не се формира само от практика и груб, материалистичен опит, а е комбинация от теория и практика. Двете са взаимосвързани и не могат да съществуват в напълно чист вид. Защото човекът не е само "материя" или само "дух", а е одухотворена материя - това се съдържа и в символиката на знака ин и ян. Най-добре е, когато тези две негови природи са в баланс, но този баланс е винаги моментно състояние, след което везните се накланят в едната или другата посока - едното поражда другото, което отново поражда първото и така до безкрай нагоре или надолу по спиралата на познанието. Дори и "тесен специалист", ако искаш да си на ниво в професията си, ти няма да се ограничиш само до определен, вече натрупан практически опит, защото всичко около нас се развива и всеки специалист следва да е запознат с последните открития, тенденции и съответните им приложения.

Колкото и да ни се иска за удобство, според мен е невъзможно да наклоним везните в полза само на чистия опит или практика. А и не е нужно. Нещата са напълно окей така, както са.  :)

"Мерси!"

И аз благодаря !

Не съм и очаквал друга реакция (в същност не само от тебе) ! Просто нямаш друг избор , освен да се въртиш в омагьосания кръг ! Магия ! :)

Приятно ходене на следващите избори......

П.П. Ето го един от магьосниците на прехода :

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2

Макар и вече да не е между живите , сътворената от него магия , още дълго време ще има своето влияние върху животите на всички нас .....независимо твоето много лично мнение евентуално.... :)

В будизма една от класификациите на видовете учители е на такива, които познават писанията (сутрите и шастрите, т.е. коментарите към тях) и такива, които имат задълбочен опит в медитацията. Разбира се, няма такива учители в чист вид. Едното не може без другото, но някои акцентират върху първото, а други върху второто. Има и трети тип учители, за които се казва, че са най-добрите. Те са еднакво вещи и в разбирането и обясненията на ученията, и в медитативната практика. Има и един четвърти тип, които не познават нито едното, нито другото. Те трябва да се избягват. TУК по-подробно.

Приятно ходене на следващите избори......

Кой пък ти каза, че ще гласувам?

Кой пък ти каза, че ще гласувам?

:)  :)  :)

Ами в това се състои и магията ! Гласуваш , не гласуваш - няма никакво значение ! Все едно и също ! Нямаш никакъв избор колкото и да се напъваш !

За пример местните избори във Варна :

При 15(!) кандидати , за когото и да гласуваш - все за ТИМ гласуваш ! Случайно да си чувал за такава партия в Парламента?

Тъкмо и за това обикновените хора не гласуваха (20%гласували) усещайки измамата , бидейки безпомощни срещу нея и не разбирайки какво в същност става !.....Също като тебе ! :)

Ти сам го каза: "Теорията и образованието са необходими, но не са достатъчни условия за да си добър специалист в областта си." Другите области, където не си "тесен специалист", не ги изключваш като несъществуващи и неподлежащи на познание, въпреки че нямаш опит в тях, нали?

Напротив - изключвам ги! :) То е ясно, че съществуват, но аз като не се интересувам от тях - за мен не съществуват. Какво имам предвид? За какво ми е ветеринарна гинекология? Всеки чете, учи и помни това, което му трябва. Било то за препитание, било то защото го влече или просто му е любопитно. На мен това познание не ми трябва. От всичките теоритични глупости, дори и в дадена специалност има такива, хората отсяват и взимат това, което считат за достатъчно, после го надграждат с практически опит. Дори и за изпитите е така. Дават от библиотеката 5 учебника, изчиташ всичките красиви теории, но вадиш по няколко листа за всеки въпрос и получаваш една малка папка с важната за теб информация. Изпяваш го, получваш оценка и като започнеш работа, виждаш че нещата не са като по учебника.  Красота!  

Колкото и да ни се иска за удобство, според мен е невъзможно да наклоним везните в полза само на чистия опит или практика. А и не е нужно. Нещата са напълно окей така, както са.  :)

Може, може, но не при всички професии. Старите хора са казали: "Занаят не се учи - краде се!"

:)  :)  :)

Ами в това се състои и магията ! Гласуваш , не гласуваш - няма никакво значение ! Все едно и също ! Нямаш никакъв избор колкото и да се напъваш !

Така е, но не само у нас. Политическите избори са само привидност, защото не политиците са тези, които реално вземат важните решения. Все пак, има разлики между различните политически режими.

Така е, но не само у нас. Политическите избори са само привидност, защото не политиците са тези, които реално вземат важните решения. Все пак, има разлики между различните политически режими.

Че това е световен проблем това е така и ще е така докато не настъпи масово прозрение за причината - че е необходим контрол от управляваните над управляващите ! Без значение на политическия режим както и да го наречем.....Преди имахме социализъм - сега демокрация ! И какво от това ?! Все тая !.....

не настъпи масово прозрение за причината - че е необходим контрол от управляваните над управляващите !

Масови прозрения, според мен, няма. Има лични прозрения. Масите не ги занимават подобни въпроси.

Масови прозрения, според мен, няма. Има лични прозрения. Масите не ги занимават подобни въпроси.

Според Нострадамус , календара на маите и други такива , времето на съзряване е близо или вече тече.... :)

А едно от средствата е може би Нет-а....А знаем ли какво следва след него?. :)

Пък и в исторически план 50 години примерно са едно нищо и никакво.... :)

Във всеки случай не можеш да отречеш наличието на обществено съзнание . Съвсем друг е въпросът каква е степента на неговото развитие....

...Иначе хубаво си пишем тук , ама трябва да изляза за по-дълго време....

Напротив - изключвам ги! :) То е ясно, че съществуват, но аз като не се интересувам от тях - за мен не съществуват. Какво имам предвид? За какво ми е ветеринарна гинекология? Всеки чете, учи и помни това, което му трябва. Било то за препитание, било то защото го влече или просто му е любопитно. На мен това познание не ми трябва. От всичките теоритични глупости, дори и в дадена специалност има такива, хората отсяват и взимат това, което считат за достатъчно, после го надграждат с практически опит. Дори и за изпитите е така. Дават от библиотеката 5 учебника, изчиташ всичките красиви теории, но вадиш по няколко листа за всеки въпрос и получаваш една малка папка с важната за теб информация. Изпяваш го, получваш оценка и като започнеш работа, виждаш че нещата не са като по учебника.  Красота!  

Може, може, но не при всички професии. Старите хора са казали: "Занаят не се учи - краде се!"

Обаче това не е единствения подход към познанието.

Дават ти пет книжки, ти обаче изчиташ не само тях, а и други 5 или десет, дето ги няма в конспекта.

На изпита се оказва, че си по-добре подготвен от изпитващия и се чудиш кво правиш в това учебно заведение.  :lol6:

Или друг вариант - дори и тези 5 книги не си прочел, но за късмет на изпита ти се падат точно онези два въпроса, по които си се подготвил. :yanim:

Майтап.

Но и не съвсем.

Прав си за себе си, защото всичко е въпрос на нагласи. Ако си щастлив по начина, по който си, нищо друго не е от значение. :)

Прав си за себе си, защото всичко е въпрос на нагласи. Ако си щастлив по начина, по който си, нищо друго не е от значение. :)

ама разбира се - всичко е нагласи, но особено е важно някой да е щастлив. Да е доволен, да е изпитва радост, да е спокоен и позитивен. Може би всичко това също е "познание".

А може би най-важното в живота е "някой да му е "добре"". Дали ще го нарека щастие, дали късмет, дали радост или екзалтация. важното е да съм жив, идентифицирайки се единствено по това, което изпитвам, което чувствам, което емоционирам - разбира се само позитивното, другото е нещастие, кофти, драма, безпокойство или страхове - всички те карат да се емоционира негативно.

И така - ПОЗНАНИЕТО, човешка дейност, сведена до това всички, когато "не им е добре" да направят така, че "да им е добре"...

Въобще - "АЗ съм това, което изживявам".

Може би...

а може би не...

Кой да знае?

Винаги има какво ново да се научи по форумите и екзистенциалните теми в тях, в които по традиция има толкова много познавачи.

След като разбрах че перфекционизмът имал религиозна страна, после че в това била налична драма, сега виждам и същината на познанието. Прозренията са безкрайни и е поучително. Важно е - вместо да се четат книжки, да се мисли, да се губи време, е най-добре да се четат форумите. В тях винаги някой ще покаже ПО-ЗНАНИЕТО си - за едно или друго...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Eй, Рам, яко се бъзикаш, макар че едва ли много ще се усетят. :D

Само ще кажа, че ако някой тръгне да практикува Дхарма да речем, с подобна "позитивна" нагласа като да му е ведро, приятно и други такива, то ще се откаже на първия месец, ако изкара и толкова.

.....

Винаги има какво ново да се научи по форумите и екзистенциалните теми в тях, в които по традиция има толкова много познавачи.

След като разбрах че перфекционизмът имал религиозна страна, после че в това била налична драма, сега виждам и същината на познанието. Прозренията са безкрайни и е поучително. Важно е - вместо да се четат книжки, да се мисли, да се губи време, е най-добре да се четат форумите. В тях винаги някой ще покаже ПО-ЗНАНИЕТО си - за едно или друго...

Познание без практика си е загубен труд.

Чети си книжките и си мисли, че си навътре в ПОЗНАНИЕТО. Може и да станеш библиотекар или ако учстваш в онлайн викторина, може и да те попитат нещо от енциклопедиите, което да ти донесе някакви точки. :D Но и "блесването" във форумите с познание не е малка "награда". :D

Няма да забравя случката от един форум, в който мериха интелекта с кой, какво е прочел.

Особено като става въпрос за художествена литература, изключително смешно е, че някои хора го имат за критерий на интелигентност. :D А аз като по-прост си чета научната литература и взимам това от нея, което мога да приложа в битието си. В крайна сметка, учи се нещо за да се ползва, а не за да се парадира с него!

Само ще кажа, че ако някой тръгне да практикува Дхарма да речем, с подобна "позитивна" нагласа като да му е ведро, приятно и други такива, то ще се откаже на първия месец, ако изкара и толкова.

Бе, к'во си говориш. Ти си толкова напред! :D :D :D

Ей, Скеп... Аз ? - бъзикам?... Не, не мога такива неща да правя (откъс от песен на М.К).

Шшшт ти не ме виждаш нали... Аз съм скрита (ш)пионка. Между другото се крия от доктори и психиатри, че ще ми надушат диагнозата.

Аааа - че кви са тия Дхарми... Значи не стават за нищо. Че кой ще се занимава с разни такива, дето не му е кеф на някого. Кой въобще ще се емне да прави неща, от които да му е кофти? Такива (луди) ора нема...

Познание без практика си е загубен труд.

Чети си книжките и си мисли, че си навътре в ПОЗНАНИЕТО.

Няма да забравя случката от един форум, в който мериха интелекта с кой, какво е прочел.

Даааа, мъдри мисли. Само дето още не е писано ЩО Е ТОВА ПОЗНАНИЕ. Това в практиката ли излиза кво е - в книжките, в образованията ли,  в интелекта ли се срещате с него. Кажете нещо и на простите хора като мен, да науча и аз нещо за тва познание.

......

Даааа, мъдри мисли. Само дето още не е писано ЩО Е ТОВА ПОЗНАНИЕ. Това в практиката ли излиза кво е - в книжките, в образованията ли,  в интелекта ли се срещате с него. Кажете нещо и на простите хора като мен, да науча и аз нещо за тва познание.

Ама ти и познание не знаеш какво е?

Направо ме загуби в дискусията! :D

Ама ти и познание не знаеш какво е?

Направо ме загуби в дискусията! :D

Аз съм така - където да се появя и като попитам... и веднага някой напуска или ме изкарва с диагноза.

Не ме понасят, обаче се натрисам, кво да правя. Навлеците по всички краища на света , пречат на хората да се разбират, да се обичат и да са щастливи.  Само смут внасям  - въобще сатанинското ми е отвътре и само да направя нещо някъде и веднага тръгва да увяхва щастието и любовта покрай мен.

Не разбрах и как има дискусия за нещо, което дори не е написано какво е, как е, що е, кое е. Чета - значи излиза че ПОзнанието се учи и прави или става с учене и правене. Кое от двете?

Щото иначе думички гледам че се пишат, много са разбирачите, а аз пак ще си остана с нищичко. Ех, нещастиееее, кога ще прогледна в тоя си живот.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Е, нали ти казаха, но ти пак не вдяваш. Познанието не е в книгите и образованието. Познанието е изкуството как да се научиш да живееш щастливо, позитивно и радостно. Всякакви такива като Буда или стоиците, които са казвали, че живота е страдание са не просто песимисти, а са напълно невежи. Животът е дар, радост, захарен памук, шарени балони и шоколадови бонбони. Просто си отвори очите, освободи се от твоето хиперболизирано Его и започни да обичаш всички - пчелите, цветята, облаците, дъгата, съседите и даже политиците. Толкоз е просто. Казано още по просто, като за теб, животът е една голяма торта, която те очаква.  :bday3:

Алилуя!

Аз съм така - където да се появя и като попитам... и веднага някой напуска или ме изкарва с диагноза.

Не ме понасят, обаче се натрисам, кво да правя. Навлеците по всички краища на света , пречат на хората да се разбират и само смут внасят.

Не разбрах и как има дискусия за нещо, което дори не е написано какво е, как е, що е, кое е. Щото иначе думички гледам че се пишат, много са разбирачите, а аз пак ще си остана с нищичко. Ех, нещастиееее...

Тролинг-ът е нещо нормално и общоприето в БГ-форумите. Трудно ще ме учудиш! :D

Не върви, ако не се появи някой голЕм "разбирач", който да се изтъкне, че едва ли не ....другите са някакви простосмъртни сравнение с него. ЕГО-то е голЕма работа! :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.