Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има заплахи за сигурността на България

Featured Replies

преди 7 часа, Lumberman написа:

Аз имам едно наум за "новото БСП", че по-зле от това, което са били и което е ГЕРБ, не може. Но и гледам да не им възлагам някакви надежди. Защото по-добре е да очакваш зло и да дойде добро отколкото обратното. И все пак има една приказка, че вълкът козината си мени, но нрава - не. А ние все си имаме работа с вълци.

Точно обратното. Товакоето имам аз "едно наум" е че БСП са изпечени лъжци, доказано за почти 30 г. от новата ни история. И всеки път след тях - крадене, ако ще и потоп .

За вълка  си прав - точно БСП е олицетворение на тази поговорка.

• Отговори 3,2k
  • Прегледи 221,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сега няма нищо, да. А преди години на няма и 10 км от него беше Поделение 34640 - ПВО войски, с ракети земя-въздух,  която се водеше в село Брод ( съседното на въпросното Горски извор ), но всъщн

• Джугашвили
    Джугашвили

Аз ще цитирам Божидар Димитров.    

Публикувани изображения

преди 11 часа, miro20 написа:

Какво му е "най доброто" ?? Никога нищо не е правил самостоятелно запомнящо се,  или да е "тропнал по масата" за нещо. Дори  вътрешнопартийното му сваляне мина безропотно.

Ама митовете и легендите.... :)

Мисля, че беше честен и не е позволявал да се краде. Махнаха го щот им пречеше!

Безропотно в политбюро с мнозинство ама нещата бяха проучени. И не може да се противопостави на решение на политбюро с решенията на колектива. И абсолютна и диктаторска власт не е имал.

Ръководната роля беше на БКП и нейният висш изпълнителен орган политбюро. Могли са с решение да го свалят и доста по-рано но не са смеели. Като видяха, че настъпват промените тогава.

Набедиха го за виновен за всичко. Свалихме диктатурата с този ход. А Луканов и Младенов чисти като агънца поеха властта.

А сега какво е? Премиер и управляващи влияят и на главен прокурор и съдебна система? Гледам в САЩ съдия може да отменя решение на президент.

И заемите които е взимал от Световната банка са били обсъждани и одобрявани.

И трябваше да се обвини диктатора за виновен за всичко се едно не са могли нищо да направят Луканов и Младенов.

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

Набедиха го за виновен за всичко. Свалихме диктатурата с този ход. А Луканов и Младенов чисти като агънца поеха властта.

То това е, че Живков беше набеден за всичкото зло, отнесе всички негативи на социализЪма. Въпреки че по негово време България има много по-малък дълг, доста по-голямо население, изградена икономика в рамките на СИВ, сериозна за нашите стандарти/размери армия, доста по-жизнени села и малки градове, че и големи градове даже. Ако бай Тошо наистина е заслужавал такова отношение, то тези след него не знам какво заслужават?! Защото всичките имаха пръст в разсипването на това, което народът е градил толкова години (за което аз не се радвам толкова, на колективизацията на сила, но все пак било е градено). И го правеха без да има мига окото. Докато пък чертаеха хубави краски за бъдещето. Онова интервю за "Всяка Неделя" с младия Керев си струва да се гледа отново.

И понеже темата е за заплахите за сигурността на България: мисля, основният проблем тогава, в началото на 90-те години е, че малко хора са разбирали тези заплахи и процесите. Заради малкото информираност и цензурата по време на социализма. Тези, които са разбирали за какво иде реч и не са имали илюзии са били хората от разузнаването (ДС). Те са знаели,  че и западът не е цвете за мирисане, а напротив. Вижте един Георги Марков кои години още е бил на запад и онези журналисти там дори са му завиждали за положението в България. Та след падането на Живков и идването на т.н. "демокрация", това, което новите господари и техните слуги направиха е да омаскарят и набедят ДС за всичките репресии и злини на соца и да разформироват и разсипят службите. Уж в името на доброто (и тая мантра се върти до ден днешен). И наистина ДС е била и репресивен орган (и хората добре знаят), но също е и работила за държавните интереси и защита, в рамките тогавашните рамки и идеология. Унищожиш ли необходимостта от защитните функции на една държава, то въпрос на време е тя да стане разграден двор. А вината на комунистите според мен е, че не се опитаха да обяснят на народа какво се случва и да гледат националните ни интереси, а се възползваха от ситуацията, за да го ограбят. Няма как да си решим проблемите на държавата без да разбираме какво се е случило през 80-те и 90-те години, когато много от тези проблеми за заложени. А все още имаме хора, които са били непосредствени свидетели на това, което се е случвало.

Редактирано от Lumberman
правописни грешки (преглед на промените)

преди 2 часа, Lumberman написа:

А вината на комунистите според мен е, че не се опитаха да обяснят на народа какво се случва и да гледат националните ни интереси, а се възползваха от ситуацията, за да го ограбят. Няма как да си решим проблемите на държавата без да разбираме какво се е случило през 80-те и 90-те години, когато много от тези проблеми за заложени. А все още имаме хора, които са били непосредствени свидетели на това, което се е случвало.

Да. Така е. Проблема е че ако трябва да кажат истината, която почва да пробива тук там от архивните документи , повечето , и тук също , реагират доста "невярващо" и с насмешка.

Това са и докладите по пленумите за реалното състояние на икономиката, и за фалитите, и за какво ли още не.

Защо така  комплексарски реагират хората идея си нямам, но сляпото отричане не е признак за обективност.

То това е, че Живков беше набеден за всичкото зло, отнесе всички негативи на социализЪма.

Клише. Никой никога не е набеждавал бай Тошо за каквото и да е. Винаги е имал имидж на "народен човек" , простоват и наивен.

А той дори наистина си бе такъв. Той бе доста далеч от имиджа на рулеви със здрава ръка.

И за всички бе ясно че той хем трудно си четеше речите от трибуната, хем едва ли си е чел всичките томове които е издал. Просто защото тези неща се пишеха от други хора, от идеологически отдели и т.н.

Другия аспект е че всичко се ръководеше и/или съглсуваше с Кремъл. И да, това бе нормално, все пак в соц агера всичко се решаваше там.

Но някои от бившите соц не бяха толкова послушни - Югославия, Чехия, Полша... а ние, ние винаги сме били безропотна подлога.

Въпреки че по негово време България има много по-малък дълг, доста по-голямо население, изградена икономика в рамките на СИВ, сериозна за нашите стандарти/размери армия, доста по-жизнени села и малки градове, че и големи градове даже

Градено, колко да е градено ? Не мисля че е уместно да коментираме че от едноетажни дървени къщи, сме издигнали панелки , или че от каруци сме се качили на ладички.

Да, това е прогрес, но ще ти дам отново примера с ГДР, която пък беше доста по напред и в социалистическото "съревнование" спрямо нас.

Там не можеш да кажеш че са крали на поразия нали ?

И пак след обединяването със ФРГ , са налети 1.6 трлн евро за изравняване на стандартите и икономиката.

Повтарям този пример защото е изключително красноречив колко е изоставането на фалиралия соц.

След осъзнаване на този факт, който пак буди наивна насмешка в някои хора, едва тогава може да сравняваме какво е градено и колко е стойностно.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Мирко искаме честен и справедлив президент. Плевнелиев като е бил умен незнам колко образования има та какво?

Ердоган май днес пак е казал нещо. Да не се забавлява тоз човек и да вярва,че цяла Европа му е в краката. Аве Радев изрепчи му се дай пример!

преди 6 часа, miro20 написа:

Да. Така е. Проблема е че ако трябва да кажат истината, която почва да пробива тук там от архивните документи , повечето , и тук също , реагират доста "невярващо" и с насмешка.Това са и докладите по пленумите за реалното състояние на икономиката, и за фалитите, и за какво ли още не.

Но някои от бившите соц не бяха толкова послушни - Югославия, Чехия, Полша... а ние, ние винаги сме били безропотна подлога.Градено, колко да е градено ? Не мисля че е уместно да коментираме че от едноетажни дървени къщи, сме издигнали панелки , или че от каруци сме се качили на ладички.

Бай Мирчо, защо постоянно се ровиш и живееш в миналото? Може би защото нямаш бъдеще?

Тези минали неща, за които непрекъснато ни натякваш са били преди 40 години и нама да се върнат, колкото и да ти се иска. Преживей го.

Тодор Живков имаше наистина неограничена власт и това не се харесваше, най- вече на другарите от БКП. Той беше Генерален секретар на ЦК на БКП и Председател на Държавния съвет. Тоест, той беше баш шеф на партията, която е управляваща по конституция и в същото време, и държавен глава. И те се сетиха, че е глупаво толкова власт да се съсредоточи на едно място, но леееко закъсняха... Това обаче, не им попречи да си измият ръцете с него.

Не е могъл да се опълчи на цялото политбюро и сподели за фракции там, които са държали министерски съвет.

То те го свалиха, не Горбачов значи може там по устава.

Цацаров поиска държавен контрол върху религиозното образование

http://znews.bg/novini-ot-bulgaria/233685-tsatsarov-poiska-drzhaven-kontrol-vrkhu-religioznoto-obrazovanie

Абсолютно правилно!

Нищо добро не чака страната, и то не заради Ердоган. Гледам тук ревизионистки елементи са напъплили. Не знам дали са някакви пъпчиви тийнове, които слушайки баща си - бивш шофьор в ДАП-а, пиейки рИкията си как хвали как било то по байтошово време, цъкат с език или някакви нищонеможещи партийни секретарки, които са имали топло местенце и вече го нямат, но е противно. Именно БКП и пипалата ѝ са най-голямата заплаха за България. Противно е, че има поддръжници на врагове на България. Дано си струват стотинките, които получавате.  Ние сме провалено общество и провалена държава.

преди 18 часа, Lumberman написа:

То това е, че Живков беше набеден за всичкото зло, отнесе всички негативи на социализЪма. Въпреки че по негово време България има много по-малък дълг, доста по-голямо население, изградена икономика в рамките на СИВ, сериозна за нашите стандарти/размери армия, доста по-жизнени села и малки градове, че и големи градове даже. Ако бай Тошо наистина е заслужавал такова отношение, то тези след него не знам какво заслужават?! Защото всичките имаха пръст в разсипването на това, което народът е градил толкова години (за което аз не се радвам толкова, на колективизацията на сила, но все пак било е градено). И го правеха без да има мига окото. Докато пък чертаеха хубави краски за бъдещето. Онова интервю за "Всяка Неделя" с младия Керев си струва да се гледа отново.

И понеже темата е за заплахите за сигурността на България: мисля, основният проблем тогава, в началото на 90-те години е, че малко хора са разбирали тези заплахи и процесите. Заради малкото информираност и цензурата по време на социализма. Тези, които са разбирали за какво иде реч и не са имали илюзии са били хората от разузнаването (ДС). Те са знаели,  че и западът не е цвете за мирисане, а напротив. Вижте един Георги Марков кои години още е бил на запад и онези журналисти там дори са му завиждали за положението в България. Та след падането на Живков и идването на т.н. "демокрация", това, което новите господари и техните слуги направиха е да омаскарят и набедят ДС за всичките репресии и злини на соца и да разформироват и разсипят службите. Уж в името на доброто (и тая мантра се върти до ден днешен). И наистина ДС е била и репресивен орган (и хората добре знаят), но също е и работила за държавните интереси и защита, в рамките тогавашните рамки и идеология. Унищожиш ли необходимостта от защитните функции на една държава, то въпрос на време е тя да стане разграден двор. А вината на комунистите според мен е, че не се опитаха да обяснят на народа какво се случва и да гледат националните ни интереси, а се възползваха от ситуацията, за да го ограбят. Няма как да си решим проблемите на държавата без да разбираме какво се е случило през 80-те и 90-те години, когато много от тези проблеми за заложени. А все още имаме хора, които са били непосредствени свидетели на това, което се е случвало.

Как може да споменаваш Георги Марков и да пишеш такива... Ако не беше трагично, да се засмея....

46dd629e5e727a72.gif

преди 15 часа, gagodrago написа:

Бай Мирчо, защо постоянно се ровиш и живееш в миналото? Може би защото нямаш бъдеще?

Тези минали неща, за които непрекъснато ни натякваш са били преди 40 години и нама да се върнат, колкото и да ти се иска. Преживей го.

Напротив. Точно аз апелирам да се гледа напред , а не да ревете за фалиралото соц минало. Не аз натяквам непрекъснато  глупостите ви за бай Тошо, а опровергах и допълних някои неща за него.

:)

Объркал си адресата . Както винаги :)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132469

Респект към генерал Радев! Точно страната с един от най-големите диктатори, ще ни учи на "демокрация". Това е лицемерието на глупавите хора!

преди 5 часа, Методи Дамянов написа:
на 23.03.2017 г. в 10:47, Lumberman написа:

Как може да споменаваш Георги Марков и да пишеш такива... Ако не беше трагично, да се засмея....

Журналистът Георги Марков е пример за дисидент по време на комунизма, избягал на запад. Ето какво пише той в едно от писмата си до Димитър Бочев от 1977 г.:

Цитат

Причината е, че докато не ме изгонят от Би Би Си, по-добре да стоя тук, защото смяната, както знаеш добре, ще бъде най-проста илюстрация на нашата поговорка („Пременил се Илия – пак в тия”). Второ, струва ми се, че между мене и всички тия радиоорганизации съществува точно същия вид разминаване, което съществуваше между мене и българските партийни организации. От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки. Всичко това, което ти говоря, ти вече си го познал. И всичко това аз имам твърдото намерение да напиша в един или няколко романа. Защото нито хората от Радио София, нито хората, които стоят зад тукашните радиостанции, ги е грижа за България и българите. Просто хората си изкарват хляба, както биха могли да го изкарат с отглеждането на таралежи, например. Единственото, което вълнува и едните, и другите, е сигурността, която работната площадка им дава, т. е. повишенията, пенсиите, разните други удобства, плюс суетата да се наричаш радиожурналист, което при всички случаи звучи по-добре отколкото „таралежовъд“. Така че всяко решение, което те взимат, всяко мнение, което те изразяват, няма нищо общо с истината, правдата, борбата за доброто и съвършенството на човека, любовта, красотата. Не! Никаква друга кауза, освен своята проста и ясна кауза – да си циментираш положението и да не си създаваш неприятности. Все повече ме смайва впечатлението, че истинската болест на нашето време не е нито комунизмът, нито капитализмът, нито тероризмът, нито каквито и да са революционни и контрареволюционни евангелия, а главно (може би дори единствено) това мръсничко, подличко, егоистично добре маскирано, добре гарнирано чувство да си осигуриш твоето живуркане, като се присламчиш към някой октопод, който има нужда от тебе да му чистиш пипалата.

И още, пак от писмо до Бочев:

Цитат

"Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава. Почти всички и англичани, и германци смятаха, че аз съм бил луд и че е абсолютно морално да лежиш на гърба на цял народ и да си живееш като привилегирована гадина. Този морал така ме порази, че тогава разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо, защото малцината честни и искрени донкихотовци, които милеят за човешкото достойнство, нямат достъп нито до радио, нито до телевизия, нито до вестници. Ако търговските интереси на Запад повеляват, те са в състояние да започнат да свирят съветския химн редом със собствените си национални диарии. За мой и твой ужас, това е действителността. Това е все същият конфликт между партията и отделните творци. Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите – източните. Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието, основите на несправедливостта са много по-дълбоки и парфюмът на демагогията (за да прикрие миризмата на лайната) – много по-силен."

Марков още в онези години не е имал илюзии относно естеството на т.нар. "западна демокрация". Въобще не идеализирам соца. Напротив, произхождам от родове, в които и един комунист не е имало. Че даже някои са били и репресирани от режима. Обаче не мога да нарека черното бяло. И факт е, че плодовете на "прехода" са много по-гнили и ужасни от плодовете на социализма. Да, бесовския съветски социализъм въведен от другарите Ленин и Троцки, и техните западни спомоществуватели. И ще кажете, че другарите били виновни - ами виновни са. Но не по-малко виновни са и онези велики сили, които им нареждаха какво да правят и нашите не се съпротивляваха.

Ако и днес хората не разбират процесите и кой кой е и кого представлява, то шансът да продължим да се спускаме по същата порочна спирала е огромен.

П.П. Миро, видял съм аргументите ти за соца по-горе, но в момента нямам време да им отговоря, а за някои неща трябва и повече да се информирам. Ще гледам да се върна към някои от тях, когато мога. Защото мисля, че това са важни въпроси.

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)

@Lumberman: OK, разбрах, но точно Марков доста добре описва тази структура ДС. Има ли нужда от разузнаване и контраразузнаване една държава - разбира се. Но ДС сякаш не разбираш какво е било. Чудя се да измисля подобно структура другаде, освен КГБ, но нещо не се сещам. А да, Хитлер сигурно е имал такава служба. Един от големите проблеми е именно, че ДС не е разбито. Тоталитаризмът не си е отишъл. Просто си смениха дрехите. И на хората им писна. Видяха го! Ние сме провалена държава. Но още по-лошото е, че сме провалени като общество. И за това се изнасят на талази. Тук останахме "кофтия мат'риал".

Колкото и кощунствено да звучи, помислял съм си, че може би наистина нещо такова, като Ердоган да ни заплаши е нужно да се случи, за да се стресне този народ. Да стане мизерията и тогава българинът да хване най-после тоягата и тея мърши безродници де ни управляват, яко да ги наложим и да ги изгоним. Само сопата остана... Но, може би даже тогава българинът няма да се събуди.

България си заминава, но нито Пу, нито Ран, Тръмп, Ердо, извънземните... никой не ни е виновен. Истината е проста и да припомня и аз Марков, който много хубавичко описва как комунистите не търпят професионалистите, начетените и можещи хора, а некадърниците, слагачите и послушковците. Истината е проста: ПРЕХОД НЯМАШЕ! Тея втората група, останаха по върховете. И какво може да направи един некадърник? Това, което е сега. Ето това е простичкото обяснение, а не някакви си имагинерни сили.

преди 1 час, miro20 написа:

Напротив. Точно аз апелирам да се гледа напред

Историята трябва да се помни, за да не се повтаря. Именно защото в учебниците няма (съвсем умишлено) за издевателствата на тоталитарната власт, днес ще видиш и ще чуеш ревизионистки нелепици. Някои от тях много добре знаят защо ги говорят, но други - по-малките, ами няма кой да им каже.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Има или няма заплаха! Има, има, но се оказа, че заплахата не идва от изток, както се опитваха да ни натрапят, а от юг, така като е било винаги! Признаха го и нашите политици! 

преди 1 час, Кумчо вълчооо написа:

Има или няма заплаха! Има, има, но се оказа, че заплахата не идва от изток, както се опитваха да ни натрапят, а от юг, така като е било винаги! Признаха го и нашите политици! 

Глупости :) Заплахи има от 4-те посоки на света ако познаваш компаса :)

Проблема не е толкова в заплахите, а кой да ги констатира.

Някакви  турци, дето и имената никой не им помни, агитирали  в някой си регион . В друг случай, чужда разузнаватела централа прави проучване , разказва за това сама,  и чрез изцяло подконтролна партия, издига , лобира  и избира президент на нашата държава.

Че отделно от това, което излезе като факт доста отдавна , се оказва че и има от миналата година документ-инструкция към тази партия, която е една от водещите партии на сегашните парламентарни избори, които да инструктират поведението на тази партия.

И което е по интересно, оказва се от днешна гледна точка, тази партия е ипълнила и изпълнява стриктно тези спуснати от чуждата централа, точки .

И двете са заплахи... едните са изгонени и персона нон грата... Защо за другите няма последствия ?

Държава в която всеки се меси във вътрешните и работи и то безнаказано  не е държава! Вчера американския посланник ни нарежда, днес някакъв Лопес ни обяснява за кого да гласуваме, Ердоган направо се подиграва с нас! Бе, ние Българи ли сме или п ----- ки???

Едно е публични , некриени от никого контакти, друго е подмолното лобиране и продажност.

мирооо! жегата ли те хвана или си прекалил с дрогата, щото нещо не мога да ти схвана мисълта!

Викаш, когато някой ни се меси грубо и демонстративно не е намеса! :shock11::angry::laughing4::slap1:

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 12 минути, Кумчо вълчооо написа:

мирооо! жегата ли те хвана или си прекалил с дрогата, щото нещо не мога да ти схвана мисълта!

Викаш, когато някой ни се меси грубо и демонстративно не е намеса! :shock11::angry::laughing4::slap1:

Отговорих ти за американците.Не всяка среща на дипломати е груба агитация или "нареждане" .

Никой на никого не е нареждал, нито агитирал. Турската история е свъсем друга история, и си получи резонната реакция, защото пряко нарушава законите на България..

Показах и колко е различно всичко това от негласната подмолната руска намеса .

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

Путинки

хех :) добре казано .

• Автор
преди 2 часа, Кумчо вълчооо написа:

Признаха го само някои, но за наш голям срам, по-голямата част от българските политици са готови да се поклонят на тези, които ни заплашват и да им целунат...ръка...:(

Щял да му целува ку... твааа, ръката./:D

• Автор
преди 6 минути, язе написа:

Щял да му целува ку... твааа, ръката./:D

Ми Той така си е свикнАл :D

Такова е. Както казват- състояние на духа.  :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.