Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз също съм мюсюлманин - магарето е православно християнско, и поради това си е вярващо и отдадено на Бога при Святого Крещения

Мюсюлманин идва от арабската дума مسلم („муслим“), която означава „отдаден“, т.е. „отдаден на Бога“, а като православен во Христа аз съм си точно такъв.Следователно съвсем закономерно трябва да ми викате, че съм мюсюлманин.

А тия другите са си неверници.

Точка.

Моля  те,  покажи  ми  къде  в  корана  се  третира  въпроса  с  имената?? Нима  името  определя  степента  на  отдаденост  на  Бога?  И  друго  Не  смяташ  ли,  че мюсюлманските  и  християнските  догми  си  позволяват  да  изземват  функциите  на  Бога.  да  не  забравяме,  че  за  двете  религии  Бог  е  един!!

Сега сериозно - остави питането на този трол, ами кажи, че ми стана интересно - какво е мнението ти за нещата, за които се говори във видеото, постнато от Profrut ? http://www.memritv.org/embedded_player/index.php?clip_id=3985

Значи,  че  въпроса  ми  е  непосилен  за  интелекта  ти?  "Защо  Асан  може  да  е  мюсюлманин,  а  Асен  не  може" Цитирай  корана!  Не  съм  трол,  а  просто  любопитен,  и  ако  ми  обясниш  тази  аномалия  ще  ти  кажа  и  защо  питам!  Най-гротеското  във  вашата  религия,  че  се  смятата  за  по-велики  от  вашият  Бог!   Мюсюлманската  и  християнската  вярват  в  един  Бог  (не  синът)

Редактирано от октим (преглед на промените)

уит, не чувстваш ли,че ставаш смешна...май забрави какво се опитваше да внушиш,че неспазването на шабата ,води до умъртвяване на неспазващия...

Това ли съм казала? Нима? Казах, че смисълът на думите в Изход 31:14 е друг със сигурност.

айде моля те...казала съм го веднъж всички опити да се обяснява иудеизма през призмата на кабала и обратното е глупост върховна.

Можеш ли да го докажеш? Това, че го твърдиш, не означава нищо. И аз казвам най-различни неща, но никой не е длъжен да се съгласява с мен. Равините носят вода от десет кладенеца, жива или не, точно за да му придадат поне някаква смисленост. Също като християнските богослови на догмите на християнството. Трябва да се оправдаят някак всички безсмислени действия.

Знаеш ли какво обяснение имам аз - че като тръгне нещо сред нас хората, просто не може да спре... Върви си автоматично. Огромни маси от хора си осмислят живота, вярвайки в глупости и вършейки глупости, само за да не ги отлъчат от някаква общност, или защото така са научени, защото "така се прави". Иначе на човек му е празно... С какво ще си запълва живота?

представата за исус е скарала и трите религии..и който го е измислил е бил най -добрия конспиратор за всички времена :tongue2:

Дай да го намерим кой е този конспиратор. :mad:

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Бог в християнската и мюсюлманската вяра е един и същ...

Дойдохме си на думата!

...Разликата е, че при християните Исус Христос е син божи, докато при мюсюлманите той е само пророк...

За ипостасите не спорим. Разликата ни е известна.П.П. Апропо, в корана не е отречена християнската троица (трансмутиращата същност на триединният Бог Отец-Син-Свет Дух), а е отречена друга една троица Аллах/Бог, Иса/Исус (като негов син - човешко творение, а не като божи ипостас) и Мариам/Мария (като човешка майка на Иса/Исус). В същият дух, по-рано християнството отрича една друга лъжетроица Бог - Син - Ая София (светата премъдрост, духовното начало). Последните две троици се различават от християнската по това, че в тях участват три персони - три индивидуалности - три различно измеряеми (хммм) субекта. Докато християнската манифестира единосъщност със разнопроявление. Така както времето и пространството са двете лица на едно е също нещо, така както електричеството и магнетизмът са единосъщни, така както масата и енергията са взаимоизразяващи се - така и в християнската троица Бог Отец - Бог Син - Свети Дух са различните проявления на едносъщността на Всемогъщият Господ - Ел Шадаи.

...както и друг път съм писала...представата за исус е скарала и трите религии..и който го е измислил е бил най -добрия конспиратор за всички времена :tongue2:

Ми... Исус не е българско име... Панайот също...

П.П. Апропо, в корана не е отречена християнската троица (трансмутиращата същност на триединният Бог Отец-Син-Свет Дух), а е отречена друга една троица Аллах/Бог, Иса/Исус (като негов син - човешко творение, а не като божи ипостас) и Мариам/Мария (като човешка майка на Иса/Исус). В същият дух, по-рано християнството отрича една друга лъжетроица Бог - Син - Ая София (светата премъдрост, духовното начало). Последните две троици се различават от християнската по това, че в тях участват три персони - три индивидуалности - три различно измеряеми (хммм) субекта. Докато християнската манифестира единосъщност със разнопроявление. Така както времето и пространството са двете лица на едно е също нещо, така както електричеството и магнетизмът са единосъщни, така както масата и енергията са взаимоизразяващи се - така и в християнската троица Бог Отец - Бог Син - Свети Дух са различните проявления на едносъщността на Всемогъщият Господ - Ел Шадаи..

Бог  е  съзнание!  Духът  е  енергия!  Синът  това  е  материята!

Бог  е  съзнание!  Духът  е  енергия!  Синът  това  е  материята!

Да, но божии синове има и в много други религии. И излиза, че или Бог няма един единствен син, или тези божии синове, са продукт на религиите или просто митологични герои.

И какво ако съм я чел ?

Тя доказва ли, че някой е богоизбран?Според мен, богоизбрани са само смирените духом хора !

Един  добър  човек  е  добър  мюсюлманин,  добър  християнин,  просто  да  е  човечен  независимо  от  религията  това  се  иска  от  нас  хората,  а  не  молитви. 

Единственият  начин  да  покажем  любовта  си  към  Бога  е  като  се  грижим  за  творенията  МУ! 

Всички  ние  сме  синове  и  дъщери  на  Бога  различаваме  се  по  поставените  задачи  които  трябва  да  свършим  тук  в  дуалният  свят  светът  на  изборите!

http://www.youtube.com/watch?v=T2REG1oiQ80

Двойник  Иисуса

Бог е съзнание! Духът е енергия! Синът това е материята!

Не знам... най-вероятно не е така както го описваш. Можем да го обсъдим другаде. Това, което излагах с поста ми по-горе е, че Коранът не отхвърля християнското тълкувание на троицата, защото тя проповядва единосъщност на трите субстанции на Господ, но отхвърля това тълкувание, което и християнската догматика също отхвърля!

и еврейско не е :tongue2:...

Тяяяя майка му е еврейка, с какво ли нееврейско име ще да го е кръстила пък тя?

не притежава нито едно от качествата на месия описани в стария завет

Пък едни евреи му викат машиах и го почитат (като месия де)...

,нито името му е споменавано като такъв...

А в Брит Хадаша е споменат като такъв...

...панайотис/пресвет,всесвет/ .....ами езическо византийско православие,ко да си говорим :tongue2:

Значи месията евреин, апостолите му евреи (Шимон и Шаул, че и други), пък после било езическо византийско православие. Е са, веке го вапцааме...

Значи,  че  въпроса  ми  е  непосилен  за  интелекта  ти?  "Защо  Асан  може  да  е  мюсюлманин,  а  Асен  не  може" Цитирай  корана!  Не  съм  трол,  а  просто  любопитен,  и  ако  ми  обясниш  тази  аномалия  ще  ти  кажа  и  защо  питам! 

Октим.За трети път повтаряш тази нелепост.И Асан, и Асен може да е мюсулманин.

Една от българките приели Исляма се казва Милена Иршад.

Това което предполагам не знаеш е, че хората на които не са родени мюсулмани, а са  приели исляма впоследствие биват смятани за най-добрите мюсулмани.

Милена е точно такъв случай.И на никой улама, мюфтия или имам и през ум не му минава да отрече или оспори нейната принадлежност към Исляма.

Нещо повече - всеки, всеки, който оспори тази принадлежност, самият той, съгласно думите на пророка престава да бъде мюсулманин.

Неотменимо задължение е за всеки мюсулманин е защита на доброто име и честта на другите мюсулмани.Името, стига да не е неприлично, си е личен въпрос решаван от родителите.

Ако родителите на някой са го нарекли Асен и той реши да стане мюсулманин, то няма никаква пречка да си остане с името Асен.

В Шариата има препоръка, но само препоръка да се наричат децата с най-прекрасните имена - имената качества на Аллах или имената на пророците.

Октим.За трети път повтаряш тази нелепост.И Асан, и Асен може да е мюсулманин.

Една от българките приели Исляма се казва Милена Иршад.

Това което предполагам не знаеш е, че хората на които не са родени мюсулмани, а са  приели исляма впоследствие биват смятани за най-добрите мюсулмани.

Милена е точно такъв случай.И на никой улама, мюфтия или имам и през ум не му минава да отрече или оспори нейната принадлежност към Исляма.

Ако родителите на някой са го нарекли Асен и той реши да стане мюсулманин, то няма никаква пречка да си остане с името Асен.

Има  един  форум ромак.ею  и  там  съм  задавал  този  въпрос!  И  сега  ще  те  попитам  защо  ходжите  в  Родопите  карат  мъртъвците  да  си  сменят  имената  инак  отказват  погребение!  Почина  едно  момче  което  имаше  само  българско  име  и  имаше  проблеми  при  погребението  му,  а  си  беше  мюсюлманин  по  вяра  и  убеждение!  Затова  те  помолих  да  цитираш  корана. И  не  съм  трол! И  ще  ти  кажа  християнин  съм  по  рождение,  изучавал  съм  и  корана  и  библията,  ще  ти  кажа  сега, вярвам  в  Бога,  но  на  ходжа  и  поп  никога  не  бих  повярвал. 

Твърдо  съм  убеден,  че  между  Бог  и  човек  не  бива  да  има  посредник, а  вече  съм  възрастен  и  времето  да  си  ходя  е  вече  дошло!  Разбираш  ли  ме?

Има  един  форум ромак.ею  и  там  съм  задавал  този  въпрос!  И  сега  ще  те  попитам  защо  ходжите  в  Родопите  карат  мъртъвците  да  си  сменят  имената  инак  отказват  погребение!  Почина  едно  момче  което  имаше  само  българско  име  и  имаше  проблеми  при  погребението  му,  а  си  беше  мюсюлманин  по  вяра  и  убеждение!  Затова  те  помолих  да  цитираш  корана. И  не  съм  трол! И  ще  ти  кажа  християнин  съм  по  рождение,  изучавал  съм  и  корана  и  библията,  ще  ти  кажа  сега, вярвам  в  Бога,  но  на  ходжа  и  поп  никога  не  бих  повярвал. 

Твърдо  съм  убеден,  че  между  Бог  и  човек  не  бива  да  има  посредник, а  вече  съм  възрастен  и  времето  да  си  ходя  е  вече  дошло!  Разбираш  ли  ме?

А бре човек.Кой кара мъртъвците да си сменят имената???? И как ще стане умрял да си смени името??.

Казваш че не си трол, но погледни се какви ги пишеш???

Мюсюлманин  с  българско  име  в  Родопите  не  се  погриба  от  ходжите,  името  трябва  да  бъде  турско-арабско!!!!!!!!!!!! Поинтересувай  се!

тук е форум религия,надявам се да си разбрал.говорим и коментираме библията .ако не ти изнася,отиваш в друг подфорум.

А къде в правилата на този раздел пише че само за библията трябва да говорим ?

за последен път,съвсем добронамерено те приканвам да не подвикваш в темите.особено когато не си в час за какво става дума.

Знам много добре за какво става дума.

Знам и много повече неща от теб при това, но ти само се заяждаш.

Всеки има право на мнение, нали

И ако обичаш не ми дръж такъв тон присмехулен.

Какво игнорираш хората ?

Мюсюлманин  с  българско  име  в  Родопите  не  се  погриба  от  ходжите,  името  трябва  да  бъде  турско-арабско!!!!!!!!!!!! Поинтересувай  се!

Това е твърде фриволно твърдение.Бил съм в Родопите и не съм се сблъсквал с подобно явление.

Второ, запомни го добре - задължение на близките е да организират погребението на починалия.Имамът въобще няма такова задължение.

Това не е църква.В Исляма няма църковна организация и имамът не е глава на църквата.

Имамът е човекът, който се ползва с авторитета на знаещ и от тази позиция му се поверява ръководенето на богослужението, но той не може да определя дали за някой ще се чете погребална молитва или не.                                                                                                                    Ситуация в която, някой "ходжа" попречи или подбужда хората да не присъстват на погребалната молитва на някого, само защото името му не е арабско, то самият такъв "ходжа" вече не е мюсулманин.

Тези въпроси очевидно са ти неясни.                 

ааах почва се :tongue2:какво удоволствие  ... драгия ни драко даркулин , :) хич не ме интересува името исус..може да ме интересува само  иеошуа/иеова спасява/ иначе машиях се споменава и в талмуда и в стария завет доволно достатъчно и даже са назовани конкретно с имена ..като например споменатия в санх.94а, машиях хизкийау/езекия/..не намирам никъде в стария завет  характеристики за машиях ,който мога да оприлича на исус/при положение даже,че и името му не е цитирано/.в осия е цитиран като машиях  цар ,давид. това което чета в новия завет е едно силно желание,някой да натъкми исус към царското коляно на давид,та затова и разкарва бремената мария из цяла палестина,та да нагласи отрочето и към  царското коляно на евреите .и защо по дяволите :tongue2:  някой ще прави един божи син или даже бог,наследник на човек :tongue2: нали съм ти казала,че месианите са прозелити и са мерзост пред бога,според писаното"който прибавя или отнема от словото е грешник " освен това за какво си говорим,драги ми дарко..за православни византийци и католици,които промениха божието слово ,според техните си хрумки. давам ти да видиш кои са включените към стария завет ,писания от попчетата на църквата ..и да знаеш ,че са 11 на брой включените неканонически , а йосиф флавий свидетелства , че по времето на артаксеркс I лонгиман. когато са писали и живели  ездра и неемия,"били вече събрани в един сборник 22 боговдъхновени книги: 5 на Закона, 13 на пророците и 4 на песните и учението. След това към тия книги не могло вече нито да се добави, нито да се отнеме, нито да се измени нещо. След Артаксеркс престава вече пророческото служение и е невъзможно повече да се прибавят към канона други писания." от  тия думи на флавий се заключава, че ездра е приключил канона. http://www.pravoslavieto.com/bible/ кво правим драги  наш  драко даркулин.....кои са "евреите"дето са писали новия завет,който по времето на павел,дори не е бил оформен :tongue2:

Ти пак тръгна да бягаш. Питаш кой организирал заговора с Исус, пък си недоволна като ти се каже кой! На мен лично по никакъв начин не ми пречи произхода му, или този на апостолите, или на когото и да било. Но пък мий смях кат'та гледам как гордо говориш за него че'й еврейско момче, пък после се пускаш да кълнеш кой'гуй измислил.П.П. Преди около година по друг начин говореше за месианските евреи :)П.П.П. Господ, когато реши, че трябва да обнови писанието си, праща ангел, ангела вдъхновява когото трябва и ето ти тебе ново писание. Най-вероятно не се е сетил да пита Йосиф Флавий, за това къде свършва канона.П.П.П.П Гемара и Мишна, явявайки се записани след Танаха, ще рече, че не са закони или...

Това е твърде фриволно твърдение.Бил съм в Родопите и не съм се сблъсквал с подобно явление.

Второ, запомни го добре - задължение на близките е да организират погребението на починалия.Имамът въобще няма такова задължение.

Това не е църква.В Исляма няма църковна организация и имамът не е глава на църквата.

Имамът е човекът, който се ползва с авторитета на знаещ и от тази позиция му се поверява ръководенето на богослужението, но той не може да определя дали за някой ще се чете погреб*лна молитва или не.                                                                                                                    Ситуация в която, някой "ходжа" попречи или подбужда хората да не присъстват на погреб*лната молитва на някого, само защото името му не е арабско, то самият такъв "ходжа" вече не е мюсулманин.

Тези въпроси очевидно са ти неясни.                 

Много  съм  наясно  с  въпроса,  приятелю!!  Работил  съм  в  Сирия,  имам  много  добри  приятели  помаци.  Наричам  те  приятел  защото  твоето  мнение  напълно,  подчертавам  напълно  съвпада  с  моето! Когато работех  в  Сирия   попитах  един  имам,  ако  умра  в  Сирия  как  ще  ме  погребат  и  той  ми  обясни,  че  ако  няма  кой  -  демек  поп  -  той  ще  ме  изпрати  и  забележи  съгласно  моята  религия.  Ето  този  човек  го  смятам  за  истински  духовен!  

За  съжаление  в  България  не  е  така,  когато  твърдя,  че  отказват  погребение  съм  точен  бях  на  такова  погребение  местният  ходжа  отказа  и  дойде  човек  от  Смолян!  Просто  се  поинтересувай  как  стоят  нещата  в  Мадан. Можеш  да  попиташ  и  за  село  Букова  поляна  -  Смолянско. 

Имам  сведения,  че  в  Смолянско  са  се  настанили  Мюсюлмански  братя!

Много  съм  наясно  с  въпроса,  приятелю!!  Работил  съм  в  Сирия,  имам  много  добри  приятели  помаци.  Наричам  те  приятел  защото  твоето  мнение  напълно,  подчертавам  напълно  съвпада  с  моето! Когато работех  в  Сирия   попитах  един  имам,  ако  умра  в  Сирия  как  ще  ме  погребат  и  той  ми  обясни,  че  ако  няма  кой  -  демек  поп  -  той  ще  ме  изпрати  и  забележи  съгласно  моята  религия.  Ето  този  човек  го  смятам  за  истински  духовен!  

За  съжаление  в  България  не  е  така,  когато  твърдя,  че  отказват  погребение  съм  точен  бях  на  такова  погребение  местният  ходжа  отказа  и  дойде  човек  от  Смолян!  Просто  се  поинтересувай  как  стоят  нещата  в  Мадан. Можеш  да  попиташ  и  за  село  Букова  поляна  -  Смолянско. 

Имам  сведения,  че  в  Смолянско  са  се  настанили  Мюсюлмански  братя!

Преди години домакина на кооперацията ни беше от Сирия.

Когато почина, синовете му дойдоха от Сирия и го кремираха тук.

За да занесат праха му в неговата родина, както е искал. И да бъде погребан по каноните на тяхната религия.

Не знам дали тук са му отказали погребение, по-важното е че са изпълнили последния му завет.

нищо не те питам,за исус ...почти съм сигурна ..едно от думите на един папа,за полезността от мита за исус , друго четейки за ролята на маркион ,който не е в никакъв случай евреин. така ,че който и да е написал CV-то на новозаветния исус,той не е евреин :tongue2:

Точно  по   тази  констатация  по  нагоре  има  едно  клипче,  малко  е  дълго но  е  много  съдържателно!

бе бягам.аз те чакам, мило ле  мариячи, да  ни дойдеш и почетеш , почти половин година,сега пък бягам.

удоволствието да си се дърлим двамата с теб,не си го отстъпвам на никой. :)

та,понеже говорим за исус де..това което искам да кажа,че името такова не ме интересува,както и личността  исус в новия завет.

там има бледа сянка  на вярващ  евреин,особено пък и равин. там има един исус,който човеците са направили  да прилича на тях,а не те на него.

нали разбираш,дарко,че няма как един равин да каже"дойдох да потвърдя пророците и тора" и след две изречения да я наруши.

силно ме смущава и факта,че в стария завет няма и намек за машиях ,ни като име иеошуа,ни като исус..да не говорим ,че очакванията и качествата  за машиях определено се разминават с тези на новозаветния исус.

иначе нямам против да се кланят на евреин..то коя реклама не е полезна :tongue2:

нищо не те питам,за исус ...почти съм сигурна ..едно от думите на един папа,за полезността от мита за исус , друго четейки за ролята на маркион ,който не е в никакъв случай евреин. така ,че който и да е написал CV-то на новозаветния исус,той не е евреин :tongue2:

Правилно! Матиаху, Йохана, Шимон, Шаул са само гръцки имена - нали ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.